第一次寫食評,唔係好識作文,直接打重點1小籠包好似叮左幾次咁乾,個頂又實到乜咁。2上海粗炒啲菜係苦既,加上碟野唔夠味,難食。3紅油抄手,唔知係食皮定係食肉,咬落去皮厚到淨係成口都粉味。已blacklist,無下次,價錢唔係算平,但食物質素完全係差。我周圍食咁多野都未試過差到我要上黎打字,唔信既你可以叫返我頭先所講既食物,然後你覺得係好味既我無野講
第一次寫食評,唔係好識作文,直接打重點
1小籠包好似叮左幾次咁乾,個頂又實到乜咁。
2上海粗炒啲菜係苦既,加上碟野唔夠味,難食。
2019-08-13
2019-07-12 593 views
係香港做得出色既上海菜係唔多小南國 一樣地做得唔!得餐牌的確係平左比起之前小籠包 皮硬 肉質麻麻🤐茶香燻烤鴨👍🏼 當晚最出色既一樣 鴨皮烤到香脆聞到煙熏味 味道不錯 小南國炒飯 落咗鹹蛋黃落去炒?但食個飯有少少苦味 怪怪地紅燒外婆五花肉 還可以 一樣好既就係 肥肉部份唔會過多 唔會炆得太林👍🏼松花魚 幾好👍🏼 當天餐牌半價 叫做抵食上海煙燻魚有啲酸甜嘅感覺質感似豆豉鯪魚😂雲耳涼拌秋葵👎🏻叉子酥 略嫌肉碎太少🤐 酥皮一般食唔到芝麻香味呢一碟餸可以唔叫仲叫咗一碟上海粗炒 係我食咁多粗炒裏面最難食嘅一次 完全伏

係香港做得出色既上海菜係唔多

呢一碟餸可以唔叫

仲叫咗一碟上海粗炒 係我食咁多粗炒裏面最難食嘅一次
完全伏
2019-04-26 612 views
屯市很多間食肆都須要等位,行經小南國並不須等候,註足一會發現推出一些新菜,於是就決定食這間。店員很貼心安排卡座于我和朋友。蒲坐下侍應就詢問我們飲什麼茶,並且推介有新菜式上市。我番了一會餐牌後就叫菜了。剁椒大魚頭:辣度適中,不會蓋過魚頭本來的鮮味,但泡椒太多,略咸。黄金大蝦:蝦球彈牙,沒有雪味,且咸蛋味香味四溢,多食都不會油膩。尖椒炒雞丁:這個菜的辣度比魚頭更什,但反而很惹味,有點類似辣子雞的感覺。清炒萵笋絲:前三頭都屬於重口味的菜式,於是點了個清淡一點的來中和一下,這菜看似平平無奇,但正正這樣就最合適了,萵笋絲不會太老,而且炒得剛好,入口鮮嫩。這頓飯非常滿意,用餐環境衛生乾淨,眼見店員不多,但招乎周到。唯一有須要改善的地方就是場內的冷氣不足,希望店方可盡快改善。
2019-04-25
2019-04-03 618 views
正在煩惱媽咪生日飯去邊度食時上網睇到小南國做緊團購 $99可以當$150用諗住團購啲味道都唔會太好,不過見咁平就去試試。佢哋大枱得一兩張但都非常好俾咗一個角落頭我哋。雖然有啲迫但都接受到今次我哋叫咗數鴨炒蝦仁松子魚咕嚕肉香蕉豆沙鍋餅螞蟻上樹擔擔麵雞燴麵東坡肉等等味道有驚喜。黑松露炒蝦仁好夠味。我個人覺得松子魚個醋太酸但屋企人接受到最後要講下服務,人手明顯唔夠但服務依然很好。當我地話要想蛋糕時,服務員幫我地清潔晒張枱同埋啲食物線上蛋糕。值得一讚。
正在煩惱媽咪生日飯去邊度食時上網睇到小南國做緊團購
$99可以當$150用
諗住團購啲味道都唔會太好,不過見咁平就去試試。
2019-04-03 457 views
前兩天收到小南國店員訊息通知有三款新菜將在4月1日推出:第一款:黃金明蝦球,第二款:卜卜蟹皇泡飯,第三款:生拆蟹粉伴鍋巴,今天相約朋友去試一試,由於本人對蟹粉菜式不太喜愛!所以只試了兩款。黃金蝦球有八隻,鹹蛋黃包著蝦球,味道香濃而不腻,非常惹味。蟹皇泡飯,湯底鮮味十足,在吃時先加入香脆炒飯,很有口感。小王魚,魚肉嫩滑,生煎戈貼亦煎得很香!雖然已有一段時間沒有來小南國,但店內和先前一樣也保持得很整潔乾淨,店員較少,但她們仍保持笑容向我們推介菜式和主動添加茶水,直得一讚!I
前兩天收到小南國店員訊息通知有三款新菜將在4月1日推出:
黃金蝦球有八隻,鹹蛋黃包著蝦球,味道香濃而不腻,非常惹味。
蟹皇泡飯,湯底鮮味十足,在吃時先加入香脆炒飯,很有口感。

I
2K
2019-03-25 187 views
三日一小嘈,四日一大嘈,真係激到我噴煙!算喇算喇,入屯門同您真餐好既就算喇!秋風起剛剛時令,就食您最愛的大閘蟹吧。依舊都係我攞位先啦,人山人海實等到呆。未去過一間小南國迫到大排擋一樣,差點連摺檯都要開埋,用盡每個空間角落,條通道肥少少都過唔到,知否好危險架!係門口搵極都唔見攞籌機,亦唔見有職員接待,食客嬸嬸話接待員行開左呢。兩位唔洗等即有?真係 lucky 啊。心諗,唔會比摺檯我麻?居然係摺檯,細心查看不是摺檯,那免強坐下吧。預料之中比張迷你二人檯,太多食客無選擇都要照坐。環境嘈吵,檯細細頂手頂腳,密度高無私人空間,我伸長少少手臂都夾到隔離檯碟餸咯!靜候女皇大駕光臨,慢慢研究一下菜牌。大量美食佳餚都非常吸引,奈何只得兩個胃。隨便點四個小菜已是極限,如果色香味俱全,有機會再來品嚐吧。鐵觀音,淡茂茂無茶味,不清爽不甘香,因為太少茶葉?餐前小食,涼拌雲耳青瓜豆腐毛豆花生,分開食好寡麻麻地,幾樣食材一齊食比較有趣,諗起 ET 鹽水雞撈撈。鮮肉小籠包,尚算熱熱的不燙嘴,沾上浙醋整粒直接掉落口。包皮嚥韌有彈性,一咬爆開,豬肉硬實似肉丸,獅子頭咩。雖有大量湯汁但醃味偏重,鮮味強差人意,中規中矩唔難食

鮮肉小籠包,尚算熱熱的不燙嘴,沾上浙醋整粒直接掉落口。包皮嚥韌有彈性,一咬爆開,豬肉硬實似肉丸,獅子頭咩。雖有大量湯汁但醃味偏重,鮮味強差人意,中規中矩唔難食,水平以下。

生炒蟹粉配薄餅,非常細心地每塊薄餅之間隔張油紙,唔洗黐埋一齊夠方便,狠狠的貪心地捲住大量蟹粉沾點醋同吃,微暖多汁好幸福!蟹粉有肉有糕甘香味濃,蟹油豐富潤澤味蕾,停不了起將蟹粉卷塞得嘴仔脹卜卜。必須快快趁熱食,否則放涼腥味飈升。

樟茶鴨,其中一道我最喜歡的美饌。近尾部有點羶味,鴨下髀都有少少喎。醃味稍濃偏濁欠清爽欠肉甜,沒有茶燻芳香氣味。鴨皮炸過有心思,皮脆肉嫩只不過有點膩。如果像王加沙一樣跟 OK 醬及蝴蝶包就更開心咯。乾煽四季豆,大路平平無驚喜,豆脆惹味,略咸欠鑊氣。

螞蟻上樹,沒點粥粉麵飯來個粉絲填填肚。差到無朋友,雖炒得乾身彈牙完整長啜長有,不幸味道極為單調,胡椒味濃烈,欠醇美肉甜,硬食兩啖放棄。整頓飯 $1000,以此價位以此質量,我有更好的選擇。
鐵觀音
乾煽四季豆
螞蟻上樹
2016-10-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-03-19 96 views
衝著他們的時鮮貨春筍去的,現在春天了,我們要把春天吃進肚子裡,油燜春筍,清炒蠶豆、醃篤鮮、蔥油拌麵,還有响油鱔糊都是我的最愛,每每吃到這些美食,就會心存感激,感激自己的家鄉菜會如此美妙絕倫,讓你的食指大動,品味人生百味,真心好吃!
2019-03-16 164 views
話說我已經懷孕快九個月,行路已經同隻龜無乜分別,所以都唔勉強出街堂食,老公放工買外賣返黎就算喇。今晚大肚婆好想食薺菜豆腐羹,於是買小南國返黎~老公係去到先口嗌,佢話唔係等咗好耐,15-20分鐘就有得拎。兩大一細叫咗都幾多嘢,有薺菜豆腐羹、四川擔擔麵、豆漿勝瓜、四喜烤麩、招牌炒飯、賽螃蟹。埋單$560!《薺菜豆腐羹》一如既往嘅好味,當然堂食熱啲又有埋胡椒粉係好食啲嘅,但係我一條友飲曬成碗 :)《四川擔擔麵》湯同麵係分開盒裝,個麵餅太整齊,拎到返屋企都硬咗,要剪開浸喺湯幾分鐘先叫做林返啲,但個湯底好好好好味,夠辣,連肉碎都好惹味!滿分!《豆漿勝瓜》唔知點解啲豆漿好似起咗渣咁,好彩無乜點影響味道,係個賣相走咗樣。《四喜烤麩》呢個前菜外賣同堂食分別都不大,拎到返屋企依然好食!《招牌炒飯》第一次食,目測有蝦、蛋、肉碎、豆角粒、辣椒碎(極微辣,只有我兩歲女話辣),食落好似有咸蛋黃,然後唔知有啲咩材料,但好香好乾身唔咸,下次會再叫。《賽螃蟹》麻麻地,唔知係咪凍咗,所以啲蛋白硬硬地,感覺唔多好,不會再叫。Overall 外賣黎講算係唔錯喇~

《薺菜豆腐羹》

《四川擔擔麵》

《豆漿勝瓜》

《四喜烤麩》
呢個前菜外賣同堂食分別都不大,拎到返屋企依然好食!

《招牌炒飯》

《賽螃蟹》

Overall 外賣黎講算係唔錯喇~
2019-03-15
TakeAway
2019-03-05 1110 views
周末同媽媽一齊去食中菜佢同啲姨姨食👯‍♀️👩🏼‍🦳想好坐啲食中菜就揀咗屯市嘅小南國唔知揀咩好就揀四人餐前菜揀咗醉雞烤麩同燻魚烤麩好濃醬汁味⭐️唔錯燻魚都幾大件👍係醉雞唔夠入味雞肉都唔多黑松露蝦仁😂唔知邊到有黑松露蝦嘅份量唔少但係稍嫌唔夠滑有少少老雲吞雞啲雞肉好梅😂😂😂😂甩頭甩骨咁賣相都真係麻麻雲吞唔錯👍都算皮薄餡靚嘅食落雲吞皮唔會好粉💕湯好入味⭐️唔會好咸椒鹽小黃魚煎得好食🌸特別係魚皮煎得脆口魚肉算滑一人一條份量剛剛好小籠包湯汁鮮甜入面啲豬肉餡好滑熱食幾正👍👍👍紅燒肉份量幾足係醬汁太咸同埋肥豬肉唔夠滑一上檯已經凍晒🤕食落冇癮最後甜品係桂花拉糕🌸本身諗住成舊都係桂花糕咁點知係一舊糯米😂😂😂如果冇桂花醬點綴下應該都係食團粉小結:小南國坐得算舒服無可奈何周末會好多人好嘈食物一般🙈可以再好啲店員服務態度好好💕星期六晚咁chur 都keep 到咁有禮貌好難得⭐️
周末同媽媽一齊去食中菜

無可奈何周末會好多人好嘈
食物一般🙈可以再好啲

2019-03-02
2019-02-17 776 views
明天便正式踏入農曆新年了,在今天的除夕夜,當然要一家人聚首一堂,齊齊整整,團團圓圓地吃年夜飯,一起共度農曆新年由於之前的家族聚餐多數都是在粵菜餐廳舉行,所以在今年的年夜飯,我們便來到這間上海小南國,試下另一種口味的中菜,品嚐一些京川滬菜的菜色大家一行十一人總共叫了十五款菜色,在琳瑯滿目的珍饈佳餚中,大部份的菜色卻只是平平無奇,並沒有什麼特色,甚至令人食慾大減No.1 【松子桂花魚】自從在北京吃過一次松子桂花魚後,我立即便愛上它的味道了可是,在香港任何一間京川滬菜的餐廳品嚐松子桂花魚,我始終都吃不到北京正宗的味道,松子魚的質素還是和北京有一段距離,尚有一些進步空間,仍需繼續努力而今次的松子桂花魚都不例外,甚至可以說是最差的一間這條桂花魚本來應該比較細條,並沒有什麼魚肉的,所以餐廳在桂花魚的表皮上加了大量麵粉,這樣在炸香之後,便看起來十分豐厚飽滿了可是,由於過量麵粉的關係,導致松子魚表皮上的炸粉太厚了,我們每一口都只嚐到炸粉的皮,能夠吃下肚的魚肉根本少之又少,讓人食之無味,棄之可惜幸好松子魚上的醬汁雖然沒什麼特別,但至少是正常的味道,令到這條【極品】松子魚配上酸酸甜甜的醬汁後,總算可以勉強

No.1 【松子桂花魚】

自從在北京吃過一次松子桂花魚後,我立即便愛上它的味道了
而今次的松子桂花魚都不例外,甚至可以說是最差的一間

松子桂花魚

幸好松子魚上的醬汁雖然沒什麼特別,但至少是正常的味道,令到這條【極品】松子魚配上酸酸甜甜的醬汁後,總算可以勉強入口

No.2【招牌小籠包】

來到京川滬菜的餐廳,點一籠招牌小籠包是常識吧
可是,份標準小籠包應有的準則~【皮薄、餡靚、湯燙熱鮮甜】,它卻通通都沒有!小籠包的皮太厚了,完全不薄身之餘,甚至有些黏牙,讓人難以下嚥,吃糠咽菜

招牌小籠包

而小籠包內的豬肉餡料更是【極品之作】!豬肉雖然十分油膩,滿口都充斥著油膩的感覺,撐腸拄腹
可是它的肉質仍然十分粗糙,味如雞肋,而且我們更嚐不到任何豬肉味,簡直是味同嚼蠟,囓蘗吞針
幸好小籠包內的湯汁還算鮮甜,令到這份【極品】小籠包總算可以勉強下嚥

No.3【砂鍋餛飩雞湯】

砂鍋餛飩雞湯

這鍋湯水完全是真材實料,真的把原隻鮮雞,加上小棠菜和上海餛飩,再一起盛載於砂鍋之內熬出湯水
既然材料這麼豐富,湯水理應清甜無比,讓人唇齒生香,陶醉在其中

砂鍋餛飩雞湯

可是,人的幻想往往是最美好的,但是現實卻永遠是最殘酷的!雖然加了整隻鮮雞,可是我卻完全嚐不到雞肉的鮮甜味!等待我的,只有非常鹹重的鹽味,簡直是鹹入肺腑!即使上海餛飩都算皮薄、餡靚、鮮蝦爽甜,但是都彌補不到這碗鹹到入心入肺的【極品】湯水!

No.4【糖醋小排骨】和 【雞絲拌粉皮】

即使排骨有10多粒,數量好像很多,但是每件排骨的大小卻非常小巧精緻,真的是名副其實的小排骨喔
這些都算了,最誇張的是每件排骨只有脂肪和骨頭,完全吃不到任何肉的
我們每一口都只嚐到酸酸甜甜的骨頭,以及油膩的脂肪,真的是【人間極品】!
糖醋小排骨和雞絲拌粉皮

而雞絲拌粉皮的粉皮則太厚了,質感不太順滑之餘,花生醬的味道更有點怪,口感亦相當粗糙,是一份失敗的涼拌開胃菜!

No.5【蛋白扒蟹肉】

這道菜是我最喜愛的菜色之一,因為是伴飯的最佳選擇!可是,這間餐廳的蛋白扒蟹肉,應該是我吃過這麼多餐廳之中,最難吃的一間!
雖然蛋白都算甜美嫩滑,但是它的蟹肉簡直是失敗之作!
蛋白扒蟹肉

蟹肉應該不太新鮮,完全嚐不到鮮甜可口,肉質彈牙的蟹肉都算了,我竟然更嚐到淡淡的魚腥味,簡直是味如雞肋,讓人食慾大減,難以下嚥,我嚐了一小口已經想吐出來了

No.6【清炒龍井野生河蝦仁】

這道菜同樣是我最喜愛的菜色之一,龍井清清淡淡之餘,更不會蓋過蝦仁的鮮甜味,讓人可以品嚐到啖啖清甜爽口的鮮蝦仁
可是,這間餐廳的龍井蝦仁,同樣都是令人失望頂透的

清炒龍井野生河蝦仁

蝦仁比較精緻小巧都算了,重點是蝦仁完全沒有濃郁甘醇的鮮蝦味,每一粒都是索然無味的,我根本連一絲微弱的鮮甜味都嚐不到,而且肉質更欠缺彈性,並沒有爽口彈牙的質感,簡直是味同嚼蠟,囓蘗吞針

No.7【紹興花雕醉雞】
紹興花雕醉雞

醉雞比較偏瘦一些,並沒有什麼肉,而且雞肉內的酒味亦不太濃郁,似乎就不太入味了

乾貝蛋白炒飯

幸好的是,雖然大部份菜色的味道都比較一般,但是還有少部份菜色比較秀色可餐,珍饈美味的

No.1【生拆蟹粉豆腐】

在寒冷的冬天,還有什麼比得上吃一鍋熱騰騰的豆腐鍋來得暖意窩心,幸福滿滿!
蟹膏的份量有很多,而且十分濃郁醇厚,鮮甜甘香,溶化後的蟹粉順滑得來又不會過於黏稠,每一口都充滿啖啖香甜可口的蟹汁,口感豐富而細膩,滋味非常

生拆蟹粉豆腐

而豆腐亦切開一粒粒,每一粒豆腐除了軟嫩細滑,柔若鮮美外,更完全滲透了蟹膏中的鮮甜味,含在嘴中溶化的時候,甘甜鮮美的汁液便立即傾巢而出,濃濃的蟹粉氣息迴旋在口中,甜香四溢,口感綿延,讓人齒頰生香,回味無窮,簡直堪稱一絕!

No.2【蟹粉炒年糕】

其實本人本身對炒年糕沒有什麼興趣,但是這份蟹粉炒年糕,我卻一試傾心了
年糕切成薄薄的一片,所以在細嚼慢嚥的時候只是帶點彈性,入口彈牙的同時亦有微微的嚼勁和【咬口】,煙煙韌韌得來卻不會黐牙,十分香甜軟糯,吮指美味,讓人難以忘懷

蟹粉炒年糕

雖然這份炒年糕內的蟹粉份量並沒有蟹粉豆腐鍋的高,但是蟹粉的精華依然成功滲透進炒年糕中,每一塊年糕均十分甘醇入味,惹味非常,濃郁醇厚的蟹粉鮮味更在口中持續散發出來,餘味在嘴中久久不散,讓人吃得不亦樂乎,超級滿足,箸如雨下

最後,咂嘴舔唇,酒足飯飽過後,大家都意猶未盡,這時候當然輪到甜點出場了
今天難得團團圓圓地聚首一堂,歡度佳節,而且又有兩位尊敬的老人家在場,當然要品嚐壽包

甜品No.1【壽桃包】

由於壽桃包比較細件的關係,所以我們叫了一打,這樣便一人一件剛剛好了
值得一讚的是,這份壽桃包有別於傳統的壽包,它的內餡並不是蓮蓉餡配上咸蛋黄,而是選用了紅豆蓉作為餡料
所以,即使你吃了整個壽包,你都不會感到飽飽滯滯,撐腸拄腹的感覺,比較適合老人小孩享有

壽桃包

壽包內的紅豆蓉份量剛剛好,非常香濃細滑之餘,口感亦柔順而細膩,完全沒有甜膩的感覺,每一口都只嚐到一絲絲淡淡的清甜味,甜香四溢,香甜軟糯,讓你心曠神怡,甜蜜愉悅,吃在嘴裡甜在心裡

甜品No.2【香蕉豆沙鍋餅】

有別於剛才的壽桃包,這份香蕉豆沙鍋餅簡直是糖份超標的傑作
由於鍋餅表面加了大量糖霜,另外豆沙蓉和香蕉蓉亦比正常味道更偏甜一些,所以當三者混合在一起之後,便是惡夢的降臨了

香蕉豆沙鍋餅

不論是鍋餅、豆沙蓉,還是香蕉蓉,全部都是甜得嗆喉,我們滿口都充斥著甜膩的感覺,完全是【甜到入心】的程度,簡直令人難以下嚥,囓蘗吞針

棗泥千層糕

總結來說,雖然這間餐廳大部份招牌菜色都不太出色,味道甚至只是一般而已,可是在屯門區根本找不到其他比較大型的京川滬菜酒樓
所以如果大家有機會家庭聚會,又想品嚐京滬菜的話,惟有退而求其次地選擇這間小南國了
上海小棠菜
2019-02-04
生拆蟹粉豆腐
蟹粉炒年糕
壽桃包
2018-11-18 715 views
次次嚟到屯門市中心都唔知食咩好,因為真係好多嘢食。有唔同嘅菜式可以食到。而今次我揀咗上海菜嚟食。因為上年去完上海真係好想再食小籠包。但係唔知邊度嘅小籠包好食。今次就你試吓小南國嘅小籠包。佢有分普通小籠包同蟹粉小籠包依兩個都好好食咬落去好多汁。個店員都會教我地點樣食。
2018-09-30 957 views
屯門食飯想舒舒服服食餐上海野,好似係得呢間,見佢做緊$348三寶,三樣我都想食既,每次黎,炒蝦仁同松子魚都係膽,必叫雞絲粉皮,不過不失,係個賣相掙d,下面果塊係咪荷葉黎黑松露炒河蝦仁呢隻蝦仁冇係上海食過既河蝦果種清甜,不過都爽既,其實我都係中意龍井炒,清清地唔會蓋過河蝦仁既味道,不過,well,依家都ok!松子黃魚由細到大都好中意食松子仁,配埋個酸酸甜甜既汁,成碟野幾好味最後都叫左d包啊麵啊果腹。
屯門食飯想舒舒服服食餐上海野,好似係得呢間,

見佢做緊$348三寶,三樣我都想食既,

每次黎,炒蝦仁同松子魚都係膽,必叫

雞絲粉皮,不過不失,係個賣相掙d,下面果塊係咪荷葉黎

雞絲粉皮

黑松露炒河蝦仁

松子黃魚
由細到大都好中意食松子仁,配埋個酸酸甜甜既汁,成碟野幾好味
松子黃魚

最後都叫左d包啊麵啊果腹。
小籠包

2018-07-12
2018-06-29 946 views
Came with my wife for dinner, ordered 小籠包,蟹粉小籠包,擔擔麵,雞絲粉皮and 辣子雞.The 小籠包, 雞絲粉皮and擔擔麵 are ok, but the 辣子雞is not. the chicken pieces are so big and not spicy at all. very different from the usual 辣子雞 I ate.For the price, I would rather go elsewhere for a tastier food.

• 擔擔麵
2018-06-29 855 views
2 個人去食,叫左招牌小籠包,蟹粉小籠包,四川擔擔面,雞絲粉皮,辣子雞。小籠包皮厚湯少,皮有怪味,非常唔建議選叫,辣子雞雞件太大塊,但有酥味冇辣味,都唔建議叫。其他dishes正常味道,冇話特別好唔好食。環境同九龍灣或者其他分店有分別,主要係圓台,冇方台,所以好似茶樓settings,同較適合家庭聚餐。台擺得密密麻麻,坐得唔舒服,同埋同茶樓一樣咁嘈。茶價hkd20一位。小籠包$48蚊4粒,蟹粉小籠包$32蚊一粒,辣子雞$148,CP值低。

小編之前因為籌備人生大事,已有一段時間冇寫食評,但估唔開齋的第一篇卻令小編非常失望~由於後補慶祝中秋節,又唔想在多人的星期六等位,所以小編一家提早訂了這間餐廳,因為幾年前新開時食過一次,覺得味道都可以~ 我地點了一個4人套餐 (~968)1) 自選風味三拼我地選了花雕醉雞、金瓜絲海哲及秋葵木耳~花雕醉雞入口味道一般,酒味未有滲透入雞肉~ 金瓜絲海哲同平時食的海哲差不多,味道ok~ 秋葵木耳質感爽口,味道中上~(2) 極品水晶河蝦仁蝦仁比較細粒,分量亦少,味道偏鹹,唔好食~(3) 金腿雲吞雞這個雲吞雞算是今餐入面比較好食,不會太鹹或太淡~ 雲吞內材料充足,味道不錯~(4) 椒鹽小黃魚小黃魚炸得有點兒過火,比較硬身且味道偏鹹~(5) 外婆紅燒肉紅燒肉味道ok,用的不是五花肉,肉質煙韌且唔夠滑~(6) 瑤柱扒時蔬瑤柱同時蔬的份量充足,味道唔錯,幸好有這道餸我們一家才能吃下其他那些太鹹的菜式~(7) 招牌小籠包小籠包同一般店吃的味道相若,唔難食但也冇優勝之處~ 但小編想在此講下餐廳的侍應服務態度真係好一般,當我們套餐中的食物都上了,除了小籠包未到之外,我們已經叫侍應跟進,眼見鄰座遲來過我們點菜
我地點了一個4人套餐 (~968):

(1) 自選風味三拼
我地選了花雕醉雞、金瓜絲海哲及秋葵木耳~

(2) 極品水晶河蝦仁
蝦仁比較細粒,分量亦少,味道偏鹹,唔好食~

(3) 金腿雲吞雞

(4) 椒鹽小黃魚
小黃魚炸得有點兒過火,比較硬身且味道偏鹹~

(5) 外婆紅燒肉
紅燒肉味道ok,用的不是五花肉,肉質煙韌且唔夠滑~

(6) 瑤柱扒時蔬

(7) 招牌小籠包
小籠包同一般店吃的味道相若,唔難食但也冇優勝之處~ 但小編想在此講下餐廳的侍應服務態度真係好一般,當我們套餐中的食物都上了,除了小籠包未到之外,我們已經叫侍應跟進,眼見鄰座遲來過我們點菜的客人所點的小籠包都已到,但我們點的仍然未上, 前後共問了3次,等待了大約30分鐘先到><

(8) 甜品: 桂花拉糕
拉糕質感煙韌,小編個人認為桂花再濃郁點更佳~

總括來講,食物味道真係好一般,如果有老人家可能會喜歡這些偏鹹的菜式,但令人最不爽的是以這個價錢換來差劣的服務態度,小編不推介大家嘗試~
2017-10-07