2020-07-11 89 views
收左工8:30左右、同朋友路過又唔想大魚大肉、見到無人就入去試下環境- 小舖、坐位數目大約二十- 無人時任由選擇- 9:00後、竟然、竟然、竟然好多人排隊⋯⋯😱😱服務- 一位廚師&一位待應- 待應服服有禮食物- 分別order左赤豚(蕃茄)拉麵&面豉豚骨拉麵- 湯底:面豉味濃湯底較杰身、朋友既赤豚蕃茄湯帶點辣好開胃- 麵:偏硬、絕對可以接受- 溫泉旦:不得了、好味到想order多隻- 叉燒:軟滑、好入味價錢- 相比其他出名既相宜、性價比較高

- 小舖、坐位數目大約二十
- 無人時任由選擇
- 9:00後、竟然、竟然、竟然好多人排隊⋯⋯😱😱

- 一位廚師&一位待應
- 待應服服有禮

食物

- 分別order左赤豚(蕃茄)拉麵&面豉豚骨拉麵
- 湯底:面豉味濃湯底較杰身、朋友既赤豚蕃茄湯帶點辣好開胃
- 麵:偏硬、絕對可以接受
- 溫泉旦:不得了、好味到想order多隻

- 叉燒:軟滑、好入味

價錢

- 相比其他出名既相宜、性價比較高

呢間拉麵店🍜並唔係什麼什麼過江龍🐉,網絡媒體上亦唔見太多宣傳或報導,但食物質素一啲都唔差,值得一試!👍🏽.呢間由時裝店老闆👨🏻@simple_legend介紹嘅拉麵店位於炮台山AIA廣場附近,店舖細細,坐位目測大概廿個左右,簡潔日式傳統拉麵店嘅裝修,店內播放著阿叔細路仔👦🏻時聽嘅「七龍珠」卡通片日文主題曲,好有回憶😌。呢度主打豚骨拉麵,味道有原味、大蒜、香辣蕃茄🍅、味噌同蝦味🦐,價錢由$72至$98,價錢合理。.#海佬豚骨($88)🍜,麵條較幼身,屬阿叔鍾意麵質😙;豚骨湯底,濃郁鮮甜,配上大量櫻花蝦🦐,令到湯底鮮味更加出眾。呢度嘅叉燒嚟自西班牙,軟腍嫩滑,而流心蛋🥚就蛋味濃郁,生熟程度剛剛好,輕輕一咬,蛋汁隨即流出,好好味!😋
2020-04-30 1525 views
之前看飲食報道推薦炮台山這家拉麵店 —「幸」,小店由一位曾在日本學師的港人主理。開業幾年,搓麵、熬湯、廚房的一切都是靠他一雙手,誠意好比日本人料理的拉麵店。今天特意來朝聖,店舖門面不大,也沒有引人注目的招牌,一不留神便走過了。雖然店舖面積小,但裝潢設計簡潔,而且採光充足,給人一種舒適的感覺。午市1時過後人流才漸多,幸好我們1點前入坐,只需等一張枱。等位期間,店員先幫我們下單和量度體温。餐牌前後中英對照,詳細易明。入座後,店員隨即為我們換上一瓶冰水,並送上拉麵,很有效率。「幸」以製作博多拉麵為主。博多拉麵採用一種叫「極細麵」的傳統乾麵,麵條需經過加熱和乾燥處理。雖然工序比製作生麵繁複,但麵條含水量較少,口感較勁道。報道說「幸」的麵條製作過程都是由老闆一手包辦的,不會外購,他對拉麵的熱誠真的令我佩服。1\白豚湯底很白濁,質感稠稠的,帶點膠質,並傳來陣陣的豬骨香味,非常誘人。由於豚骨湯底十分濃郁,吃到底時感覺有點膩,這時把紫菜吃掉,轉換一下口味,解除湯底的油膩感。最後我把整碗湯喝掉也不感口乾,感覺很真材實料。吃麵時,湯汁會附在麵條上一併品嘗,而麵條的硬度會影響麵與湯的平衡感。因為極細麵容易吸

入座後,店員隨即為我們換上一瓶冰水,並送上拉麵,很有效率。

1\
白豚

吃麵時,湯汁會附在麵條上一併品嘗,而麵條的硬度會影響麵與湯的平衡感。因為極細麵容易吸收湯汁易糊,而很多餐廳都未能控制好麵的軟硬度,所以我平常只吃粗麵。然而這碗博多系極細麵拉麵以硬度稍硬來呈上,保持拉麵的勁道,不會被湯汁蓋過它的美味,口感非常好。

白豚

叉燒選用肩胛肉,帶筋又帶點脂肪,肉味較豐富。肉質被燉煮得軟糯,而且比一般叉燒切得更薄,更能吸收湯汁。薄薄軟柔的口感吃下去都不覺得肥膩,更多一種少吃多滋味,讓人吃過翻尋味啲感覺。

白豚

半熟蛋生熟程度掌握恰到好處,蛋白很嫩,蛋黃呈琥珀蜜蠟狀,稠稠流流的狀態令人垂涎三尺,味道比一般的更甜蜜。

2\
赤豚

紅通通的辣蕃茄豚骨湯底讓人胃口大開。蕃茄的酸甜緩解豚骨湯底的肉膩感,微辣令湯頭整體味道更有層次。不過愛吃豚骨拉麵的朋友會覺得豚骨味不夠,還是白豚味道比較濃郁。

赤豚

拉麵上加了一些香辣蕃茄肉醬,味道比湯底更辣更濃郁,可按自己口味拌勻再吃。

赤豚

每枱都放置調味盤,當中有一瓶赤豚專用的芝士粉。

芝士粉令拉麵味道更豐富,更有層次感,但沒有讓辣蕃茄豚骨湯味道更突出。若想嘗試不同味道的拉麵配搭,不妨一試。

赤豚

「幸」保留了博多拉麵知名的「替玉」制度。「替玉」源於福岡博多地區,拉麵店店家為了防止極細麵糊掉,麵條份量較少,待客人吃完覺得不夠,再免費追加麵條。

老闆知道我們點了替玉,特意提醒我們不要一次把湯喝掉。雖然朋友留了湯和辣蕃茄醬,但追加的麵條沒有起初吃的那麼入味,大概麵條吸收湯汁的時間不夠,下次讓麵條在湯裏放久一點,味道會更好。

2020-04-24
$78 (Lunch)
2020-04-01 863 views
晚上與朋友在北角有約,正好今天亦空閒,所以便一個人先到北角閑逛,順道吃個午飯,晚上再與朋友相聚,恰好路過看見這間拉麵店,上網搜尋後,評論亦挺好的,便選擇在此午膳。餐廳選用全落地玻璃,感覺通透舒適,裝潢簡約樸素,以木材為主要用料,富有日本風味。海老豚骨我選擇了蝦味噌豚骨味道,配料有肩胛肉、半熟蛋、筍干、櫻花蝦、大葱、紫菜,湯底豚骨以及蝦味濃郁,再加入數量眾多的櫻花蝦調味,令湯底更鮮味出眾,濃厚鮮甜,肩胛肉肥瘦恰好,軟腍嫩滑,半熟蛋稠密緻滑,蛋味濃郁,筍干爽口彈牙,大葱及紫菜使口感層次更豐富。Suntory Beer啤酒色澤金黃亮麗,是日本直送的,使用天然水釀造而成,味道高雅清香,濃郁甘醇,飲用後餘韻長久。整體而言,環境簡潔乾淨,食材新鮮美味,湯底濃郁,十分適合喜愛濃湯及拉麵的人士,是與朋友聚餐的好地方。
Suntory Beer

2020-02-22 1048 views
今日去咗食拉麵,近排雖然少咗出去食飯,但係如果要揀嘅都一定要揀啲比較衛生同做足消毒嘅餐廳。經過北角一間叫幸拉麵,呢間拉麵雖然環境唔大,但係入邊都好乾淨企理。呢度嘅拉麵種類小食唔算多,但係都係證明都係精心炮製嘅, 叫咗兩個拉麵,黑豚拉麵,湯底非常濃厚,黑蒜味夠,而且豚肉唔會感覺好肥膩。半熟蛋,蛋黃仲會有流心,赤豚拉麵,呢個拉麵個湯底好特別,都幾獨有,蕃茄湯底配上辣味。竟然有一個唔錯嘅配搭,另外枱上有一個專為這個湯底嘅芝士粉,更加好味?

黑豚拉麵,湯底非常濃厚,黑蒜味夠,
而且豚肉唔會感覺好肥膩。半熟蛋,蛋黃仲會有流心,

2020-02-16 544 views
我好少會寫食評,不過呢間我一定要寫,因為實在太好味。湯嘅濃度啱啱好,真材實料!啲麵幼細食完又唔會哽胃。我食過香港無數間,只有這家我會推介。成間拉麵店由一個師傅做哂,又係拉麵師傅又係老闆(開頭我仲以為老闆係日本人㖭😅)。食到不只係拉麵,最重要係由心做出嚟嘅食品點會唔好食。我本人推介黑豚拉麵!白豚就會試到豬骨湯嘅味道,不過黑豚加埋黑蒜味,豬骨湯湯味會大大提昇。雖然呢一間店沒有餃子或雞翼食,不過食拉麵最主要都係拉麵本身,

2020-02-16
  • 黑豚
2020-02-15 449 views
餐廳主力就係做拉麵 ,離遠望過去已經好有日本拉麵店嘅感覺。餐廳整體作全落地玻璃,十分通透。裝修方面要好日式,用上全木材。餐廳有5個湯底選擇,而飲品方面亦有啤酒汽水可供選擇。我點左個黑豚大蒜豚骨湯底,配料有肩胛肉,半熟蛋,木耳,大蔥,紫菜。另外嗌咗個海老豚骨湯底。蝦味味噌豚骨湯附有肩胛肉,半熟蛋,筍乾,櫻花蝦,大蔥,紫菜。黑豚湯底個味道好濃厚。湯底一啲都唔稀,熬咗十幾個鐘先會有哩種厚度。湯底亦有好香嘅蒜味,整體唔會太淡又唔會太咸。剛剛好。面身係細麵,硬麵身。個人喜歡食硬麵所以好啱我口味,半熟蛋整得啱啱好,係日本溏心蛋,個蛋黃好甜。蛋黃岩岩好.拉麵再配上紫菜嘅等等既配料,好好味。食到最尾再加咗個麵,依然係保持水準夠晒熱同硬。海老湯底有好濃厚嘅蝦味,再配上櫻花蝦做配料。蝦嘅味道更加突出。豚肉本身係薄切,有3塊,半肥瘦啱啱好。唔會好油膩,木耳好爽口夠曬新鮮。好滿足

餐廳有5個湯底選擇,而飲品方面亦有啤酒汽水可供選擇。

黑豚

黑豚
2020-02-12 293 views
今晚約左朋友係港島區見面,朋友介紹呢間拉麵店話個湯底超好味,所以帶我黎試下。唔跟朋友黎都唔知呢到轉角位有間拉麵店,店舖唔係好大,但好有日式感覺。有五種湯底選擇,個個湯底都好想試🤤最後我朋友叫左呢個海老豚肉湯底,湯底非常之濃郁,好香櫻花蝦味道。而我就叫左呢個黑豚湯底,大蒜味道好重,湯底好香,真係需要一啖湯加一啖咁食先夠滋味🤤麵條好彈牙,溏心蛋配拉麵真係好夾。而呢到既叉燒係用肩胛肉,叉燒薄身又容易入口而且唔硬,碗拉麵真係100分👍🏻👍🏻👍🏻呢到仲有唔同調味料俾你加落拉麵裡面試🙂
有五種湯底選擇,個個湯底都好想試🤤

呢到仲有唔同調味料俾你加落拉麵裡面試🙂
好耐冇食拉麵啦~今次嚟到喺炮台山呢一間隱世嘅小店 @shiawaseramen 幸拉麵試吓先~呢度環境地方唔算大,但座位夠寬敞,而且夠靜。平時去啲拉麵店食得好趕,想同朋友傾多兩句都唔得,但呢間小店就唔同啦,慢慢食都OK(我去嗰日係閑日嘅夜晚8:30左右)~呢度嘅感覺好有日本風味,睇得出由裝修到播嘅音樂都有花過心機精選👍🏻整體來講,係幾好食嘅,但又未好食到我會特登再去炮台山食多次~不過真心依家出邊啲拉麵閑閑哋都過$100,而且糖心蛋嗰啲仲要另外加,所以呢個價錢係好抵食,如果大家經過嘅話不妨去試一試,支持下小店。.Haven’t had a good bowl of ramen 🍜 in a long time 😆 decided to check out this small slightly hidden shop in Fortress Hill @shiawaseramen 😋 this shop is like the ones in Japan, not a lot of seats and not too loud 😆 people slurp and go 😂 overal
Haven’t had a good bowl of ramen 🍜 in a long time 😆 decided to check out this small slightly hidden shop in Fortress Hill @shiawaseramen 😋 this shop is like the ones in Japan, not a lot of seats and not too loud 😆 people slurp and go 😂 overall, the ramen is really good here but i wouldnt travel all the way to fortress hill just to eat this bowl of ramen 😬 the price is pretty decent too considering that most ramen places are all over $100 now! definitely if you live nearby, definitely give it a try!
《白豚 - 豚骨味道》$78
《海老豚骨 - 蝦味噌豚骨味道》$88
兩款拉麵除咗湯底之外,其他所有嘢包括食材同配料都一樣。兩個湯底比較起來,鍾意海老湯底多啲,雖然加咗味噌但係蝦味仍然一樣好濃好香,而櫻花蝦乾嘅份量都好多!湯底質感比較濃厚,但就咁飲個湯又唔會覺得太鹹,再加埋大蔥同蒜後都變得好香好好飲~麵條方邊,呢度用嘅係幼身麵條,口感比較軟,掛湯能力好強!而肩胛肉係薄切,唔會好肥/好乾/好鞋,份量都合理嘅,但又冇話好食到我覺得超級有驚喜咁囉🤣成碗拉麵最有驚喜嘅係糖心蛋!!蛋白超級嫰滑,蛋黃部份香濃得來而都唔會過熟,好正🤩
幸拉麵 @shiawaseramen
📍#BELLYwongs_fortresshill #BELLYwongs_northpoint
#BELLYwongs_japanese #BELLYwongs_ramen #BELLYwongs_noodles

白豚 - 豚骨味道
白豚 - 豚骨味道
2019-12-28 159 views
這店位於AIA地下,因為不在正門位置,所以並不顯眼,我點了海老豚骨拉麵,幼身拉麵非常彈牙,日式义燒肉質鮮嫩,配上半熟蛋,櫻花蝦,筍,紫菜,味道非常鮮味,師傅會定時攪拌湯頭,有別於有些拉麵店用現成湯包,這間拉麵店真材實料,性價比高👍🏻
2019-12-27
2019-12-23 144 views
不得不說這是一間好隱世的日式拉麵小店! 只因我見完客,路經一間好日本風情味十足的小店,探頭望一望, 完來這家是吃拉麵的😯外觀裝潢簡約,全木素材! 雖然是小店,但是全玻璃外牆,感覺空間感十足。 十足十在日本的那種轉角的拉麵店。 😃就是那種,我們什麼都沒有,只有拉麵就可以取得你芳心的那種有自信的餐廳。 結果就被我説中了🤣這個餐牌好簡單,有拉麵🍜有配菜,有飲料🥤在飲料的最好一項寫著 💋我不要飲管的選項💋點東西都教導環保意識,好有意思! 先給這家店加分🎢我老公叫了一碗🎄赤豚🎄赤則代表辣🌶雖然我老公沒有很吃得辣,但是辣度是可以接受的。他們的辣是日本那種辣,只刺激口腔,過一陣子就沒有,不像是四川那種攻心的辣🤪配菜上有大大的流心蛋🎈機乎完美的日式豚肉我叫的是🎏白豚🎏由於我的拉麵湯是純豚肉湯底, 入味而不濃烈。 感覺就是女生必愛的吧! 由於純豚肉湯,你就可以看到那一大塊豚肉 ,是如何嫩而入味。 麵方面軟硬適中,如果有其他偏愛,可以直接和店員説。 其實我每次吃拉麵,我滿介意配菜上的流心蛋好不好吃,有沒有做到真正的流心。 這家的流心蛋,我可以給100分,弄得剛剛好! 蛋味和湯汁融合的剛剛好。下次再來,必定
不得不說這是一間好隱世的日式拉麵小店!

結果就被我説中了🤣

這個餐牌好簡單,有拉麵🍜有配菜,有飲料🥤
在飲料的最好一項寫著 💋我不要飲管的選項💋
點東西都教導環保意識,好有意思! 先給這家店加分🎢

我老公叫了一碗🎄赤豚🎄
赤則代表辣🌶

配菜上有大大的流心蛋🎈機乎完美的日式豚肉

我叫的是🎏白豚🎏

由於純豚肉湯,你就可以看到那一大塊豚肉 ,是如何嫩而入味。

麵方面軟硬適中,如果有其他偏愛,可以直接和店員説。

下次再來,必定要來多一顆。🥰

• 白豚
2019-12-22 91 views
唔係喺炮台山返工嘅朋友帶我嚟呢度,都唔會知道原來呢一間完全唔顯眼嘅拉麵小店係咁有驚喜。店舖唔算好大,所以只有一個廚師負責準備食物。拉麵嘅選擇亦都唔多,只有五款,而且係全部set好哂湯底濃度,麵身軟硬度等等。但如果想追加配料,都有六款選擇。亦可以選擇加大一倍麵量。今次就選擇咗加木耳,原本以為係加入拉麵入邊,點知原來係一個冷盤小食。用醋調過味嘅木耳酸酸地好開胃。到主角拉麵,今次我就揀咗海老豚骨,即係蝦味增豚骨拉麵。湯底係非常非常濃郁既蝦湯,面頭加上大量櫻花蝦乾,令蝦味更加香濃!除咗湯底,配料叉燒一直都係拉麵嘅第二主角。呢度嘅叉燒夠薄夠大片,而且唔肥,但又唔會好乾好鞋。而朋友就選擇咗香辣蕃茄豚骨拉麵,紅紅嘅湯底上面仲有一大pat蕃茄蓉,令味道更濃郁,而且的確真係辣咖。如果想更加特別嘅話,可以加埋芝士粉,估唔到用平時食西餐意粉嘅食法,加芝士粉落拉麵度都好夾咖喎,食落仲更加有層次。仲要值得一讚嘅就係呢度嘅糖心蛋,蛋白夠味嫩滑,蛋黃香濃,好正!

2019-12-17 105 views
發現自己好少食拉麵,個日經過北角見到依間裝修好日本的拉麵,就入左去食晚飯了。全間舖都係以啡色木為主,感覺同日本地道拉麵舖有幾分相似。雖然細細間,但就有溫馨的感覺。拉麵款式唔算多,就係眼睇個幾隻,小食選擇更加係少,令我覺得依間舖主打拉面,唔做side track野。叫左一碗黑豚同一碗櫻花蝦拉麵。師傅好快就煮好,我本身好中意食溏心蛋,所以加左粒。一咬開,食到好香的蛋味,同出面只做到溏心但冇蛋味的舖頭完全唔一樣!咬一口拉麵,若果以滿分為十分的拉麵質感,我會比7-8分,原因係佢都有日本個種感覺,咬落去唔會淨係得面粉味,加上櫻花蝦湯,不會太咸,恰到好處。至於豚肉,也是半肥瘦的,我平時會咬哂d肥肉出來,但見依到d肉都唔算太肥,又有香味,所以全部都食哂!至於朋友的黑豚拉麵,佢話都好香蒜味,唔會太咸,個湯仲好好飲!最正就係我地飲左好多湯都唔頸渴,證明佢好少味精。依樣值得推介!之後每人叫左一支汽水,靜靜地坐下傾下計又過左一個晚上。

之後每人叫左一支汽水,靜靜地坐下傾下計又過左一個晚上。
2019-12-13 94 views
舖仔細細,坐位唔多。Menu選擇都唔多,只有白豚,黑豚,赤豚,味噌豚骨同櫻花蝦。 白豚拉麵($78):都幾重豚骨味,唔會太咸,豚肉薄薄兩大片,質感軟滑,一整隻溏心蛋,煮得啱啱好,滷得幾好味,拉麵軟硬適中。朋友食黑豚,試左兩啖,湯底會更複雜同濃郁。整體味道唔錯,會再幫襯。

2019-12-08 125 views
今日放工經過炮台山嘅時候見到一間好日式嘅拉麵鋪 平時晏就都要排晒隊今日難得可以即刻有位就同友人去咗試下新野 話晒我哋都鍾意支持小店 老闆嘅裝飾都好細心廚房嘅設計甚至係枱面嘅配料都同我去日本嘅拉麵店係一樣嘅入到鋪頭得兩位員工 平時都忙到踢晒腳今日有時間可以同我地慢慢介紹有咩湯底 湯底其實都係得幾個選擇不過就係得幾個選擇 先至對佢有信心 揀嘢食從來都係貴精不貴多反正五個湯底要選擇已經要拗爆頭諗左好耐要唔要食辣 因為成日都驚啲辣味會蓋過啲味搞咗一輪最尾都係揀咗辣味同埋黑蒜味 我食嘅係辣味湯底 佢又有好多嘅蕃茄蓉但係又有好香嘅辣味 果然冇嗌錯令一邊廂嘅黑蒜湯底 賣相都好靚仔 湯底仲好濃既蒜頭味食完成晚都仲有嗰陣味 食得出好足料兩個人食完買單都唔使$200認真超值