2024-02-19 1269 views
之前成日帶朋友過去光顧,今次路過小朋友肚痛想借廁所,經理黑口黑面話不借用,態度非常之差,完全不顧小朋友苦苦哀求,我說點外賣拎走,經理都話不可以,自己去出面找公廁。下次再也不去
下次再也不去

2024-02-09 1110 views
很喜歡 去這裏吃晚飯, 第一環境優美, 尤其如果你選中窗邊位, 望住個海 吃東西很寫意 ,入面的菜式亦有特色, 即使普通的 咕嚕肉也煮得很好食 ,在這裏點家常小菜便可以了。 茶亦好飲,服務態度極佳
2023-11-01 5235 views
我們今天到尖沙咀逛街,晚上看到一間餐廳坐立於文化中心,環境優雅,所以想walk in 嘗試.怎料被他的服務質素嚇親。我們被安排座位後,等了10分鐘也沒有任何職員接待提供餐牌。我們還很有耐性,自己在附近職員區域直接拿餐牌打算點菜。怎料到我們想點菜時,又等了5分鐘不斷揮手也冇人招待餐廳。當天是weekday 餐廳其實只有3成full 左,我哋見到職員不斷自己聊天和玩手機,開始有點不耐煩,然後我哋親自走向職員旁邊要求點菜,怎料餐廳職員也沒有理會我們,繼續喺度玩手機。我們從來未遇過這樣的服務質素,所以最後決定離開餐廳。而係當中經歷嘅大約半小時,我們是完全給餐廳職員忽略,不但沒有茶水,也沒有提供餐牌,也不被給予任何回應。「金玉其外,敗絮其中」,我深信是對這間餐廳最貼切的評價……

「金玉其外,敗絮其中」,我深信是對這間餐廳最貼切的評價……
2023-11-01 3837 views
時代進步,而家大部分酒樓叫點心都係用QR Code落單,有時都會懷念點心車,舊式菜式嘅時光❤️最近美心中菜推出咗十四款經典懷舊家庭式手工菜,滿滿回憶嘅味道。先嚟有開胃前菜藤椒魚皮,新鮮魚皮仲有木耳同青瓜粒,配上藤椒同辣油,麻麻辣辣,醒胃🐠
再嚟就有脆炸妙齡鴿,阿女最鍾意嘅乳鴿,而呢度嘅醬油特別甜,阿女食到啜晒手指🕊️👍🏻
主菜方面有一夜情老薑蒸走地雞,先將黃花魚用鹽處理過夜再蒸走地雞,味鮮肉嫩,味道又夾,令人食指大動🐓
仲有五年陳皮煎斑球,煎過嘅斑塊有少少脆,仲有淡淡嘅陳皮香味,份量亦算足夠🎣
蔬菜就有崧子珍菌小南瓜,原個小南瓜配上雜菌,用南瓜汁嚟煮,仲有崧子增加口感🍄呢啲滿滿懷舊味道嘅菜式,同埋屋企人食就啱晒啦!

呢啲滿滿懷舊味道嘅菜式,同埋屋企人食就啱晒啦!
无意间发现的一家店,居然就在尖沙咀维多利亚港旁的文化中心,算一个中高端的中餐厅,环境不错,在饭店门口和窗口位可以看到维多利亚港,如果晚上在这边散步走累了,这家店会是一个不错的选择。-本来我想预定窗口位,但是他们家不接受窗口位置的预订,以先到先得的原则安排。所欲想看到美丽夜景的一定要早点来。-这边的服务员态度都很友善,介绍菜名时会首先说普通话,应该是考虑到来这边就餐的内地游客很多。-我们点了半只烧鹅,吃起来感觉偏肥偏油,水准一般,但真的好大一份!另外点了香芋鸭,这道菜很有特色,鸭肉里面包着很细腻的芋泥,又脆又香,还带着芋头的特殊清甜,很喜欢这道菜。主食点了炒饭,具体什么名字忘了,孩子很喜欢吃,炒的粒粒分明,热气腾腾,也是超大一盘。人均在250–500左右,价格偏贵,但是为了维多利亚港的景致来的,加上这家店的地理位置确实不错,感觉适合请长辈吃饭或者婚庆摆酒。

2023-04-25 6020 views
同家人一起食晚飯,餐飲都叫okay, 服務似街坊。對於佢收既價錢,係會expect 高級小小,野食又水平高小小,幸好 環境還是幾寬敞,感覺有privacy 。為維港境而來,但佢地用左金色反光鏡面咁既貼紙,看得一般般。希望下次各方面都會好D。
2023-02-20 6964 views
閑來無事在尖沙咀梳士巴利道香港文化中心逛逛,看見對面的映月樓重開,還記得多年前已改名為翠韻軒而在2021年曾經停業一段時間,直至現在卻重開了映月樓,必來趁趁熱鬧。訂了今日午膳,出𨋢轉左已看見開揚落地玻璃窗,盡覽迷人維多利亞港海景。記得多年前也曾在這裡晚膳後,約七時許步行在附近欣賞幻彩詠香江(8時開始),實在令人難忘!
2023-02-13 4505 views
今日探店這家在疫情中停業近日重開營業的可靠飲食集團品牌, 已番新的內部保留了向維港海景落地窗, 十分開陽🤔點了:煎芋頭糕蔥油手撕雞柚皮蒸豉汁鳳爪山竹牛肉叉燒腸粉總體點心水平仍可, 保持一定質素😋主食:古法炒牛河(兜亂), 熱度夠, 若然芡汁油量微減更理想🙏尖東多了另一探店出路
今日探店這家在疫情中停業近日重開營業的可靠飲食集團品牌,

已番新的內部保留了向維港海景落地窗, 十分開陽🤔

點了:
煎芋頭糕

蔥油手撕雞

柚皮蒸豉汁鳳爪

山竹牛肉

叉燒腸粉

總體點心水平仍可, 保持一定質素😋

主食:
古法炒牛河(兜亂), 熱度夠, 若然芡汁油量微減更理想🙏

尖東多了另一探店出路
2023-01-15 4536 views
今晚試吓呢間“新酒家”,點左貴妃脆蝦球、脆皮豉油雞、海味雜菜煲、斑蘭蒸蛋糕等試吓,味道不俗,但收費係尖沙咀價位,一點也不便宜。或許零宣傳關係,酒樓只開左1層,仲有吉枱,無限時任坐。註:呢間酒家由香港文化中心1989年落成已在此營業,2017年曾結業,其後改名“翠韻軒”,之後因社會運動和防疫規定而停業,上星期靜悄悄重開。

2017-08-21 14382 views
好耐無去映月樓,今天特意帶媽媽去飲茶,本身對美心集團有一定嘅信心,但今天極之失望。打開點心紙,見到有多款特色點心,當然即刻order,我點了一口鮑魚撻,白菌燒鵝酥,鳳尾蝦蜂巢芋角,义燒腸粉,帶子菜苗餃,义燒飽。鮑魚撻同白菌酥一嚟到,外形吸引㗎,但一食落口凍冰冰冇諗過焗嘅點心係會凍囉,稻香都會有熱爐存放焗製點心,出到嚟唔好食起碼都熱呀。個鮑魚酥嘅醬汁本來好好味,但因為凍就破壞咗個味道,而燒鵝酥一樣只係微暖,好似放咗好耐咁。個芋角亦都係微暖,我即刻食仲有小小暖嘅感覺,我家人比我遲3分鐘食已經變凍,一口油。碟腸粉仲衰, 腸粉皮做到太痴牙, 豉油淡茂茂, 仲差過啲街市大排檔。好彩6碟點心中仲有2碟蒸點係夠熱,老人家唔中意食凍冰冰嘅食物。食完下次都唔想再嚟囉。又唔係平比咗錢唔緊要,有水準嘅比幾多都值,但咁嘅質素就唉唉唉

2017-08-21
$100 (Lunch)
2017-07-18 9996 views
星期日,家庭日,帶媽咪去飲茶。原佢上次幫襯映月樓已經係廿幾年前😳嘩!都好耐喇喎!我地好好彩,被安排窗邊枱,靚view😍望海,正呀!映月樓係屬於美心集團,品質無須質疑😏點心方面,最得意箭豬奶皇包,奶皇唔甜,包鬆軟,有埋流心就好喇😌帶子菜苗餃、鮮蝦腸粉都好足料,餡靚👍另外仲炒左兩碟野,牛河同鴛鴦炒飯,鑊氣十足既!唯一挑剔係serve 我地既姐姐唔知係咪新泥,經常搞錯order到隔離枱…整體媽媽都表示滿意!
映月樓係屬於美心集團,品質無須質疑😏
帶子菜苗餃、鮮蝦腸粉都好足料,餡靚👍
另外仲炒左兩碟野,牛河同鴛鴦炒飯,鑊氣十足既!
整體媽媽都表示滿意!
2017-04-29 6952 views
尖沙咀文化中心位於遊客區,附近食店雲集,高級餐廳,酒店多的是,竟然這間餐廳可以這麼不堪,前菜花生又硬又不脆,美心集團的海南菜一向保持水準,但是這間餐廳真的將菜式變成好難食的菜,味道不好當你主廚放假...星期五晚上連服務也强差人意,部長定經理似惡人谷大聲無禮,「你對完菜式先啦,到時咪知有沒有85折囉」,好彩我的母親大人在,否則我真的叫佢話事那位出來道歉!
2017-04-28
Type of Meal
Dinner
2017-01-12 11493 views
同bb兩個人撐檯腳,兩個人點超多,仲要都係主食🤣最後都基本上食噻,真誇張⋯我地十一點幾到噶,樓下婚姻登記處有人影婚紗相,好冧啊~ 十一點幾依個時間是branch最岩啦,又唔洗一早同d老人家爭位,又可以早中飯一齊解決。等左兩分鐘,上去岩好有個靚位靠窗邊,見到海邊噶人流,加上心情靚,d茶點特別好味😋 其實本來就好好味~ 又比較精緻,唔失美心翠園噶水準,仲會來幫襯~見其他評價多係講服務同衛生,今次我地運氣好掛,完全無遇到,希望有問題噶地方改下咯,越做越好~

流心刺蝟
菜餃
魷魚炒麵
蜜汁叉燒
2017-01-09
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
流心刺蝟
菜餃
魷魚炒麵
蜜汁叉燒
  • 炒麵
2016-12-31 9264 views
要參加婚禮,最早又近文化中心可跟屋企人飲茶的地方就只有呢間。略有聽聞價錢偏貴,但都試一次吧。8:30am望下未開門唯有去海傍行下,8:50am再返到酒樓見門外忽然排哂隊。而且見大多是旅客,一於就八下有什麼吸引旅客來港一試酒樓雖寫9am開門,但實際9:08am才開門然後續一安排客人取枱入座,都頗快的。幸運地可坐近窗邊,天朗氣清望著維多利亞港飲茶都幾心曠神怡。大部份食客差不多時間入座,差不多時間入單,所以食物都差不多時間上枱,上菜都算快。好彩是平日,點心價錢真的不平,種類也有限,而且餐具乾淨程度真是頗劣,巴不得用熱水仔細地洗過先用得。食物質素方面,最貴的金魚餃不值得推介;竟然1粒蝦肉都沒有,內餡只是蝦膠跟馬蹄製成。煎蝦餅也是沒有蝦味的,似魚餅多啲。牛肉球和帶子菜苗餃永遠是最穩陣的炸物方面,相信是酒樓必食推介之一:奶皇炸刺蝟,賣相令分數提高,味道還好,似是炸饅頭包著奶皇。另一炸物是鳳尾蝦芋角,終於有蝦了(完整的一隻),可惜咬一口便是成口油了,可惜可惜。最後唯一有曙光的還是1人前煲仔飯,揀選2款最常食的,味道也可保持水準,北菇雞飯更可值得讚,啲雞相當嫰滑。

食物質素方面,最貴的金魚餃不值得推介
奶皇炸刺蝟
1人前煲仔飯
牛肉球
2016-12-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Breakfast)
奶皇炸刺蝟
帶子菜苗餃
鳳尾蝦芋角
1人前煲仔飯
牛肉球
  • 北菇雞煲仔飯
2016-10-02 10587 views
一家人吃晚飯,共點了7味餸,魚肚扒鴨,鴨肉柴皮,淡而無味魚肉煎藕餅,全無魚味,上枱的一剎那,只是微暖雜菜煲個湯底過鹹龍蝦可以吃到的肉很小其餘都沒有好感⋯⋯不會再光顧了~失望
一家人吃晚飯,共點了7味餸,
魚肚扒鴨,鴨肉柴皮,淡而無味
魚肉煎藕餅,全無魚味,上枱的一剎那,只是微暖
雜菜煲個湯底過鹹
龍蝦可以吃到的肉很小