Sheep and Pig 📍天后💛💛💛💛💛黃色經濟圈💛💛💛💛💛 恢復晚市堂食後第一家支持的小店💪🏾🌟- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 🌟1️⃣美國牛板腱丼 $128份量passsd🈵 牛同飯嘅份量比例剛剛好👌🏻牛板腱大約4成熟,入面呈鮮粉紅色口感唔係十分軟熟個種,有咬口得黎唔韌👌🏻牛味唔算太濃,亦無牛嘅油脂香味,但相對都無咁膩同油,健康d👌🏻米係珍珠米,配埋溫泉蛋汁加牛食,味道係夾嘅👌🏻👌🏻👌🏻2️⃣水牛城辣雞翼 $88味道超級濃,微辣得黎帶少少酸,唔算係好正宗嘅buffalo wing個調味都唔錯,開胃嘅!岩曬重口味朋友🤣雞翼炸過重有少少脆,又脆又軟嘅口感好唔錯! 雞翼內嘅肉嫩👌🏻3️⃣啤酒漿炸魚薯條 $88性價比相對比較低,只有一塊炸魚,都有手掌咁長👌🏻炸魚嘅粉漿唔算好厚,口感夠脆之餘魚肉好嫩滑,quality✔️薯條係方型粗薯條🍟my favourite😍4️⃣抹茶千層蛋糕 $68 甜品有surprise 嘅唔係蛋糕,竟然係雪糕🤣呢個咖啡味嘅雪糕咖啡味好濃好香☺️ 岩曬我呢d唔想夜晚訓唔著嘅咖啡控🤭千層蛋糕就... 不過不
Sheep and Pig 📍天后
💛💛💛💛💛黃色經濟圈💛💛💛💛💛
恢復晚市堂食後第一家支持的小店💪🏾

1️⃣美國牛板腱丼 $128
份量passsd🈵 牛同飯嘅份量比例剛剛好👌🏻
牛板腱大約4成熟,入面呈鮮粉紅色
口感唔係十分軟熟個種,有咬口得黎唔韌👌🏻
米係珍珠米,配埋溫泉蛋汁加牛食,味道係夾嘅👌🏻👌🏻👌🏻

2️⃣水牛城辣雞翼 $88
岩曬重口味朋友🤣
雞翼炸過重有少少脆,又脆又軟嘅口感好唔錯!
雞翼內嘅肉嫩👌🏻
水牛城辣雞翼

3️⃣啤酒漿炸魚薯條 $88
性價比相對比較低,只有一塊炸魚,都有手掌咁長👌🏻
薯條係方型粗薯條🍟my favourite😍
啤酒漿炸魚薯條

4️⃣抹茶千層蛋糕 $68
甜品有surprise 嘅唔係蛋糕,竟然係雪糕🤣
千層蛋糕就... 不過不失啦,綠茶味軟淡喔!
抹茶千層蛋糕

2020-09-02
水牛城辣雞翼
今日同事生日 我地揀左環境同食物睇落唔錯既Sheep and Pig! 🐑🐖lunch時段都有得book位 加分加分! 🌟講下我地食左咩啦~~C. 鮮茄虎蝦意粉 ($98)一上枱就聞到好濃郁既蝦味🦐兩種配料既味道都好出又好夾!!E. 西班牙辣肉腸乾番茄扁意粉($78)意粉炒得乾身 覺得如果有少少蕃茄sauce會襯扁意粉少少🤏扁意粉沾上辣肉腸既少少辣油 不過整體黎講係唔辣既~~油漬蕃茄乾味道酸酸地又幾好味!F. 日式咖喱吉列豬扒飯 ($65)飯堆成蛋包飯形狀 kawaii呢☺️同事覺得豬扒質素Ok 如果麵包糠同豬扒無咁分離會更好🧐G. 原條鰻魚滑蛋丼 ($108)賣相一流啊🤩 滑蛋的確好嫩滑啊! 👍🏽鰻魚有輕輕炙燒過 同事覺得等得耐少少同相對貴d都值得!I. 牛油果蟹肉卷 ($108)牛油果🥑生熟程度岩岩好蟹肉份量唔算少飯量比一般坊間食到既卷物多 另外仲有卷住蟹柳同青瓜🥒整體配料既配搭好清新🌿另外 我地追加左💁🏽‍♀️是日餐湯(+$18)👉🏼黑松露忌廉蘑菇湯 係自家製既湯 而唔係罐頭湯 好大陣黑松露味傳入我們的鼻~~~飲得出既真材實料!新奧爾良炸雞翼(3隻) (+$18) 重香料味 辣度似熱

lunch時段都有得book位 加分加分! 🌟

講下我地食左咩啦~~
C. 鮮茄虎蝦意粉 ($98)
一上枱就聞到好濃郁既蝦味🦐
兩種配料既味道都好出又好夾!!

E. 西班牙辣肉腸乾番茄扁意粉($78)
意粉炒得乾身 覺得如果有少少蕃茄sauce會襯扁意粉少少🤏
扁意粉沾上辣肉腸既少少辣油 不過整體黎講係唔辣既~~
油漬蕃茄乾味道酸酸地又幾好味!

F. 日式咖喱吉列豬扒飯 ($65)
飯堆成蛋包飯形狀 kawaii呢☺️
同事覺得豬扒質素Ok
如果麵包糠同豬扒無咁分離會更好🧐

G. 原條鰻魚滑蛋丼 ($108)
賣相一流啊🤩
滑蛋的確好嫩滑啊! 👍🏽
鰻魚有輕輕炙燒過 同事覺得等得耐少少同相對貴d都值得!

I. 牛油果蟹肉卷 ($108)
牛油果🥑生熟程度岩岩好
蟹肉份量唔算少
飯量比一般坊間食到既卷物多
另外仲有卷住蟹柳同青瓜🥒
整體配料既配搭好清新🌿

另外 我地追加左💁🏽‍♀️
是日餐湯(+$18)👉🏼黑松露忌廉蘑菇湯
係自家製既湯 而唔係罐頭湯
好大陣黑松露味傳入我們的鼻~~~
飲得出既真材實料!

新奧爾良炸雞翼(3隻) (+$18)
重香料味 辣度似熱浪薯片! 😛

飲品就試左👇🏽
(左)🍇巨峰乳酸梳打 (+$8)
(右) 🍑白桃乳酸梳打 (+$8)

另外仲有同事嗌茘枝味(我無影相😛)
大家對乳酸梳打好壞參半
有d覺得3種味道都配搭得好
有d覺得無乳酸味
有d覺得乳酸味蓋過左陣果味
所以我地估計係逐杯逐杯沖既!

整體黎講💁🏽‍♀️
食物擺盤好有心思💕
食物質素唔錯
但係因為廚師係煮完一款餐再煮另一款餐 所以如果同行飯腳個個都點唔同既餐 會等得耐d~~

點都好 會繼續支持小店啊💛
$95 (Lunch)
2020-10-13 0 views
星期一放工19:30, 行咗去銅鑼灣想食西式晚餐🥣,想去嗰間星期一休息😅。唯有試新嘢🤣,打開 OpenRice apps, 揾到呢間小店,就行咗去天后揾,店舖比較細,只有大約見8張細枱,好彩我同朋友2個人,所以都唔使等。因為係小店,所以空間都係有限。店員好年輕,有禮貌又活潑👍🏻因爲今日都係比較肚餓,我點咗意粉,朋友點咗個日式咖哩豬排飯🐖。落單後等咗唔使10分鐘就有得食,都幾快🕐。欖油蒜片蕃茄露荀意粉 - 碟嘅擺設都算幾好,未食都已經嗅到欖油香🤤🤤🤤,味道唔錯,材料都係好新鮮。我比較喜歡食蕃茄仔同露荀,意粉亦都唔油 ☺️☺️ 佢嘅蒜味都好出色,分咗少少俾朋友試佢都話唔錯☺️💓。但朋友話佢唧炸豬排有啲乾 😕 Anyway, 整體都係唔錯,店員好friendly, 有問我哋有無 feedback, 朋友怕醜唔敢講 🤣🤣🤣 其實我覺得合理嘅意見都無咩所謂,無人完美,有改善嘅空間先會更進步🌻🥇
但朋友話佢唧炸豬排有啲乾 😕

欖油蒜片蕃茄露荀意粉
2020-10-05
欖油蒜片蕃茄露荀意粉
2020-09-25 202 views
天后 叄嘗今日happy Friday同同事出左去食lunch, 我地揀左呢間超文青超靚既叄嘗Sheep and Pig,佢係一間日式西餐fusion既餐廳, 好特別, 裝修又咁靚,所以我地都想去食好耐~😝Lunchtime 1點黎到都要等三枱客左右, 睇下menu咁15分鐘後就有位坐啦,雖然佢鋪仔細細但都坐得好夠舒服, 張枱夠大可以人多share食物,我同同事就夾份左個C餐鮮茄虎蝦意粉($98)同埋好多人推介既J餐醬燒三文魚卷($88)之後仲追加左個Cajun炸雞翼($18@3隻)每個餐都會跟一杯凍或熱既檸檬茶或者檸檬水, perfect~終於上菜啦, 佢每個main dish都係好大份架, 我地好驚喜!😍而且啲食物、擺盤、碗盤全部都好靚好精緻, 真係啱晒打卡同埋約會架>V<講返食物先, 個炸雞翼炸到熱辣辣超正, 炸皮非常之脆, 但肉質仲keep住鮮嫩,鹹鹹地咁好味! 大食既朋友必點! (因為main dish好大份, 食得晒先好嗌呀!)跟住到我最期待既燒三文魚卷啦~ 🥰唔好睇佢細細舊好小巧精緻咁呀, 佢每舊都唔細架 (兩三啖先食到!)而且一碟有成八舊, 超級多, 好
天后 叄嘗

今日happy Friday同同事出左去食lunch,
我地揀左呢間超文青超靚既叄嘗Sheep and Pig,
所以我地都想去食好耐~😝

之後仲追加左個Cajun炸雞翼($18@3隻)

跟住到我最期待既燒三文魚卷啦~ 🥰
而且一碟有成八舊, 超級多, 好飽肚!
之後到個虎蝦意粉啦, 一樣都係好大份, 一碟有兩隻虎蝦, size大概係半隻手掌~
個盤都好深下, 意粉好多, share食就最啱啦~

總括黎講呢間裝修、食物、價錢都好高分!
得閒要黎坐耐啲呀😆
2020-09-03 321 views
好耐無黎食啦~ 天后黎講呢間cp都幾高,價錢合理又好食,個日我地唔想食腩,又唔想係街到食焰手卷/中村... 咁就黎食番已一段時間無幫襯既sheep and pig... 話時話之前去食dinner多,lunch好似第一次~明太子蟹肉忌廉意粉 + 凍檸茶 $110+3其實我唔好明太子,但眼望其他又唔係太想,咁我好想食白汁,所以就叫呢個囉~ 佢呢個意粉都唔少蟹肉,真材實料架~原條鰻魚滑蛋丼 + 巨峰乳酸梳打 $108+8呢個我地有食過,老實講佢好食但比較普通,個蛋好食,鰻魚都唔細,最緊要係夠汁,食呢樣野到底無汁會好唔開心...餐湯 $18我地開頭只加一個,之後各自要左,呢個蘑菇湯好好味! 真係好開心,我呢個菇菇人聽到已經話要,男人食左啖就話佢都要,咁你自己諗啦XD溫泉蛋 $5蛋蛋~ 我鍾意蛋蛋~ 雖然我最近蒸水蛋有進步,但人家既溫泉蛋總係好食尐既XD其實次次去天后都想食下其他野,但往往對腳就好不自覺咁徘徊係個幾間,我地兩個就周旋係呢幾間既懷抱...

明太子蟹肉忌廉意粉 + 凍檸茶 $110+3

原條鰻魚滑蛋丼 + 巨峰乳酸梳打 $108+8

餐湯 $18

溫泉蛋 $5

2020-08-08
2020-08-29 340 views
環境空間感較細,感覺沒太多裝潢佈置,中午時份室內光線暗淡。略感店員面對食客時精神活力不足😅整體環境氛圍絕對影響進餐體驗,尤其對於小店較進取的定價而言;食物質素則合格以上1️⃣明太子蟹肉忌廉意粉$110 (Lunch set包檸檬水/茶) 蟹肉份量不少;配料還有洋蔥、蟹籽等;忌廉汁雖屬於偏稀身,但夠creamy,味道也不錯;意粉選用一般的乾製意粉,屬偏硬身、有咬口的;但致命缺點是幾乎沒有明太子的味道,要是在菜式名字中刪除「明太子」三字,這會是道較高分的白汁蟹肉意粉2️⃣蘑菇湯(加配是日餐湯$18)是屬於忌廉比例較少的清新蘑菇湯———————————————————————環境:4.5 /10服務:5 /10衛生:5 /10味道:7 /10性價比:中下回頭率:50%

明太子蟹肉忌廉意粉

2️⃣蘑菇湯(加配是日餐湯$18)
是屬於忌廉比例較少的清新蘑菇湯

味道:7 /10
性價比:中下
回頭率:50%
2020-07-03
$141 (Lunch)
2020-08-15 306 views
今日去銅鑼灣做d 野但想食的銅鑼灣食肆太多人排去左天后搵食點知發掘左間好野店面唔大 裝修帶清新風食物唔算多選擇 但樣樣都有幾吸引點左個餐湯+$18好濃味的黑松露湯每啖都有粒粒磨姑肉 好香 超好味 D.明太子蟹肉忌廉意粉我最愛的明太子加上蟹肉仲有用左唔少洋蔥去煮多左一層口感 大愛!!G.原條鰻魚滑蛋丼鰻魚真係原條 都幾大加上滑蛋 稠度掌握很好都幾好 不過都係意粉好似驚喜D跟餐包左杯凍檸茶呢個價錢唔算好平 不過質素絕對有保證
今日去銅鑼灣做d 野

好濃味的黑松露湯
每啖都有粒粒磨姑肉 好香 超好味
D.明太子蟹肉忌廉意粉
我最愛的明太子加上蟹肉仲有用左唔少洋蔥去煮

多左一層口感 大愛!!
D.明太子蟹肉忌廉意粉

G.原條鰻魚滑蛋丼
鰻魚真係原條 都幾大
加上滑蛋 稠度掌握很好
都幾好 不過都係意粉好似驚喜D
G.原條鰻魚滑蛋丼

跟餐包左杯凍檸茶

呢個價錢唔算好平 不過質素絕對有保證
💛#支持良心餐廳💰美國牛板腱丼飯$128💰明太子蟹肉忌廉意粉$110(另收+1)牛板腱丼飯樣子好吸引~牛板腱呈粉粉地嘅色 牛味係有嘅 不過食落都幾韌下...好多舊原本係好事 但係咬到我好攰...仲要咬完係有筋 如果係咁我寧願煮耐啲煮林啲😂 用左珍珠米 如果可以做到粒粒分明啲 有咬口啲就好啦 因為應該用得多左水煲 食落有啲偏淋同濕 本身有温泉蛋係好事 不過成兜飯主要靠好少嘅汁醬同温泉蛋黎撈 食落好乏味😳 真心覺得應該比多少少醬汁 因為食落都幾dry下個意粉就幾高質 creamy得黎質地係接近al dente! 推介意粉多過個飯~
💛#支持良心餐廳

💰美國牛板腱丼飯$128
💰明太子蟹肉忌廉意粉$110
(另收+1)

2020-07-11 599 views
話說有晚同朋友即興出港島,行到附近搵嘢食,度度都Full既情況下,就等呢間觀感唔錯既西餐廳。餐廳可容納客人唔多,外面有長凳俾人坐住等,但係附近經常有人吸煙,令呢個等候區大打折扣。安排入座後,就見到呢幅QQ畫,同英文鋪名一樣有羊有豬。醬燒慢煮三文魚丼非打手,感覺上係用珍珠米煮,件三文魚既醬口感濃郁,推薦!黑安格斯牛板腱配薯條賣相幾好,但食落件牛好韌同唔夠熟咁,或者煮熟少少會更好。薯條配芥末真係唔OK,茄汁先冇違和感。

餐廳可容納客人唔多,外面有長凳俾人坐住等,
但係附近經常有人吸煙,令呢個等候區大打折扣。

安排入座後,就見到呢幅QQ畫,同英文鋪名一樣有羊有豬。
醬燒慢煮三文魚丼

醬燒慢煮三文魚丼
非打手,感覺上係用珍珠米煮,
件三文魚既醬口感濃郁,推薦!
黑安格斯牛板腱配薯條

黑安格斯牛板腱配薯條
賣相幾好,但食落件牛好韌同唔夠熟咁,或者煮熟少少會更好。
薯條配芥末真係唔OK,茄汁先冇違和感。
2020-06-28
2020-07-06 508 views
好友相聚,上網搵左間係西日 fushion 菜嘅小店,大約6點半左右叫個friend 去搵位先😎😉,我哋4個人,坐近窗邊的位置。望住個餐牌真係樣樣都想食😆,最後叫左個鰻魚滑蛋飯,明太子雞翼,蕃茄蘆筍扁意粉,叁嘗卷,再有店員推介嘅 慢煮醬油三文魚柳配美珍麵豉醬。食物分量啱啱好,叁嘗卷不錯咼👍🏿,明太子雞翼好豐富好Juice,扁意粉好有咬口,最後個慢煮三文魚柳超級嫩滑,有啲唔夠喉不過已經好滿足,下次再食過😋🥰明太子雞翼鰻魚滑蛋飯蕃茄蘆筍扁意粉叁嘗卷慢煮醬油三文魚柳配美珍麵豉醬

鰻魚滑蛋飯
蕃茄蘆筍扁意粉

慢煮醬油三文魚柳配美珍麵豉醬
2020-06-22
2020-07-02 512 views
第三次幫襯,係喺一個特別日子,7月1日。好在都仲有良心店良心食物,苦中一點甜!12點05分到達,已經有長長人龍,舖頭唔大,11點半開舖,要等頭輪食完~雖然好熱,但排40分鐘都算係咁,哈哈!人齊入座,好均真!舖頭細得黎又唔會坐得唔舒服,最緊要係,店員姐姐超有禮貌同埋笑容,食得安心又開心!之前兩次黎都係食晚餐,第一次食晏晝,估唔到假期都有Lunch Set,陳生叫左「鮮茄虎蝦意粉($98)」,我就揀左最多推薦嘅「明太子蟹肉忌廉意粉($110)」,午餐包熱檸茶或者熱檸水,午餐想飲咖啡,加錢叫左杯「Latte Macchiato($8)」,仲追加左「是日餐湯:蘑菇湯($18)」,準備大滿足!湯,好飲!好濃嘅蘑菇味,不過食開重口味嘅我地,略嫌味道淡左少少,加返啲黑胡椒就啱啱好!兩個意粉,果然都係最多推薦嘅蟹肉意粉略勝一籌!蟹味真係好夠,亦都好多蟹肉,唔係平時有啲得一兩粒咁,忌廉汁多而不膩,再配埋明太子,鹹香剛好!另外意粉其實唔係差,虎蝦燒得幾香,不過係細隻左啲同埋味都係淡淡地,汁比想像中酸,但反而係我鍾意嘅酸度,好開胃!最緊要係,意粉達到AL DENTE,十分欣賞!最後係杯咖啡,奶味十分重,蓋過
第三次幫襯,係喺一個特別日子,7月1日。
好在都仲有良心店良心食物,苦中一點甜!

蘑菇湯

鮮茄虎蝦意粉

最後係杯咖啡,奶味十分重,蓋過左咖啡味,下次都係飲返普通咖啡哈哈,不過個拉花好靚,開心!
Latte  Macchiato
雖然覺得午市價錢相對貴少少,但係食到好嘅餐廳,都想一去再去同再去,一定會有第四嚐架!最緊要係,我個人好著重服務,唔係話要當客人真係大晒,而係拎個心出黎做好食物同服務,幫襯得大家開心!佢地嘅態度真係好好,貼心又有禮,好鍾意!再加上,黃店就要繼續好好支持!!
2020-07-01
$118 (Lunch)
蘑菇湯
鮮茄虎蝦意粉
2020-07-01 351 views
朋友推介呢間小店開頭搵唔到,因為佢門口無中文名😅真係幾好feel,白色為主,感覺光猛有d壁畫,有d相,唔知老闆有咩動人的故事呢唔太餓,就食少少啦叁嘗卷既然用店名嚟命名,一定要試~果然唔錯!外面係綠色的皮,係好薄的米紙?入面有鬆脆的炸蝦、不吝嗇的吞拿魚、襯色的牛油果,好味😋仲配咗兩款沙律醬成個擺盤襯得好靚,尤其隻碟加埋芝麻,好似星空咁明太子雞翼好飽滿,脹卜卜雞翼無雪味,仲好香口👍🏻👍🏻兩個人,食少少就夠喇要轉戰甜品
朋友推介呢間小店
開頭搵唔到,因為佢門口無中文名😅
真係幾好feel,白色為主,感覺光猛
有d壁畫,有d相,唔知老闆有咩動人的故事呢

唔太餓,就食少少啦
叁嘗卷
既然用店名嚟命名,一定要試~
果然唔錯!
外面係綠色的皮,係好薄的米紙?
入面有鬆脆的炸蝦、不吝嗇的吞拿魚、襯色的牛油果,好味😋
仲配咗兩款沙律醬
成個擺盤襯得好靚,尤其隻碟加埋芝麻,好似星空咁
叁嘗卷

明太子雞翼好飽滿,脹卜卜
雞翼無雪味,仲好香口👍🏻👍🏻
明太子雞翼

兩個人,食少少就夠喇
要轉戰甜品
2020-06-22 286 views
原條鰻魚滑蛋丼睇相都見到成條鰻魚啊!係成條啊!大滿足,鐘意食鰻魚既一定要食,鰻魚汁好夠,送飯一流。滑蛋真係好滑,炒得非常嫩,完全滑入口。明太子蟹肉忌廉意粉滿滿既忌廉汁沾滿曬啲意粉,每啖都係蟹肉同洋蔥粒,非常足料,以為甘多忌廉汁會好膩,但係食完都唔覺。但係意粉份糧意外多,好飽!叁嘗卷個個入黎都必點名物,點可以唔試。綠色既米紙包住新鮮又厚切既吞拿魚粒,牛油果片,仲有炸蝦,配埋個蛋黃醬或者微辣蛋黃醬,意外地好夾,好味道。而且啲飯又唔會好多,因為啲料仲多過飯!
  • 叄嘗卷
2020-06-19 280 views
呢間餐廳距離地鐵站可能要行一段距離,所以到晚市時段都唔會好爆佢地係日式fusion西式嘅餐廳,而主打係卷物,但我地都試意粉,所以冇叫到我地一共叫左一個小食、一個沙律同埋兩個意粉,點知兩個意粉都係超大兜食到我地個肚就來爆,所以如果係得兩個人的話,建議叫一個意粉好喇雞翼上碟仲係熬辣辣,而且個皮燒到有少少脆,都幾香口入面釀左明太子,但個人覺得個明太子味唔算好出明太子雞翼 (3件)呢個沙律係我個人覺得必叫,因為佢果兩隻蝦燒到超香,但蝦肉岩岩好唔會老!而且個汁好醒胃,又夠大碟,夠晒健康虎蝦沙律配柑橘汁呢個意粉係素嘅,淨係睇圖都見到份量好多而且d配菜都好新鮮,露荀好嫩,成個意粉配埋蒜片好香不過個人覺得有少少油,如果改善到就好~欖油蒜片蕃茄露荀扁意粉呢個意粉都幾好味,蝦同青口都新鮮而且意粉都夠汁,唔會太乾或太濕海鮮大蝦蕃茄意粉下次黎會想試下佢出名果個卷物同埋吞拿魚他他

雞翼上碟仲係熬辣辣,而且個皮燒到有少少脆,都幾香口

入面釀左明太子,但個人覺得個明太子味唔算好出
明太子雞翼 (3件)

而且個汁好醒胃,又夠大碟,夠晒健康

虎蝦沙律配柑橘汁

呢個意粉係素嘅,淨係睇圖都見到份量好多

而且d配菜都好新鮮,露荀好嫩,成個意粉配埋蒜片好香

不過個人覺得有少少油,如果改善到就好~
欖油蒜片蕃茄露荀扁意粉

呢個意粉都幾好味,蝦同青口都新鮮

而且意粉都夠汁,唔會太乾或太濕

下次黎會想試下佢出名果個卷物同埋吞拿魚他他
Other Info. : 店員好主動,而且好有效率! 每碟菜式個份量都幾多,所以叫人頭就比較穩陣~
2020-02-11
2020-06-17 219 views
今次要介紹嘅餐廳係位於天后嘅叁嘗,主打日式西餐。店鋪面積雖然唔大,但裝潢頗為簡潔清新,而且服務都唔錯。Sheep and Pig is located in Tin Hau, specializes in Japanese and Western-style dishes. Although the area is not large, the simple decoration gives you a fresh atmosphere to enjoy your afternoon.◾️美國牛板腱伴沙律 (USDA Iron Steak with Salad) $128牛板腱屬經常運動嘅部位,所以肌肉較為發達,而且肉味都會相對較濃,火候嘅控制令肉質保持到軟嫩。份量都幾多,值得依個價錢去食。Iron steak is a part of frequent exercise, so the muscles are more trained and will give a stronger taste. The steak is well-cooked, that maintain the

◾️
美國牛板腱伴沙律

Iron steak is a part of frequent exercise, so the muscles are more trained and will give a stronger taste. The steak is well-cooked, that maintain the soft and tender texture of the steak. Overall, the portion is quite large, which deserves the price.
◽️
日式咖哩吉列豬扒飯 (Japanese Curry Rice with Pork Cutlet) $68
日式咖哩吉列豬扒飯

吉列豬扒炸得香脆,肉質就唔算好吸引,而且咖哩嘅味道都比較淡。相比起牛板腱,依道菜式明顯較為遜色。
The outer layer of the pork cutlet is quite crispy, but the texture of the pork is not that appealing. Also, the flavour of curry is mild to serve together with the rice. The iron steak is definitely a better option than the pork cutlet.
◾️
叁嘗

Sheep and Pig
📍天后歌頓道1號DIVA地下1A號舖
📍Shop 1A, G/F, DIVA, 1 Gordon Road, Tin Hau
#fooodninja_hk_tinhau
#photoninjasis