-.-
2020-07-05 322 views
Came with a group of six ppl, made booking and has a time limit of 2 hours. The place is packed... saw all the good reviews and was expecting some nice food. The waiter is quite polite. We tried the friend chicken in sweet and spicy sauce, sweet soy sauce and cheese sauce. It’s soso, the good thing is it’s hot but the chicken is not juicy at all, dry and quite flour heavy. Also tried the roast beef yet the beef doesn’t have much beefy taste. We also ordered the beef rice, mushroom pizza and rice

Also tried the roast beef yet the beef doesn’t have much beefy taste. We also ordered the beef rice, mushroom pizza and rice cake carbonara.. food here is reasonable but taste soso

2020-07-05 481 views
同事大一歲,洗錢濕濕碎🤷🏻‍♂️依個新同事妹妹嚟咗唔夠三個月就生日,我身為小小上司,點都要請佢食個lunch嘅☺️韓國嘢係青春嘅代表,所以生日飯梗係要食韓餐啦餐湯清清地,有少少元貝,好有屋企滾湯嘅感覺🥰香煎肉眼扒,我係一個牛魔王,有牛扒嘅午餐基本上我唔需要考慮,好少何我請人食生日飯,會係我會食得貴壽星女😂講返塊牛扒,七成熟好Juice,依個價錢咁嘅質素絕對可以接受😋肉鬆拌飯,其實之前我都食過兩次,原因係夏天唔想食熱野,所以我就會選擇依一個飯,有紅蘿蔔絲粟米再加少少肉鬆青菜、紫菜、生雞蛋撈埋,消暑佳品🥳🥳朱古力芝士奶蓋,當然係少女因物啦🍹而我,永遠都係凍檸茶走甜🍋簡簡單單一餐生日飯🎂
同事大一歲,洗錢濕濕碎🤷🏻‍♂️
韓國嘢係青春嘅代表,所以生日飯梗係要食韓餐啦

餐湯

餐湯清清地,有少少元貝,好有屋企滾湯嘅感覺🥰

香煎肉眼扒

窩蛋肉鬆拌飯

奧利奧芝士奶蓋

朱古力芝士奶蓋,當然係少女因物啦🍹
而我,永遠都係凍檸茶走甜🍋

簡簡單單一餐生日飯🎂
2020-06-12
$76 (Lunch)
Celebration
Birthday
餐湯
香煎肉眼扒
窩蛋肉鬆拌飯
奧利奧芝士奶蓋
2020-07-01 447 views
Seoulmate Cafe 💛銅鑼灣💛-🔍 韓國荷蘭寶寶班戟(配榛子焦糖香蕉)🥞 $68大力推介!先唔好講賣相已經超級吸引🤤 一向鍾意荷蘭班戟嘅我見到就心心眼 😍 熱辣辣嘅pancake,配搭着香蕉同埋榛子醬,連埋pancake唔會太鬆又唔會太硬嘅口感,再加上香蕉上面有薄薄嘅焦糖,脆脆的,配搭起嚟簡直一流!😍 真係食完都再想食多個!(溫馨提示:唔好掂到個鐵pan否則會燙親手喔😳)-🔍 海鮮意大利粉配炸軟殼蟹 $128係好濃郁嘅意粉😋 有好多汁唔會怕好dry, 最欣賞就係佢個汁,雖然Menu話佢係味增海鮮意粉,但個汁食落去就覺得有啲似龍蝦汁嘅味道,不過都好好食😋 而且意粉入面有少少嘅細帶子,同埋章魚仔,食落去亦都好豐富嘅口感,係炸軟殼蟹擺耐少少就好快容易冧咗,但整體來講都好好食!-食物質素:8/10環境氣氛:9/10回頭指數:8/10-📍 Seoulmate Cafe (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場4樓
Seoulmate Cafe 💛銅鑼灣💛
🔍 韓國荷蘭寶寶班戟(配榛子焦糖香蕉)🥞 $68
🔍 海鮮意大利粉配炸軟殼蟹 $128
食物質素:8/10
環境氣氛:9/10
回頭指數:8/10
📍 Seoulmate Cafe (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場4樓
  • 榛子忌廉配焦糖香蕉窩夫
2020-06-27 496 views
小篇生活圈子大多數都係香港島,所以大多數同路人朋友都係香港區嘅朋友仔,所以銅鑼灣當然係約朋友嘅好地方。但係銅鑼灣,成日都係食連鎖餐廳,今晚就一於做好功課先!上網打幾隻字好快就搵到一間勁多人like嘅——Seoulmate Cafe 試下有幾正。 真心我下次去食真係要早幾日訂位,因為原來呢度上到去真係人頭湧湧,座無虛席,好彩我早咗去食飯,所以只係好彩,職員話咁啱有一張2人枱吉枱,唔洗白行一轉。店內裝修簡樸, 地方整潔, 除左有室內座位, 更設有室外。室內更有很可愛既呈雲狀既吊燈,十足韓國風格。 但我今日返而無試呢度嘅主打。我就試咗呢度嘅韓式炸雞同埋亦都非常出名嘅蕃茄芝士泡菜,因為留肚,所以我哋就冇叫呢度嘅炒飯,反而就叫左呢個另一個好出名嘅韓式班戟配煉奶花生醬。 炸雞處理手法啱啱好外脆內軟唔會話非常乾,我就揀咗柚子味,芝士味。所以食落去一啲都唔會好悶。創新得來味道都非常滿意! 另外啦你得閒食餐廳一定要叫泡菜試吓,呢度嘅處理手法就非常之創新西化,幾啱我口味!泡菜同蕃茄湯一齊煮最後加上芝士,食法一啲都唔會好老土,又唔會太辣,所以非常唔錯。最後當然係甜品是但啦頭先都講過啦呢度嘅班戟,其實係非常出
炸雞處理手法啱啱好外脆內軟唔會話非常乾,
另外啦你得閒食餐廳一定要叫泡菜試吓,呢度嘅處理手法就非常之創新西化,幾啱我口味!泡菜同蕃茄湯一齊煮最後加上芝士,食法一啲都唔會好老土,又唔會太辣,所以非常唔錯。最後當然係甜品是但啦頭先都講過啦呢度嘅班戟,其實係非常出名嘅亦都係新鮮製作,所以叫咗個朋友仔記得要比少少時間同心機等等。甜品去到枱面嘅時候個容器仲係好熱嘅所以大家要小心,然之後上面配凍冰冰嘅雪糕同埋花生醬煉奶食落去非常新鮮熱辣辣軟綿綿。所以今晚都食得非常之滿足,但係真係提提大家記得記得記得訂枱
2020-06-24 589 views
今日去咗一間黃店幫襯,冇諗過啲食品同飲品,仲有甜品都係好好食,今日叫咗個杯芒果柚子飲品有少少酒精成份,但係真係好飲,比較清啦,飲唔出有酒精成份,甜品都好好食又夠香。值得下次再嚟。
同朋友聚會想食韓國野,於是經openrice訂左呢一間韓國樓上cafe我地三個人都唔算大食,所以都係叫左三碟野食~首先講下個卡邦尼炒韓式年糕,佢呢個份量真係好足而且年糕好煙韌,點埋個芝士汁好味個人覺得佢呢個係比School food果個卡邦尼年糕重奶味d,所以感覺上係會易膩一d卡邦尼炒韓式年糕呢個拼盤真係超大碟,好岩三個人以上叫黎share炸物全部炸得岩岩好,最中意個五花腩,好甘香韓式小食拼盤最後我地叫左個飯,個飯要等耐少少個樣真係好得意,忍唔住都影左好多張相外面係蛋白黎,入到就係鰻魚炒飯,都好多鰻魚粒,而且個飯咸淡適中憤怒了火山鰻魚飯我地仲叫左兩杯熱飲,個賣相都係好靚,而且仲幾大杯~個朱古力好好味,而且就算配埋個棉花糖都唔會太甜熱朱古力奶烤自家製棉花糖抹茶拿鐵唔係好濃好苦果隻,呢個我都幾中意抹茶拿鐵烤自家製棉花糖

我地三個人都唔算大食,所以都係叫左三碟野食~

首先講下個卡邦尼炒韓式年糕,佢呢個份量真係好足

而且年糕好煙韌,點埋個芝士汁好味

卡邦尼炒韓式年糕

呢個拼盤真係超大碟,好岩三個人以上叫黎share

炸物全部炸得岩岩好,最中意個五花腩,好甘香

韓式小食拼盤

最後我地叫左個飯,個飯要等耐少少
個樣真係好得意,忍唔住都影左好多張相

憤怒了火山鰻魚飯

我地仲叫左兩杯熱飲,個賣相都係好靚,而且仲幾大杯~
個朱古力好好味,而且就算配埋個棉花糖都唔會太甜
熱朱古力奶烤自家製棉花糖

抹茶拿鐵唔係好濃好苦果隻,呢個我都幾中意

抹茶拿鐵烤自家製棉花糖
Other Info. : 經openrice訂位有優惠架,記得要訂左先呀~
2020-06-21 401 views
好想食甜品,無意之間發現到哩間cafe, 座位都唔太少,仲有露天位置,原來係韓國菜cafe,環境都不錯,點左2款甜品,1個手指餅提拉米蘇,1個焗酥皮甜品加雪糕(名字唔記得),非常滿意100分,價錢60-70,店員有禮貌,下次會再試下晚餐。
1個焗酥皮甜品加雪糕(名字唔記得),非常滿意100分
,價錢60-70,店員有禮貌
,下次會再試下晚餐。
  • 韓國米酒意式芝士蛋糕
  • 韓國荷蘭寶寶班戟同雪糕
2020-06-19 520 views
一開比佢d甜品吸引左,所以訂左位試吓,上到去有好多人,幾乎都滿座,好彩有訂位先。今次我地叫左個黑松露蒜蓉包配蝦沙律,泡菜餅,炸雞拼盤,鰻魚飯及不能缺少的甜品。拼盤有很多款唔同嘅嘢食,可以滿足晒唔同人想食嘅嘢,其中我最想食就係佢嘅甜辣雞加薯條,他的薯條很香脆,甜辣炸雞肉很嫩、多汁又不會很多油。至於串燒和其他小食就略為遜色。下次可以直接叫一份炸雞!估唔到最令我驚喜嘅係鰻魚飯,外表好特別,蛋白再加上鰻魚飯,蛋白的口感再加上口口的鰻魚粒,令到更有層次。然後就有每次都會食的泡菜餅,他的份量十足,食完其他最尾先食,但係都唔會乾,而且很有泡菜味。食韓國嘢都唔可以少得嘅年糕,今次叫咗傳統carbonara口味,再加上生雞蛋,口感更豐富。我們也有叫奶昔,很creamy同有好重的水果味,不會似很假的味道❤️❤️feel到佢係真材實料做出黎👍🏻👍🏻到最尾雖然食到好飽,但係都叫咗一個甜品,他的香餅做得很薄,而且甜品嚟到嗰陣個餅仲熱熱地加上雪糕,很享受冷熱的口感

feel到佢係真材實料做出黎👍🏻👍🏻
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯
  • 奧利奧芝士奶蓋
  • 韓式炸雞
2020-06-17 381 views
已經係第二次黎Seoulmate Cafe食飯上次係朋友生日 所以有book到位但今次因為同朋友係銅鑼灣行街 即興決定去食 先知原來冇book位要室外的同朋友2個人嗌咗2樣野食同1杯野飲味噌海鮮意大利粉配炸軟腳蟹—$128因為朋友想食軟腳蟹 所以嗌既 但上菜既軟腳蟹 同餐牌既相比 有啲細 所以都有啲嚇親 不過哩個價錢 又真係難啲比一大隻軟腳蟹既 不過哩個意大利粉既汁對我地黎講偏咸咗少少 可能因為係味噌😂美國Prime肉眼牛扒配芒果沙沙醬—$268因為難得出街 想食好少少 就嗌咗個肉眼牛扒 擺碟好靚 3個碗仔 1個係芒果沙沙醬 1個係茶樹菇 1個好似係芥末醬肉質不錯🤩 唔會話好韌 同醬汁同配料配合得好好 成個菜都好好食 基本上連醬汁同配汁都食哂 Baileys特濃朱古力芝士奶蓋—$68本身擔心好膩 唔諗住嗌 但最後都忍唔住嗌咗🤣 同餐牌上既照片相符 出面飲既芝士奶蓋會有啲咸 但哩個唔會 仲好好飲 朱古力味唔會太苦太甜或者太淡 岩岩好👏🏻成餐飯都好滿足 侍應表現亦都不過不失 值得再黎第三次 不過就會book定枱啦 因為坐出面真係有啲熱🥵 景觀唔係好靚 而且枱與枱既位置有啲迫 令到客人同侍應
已經係第二次黎Seoulmate Cafe食飯

美國Prime肉眼牛扒配芒果沙沙醬

Baileys特濃朱古力芝士奶蓋—$68
Baileys特濃朱古力芝士奶蓋

本身擔心好膩 唔諗住嗌 但最後都忍唔住嗌咗🤣

成餐飯都好滿足 侍應表現亦都不過不失 值得再黎第三次 不過就會book定枱啦 因為坐出面真係有啲熱🥵 景觀唔係好靚 而且枱與枱既位置有啲迫 令到客人同侍應要行去入面既枱都比較難
2020-05-15
味噌海鮮意大利粉配炸軟腳蟹
美國Prime肉眼牛扒配芒果沙沙醬
Baileys特濃朱古力芝士奶蓋
2020-06-15 330 views
終於weekend可以攤抖下,今日小金又比小金係銅鑼灣揾到間可以坐室外呼吸下新鮮空氣嘅餐廳(大家放心唔係地舖,唔係叫你地吸廢氣😂)韓式炸雞$178/3款口味🍖脆漿唔算厚,食落唔脆但雞肉幾有口感,選用嘅部份亦唔會好油膩👍🏻3款口味來講,甜辣口味最入味,甜度調得幾好,不過可以再辣啲,其餘兩款口味就相對地無咁入味。青梅串串烤豬腩肉$68🍖肉質無想像中咁嫩口同juicy,但味道來講青梅味都幾突出,食落酸酸甜甜幾開胃,但可以比多些少汁,下面啲沙律菜有啲dry😂烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯$148🌋呢個真係夠曬ig-able呀😍烏卒卒嘅外表其實係甜甜嘅蛋白霜,食落軟綿綿,撈埋啲飯食又係另一翻風味😋要影到’火山爆發’就要眼明手快,如果’火山’頂上嘅蛋黃就會熟曬影唔到🙈一切開櫻花蝦嘅香氣湧曬岀來,食落櫻花蝦比鰻魚味濃😌呢個每日限量而且製作需時,想食嘅朋友仔記得一坐低就落單啦😜荔枝柚子乳酪梳打$38🍹柚子味唔突岀,飲落似加左少少荔枝汁嘅益力多梳打芒果芝士奶蓋$48🥭芒果汁好rich,略嫌太甜,奶蓋質感都夠thick

韓式炸雞$178/3款口味🍖

青梅串串烤豬腩肉$68🍖

烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯$148🌋

荔枝柚子乳酪梳打$38🍹
柚子味唔突岀,飲落似加左少少荔枝汁嘅益力多梳打

芒果芝士奶蓋$48🥭
芒果汁好rich,略嫌太甜,奶蓋質感都夠thick
2020-06-13 356 views
今日同樣都係銅鑼灣返工日Lunch時間去咗附近隨便食啲嘢見到有間黃店就入咗去一出lift就見到連儂牆連分隔着枱既紙板都畫哂文宣去到同同事嗌左兩份午餐韓式拌飯附送嘅醬汁酸酸甜甜我自己就鍾意用韓式辣醬所以叫咗店員另外上比我同一般食開嘅唔同佢哋用嘅係生蛋另外飯都係用返珍珠米食落去飯味好香而且配料味道啱啱好唔會搶味同事就帶咗牛扒餐可以自選飯意粉或者薯菜牛扒$85嘅價錢來講肉質超班唔算特別難咬開而且亦都有牛味最後餐飲都可以包餐單上$30以下我另外加咗$18嗌咗杯芝士奶蓋曲奇呢杯真係好好飲奶蓋放咗一段時間都唔會變成水仲係好厚實嘅質感另外曲奇味啱啱好唔會有死甜嘅感覺但有樣野都希望改善鋪頭音樂太大聲
今日同樣都係銅鑼灣返工日

另外曲奇味啱啱好唔會有死甜嘅感覺

但有樣野都希望改善
鋪頭音樂太大聲
2020-06-12 386 views
出實習約大學bff最後一彈!Seoulmate地方幾大,有室內室外位,有鑑於夏日熱辣辣,當然室內涼冷氣談心。枱之間有可留言嘅白板隔板,見到唔少人畫咗維尼。4人行叫咗三個main dish,加一個甜品,分別有打卡至愛之一舊Seoulmate雲下的饅魚炒飯、fushion嘅卡邦尼韓式年糕、黃金海鮮鹹蛋醬薄餅同埋韓國荷蘭寶寶班戟。成日見Foodie打卡都係呢個笑哈哈嘅雲,其實焗係蛋白,入面有隻蛋黃同饅魚炒飯。因為我哋要等埋一位朋友,所以唔係即刻食。好彩個蛋白冇點塔落嚟,仲意外發掘蛋白保溫嘅作用。但始終凍左少少,鰻魚炒飯有少少硬。相信熱食一定完美。饅魚大大件,每粒飯都有饅魚汁。蛋白冇乜味,主要增加咗fluffy嘅口感。卡邦尼韓式年糕有驚喜,原本叫嗰陣一位已經食過呢間嘅朋友話上次覺得有少少淡口。但出到黎完全冇呢一件事,連重口味嘅我都覺得調味啱啱好,又creamy,落煙肉亦好鬆手。年糕本身係一舊好味煙煙韌韌嘅嘢,配埋呢個醬汁啱啱好,亦都唔會張口。分量比較細。食完之後好有衝動自己返屋企學下點煮。黃金海鮮鹹蛋醬薄餅係薄批,邊位夠脆口。海鮮足料,仲有帶子。食落鹹蛋味出,但唔會好假。愛鹹蛋之人必試。美好嘅

一舊Seoulmate雲下的饅魚炒飯

卡邦尼韓式年糕

黃金海鮮鹹蛋醬薄餅

韓國荷蘭寶寶班戟配焦糖香蕉

美好嘅一餐唔少得甜品。值得一讚,店員好細心同主動幫我地轉碟食甜品。韓國荷蘭寶寶班戟個名嘅由來真係唔知。一上菜就比佢哋嘅蛋香味我深深吸引,然後面嗰台食客都擰轉頭望一望。薄薄嘅班戟入面有香蕉蓉,面頭加上朱古力醬,呢個組合唔會出錯。香蕉味同朱古力味唔會互相爭風頭。

環境舒適,食物質素高同靚,再加上店員服務好好,我哋坐咗好耐都會趕我哋落單。好耐未試過打OpenRice評分咁高💛
2020-06-10
一舊Seoulmate雲下的饅魚炒飯
卡邦尼韓式年糕
黃金海鮮鹹蛋醬薄餅
韓國荷蘭寶寶班戟配焦糖香蕉
  • 卡邦尼炒年糕
  • 韓國荷蘭寶寶配焦糖香蕉
2020-06-11 310 views
好朋友介紹來這間韓式茶室,不錯!地方宜找到;一入內見牆壁有幾句韓文句字加卡通公仔👉很得意呢!細問好朋友(精通韓語)哪韓文句子怎解釋,她說大概意思是「與朋友來聚聚是很溫暖及窩心噢!」我說很好呢!那裡吊燈的模樣似茶室內一款鰻魚飯款式👉非常有趣噢!有不少食客也來打卡及吃好東西呢!試過韓式年糕👉長條型,幾軟又好味;那個韓式拼飯價錢合理又大碗呢!朋友推介的迷你Tiramisu 很有咖啡味但我嫌太少份量噢。自己的薄荷檸檬熱茶好有薄荷味👉我喜歡的。總括而言👉偶爾嘗試新口味會有意外收獲呢!😁
試過韓式年糕👉長條型,幾軟又好味;
那個韓式拼飯價錢合理又大碗呢!
總括而言👉偶爾嘗試新口味會有意外收獲呢!😁
2020-06-08 770 views
呢間seoulmat cafe個火山同舊雲好出名比佢地吸引左黎食一入到去店員好有禮貌招待我地三個人點左兩個主食一個小食一個甜品同三杯野飲第一個主食係烏卒卒鰻魚櫻花蝦飯 $148呢個飯超可愛 但係要等廿分鐘度呢個咁好可既飯幾好味入面既鰻魚同櫻花蝦都唔少 份量足料第二個主食係味噌海鮮意大利粉配炸軟殼蟹 $128由於現場冷氣都幾大所以個意粉好快凍左 就無咁好味但個軟殼蟹都幾好食幾脆之後黎左個小食炸甜薯條 $52好脆好甜好好味輪到甜品榛子忌廉窩夫 $68個窩夫超級好食 而且份量好足超推薦野飲都好好飲總括而言食物方面 好咪 尤其係窩夫環境方面 好多文宣 坐得舒服服務方面 店員友善有禮
呢間seoulmat cafe個火山同舊雲好出名

食物方面 好咪 尤其係窩夫
環境方面 好多文宣 坐得舒服
服務方面 店員友善有禮

2020-05-31
$190 (Tea)
炸甜薯條
榛子忌廉配焦糖香蕉窩夫
2020-06-05 635 views
🔥烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯 $148唔好睇佢細細個咁,其實份量都好多。鰻魚係一口但算大舊嘅size(本人口比較大),有大約15件。平時出面食到嘅櫻花蝦都比較淡或冇味,但呢個好濃同惹味。出面個層係焗打起咗嘅蛋白,個人喜好關係唔太鍾意😅但整體嚟講係掂嘅👍🏻🔥豬仔髀配鐵板芝士 $138好食,但奇怪嘅點係佢豬還豬,芝士還芝士,兩隻味係完全夾唔埋😂🔥紫菜飯卷 $72我一向對gimbap都冇乜興趣,所以唔作評價,但見到好多人都有嗌,應該幾好食😂
🔥烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯 $148

🔥豬仔髀配鐵板芝士 $138
豬仔髀配鐵板芝士

🔥紫菜飯卷 $72
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)