2024-01-18 304 views
今次嚟到馬會食午餐自助餐,仲順便睇馬!餐廳環境超級好,景觀一流,好開陽,由午餐到下午茶,一直可以坐幾個鐘頭完全係消閑嘅好地點😍👍🏻今次食午餐自助, 餐廳有別於其他酒店自助餐,冇壽司同埋刺身,主打好多特色前菜同埋沙律,例如鴨胸沙律,羊肉火箭菜,蕃茄芝士等等。菜式一般,但不過不失,有點心,中西式湯,生蠔🦪,羊架,牛扒,燒味燉蛋。生蠔有法國同埋澳洲嘅選擇,都好新鮮。甜品反而唔錯,有四種口味嘅雪糕, 焦糖燉蛋,豆腐花,芝麻糊,唔同水果等等。仲有免費任飲嘅咖啡茶。😍

• 生蠔
  • 蛋糕
2023-04-28 940 views
A sunny afternoon well spent at the Sha Tin Racecourse thanks to my friend, who took me here and enjoyed a lunch buffet at the members’ box room.There’s a lot to choose from the buffet section - cold appetizers, hot dishes, soup, dessert etc. Better save your stomach for dessert only as others were just so so. Good thing is that there’s free flow on all drinks including some good quality wines.Anyway, nice to stay out of the city and enjoy some quality time with friends.jsv_foodie

jsv_foodie
2023-03-11
2021-07-25 2125 views
多謝朋友帶挈嚟到沙田馬場會員廂房見識一下😂 手機電訊商包了廂房並邀請了朋友來一次尊屬體驗形式好簡單😂 就係包飲包食,房外就類似酒店buffet, 有中西日式再加甜品各式各樣嘅選擇而另外廂房內再享用一道4-course menu✅精選頭盤 鴨肉凍批伴酒香車厘子配砵酒醬✅是日精選餐湯 大蒜薯仔忌廉湯✅主菜 扒三文魚柳伴千層酥 炒菠菜苗及燒蕃茄 苦艾酒及蝦肉忌廉汁✅精選芝士 精選環球芝士碟伴配料最後食多三杯雪糕😂 大滿足值得一提係飲品任飲之餘仲要係好多選擇😂 咖啡茶果汁汽水之外,仲有啤酒紅白酒任飲,總結就係一個唔錯嘅體驗。

而另外廂房內再享用一道4-course menu
✅精選芝士
精選環球芝士碟伴配料
最後食多三杯雪糕😂 大滿足

2019-12-23 1935 views
不如去賭馬,今日過嚟馬場食咗個叉燒飯但個叉燒飯就真係幾肥幾黑下,搞到成程都被黑幾黑,個侍應仲話係冇辦法啦近排都幾黑㗎你都唔算最下我哋馬會咪仲黑,特別係嗰個何君堯呀搞到我哋馬會嚇到飛起啊,仲有個玩下Lego啊成日講埋啲廢話又要出埋嗰隻垃圾晚搞到啊我哋呀咩生意都冇晒啊依家仲驚到下年仲有冇得做嘢都成一個問題啊!不過宜家呢個飯來講以一個真係平民價錢都算係咁上下啦對於我呢啲馮到必輸嘅人來講佢又多汁又香甜又好食仲有個湯比我飲都算抵抵下架啦

2019-12-15 418 views
今日過嚟馬場包廂,就叫咗個侍應揀咗比我簡單嘅腸粉套餐俾我,呢一個腸粉套餐裏面有燒賣,腸粉,牛肉球,全部都係新鮮製造,對於以呢一個小島議程大到可以亂性嘅小市民來講真係一件同一嘅英文,事關呢一個套餐仲包左杯熱咖啡俾我飲,飲完亂亂位又可以會去連飯都唔使食,呢度仲可以飲家長,而且像了非常之有水準我叫佢加多啲佢真係好勁!
2019-09-16 678 views
今日下晝同一班朋友過嚟馬場嘆個下午茶,真係有一種好貴氣嘅感覺,由於呢度只接受會員進入,我都只不過係被邀請過嚟食一餐,而呢一度係唔接受喺度講電話嘅,要講嘅就一定要出去外面講,唔係就會比職員發出警告,聽說超過兩次警告有機會連會員都冇得做,所以下次大家嚟到真係要辦到一個好有禮貌嘅又有道德嘅貴賓。講咗咁耐要介紹下啲食物,呢度啲蝦餃、燒賣、小籠包、叉燒包、大王包、鮮竹卷、叉燒、鳳爪都係聲稱冇用豬油去做,全部健康為主,係呢一度呢亦都見到好多一眾名人喺度享受下午茶,而且呢一班亦都係退休嘅高官,所以我亦都唔會懷疑佢哋嘅食物質素係好差嘅,對於我一啲年青人來講可能唔會覺得個味道比較清淡,但是想一下健康真係好重要,有時食得太鹹嘅亦都唔係一件好事,所以我極力推薦大家嚟到呢一度食餐好嘅

2019-09-16
$300 (Tea)
2019-05-07 2072 views
又跑馬喇,今次唔止係看台睇,去佢餐廳食吓飯,順便睇比賽!一入到去真係好驚訝,個環境真係好靚,好似係啲高級嘅西餐廳咁,我哋就坐漏水嘅枱嘅,望落去下面有個酒吧係中間可以坐吧枱都幾好好嘅享受!佢周圍都會有一啲電視直播着比賽嘅情況,所以大家想買馬仔就可以隨時透過電話投注佢落注啦!之前就介紹嗰時跑馬地馬場嘅餐廳,相比起跑馬地,沙田嘅餐廳嘅食物質素更加高,強烈推薦大家嚟試一試!今次食嘅漢堡包加薯條真係好正㗎,薯條下好鬆脆啦,漢堡葉得好好味好Juicy !
2019-02-13 2112 views
Save緊d相入電腦時見到上年年尾老爺帶隊去馬會食buffet lunch嘅相, 唸返係好好食的, 同大家開心些牙下d食物相先.·入場嘅牌仔·每位都有嘅parma ham, 飲品有橙汁同紅白餐酒, 正!·當日嘅海鮮冷盤係螺同龍蝦鉗仔, 沙律菜都有多款選擇, 好新鮮. ·熱葷好好食, 尤其係數量限定嘅芝士焗青口, 忌廉湯都飲左一大碗.·甜品最高質係li個banoffee cake, 勁多香蕉🍌, 完全唔覺heavy. ·出去睇左陣跑馬(勁大風),食杯HāagenDazs然後聽到server話就黎開始下午茶嘅食物... 已經好飽了🤣

入場嘅牌仔

2018-12-16
2018-06-04 2225 views
星期六收工約齊至愛親朋好友同尊敬奶奶提早食生日飯😄八十幾歲奶奶好精靈可愛,視力驚人可以完全唔戴眼,同大嫂幾姊妹打麻雀都可以大殺三方,真的人逢喜事精神爽😀馬會會所的確不同👍👍食物水準超正、服務質素貼心又窩心😍😍😍
2016-11-20 4935 views
自己唔係馬迷,咁大個仔都未入過馬場。不過我老死係馬迷,今日佢話帶我入馬場見識下。星期日既馬場真係好多人,東鐵入馬場真係多人會上唔到車。一落車老死已經帶左我去個靚位睇跑馬,原來係六樓既馬會廂房。好在朋人識人一早訂左位,呢度可以一路食自助餐一路睇馬,仲有好多個counter做即場投注。馬場自助餐有咩食 ?麵包蟹 ,鵝肝,三文魚 ,扒類,熟食,甜品,湯,粉麵等等 ,當然仲有雪糕 。麵包蟹蓋好多羔,加埋鵝肝配多士夠晒邪惡,雪糕Haagenz Daz當然要喪食。雖然呢度食物唔係最高級,不過係馬場食到呢d食物真係已經收貨。對我而言,嚟呢度肯定係醉翁之意不在酒 :因為贏錢咩都好食,輸錢咩都唔好食。今日我贏左錢,所以覺得都幾好食。

星期日既馬場真係好多人,東鐵入馬場真係多人會上唔到車。

今日我贏左錢,所以覺得都幾好食。
2016-11-06
2015-09-25 5100 views
小女子今生第一次入馬場,估唔到係黎食!呢區係有Dress Code的,同5星級酒店一樣,非常Grand。我們包了廂房,私人度極高,向著馬場的一方全是落地玻璃,更可直接走出露台欣賞賽事。Buffet的取餐地區非常寬闊,很豪華。蟹肉冇鮮味, 但容易擦開食。蜆肉較有鮮味。熱食不過不失, 沒有特別。燒牛肉都麻麻地。其實食物種類不是太多,也不特別好食。這兒優勝之處是只是環境和服務,職員服務非常細心,當我拿了粥後便慢慢返回廂房,之後有位職員在後面跟著我説小姐我幫你拿了吃粥用的匙,他實在太貼心了。

Buffet的取餐地區非常寬闊,很豪華。
蟹肉冇鮮味, 但容易擦開食。蜆肉較有鮮味。
熱食不過不失, 沒有特別。
燒牛肉都麻麻地。
Celebration
Birthday
2013-07-08 3572 views
由於友人的馬匹在一年一度的會員日競逐會員盃,所以被馬會邀請友人參與會員日的活動。我很榮幸成為其中一位座上客。當天席上不乏城中名人,還有香港賽馬會的董事局的成員。經會員席進場的會員或來賓都可獲贈香港賽馬會精緻紀念手鍊連吊墜。廂房位置也不是太易找,或是因為我們以港鐵前往,使用了公眾席看台側的會員入口進場,所以要經過公眾席才到達。幾經轉折於走到廂房。一踏入廂房(E613)門口,接待處就有數位小姐邀請我們在簽名版上簽名及拍照。攝影師會依照拍攝的人數而拍攝相同數量的照片,那大家都有一張拿回家嚕!拍照後他們會代為沖曬,約一小時後就憑票就可取回照片了!接待處有價值$45的「賽馬天下」可供免費取閱。我們當天一行八人,馬會安排了十二人坐位給我們。廂房是長方形設計,地方非常闊落,以白色為主的裝潢配上特高的樓底,兩邊落地大玻璃窗透射天然光,簡約之中具氣派之餘更令人心曠神怡。在廂房盡頭有一個露台,露台上面鋪了草,可供大家觀賞賽事。另一邊有一台XBOX供小朋友在此消閒。在場所見,除了大朋友外,小朋友都樂在其中呢!這個廂房一如其他馬主廂房,都設有投注櫃檯。當中分別是這個有屏風阻隔用餐區和投注區,私隱度較其他廂房更

我們當天一行八人,馬會安排了十二人坐位給我們。廂房是長方形設計,地方非常闊落,以白色為主的裝潢配上特高的樓底,兩邊落地大玻璃窗透射天然光,簡約之中具氣派之餘更令人心曠神怡。在廂房盡頭有一個露台,露台上面鋪了草,可供大家觀賞賽事。另一邊有一台XBOX供小朋友在此消閒。在場所見,除了大朋友外,小朋友都樂在其中呢!這個廂房一如其他馬主廂房,都設有投注櫃檯。當中分別是這個有屏風阻隔用餐區和投注區,私隱度較其他廂房更高。牆上有大平幕和電視轉播賽事及賠率,桌上也有出賽馬匹資料的小冊子。

坐下後,侍應即時問我們想飲什麼。當天席上果汁、紅或白酒任飲,再另加一杯咖啡或茶。飲品方面能夠滿足不同口味的我們。由於當天腸胃炎都是剛剛康復,我就選了蘋果汁。蘋果汁不覺得加了糖,味道正常,不過沒有驚喜。

安頓好正想出去拿食物的時候,就是致辭的時間。致辭期間,所有食物供應和服務都會暫停。侍應會在向著台的地方一字排開,向主席行注目禮。當日的司儀是宋熙年。

廂房內是不可拍攝的。如需拍照只可請馬會的攝影師代勞,不過在廂房內拍攝的照片是沒有沖曬服務。很遺憾沒有相片可以揭當中的神秘面紗。

整個自助餐的亮點是生蠔。生蠔非常新鮮,而且廚師不斷地開生蠔,愛吃生蠔的朋友應吃得很開懷。可惜的是一碟是四隻,換言之最少要取四隻。這個安排就對希望淺嘗的我不太貼心了。

刺身也很新鮮,由於我只吃三文魚和甜蝦,所以忘記了有什麼其他種類,印象中是有八至十款。

熱盤方面選擇不太多,約有二十多款平日自助餐的牛雞羊豬海鮮燒味及中式點心,比較特別的是炸蝦球和越南春卷。我印象較深刻的是牛腩。蘿蔔牛腩清甜無渣,有很香的牛肉味。而且食物盤比一般自助餐較細,快沒有時廚師就端出新的,不會像有些自助餐般把新的食物放在原有的食物盤內。這個做法似乎有點浪費呢!

粉麵攤也不能錯過,他們的自家水餃皮很滑,比很多著名水餃店的出品還出色。

甜品除了大路的蛋糕、芝士餅和H字雪糕,還有巧克力、Cupcake、豆腐花、很少見的芝麻卷。

食物區人不多,整體上所有食物都無叫人失望,單是不用排隊爭食的舒服悠閒已經要給不少分數。
Other Info. : 這餐廳的消費應改為$501 或以上,因為這裡的午餐已超過$500。 非馬會會員須另收取加一服務費。
2013-06-16
$503 (Lunch)
Celebration
Father's Day
Dining Offer
Others
2012-10-14 2742 views
適逢今日馬會舉行「莎莎婦女銀袋日」,而其中一位家人又是馬會會員,於今天到馬會玩壹天。而在下只是「醉翁之意不在酒,在乎山水之間也」,只是一邊玩,一邊吃一頓豐富午餐。咱們進入馬場,首先取一個「馬牌」,由於在下與其他非馬會會員,只是賓客,都會先取這樣子的馬牌和這個紀念封套。而咱們用餐地點不是六樓,而是四樓,全程都是以自肋餐形式用餐,而且馬會只容許拍攝桌上食物,其他的不可拍照。第一道菜是龍蝦。當在下出去拿食物的時候,龍蝦正上桌,故此在下還是等一下才可以坐回位子。而這龍蝦是由餐廳供應,並由侍者上菜。這龍蝦是凍食,因此接觸這龍蝦仍然是凍,雖然是這樣,但也可吃到龍蝦的味道。]第二道便是生蠔。在下只是要了四隻,不敢取多,原因是恐怕生蠔不夠新鮮。當在下落了調味後,也感到頗新鮮,吃不到生蠔的腥味,而在下另外又試了一隻沒有加茄汁和檸檬汁的生蠔,嚐試直接品嚐它的味道。當吃下原汁原味的生蠔後,確實是新鮮。接著就是刺身,包括了三文魚,吞拿魚和甜蝦。同樣地吃到吞拿魚,三文魚和甜蝦的鮮味,不需要蘸上wasabi,也可以吃到其鮮味。吃過海鮮後,便輪到沙律,其沙律是酒店式的沙律,平平無奇。熱葷方面,在下只是點選了南印度咖

餐具
龍蝦
]
生蠔
三文魚,吞拿魚及甜蝦
吃過海鮮後,便輪到沙律,其沙律是酒店式的沙律,平平無奇。
沙律
熱葷方面,在下只是點選了南印度咖啡雞和芒加羅蝦仁伴秋葵及蕃茄,因這兩熱葷都有醬汁,所以再伴以白飯,其中看的西蘭花,其實它是西蘭花伴色彩燈籠椒,在下只了西蘭花沒揀燈籠椒
。而這裡品嚐印度咖哩,較之前在下之前到友人家中品嚐過正宗的印度咖哩,有莫大的差異,因這裡弄的咖哩不太辣,反而迎合了木地口味。而蝦仁則感到一而言。
南印度咖啡雞及芒加羅蝦仁伴秋葵及蕃茄
在下行到燒牛肉位置的時候,看到這卷子,原來這是全麥麵糰焗三文魚,那啡啡黑黑的就是用麥做的麵糰,在下想應該是用大麥做的麵糰,捲著三文魚一起烤焗。麥麵糰焗得不硬而且三文魚也焗得剛剛好。
全麥麵糰焗三文魚柳
:甜品方面太多了,記不下全部,只選擇了三項:搸子朱古力餅,凍椰果杏仁餅和濃朱古力蛋糕。最後來一杯即磨咖啡。
甜品-(上)凍椰果杏仁餅(左)濃朱力蛋糕(右)榛子朱古力餅條
咖啡
到了下午茶時間,只是點選了叉燒包,春卷和蛋撻。雖然叉燒包是一個普通的叉燒句,不值一提,但是春卷的饀料卻用上了蝦膠,外面鬆脆和內裡結實的兩層口感;而蛋撻的皮是酥皮加上蛋漿和瑤柱,因此一個蛋撻吃了兩種食物。
下午茶-叉燒包春卷及蛋撻
餐廳還供應了不少冷盤和熱葷,但凡在下胃納有限,不能將全部吃齊,包括長腳蟹,燒牛肉,牛肉粒等等都沒法吃下。
Other Info. : 幾年前在下和家人也曾經到過這裡用餐,而今次的經驗是這裡食物質素較以前為好,食物水準有所提升。
2012-10-14
餐具