2015-01-26 1526 views
很喜歡在上環區一帶游走,不時會發現很多特色小店。Secret Ingredient 早係openrice search過,但因為只做外賣食材,所以都没有細閲食評。行過佢不難會被哩幅咁靚嘅牆感引而行埋去望下。 原來最近週末哩到會有pop up store,可以係到買到現成嘅食品。見到好多外國人試。但由於哩到主打食材,當天供應嘅食品只有burger 同taco。買左一個salmon burger, 價值$80。 Burger都幾大,材料好簡單,三文魚,生菜,洋葱同沙律醬。 所有食材都好新鮮,正因為配料簡單,所以更能特顯三文魚嘅鮮甜。三文魚食到一塊塊肉,可能係自己壓碎魚肉整成三文魚扒嘅。沙律醬清清地,唔會搶風頭。另外個包都好好食,甜甜地,仲有好多芝麻,每啖都係粒粒芝麻香!

2014-12-08 1231 views
在香港要買西餐食材,除了貴之外,有時也不太方便,東買一點、西買一點,實在麻煩透頂。記得去年曾訂過一家網上速遞食材店「Secret Ingredient」的草飼肉眼扒餸包,覺得無論在材料和配套上,都甚具水準,所以這晚趁兒子不回家吃飯,兩口子又再來重溫一次免洗、免切、廿五分鐘內便可以輕輕鬆鬆,烹調出一道美味菜餚的樂趣。或者也讓我不厭其煩,再多介紹一次「Secret Ingredient」,其實這店子早於 2011 年已經成立,是一間專售出口食材的新概念店。店舖會為顧客準備並外送各式各樣的新鮮餸包及調味料,分量以二人為主,而且主菜餐單每星期會轉換一次,每天有多款選擇,包括雞、牛、羊、豬和魚等,另亦有自家製湯、甜品及餐酒配搭,務求令客人在家中以少於 30 分鐘及 10 個步驟,便可做出一餐飯。至於這晚的主菜,就是食肉獸的至愛:SI's Chilli-Crusted Grass-fed Tenderloin over Quinoa-Black Bean Salad & Fresh Tomato Salsa 墨西哥辣椒香醋汁牛柳配藜麥黑豆沙律。由於之前已經和店子預約好時間,所以只要安坐家中,店員便
至於這晚的主菜,就是食肉獸的至愛:SI's Chilli-Crusted Grass-fed Tenderloin over Quinoa-Black Bean Salad & Fresh Tomato Salsa 墨西哥辣椒香醋汁牛柳配藜麥黑豆沙律。由於之前已經和店子預約好時間,所以只要安坐家中,店員便會把材料速遞到你指定的地址。
把餸包、調味料和醬汁由  A – I  整齊地排開,和上次一樣,每一款均貼上英文字母標籤貼紙,方便跟隨食譜的步驟來製作,而且每款食材都是個別包裝的,非常衞生。
這兩塊以真空袋包著的就是今晚的主角,澳洲草飼牛柳
連葡萄籽油、青檸汁、些莉酒醋、芫茜和蔥花等,都一應俱全
其它配料就包括有紫洋蔥及紅番椒;新鮮的番茄粒;既健康又有益的黑豆和藜麥
隨食材還會附上 cooking instruction 一份,只要按著食譜上的指示和次序來烹調,就算閣下是《地獄廚神》,也絕對有本事弄出一頓似模似樣的美食。
睇吓,話咁快已經將全部材料煮好,把切好的牛柳、番茄粒放於黑豆和藜麥上便大功告成,是不是很簡單呢? 味道如何,充滿餐廳風味,哈哈,很有成功感啊!。
2014-12-06
2014-11-27 448 views
今天是感恩節, 在香港, 當然沒有甚麼假期, 但在美國生活的日子, 每年的感恩節, 準會到舅父家一家人吃火雞, 那個氣氛, 就像我們過冬一般. 不如在這天, 就讓我介紹一下Secret Ingredient新近推出的火雞套餐吧.這個火雞套餐, 供應期直至12月7日, 很適合大家在這個季節享用的. 或者先介紹一下Secret Ingredient吧, 大家只要到Secret Ingredient的官方網站, 就能夠看見店方每星期的不同餐單, 在網上訂購之後, 他們的速遞員就會依時把食物包送上, 而且訂購滿$400還有免費的送貨服務, 很便利. 也要在此再次謝謝店方的邀請及安排.打開包裝看看, 各款食材已經整齊地分在不同的包裝品內, 用英文字母去區別, 大家只要跟著食譜去下廚就可以.SI Turkey Breast Saltimbocca with Pumpkin, Tomato Salad, and Chimichurri Vinaigrette $350: 8分, 這客火雞套餐, 除了有火雞卷之外, 還有一大客番茄沙律, 兩個人分吃是相當足夠. 當然, 下廚的重任就留給文迪吧, 我就幫
SI Turkey Breast Saltimbocca with Pumpkin, Tomato Salad, and Chimichurri Vinaigrette $350: 8分, 這客火雞套餐, 除了有火雞卷之外, 還有一大客番茄沙律, 兩個人分吃是相當足夠. 當然, 下廚的重任就留給文迪吧, 我就幫忙去撈沙律啦.
這客火雞卷是相當惹味, 火雞肉是幾嫩滑的, 外層就卷上了煙肉, 這個配搭是很惹味的. 另外配上的南瓜味道香甜, 正好跟火雞卷起了中和的作用. 當然, 我也很喜歡吃番茄沙律, 菜蔬新鮮, 番茄清甜, 吃火雞卷配沙律, 這個組合, 很美式呢.
很開心能夠跟文迪一同分享Secret Ingredient的Turkey Breast Saltimbocca, 感恩節當然要吃火雞嘛, 無論當中的火雞卷或者番茄沙律皆是很有水準, 最重要是全部食材已經妥善預備好, 輕輕鬆鬆入廚樂, 最適合我們這些時間不夠用的家庭呀!
Tasting Event
經過一年 , 再度獲 Secret Ingredient 邀請去享受一道與別不同的菜餚。 有幾與別不同 , 就是以「我買.他送.我煮」的簡易模式 , 可以讓客人(我)安坐家中甚至在工作場所內經網上或電話訂購心水優質食材包 ( 要留意即日送貨須於下午 5 時前落單 ) , 然後就是等待新鮮食材於即日送到客人(我)的指定地點 , 現在的送貨範圍已覆蓋港九新界多區 (消費滿港幣 $ 400 元正則享有免費送貨服務) 。官網上的食譜是每兩星期更換一次 , 種類為多國組合菜式。 好像今次獲得的食材包是屬於 24 / 11 / 2014 至 7 / 12 / 2014 的期間限定 , 亦都是特別為 Thanksgiving Day 推出的火雞菜式 : SI Turkey Breast Saltimbocca with Pumpkin, Tomato Salad, and Chimichurri Vinaigrette 。大約下午五時多「 叮噹 ~ 」, 打開門便收到這一袋由外籍人士速遞來的食材包。一個紙袋裏裝滿「ABCD ... 」連同食譜一份。食譜只備英文版本 , 印刷精美 , 紙質稍厚 , 遇

一個紙袋裏裝滿「ABCD ... 」連同食譜一份。
食譜只備英文版本 , 印刷精美 , 紙質稍厚 , 遇到液體油墨沒有化開 , 紙也沒有糊爛 , 當然遇到這種情況要立刻把液體抹掉。
雖然是英文食譜 , 但都是簡單易懂的詞彙 , 連同清晰圖示 , step by step 的教客人 (我) 如何去煮這食材包。
食材的洗、切、量、醃都預先為客人 (我) 準備好 , 分門別類地裝在器皿內 (那些以為是塑膠的器皿 , 原來是由「可生物分解」的玉米澱粉製成 ) , 貼上的英文字母是可以從食譜裏找註解 , 連下鑊的橄欖油也有為客人 (我) 準備 , 我只需要出動雙手及廚房烹調用具。

跟著食譜 Step by Step :
真空包裝的 J 南瓜件 , 剪開膠袋後聞到很新鮮的瓜香 ,
跟著指示去把南瓜用齊高火、低火烚 10 分鐘 。
同一時候在另一個爐頭開火 , 燒熱鑊再倒入 B 橄欖油 , 加熱 30 秒 ,
隨後便可以從紙袋裏拿出 A 火雞胸卷 , Secret Ingredient 提供了冰袋 , 令肉類可以在室溫保持新鮮長達 4 小時 ,
把火雞胸卷放進鑊裏煎 , 每邊大約煎 6 分鐘 , 隨後便可以把火較低 , 蓋上蓋來焗它 10 分鐘。
焗火雞胸之際便要轉移 , 準備 I 新鮮沙律菜、H 蕃茄角、G 阿根廷芹香醬 ,
就是非常簡單地把 I、H、G 放進大碗裏撈撈撈 , 攪掂 !
南瓜應該煮熟透 , 隔水後便放回煲裏保暖、準備 ...
把火雞胸卷從鑊裏拿出 , 放在另一器皿內並用錫紙包裹 , 邊保溫邊讓火雞胸卷休息 ,
把同一個鑊用中火加熱 , 放入 E 鼠尾草 F 牛油 , 讓鼠尾草煮 1 分鐘至脆身 ,
轉小火 , 把火雞胸卷放回鼠尾草牛油汁內熱兩熱 , 沾一下牛油香氣 , 熄火 , 等一等 ...
這時候 , 把南瓜加進 C 調味料 ( 份量因人而異 ) , 再用叉子把南瓜壓成蓉。
最後 , 當然就是擺盤時候 ...
我不客氣了 ! 火雞胸外層有煙肉 , 內裏是夾了鼠尾草;沙律是蕃茄羅勒沙律 , 菜及蕃茄都很新鮮;南瓜蓉綿綿多汁 , 我只是撒了少少鹽在南瓜裏便帶起很甜的瓜味來 , 不錯不錯 !

這份食材包賣 $ 350 , 屬二人份量 , 可是材料付得很足夠 , 相信三個人 , 甚至胃口細的四個人也能滿足掉。另外這份食材包含有 70 g 蛋白質、500 - 600 卡路里、32 g 澱粉質 , 以上資料通通在官網上找得到。

2014-11-24
Tasting Event
  • SI Turkey Breast Saltimbocca with Pumpkin Tomato Salad and Chimichurri Vinaigrette
2014-11-24 716 views
近年來在下甚少親自下廚,不過要在下煮食,實在是有點難度,畢竟都揼低煮食工具,都有一段頗長時間,但是今天卻又慶起,想煮一個菜式,就到網購商店 Secret Ingredient 訂購食材,由切,醃製,洗都已預好,只要在家中按步就班,就可一顥身手。今次的食材,有意式煎火雞火腿卷,配南瓜蓉,鼠尾草牛油汁,蕃茄羅勒沙律及阿根廷芹香醬等食材,當一切準備好係,就可以做一個沙律吧。先用溫水煮南瓜,然後以大火再煮。然而就把火雞火腿卷放在煎 pan 煎煮十分鐘,並反轉的煎,煎好後待用。然後就是把沙律菜放在一個盆內,加上醬料並加以攪拌,再返回煎 pan把牛油和香草煮約一分鐘,放入火雞火腿卷再焗即可。雖然這個成品並不太個美,可是以在下今勻下廚,賣相有所久缺,不過在下很享受當中下廚的經驗,家人食用過後都讚美味呢!然而這一份量是供應二人食量,可是當在下於細分之下,卻能足夠四人份量,咱們都得津津有味。

2014-11-24
2014-11-19 878 views
煮嘢食話難唔難,話易唔易,不過,如果有人為你預備好晒食材,洗、切、量、醃乜都搞掂好晒,按部就班,新手絕對可以大顯身手呀!舊年中就試過Secret Ingredient嘅網上食材,由餐湯、沙律、主菜到甜品,由小弟一手包辦,老婆都讚有高級西餐廳水準喎。今年再接再厲,得店方贊助試煮佢哋為感恩節特別推出嘅火雞卷,另外,再自行購買多一份餐湯及沙律,同家人晌週六提早渡過感恩節,以示多謝一路嚟嘅照顧。意式羅勒蕃茄湯 $65Roasted Tomato and Basil Soup雖然每一份標為二人份量,以700毫升為標準,不過,包裝盒內顯示為1公升,絕對夠3-4個人飲,若怕個味太濃郁(因為真材實料嘛),可按個人喜好加番少少水作調校。因為個湯本身已經喺煮好,故此,唯一可做就只需翻熱,烹煮難度喺零。翻熱後,加上香脆蒜蓉包粒就完成。官網都有講明有咩材料成份,鮮橙紅色嘅蕃茄湯以蕃茄、洋蔥、大蒜、羅勒、辣椒、鹽及橄欖油又烤又煮熬成,蕃茄跟羅勒味好突出,跟罐頭湯比當然味道鮮活好多,質感亦都頗滑溜,不過,放入湯中嘅麵包粒好易變腍,所以,非必要都喺唔好「相機先食」太耐。香醋芝士紅菜頭核桃沙律 $60SI's Bee
意式羅勒蕃茄湯 $65

Roasted Tomato and Basil Soup
香醋芝士紅菜頭核桃沙律 $60

SI's Beetroot-Walnut Salad with Feta and Balsamic Vinaigrette
同樣標為二人份,但材料填滿整個紙盒,今次個紅菜頭沙律唔似上次個希臘沙律(SI's Greek Salad)又攪又撈,完全整好晒,趁煮湯嘅時候,上碟再倒啲意大利油醋汁,撈一撈就食得,非常方便。
香醋芝士紅菜頭核桃沙律
整盒沙律成份包括:沙律菜、紅菜頭、羊奶芝士、紅洋蔥、烤核桃及少少百里香香草,而紅菜頭及羊奶芝士份量頗多,感覺好足秤。沙律菜幾爽脆,羊奶芝士唔太羶,軟滑但挺鹹,夾埋沙律菜或紅菜頭一齊食會對大部份人嚟講易入口,此外,油醋汁酸香,令整份沙律感覺清新
火雞卷配烤根塊蔬菜和煙肉蘑菇青豆角 $800

SI's Turkey Ballotine stuffed with Thyme and Sage Sausage, Roasted Root Vegetables with sauté Bacon and mushroom with Snake Beans
嚟到今日嘅主菜「火雞卷」,真喺唔拎上手唔知條火雞卷咁墜手。10份材料由A-J標籤好晒,因為Secret Ingredient標榜人人都可以優悠咁快樂煮食,所以,除「事前功夫」搞好晒之外,一般都唔會超過10個烹煮步驟,20-30分鐘之內就可以完成,不過,今日依個烤火雞卷要烤焗,所用時較長。
火雞卷配烤根塊蔬菜和煙肉蘑菇青豆角
主菜有張英文烹調指引,以及所需廚具提示,雖然指引喺以英文撰寫,但用詞淺易,兼且圖文並茂,總之唔使擔心,慢慢嚟,一切按部就班一步跟一步,都唔會出現大問題
先將根塊蔬菜以橄欖油、百里香及香料撈勻,再放上火雞卷,包錫紙入爐焗35min(200°C),雖然無講用咩火,但穩陣啲用底面火就最安全。
根塊蔬菜
根塊蔬菜
火雞卷
下一步,就拎走錫紙再焗至火雞卷上色,不過,食譜就話焗多10min,但唔喺太上色,所以,開盡面火230°C焗多佢10min,效果好啲,外觀多點「古銅」色
另外,趁第一轉焗嘢嘅時候可以煮湯上沙律,而到第二轉焗嘢嘅時候就可以炒定個伴菜,焗完、炒好就即成,有得食。
炒煙肉蘑菇青豆角
煮好嘅成品個份量真喺十足,今個火雞卷話就話4人份,個人覺得5個人都夠食,再者,仲有烤根塊蔬菜及炒煙肉蘑菇青豆角呢!
火雞卷配烤根塊蔬菜和煙肉蘑菇青豆角(完成品)
火雞卷內釀滿免治豬肉餡,雖然火雞肉一向俾人印象都喺肉質嚡啲,但勝在脂肪少,橫切開嘅火雞卷所見,真喺無乜皮下脂肪,跟個鮮打小紅莓醬,效果不俗,免治豬肉好鬆化
;而配菜嘅白甘荀、紅蘿蔔、南瓜都幾好食,最得意喺兩條白甘荀,味道極似青蘿蔔,口感就似蕃薯喎
;此外,煙肉蘑菇青豆亦唔錯角,煙肉嘅油香滲進新鮮蘑菇及青豆中。
火雞卷配烤根塊蔬菜和煙肉蘑菇青豆角
晌之前個食評都有詳細介紹過Secret Ingredient(http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2306982&con=rvw),所以,今次都唔多累贅再講,自行上官網睇睇仲好。要講嘅喺除上環店,依家仲多咗跑馬地店,而速遞服務範圍亦已經覆蓋咗香港大概八成地區,唔知幾時晌九龍區有店呢?
Other Info. : 文中已講明「火雞卷配烤根塊蔬菜和煙肉蘑菇青豆角」喺店方所送,作為試煮活動嘅材料,而「意式羅勒蕃茄湯」及「香醋芝士紅菜頭核桃沙律」喺自費購買;平均消費一欄只喺方便大家作個參考,並非完全實際消費金額,相信讀者會明白。
Delivery
$230 (Lunch)
意式羅勒蕃茄湯
火雞卷配烤根塊蔬菜和煙肉蘑菇青豆角(完成品)
2013-11-21 1381 views
是日回家吃飯,嚴格來說是有點出貓,因為我訂了 Secret Ingredient 的菜包! 訂購時本來選了自取,後來卻以為是送貨來,打去問才知自己搞錯了,他們卻是很快已經安排送貨到家! 訂了兩款菜色 Black Bean Quesadillas with Chilli-Tomato Salsa, Lime Sour Cream and Carrot-Coriander Slaw 和 Balinese Tuna Steaks over an Avocado, Tomato & Rocket Salad with Wasabi Vinaigrette。(餐牌約 2 星期轉換一次,所以現在已經轉換了。) 材料已經逐樣切好包好,食譜也是 step by step 的,基本上不用很高深的技巧已經可以做到(當然也要一點點啦,不然就像我把烤餅煎焦了)。 Black Bean Quesadillas with Chilli-Tomato Salsa, Lime Sour Cream and Carrot-Coriander Slaw ($250)這是墨西哥黑豆烤餅,配辣椒蕃茄莎莎醬、青檸酸忌廉,配菜還

這是墨西哥黑豆烤餅,配辣椒蕃茄莎莎醬、青檸酸忌廉,配菜還有蘿蔔芫茜沙律。這是二人份。對不起我廚藝所限,烤餅不慎烤焦了。裡面的黑豆餡是有芝士和蕃茜的,是一味很惹味的素食菜式。不過蘿蔔沙律的醬汁就有點偏鹹。
Balinese Tuna Steaks over an Avocado, Tomato & Rocket Salad with Wasabi Vinaigrette $275
這個吞拿魚扒伴牛油果蕃茄火箭菜沙律就相對簡單,一大件吞拿魚扒已預先真空包裝好,拿出來輕輕在鍋上煎一下,直到外邊熟裡面還是紅色的便行。連牛油果都已經預先切好,只要把沙律的材料拌好便可以上菜,絕對是快靚正。
除了圖中兩道菜之外,還有一個 Spiced Pumpkin Pie ($45),這是我以前寫過的 Tai Tai Pie Pies 出品。這個是迷你裝,放烤箱翻熱便可以吃。南瓜和香料的味道都很足,好吃。
感恩節將到,大家可以買些來做大餐的甜品啊。(如果你們有人是慶祝感恩節的話,他們還有供應火雞菜式,詳情請上 www.secretingredient.com.hk 參閱。)

這裡的菜包份量由二位起跳,但其實我們一家四人,這兩道菜都足夠晚餐吃了。雖然價位不算便宜,若然大家對自己的廚藝有信心的話,其實都算物有所值的。

(以下人均消費是以二人作計算單位。)
Other Info. : 買滿$400免費送貨
2013-08-27 1065 views
之前見到朋友試,又寫埋openrice甘開心,所以今次到試一下:P 適逢大家明天開始入camp無啖好食,決定一齊食餐好嘅:D不過次次都出街好無新意,又有人肯借佢屋企廚房加工人洗碗,梗係玩煮飯仔啦!!:) 我們有7個人,所以叫了3個meals,再加左兩份extra portion。咁啱佢仲做緊promotion話第1次買$50 off,所以我地再一齊分開嗌就變左掋哈哈!仲要真係好飽。。。好飽。。。好飽。。。 其實佢地乜到準備好唒真係好快好簡單!最好就係佢俾唒啲時間我地,包保唔識煮嘢食嘅我地一定會煮都啲肉勁好食!!最衰我地有啲朋友懶醒有跟搞到overcooked左嚿雞>< 第一碟係Thai-marinated US Chicken with Green Bean, Cucumber and Tomato Salad。個雞很可惜乾左d, 但個味不錯!之後煮個French Trimmed Pork Chops with SI’s Citrus BBQ Sauce & Crunchy Summer Salad!原本唸住用個Grill架!話明BBQsauce麻!梗係應該燒佢啦!不過
Thai marinated US chicken
之後煮個French Trimmed Pork Chops with SI’s Citrus BBQ Sauce & Crunchy Summer Salad!原本唸住用個Grill架!話明BBQsauce麻!梗係應該燒佢啦!不過整錯左個雞,今次決定乖乖地,跟箸煑 (不過建議大家下次可以問下嗰度個chef!!佢地好好人架!我地去pickup 嗰陣啲人仲有同我地R blow添!!^^)
French Trimmed Pork CHops with SI's Citrus BBQ sauce
個豬排勁厚!一睇就知勁靚quality!! 個肉質好靚!好嫩!仲好JUICY添!! 佢個BBQ sauce加左citrus, 有少少酸酸地, 好好因為唔使咁膩! 最好嘅就係個SI’s Tuna Tacos with Fresh Guacamole and Signature Chilli Parm Corn啦!!!!
Tuna Taco
嚿魚中間仲要係煮到粉紅色架!!好似好勁咁!!!
Tuna
好仲意佢個Guacamole!!!!雖然唔知係啲乜嘢嚟haha,但係真係好好味!!!
Guacamole
佢個粟米好甜!!!唔知沾左啲咩粉辣辣地好得意好正!!!
Corn
西餐成日都啖啖肉頁真係好濟>3<不過最好嘅係佢每個Meal都會跟個salad!啲salad啲料全部都好新鮮!好Refreshing!!可以中和下☺
Crunchy salad
Overall, 覺得SECRET INGREDIENT 好好!!日日咁食真係有啲貴,但好似我地咁同啲friend一齊gathering就係一介個唔錯嘅選擇^^ 不過佢RECIPE話几大火可以再清楚啲,因為個個人屋企個火爐都唔同架麻~ANYWAYS,都係煑嘅時候有啲confused, 煮完出嚟都好好食☺
SECRET INGREDIENT

2013-08-21
5 Minutes (TakeAway)
Others
Tuna Taco
Guacamole
Corn
Crunchy salad
2013-08-15 829 views
首先多謝店方請我試下佢地既出品,但由於我係唔識煮野,亦十分懶,所以由我姐姐代勞,我就從旁鼓掌我就簡左個Sushi O's Thai Tuna Sashimi Salad X2 $275               creamy mushroom soup X1 $60               Tuscan Tomato Salad X2  $60               American Apple Pie X1   $40TOTAL $435 HKD其實唔洗點煮,只係撈撈下就完成一餐,但係我就連撈都唔想撈哈哈,但係由於我有計時,大約20分鐘就可以完成所有野,其實真係幾O岩上班一族買來食.我早上ORDER,可以簡3-5/5-7送到屋企,也可以自己去拎滿4舊水就包送貨.上圖就係所有野加埋,分哂代號有哂教學,雙手不沾陽春水既我都相信做到(雖然今次唔係我整)我簡既Sushi O's Thai Tuna Sashimi Salad就是吞拿魚沙律,吞拿魚是刺身,大約有一磅左右,以275蚊來講,包哂所有菜,汁,其實唔貴.將各類生菜,加上醬汁,撈幾撈,把吞拿魚CUT成小片,放上面,加一些脆脆

creamy mushroom soup X1 $60
               Tuscan Tomato Salad X2  $60
               American Apple Pie X1   $40
TOTAL $435 HKD

滿4舊水就包送貨.
幾方便
上圖就係所有野加埋,分哂代號
有哂教學,雙手不沾陽春水既我都相信做到(雖然今次唔係我整)

將各類生菜,加上醬汁,撈幾撈,把吞拿魚CUT成小片,放上面,加一些脆脆,就完成一個味美既吞拿魚沙律.而且分量十分多(成磅魚),又多菜,很健康.呢個沙律個醬汁係類似豉油汁加醋,酸酸咸咸咁很開胃,吞拿魚比較瘦,但魚味也存在,質素不算差

基本上2個人食完呢碟都飽左7成

之後整埋
Tuscan Tomato Salad,呢個5分鐘攪掂,將材料撈幾撈又攪掂.醬汁同之前O個個差不多,但番茄份量十分多,加上生洋蔥同食,酸酸辣辣.

最後整埋個湯
creamy mushroom soup
呢個湯成750ML,其實夠3個人飲,好抵玩.最重要係呢個湯完完全全感受到MUSHROOM既味道.VERY RICH,看樣子就知真的下足料,係成餐最滿意的一PART.飲完呢個湯,就知道出街既MUSHROOM SOUP完全係流料.只係放在熱水6-8分鐘就飲得,很方便.這個是首選

甜品無整到,太飽了

整體上很合適上班一族和情侶整幾味開心下,既方便又唔貴.如果大家下ORDER,記住叫呢個湯

2013-08-09
120 Minutes (Delivery)
幾方便
  • 有教學
因為朋友的關係,一早已經聽過Secret Ingredient的名字。原本認為是外國人的玩意,但試過之後就覺得其實很正。那天試煮的是Cheddar-Bacon Burgers with "Secret" Sauce and SI's Slaw。所有的食材都是裝好的,牛肉也是醃好的,全部用英文字母標示,簡單易明。很少下廚的我跟朋友跟住附上的食譜煮,雖然過程有少許慌亂,但尚算成功。食譜的步驟只有幾個,又有圖畫,很少看英文食譜的我也看得明白,我們兩個煮了大約15分鐘就完成了,除了上班一族,那些想試試煮飯仔又不想花太多時間在準備的非常值得試試。那個Burger的分量恰當,不會太大,一個人剛剛好。Cheddar, Barcon都是我最喜歡的食材。食的時候,感覺到中間的牛肉質素很高,濃郁的肉味,很Juicy! 那Secret Sauce跟Burger很搭。那個沙津的分量很多,我沒有試,但朋友很滿意,應該不錯。又有得玩下煮飯仔,又快又容易,都真係幾正,值得再試。
原本認為是外國人的玩意,但試過之後就覺得其實很正。

那個沙津的分量很多,我沒有試,但朋友很滿意,應該不錯。

又有得玩下煮飯仔,又快又容易,都真係幾正,值得再試。
Cheddar-Bacon Burgers with ''Secret'' Sauce and SI's Slaw
2013-08-02
2013-08-13 529 views
今日原本唸左好耐都唔知夜晚食乜好,又唔想再係街到行嚟行去等食飯,就突如其來唸起之前玩過嘅Secret Ingredient. 今次嘅menu好多都想食, 個Kimchi and Salmon Pancakes啦, 仲有Paella!!不過行左咁耐街消化左咁多Calorie就想食啲heavy啲嘅, 所以就揀左成日都係街見到嘅BLT burger 好彩係5點兒前唸到,可以叫埋外賣, 唔使專登走一專上環.係Hall 嘅廚房真係簡陋到一個地步._. 不過Secret Ingredient好在乜都prep唒俾你, 要嘅utensils又唔多, 又幾foolproof, 所以只要跟住啲steps好容易就可以整到好味嘅burger*v*今次煮嘅時候仲發覺其實係可以學埋煮嘢食添架!!今次學左如何用個煎pan toast 個bun XD 仲有仲有, 佢有得俾你揀埋你個patty要幾多成熟添! (張recipe 可以繼續留底做cheat sheet lol)只需切切切, 撈撈撈, 同埋疊埋啲嘢一齊, 話咁快我地個晚餐就完成左啦!!! 望住佢我覺得我地真係好勁 xd 佢所有材料都真係好新鮮!啲lettuce
 好彩係5點兒前唸到,可以叫埋外賣, 唔使專登走一專上環.
BLT burger
係Hall 嘅廚房真係簡陋到一個地步._.
cobb salad
BURGER!!!!
佢所有材料都真係好新鮮!啲lettuce 同 tomato好爽, 個patty superrrrr juicyyy!!雖然咁講好廢,但真係好有肉味,haha! 完全食得出係靚肉!!!  個dressing唔使自己整, 好好味但又唔會好膩, 唔怪得知係叫secret sauce, 要keep番個recipe to their own
 個salad就無冇特別啦, cobb salad嚟嚟去去都係咁, but 好amazed佢個青蘋果勁甜!!!

另外發現有樣嘢幾好就係可以自己再控制落啲咩: 唔仲意個乾果可以唔落, 仲意爆醬嘅示都可以落super多佢個secret sauce 落去 lol haha

睇左之前啲post, 都曾覺得佢几多膠盒 ... 但嗰日嘅instinct係不如洗左作佢之後可以攞嚟裝嘢~  雖最後懶haha無洗到.但建議大家真係可以咁做 xd 其實secret ingredient 最煩嘅都真係洗番啲碗>< 都唔想好衰咁留番俾啲姐姐洗, 所以乖乖地自己洗番^^ 好彩用嘅嘢唔多

如果大家嗰晚無嘢做,唔想煩,但又想玩下煮飯仔嘅話, 都不妨試下! 最好係玩完之後食嘅嘢係餐廳嘅水準haha! 我地整完仲有攞埋俾好辛苦庇護緊嘅姊妹食, 好warm 架!!<3

Other Info. : 而家first user $50 off!!!
2013-08-08
BLT burger
cobb salad
BURGER!!!!
2013-08-11 37 views
我喜歡烹調及享受入廚之樂,不過有時最煩惱的是要購買瑣碎的食材,尤以兩人為例,做一道西菜,往往要準備各式的香料、伴菜、香草等,難處在於所需份量不多,但在選購時卻遇到最低購買量的設限,因而浪費剩下來的食材。Secret Ingredient 除使您可輕鬆地成為大廚外,亦替有著如我一樣難題的人,能供一個完美的解決方案,不單節省購買食材的時間,從此也不會產生早有預料的浪費。在 Secret Ingredient 網上一站式的平台,首先找出喜愛的菜式,然後按進食人數來訂購所設定的份量,再輸入送貨或自取日期,與及送貨地址(辦公室也可) 等資料,10分鐘內便可完成整個選購過程,非常簡便。由於我是離島居民,暫時未能提供送貨服務,而老公也經常離開辦公室出外工作,所以也不考慮送到辦公室裡去,於是我選擇親自到 Secret Ingredient 位於太平山街的店舖自取,順便可探究那些 "秘密"。一進舖內,店員已得悉我是李小姐了,或許當天只有我選擇到取方式。經店員解釋過後,我便可提著購物籃回家去了。所有食材都妥善地包裝,並在包裝外清晰地貼上英文字母,方便各位 "大廚" 跟著烹調指引大顯身手!烹調指引圖文並茂,
所有食材
烹調指引圖文並茂,相比一般食譜更容易明白及掌握。
步驟 1 至 7 - Cheddar BLT Burger 食材
當天我要做的是 Cheddar BLT Burgers with "Secret" Sauce and SI Slaw。我先將烹調 Cheddar BLT Burgers 所需的食材取出,跟著烹調指引 1 至 7 的步驟處理。
步驟 1 至 2
步驟 1:先將麵包在鑊中加熱備用。
步驟 2:將煙肉煎至香脆備用。
步驟 3 至 6
步驟 3:放牛油於鑊中。
步驟 4 至 5:將漢堡扒按個人喜愛的生熟度煎煮。
步驟 6:再將 Cheddar Cheese 放於牛扒上數分鐘備用。
步驟 7 - SI Slaw
跟著處理 SI Slaw。
步驟 7:將青蘋果切薄片備用,然後放入餘下的食材及醬汁。
步驟 9 - SI Slaw 完成
步驟 8:將醬汁與食材混合拌勻,SI Slaw 便完成。

這道沙律最令我欣賞的是新鮮度,無論蘋果、椰菜絲、紅蘿蔔絲都保持異常爽脆。另外菜蔬的乾爽度也接近完美的100分,蘋果、椰菜絲、紅蘿蔔絲及小紅苺乾的四款食材,配搭也恰好,再伴入沙律醬汁,十分健康與美味。至於份量之多,足以供 3 - 4 人同時進食。
步驟 9 - Cheddar BLT Burgers 完成
步驟 9:將 Cheddar Cheese 塗上秘製醬汁並逐層拼砌,Cheddar BLT Burgers with "Secret" Sauce 便大功告成,自問賣相也相當不錯!

由 Thousand Island 調製而成的 "Secret" Sauce,果然有過人之處,老公一嚐後,便愛上了它。其實 Cheddar BLT Burgers 整體的質量也相當不俗,例如肉嫩軟滑、汁液充沛的漢堡扒,而我卻對生菜情有獨鍾,不單保持新鮮爽脆,食味更是清甜,證明貯存保質的工夫做得很出色。如要改進的話,Cheddar Cheese 可更有芝香。
SI's Greek Salad with Feta & Italian Parsley
與此同時,我也訂了 SI's Greek Salad with Feta and Italian Parsley。只要簡單地將所有食材與醬汁混合即成,真是比打針更迅速。如果要在市場購買,小小的份量,就連至少一個的份量也用不完,真是令人懊惱!

Feta Cheese 很香濃,配合其他紅燈籠椒、青瓜、橄欖、Italian Parsley 及生紅洋蔥等,不用飛到希臘也可嚐到地道的 Greek Salad。
Wholly Heaven Pecan Piie
我喜愛果仁,當在選購時看到 Wholly Heaven Pecan Pie 的照片,便感覺到它的味道應是不錯。這款甜品可於室溫直接進食,或可放焗爐加熱也可。

我們沒有翻熱便進食,酥皮雖薄,但鬆化。而面上的原粒與及碎粒 Pecan 均甘香脆口,令人齒頰留香。裡面黏黏的餡料,更與 Pecan 形成兩種不同的層次,甜軟潤滑,有幾分像老婆餅內的冬瓜蓉,使我也喜歡上它。

有了 Secret Ingredient,如今 Kan can cook EASILY!您要幾時當大廚,由您來上網作主!

2013-08-10
TakeAway
$50 (Lunch)
步驟 9 - SI Slaw 完成
步驟 9 - Cheddar BLT Burgers 完成