2015-06-06 1118 views
今日想食餐好既, 見呢間餐廳已經多年未關閉, 相信應該有一定Fans, 而且二人餐HK$498又蠔又刺身又鍋咁, 都幾抵食, 所以膽粗粗入左去.態度有問題行入去好多明星相, 諗住一定掂啦. 入到去, waitress係咁威迫利誘我地叫火鍋, 但我地真係想食蠔同刺食囉. 之後佢就好嬲咁話:「你等到就等啦!」 就扔個Menu係離隔台. 我得罪左佢D咩呢其實... 我真係想食我想食既野, 點解佢嬲我呢?誰不知, 真係等左好耐... 等緊時, 咁岩撞到朋友. 朋友話佢被人叫左入房坐, 點知原來坐房Min Charge係HK$1,500, 而佢被叫入房之前係唔知既. 咁佢地咪出返大廳坐囉. 後來佢地出返黎, 我聽到扔餐牌既waitress話:「比唔起錢就唔好學人住房啦!」佢真係好大聲,慌死其他人聽唔到. 咁我以為佢更年期對人人都係咁. 後來黎左個鬼佬佢好串咁話「Min. Charge HK$1,500, otherwise, sit here!」點知鬼佬住房, 之後佢笑淫淫咁拎住酒行出行入, 真係狗眼看人低, 一副小人口面!食物 羊架 - 等左45分鐘見到羊架, 3秒被我地食晒(所以無相). 肥
態度有問題
羊架 - 等左45分鐘見到羊架, 3秒被我地食晒(所以無相). 肥而不膩, 唔SO但好香, 所以以為值得等...

再等30分鐘, 終於有頭盤...
二人刺身餐之刺身盤
頭盤蠔 - 唔新鮮、唔肥美
頭盤刺身 - 未解凍, 仲有冰同好硬, 得幾片
二人刺身餐之牛油炒什菇
牛油炒什菌 - 我見到, 真係以為自己食緊放題... 個賣相衰到呢!! 以為會好香牛油味啦, 點知完全無牛油味, 好難食!
二人刺身餐之軟殼蟹沙律及牛肉鍋
軟殼蟹沙律 - 黎到話無軟殼蟹, 繼續食個難食刺身沙律, 我覺得自己好可憐.
牛肉鍋 - 賣相唔錯, 以為守得雲開見月明, 點知牛肉硬到咬唔落, 湯超甜. 以為可以用飯中和... 點知...
飯 - 唔熱, 一粒粒, 似隔夜飯.
味蹭湯 - 我以為我去左茶記, 佢黎左蕃茄薯仔湯, 我完全唔知呢間餐廳想點!

終於捱完, 太令人感動, 因為等左好耐, 最後食左3粒鐘, 好慘. 點知到買左單佢無啦啦拎左幾件壽司黎, 我地基本上已經覺得無鞋「玩劇」走, 但我都食啦...
壽司 - 好腥, 壽司飯就係一粒粒, 一夾即散... 豉油同wasabi都好差, 散左既壽司飯令豉油同wasabi既難食更突出
Other Info. : 取巧 & 唔老實 買單時,已經發現無啦啦貴左4蚊. 一個餐$498, 加外賣盒$2, 都係$550, 點解收我$554呢. 我睇一睇張單, 佢收左$40雪米糍加一, 再係Total減$40, 但佢已收左雪米糍既加一. 原來所謂既送既雪米糍要另收加一, 咁好唔老實囉...
2015-06-06
2015-04-27 848 views
門外, 很易找呢~ 7-eleven旁午餐時間, 沒有訂枱, 只排了10分鐘左右.滑蛋豬扒烏冬拼三文魚壽司定食 $90滑蛋豬扒烏冬滑蛋洋蔥汁和湯汁成為一體, 非常夾味, 熱呼呼的烏冬特別令人驚喜, 估不到食到半碗還是熱辣辣. 烏冬麵有彈性, 煙韌彈牙, 沒有煮得過火而 “淋pat pat”.豬扒和洋蔥是一對很好味的組合, 吉列豬扒表皮炸至金黃色,厚切豬扒, 淡淡厚肉, 肉身是軟軟腍腍,肉汁豐富  可惜, 它並不是一件完美的吉列豬扒, 講夠的吉列 (炸)豬扒, 應該炸後用碟另上, 並不是與滑蛋汁和湯混在一起, 這樣令豬扒沒有香脆口感, 而且件件都是被汁和湯弄濕了, 食到最後一件已淋得很了!太可惜吧!三文魚壽司 三文魚尚算新鮮, 壽司的飯團沒有黏感, 幸好未鬆散, 還是可以一次夾起沒有散下來.整體來說, 這個定食很飽飽! 餐後還遞上一粒雪糕糯米滋.
門外, 很易找呢~ 7-eleven旁

午餐時間, 沒有訂枱, 只排了10分鐘左右.
滑蛋豬扒烏冬拼三文魚壽司定食 $90
滑蛋豬扒烏冬
滑蛋豬扒烏冬

三文魚壽司
三文魚壽司
整體來說, 這個定食很飽飽! 餐後還遞上一粒雪糕糯米滋.
2015-04-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2014-12-11 1030 views
第一次寫食評,忍唔住要推介,哈哈。 個裝潢好正,好有FEEL,好有日本居酒屋的感覺。食物更加正,有賣相有實力,好味=]總括黎講,性價比好高!!!!事不宜遲,去相!!!!
2014-12-11
燒青椒
羊肉
福袋
竹笙
  • 明太子雞翼,清油煮花螺,芋頭墨魚餅
2013-09-25 1164 views
多年屢次路過砂煲,門口冷清總未能吸引小妹的注目及垂青。今日經過,被$68海鮮拉麵的menu吸引,就決定入去試吓。地下門口當眼處擺著富日本風情的擺設,牆上掛滿泛黃的明星舊照,裝潢一般,而顯得陳舊。爬上十多級的木樓梯,才發現別有洞天﹗上層的裝潢及設計較為別緻高雅,空間感較佳,枱與枱之間較闊落,用餐閒談一流也。午市提供約28款午餐、刺身及便當定食,包前菜(中華沙律)、沙律、麵豉湯及甜品,售價由$65-$138不等,選擇頗多,豐儉由人。小妹要了三文魚魚生飯,甫上枱,老爹表示賣相一流,似乎遠勝於正村壽司。小妹不禁說了一句:「食過先知﹗」飯上鋪有七片切得較薄、紋理分明的橙紅色三魚文刺身。一旁則有蛋黃紅的蟹籽、草青色的芥末及米白色的薑片,再加一片鮮嫩紫蘇葉及灑上白芝麻作點綴,賣相確定討人歡喜﹗放入口一試,三文魚肉質滑身但欠彈性,魚油也欠奉,是無甚鮮味的下等貨。不過,教小妹甚為驚喜的卻是毫不起眼的魚生飯。淨吃粒粒飽滿帶黏、圓潤分明的白飯,已覺超級煙韌香糯,略帶醋香,絕頂正斗﹗隨意加入日式豉油,混合蟹籽、白芝麻和白飯攪拌同吃,則更加滋味無窮,口感層次多變,食味豐富,越吃越上癮﹗老爹的滑蛋吉列豬扒定食是用

三文魚魚生飯 $88
老爹的滑蛋吉列豬扒定食是用個便當盒子盛著,先吃炸豬扒。炸豬扒明顯不是即炸的,炸粉薄薄,但偏淋而不香脆且無甚味道口感,劣質雪藏貨色,極為失敗及失望之作﹗飯就更加失敗,黏黏的、淋淋的、散散的,且沒有飯香,與魚生飯簡直是南轅北轍﹗
最叫我哋不解的是,簡單如洋蔥和滑蛋也煮得極為失準﹗滑蛋夠滑但無蛋香,洋蔥徒見形不見味。一言以概之,淡而無味、大堆頭之作也。
滑蛋吉列豬扒定食 $68
可能由於擺放室溫太久關係,前菜中華沙律較為乾身及硬,要費力咀嚼;沙律以生菜為主,僅有數條紅蘿蔔絲,部份菜邊已變啞色,不太鮮嫩,而且千島沙律醬又少得可憐﹗小妹只好把兩者加上豉油混合白飯同吃。
麵豉湯較清淡,像用水即沖般。
湯內有極少量紫菜,對怕濃味的小妹而言,味道尚可。
用餐後,每人送上一粒小小的雪米糍作飯後甜品 - 今日是哈蜜瓜味。
小結:
午市食物選擇頗多,價錢亦大眾化,環境寬敞闊落。然而,食物質素有待改善,服務態度亦然。用餐期間,因客人不多,侍應聚在一旁閒談,有侍應口裏好像在咀嚼食物,更見有侍應穿著拖鞋,服務極為不專業。雖則侍應加茶水也叫殷勤,但店家收取10%服務費,似乎不甚恰當了﹗
2013-09-23
$86 (Lunch)
2012-03-12 752 views
餐牌選擇多,價錢亦合理,環境不俗,但奈何食物質素不佳、衛生尚有改善空間。當天前往這店午餐,我點了一客咖哩吉列豬扒定食,同行朋友分別點了親子定食和滑蛋豬扒定食。先來的是沙律和麵豉湯,沙律沒有什麼特別,麵豉湯卻咸得很...我喝了1/3已放棄...再來的是定食,那豬扒的炸粉厚得可怕,體積比豬扒的肉還大...一口咬下去根本吃不到肉...只吃到炸粉><咖哩很重口味...咸而沒有咖哩香....好像只有那白飯是比較好吃的...@@接著同事突然說"為什麼這洋蔥這麼硬?" 我一看傻了眼....那才不是什麼洋蔥...是橡筋來的..=0=幸好同事只吃了兩口,立即命人換了一客新的...當然...豬扒依舊是上了很厚的粉...吃完後有一顆小小的雪米糍作飯後甜品,它和茶應該是這頓飯最正常的東西了...應該不會再來的了...

應該不會再來的了...
2012-03-07
$65 (Lunch)
2011-09-21 591 views
星期六晚近七時,我們去了砂煲吃晚餐。單看樓下的門面,還以為會很昂貴,看看餐牌卻發現有不少$60內的定食套餐,所以決定上去試試。沒想到我們會是唯一的顧客,冷氣好像還未開。我們私下討論那個位置比較涼快,侍應彷彿知道了我們的需要,所以自動自覺地把冷氣增強,服務不錯。我們吃了~麵豉湯:湯內有紫菜、豆腐,味道尚可。沙律:賣相有少許怪怪的,問題出自那些沙律醬。生菜、蕃茄算新鮮,水份充足兼爽口,但那些千島沙律醬實在不是我杯茶。黑椒汁雞柳炒手打稻庭烏冬:雞柳頗多,黑椒味濃,烏冬的質感滑溜溜的,味道不錯。雜錦拉麵:配料很多,有一隻大蝦、兩大片日式魚蛋、半大條獅子狗、半隻蛋和一塊雞,當中以雞肉最好吃,非常軟滑;至於拉麵則不過不失,軟硬適中。三文魚手卷:三文魚肥美,但那些壽司飯略嫌乾和硬,沒有醋味。看看手卷內部,飯好像少了一塊。一品料理鍋:以$68的價錢來說,算是很抵食!有不少牛肉,浸至熟透後也不會很韌;蝦丸、墨魚丸各一粒,不是高質素;帆立貝的殼很大,肉也算厚;金菇、冬菇、菜非常多;粉絲很碎,所以很難夾起來。餐牌上寫有黑豚肉,但我好像沒吃到。隨料理鍋送一碗飯,保證飽肚。甜品:每個定食套餐都奉送甜品,就是一粒
星期六晚近七時,我們去了砂煲吃晚餐。

我們吃了~
麵豉湯:湯內有紫菜、豆腐,味道尚可。
麵豉湯
沙律
黑椒汁雞柳炒手打稻庭烏冬
雜錦拉麵
三文魚手卷
三文魚手卷內
一品料理鍋
甜品:每個定食套餐都奉送甜品,就是一粒芝麻味雪米滋,好味道!
甜品
我們在店內逗留了近個半小時,期間只有兩位新顧客,場面冷清,店員的數目比客人更多,真是門可羅雀嘛!
2011-09-17
黑椒汁雞柳炒手打稻庭烏冬
雜錦拉麵
一品料理鍋
甜品
2011-07-27 429 views
Walk-in光顧灣仔的砂煲,但未有試過這裏的Shabu Shabu。一客午市套餐有沙律、麵豉湯、主食及甜品。沙律賣相用料俱一般,麵豉湯香味不足,並鹹了一點。主食選了網燒牛肉便當,單看牛肉賣相,唔多似係網燒,肉質稍韌,幸好味道還算不俗。另一熟食炸帶子,都是一些無甚鮮味的雪藏貨,無乜特別。便當中有三片三文魚刺身,質感比預期肥美可口,OK。餐後以雪米滋作甜品,聊勝於無吧!

一客午市套餐有沙律、麵豉湯、主食及甜品沙律賣相用料俱一般,麵豉湯香味不足,並鹹了一點。主食選了網燒牛肉便當,單看牛肉賣相,唔多似係網燒,肉質稍韌,幸好味道還算不俗。另一熟食炸帶子,都是一些無甚鮮味的雪藏貨,無乜特別。便當中有三片三文魚刺身,質感比預期肥美可口,OK。餐後以雪米滋甜品,聊勝於無吧!
網燒牛肉便當
[27/7/2011; Wed]
2011-07-27
$75 (Lunch)
原本想去尖沙咀砂煲, 但情人節關係已經 full booking 了, 唯有試下灣仔呢間。我同朋友係當天才 booking 既情況下, 被分派到一張單邊既兩人枱, 一見到 , 嘩, 咁細張既?﹗兩個人, 叫了豬軟骨湯底, 再散叫雜菜盤﹑墨魚滑﹑牛肋粒, 同係尖沙咀砂煲叫既食物一樣, 但分別在湯底及雜菜盤︰ 湯底, 居然食不出味道, 不知是否味道太淡, 入面既湯料呢, 少到無人有, 豬骨比多一舊, 應該唔過份, 我印象中只有幾舊肉, 少得可憐; 雜菜盤, 是否我記錯呢, 尖沙咀砂煲分量多呢間頗多呢~ 最后, 灣仔呢間, 火鍋用既調味辣椒同配料, 要加錢先有得享用 , 尖沙咀個間, 唔使錢o架﹗是否過年后統一加價了?結論︰唔想再去呢間砂煲了.

是否過年后統一加價了?

結論︰唔想再去呢間砂煲了.

2011-02-14
Valentine's Day
2010-10-22 267 views
相隔近一年,再與朋友來到灣仔的砂煲,今次為的是慶祝她的生日,出席人數共五位。小店位於大廈二樓,環境與格局與年前變化不大;星期六晚上仍是水靜鵝飛,感覺就像「包場」,讓我們可以盡情談笑風生。 上次吃了主打的「砂煲」火鍋,今次朋友把菜牌左翻右看,最終看上了鵝肝及刺身,所以便點了「法國鵝肝和風餐」和「刺身和風餐」,後來再加個特上雜錦壽司併盤便成。 法國鵝肝和風餐 $420:二人套餐,除了有貼題的燒鵝肝外,還有刺身及其他小食。  牡丹蝦刺身:牡丹蝦味道鮮甜,但體積比坊間較小,沒有巨型的蝦頭,乍看還以為是一般的甜蝦。   燒極品鵝肝:鵝肝切成較大塊狀,但較為薄身,口感稍次;不過外層燒成焦香,內裡泛著特有濃郁的鵝香,以墊底的薄脆餅共吃,入口油而不膩,味道確是一流。   三文魚手卷:三文魚算是肥美,紫菜亦夠脆,但手卷的飯太多了。   燒雞中翼:雞中翼夠大隻,外層燒成微焦,賣相吸引;內裡雞肉尚算嫩滑,而且仍具肉汁,不過味道偏淡。  炒雜菌:雜菌有日本冬菇、草菇、磨菇及金菇,口感相近但味道頗佳,其中以冬菇最入味。   日式湯餃子:賣相、口感與味道均與普通中式湯餃子無大分別,似乎只是噱頭而已。 刺身和風餐

牡丹蝦刺身(上)、燒極品鵝肝(下)

三文魚手卷:三文魚算是肥美,紫菜亦夠脆,但手卷的飯太多了。

三文魚手卷(上)、燒雞中翼(下)

炒雜菌:雜菌有日本冬菇草菇磨菇金菇,口感相近但味道頗佳,其中以冬菇最入味。

炒野菌(上)、日式湯餃子(下)

刺身和風餐 $368:也是二人套餐,除了雜錦刺身,還有天婦羅及炒飯等。

刺身盛合:雜錦刺身油甘魚三文魚八爪魚甜蝦。其中油甘魚及三文魚較為肥美,但前者最具油香;八爪魚及甜蝦質素則一般。

鐵板蒜片牛柳:薄切牛柳再切成小塊,牛柳質素頗高,牛味香濃、肉質嫩滑並帶少量脂肪。炸蒜片為牛柳多添一份惹味,就連墊底的雜菜也被掃清。
刺身盛合(上)、鐵板蒜片牛柳(下)

雜錦天婦羅:天婦羅有日本冬菇南瓜芋頭片。可惜炸漿調配欠佳,太薄太脆,缺了天婦羅應有的口感。

汁燒銀鱈魚:對比天婦羅,燒銀鱈魚較為可取。銀鱈魚外層燒得香脆,內裡肉汁雖不多,但魚肉綿軟鬆化,加上醬汁味道好,就算不以沙律醬蘸吃也可。
雜錦天婦羅(上)、汁燒銀鱈魚(下)

鯛魚湯:鯛魚湯兩小碗,小弟沒有喝,但奶白色濃湯浮著生菜絲,似乎總比粉劑的麵豉湯好吧。

日式炒飯:除了小的可憐的蟹柳粒及魚蛋卷粒外,根本與一段中式炒飯無異,而且質地較黏,不夠乾身,始終不及本地薑好。
鯛魚湯(上)、日式炒飯(下)

特上雜錦壽司 $320:以日式大盆奉上,一共十二件壽司,價值不菲!

特上雜錦壽司:有碎吞拿魚腩吞拿魚背鮑魚特級海膽帆立貝油甘魚劍魚腩赤貝三文魚甜蝦三文魚籽蟹籽各一件。其中海膽及碎吞拿魚腩鮮味最重,油甘魚及赤貝也不錯,但其他質素只屬一般,連加一平均每件近 $30,似乎有點不值。

套餐甜品:兩個套餐均附送甜品,但只是預購的袋裝小雪米糍,味道雖不差,但略嫌誠意不足哩。
特上雜錦壽司(上)、雪米糍(下)

縱觀整體食物質素不算差,尤以刺身類別較為出色,但除了幾款平價晚市便當套餐外,其他食物價格偏高,這可能是周末晚上也水靜鵝飛的主因。似乎餐廳要花點心思,否則長遠計也未必能應乎昂貴的粗金吧。

2010-10-09
Birthday
牡丹蝦刺身(上)、燒極品鵝肝(下)
刺身盛合(上)、鐵板蒜片牛柳(下)
特上雜錦壽司(上)、雪米糍(下)
2010-05-29 160 views
每次LUNCH TIME去都不用等位~有LUNCH SET外加雪米糍,感覺類似藏人,但食物味道卻有差別~ 調味平平淡淡,熟食的話只是微暖, 麵豉湯更像用水即沖般~....就是吃不完也不會覺得可惜的感覺~熟食沒有驚喜,若點刺身我只會覺得好貴,不值~ (但定食內的三文魚刺身卻挺新鮮肥美!)坐得好舒服, 還試過在大房,自成一角的話一大班朋友涮涮鍋真的很合適~但食物質素呢...午市而言, 真的太一般,稍稍差一點便會變成難吃之流吧~?
每次LUNCH TIME去都不用等位~

調味平平淡淡,熟食的話只是微暖, 麵豉湯更像用水即沖般~

....就是吃不完也不會覺得可惜的感覺~

經典木MENU,令人充滿期待
看那沙律的顏色...
泡菜豚肉~大大碟但只是微暖~要吃完的話真的很痛苦~
不過不失,但總不及別的日本餐廳~(但我極愛右上的三文魚)
2010-04-30
$80 (Lunch)
經典木MENU,令人充滿期待
2009-12-08 93 views
今日三條友去左砂煲到食LUNCHHUM..真係有D 選擇困難,因為好似睇落唔知食乜好。結果就算左個親子雞…等左一陣,終於送左黎…well除左可以話冇乜味之外就真係唔知用咩去形容。雞,滑…但係冇味…罷明就係雪藏。麵鼓湯…HUMMM 好鹹。不過都仲有D 麵鼓味。我最後都只係食左四分一咋。
今日三條友去左砂煲到食LUNCH
HUM..
真係有D 選擇困難,因為好似睇落唔知食乜好。

結果就算左個親子雞…
等左一陣,終於送左黎…
well
除左可以話冇乜味之外就真係唔知用咩去形容。
雞,滑…但係冇味…罷明就係雪藏。

麵鼓湯…HUMMM 好鹹。不過都仲有D 麵鼓味。
我最後都只係食左四分一咋。
2009-12-08
$60 (Lunch)
2009-10-13 84 views
今晚與朋友二人到灣仔晚飯,本想一試主打日本菜及鐵板燒的邊澗,但朋友看了門口菜牌見平均每人消費近三百元便打了退堂鼓。最後在附近行逛見砂煲有不少選擇,價錢也較宜人,便決定一試。小店位置不算太大,店內裝潢大致為傳統的和風料理店模式,桌旁簡簡單單放了些貝殼擺設,感覺簡約舒適。食物方面,這裡選擇頗多,除主打的日式火鍋,也有刺身、壽司、爐端燒及其他和風定食。我們兩人點了一個火鍋及一個定食餐,再加一碟小食便成。一人相撲鍋: 日式清湯底:砂煲提供多款湯底,但大部份也要另加費用,最後我們選了不用加費的日式清湯底。湯底果然得「清」,除了冬菇絲便是大蔥了,有幸味道也不算差吧。 調味料:調味料要另外 $15,但沒有辣椒絲又怎算火鍋呢?既然給了錢,就加個痛快,最後滿碗皆是蔥粒、椒絲及蒜蓉。 日本牛肉拼黑豚肉:牛肉及黑豚肉各有數片,肉質不錯,也新鮮。 鮮墨魚肉:墨魚滑味道也好,但似乎加入過量魚膠,非常結實,不費力氣也難把它逐小放過鍋中。 野菜盤/豆腐/烏冬:野菜盤有一般的冬菇、粟米、蘿蔔、金菇及生菜等,另加蕃茄、豆腐及烏冬墊底;蔬菜夠新鮮,份量也不算少。 鮮冬菇餃子:點套餐贈送的,雖然只得兩隻,但味道也

食物方面,這裡選擇頗多,除主打的日式火鍋,也有刺身壽司、爐端燒及其他和風定食。我們兩人點了一個火鍋及一個定食餐,再加一碟小食便成。

一人相撲鍋:

日本牛肉拼黑豚肉:牛肉及黑豚肉各有數片,肉質不錯,也新鮮。

鮮冬菇餃子:點套餐贈送的,雖然只得兩隻,但味道也不錯。

一人和風刺身餐:
刺身盛合:有三文魚、油甘魚、八爪魚及甜蝦,份量雖不多,但刺身頗新鮮,很好。

燒鰻魚:一般的汁燒鰻魚,兩大塊已媲美普通定食的份量。

日式炸豆腐:一般的日式炸豆腐,配以淡淡醬油,表面還灑上木魚絲,味道中規中矩,略嫌不夠熱吧。

清酒煮蜆:煮蜆滿滿一碗,味道鮮甜,再滲入淡淡清酒,不錯。

麵豉湯:一個字:「鹹」,喝後要連喝幾杯熱茶才能解渴哩。

其他小食:
汁燒帆立貝:$18 有兩隻,已知是「袖珍」版,帆立貝小得連味道也吃不出來,但醬汁卻做得不錯。

甜品甜品為預先包裝的橙味雪米糍,由於吃得飽,所以沒有即時食用,最後吃時已呈半溶狀態,浪費了。

食物份量十足,質素亦屬中上,加上環境舒適,最難得客人不多,可慢慢享受日式火鍋而不受騷擾,一試無妨吧。

日式清湯底(上)、另加 $15 的調味料(下)
日本牛肉拼黑豚肉(上)、鮮墨魚肉(下)
野菜盤/豆腐/烏冬(上)、汁燒帆立貝(下)
刺身盛合(上)、燒鰻魚(下)
日式炸豆腐(上)、清酒煮蜆(下)
麵豉湯(上)、甜品(下)
2009-10-07
日本牛肉拼黑豚肉(上)、鮮墨魚肉(下)
刺身盛合(上)、燒鰻魚(下)
  • 刺身盛合,清酒煮蜆
2009-10-02 25 views
和朋友相約晚飯,今日揀左一間日本野 - 砂煲。唔知係咪6點幾太早的關係,佢地好似啱啱開市咁,都幾好笑,因為成個場我地霸哂。不過都好,靜靜地,可以傾下計。銀雪魚好味,都幾滑。三文魚都算新鮮。麵豉湯冇乜味,得個鹹...份量好多,一人一個set真係食唔哂,有少少浪費。最warm係埋單時有粒雪米糍,等個口清新下。總括來說,都ok既,但就唔算好有驚喜囉,而且都幾貴下。
和朋友相約晚飯,今日揀左一間日本野 - 砂煲。

不過都好,靜靜地,可以傾下計。
銀雪魚好味,都幾滑。

三文魚都算新鮮。

麵豉湯冇乜味,得個鹹...

份量好多,一人一個set真係食唔哂,有少少浪費。

最warm係埋單時有粒雪米糍,等個口清新下。
總括來說,都ok既,但就唔算好有驚喜囉,而且都幾貴下。

2009-08-22
came here for lunch on saturday - unlike some restaurants, set lunches are also served on saturdays.ordered 2 sets for myself:1. ox tongue curry ($53) : served in a pot. sauce is thick, not very spicy; the kind that is sold in blocks. ithe ox tongue is very smooth and tender but there is definitely a lack of vegetables - the beef was accompanied by 2 chunks of carrots. disappointing. 2. eel with egg on rice ($57) : eel is mostly the skin of the fish and is quite fatty; didn't have much flesh. en

ordered 2 sets for myself:

2. eel with egg on rice ($57) : eel is mostly the skin of the fish and is quite fatty; didn't have much flesh. enjoyed the sauteed onions though but it was very limited.

3. the salads that came with the sets had thousand island dressing! i was surprised; isn't this a japanese restaurant? or maybe it's a modern japanese eatery...

4. miso soup had bits of silken tofu and laver in it which is good and it wasn't overly salty.

5. staff was not attentive, and they didn't seem very friendly when i asked for a refill for my water.

6. dessert was 2 pieces of mini mochi ice cream with a chocolate sauce center - the one from kowloon dairy.

portions are adequate, was given a lot of rice to go with my ox tongue curry.

don't recommend this restaurant and i won't go again. lots more better places in the area, even for japanese.

as for the price - it is cheap but i would rather...cook myself. or just grab a sandwich somewhere. i'd say a microwave meal is better than this.
  • /
(Non-member)
2009-04-18 5 views
敢於挑戰的我,聽到各位的評語決定一試。生日時,我就約埋三五知己一齊去。如果唔係訂左位,都冇位。我地叫左燒青魚定食,咖哩雞飯,三文魚sushi and碎toro海膽飯。燒青魚定食and 咖哩雞飯就值得一試。碎toro海膽飯就冇物特別。燒青魚very very 香脆,出到燒到起泡的皮魚仲陏緊,好似誇張左,其實真是這樣。食完咸野再食又冷又甜的雪米糍做甜品真係「依支棒」(個棒字用煲冬瓜讀)!其實都唔係好差,除左三文魚薄少少。佢就做左我的栥餐飯堂的其中一道。檸檬柑橘水10元一杯大家記住一點前埋單有九折。
2009-04-18
$80 (Lunch)
Birthday
  • 青魚and咖哩雞飯