2019-09-18 10039 views
幾個月前嚟食過,今日諗唔到食咩就再同同事嚟左食Lunch set真係好平大概五六十蚊就有一個仲要包埋餐湯同飲品係銅鑼灣嚟講真係好平好平好平餐湯正常發揮啦我就揀左荔枝柚子乳酪梳打同事就揀左熱柚子薑韓燒牛肉炒粉絲 $58個汁帶少少甜味,牛肉又入味,味道好夾醬料同配菜撈埋粉絲真係好正鐵板炸雞配公仔麵 $68可以揀蕃茄芝士或者咖喱汁我地就揀左蕃茄芝士有好多炸雞蕃茄汁好酸好開胃不過兩者比較我就鐘意粉絲多啲濃味啲又惹味啲魚籽蝦他他配黃金鹹蛋多士 $68黃金鹹蛋多士好好食好香鹹蛋味但個蝦他他就只係一般般如果落少少沙律醬,味道濃返少少就好啦如果唔加小食既話,每人都只係幾十蚊,食得過
幾個月前嚟食過,今日諗唔到食咩就再同同事嚟左食

Lunch set真係好平

我就揀左荔枝柚子乳酪梳打
同事就揀左熱柚子薑

韓燒牛肉炒粉絲 $58
韓燒牛肉炒粉絲

個汁帶少少甜味,牛肉又入味,味道好夾
醬料同配菜撈埋粉絲真係好正

魚籽蝦他他配黃金鹹蛋多士 $68

黃金鹹蛋多士好好食
好香鹹蛋味

但個蝦他他就只係一般般
如果落少少沙律醬,味道濃返少少就好啦
如果唔加小食既話,每人都只係幾十蚊,食得過
2019-08-26
Lunch
2019-09-04 2406 views
呢間Seoulmate Cafe大玩諧音,有soulmate靈魂伴侶嘅意思,非常出名,都想試好耐㗎啦,終於抽倒時間同朋友去試一試😝點左兩個main同一杯嘢飲,賣單都唔使$300 , OK喎🤭烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯 Volcano Meringue Eel&Butggot, Sakura Shrimp Rice HKD148.00見到佢寫每日限量供應,個樣又咁得意,我同朋友都好鍾意食鰻魚,就決定試一試呢個招牌菜🤗😋咁佢需時大概20分鐘,等左一陣間,熱辣辣嘅烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯就上枱啦!!‼️提提大家小心隻碟好熱‼️先頭以為佢得個樣,點知又唔係喎!竟然好好味,入面啲飯嘅鰻魚味非常之濃郁,亦都有為數不少嘅鰻魚切片,仲有好多櫻花蝦😱而且一勺起仲有芝士🧀拉絲,滿足晒視覺同味覺呀!🤣♥️卡邦尼炒年糕 Carbonara Korean rice cake HKD88.00我就對炒年糕冇乜興趣嘅,不過朋友話幾特別想試吓,就叫啦🤗咁咬落去舊年糕煙煙銀銀咁,唔會過惗或者過硬,同埋有充滿Carbonara嘅味道,都非常之香👍🏻同埋啲煙肉一齊食,充滿鹹香👍🏻摩卡咖啡 Coffee Mocha HKD36.00雖然

‼️提提大家小心隻碟好熱‼️

我就對炒年糕冇乜興趣嘅,不過朋友話幾特別想試吓,就叫啦🤗

摩卡咖啡 Coffee Mocha HKD36.00

雖然個拉花唔係話好靚,但係飲落去嗰陣mocha味好好味😋分量亦都算大杯,收貨!
  • 烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯
  • 卡邦尼炒韓式年糕
  • Coffee  mocha
2019-08-27 5598 views
要抓緊潮流觸覺,就必定要走入韓國時代,體驗下佢地最新玩味極濃既韓式Café啦!呢到以簡潔既雲朵彩繪做裝飾,有種清新雅緻既感覺,但原來佢最殺食既係出面有個Outdoor位係打卡好chill咖!就算出面30幾度都無礙我衝出去影相既念頭呀!👇📌窩蛋肉鬆拌飯 - $52👉大大隻雞蛋係正中間特別搶眼,第一時間緊係要餵飽相機先啦,呢個拌飯足料又豐富,南瓜粒、肉碎、蘿蔔絲,中間配埋紫菜,加埋醬汁撈埋一齊食,幾有風味,唔錯!📌鐵板咖哩雞公仔麵- $68👉用鐵板熱辣辣呈上,咖哩同炸雞鋪滿哂成個鐵板,果然韓式公仔麵同我自己整既係有少少唔同,佢地會整得特別彈牙爽口,完全唔會太腍既感覺,雖然看似簡單既菜式,但都要講究功夫!📌紫薯焦糖燉蛋 – (+$25)👉甜品只要係Lunch Set加$25就有,甜品有兩款當然要試勻佢啦,燉蛋好滑溜,食到濃郁蛋味,底層全部都係紫薯蓉呀!紫薯控請注意呀!甜度岩岩好,唔會搶左蛋味,食得過!📌韓國米酒意式芝士蛋糕 – (+$25)👉以韓國米酒代替冧酒,究竟有咩唔同呢?就係酒香會略嫌比一般既更加清新,可可粉仲有種淡香既味道,必食之選呀!▪ 綠茶紅豆拿鐵 - $46▪ 荔枝柚子雞尾酒
要抓緊潮流觸覺,就必定要走入韓國時代,
體驗下佢地最新玩味極濃既韓式Café啦!
呢到以簡潔既雲朵彩繪做裝飾,有種清新雅緻既
感覺,但原來佢最殺食既係出面有個Outdoor位
係打卡好chill咖!就算出面30幾度都無礙
我衝出去影相既念頭呀!👇

📌窩蛋肉鬆拌飯 - $52
👉大大隻雞蛋係正中間特別搶眼,
第一時間緊係要餵飽相機先啦,
呢個拌飯足料又豐富,南瓜粒、肉碎、
蘿蔔絲,中間配埋紫菜,加埋醬汁撈埋
一齊食,幾有風味,唔錯!

📌鐵板咖哩雞公仔麵- $68
👉用鐵板熱辣辣呈上,咖哩同炸雞鋪滿哂
成個鐵板,果然韓式公仔麵同我自己整既係有
少少唔同,佢地會整得特別彈牙爽口,
完全唔會太腍既感覺,雖然看似簡單既菜式,
但都要講究功夫!

📌紫薯焦糖燉蛋 – (+$25)
👉甜品只要係Lunch Set加$25就有,
甜品有兩款當然要試勻佢啦,
燉蛋好滑溜,食到濃郁蛋味,
底層全部都係紫薯蓉呀!紫薯控請注意呀!
甜度岩岩好,唔會搶左蛋味,食得過!

📌韓國米酒意式芝士蛋糕 – (+$25)
👉以韓國米酒代替冧酒,究竟有咩唔同呢?
就係酒香會略嫌比一般既更加清新,
可可粉仲有種淡香既味道,必食之選呀!

▪ 綠茶紅豆拿鐵 - $46
▪ 荔枝柚子雞尾酒 - $72
▫ 我會比較偏向荔枝柚子Cocktails,
比較有特色,而且酒味唔重,荔枝味反而
比較濃郁!整體埋單都係每人$100左右,抵食!
2019-08-27
$100 (Lunch)
  • 紫薯焦糖燉蛋
  • 韓國米酒意式芝士蛋糕
  • 鐵板咖哩雞公仔麵
  • 窩蛋肉鬆拌飯
2019-08-24 3884 views
來到銅鑼灣想找個咖啡廳食點東西休息記得朋友推介過這間 所以就去探店看看~環境挻大的 裝修挻韓式簡約風格挻不錯外面還有坐位 可惜天氣太熱了 沒有人坐這裡也有一兩個挻好的打卡位 我也拍了照片松鼠妹妹還可以扮女王受民眾敬仰的樣子🤭·草莓芝士奶蓋 HKD$18賣相不錯的飲品 用來拍照打卡挻不錯呢📸📸芝士奶蓋不會太咸 草莓味道飲乳酪挻香的味道·紅豆椰沫咖啡 HKD$16這個配搭的咖啡第一次飲 味道像紅豆冰的感覺但又飲到咖啡的香味 第一次飲感覺挻新鮮🤤·香煎肉眼扒配薯菜 HKD$76牛扒是全熟 肉汁挻多及有咬感 醬汁是分開的可以按自己喜好而決定 薯菜挻脆的口感·鐵板芝士雞公仔麵 HKD$68選擇了蕃茄芝士味道 芝士有很多😋食到很滿足雞件挻酥脆 用醬汁來撈公仔麵挻新鮮的配搭·阿華田窩夫 HKD$57.6這個是夏日推出的甜品 跟午餐叫還會有8折窩夫鬆脆不硬身 配上醬汁/雪糕來個冰火二重奏🤭·紫薯焦糖燉蛋 Creme Brulee HKD$25面頭有煙韌的糯米糍 表面看似平平無奇的燉蛋裡面是紫薯🤣 與平常食開的不同 但很滑身😋環境挻不錯 若果天氣涼快一點還可以出外面拍照片以銅鑼灣一帶來說午餐的價錢算便宜

來到銅鑼灣想找個咖啡廳食點東西休息
記得朋友推介過這間 所以就去探店看看~
環境挻大的 裝修挻韓式簡約風格挻不錯

環境挻不錯 若果天氣涼快一點還可以出外面拍照片
以銅鑼灣一帶來說午餐的價錢算便宜🥳🥳
難怪到午餐時間就如此多人 挻火爆的咖啡廳[得意]

2019-08-21
$100 (Lunch)
2020-02-04 0 views
偶然碌ig見到有bloggers極力推薦,忍唔住特登嚟到銅鑼灣朝聖。嚟嘅時間比較早,好快有位坐。坐下坐下越來越多客人,仲要偶然撞到朋友添😂😂先叫咗好出名又可愛既烏卒卒火山鰻魚飯,一上菜就忍唔住要打卡😍蛋白打起既烏黑火山上黏住紫菜造嘅眉、眼睛、口,好唔捨得地用匙羹𠝹開火山頂嘅生蛋黃,蛋黃流到中間嘅櫻花蝦飯裏。甜甜地嘅鰻魚炒飯加埋蛋汁一流,好足料。不過個人嚟講就真係唔鍾意食表面既蛋白,唔太鍾意呢種口感。另外仲叫咗韓式炸雞(甜醬油、柚子蜜),新鮮炸好熱辣辣,甜醬油炸雞有驚喜,兩個人食份量有啲多。亦都叫咗杯熱朱古力奶烤自家製棉花糖一齊share,棉花糖配朱古力奶略甜,飲落有啲膩,一個人飲嘅話未必飲得晒。

烏卒卒火山鰻魚飯

韓式炸雞(甜醬油、柚子蜜)

熱朱古力奶烤自家製棉花糖

2020-02-02 58 views
🇭🇰烏卒卒火山鰻魚飯,外型好得意,裡面都有頗多鰻魚,飯炒🉐️略濕,外層蛋白配飯感覺還是怪怪。味噌海鮮意大利粉配軟殼蟹,份量比較細,軟殼蟹味道普通,幸好不是忌廉或白汁如果唔係就會超級膩😯-📍銅鑼灣駱克道京都廣場 💰$100-$200 pp⭐️6.5/10
📍銅鑼灣駱克道京都廣場
💰$100-$200 pp
⭐️6.5/10
2020-01-30 33 views
Service was good. Menu is not traditional Korean food, but that is what I like about this restaurant. Was hard to order because the menu was special and we wanted to try everything. Had a very nice experience here and a great time with friends.
2020-01-28
Dinner
2020-01-27 66 views
喺銅鑼灣想撐同路人都唔容易 見呢間都幾出名就諗住試吓 不過就有啲失望🤢味噌海鮮意大利粉配炸軟殼蟹 個軟殼蟹炸得麻麻 層粉太厚同埋有啲細隻 味噌味可能食唔慣覺得有啲唔夾🤭烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯 個樣係幾得意嘅不過就等得有啲耐 同埋唔太鍾意食咁濕嘅飯調味係OK🤗卡邦尼炒韓式年糕 個汁可以再杰啲濃味啲 唔係好食到卡邦尼嘅味 記得以前食過有間連鎖韓國嘢schxxxfood 嗰隻味係吸引好多🥺黃藍是政見 好食是良知 希望出名嘅黃店都可以提升下食物質素💁🏻‍♀️

2020-01-20 59 views
約咗個好耐冇見嘅朋友食黃店一見到門口忍唔住要打卡先🤭坐低之後我哋叫咗幾個餸。煙三文魚凱撒沙律,兩個人嘅話份量都算啱啱好,沙律醬同埋芝士粉或者各樣野嘅份量都啱啱好叫咗牛肉pizza,冇諗過佢入面有金菇食到勁癡牙🥴同埋啲餡料同個餅皮一野分開咗🥴味道比較淡 就咁食冇乜味 要落tabasco叫咗呢個鰻魚飯黎打卡,外面嗰層係疏乎厘,面頭有隻留心蛋黃,入面就係鰻魚飯。鰻魚嘅份量比較少,而且疏乎厘同個飯唔係好夾,一齊食嘅時候個口感有啲奇怪🥴。甜品tiramisu嘅賣相同埋味道都非常好冇嘢挑剔☺️整體味道普普通通,不過都見到keep住有好多人等位🤭
約咗個好耐冇見嘅朋友食黃店
一見到門口忍唔住要打卡先🤭

坐低之後我哋叫咗幾個餸。

甜品tiramisu嘅賣相同埋味道都非常好冇嘢挑剔☺️

整體味道普普通通,不過都見到keep住有好多人等位🤭
2020-01-19 27 views
難食,性價比低點左卡邦尼年糕同炸雞兩味年糕芝士大陣臭味但個汁食落又無咩味同個臭味唔協調 年糕偏硬入口無味 肉少炸雞切開幾件都係未熟透仲係淺粉紅色 雞得雞味咩汁都無用 唔入味 為黃店去食都無下次,真心唔會番轉頭
難食,性價比低

點左卡邦尼年糕同炸雞兩味

為黃店去食都無下次,真心唔會番轉頭

2020-01-16 30 views
一個人,揾位易,點餸難。唔通一個人鯨吞成碟炸雞咩雖然見到好多食評s,但係見到價錢,加上得一個人,都係叫碟價錢較相宜嘅韓式炒粉絲算了。本身就喜歡食韓式炒粉絲,但有好多舖都炒到油淋淋。seoulmate 真係我 soulmate,炒粉入口唔油膩,黑椒份量剛好提味又唔會得個辣字,肉絲椒絲嘅形狀大小同啲粉絲好合襯,肉絲唔韌,最重要係,我食飽了。seoulmate 有個露天大平台,感覺好 chill,下次再來要約三五知己。
一個人,揾位易,點餸難。唔通一個人鯨吞成碟炸雞

雖然見到好多

韓式炒粉絲
2019-12-31
Lunch
2020-01-14 43 views
每次約朋友食飯都唔知去邊到食🥴又要平又要好食又要可以坐得耐唔趕我哋走嘅餐廳選擇真係唔多🤐所以今次就揀咗間cafe試試佢,又好似幾特別幾值得食🤭我哋兩個女仔雖然叫咗都幾多嘢但係又食得晒😂因為真係太好食啦🥳🥳最開心就係叫咗個火山飯🤪超超超超超超超可愛🥺本身諗住淨係用嚟打咭啦,點知仲要唔只得個樣,入面個鰻魚飯都好掂👍🏻下次一定會再嚟🤫P.S. 最重要係黃店嚟🥰一定要大大力懲罰佢哋😊
P.S. 最重要係黃店嚟🥰一定要大大力懲罰佢哋😊
2020-01-11 44 views
由於朋友突然唔想食飯,就冇叫到招牌可愛既飯。我地就叫左個pizza同埋意粉啦。冇諗過韓國餐廳整pizza 同意粉都唔錯。我之前都係睇openrice, 見到依間餐廳可以在甜品上加happy birthday. 所以就揀左依間餐廳,我朋友未到前,我就order左個意式甜品,感覺似蛋糕多d, 特別之處係平時用意大利酒整,但今次用韓國米酒整,酒味濃d. 但都好食既,不過原來寫happy birthday 要加$10。咁無理由唔加既就算啦。不過整體都唔錯。
2019-11-25
Celebration
Birthday
估唔到同呢間餐廳咁有緣, 一年前曾經喺度食過下午茶, 喺差唔多一年後又同另一班朋友喺度再食過飯 🥳 今次叫嘅嘢同上次完全唔同, 又可以認真咁寫一篇新嘅食評 🤓Cafe格局嘅餐廳, 明顯地係行韓式風格, 食物都係韓國風, 泡菜, 韓式炸雞, 粉絲等等, 亦有啲造型特別可愛嘅呃👍🏻必點菜式 幫我地落單嘅侍應應該真係韓國人, 因為佢淨係識聽英文🤭先來一個火山造型嘅可愛菜式 粗眉大眼造型, 女食客一定個個爭住打卡影相先! 軟綿綿嘅蛋白外殼, 佈滿黑芝麻味, 火山頂係蛋黃, 撩散個蛋黃等佢好似火山熔岩槳咁流落嚟個山度, 分開個飯嚟食, 正 唯一美中不足嘅就係個飯略嫌唔夠熱... 食韓國菜必叫炸雞, 點咗一式兩味, 芝士味同辣味 芝士味完全唔辣, 辣味微辣, 個人覺得韓式炸雞一定要辣先好食, 敗筆同樣係唔夠熱總括嚟講第二次試嘅感覺同第一次差唔多, 不過不失, 餐廳服務還算可以, 可能今日午餐人客唔多, 尚算坐得舒服

今次叫嘅嘢同上次完全唔同, 又可以認真咁寫一篇新嘅食評 🤓

幫我地落單嘅侍應應該真係韓國人, 因為佢淨係識聽英文🤭

先來一個火山造型嘅可愛菜式
唯一美中不足嘅就係個飯略嫌唔夠熱...

烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯

食韓國菜必叫炸雞, 點咗一式兩味, 芝士味同辣味

2019-10-04
$130 (Lunch)
Celebration
Birthday
2019-12-29 151 views
銅鑼灣一直是美食聚集的地方,各式各樣的餐廳都有,這次就和友人一起試這間韓式Cafe 食物 4/5「憤怒了火山饅魚飯」是該店的招牌菜,以火山作為主題,幾乎你會看到每一檯食客都會點的。本來在網上看到的是叫「烏卒卒火山饅魚櫻花蝦飯」,但店裡卻暫停供,改為「憤怒了火山饅魚飯」,不知是否聖誕的原因而改名推出。灰色的火山外層是蛋白製成,入口即溶。火山口有一個窩蛋,蛋黃漿會滲入飯中除了外表非常可愛外,裡面還有為數不少的饅魚切片,以致饅魚味非常濃郁,真的值得一試「卡邦尼炒韓式年糕」芝士、煙肉配韓式年糕,濃濃的卡邦尼味道。中間還有一隻大大的窩蛋,年糕很煙韌「韓式炸雞(芝士及甜醬油)」芝士和甜醬油炸雞都非常惹味且滲入雞肉內,雞肉亦較嫩滑。「綠茶拿鐵烤自家製棉花糖」棉花糖製成的外形很可愛和吸引,不知是否上面的棉花糖有點甜以致喝綠茶時覺得有點苦「紫薯拿鐵」略嫌紫薯味唔夠濃郁。 環境 4/5餐廳的地理位置很方便,裡面的環境簡潔,除了室內有座位外,更設有室外。如果不是冬天的話,相信坐室外也是另一種感受。

食物 4/5
憤怒了火山饅魚飯

卡邦尼炒韓式年糕

綠茶拿鐵烤自家製棉花糖

紫薯拿鐵
「紫薯拿鐵」略嫌紫薯味唔夠濃郁。
環境 4/5
憤怒了火山饅魚飯