2023-08-13 544 views
叫咗啲粉面、炒飯,味道都唔錯,但係涼菜份量就好少,嗰碟雞絲粉皮$50,個碟仲細過BB碗。。。熏魚都係得嗰三四舊細細舊,整體味道還可以,係份量比較少,同埋服務好一般,請侍應幫手加茶,佢有啲粗魯咁講「轉頭」
雞絲粉皮
2023-05-11 709 views
呢間舖係成日去飲茶都經過,呢個品牌嘅食物以前喺另一區都試過,冇咩特別,不過平日經常去飲茶,今日一於試吓新口味,就去試吓啦!我同老婆叫咗麻辣口水雞、招牌小籠包、四川擔擔麵、爆汁鮮肉鍋貼。首先講佢嘅麻辣口水雞,夠辣但唔過份,有四川風味,都食到雞味,肉質實淨但唔韌,係冷盤,食落清新,味覺十足😋,只係覺得份量再多啲就好,畢竟$78都唔平。講到小籠包,直頭有驚喜!皮薄,有湯,湯汁香濃,肉嫩,點埋啲醋,真係一流,可惜每人兩粒,真係有啲唔夠喉!😋再嚟係四川擔擔麵,呢個又係值得讚,有花生碎、花生醬、肉碎,香、濃,麵條有咬口,唔會偏林或偏硬,畢咗落碗嗰啲湯我都飲埋!😋最後,我哋追加咗個爆汁鮮肉鍋貼。鍋貼皮靚,唔厚,一面煎脆,咬落有少少肉汁,肉嫩,再點啲醋味道唔錯😋,只係份量得三隻太少。今餐真係有驚喜,不過以lunch來講價錢偏貴,或者係我哋大食啦😅。

麻辣口水雞
招牌小籠包
爆汁鮮肉鍋貼
2023-05-11
$130 (Lunch)
麻辣口水雞
招牌小籠包
爆汁鮮肉鍋貼
  • 小籠包
2023-04-18 416 views
好耐無食四川擔擔麵。上海姥姥招牌菜就係四川擔擔麵同埋小籠包。用手機app下單。個擔擔麵加涼伴小菜係$79。小籠包$18。加埋服務費總價$112.7。先講個擔擔麵,麵身彈牙。好湯微辣。好食但個麵份量唔夠。太細份。涼伴小菜好重花生醬味。入口清香。加埋杯冰凍豆漿。好美味。個小籠包好好味。整體好重上海風味。
Other Info. : 用手機app下單。
2023-04-18
$112.7 (Tea)
四川擔擔麵同埋小籠包
小籠包
涼伴小菜
凍豆漿
涼伴小菜
小籠包
Score 總分: 65-70講到食上海野,大家除左諗起 小籠包外,還諗到d咩呢!?😂其實,係香港,要食平、靚、正 嘅上海野,去下連鎖店都一樣可以品嚐到。今次就同大家介紹下“上海姥姥”,佢地力推“手打”麵。老實講,d麵我就食唔出係唔係手打啦~ 但口感就的確好彈牙。而今日我介紹嘅二個麵都好好食。第一個係 “紅油牛肉麵”,紅油味好野味,係清淡中可以帶出辣辣地嘅味,的確幾好,至於d牛肉就......一般啦/一般掛~ 我地主力講個麵底,真係齋食個麵都夠滋味。第二個介紹就係清清地+易入口嘅“雞湯麵”,講真d湯好易入口,淡得黎又有d滑,而d雞就......唔好講啦,重點!重點! 係d麵和個湯。總結: 如果未試過,可以一家大細去試下,價錢就見人見志啦~ 平均1個人100蚊左右。
Score 總分: 65-70

講到食上海野,大家除左諗起 小籠包外,還諗到d咩呢!?😂
2021-10-07 1718 views
午餐過嚟呢度食, 入到去坐低座,啲位舒適,可能比較少人,入面裝修比較自己。 咁我叫咗一個豬扒麵,外表豬扒十分香脆, 麵條軟硬適中。 湯味道較淡,可以落一些調味。 六七十蚊一個午餐, 便不便宜見仁見智。
2021-03-16 2240 views
天氣凍 緊係想食辣野暖下胃la~呢個餐就至岩喇 佢係一個set:一個🍚/🍜+前菜+飲品我就非常唔好飯就簡左呢個水煮魚拉面低下好多舊🐟又冇骨夠晒滑辣度又岩岩好worrr 前菜就簡左素鵝前菜通常冇預計會咁多件都有成五件又大件夠晒香脆🤤再加埋杯豆漿都係$78加1由於🍜好大碗食完已經飽到攤攤腰啦雖然明白lunch 黎講價格都係高但做野咁辛苦 久唔久食返餐係爽gur~

天氣凍 緊係想食辣野暖下胃la~
呢個餐就至岩喇

雖然明白lunch 黎講價格都係高
但做野咁辛苦 久唔久食返餐
係爽gur~
2021-01-02 1673 views
因為疫情關係所以儘量都叫外賣🧐foodpanda肯送去我屋企又有酸菜魚既選擇只有上海姥姥而之前又光臨過幾次所以都好期待份量都幾多😜魚係幾厚實,但個湯底唔好食完全唔入味😞d酸菜又唔酸,似係雪菜咁😢成碗野最好食係個粉絲🤨食曬d粉絲就已經唔想再食食過哩間既糖醋魚塊幾好食大家都係簡番上海菜可能會比較出色
因為疫情關係所以儘量都叫外賣🧐
foodpanda肯送去我屋企又有酸菜魚既選擇只有上海姥姥
而之前又光臨過幾次所以都好期待

份量都幾多😜

魚係幾厚實,但個湯底唔好食

完全唔入味😞
d酸菜又唔酸,似係雪菜咁😢

成碗野最好食係個粉絲🤨
食曬d粉絲就已經唔想再食

食過哩間既糖醋魚塊幾好食

大家都係簡番上海菜可能會比較出色

2020-06-07 2217 views
跟朋友來到食下午茶,擔擔麵最好食,花生味濃又有微辣,肉碎唔少,麵有咬口$29菜式仲有蔥油拌麵配菜肉雲吞,味道就相對地淡,不過蔥絲都吊味,雲吞味道都冇咩特別但夠大粒$42老上海炒飯其實都炒得唔錯,飯粒粒分明,肉鬆炸菜同炒飯好夾~上海粗炒就相對上比較濃味,值得一提嘅係菇,菜同肉絲好夠下午茶可升級至套餐有一個小食同飲品,我覺得加$18要燻魚最抵,雞絲粉皮味道都唔錯這裡的小籠包質素頗高,爆汁之餘肉粒又唔會太實或有肥膏,加$15有兩隻總括:食物質素一貫都幾好,不過要加錢轉套餐同加一,$29嗰啲都可以,不過$42嗰啲以下午茶來講就相對上貴啦

上海粗炒就相對上比較濃味,值得一提嘅係菇,菜同肉絲好夠

2019-09-18 1892 views
今天同朋友飯局,各自叫了自己喜歡的東西食,我叫了黃金蝦仁炒飯,整體上哪"黃金"即蛋黃粒佈滿在炒飯之中,咸咸地,香香地,口感好好,滋味都湧上了心頭,我都幾滿意。唯一可進步的地方是...加多些少蝦仁就好啦!哈哈哈。

黃金蝦仁炒飯
2019-09-18
黃金蝦仁炒飯
2019-09-06 1195 views
好快就到農曆新年啦,新年就係一家人聚首一堂的佳節,我地為食一家當然都要四出睇下新年有咩好食,岩一家人齊齊團員過大年啦~岩岩試咗上海姥姥今年首推「金湯全家福」賀年菜,包括:「姥姥金湯全家福」、「年年有餘老壇酸菜魚」、「大紅大紫小籠包」及「吉祥平安八寶飯」,自己最欣賞就係大紅大紫小籠包 ,紅色的小籠包係以香甜火龍果汁取色作皮,既取其「大紅」之意;入面又有鮮甜帶子做餡,取其「大紫」之思,仲有mix埋XO醬和鮮嫩多汁的豬肉,一啖咬落去,湯汁係口中滲出香甜,真係幾好味架。仲有雪梨紅棗茶都係我喜愛的,豐衣足食過後,來一杯熱熱清潤雪梨紅棗茶作總結,暖在心頭,大家來年順風順水(茶); 紅運當頭(紅棗); 大吉大利(雪梨)!最後先同大家拜個早年,祝願大家新一年,合家團圓、齊人聚福、來年發財興旺。如果仲未諗到一家人賀年飯局食咩好,不妨考慮一下上海姥姥的「金湯全家福」呀。

2019-01-30
我又吃辣? 還要是對我來說勁辣的程度? 或許, 人生就是一個接一個的挑戰, 而我們要做的, 就是要去面對這些挑戰, 並努力去迎戰. 是晚, 就在宇晴匯的上海姥姥, 來一頓辣宴.麻辣無骨雞雙式拌麵配擔擔湯 $59: 8.5分, 第一辣, 是四川麻辣風味, 說的是麻辣無骨雞雙式拌麵配擔擔湯. 由輕宜一點的辣度開始, 凈吃麵條, 還算受得了. 接下來, 吃雞肉, 辣味跟金華火腿的鮮味同湧現. 最後, 是沾麵, 把麵條沾擔擔湯, 這一刻, 我只知道, 又麻又辣, 是痛快嗎? 是難過嗎? 真的不清楚了.火紅歌樂山辣子雞 $78: 8.5分, 第二辣, 是重慶香辣經典, 您一定吃過的火紅歌樂山辣子雞. 看看碟上的辣椒乾, 新鮮天椒, 小茴香, 以及花椒,. 似乎真的是final boss. 一吃下去, 大件事, 辣度相當強烈, 那陣火辣令人受不了. 焦香外脆的雞肉, 內裡是麻辣而嫩滑, 堅惹味, 堅香辣.家鄉八寶辣醬 $78: 8.5分, 第三辣, 是我最愛, 或許正確的說, 是我最接受得到的上海地道家常甜辣風味. 甜中帶鮮, 再慢慢帶出微微的辣味. 八寶就是雞肉, 雞腎, 五花腩, 豆腐乾, 冬
家鄉八寶辣醬 $78: 8.5分, 第三辣, 是我最愛, 或許正確的說, 是我最接受得到的上海地道家常甜辣風味. 甜中帶鮮, 再慢慢帶出微微的辣味. 八寶就是雞肉, 雞腎, 五花腩, 豆腐乾, 冬菇, 毛豆, 蝦仁, 以及竹筍, 加起來, 就是下飯的好拍檔.
雞絲粉皮 $58: 8.5分, 辣之外, 還有其他恆常滬菜, 如雞絲粉皮. 亮點是那相當香濃的麻醬, 而且份量十足, 用來伴雞絲, 粉皮, 以及青瓜同吃, 清新爽口, 是吃辣的真正小涼伴.
嫩雞煨麵 $56: 8.5分, 小晴晴就不會也不能挑戰那三道辣菜, 簡簡單單的讓她吃嫩雞煨麵, 就已經足夠. 我也分吃了少許, 是做到煨麵的效果, 不會是那些湯麵版本. 吃著, 吃著, 又想起從前的日子. 那時候, 一切還是那麼美好的.
招牌小籠包 $40: 8.5分, 甚麼是招牌? 就是無得輸的項目. 如果連招牌也做得不好, 那就會給人家拆招牌了. 招牌小籠包, 外皮輕薄, 湯汁鮮甜而且相當多, 肉餡夠香, 夾起不會穿底. 真的是招牌菜式的水準.
黑糖冬瓜茶 $23: 8分, 辣到跳舞, 找點解辣之選, 就是清涼消暑的黑糖冬瓜茶, 不過說真的, 辣到這個田地, 已經是甚麼也不太能夠解辣了.
甜豆漿 $18: 文迪跟小晴晴就喝甜豆漿.
在上海姥姥挑戰三種不同的辣勁, 四川麻辣風味, 重慶香辣經典, 以及上海地道家常甜辣風味, 辣度相當強橫, 要迎戰, 委實不容易.
2019-07-31 631 views
無辣不歡, 不少朋友也是這樣子. 在上海姥姥, 除了吃滬菜之外, 也可以吃辣, 這次的三款辣菜, 真要挑戰一下, 難度升級. 而且宇晴匯近近地, 很便利我們呢.雞絲粉皮 $58 粉皮算幾爽口, 雞絲就不太嫩滑, 但最重要的是麻醬下得足夠, 那就是很開胃的頭盤.麻辣無骨雞雙式拌麵配擔擔湯 $59 開始吃辣, 先由四川麻辣風味開始. 麻辣無骨雞雙式拌麵配擔擔湯, 先吃口麵條, 帶點微辣, 質感彈牙. 再來口雞肉, 辣中帶鮮味. 最後就是吃沾麵, 沾上擔擔湯同吃, 那份辣, 那陣麻, 味蕾大作戰.火紅歌樂山辣子雞 $78 接下來的是重慶香辣經典, 愛吃辣的, 當然很熟悉這火紅歌樂山辣子雞. 單看賣相, 也知道唔野少. 果然是辣勁十足, 特別是那新鮮天椒, 讓辣度再提升. 而雞肉還帶點香脆, 辣得過隱.家鄉八寶辣醬 $78 最後的辣, 是上海地道家常甜辣風味, 甜辣, 當然是來得平易近人得多. 說是辣, 更是甜鮮味吧. 八寶包括雞肉, 雞腎, 五花腩, 豆腐乾, 冬菇, 毛豆, 蝦仁, 以及竹筍, 用來配白飯就最合適.嫩雞煨麵 $56 小朋友不能夠不辣不吃, 還是來碗嫩雞煨麵給小晴晴
雞絲粉皮 $58
麻辣無骨雞雙式拌麵配擔擔湯 $59
火紅歌樂山辣子雞 $78
家鄉八寶辣醬 $78
嫩雞煨麵 $56
小朋友不能夠不辣不吃, 還是來碗嫩雞煨麵給小晴晴吧, 是正宗的煨麵, 加上雞肉及菜, 是挺健康的.
招牌小籠包 $40
辣, 是期間限定. 招牌小籠包, 就始終是最受歡迎的項目. 皮薄, 湯汁豐盈, 餡帶肉香, 就是招牌, 必吃.
黑糖冬瓜茶 $23
CEO當然要解辣, 黑糖冬瓜茶是他的心水.
甜豆漿 $18
我跟小晴晴就一人一杯甜豆漿, 豆味香濃, 有水準.
不辣不吃, 來上海姥姥吃麻辣無骨雞雙式拌麵配擔擔湯, 火紅歌樂山辣子雞, 跟家鄉八寶辣醬, 辣得精彩.
2019-07-24 559 views
兩大一細叫左個醉雞,幾好食,醉味夠,唔會多到苦。小籠包都OK!皮薄多汁!黃金炒飯就有dddddd失望,個飯唔夠乾身,鹹蛋黃好足料,不過唔係人人都鐘意咁多鹹蛋黃,但我就好鐘意奶油津白係一道我好鍾意嘅菜!但係唔知點解呢一餐飯佢係我食晒所有嘢之後先黎......就咁齋食菜個感覺好dry,味道正常。中間仲叫咗個炸銀絲卷,都幾好食嘅,但唔記得左影相haha重叫左個五香牛肉麵,兩大一細食咁多澱粉先夠飽,我鐘意E D牛肉,麵質係爽口彈牙嘅!
兩大一細叫左個醉雞,幾好食,醉味夠,唔會多到苦。

小籠包都OK!皮薄多汁!

中間仲叫咗個炸銀絲卷,都幾好食嘅,但唔記得左影相haha

2019-07-19
  • 炸銀絲卷
2019-06-30 461 views
Happy Friday 要出去食返個午市套餐迎接假期 午市套餐﹕香辣貢菜 + 四川擔擔而 + 凍豆漿叫前已經諗左好耐咩係貢菜,終於謎底解開。口感脆脆的,份量比我想像中多,但是香辣味就不足,偏喊四川擔擔面的面感適中,湯底不太油,有香濃的花生醬味,只是面量不太夠原本諗住天氣甘熱下可以飲返杯凍豆漿可以解涼解涼,點知已買完了,午市只是剛開始就沒有凍豆漿有另一樣野需要改善下,餐廳冷氣完全不足,一邊食一邊留汗,會影響用餐時的整體感覺
Happy Friday 要出去食返個午市套餐迎接假期

午市套餐﹕香辣貢菜 + 四川擔擔而 + 凍豆漿

香辣貢菜

四川擔擔面

2019-06-28
Type of Meal
Lunch
2019-05-09 591 views
剛巧在附近工作由於不想吃西餐所以便選擇了商場內這間上海姥姥由於是下午茶時段人流不太多所以坐得挺舒服的點選了午餐點餐後侍應很快便送上了前菜雞絲粉皮味道一般沒有驚喜吃完後擔擔麵便來了面煮得有一點太軟了吃起來面質不夠口感破壞了整體的質素擔擔麵的湯底還算合格最後本來想加錢點選豆沙鍋餅可是由於太飽了只選了套餐基本的酒釀丸子整碗酒釀丸子內基本上只有三粒丸子一吃下去便覺得只是衝撐場面象徵式的甜品價錢不便宜品質一般相信回頭的機會不高了
剛巧在附近工作

一吃下去便覺得只是衝撐場面象徵式的甜品

價錢不便宜品質一般
相信回頭的機會不高了
2019-05-05
$100 (Lunch)
擔擔麵