2015-01-24 2224 views
在深水埗路經此店,突然想吃糯米飯,坐下看看餐牌,點了套餐「糯米飯+蛇羹」,去片:蛇羹(小碗)雖說是小碗,但也不少的。放蛇的份量不吝嗇。坦白說,很少吃蛇,也不懂品嚐蛇肉的好壞,所以只好相信一些老字號的蛇店。我盡力去演繹。蛇羹內有一部分的肉,是形狀像手撕雞般的肉絲,很嫩滑,較淺色。其餘的肉就肌理分明,也許就是蛇的肌理。這些肉老一點、鞋一點、顏色深一點,而形狀是扁平的長方塊狀。還有黑色條狀像木耳的東西,爽口。蛇羹整體不錯的。也可以自行加幾片「卜卜脆」,也可加入一點醋,各施各法。糯米飯幾乎是蛇羹的黃金拍檔。糯米的軟硬、水份和油份都控制得很好,但當「趙」了一碗糯米飯之後,牙關難免有點累。味道方面,是我喜愛的那種「清」的口味。如果你喜歡充滿濃郁臘味油香的那一種口味,相信這大概不是你杯茶。埋單:「糯米飯+蛇羹」$57總結:糯米飯優於標準,接近佳品。但我對蛇肉沒有認識,不敢打分數,請諒。

蛇羹(小碗)
蛇羹(小碗)

埋單:「糯米飯+蛇羹」$57

$57 (Tea)
2014-11-16 2284 views
蛇王業。涼。舅父請親戚食蛇宴,佢話試過深水埗三間,蛇王業最好味。全餐7餸1羹1湯1飯4枝汽水,全部好夠份量,基本上樣樣餸都好味,蛇羹足料唔會過鹹,附送嘅炸薄脆係蛋散夠味比得上么鳳賣嘅質素,炒蛇絲有齊紅椒黃椒西芹韮黃顏色繽紛,炸蛇丸熱辣辣,椒鹽蛇碌起咗肉都仲有得咬下又香口,紅燒山瑞好軟熟膠口,生扣蛇腩入味,蛇汁時菜夾雜花雕酒香及蛇味,貴妃雞好滑又夠雞油香,燉蛤蚧湯好純和順喉,生炒糯米飯好多臘肉臘腸飯粒又爽身。食完即刻約咗1月再食過。😋
蛇王業。涼。

食完即刻約咗1月再食過。😋
2014-11-16
$300 (Dinner)
  • 全部
2014-10-12 2135 views
看到報章介紹, 便決定過來一試。位置很容易找, 鴨尞街去到南昌街轉左便看到招牌。原本想試試山瑞, 但似乎不是季節, 暫停供應。叫了 川貝陳皮燉蛤蚧, 其實, 真的, 很苦! 或者苦口良藥, 或者是足料的關係吧。另外叫了套餐, 糯米鴨 + 大蛇羮 蛇羮很足料, 蛇肉大大塊, 啖啖肉, 味道亦很濃。糯米鴨很足料, 很多鴨肉, 有潤腸, 冬菇, 只是表面的糯米有點硬, 不知道是否因為不停翻熱的關係。不過味道很好, 比酒樓的糯米雞更入味。店主的喵, 周圍喵喵喵的, 很可愛。
看到報章介紹, 便決定過來一試。
位置很容易找, 鴨尞街去到南昌街轉左便看到招牌。

原本想試試山瑞, 但似乎不是季節, 暫停供應。
川貝陳皮燉蛤蚧
另外叫了套餐, 糯米鴨 + 大蛇羮
蛇羮很足料, 蛇肉大大塊, 啖啖肉, 味道亦很濃。
蛇羹
不過味道很好, 比酒樓的糯米雞更入味。
糯米鴨
糯米鴨
店主的喵, 周圍喵喵喵的, 很可愛。
Other Info. : 回家狂喝水, 不知道是甚麼食物的 味精 重手了......
2014-10-12
$110 (Dinner)
蛇羹
2014-04-28 1692 views
記得細個同屋企啲兄弟姊妹最喜歡搶住食生炒糯米飯,每次爸爸放工買返屋企,我地幾個都搶住食,但係自從啲小販無灑之後,我都好似幾年無食過間好味嘅啦。嗰日同爸爸去買電腦嘢,買完諗住行下啦,之後無啦啦妮間蛇王業嘅呀姨叫我地入去試下啲蛇,咁我地又真係行到累累哋嘅。蛇就唔試啦,我地叫左糯米飯食,碗飯黎到,見到個外相都覺得應該唔錯,果然無失望呀!臘腸、香蔥、花生,冬菇、蝦米仔等等嘅材料都好足,炒得好香,有甘香嘅鮮味,並且啲糯米飯真係煮得剛剛好,一啲都唔會話林,一粒粒分明又唔'lim lim'哋咁,煙煙韌韌,好有咬口,超正!又傳統又美味
年尾的時候,Kawai 應朋友之約,柴娃娃的去了蛇王業食了一餐全蛇宴! 其實我已經近十年都沒有吃蛇了,原因不明,但我記得有同媽媽一起吃過蛇羹的! 再食蛇宴,吃得固然開心,因為店家用料足,真材實料, 本身是燥底的 Kawai 吃後的一星期,都有出現過份燥熱的情況, 所以這次亦會是暫時的最後一次! 我怕流鼻血 XDD 店家安排了我們坐閣樓,都可以坐到 3 圍, 台面上已放了一支蛇膽酒,原來係包埋的,不用再額外收費, 就咁睇,支酒好似好清,但見到底下就比較混濁,估計飲最尾的味道會濃些~ 因為我唔飲酒,所以無試,但其他人話不是想像中難入喉 未齊人,唯有咬住薄脆先啦~  朋友中有人塞車,集合又遲左少少,店員已經開始催要上菜了, 不停講我地Book左幾多點,但而家已經幾多點....... 結果,先上菜,邊食邊等~ 太史五蛇羹兩大窩 遠睇的確像"碗仔翅",但食落就知分別好大,蛇肉是比較"UN"一點的! 雖然有加到豬肉,雞肉,但一條條蛇肉比它們粗好多!一眼就分得出! 有木耳絲同冬菇,藥材味不太重,加埋檸檬葉多了份清香,不過我覺得切得好粗! 七彩炒蛇絲 真係普普通通,蛇絲比蛇羹幼一點,不會太UN

再食蛇宴,吃得固然開心,因為店家用料足,真材實料,
所以這次亦會是暫時的最後一次! 我怕流鼻血 XDD

店家安排了我們坐閣樓,都可以坐到 3 圍,
台面上已放了一支蛇膽酒,原來係包埋的,不用再額外收費,
因為我唔飲酒,所以無試,但其他人話不是想像中難入喉
未齊人,唯有咬住薄脆先啦~

朋友中有人塞車,集合又遲左少少,店員已經開始催要上菜了,
不停講我地Book左幾多點,但而家已經幾多點.......
結果,先上菜,邊食邊等~

七彩炒蛇絲
真係普普通通,蛇絲比蛇羹幼一點,不會太UN
七彩炒蛇絲
鮮炸五蛇丸
啖啖都係蛇肉,因為蛇肉比較UN,食落彈牙!炸得亦香脆!
椒鹽蛇碌
好憎"啜骨",大件蛇碌只有兩啖肉,仲要在骨中間,又硬又咬不開,我投降了!
不過佢炸得幾香口,沒有想像中的辣,俾我就食多件蛇丸算了!
椒鹽蛇碌
生扣蛇腩
呢個蛇肉比較大件,所以明顯比較腥,
所以食左一件就沒有再吃了! 轉移視線吃枝竹同冬菇~
生扣蛇腩

蛇汁貴妃雞
因為唔知蛇膽是什麼味道,事實有沒有都是未知之數!
但雞夠滑,有雞味,脂肪亦不會很多,不錯

紅燒大山瑞
山瑞是水魚吧,是席中的朋友即場用Google 找到的答案
上台時是熱辣辣有煙冒出的,食了一件山瑞,感覺好lup口,不過應該幾重骨膠原的!
所以我有食晒一大件!
紅燒大山瑞

蛇汁時菜
無咩特別,個人唔鐘意杞子味

生炒糯米飯
粒粒分明又足料,不過我已經食到好飽了!所以只吃了小半碗而已!

藥材龍鳳燉蛤蚧湯
最後的重頭戲,把席上的女生都嚇得半死!可能店家早已知會引起女生恐慌
所以是先把清湯逐碗送上,最後再拿出材料俾我地影相!
碟上放上了材料: 烏雞, 蛤蚧,蛇肉,如果俾我見到蛤蚧游水一定要送院!
因為自己知自己太燥熱,知道一定會出事,所以這個湯沒有飲了!
藥材龍鳳燉蛤蚧湯
Other Info. : 真心話,店員真的有待改善,短短10分鐘內已提我們三次遲到,催著要先上菜, 而上菜方面更加快過茶餐廳,打風咁,一個菜未食完就連上三個!! 菜冷了,就是扣分!!! 本來炆蛇腩熱食唔會有明顯的腥味,但一冷了就.... 當時大家都在同蛇碌糾纏著,兩道菜中間只有3分鐘時間!!! (相機可以睇返時間) 不過,這餐蛇宴的確令我大開眼界,原來蛇可以做出咁多不同的菜式! 因為之後太燥熱,所以暫時都不會再吃蛇宴了,完結在最好的,總好過死在不明不白!哈! 食物我真心覺得是足量的,我們都要打包會家! 如果可以改善一下,快餐式上菜的話就更加好!
2013-12-01
2013-11-16 1172 views
前日應同事之邀,免費出席尋晚(15-11-2013 Fri)攪o既蛇宴,我o地一行16人上到一樓開餐,o係等齊人o既時間,我o地見到枱上有最基本o既薄脆,胡椒粉同醋之外,亦有檸檬葉同一支綠色o既蛇膽酒,原來支蛇膽酒係包埋,唔使另外俾錢,大家就先試試,我只試少少,呢個唔難入口,女同事S話有啲甘味,我就飲唔出.人齊喇,蛇宴正式開始.1. 蛇羹我o地呢圍只得7個女仔,但一窩都好大窩,而o係未勺之前都已經嗅到陳皮味,而睇表面,蛇肉好似好幼同少,但勺起後睇到,原來都幾大塊幾厚,配料就有木耳絲同冬菇,先咩o野都唔落食吓,初初嗅到好濃o既陳皮味,但食落又唔多覺,好o岩我呢啲唔鍾意食咁重陳皮味o既人,而蛇肉唔腥,不過太大塊口感原來有啲硬實.之後加少少檸檬葉食,令成個羹o既味道清啲,不過我都係覺得咩o野o野都唔使落.味道: 4.8分2. 五彩炒蛇絲呢個賣相平平無奇,但食落味道o岩o岩好,蛇絲鬆軟,個個都讚.味道: 4.8分3. 炸蛇丸大大個蛇丸,外面以麵包粒包住,食落香脆,但內裡混入蝦膠o既蛇肉好似冇咁明顯,口感爽,呢個要加少少醋食.味道: 3.5分4. 椒鹽蛇碌大大件o既蛇碌,呢個好硬,咬唔開,原來係
人齊喇,蛇宴正式開始.

1. 蛇羹
味道: 4.8分

2. 五彩炒蛇絲
五彩炒蛇絲
味道: 4.8分

3. 炸蛇丸
味道: 3.5分
4. 椒鹽蛇碌
大大件o既蛇碌,呢個好硬,咬唔開,原來係骨o黎,啲肉要集中o係中間,鍾意啜骨o既客人一定喜愛.而味道呢,開頭見有咁多椒鹽,心諗會好辣o架?但原來唔係,我反而覺得冇乜味添,唔知係咪啲椒鹽甩晒?

味道: 2.5分

5. 炆蛇腩
蛇腩又係大大件,底下有支竹同筍,蛇腩幾厚同夠腍,呢個明顯腥啲,但仍可接受,而支竹同筍同入晒味,好食.
味道: 4.5分

6. 蒸雞
蒸雞
睇到佢係冇多餘脂肪,食落,肉質嫩滑,鮮雞味亦重,估唔到呢個都整得咁好食.

7. 山瑞煲
多年前食宴時,冇食到骨膠原極重o既裙邊,今次我唔客氣,一於先夾一件.
腍腍粘粘,汁o既味道又o岩o岩好,真係好正.之後幸運地夾到好厚o既肉食,口感似食牛腩,而墊底,盡吸汁液精華o既白蘿蔔,我o地都唔放過,可惜我食到佢有微苦.

8. 生菜
呢個正正常常冇問題啊.
味道: 3分

9. 糯米飯
呢個鹹淡亦適中亦唔太油,臘味唔太多但我覺得o岩o岩有香味就夠,可惜o既係我覺得佢唔夠粘.雖然係咁,原本只想食少少o既我,都可以忍唔住食吓一碗,食吓又一碗咁,果然吸引.
味道: 4.3分

10. 燉蛤蚧湯
燉蛤蚧湯
最令人震撼o既湯終於出場喇,女職員為怕我o地受驚,都唔擺上枱等我o地自己勺,佢分好至上.但我o地都係一窩蜂咁擁埋去睇同影相.

除o左蛤蚧外,重有烏雞,蛇肉,杞籽同啲藥材,啖湯飲落冇乜藥材味,反而飲到甜杞籽同圓肉味,連甘味都飲唔到,真係好飲,個個都一碗接一碗,亦飲到發熱,真係好正.
味道: 5分

呢餐令我大開眼界,原來蛇可以做多種菜色出o黎之外,就係第一次飲蛤蚧湯,真係多謝同事o既邀請同好彩冇錯過到.

服務:
而店方為我o地一圍半(18人)預備o左三窩蛇羹,我o地食o左兩窩後,女仔呢圍o既同事請職員將最後一窩平均分俾兩圍枱,點知唔知佢係咪老闆娘,自己主動送一窩細o既俾我o地,好多謝佢呢.

環境:
舊式蛇舖一間,冇乜問題.
2013-11-15
Type of Meal
Dinner
五彩炒蛇絲
蒸雞
燉蛤蚧湯
2013-09-15 904 views
老豆帶我去食蛇坐低 明明間鋪都無咁多客但係要人迫埋一邊坐講真 到你有客想我地讓位我地會唔讓比你咩?叫左一個雞飯同兩碗大蛇羹第一啖已經覺得湯底唔好 無藥材味同食碗仔翅差唔多蛇肉份量都ok 但問題係裡面溝左豬肉!!!我寧願蛇少d無咁靚都好過搵豬肉扮蛇肉囉咁你不如轉行賣碗仔翅啦唯一比較好係檸檬草落好多既話都夠香薄脆就真係非常之脆另外雞飯一d誠意都無比埋d無味既雪藏雞飯又唔係靚 飯焦都拎埋出黎比人食(當然唔係食煲仔飯果d靚飯焦)係度呢幾年食過最差既蛇羹 以後唔會再幫襯
老豆帶我去食蛇
坐低 明明間鋪都無咁多客
但係要人迫埋一邊坐
講真 到你有客想我地讓位
我地會唔讓比你咩?
叫左一個雞飯同兩碗大蛇羹
第一啖已經覺得湯底唔好 無藥材味
同食碗仔翅差唔多
蛇肉份量都ok 但問題係裡面溝左豬肉!!!
我寧願蛇少d無咁靚都好過搵豬肉扮蛇肉囉
咁你不如轉行賣碗仔翅啦
唯一比較好係檸檬草落好多既話都夠香
薄脆就真係非常之脆
另外雞飯一d誠意都無
比埋d無味既雪藏雞
飯又唔係靚 飯焦都拎埋出黎比人食
(當然唔係食煲仔飯果d靚飯焦)
係度呢幾年食過最差既蛇羹 以後唔會再幫襯
2013-09-15
$75 (Lunch)
小弟由老豆既年代 (199X) 開始帶我去食呢間蛇王業... 大大話話都食左有十幾年... 雖不至於食到好熟, 但自問我都食過百次以上... 由 $25 碗, 食到今時今日既 $60 碗, 我都一樣去幫襯, 因為佢地既蛇羹真係好食. 好可惜, 水準越來越差了. 先講蛇羹, 蛇肉少左, 鹹左, 就連本來切到好幼細既檸檬葉, 依家都粗晒, 但薄脆都仲 keep 番水準...蛇湯方面, 真係鹹左好多, 藥材味已經冇之前咁濃, 最大問題係, 我今次幫襯蛇湯, 竟然有1/3 碗係湯渣...龜湯方面, 又反而甜左, 都係果句, 藥材味冇之前咁濃之餘, 連甘味都欠奉... 昨日既經驗話俾我知, 如果第二代揸 fit 人以現代手法經營, 相信只會令貴店失色, 毫無疑問, 你加左冷氣, 換左D膠碗, 整埋D電腦收費, 都係成本, 投資了當然要問回報... 生意係要賺, 但如果連上一代既精神都未能承繼落去, 連食物既質素都不能保持水平, 相信好快會連我呢類 Fans 都唔再幫襯...

Other Info. : 響深水埗都仍然係最好食既蛇鋪....
2013-09-01
$60 (Tea)
2013-03-05 744 views
去完黃金中心,老公叫我帶佢去我經常蛇王的地方。在深水埗這一帶,蛇店真的不少,蛇王業六十年代已開在南昌街,是現今少數仍用活蛇的店舖。去開深水埗布街都會這裡間蛇王坐底食番碗蛇羹這裡的蛇肉每日鮮拆,湯底用蛇骨及藥材熬,材料就有雞絲、肉絲、冬菇絲、木耳絲及蛇絲。蛇羹 $33 (小)這裡的檸檬草及薄脆是按自己喜好加入蛇羹。不喜歡有些蛇店事先幫食客下了檸檬草及薄脆。我個人比較喜歡杰身既蛇羹,這裡的湯底稀稠度適中,茨打得剛好,湯身不算太黏稠,感覺討好。味道不錯,而且材料很多冬菇絲及木耳絲。蛇絲既多且粗,肉質入口比較實,咬起來質感彈,夠新鮮。之前帶日本朋友都讚好!但我認為藥味不太重。食完全身都暖透。這裡的價格比出名的蛇鋪合理,而且有其他蛇的副食品選擇
去完黃金中心,老公叫我帶佢去我經常蛇王的地方。
去開深水埗布街都會這裡間蛇王坐底食番碗蛇羹
蛇羹 $33 (小)
之前帶日本朋友都讚好!但我認為藥味不太重。食完全身都暖透。

這裡的價格比出名的蛇鋪合理,
而且有其他蛇的副食品選擇
2013-03-02
$35 (Tea)
2011-11-12 425 views
十月三十日 (星期日)再和老公仔行行鴨寮街行到盡頭便是南昌街,便看到這間"蛇王業"在深水埗區,最出名的蛇店莫過於"蛇王協"不過,看到這家也擠滿了人,不如也來試試來此,當然少不了其太史蛇羹蛇羹屬高熱量食物,能行氣活血,有暖身作用如今湯底似乎進步了,不覺太稠但似乎仍不夠藥材香用料甚豐,每一口都盡是蛇肉唯湯料仍切得較粗,口感較粗糙我本屬寒底,喝完頓時也覺得暖身老公仔則本是熱底,幸沒流鼻血呢回來看過"唔兄"對此店的評語(食時已是差不多一年前了),說其質地較稠未知是否少東看過其食評,作出了改善?值得一提,這裡的薄脆着實不錯加入後相信會更惹味,更添口感為太史五蛇羹做了點資料搜集,與大家分享:所謂太史五蛇羹由晚清廣東翰林江孔殷所發明1904年,於最後一屆科舉中殿試二甲進士,朝考選入庶吉士,進翰林院,故被稱為"江太史"辛亥革命後,江太史退出政壇改為從商,其位於廣州之大宅"太史第'經常食客滿座,太史五蛇羹即為其傑作之一蛇羹屬高熱量食物,能行氣活血,有暖身作用以蛇為主要材料,加入雞.鮑魚.木耳.冬菇等煮成湯羹當中的五蛇最少包括有眼镜蛇(俗稱"飯鏟頭").金腳帶.銀腳帶,另外加入水蛇,錦蛇或過山烏
十月三十日 (星期日)

再和老公仔行行鴨寮街
行到盡頭便是南昌街,便看到這間"蛇王業"
在深水埗區,最出名的蛇店莫過於"蛇王協"
不過,看到這家也擠滿了人,不如也來試試
來此,當然少不了其太史蛇羹
太史蛇羹
蛇羹屬高熱量食物,能行氣活血,有暖身作用
如今湯底似乎進步了,不覺太稠
但似乎仍不夠藥材香
用料甚豐,每一口都盡是蛇肉
唯湯料仍切得較粗,口感較粗糙
我本屬寒底,喝完頓時也覺得暖身
老公仔則本是熱底,幸沒流鼻血呢

未知是否少東看過其食評,作出了改善?

值得一提,這裡的薄脆着實不錯
加入後相信會更惹味,更添口感

為太史五蛇羹做了點資料搜集,與大家分享:

所謂太史五蛇羹由晚清廣東翰林江孔殷所發明

蛇羹屬高熱量食物,能行氣活血,有暖身作用
以蛇為主要材料,加入雞.鮑魚.木耳.冬菇等煮成湯羹
2011-10-30
$30 (Lunch)
太史蛇羹
2011-10-23 268 views
閒來...總喜歡喝碗龜湯看到這家專賣蛇的...那就一蛇羹一龜湯吧蛇羹 $30龜湯 $22蛇羹配料足...可惜略嫌清淡沒什麼賣點但很多食客都愛點一碗大的...大口大口的吃...什是滿足龜湯跟別家的不一樣...色澤很深藥材份量重...味道極為濃郁...有自家特色相對蛇羹...龜湯更值得推介整體感覺店以蛇為名蛇卻不能獨當一面...難以服眾也
閒來...總喜歡喝碗龜湯

整體感覺
店以蛇為名
蛇卻不能獨當一面...難以服眾也
2011-10-19
$26 (Tea)
濃濃的龜湯
2011-10-17 163 views
這幾天突然涼了, 飯後與侍衛路經此店, 便入去暖暖身娘娘不愛吃蛇, 所以便點了蛇湯, 蛇湯其實又不見有蛇肉, 而且又沒有什麼湯料, 不過喝下時, 都會感到"藥材味", 很補的感覺喔侍衛的蛇羹亦很足料, 大家飲完後當堂暖晒
這幾天突然涼了, 飯後與侍衛路經此店, 便入去暖暖身

侍衛的蛇羹亦很足料, 大家飲完後當堂暖晒
2011-10-03
2011-10-15 60 views
爸一直邀請我去吃蛇羹終於我也應承了店裡的食物品種不多基本上 就只有蛇羹 蛇湯 龜苓膏 與糯米飯蛇羹吃上去就好像普通的碗仔翅不同就是平時碗仔翅換成了蛇肉爸一直叫 好吃好吃我卻覺得其實碗仔翅也是如此只是鮮味重了糯米飯沒有什麽特別純粹是沒有別的吃 才叫的味道可以
爸一直邀請我去吃蛇羹

糯米飯沒有什麽特別
純粹是沒有別的吃 才叫的
味道可以
2011-10-11
$55 (Dinner)
2011-08-07 63 views
雖然這篇食評,是開宗明義的說吃蛇,但不要誤會本人在大熱天時吃蛇,這篇食評,都放下了八個月未寫,是日又突然有Mood去說一說。放工之後,要到深水埗辦點正事,在辦正事之前,先來醫醫肚,見是日冰冰冷冷,就來碗蛇羹又如何?在深水埗這一帶,蛇店真的不少,隨便的入了一間名為蛇王業,就來碗蛇羹,不過坐下又見人家碗糯米飯很吸引的,印象中是有蛇羹加糯米飯的套餐,在如此推波助瀾之下,最後本人就又吃又喝了。先來談談店家的糯米飯,原來也真的挺大碗,整碗飯的色水很深,每粒糯米都是深啡色的,上滿了醬油,看來很美味啊!吃下一口,果然醬油味甚豐,是老抽的一陣甜香,不過腊味的香味就不太足,而且也欠了蝦米的鹹香。取而代之的是不少的炸花生,花生的表面有不少鹽巴,單論這花生,用來下酒應該很不錯,畢竟真的是既鹹且脆,不過用來跟糯米飯,本人就覺得有點不自然,還是喜歡腊味的鹹香,幸而糯米飯內都還有不少的冬菇,夠香又軟腍,加上蔥花,來一口軟腍黏糯的糯米飯,其實也不錯,但質感上個人認為可以煙韌一點,不過總括來說還不錯。主角蛇羹又如何?湯身看起來很清,不過質地很稠,入口果然是一陣黏稠的茨感,吃到尾又變得很水,蛇湯既不重肉味,又不太有藥材
有種古老風
內有毒蛇!
糯米飯很軟糯,而且勝在醬油味夠濃,不過久腊味香

蛇羹的湯非常之茨
蛇肉及雞肉拆得頗為幼細,不過木耳太多
主角蛇羹又如何?湯身看起來很清,不過質地很稠,入口果然是一陣黏稠的茨感,吃到尾又變得很水,蛇湯既不重肉味,又不太有藥材香,湯底的基礎上真的打得不好;材料方面,分別有木耳、雞肉、蛇肉及冬菇,當中以木耳佔最多,所以口感上予人比較爽脆的感覺,而蛇肉及雞肉等,就拆得頗為幼細,可說是粗中帶細,但個人就覺得有點喧賓奪主,不是本人反對蛇肉要切得幼,但要精細的,就每款材料都要細,口感才會平衡。
檸檬草不夠香
薄脆就真的是非常之脆
這碗蛇羹也許真的是麻麻,不過伴隨而來的配料,就也還不賴,檸檬草雖然不夠香,但下多一點就行了,而薄脆就真的是非常之脆,吃蛇羹喜狂加薄脆的朋友,相信對他們而言,會是一個增值位。

吃畢已經幾飽,回家也不用再吃太多了。總括來說,雖然本人未有吃過太多的蛇店,不過說到好吃的,本人都可推介數間,港島區的蛇王芬及蛇王二也不錯,要說幼細高貴版的蛇羹,桃花源的又確真不錯,想吃粗豪一點,藥材味豐富的,元朗的蛇王如可以滿足到你,而是日吃的這一間?真的不要再預我好了。
2010-12-08
Type of Meal
Other
有種古老風
內有毒蛇!
薄脆就真的是非常之脆
2010-12-27 88 views
近日天氣寒冷,心思思到光顧多年的蛇王業吃碗蛇羹足料惹味的蛇羹,味道有點像碗仔翅。與蛇羹絕配的卜卜脆=)一脆一軟滑,美味呀!手切檸檬葉,清香。蛇羹的材料吃罷,一股暖意在心中
2010-12-27
$48 (Lunch)