2018-12-05 229 views
樂富廣場平台開了很多食店,其中一間叫上海姥姥,主打湯麵,最近行過見開埋下午茶,一於試吓,地方寬倘和潔淨,服務員細心,環境舒適,太人多可以慢慢坐,menu都好多麵款選擇,叫左個五香牛肉餐,29蚊,如果加多15蚊重有套餐升級,任君選擇,牛肉有4塊,下午茶細細碗都夠,味感適中,麵條滑滑,美味
2018-12-05
$32 (Tea)
店內裝潢清雅,座位寬敞。心想可享受一個美味的午餐。見姥姥手製排骨拉麵,被手製2字吸引,做得招牌應唔差啩!亦想食吓有冇唔同,點知中伏。一碗上海麵,麵身屬幼扁類,麵質都算合格,可是份量很少。而排骨就非常一般了,炸皮冧軟,排骨肉又乾嚡,吃咗2塊便無法繼續了,唯有放棄。小籠包,皮尙算薄,餡料肉味正常,但較硬實。雞絲粉皮,半透明粉皮卷起,麻醬、青瓜、雞絲拌吃,麻醬太傑,很難撈埋,吃時很且漿口。熱豆漿,微甜可接受。
店內裝潢清雅,座位寬敞。心想可享受一個美味的午餐。

一碗上海麵,麵身屬幼扁類,麵質都算合格,可是份量很少。

而排骨就非常一般了,
炸皮冧軟,排骨肉又乾嚡,吃咗2塊便無法繼續了,唯有放棄。

小籠包,皮尙算薄,餡料肉味正常,但較硬實。

熱豆漿,微甜可接受。
Type of Meal
Lunch
一個下午茶餐 差不多$70份量少得可憐 同行七歲小朋友(平時已是小食量的小孩)點一個上海粗炒都不夠食 夾開兩個小碗都裝唔滿味道非常一般 一早整定 似街市整定一盒㨂幾樣餸賣廿幾蚊果種小籠包皮厚 不值呢個價錢個經理都無乜禮貌同他講份量少 佢竟然可以扮聽唔到 唔應人一句到尾 無下次
一個下午茶餐 差不多$70

同他講份量少 佢竟然可以扮聽唔到 唔應人

一句到尾 無下次
上海粗炒
2018-11-13
$70 (Tea)
2018-10-28 193 views
香港有一個特式,咫尺之地,貴價樓和居屋可以和睦共處。同樣,樂富和又一城只隔一個港鐵站,但兩區的餐館價單有很大分別,所以今日特別坐多一站到此處覓食。因為餐館滿座,店長提議我們坐吧台,我們因趕時間,所以就不作它想跟隨店長入內。吧台椅出奇 地高,我太太要出力延起自已上座,問題不致太大。反而,既然吧台預給客人,吧內就應該修捨好些,不應給客人十分凌亂感覺。我們叫了芥末小雲耳、香煎素鵝、古法香蔥芝麻餅、生煎鍋貼和四川擔擔麵。服務效率算十分快,轉瞬間五道菜已備上。可是,質素不如預期中好。四川擔擔麵不知是碗有點過大,還是麵的份量少了,結果湯太多,麵像全浸沒在湯裹,賣相變得很怪。  香煎素鵝沒有隔油,腐皮外層很油,有點馬虎。 五道菜比較有驚喜的是古法香蔥芝麻餅,煎得很香口。雖然如此,我始終給擔擔麵的份量打了折扣。但當我環顧其他枱時,都發覺其他麵湯都是這樣,麵條差不多浸沒在湯內,莫非是我預期多了?

古法香蔥芝麻餅
四川擔擔麵
生煎鍋貼
香煎素鵝
2018-10-21
$130 (Lunch)
古法香蔥芝麻餅
2018-10-16 186 views
$29茶餐不包飲品可選擇加15配豆漿及小寵包2粒面正常..有小小辣+花生醬味另外點了一碗菜肉雲吞$29有六粒味道同灣仔碼頭一樣..呢個價錢唔值另外,下午茶時間侍應只會安排客人座一個範圍好迫傾唔倒計
$29茶餐不包飲品
可選擇加15配豆漿及小寵包2粒

面正常..有小小辣+花生醬味

另外點了一碗菜肉雲吞$29
有六粒

味道同灣仔碼頭一樣..呢個價錢唔值
另外,下午茶時間侍應只會安排客人座一個範圍
好迫
傾唔倒計
$40 (Tea)
2018-09-28 187 views
性價比不高,68蚊套餐要加一,有前菜一客,麵同埋飲品。叫左紫菜鮮蝦春卷,紫菜香乳,做餡好夾,所謂鮮蝦似急凍,無咩味;四川擔擔麵,湯底濃郁花生麻醬味但重味精且過咸,好口乾,有肉末但有碎骨。
2018-09-17 313 views
樂富廣場1/F 有d似food court, 四周好多唔同食店, 同知己逛一逛, 揀左e間上海姥姥。👭👭 星期六大概1點半, 3個人入去, staff安排左個卡位比我地。😎👍🏻餐廳位子都ok 多, 應該可以容納幾十人。 Menu有圖片睇, 易明。最後楝望1麵、1小菜同1點心。👭👭 粗炒味道濃郁, 加左椰菜、香菇絲, 唯多油了點。 之前黃大仙分店整得好香,好出色, 但e間偏辣, 同冇無左香口味。腰果數量好多。整體普通。 炸銀絲卷皮脆, 入面麵包軟, 熱辣辣, 點埋煉奶好味!👍🏻😊 坐左成2粒鐘, 中途侍應都有加左幾次茶, 服務算ok!若炒粉麵、小菜, 炒得更香及少油點, 應會再來!

姥姥家鄉粗炒

粗炒味道濃郁, 加左椰菜、香菇絲, 唯多油了點。
宮保雞丁

炸銀絲卷

炸銀絲卷
2018-09-16 221 views
晚餐唔知食咩好,就揀左好耐無食嘅上海野。一行4人,一入到去還好,但一開始食野就覺得冷氣好唔夠,越食越熱快快食完就去附近商場行街了!一入到去,首先講下杯茶,茶係有茶色,但味道係淡到好似飲緊水咁雖然杯茶唔係主角,但真係可以更好⋯⋯食物方便,點左個冷盤燻魚,由於屋企人非常喜歡食燻魚,所以燻魚基本上係食上海野嘅必點item燻魚賣相係可以嘅,但一入口就覺得真係好麻麻,成碟魚都太多骨,同埋皮太韌,根本成舊魚只有入面白色嘅肉係較易入口。回鍋肉味道唔錯,唔算太辣,賣相都好好。擔擔麵黎講,我個人認為唔夠正宗,試過就可以了。賣相可以但湯較咸及辣。麻醬味也不夠濃。菜肉雲吞夠大粒,味道也可以,但整碗菜肉雲吞麵的賣相真係麻麻地,好似白烚咁款紅油炒手拌麵都係用菜肉雲吞黎煮,拌麵嘅汁夠入味夠辣,全碟麵只係底部比較油,淨個麵唔算太油,可以食哂賣相都唔錯,麵上面有少量蒜,可以自己揀撈唔撈埋黎食拌麵送嘅杞子雞湯,賣相好好,但飲落覺得好重味精嘅湯,飲左2淡就算了餐廳環境其實係唔錯,但食物質素真係有待改善⋯上海野嘅餐廳真係有太多好味過姥姥了⋯⋯
快快食完就去附近商場行街了!

雖然杯茶唔係主角,但真係可以更好⋯⋯

燻魚

回鍋肉

回鍋肉味道唔錯,唔算太辣,賣相都好好。

擔擔麵

菜肉雲吞麵

紅油炒手拌麵

賣相都唔錯,麵上面有少量蒜,可以自己揀撈唔撈埋黎食

杞子雞湯

回鍋肉
紅油炒手拌麵
2018-09-10 140 views
見上海姥姥既門口整整齊齊🖼🖼就比佢吸引左入去食喇,接待我地個男職員好Nice👱🏻‍♂️👍🏻👍🏻兩個人食唔到好多野,男職員仲建議我地點叫點叫會好啲,落單冇耐就有得食喇,好快手,可能果陣都夜夜地,客人唔多。叫左雞絲粉皮同粗炒麵同埋麻婆豆腐,都係正正常常平時食到既味道🤤🤤但我坐個位就冷氣機滴水,雖然冇滴中我,但成日會覺得啲水反彈會彈到啲野食。呢樣可以改善下。坐到差唔多又怕阻住人收工,我就那那林食啦,另一個員工又好好咁話你慢慢食,十點先走都得架,感覺佢唔會趕人收又趕住收工,好好態度👏🏻👏🏻
見上海姥姥既門口整整齊齊🖼🖼
就比佢吸引左入去食喇,
接待我地個男職員好Nice👱🏻‍♂️👍🏻👍🏻
兩個人食唔到好多野,
男職員仲建議我地點叫點叫會好啲,
落單冇耐就有得食喇,
好快手,可能果陣都夜夜地,客人唔多。
叫左雞絲粉皮同粗炒麵同埋麻婆豆腐,
都係正正常常平時食到既味道🤤🤤
但我坐個位就冷氣機滴水,
雖然冇滴中我,
但成日會覺得啲水反彈會彈到啲野食。
呢樣可以改善下。
坐到差唔多又怕阻住人收工,
我就那那林食啦,
另一個員工又好好咁話你慢慢食,
十點先走都得架,
感覺佢唔會趕人收又趕住收工,好好態度👏🏻👏🏻
2018-09-08 147 views
係樂富打波前同朋友先食個飯,係樂富唔知有咩食,只好係個有蓋平台到求其搵間食。入黎食個上海麵加啲小食一陣打波就剛剛好啦~ 呢兩個小食係輕盈份量,我地相信個燻蛋係鴨蛋,燻蹄中間比較多肥膏但係呢兩個小食係比較好食既菜了。擔擔麵同排骨拉麵個麵都算合格但唔夠煙靭,排骨都算大份,我自己叫擔擔麵都加左一份排骨。擔擔麵個湯都算唔錯,味道幾平衡。跟住落黎係最差既包點部門,小籠包好厚皮,好似啲舊式上海店個種小籠包,但依家好多店鋪都做到皮薄多汁,所以呢個小籠包令我好失望,太'老‘啦~生煎包個底好似冇煎過咁,入面好厚既包又冇肉汁,好似食緊菜肉包咁。總結上海佬佬啲包點做法太舊式,令佢分數大打折扣,其他菜式都只係中規中矩,唯一比較推崇既係佢服務態度唔錯,但本人未必會再光顧啦。

燻蹄伴粉皮,糖心燻蛋
擔擔麵
排骨拉麵

小籠包

生煎包

早前来了吃饭,特别点了个牛𦟌拉面及菜肉云吞拉回,两个拉面味道还可以,但份量少,配料亦少,感觉单调,特别是我的菜肉云吞皮也未煮熟煮够就端出来给食客吃,皮好厚好硬,问了店员一下,说帮我问一下,但最后也没有回应,而且每台客人只能够有1.5小时的吃饭时间,就要交台,吃得很急,最后还点了个鱼肚羮,味道很淡,而且醋也一同加入沉底,要搅拌才能吃,但个人感觉应该分开上,因为不是每人都喜欢加醋,这餐吃的真赶,还未到1.5小时,店员就催促还有东西点吗?如没有就结帐吧,感觉真不好,好像赶人走,下一次也不会再来,想多吃也不想再点......失望
2018-08-25 129 views
每隻杯既杯邊都係黑點, 職員話係酸梅湯既渣, 但我地係飲緊豆漿!! 佢話佢地d杯用洗碗碟機洗, 呢個就係好合理解釋?? d渣係會甩既, 全部入晒豆漿入面, 一點點!! 職員仲要覺得冇問題. 唔會再去!
2018-08-25
$50 (Tea)
2018-08-11 200 views
經開樂富又咁啱係午餐時間,所以就喺附近睇吓有咩食,本來想去譚仔,但係路過上海姥姥見到午市套餐裏面有口水雞湯麵🤤即刻試試先!一人食飯大嘅好處就係好快有枱😹一坐低拿拿聲就叫咗個口水雞麵套餐,小食揀咗熏蛋,再加多杯凍豆漿!花心既我仲追加咗$16 一客兩件既小籠包湯麵好重鹼水味, 湯亦不夠熱....口水雞小碟分開上, 肥膏同骨仲多過肉😥辣油比醬料更辣!味道亦很普通...熏蛋也很令人失望,蛋黃中有灰色不明物體...冇煙熏味可言光看圖片就知道湯汁不多了.....幸好餡了味道不錯!埋單$99.4⋯⋯應該不會有下次了🤡

湯麵好重鹼水味, 湯亦不夠熱....

熏蛋也很令人失望,蛋黃中有灰色不明物體...冇煙熏味可言

光看圖片就知道湯汁不多了.....幸好餡了味道不錯!

埋單$99.4⋯⋯應該不會有下次了🤡

2018-08-04 185 views
中午時段, 我們二人走進這間上海店舖食嘢, 地方環境燈光舒適, 我們點了兩款麵食和兩款小食第一款小食店了四喜烤麩$32( 輕盈分量), 味道唔錯不太鹹, 有少少甜甜地第二款小食~五香燻魚$66 (標準分量), 第一啖擺落口已經覺得有點兒腥,口感較硬麵食1, 菜肉雲吞拉麵$54, 湯底感覺似淡味精湯底, 雲吞接口太多感覺咬一團粉, 雲吞味道ok麵食2, 排骨炒粗麵$69, 賣相ok唔太油膩, 排骨裏面有少少咖哩的味道, 整體唔太鹹

2018-06-21 454 views
因為近公司 所以經常會去樂富上海姥姥食lunch~呢間上海姥姥係午市時通常會比較少人 十次9次都吾洗等位 午餐有兩款 一款係麵 一款係飯我比較常order飯款 杞子雞湯非常一般 只係冇乜雞味既鹽水 推薦麻辣魚片個個餐 愛辣人士必試價錢算係中等價錢 但整體而言算係合格
因為近公司 所以經常會去樂富上海姥姥食lunch~

呢間上海姥姥係午市時通常會比較少人 十次9次都吾洗等位

午餐有兩款 一款係麵 一款係飯

推薦麻辣魚片個個餐 愛辣人士必試

價錢算係中等價錢 但整體而言算係合格

2018-05-10
$70 (Lunch)
  • 麻辣魚片