Restaurant: Shanghai Lane (Min Fat Street)
Info:

2024-05-07 164 views
上海弄堂  店名好特別,  今晚駕車經過門 口又剛有咪錶位泊車,  決定在此食個簡單晚餐.   店舖唔大, 座位整齊, 坐在玻璃窗旁邊座位, 真休閑.上海弄堂迎賓客, 中國書法真係有點高深.   餐廳晚市有做套餐, 精選一人套餐價錢  $188, 茶芥每位$6, 要收加一服務費.  套餐好豐富,   我們兩個人只叫了一客, 再加一碗菜肉餛飩. 前菜小食加 $10,  香脆花生.   送豆漿, 豆漿豆味香濃, 唔會過甜.   特式涼菜, 我哋揀了 鎮江肴肉 , 肴肉有高湯弄的水晶皮好彈牙, 肴肉口感好,  味美 唔會鹹. 手工上海點心, 揀咗個小籠包, 一籠兩個. 好熱, 小籠包包滿湯汁.    皮薄料正, 湯汁和剁肉調味岩岩好, 好好食. 弄堂阿啦菜, 選了 火腿濃湯砂鍋餛飩雞.  好味雞肉滑, 吾錯.套餐包菜飯, 好大碗, 份量足. 另外加咗碗 菜肉餛飩,  內餡足料, 包得滿滿的,   皮又夠薄,  菜汁與肉汁鮮味可口 .   配上豉油湯底清清地,  唔會太濃味.甜品: 桂花酒釀丸子,  丸子口感煙韌, 唔會好粉, 好重酒味!價錢親民, 所以除了堂食, 也見有很多外賣客人.
上海弄堂迎賓客, 中國書法真係有點高深.
鎮江肴肉
手工上海點心, 揀咗個小籠包, 一籠兩個.
火腿濃湯砂鍋餛飩雞
套餐包菜飯, 好大碗, 份量足.
菜飯
另外加咗碗 菜肉餛飩,  內餡足料, 包得滿滿的,
菜肉餛飩
甜品: 桂花酒釀丸子,
丸子口感煙韌, 唔會好粉, 好重酒味!
桂花酒釀丸子
價錢親民, 所以除了堂食, 也見有很多外賣客人.
火腿濃湯砂鍋餛飩雞
菜肉餛飩
桂花酒釀丸子
2024-08-09 62 views
今天相約了住在跑馬地的舊同學午膳,地點是小街內一間裝修典雅舒適的上海小館。一坐下,熱茶和餐牌便遞上了。我們各選了一款配陽春麵的午市套餐,還特別試了一款特色的脆皮素鵝。~蒜香排骨配陽春面帶少許骨的排骨既有咬口又味美,酥脆排骨炸得恰到好處,外脆內軟,還加上許多的蒜粒讓味道變得更香更濃郁;這香口排骨和清湯白滑陽春麵絕對是十分理想的配搭。~陳年花雕醉雞配陽春面香濃花雕酒味的醉雞令人一試難忘。花雕酒香撲鼻,入口亦有餘香,浸得入味的雞胸肉皮爽,吃起來啖啖肉,教人滿足。這味美醉雞不論配陽春麵或飯都十分可口。~脆皮素鵝炸得金黃的素鵝十分香脆,爽口好味,完全不帶一絲油膩。腐皮的內容豐富,有甘荀絲、木耳絲、冬菇絲等,讓整體的味道和口感變得十分豐富。我們十分欣賞這款精緻的上海素菜。套餐同時分別配上清甜凍豆漿和清熱茅根竹蔗水,在此炎炎夏日中,確是錦上添花。這家隱蔽在小街中的上海小店提供了物美價廉的家常美食,加上店家的殷勤款客之道,怪不得多年來都不乏捧場客。

~蒜香排骨配陽春面

~陳年花雕醉雞配陽春面

~脆皮素鵝

2024-05-25 147 views
跑馬地有一間隱世好味嘅上海菜,專登搭車入嚟食都係值得嘅,雖然係小店,但係值得嚟支持一下👏👏陳年花雕醉雞口感鮮嫩多汁,肉質細緻。每一口都能感受到花雕酒的香氣,帶來獨特的醉意。酒味與雞肉的鮮甜完美結合,讓人回味無窮👍👍小棠菜豬肉雲吞雲吞皮薄餡靚,豬肉好新鮮,仲要每粒都勁大粒👍👍入面都有唔少小棠菜,健康又好食🤤嫩雞煨麵落得好重料,再加埋好入味嘅麵條,讓人回味無窮。湯底味道濃郁🫶🫶擔擔麵擔擔麵的麵條彈牙有嚼勁,口感非常好。麵條的選擇十分重要,優質的麵條能夠吸附湯底的味道,讓整個菜品更加美味豆漿豆漿滑順細膩,豆味濃郁🥰🥰

小棠菜豬肉雲吞

擔擔麵

豆漿
豆漿滑順細膩,豆味濃郁🥰🥰
2024-05-18 105 views
好抵食,老字號上海菜👍👍🤩小棠菜豬肉雲吞雲吞外皮薄而有彈性,內餡包裹著鮮嫩的豬肉👍👍搭配著清淡的湯頭,帶來一股滿足感,絕對是開胃的好選擇🥰🥰🤩嫩雞煨麵麵條彈牙有嚼勁,配上鮮嫩多汁的雞肉,讓人回味無窮。煨煮的湯頭濃郁香醇❤️❤️🤩上海紅燒牛肉牛肉慢慢燉煮而成,肉質鮮嫩多汁,入口即化。紅燒的湯汁滲透入每一片牛肉,讓整體口感更加豐富,絕對是一道讓人垂涎欲滴的美食😍😍🤩酸辣湯這碗湯酸辣可口,配料豐富,充滿了各種蔬菜和肉片,帶來一種爽口的感覺👏👏🤩油菜以新鮮的油菜炒製而成,保留了油菜的嫩脆口感,讓人嚐到蔬菜的原汁原味👍👍🤩酸梅湯、「豆漿」和「竹蔗茅根」酸梅湯帶有一點點的酸味,非常解渴。豆漿滑順細膩,竹蔗茅根,清涼解渴👍👍
好抵食,老字號上海菜👍👍

🤩小棠菜豬肉雲吞

🤩嫩雞煨麵

🤩上海紅燒牛肉

🤩酸辣湯

🤩油菜

🤩酸梅湯、「豆漿」和「竹蔗茅根」
2023-12-03 247 views
睇OpenRice推薦 跟住過嚟跑馬地食 點知有咁多隱藏收費 入到嚟坐低,佢就上咗兩杯茶同埋一碟花生。嗌咗一個旦旦麵同埋飯。個飯好乾毫無水份,個旦旦麵煮得好腍,個味道都唔夠,簡直係大失水準 怪唔之得夜晚都好多位,簡直覺得係自己中伏咗。同埋夜晚,啲飯都賣晒,都係優先外賣。總體過品質好差,睇埋張單,花生茶位都要計埋錢。茶位就算啦,花生喺毫無告知之下要計錢好唔合理。希望大家學識拒絕,嚟呢間餐廳食飯要諗清楚。因為好多收費都好無謂

茶位就算啦,花生喺毫無告知之下要計錢好唔合理。

2023-10-07 246 views
呢間老字號食上海菜唔錯,同大家介紹吓🤩小棠菜豬肉餛飩餛飩真係皮薄餡靚,包裹著豬肉和小棠菜的香氣。豬肉切得細嫩多汁,搭配著小棠菜的清香,讓每一口都充滿了滿足感。湯底鮮美,帶有淡淡的豬骨湯味,讓整碗餛飩更加美味🤤🤤🤩嫰雞煨麵麵條煮得剛剛好,彈牙有嚼勁。嫰雞肉切成薄片,肉質鮮嫩多汁,與麵條完美融合。湯汁濃郁醇厚,帶有濃郁的雞肉味道。配菜搭配得宜,增加了口感的層次感🫶🫶🫶🤩上海紅燒牛肉牛肉肉質鮮嫩,入口即化。紅燒醬汁糖醋味十足,讓牛肉更加美味。配菜的選擇也很恰到好處,鮮嫩的蔬菜增添了口感的豐富度👅👅擔擔面,麵條煮得恰到好處,口感彈牙,配上香辣的醬料,帶有豆瓣醬和花椒的獨特風味,香氣四溢。加入豬肉碎和蔬菜,增添層次感和口感豐富😬😬上面嘅所有餐都可以免費配豆漿或者茅根甘蔗水或者酸梅湯👍👍
呢間老字號食上海菜唔錯,同大家介紹吓

🤩小棠菜豬肉餛飩

🤩嫰雞煨麵

🤩上海紅燒牛肉

上面嘅所有餐都可以免費配豆漿或者茅根甘蔗水或者酸梅湯👍👍
2023-09-17 183 views
有朋友住跑馬地,今日放假專程過嚟探佢,朋友知我都好鐘意食上海菜,所以帶左我嚟呢間上海小店,話係有老上海嘅傳統味道!餐牌都算豐富,因為肚餓我地揀左一個"豐盛二人餐$418''特色涼菜⭐️香菇烤麩手工上海點心⭐️上海小籠包弄堂阿啦菜⭐️火腿濃湯砂鍋餛飩雞蔬菜⭐️上湯津白⭐️上海麵同菜飯兩大碗甜品⭐️桂花酒釀丸子⭐️兩杯豆漿成個餐份量好足夠,三個人都夠食呀😆- 涼菜香菇烤麩,好好味,有驚喜;- 小籠包皮薄餡靚,值得推介;- 砂鍋雲吞雞份量非常足料,雞湯味好濃郁,好好飲,雲吞又大大隻!而且店員服務非常恩勤,朋友果然係好介紹👍🏻

餐牌都算豐富,因為肚餓我地揀左一個
"豐盛二人餐$418''

⭐️上海麵同菜飯兩大碗
甜品
⭐️桂花酒釀丸子
⭐️兩杯豆漿

成個餐份量好足夠,三個人都夠食呀😆
- 涼菜香菇烤麩,好好味,有驚喜;
- 小籠包皮薄餡靚,值得推介;

而且店員服務非常恩勤,朋友果然係好介紹👍🏻
2023-09-17
$250 (Lunch)
2023-08-26 135 views
和友人到跑馬地辦過事後已非常肚餓,於是我們又來到這裝修清雅的小店吃我們最喜愛的上海麵食。這店的午市優惠套餐除了主食外,每個均送上凍豆漿或特式飲品一杯,我們分別選了凍的清甜茅根甘蔗水和醒胃酸梅湯。~菜肉餛飩拼雪菜肉絲麵哇!這麵的份量絕對十足,店家的招牌菜肉餛飩果然不會令食客失望,皮薄餡靚,美味可口,配搭的雪菜肉絲更為湯麵增添了多層次的味道,亦讓湯底變得更滋味。~陳年花雕醉雞配陽春麵特別愛吃這店的醉雞。香味芬芳的花雕入口留香,浸透了的凍醉雞果真是皮爽肉滑,兩者配搭讓人愛不釋口。至於那陽春麵同樣是嫩滑可口,雖然是份量十足卻在很短時間內就給我們解決掉。~小籠包新鮮蒸起的小籠包,皮薄肉鮮,一定要趁熱吃。沾上薑絲醋來吃,味道層次便更豐富了!~五色蔬菜春卷賣相跟平日見慣的稍有不同,只有像手指般粗幼的春卷製作得皮薄又飽滿,酥脆可口卻一點也不感覺油膩。餡料雖是用上素菜,但味道一點也不遜色,最愛那誘人的芋頭味,入口感覺既糯軟又味美,讓人頓時愛上。我倆對這店的上海菜非常滿意,價錢大眾化,每樣看似平實的食品卻都製作得美味認真,而且感覺食物入口比較清淡,不會有過多或不必要的調味和渲染,對注重健康的食家會是一個值

~菜肉餛飩拼雪菜肉絲麵

~陳年花雕醉雞配陽春麵

~小籠包

~五色蔬菜春卷

我倆對這店的上海菜非常滿意,價錢大眾化,每樣看似平實的食品卻都製作得美味認真,而且感覺食物入口比較清淡,不會有過多或不必要的調味和渲染,對注重健康的食家會是一個值得推薦的選擇。
2023-07-31 348 views
朋友之前食過呢間餐廳讚口不絕,今日佢特登帶我過嚟一齊幫襯下,餐廳裝修古色古香,掛有一塊蔡瀾推薦嘅金漆招牌,三小碟拼盤(陳年花雕醉雞&鎮江肴肉&涼拌小黃瓜) - $132陳年花雕醉雞肉質滑嫩,雞皮爽脆,每一口也充滿著花雕的香味,涼拌小黃瓜口感爽脆,味道酸酸甜甜,是個很開胃的前菜,鎮江肴肉啫喱部分晶瑩剔透,口感爽彈,調味剛剛好,不會過鹹,酸辣湯(每位) - $53酸辣湯很大碗,很足料,口感有層次,味道豐富,不會過辣或過鹹,小籠包(4只) - $54小籠包脹卜卜,皮薄餡靚,一咬開,裏面充滿著熱騰騰的湯汁和肉餡,個人認為這個是必點必食,桂花酒釀圓子 - $42桂花酒釀圓子,一上枱已經聞到芳香嘅桂花香味,圓子口感軟糯,為呢一餐畫上一個完美嘅句號。
陳年花雕醉雞肉質滑嫩,雞皮爽脆,每一口也充滿著花雕的香味,
涼拌小黃瓜口感爽脆,味道酸酸甜甜,是個很開胃的前菜,
鎮江肴肉啫喱部分晶瑩剔透,口感爽彈,調味剛剛好,不會過鹹,
2023-06-29 129 views
極品一人餐!跑馬地出名多有錢人!所以質素一定不會太差!今日我同朋友一齊黎le度「上海弄堂」叫左個價值 $250既午餐!份量都唔少喔!有酸辣湯,小龍包,鎮江肴肉,糖醋魚塊,小棠菜燴百頁,陽春面,甜品芝麻湯圓和一杯竹蔗茅根!咁豐富嘅午餐一個人真係食唔晒,好彩我同朋友一齊嚟食!所有嘢食份量都唔少,而且好有上海味道!啲裝修環境都非常之中式,感覺去咗一間好懷舊嘅中式餐廳!整個環境都令我好舒服!點解叫「弄堂」?「弄堂」即指上海里弄,小街的俗稱。 〝上海弄堂〞店名的由來便是創辦人的心意, 想讓每位顧客都感受到舊日上海家庭裡、飯桌上,和家人一起品嘗家常菜的溫馨感覺
極品一人餐!

跑馬地出名多有錢人!所以質素一定不會太差!

份量都唔少喔!

2023-04-09 356 views
跟家人到跑馬地閒逛,餓了就找個地方吃午餐,終走到位於綿發街的「上海弄堂」。我們點了「超值一人套餐」和「午市優惠套餐」。❣️ 超值一人套餐超值一人套餐(全5款)有很多選擇。包括湯 (2選1)、特色涼菜 (4選1)、主菜 (4選1)、飯麵 (4選1)和飲品 (4選1),非常豐富。酸辣湯:食材豐富,濃稠適中,酸辣味道剛好,非常美味。寧式燻魚:寧式燻魚酥香軟嫩而不乾。入口甜香味美中渗透出鹹鮮味道。古法紅燒肉百頁結:含醬油鹹香味道的紅燒肉肥而不膩,而百頁結充滿彈性,還可以吸走多餘的油,有降膩的作用。滿滿醬香鮮味的古法紅燒肉百頁結,美味可口,佐飯一流。菜飯:加入青菜的菜飯增添纖維,跟重口味菜餚非常搭配。酸梅湯:酸酸的味道生津解喝。❣️ 午市優惠套餐午市優惠套餐包含一份主食和一杯飲品。上海粗炒:濃油赤醬帶來豉油香氣。粗麵口感煙韌,豬肉片數量多兼且軟腍, 味道不錯。熱豆漿:一股天然豆香,味道香濃。❣️ 酒釀丸子今日想試試上海著名甜品 - 酒釀丸子。加入少許桂花糖調味,味道清甜帶淡淡酒香,丸子煙韌,是一個不錯的甜點。
我們點了「超值一人套餐」和「午市優惠套餐」。
❣️ 超值一人套餐

酸辣湯:食材豐富,濃稠適中,酸辣味道剛好,非常美味。
寧式燻魚
古法紅燒肉百頁結
菜飯:加入青菜的菜飯增添纖維,跟重口味菜餚非常搭配。
菜飯
酸梅湯:酸酸的味道生津解喝。
酸梅湯
❣️ 午市優惠套餐
午市優惠套餐包含一份主食和一杯飲品。

上海粗炒
熱豆漿:一股天然豆香,味道香濃。
熱豆漿
上海粗炒
熱豆漿
酒釀丸子
2023-04-07 168 views
今日去咗跑馬地上海弄堂,見最近涼涼地想食啲暖嘢,上海菜就啱曬我同朋友!先嚟嘅係熱辣辣嘅大麥茶,味道香濃。我哋叫咗一個超值一人套餐同一個午市套餐share食,十分實惠。朋友試咗陽春麵,麵條彈牙有嚼勁,而且相對幼身,好啱佢口味。我就揀咗健康嘅菜飯,好大碗。前菜揀咗我最鍾意嘅鎮江肴肉。呢味特色菜整得非常好,唔會太肥膩,好似啫喱咁嘅口感。主菜揀咗紅燒牛肉,仲有白蘿蔔,白蘿蔔炆得幾好,夠腍夠入味。另外一道主菜揀咗鎮江排骨,亦非常值得品嚐,酸酸甜甜的味道非常開胃。飲品我叫咗杯凍豆漿,幾香滑。朋友叫左杯茅根甘蔗水,清清甜甜咁,中和返今餐比較濃味嘅食物。超值套餐仲送咗酸辣湯,係我最鍾意嘅湯之一。味道濃沃又足料,既開胃又有口感,辣辣地仲可以暖身。
一個超值一人套餐

陽春麵

朋友試咗陽春麵,麵條彈牙有嚼勁,而且相對幼身,好啱佢口味。
菜飯

我就揀咗健康嘅菜飯,好大碗。

紅燒牛肉

主菜揀咗紅燒牛肉,仲有白蘿蔔,白蘿蔔炆得幾好,夠腍夠入味。
鎮江排骨

凍豆漿

飲品我叫咗杯凍豆漿,幾香滑。
茅根甘蔗水

鎮江排骨
凍豆漿
茅根甘蔗水
2022-10-24 393 views
舊同事住在跑馬地,她是正宗上海人約我在她家附近的一間道地上海傳統菜式的飯館午膳,地方不大但五臟俱全,有一大塊落地玻璃窗,透光度充足;我們一推門店員立刻上前殷勤招待;坐下看看餐牌,嘩!有很多選擇,花多眼亂,隨便點了蝦仁跑蛋套餐加白飯其餘便給舊同事發板。先來了蝦仁跑蛋套餐餸白飯~熱氣騰騰的一道家常小菜,爽口彈牙;隨之而來的是醉雞套餐餸白飯~酒香味美,清爽涼菜,百吃不厭;然後又端上燻魚一碟~厚實鯇魚做出燻魚,有嚼感,完全沒有魚腥味,反而甘甜美味,滋味無窮;最後來的是小籠包~肉質香濃鮮美,皮薄餡靚,湯汁豐盈鮮甜,把小籠包輕輕提起,一小口咬開慢慢吮嘬,令人愛不釋手。這頓午膳很開心能嚐到正宗的上海菜,足矣🤗

隨之而來的是醉雞套餐餸白飯~酒香味美,清爽涼菜,百吃不厭;

這頓午膳很開心能嚐到正宗的上海菜,足矣🤗
  • 燻魚
  • 陳年花雕醉雞
  • 小籠包
2022-09-05 263 views
本身諗住快食簡單一餐,但出奇地有驚喜亦睇得出裝修擺設有心思,連筷子都刻有上海弄堂👍🏿先嚟個前菜 糖醋排骨酸酸甜甜好開胃/ 見色水深啡色就知道好入味/ 大部分排骨用上半肥瘦 食落有口感得嚟唔痴牙上湯腿茸津白重點夠熱/ 上湯鮮甜 並唔係味精湯/ 份量多小籠包上枱時熱辣辣/ 包皮偏向厚身有質感/ 肉涵新鮮汁多賽磅蟹 最出色🥺未試過份量多到差啲食唔曬/ 調味適中絕唔油膩/ 加上蛋黃一流整體用餐質素高,環境有心思配上上海特色,侍應服務態度友善。食物唔多講了,cp值高!

先嚟個前菜 糖醋排骨

上湯腿茸津白
重點夠熱/ 上湯鮮甜 並唔係味精湯/ 份量多

上枱時熱辣辣/ 包皮偏向厚身有質感/ 肉涵新鮮汁多

賽磅蟹 最出色🥺

• 賽磅蟹
2022-08-26 185 views
在跑馬地辦了點事,順手吃個飯才回家想吃中菜,便隨意入了一家上海菜館,裝潢很有中國味。看到優惠價的黑松露小籠包當然要點一客!店家本有全日套餐,不過我們二人想分著吃,就單點了幾款餐點。陳年花雕醉雞7時多,點了店家最後一份醉雞一嘗,酒味香淳,雞皮爽口,雞肉結實而有肉香,果真是熱銷的菜式!不是一般冰鮮貨可比擬。家鄉燻魚口感結實,醬汁香氣充分地滲入魚肉裡,味道香甜濃郁,相當正宗!黑松露小籠包本以為黑松露味會過於濃郁,在這裡卻發揮得恰到好處沒有搶去豬肉的風頭,而是隱約為它帶來一絲香氣,好吃!嫩雞煨麵看見奶白色的湯頭我就放心了清淡而鮮的湯頭,滲入蔬菜的清爽,麵條軟綿而不爛,is my all time comfort food.菜品出色,店員親切有禮,必須收藏在口袋的餐廳!
在跑馬地辦了點事,順手吃個飯才回家
想吃中菜,便隨意入了一家上海菜館,裝潢很有中國味。
看到優惠價的黑松露小籠包當然要點一客!
店家本有全日套餐,
不過我們二人想分著吃,就單點了幾款餐點。
7時多,點了店家最後一份醉雞
一嘗,酒味香淳,雞皮爽口,雞肉結實而有肉香,
果真是熱銷的菜式!不是一般冰鮮貨可比擬。
家鄉燻魚
口感結實,醬汁香氣充分地滲入魚肉裡,味道香甜濃郁,
相當正宗!
黑松露小籠包
本以為黑松露味會過於濃郁,在這裡卻發揮得恰到好處
沒有搶去豬肉的風頭,而是隱約為它帶來一絲香氣,好吃!
看見奶白色的湯頭我就放心了
清淡而鮮的湯頭,滲入蔬菜的清爽,麵條軟綿而不爛,
is my all time comfort food.
菜品出色,店員親切有禮,必須收藏在口袋的餐廳!