2022-11-03 168 views
經過就search下見無咩人不過見食評寫 老闆係 香港🇭🇰虹吸咖啡冠軍所以俾第一佢啦😉虹吸咖啡 (syphon Indonesia Gayo)虹吸咖啡要到收銀到揀豆簡介就寫 clear finish,black tea咁聞就香既 淡咖啡味入口清,質感爽味都中等濃沒有果味,不酸感覺係 一味清爽既咖啡 ☕️結: 我覺得會再去初體驗覺得良好😉☕️咖啡同簡介合乎🤝🤨#syphonIndonesiaGayo#虹吸咖啡#secondimpression
經過就search下
見無咩人
不過見食評寫
老闆係 香港🇭🇰虹吸咖啡冠軍
所以俾第一佢啦😉

虹吸咖啡 (syphon Indonesia Gayo)
虹吸咖啡要到收銀到揀豆
簡介就寫 clear finish,black tea咁
聞就香既 淡咖啡味

#syphonIndonesiaGayo
#虹吸咖啡
#secondimpression
2022-10-24 184 views
「第一印象靠外表,第二印象靠的是真心和實力」也係佢地既店名意思🫶🏻店主係虹吸咖啡師冠軍🏆食物正常發揮甜品一般🙈可能虹吸咖啡質素較好!🫣➣ 全日荷蘭寶貝班㦸 (💰𝟏𝟐𝟐)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟑.𝟔/𝟱️ 𝐃𝐮𝐭𝐜𝐡 𝐛𝐚𝐛𝐲 𝐩𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞既底價$𝟒𝟖~我地配左炒滑蛋,再配酪梨🥑($𝟐𝟎)、脆薯粒($𝟏𝟒)、𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐇𝐚𝐦($𝟐𝟎)、香腸($𝟐𝟎)份量真係好大呀😍三個女仔食𝟐個𝐌𝐚𝐢𝐧+𝟏個甜品已經好飽~𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞非常香脆但冇咩蛋味,食物質素正常冇特別驚喜🙈➣黑芝麻醬豆腐碗配慢煮雞扒 (💰𝟏𝟎𝟖)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟒.𝟐/𝟱呢個幾有驚喜啊🫶🏻 黑芝麻醬香氣濃郁~日本豆腐好嫩滑,配慢煮雞扒、溫泉蛋、牛油果同沙律菜,食落零負擔又飽肚😙牛油果係大大片好足料~雞扒好嫩滑!➣豆腐𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 (💰𝟏𝟎𝟖)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟐.𝟓/𝟱呢個一般😢有豆腐味冇𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮咖啡味~手指餅都沾唔哂咖啡☕️似豆腐蛋糕多啲整體好淡味➣𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 (💰𝟒𝟐)➣𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 (💰𝟓𝟎)➣𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 (💰𝟓𝟐)我係飲𝐰𝐡𝐢𝐭𝐞既都唔錯~拉花好靚🥳🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟕.𝟐/𝟭𝟬💰𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙: ~$𝟭

➣ 全日荷蘭寶貝班㦸 (💰𝟏𝟐𝟐)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟑.𝟔/𝟱

➣黑芝麻醬豆腐碗配慢煮雞扒 (💰𝟏𝟎𝟖)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟒.𝟐/𝟱

➣豆腐𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 (💰𝟏𝟎𝟖)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟐.𝟓/𝟱

➣𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 (💰𝟒𝟐)
➣𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 (💰𝟓𝟎)
➣𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 (💰𝟓𝟐)
我係飲𝐰𝐡𝐢𝐭𝐞既都唔錯~拉花好靚🥳

🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟕.𝟐/𝟭𝟬
💰𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙: ~$𝟭𝟬𝟬
2022-10-16 157 views
@Second Impression又係bucket list ✅✅✅一間全黑佈置嘅coffee shop打卡唔錯 唔錯佢哋嘅餐牌第一頁清楚解釋店名嘅意思“第2印像是真心和實力”首先咖啡係用虹吸呢個做法好聰明虹吸後咖啡師會拉一個花先送到客人面前用虹吸沖嘅做出嚟嘅款式就唔會多例如唔會有dirty 亦唔會有hand drip🤔杯咖啡真心好普通食物方面選擇唔太多可能係店主想做得簡單啲容易控制店面位置唔多簡單啲係另一聰明做法👍我叫咗pancake 加上5款食物牛油果Parma ham 雞扒溫泉蛋同酸種麵包個sourdough 做得好好味配Parma ham 😋我覺得我認真練習下拉花都希望可以開一間同類型小店要毛小孩friendly嘅開心其實好簡單
@Second Impression
又係bucket list ✅✅✅
一間全黑佈置嘅coffee shop
打卡唔錯 唔錯
佢哋嘅餐牌
第一頁清楚解釋店名嘅意思
“第2印像是真心和實力”
首先咖啡係用虹吸
都希望可以開一間同類型小店
要毛小孩friendly嘅
開心其實好簡單
2022-04-01
叫了一杯虹吸咖啡。 店員話nutty啲,我自己就覺得fruity啲,我不專業,只能用好純粹嘅詞表達,入口都香滑,喉嚨不會躁。 欣賞咖啡師製作都不錯,但可惜背景斜望係廚房,遮布遮唔哂,$100杯咖啡欣賞其制作過程都會感覺良好,可惜不是每一間都可以欣賞到。同堆都係志在坐2-3hrs. 店又沒有其他客人,就坐耐啲。焙茶麻糬蛋糕 $50 (有返暖)性價比低,蛋糕口感普通,似普通麵包鋪蛋糕,又乾又鬆散,焙茶味微。麻糬硬而不煙un. 份量極少,個人口味份量應要有1/3。望落就好似俾片莎莉蛋糕你食咁。伴碟同蛋糕完全唔夾。當然獨立食味道也不好男店員面口異常特別,不想招呼一樣。

焙茶麻糬蛋糕 $50 (有返暖)
麻糬硬而不煙un. 份量極少,個人口味份量應要有1/3。
望落就好似俾片莎莉蛋糕你食咁。
伴碟同蛋糕完全唔夾。當然獨立食味道也不好

男店員面口異常特別,不想招呼一樣。
Second Impression初初開店嘅時候已經有好多啡友提及, 大家都好評呢間由香港區虹吸比賽冠軍主理嘅小店, 過咗半年終於有機會試試冠軍級Syphon地點有少少吊腳, 係2個鐵路站之間, 不過型格寶藍色門面相當易認店內裡用上黑白主調, 吧枱放上6個虹吸壺, 可以欣賞咖啡師用心沖煮, 虹吸壺紅光加上咖啡徐徐升上, 非常治癒我地揀咗PNG同Ethiopia, 2款唔同風格, 不過虹吸咖啡比較厚實, 同平時手沖明顯嘅層次感有少許不同, 要多D時間飲唔同溫度中嘅變化以Dutch Baby Pancake為主嘅All day出面都少有, 我地各自揀咗喜歡嘅配料, 用煎pan送上保溫之餘又IG-able, pancake係比較煙韌果種, 好重蛋香, 邊位脆口, 唯獨係沙律菜較濕多醬汁, 少少影響pancake味道

Syphon
  • Syphon
2022-09-14 164 views
呢日想食smoothie bowl, 就上網揾下去邊食,唔覺意揾到呢間就嚟試吓喇~🔸 ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ᴅᴜᴛᴄʜ ʙᴀʙʏ $140呢度比較出名同多人打卡嘅就係呢個ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ᴅᴜᴛᴄʜ ʙᴀʙʏ佢嘅特別之處係除咗有塊dutch pancake之外,上面啲配料係自選配搭嘅~唔計蛋,最少揀四樣配料✨ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ ᴡɪᴛʜ sᴄʀᴀᴍʙʟᴇᴅ ᴇɢɢs ($48)Pancake 金黄香脆,賣相吸引,不過略欠蛋味至於炒蛋,食落似老麥嘅炒蛋…軟身,蛋味唔突出,而且味道比面頭嘅黑椒碎嘅味蓋過咗✨ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ($20)正常牛油果~✨ᴄʀɪsᴘʏ ғɪsʜ ғɪɴɢᴇʀs ($18)應該係用現成魚手指翻熱返🙈 得一條半…魚手指本身都細條,佢嗰一條仲要切開一半…份量少同埋賣相唔好,咁樣切開咗好似比人食咗一啖咁🙈✨ᴘᴀʀᴍᴀ ʜᴀᴍ ($20)普通parma ham~✨sᴀᴜsᴀɢᴇ ($20)普通司華力腸~都煎香咗嘅✨ᴛᴀᴛᴇʀ ᴛᴏᴛs ($14)得幾粒好細粒嘅薯粒,比魚手指遮住仲差啲見佢唔到🤣整體嚟講,賣相都幾啱打卡,但味道就好普通,以佢百幾蚊嘅價錢會expect味道好啲啲/份量多啲啲🙈

🔸 ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ᴅᴜᴛᴄʜ ʙᴀʙʏ $140
Pancake 金黄香脆,賣相吸引,不過略欠蛋味
✨ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ($20)
正常牛油果~
✨ᴄʀɪsᴘʏ ғɪsʜ ғɪɴɢᴇʀs ($18)
✨ᴘᴀʀᴍᴀ ʜᴀᴍ ($20)
普通parma ham~
✨sᴀᴜsᴀɢᴇ ($20)
普通司華力腸~都煎香咗嘅
✨ᴛᴀᴛᴇʀ ᴛᴏᴛs ($14)
得幾粒好細粒嘅薯粒,比魚手指遮住仲差啲見佢唔到🤣
整體嚟講,賣相都幾啱打卡,但味道就好普通,以佢百幾蚊嘅價錢會expect味道好啲啲/份量多啲啲🙈🙈可能咁啱我揀嘅配料都麻麻,其他配料就未試過喇~

🔸 ɢʀᴇᴇɴ ɢᴀʀᴅᴇɴ sᴍᴏᴏᴛʜɪᴇ ʏᴏɢᴜʀᴛ ʙᴏᴡʟ $86
ʙᴀɴᴀɴᴀ | ᴍᴀᴛᴄʜᴀ | ʙᴇʀʀɪᴇs | ʏᴏɢᴜʀᴛ | ʜᴏɴᴇʏ | ᴄʜɪᴀ sᴇᴇᴅs | ɢʀᴀɴᴏʟᴀ
Smoothie bowl嘅綠色係由matcha度嚟~比較少見smoothie bowl有matcha, 所以揀咗呢款😆
食落就主要係食到香蕉味,matcha味就唔太覺
面頭有好多berries同烘香咗嘅脆脆granola,口感豐富,味道都幾好!😆

🔸 ʙᴇʟɢɪᴜᴍ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ $50
賣相唔錯~係奶味比較重嘅朱古力🙈

🔸 ᴛᴇᴀ | ᴘʜᴏᴇɴɪx ᴅᴀɴᴄᴏɴɢ | ʜᴏɴᴇʏ ᴏʀᴄʜɪᴅ sᴄᴇɴᴛ $50
用香檳杯嚟裝都幾特別,不過佢隻杯仲細過平時見嘅香檳杯少少,茶嘅份量都好少😭飲一兩啖都冇咗半杯😭
茶味就比較淡…唔太飲得出蜜蘭香…加埋份量咁少有啲失望

整體嚟講,食物賣相係唔錯,幾啱打卡,
食物味道大致上都比較普通,而且份量偏少…
Smoothie yogurt bowl可以encore, 其他就未必喇🙈
二訪 Second Impression☕首次到訪時品嚐過佢地主打嘅虹吸咖啡,今次試試奶啡。Flat White 一如預期嘅高質,令我最印象深刻嘅係,飲到一半咖啡都無「沉落去」(有飲奶啡嘅人應該明我意思☺️),相當實在👍🏻黑芝麻醬豆腐碗配慢煮雞扒絕對係健康兼飽肚之選👍🏻每款材料包括雞扒、豆腐、溫泉蛋、羽衣甘藍、牛油果、蕃茄同奇亞籽都相當新鮮,佢令我撐到五六點先再次感到肚餓🥗Menu 上有一段簡介:「第 2 印象代表更進一步認識,不是靠外表和感覺,而是靠真實的自我,是經得起考驗和長時間的。真正的喜歡肯定來自第 2 印象」講得啱,呢種鍾意係細水長流嘅❤️
二訪 Second Impression☕

Flat White

黑芝麻醬豆腐碗配慢煮雞扒

講得啱,呢種鍾意係細水長流嘅❤️

💬特點 : 全黑style , 得獎虹吸咖啡店,為香港人點起一盞燈的荃灣隱世cafe💬🔶背景🔶2017及2018年香港區虹吸比賽冠軍咖啡師的,出身於 Accro Coffee 的咖啡師,其個人咖啡店在2021年底開張,主打的是虹吸咖啡(其實奶啡賣相都一流),以及Dutch Baby Pancake,餐牌大部分都以這款pancake做底去演譯出不同的鹹甜美味食物。🔶地點及環境🔶餐廳為典型香港式cafe,都是坐約20人為主,而設計都以2人位為主,近門口的窗口位置為打卡位,同時所有桌子都呈一個L型,都面向虹吸吧,讓客人可以看到整個沖煮過程,虹吸吧放置了5-6個虹吸壺,都全亮了燈,非常搶眼。據說看著咖啡師沖煮咖啡的過程為最治癒的時刻,那紅光一閃一閃,看著虹吸的升降過程,帶來了數分鐘的沉澱空間。🔶飲品🔶走一大段路去到Second Impression,為的就是虹吸咖啡,這次點了危地馬拉酒香日曬 (Guatemala Oriente SHB EP)如果飲開層次分明的手沖,可能大家未必習慣比較“厚身“的虹吸,但是,透過真空虹吸的現象,以及氣壓將水推入導管的方式來進行萃取的虹吸咖啡,將咖啡豆裡的精華短

🔶背景🔶

🔶地點及環境🔶

🔶飲品🔶

如果飲開層次分明的手沖,可能大家未必習慣比較“厚身“的虹吸,但是,透過真空虹吸的現象,以及氣壓將水推入導管的方式來進行萃取的虹吸咖啡,將咖啡豆裡的精華短時間提取出來,其醇厚濃郁,帶少苦的風味也是其他咖啡萃取方式很難比的上,香氣也十分濃郁飽和。

以下為網上找到的資料,嘗試讓大家更加了解今次咖啡特性:

現場咖啡豆種類 :簡單上說,為Arabica,品種為 Caturra(帶檸檬或甘橘酸味)/Catuai(甘甜)/Bourbon(最古老,餘韻甜)

【酒香日曬處理法】的特點

-相當耗費人工和時間,因為曝曬時要不停地確認發酵的程度
-利用發酵程度的不同類似於紅酒的發酵,加上日曬處理法,讓發酵時間更長,而得到酒香的效果
-選用的都是成熟紅果實
-特點 : 層次感更加豐富

當日點的咖啡,帶點香草,蜜糖,伯爵茶口感,平衝度高,仍層次分明,少苦而醇厚,很出色。

這裡的咖啡豆款式會定期更換,大家可以在不同時間來都飲到不同的風味。

虹吸咖啡 /🔹手沖咖啡
萃取方式 虹吸式 /🔹滴濾式
方便性 較麻煩 /🔹較方便
風味和口感 厚實圓潤油脂香氣濃/🔹層次分明、酸味明顯
沖煮時間 短/🔹較長
過濾方式法蘭絨濾布/🔹濾紙

當中,這裡的咖啡豆也會定期更換的。

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌗

後感

▫️為什麼叫second impression?
印象,往往為相識的重要過程。
想一想,第一印象通常是先入為主嘅主觀感覺,為雙方能否繼續發展的因素。但長遠的相處,往往取決於第二印象,經過代表進一步認識,才是實在嘅喜歡及客觀。相信Second Impression 的名稱由來為這個吧,做一間真正讓客人喜歡的店,即使地點不算方便,也願意回頭光顧。

人與人之間,咖啡店與客人也好,第二印象,往往才是能否走到終點的關鍵。▫️

整體評分 : 🌕🌕🌕🌕🌗

獨立洗手間 : YES
2022-07-04
$100 (Tea)
  • 虹吸咖啡
  • Dutch  Baby  Pancake
♥︎ Blue Tears $88藍眼淚既材料包括香蕉🍌、莓果🫐、乳酪🍼、蜜糖🍯、奇亞籽🪹、蝶豆花🦋、燕麥脆片🥣食落有天然既甜品同帶果香 係一個健康既早午餐選擇🤩 Blue Tears💧w/Banana, Berries, Yogurt, Honey, Granola, Chia Seeds, Butterfly Pea was a great choice for starting a new day☀️ It was sweet, fruity and healthy, totally coming back for this😋評分: 10/10🌟♥︎ Matcha Latte $52山政小山園抹茶飲落幾濃郁同順滑 仲帶少少回甘🤣 加上心型既拉花都幾精緻 值得一試😍Matcha latte was rich, smooth and with a sweet aftertaste🍵 Loved the heart-shaped latte art too🤍評分: 8.5/10🌟 ♥︎ All Day Dutch Baby Pancake with egg $120全日荷蘭寶貝班戟最少要揀4款
♥︎ Blue Tears $88
評分: 10/10🌟

♥︎ Matcha Latte $52
評分: 8.5/10🌟

全日荷蘭寶貝班戟最少要揀4款材料有少少唔friendly🥲 今次揀咗炒蛋、蘑菇、牛油果、烤慢煮雞扒同法國酸種麵包🥚 整體味道唔錯 不過調味就鹹咗啲 同埋班戟比較薄身 口感冇想像上咁豐富😮‍💨
Dutch Baby Pancake with the minimum choices of toppings was slightly unfriendly🥹 I picked avocado🥑, mushroom🍄, sourdough🥖 & roast sous vide chicken for the toppings🐓 The taste was not bad, but I just hope the mushroom & chicken could be less salty🧂
評分: 7/10🌟
————————————————————————————
Second Impression (荃灣)
荃灣沙咀道129號好運唐樓地下14號舖

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiffcafe
𓍼 #foodietiff荃灣
𓍼 #foodietiff推介

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #secondimpression #香港美食 #美食推介 #荃灣美食 #打卡cafe #打卡餐廳 #打卡早餐 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
Blue Tears
Blue Tears
  • Blue  Tears
由於我今日去開荃灣 咁就係ig搵下附近有無咩cafe😝跟住就發現左依間叫做第二印象既cafe😳店面都係黑色型格風為主 咁岩我今日又係全黑裝扮 所以決定試依間😝依間咖啡店主打虹吸咖啡😍店主係冠軍虹吸咖啡師🤓當中最深刻一句係「第一印象靠外表,第二印象靠的是真心和實力」入到去鋪頭都設有半戶外座位😳近門口位既感覺都係打卡位🤓行入啲仲見到有成排虹吸壺,感覺相當搶眼😍除了主打虹吸咖啡,仲有啲主食、輕食及甜品,選擇不算多,想食甜品都要睇下收銀前既小黑板當日供應咩甜品☺️但見到有自選All Day Breakfast,感覺好特別,都係第一次見😆不過我最後揀左White牛奶咖啡同埋豆腐提拉米蘇🤘🏻牛奶咖啡感覺都算大杯,凍左飲落口都keep到果種味道👍🏻而豆腐提拉米蘇好特別,食落去豆腐同提拉米蘇岩岩好比例,食落去剛剛好既口感!而且豆腐唔會掩蓋左提拉米蘇既味道,提拉米蘇唔會搞到成個口都係粉👍🏻喜歡虹吸咖啡建議可以黎試下👍🏻
由於我今日去開荃灣 咁就係ig搵下附近有無咩cafe😝
跟住就發現左依間叫做第二印象既cafe😳
依間咖啡店主打虹吸咖啡😍店主係冠軍虹吸咖啡師🤓
不過我最後揀左White牛奶咖啡同埋豆腐提拉米蘇🤘🏻

牛奶咖啡感覺都算大杯,凍左飲落口都keep到果種味道👍🏻

喜歡虹吸咖啡建議可以黎試下👍🏻
2022-06-28 239 views
今日嚟到荃灣做完嘢,見有啲時間就搵間cafe坐吓😌最後去咗呢間純黑型格風cafe😎原來店名嘅理念係「第一印象係靠外表,第二印象係靠真心同實力」好有意思🤔🤔試過之後我對佢嘅first同second impression都好好🥰🖤獨家黑芝麻醬豆腐碗配慢煮雞扒 ($108)夏日炎炎,簡單食個冰涼嘅沙律都唔錯😁慢煮雞一如一般慢煮雞嫩滑😌但因為加咗香草,味道更吸引😋最特別係個芝麻醬🤩酸酸甜甜又帶芝麻香,令到沙律菜更爽甜好食😁再加埋剛熟嘅牛油果同溫泉蛋真係好大碗,絕對係一個啱哂健康減肥嘅生酮餐🤗🤗🍎烤蘋果金寶班㦸 ($120)食完沙律開胃晒😂忍唔住叫咗個想試好耐嘅Dutch baby pancake 🥞 一路等都已經一路聞到玉桂嘅香味🤤熱辣辣嘅鐵盤裝住脆卜卜嘅pancake😍同我心目中幻想係好厚好粉好飽肚完全兩回事😆爽脆嘅蘋果配搭冰凍嘅雲尼拿雪糕🍦絕配🤤🤤🤤🤤
獨家黑芝麻醬豆腐碗配慢煮雞扒

🖤獨家黑芝麻醬豆腐碗配慢煮雞扒 ($108)
烤蘋果金寶班㦸

🍎烤蘋果金寶班㦸 ($120)

獨家黑芝麻醬豆腐碗配慢煮雞扒
烤蘋果金寶班㦸
Cafe以黑色為主調, 打造出神秘又型格既感覺😎食物主要有all day同甜既dutch pancake, yogurt bowl, toast & salad😛聽聞虹吸咖啡都好出色的 ☕️ 🍴ᴍᴀɪɴ· All Day Dutch Baby Pancake $134﹟ Pancake 以煎pan呈上, 熱辣辣♨️個All Day特別在可比客人自己mix & match想食既配料同埋個底係用Dutch Pancake🥰配料最少要選4款之下我簡左牛油果、雞扒、香腸同脆魚柳☺️味道都正常發揮, 條腸較搶鏡同較出色🤣雞扒感覺一般, 份量唔算多同埋雞皮較多, 無咩肉食咁🤔而pancake就係走薄脆口感😛🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· Berries Dutch Baby w/ Homemade Jam $78﹟叫完鹹pancake, 當然要試埋甜😆個人較喜歡這款, 整體酸甜度幾balance, 唔會話啲果jam一味爆甜💓加埋球雪糕一齊食, 冰火交融🍦🥤ᴅʀɪɴᴋ· Iced Mocha $50﹟啡味同朱古力味都香濃突出😛成件事balance得好好🥰🥤ᴅʀɪɴᴋ· Sparkling Press Juice $4

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Iced Mocha $50
﹟啡味同朱古力味都香濃突出😛成件事balance得好好🥰

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Sparkling Press Juice $40
﹟氣泡果汁係一支bottle咁黎, 另外有杯裝左冰既水杯比大家倒落去再飲, 飲落接骨木花味道清新, 唔會甜膩, 夏天飲係幾爽🍹但定價好似有啲高😂
嗰日忽然想飲咖啡而且飲 full 啲嘅感覺,然後諗起有朋友唔止一次向我推介呢度嘅虹吸咖啡,好,Go☕飲嘅係咖啡師推介嘅埃塞俄比亞豆,果香好突出👍🏻仲叫左碗 Yogurt Bowl "Pink Surprise",紅肉火龍果嘅粉紅色的確俾左我 一個 Surprise😆好靚但又唔係人工色素。除左裡面好多生果,我仲鍾意佢有好多果仁☺️👍🏻對呢度 First Impression 已經好好啦,下次就再來睇下 Second Impression 如何☺️

• 虹吸咖啡
2022-05-09 108 views
荃灣咖啡店多就真係唔洗多講,係競爭咁大既荃灣區,仲要疫情下開舖既咖啡店,咁有勇氣同熱誠,一定有佢個之處全店唔算大,以黑色同藍色為主調,走型格風,咖啡店既店主原來係2017及2018年香港區虹吸比賽冠軍,店內放滿了一壺壺既虹吸咖啡器具,睇住咖啡師用心咁沖煮咖啡,都真係幾治癒☺️Kenya虹吸咖啡揀左Kenya非洲豆,果酸味好爆,After taste有茶感,凍左酸感更明亮Matcha Latte用左山政小山園抹茶粉,搽茶粉份量都好多,整杯抹茶味係非常濃郁,但有點過濃,成杯反而變得有點苦澀Berries with homemade Jam Dutch Baby Pancake以為會好膩,但原來係好薄身帶少少脆既pancake底,配埋mix barries, 同一球雲呢拿雪糕,味道酸酸甜甜都幾好味有時到咖啡店就係想給自己一個個喘息的空間,好讓自己放下心情,慢慢享受著咖啡甜點,呢度就係我想要既地方

Kenya虹吸咖啡
Kenya

Kenya
2022-04-19 156 views
我地貪特別咁自己揀左個Dutch baby pancake! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️配左牛油果 蘑菇 司華力腸 同薯粒無揀錯 配埋個pancake 無得彈!平日食all day breakfast 最唔鍾意就係迫我要食呢樣個樣 想食牛油果又點樣額外加錢呢到一個底價 再任你點加 係 可能最後都差唔多 但係起碼可以自己揀哂想食咩呀!煮得當然唔錯 Dutch baby又唔會太厚 唔會食到好膩 剛剛好另外我地叫左個Chicken Mac N Cheese 又無得彈⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️拉絲係呢個Mac N Cheese絕對係基本 有番咁上下拉絲當然都有番咁上下濃味 但個人覺得濃而不膩 令人會想要食 雞肉有啲乾 但好有rosemary味 香味答夠!整體絕對有5星!飲品揀左matcha latte 同 cold brew coffeeMatcha latte ⭐️⭐️⭐️微苦 茶苦味偏重 但未去到苦澀 Cold Brew Coffee ⭐️⭐️⭐️靚 但有啲細杯😅順帶一提 當日應該係店主係鋪頭 剛好我地坐既位比蜜蜂入侵!同店主講完 佢二話不說 勇字行頭咁拎左個電蚊拍出黎 殺死左隻蜜蜂 令我地可以安心食飯總括黎講 食物一流 飲品可能差
配左牛油果 蘑菇 司華力腸 同薯粒
無揀錯 配埋個pancake 無得彈!
呢到一個底價 再任你點加
係 可能最後都差唔多 但係起碼可以自己揀哂想食咩呀!
雞肉有啲乾 但好有rosemary味 香味答夠!
整體絕對有5星!

Matcha Latte

Cold Brew

總括黎講 食物一流 飲品可能差少少 但服務真係好好 好有禮貌 係一個好好既第一印象
2022-03-12