大坑可以話算係一個隱世地方,有種恬靜感。區內高檔餐廳林立,亦有不少Chill 嘅酒吧。今次黎到  ,9衝鼎鼎大名嘅大坑薯條!餐廳仲主打本地手工啤酒同各種中西fusion菜,真係十分期待!餐廳裝修以懷舊工業風格為主,帶點殖民地時期味道,夜晚燈光較為幽暗,幾有氣氛同格調!而且地方闊落,啲枱唔會擺到好密,啱晒同朋友輕鬆chill下!餐牌方面,啤酒種類非常多!可以根據個人口味,選擇清爽🌱、啤酒花味重🌸、麥味重🌾、酸味重🍋等口味。📣特別留意:由營業開始到8pm係Happy Hour,啤酒有2️⃣0️⃣%off 優惠🥳(Mon - Fri,公眾假期除外)記得把握時間叫喇![🔻所有餐點均需另收加一服務費]———————————————————————🍺啤酒🔸Si L Dan ($80 + 20% off ; Large 450ml)今次我叫咗呢款啤酒花類別嘅啤酒,如果唔鍾意啤酒苦澀味嘅朋友,推薦叫呢杯!味道上類近1664白啤酒,比較Fruity,入口有芳香感,非常Relax!🍽️餐點🔸大坑薯條($78)呢個係必叫小食!即叫即做,食物等得耐少少,但等待係值得!新鮮熱辣辣薯條以瓦煲裝著,可以提高保溫效果。調味以孜

今次黎到  ,9衝鼎鼎大名嘅大坑薯條!

餐牌方面,啤酒種類非常多!

記得把握時間叫喇!
[🔻所有餐點均需另收加一服務費]
———————————————————————
🍺啤酒
Si  L  Dan

🍽️餐點
🔸大坑薯條($78)
下個坑薯條
呢個係必叫小食!即叫即做,食物等得耐少少,但等待係值得!
新鮮熱辣辣薯條以瓦煲裝著,可以提高保溫效果。
調味以孜然味爲重,配以鹹高菜、乾辣椒點綴,微辣又惹味!
薯條係屬於粗長款,外表炸得十分乾身,入面非常粉軟,調味粉足夠,令人食唔停口!
✨個人認爲重點係餐廳自家調整嘅南乳蛋黃醬,仲有酸瓜碎入面,完全令薯條味道昇華!

🔸腐乳卡邦尼($138)
腐乳卡邦尼
意粉份量夠大,有大量火箭菜鋪面,裏面有洋蔥、煙肉、溫泉蛋等材料。
不過意粉質地略為失望,不夠爽彈,麵粉感略重。
西方菜式加入中式調味,味道上係配合,可惜腐乳嘅鹹香太搶風頭,食唔到卡邦尼嘅忌廉味,白汁亦都較稀身唔夠濃郁,有點可惜。

🔸炸鷄治($158)
炸雞治
雖然呢個餐牌上係三文治類別,但其實佢係一個漢堡包😆
估唔到,成餐最好食係呢個炸雞漢堡!🙀等候時間亦都係最耐,因爲係新鮮焗出黎。一上菜,成個漢堡都係散發熱騰騰煙氣!
裏面炸雞非常嫰滑Juicy, 可以話係我食過嘅炸雞漢堡之中TOP1🏆
而且調味上非常獨特!漢堡中有特製南乳醬、芝士塊、青瓜,濃郁帶點清新。
最特別係加入酸甜子薑中和油膩感,亦都為一個漢堡包帶來爽脆口感!
另外塊係法國甜包以牛油烘焗,非常鬆脆!夾埋餡料嘅時候吸收埋雞油香及南乳醬味道,真係非常好食!💖
———————————————————————

推介指數:💛💛💛💛💛

⭐ 環境好、空間大嘅酒吧喺香港寸金尺土嘅地方真係買少見少!
雖然食物單價較貴,不過食物配搭新穎,將中西元素融合得非常好!

⏰用餐時間:晚市 1️⃣2️⃣0️⃣分鐘(餐廳10pm就關門,基本上唔會有人趕你走)
2021-07-20
Si  L  Dan
下個坑薯條
  • 炸鷄治
2021-07-20 207 views
大坑真是有超多cafe和酒吧,每間都各有特色又吸引!! 這天晚上來到這家酒吧,環境超有feel,亦提供大量手工啤酒🍻但食物是最吸引的哈哈😆//必試大坑薯條🍟加了很多孜然和乾椒,聞到很濃的香料味~份量大又惹味😙一定要襯熱吃呀😌//另外點了一直很想試的Reuben sandwich 🥪 又是很大份,sourdough夾著數片smoked pastrami,還有Swiss cheese和配上酸菜,實在太好吃!! 不會太鹹又滿足🤩//最後呀,當然還有甜品😌豪不猶豫點了椰絲雪糕斑斕西多💚繼續是大份量!! 西多裡夾了滿滿的斑斕醬,本來以為會很甜膩,但沒有呢!! 配上佈滿椰絲的雪糕一起吃,天呀! 邪惡食物都是好吃的!!!!🤩🤩
2021-07-10 166 views
呢間位於大坑專門飲手工啤嘅餐廳Bookmark咗勁耐終於有機會一試!英國風設計嘅外牆同裡面勁港式裝修好強烈嘅對比連嘢食都走fusion路線腐乳 南乳 孜然呢啲咁中式嘅香料都會係佢哋嘅菜式搵到樣樣都好想試不過今次晏晝嚟到就冇手工啤試咗佢哋嘅主食大坑薯條招牌薯條都唔使講嚟到就係為咗佢超大兜薯條即叫即炸嚟到嘅時候熱辣辣勁大浸孜然粉味 啲口水係咁分泌食落唔洗講 重口味之選!每條薯條都沾滿孜然粉好香又重味唔好俾面頭啲辣椒嚇到佢係微辣鹹香幼薯條更加唔使講夠熱夠脆口覺得唔夠味仲可以點蛋黃醬食 正上加正炸雞治原先以為真係三文治點知原來係鬼佬三文治 Burger勁大塊炸雞夾住喺兩塊包之間好壯觀炸雞用南乳醬醃好再炸雞肉質感驚喜地juicy又嫩滑好有南乳香🤤返屋企出咁好軟熟又唔乾有搽牛油輕輕煎過加埋啲生菜同蛋黃醬好有特色嘅burger南瓜大蝦意大利飯呢個就真係麻麻地唔太推薦我以為係用南瓜蓉打成汁煮嘅意大利飯出到嚟係南瓜粒 蝦 同意大利飯三樣嘢係分開 食唔到融合埋一齊嘅感覺而且意大利飯質感較水狀唔夠creamy味道比較清淡但偏辣 有點失望整體來講除咗個意大利飯其他嘢食都好滿意招牌的薯條一定推薦下次試吓夜晚嚟試
呢間位於大坑專門飲手工啤嘅餐廳
Bookmark咗勁耐終於有機會一試!
英國風設計嘅外牆同裡面勁港式裝修好強烈嘅對比

嚟到就係為咗佢
超大兜薯條即叫即炸
嚟到嘅時候熱辣辣
勁大浸孜然粉味 啲口水係咁分泌

食落唔洗講 重口味之選!

每條薯條都沾滿孜然粉好香又重味

其他嘢食都好滿意
招牌的薯條一定推薦
下次試吓夜晚嚟試吓佢啲手工啤先🍻
2021-07-08 245 views
之前無堂食所以只能叫外賣,已經食過知道好好味,之前食佢個腐乳意粉真係好難忘!今次終於可以食到堂食,試吓啲上次無食過既野啤酒全部on tap 唔使多講,少爺啤水準一直都好穩定。一坐低第一時間點左個砂煲薯條,非常重口味,你見到台台都有人點就知佢係好野不過始終係前菜份量就少啲既。食完唔夠候,下次要點兩份前菜點左個麻婆豆腐芝士,超級好食。小小辣配返個水牛芝士,無諗過可以有咁既配搭,好好食!熱浪軟穀蟹😋😋😋又係新玩法,辣味既軟穀蟹又係未試過,好正呀!2xx 既封門柳真係好抵食,本身封門柳都貴,雖然賣相係真係無咩特別,而且睇落好少,但因為封門柳本身貴同埋真好好食,所以真係唔算貴!超級有新意既賽旁蟹麵😋😋😋😋好特別好有創意,不過味道有啲淡,同埋啲麵太粗我自己唔係太鐘意。好可惜我地呢日去佢冷氣壞左,如果唔係可以再食多啲野飲多啲野~
今次終於可以食到堂食,試吓啲上次無食過既野

啤酒全部on tap 唔使多講,少爺啤水準一直都好穩定。

不過始終係前菜份量就少啲既。食完唔夠候,下次要點兩份

前菜點左個麻婆豆腐芝士,超級好食。
小小辣配返個水牛芝士,無諗過可以有咁既配搭,好好食!

超級有新意既賽旁蟹麵😋😋😋😋

2021-07-07
  • 封門柳
2021-07-04 125 views
好有氣氛 好多人好熱鬧~好彩有book位walk in既話應該有排等d staff大部份都後生 由confirm booking到落單到上菜到埋單感覺都好nice好舒服!👍🏻大坑薯條($78)無得輸 應該落左椒鹽孜然粉 好野味 熱辣辣炸得好香口但又唔油膩 而且好大份腐乳卡邦尼意粉($138) 就咁食d意粉會覺得偏鹹但加埋火箭菜、青瓜、洋蔥等等既配料就中和番 成件事出奇地match!布袋麻婆($148) 布袋芝士+麻婆肉醬幾過癮 不過係幾重口味 要食番隔離d bb波菜沙律 加左d鹽粒好好味一人一杯啤酒 chill住過左一晚Beer menu有好多local beer揀💛p.s. 背景音樂比較大聲 如果想靜靜地傾計呢間酒吧餐廳就唔建議啦
好有氣氛 好多人好熱鬧~
好彩有book位walk in既話應該有排等

一人一杯啤酒 chill住過左一晚
Beer menu有好多local beer揀
💛
2021-06-27 133 views
喺大坑行吓又口痕,就同朋友一齊入咗呢間second draft 。呢間嘅風格似係一間酒吧佢有好多唔同嘅手工啤酒可以選擇。當然如果有好鍾意食薯條嘅朋友應該都知道呢間店相當出名就係薯條,因為佢嘅薯條相當出色同埋好食嘅。之前都見過有好多foodie推介,所以今次都即刻試一試佢嘅薯條🍟🥰果然同傳聞一樣好食 真心推介 佢係好香口同埋有d辣味 同平時d咩黑松露薯條底者芝士薯條係唔同,岩曬鍾意食辣味香口既朋友仔。☺️

早前和友人在銅鑼灣看完電影到大坑吃下午茶 話說白熊小編沒有去過大坑的說🤣所以真的蠻期待的 大坑和旁邊熱鬧的銅鑼灣真的很不同 給我的感覺是旺中帶靜的社區 因為我們真的很~餓~ 所以選了這間酒吧餐廳 下次再去發堀其他cafe吧!我們星期天的3點多到 見openrice還可以book就選擇walk-in(什麼邏輯🤣總之最後就是還有位置啦🥳)Second Draft對於我來說是走工業風的路線🏭牆上印了很多中文的標語感覺挺懷舊的 身為吃貨的白熊小編當然是做足功課有備而來的😆點了兩個有名的小食 作為酒鬼的我也一定要試試他們的craft beer!(友人表示才不要跟我瘋🤣)-🌟-大坑薯條 $78是這裡的signature!! 我們看見上面的乾椒嚇了一跳還怕會很辣🌶️但其實只有淡淡的微辣 相反椒鹽跟孜然的味道很重 整個就是避風塘style~ 旁邊附的是橙橙的蛋黃醬 但我覺得薯條本身已經很惹味了 不點醬也很好吃!份量也超多🤣啫啫雞翼煲 $138 (抱歉沒拍照片)平日吃的也是啫啫雞煲 以雞煲的方法煮雞翼也是第一次吃 用的是三黃雞翼 個人覺得雞翼偏大隻(幸福的口感🥰)醬是自家水牛醬 配上藍芝士和唐芹 確是重口

-🌟-
大坑薯條 $78

啫啫雞翼煲 $138 (抱歉沒拍照片)
平日吃的也是啫啫雞煲雞煲的方法煮雞翼也是第一次吃 用的是三黃雞翼 個人覺得雞翼偏大隻(幸福的口感🥰)醬是自家水牛醬 配上藍芝士和唐芹 確是重口味之選!吃到最後其實很鹹 加上薯條也是很鹹😅所以其實我們是吃不完的 如果下次再去可能會點一些主菜什麼的比較沒那麼容易膩啦~

Classic [Young Master Brewery, HK] (Local) Small $43
朋友常說一杯啤酒等於2碗飯的熱量🍚🍚 我~不~聽!啤酒那麼好喝是不會胖的(自欺欺人手法🤭)這次點的是pale ale🍻 屬於一種淡色啤酒,以烘焙麥芽加上啤酒花發酵而成(google大神幫緊你幫緊你)果味和啤酒花香蠻出的 酒精濃度也只有5% 很適合喜歡day-drinking或happy hour 的大家!(也就是我)

-🌟-
整體來說雖然是偏貴 但真的很好吃 話雖如此 下次再來大坑的話可能會想去explore別的cafe 星期天的下午不算很多人 在寧靜的小區中photo walk真的很寫意(謝謝前一晚打通宵麻雀只有半條人命也陪我的友人🥰)我們也遇見很可愛的柴柴耶~友善的主人也讓我們跟柴柴摸摸和拍照😍真的很胖🤣毛比較比起家裡的毛孩硬🤓(欸怎麼在點評柴柴呢🤣)
大坑薯條
$100 (Tea)
2021-05-20 454 views
朋友book mark左呢一間好耐位於大坑算係比較容易搵嘅鋪面小店夜晚嘅時候都己有氣氛 幾chill 見到好多外國人黎happy hour 🤣呢度主打fusion菜,之前食過另一間fusion菜所以都冇太大期望,見佢嘅餐牌都係差唔多我哋三個女仔首先叫咗兩個粉飯同一個小食share朋友叫咗杯classic cocktail啤酒來講都算係幾甜好重果味,女仔來講應該比較容易入口我呢d好怕苦嘅人飲落去都覺得接受到大坑薯條都係好多人推薦嘅食落去有好多調味嘅味道😂首先最大浸當然係嗰浸辣椒味同埋面上嗰啲調味粉味,係幾惹味嘅,但係食到最尾就覺得好鹹同埋感覺好似好多味道混雜埋一齊加埋佢個高茶孜然醬 食到我有啲一面問號但感覺重口味嘅人應該會幾鍾意🤣🤣Share plate來講都算係幾大份,我同兩個女仔食落去都唔會覺得太少呢個失望嘅意大利飯首先南瓜唔係好食到南瓜味,平時嘅南瓜意大利飯應該係變咗蓉,然後味道會滲入意大利飯入面但係呢度變咗南瓜還南瓜,蝦還蝦完全係每樣材料分開地上食落去有啲健康嘅感覺嘅,但係佢嘅辣味好重基本上遮蓋晒其他所有嘅味道份量偏少,同埋蝦都偏少呢個腐乳卡邦尼意粉算係想像中嘅味道可能唔係第一次
朋友book mark左呢一間好耐
位於大坑算係比較容易搵嘅鋪面小店

呢度主打fusion菜,之前食過另一間fusion菜
所以都冇太大期望,見佢嘅餐牌都係差唔多
我哋三個女仔首先叫咗兩個粉飯同一個小食share
Classic  cocktail

朋友叫咗杯classic cocktail
啤酒來講都算係幾甜
好重果味,女仔來講應該比較容易入口
我呢d好怕苦嘅人飲落去都覺得接受到

大坑薯條都係好多人推薦嘅
食落去有好多調味嘅味道😂
首先最大浸當然係嗰浸辣椒味
同埋面上嗰啲調味粉味,係幾惹味嘅,但係食到最尾就覺得好鹹
同埋感覺好似好多味道混雜埋一齊
加埋佢個高茶孜然醬 食到我有啲一面問號
但感覺重口味嘅人應該會幾鍾意🤣🤣

呢個失望嘅意大利飯
但係呢度變咗南瓜還南瓜,蝦還蝦
完全係每樣材料分開地上
食落去有啲健康嘅感覺嘅,但係佢嘅辣味好重
基本上遮蓋晒其他所有嘅味道
份量偏少,同埋蝦都偏少
腐乳卡邦尼意粉

呢個腐乳卡邦尼意粉算係想像中嘅味道
可能唔係第一次食腐乳意粉,所以都想像到嗰陣味會係點
腐乳同意粉又真係幾夾嘅,不過呢個比我之前食嘅更濃味
雖然佢都幾creamy,但係唔會覺得食到飽飽濟濟
沙律菜同青瓜都幾好食,唔會有草青味
雖然份量都係偏少,可能我哋幾個女仔share,一人一啖就食完
椰絲雪糕咖央西多

最值得推介嘅就係呢個MMVP—椰絲雪糕咖央西多
其實一開始冇諗住叫甜品嘅,但係因為食完都覺得唔太飽,所以叫多一樣
點知唔打唔撞之下叫咗樣最好食嘅!
呢個甜品真係令我好深刻,對呢間餐廳嘅好感直線上升😍😍
首先佢嘅椰絲多到不得了,一上枱好香椰絲味
我哋都好鍾意椰絲嗰浸奶味
上到枱嘅時候佢仲係熱辣辣我哋切開入面有好重嘅奶,好似夾心雲呢拿嘅感覺
再加上凍冰冰嘅椰絲雲呢拿雪糕,一凍一熱真係好好食
再加上椰絲嘅奶味,食落去真係好有幸福嘅感覺
同埋三個女仔share都食到三四舊算係咁🤣🤣
總括嚟講真係好睇大家叫咩餸
個人覺得薯條、腐乳意粉、仲有椰絲西多係值得叫嘅
不過佢嘅價錢都比出面嘅Cafe貴10%,仲要加一。。。
最奇怪嘅係佢單上面會有小數點(毫子)
但係佢間餐廳係唔收毫子。。。話四捨五入(無論係1毫定6毫都要比多一蚊)
咁點解你唔直接叫我哋比多一蚊🤭🤭
大家記住叫之前睇吓推介先,有啲唔太好食嘅但又小貴就會覺得唔值得
2021-05-20
Classic  cocktail
腐乳卡邦尼意粉
椰絲雪糕咖央西多
2021-05-19 291 views
呢度將港式茶記融合左西式既元素,所以你可以係餐單搵到腐乳、躐味、咖啡同手工啤👍🏻▫️我們係平日既下晝兩點幾幫襯,無咩人,好寧願。▪️我地點左午市套餐,包括腐乳卡邦尼意粉:腐乳配上卡邦尼完美融合,意粉唔會太硬👍🏻▫️元蹄治配左啤酒燒汁,食落似滷水汁,入面既肉似東坡肉撕成條狀,十分特別👍🏻▪️套餐配上薯條,灑上孜然粉,好惹味香口😋▫️Flat white咖啡味不濃,較稀,下次可以試其他🤣
▫️
我們係平日既下晝兩點幾幫襯,無咩人,好寧願。
▪️
▫️
元蹄治
▪️
套餐配上薯條,灑上孜然粉,好惹味香口😋
▫️Flat white
咖啡味不濃,較稀,下次可以試其他🤣

2021-05-18 292 views
✨點樣食推介✨💛良心手工啤酒bar💛💛大坑黃店💛Second Draft地址:大坑銅鑼灣道98號地舖🍖Mapo Burrata $148 (9/10) 🌟好好食🌟首先佢一上碟就勁香麻辣味🤤,食法就係用沙律菜做底,放d芝士+同等份量嘅麻婆肉醬上去,麻辣味勁解到burrata芝士嘅膩🤤令人一啖接一啖🤤怕辣嘅朋友都食到!佢好香但只係有少少麻麻地嘅感覺,1d都唔辣!必叫!🍖Chicken Hotcake $138 (8.5/10)係熱辣辣啱啱炸起嘅三黃炸雞٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و,雞肉嫩滑,同啤酒糖漿融合出鹹甜鹹甜嘅味道🤤好鍾意!但比較可惜嘅係佢嘅hotcake超實淨,好似食緊好實嘅蛋糕咁😂😂如果佢嘅質地可以好似平時d pancake咁就好🙆🏻‍♀️但overall都係好食😋🍖Cold Dressed Chicken Gizzard $48 (8/10)用黎送啤酒一流又超抵食嘅雞腎,佢嘅份量係塞滿曬成個碗😨依碗野都唔知殺左幾多隻雞先得黎😂講返佢嘅調味,柚子胡椒夾埋蔥蒜嘅調味好得宜,佢作為一個冷盤非常之清爽,亦食唔到內臟嘅臭味,唔錯唔錯🤤依度weekend下就都偏少人,都可以坐幾耐下😋推薦想飲啤酒chill

✨點樣食推介✨

💛良心手工啤酒bar💛
💛大坑黃店💛

Second Draft
地址:大坑銅鑼灣道98號地舖

依度weekend下就都偏少人,都可以坐幾耐下😋推薦想飲啤酒chill住過成個下就嘅你黎💛好食又好飲嘅黃店可遇不可求

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧🍧(滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️️(滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

愉快星期五,黎到大坑充滿英倫風嘅「𝚂𝚎𝚌𝚘𝚗𝚍 𝙳𝚛𝚊𝚏𝚝」暢飲手工啤同美食🤤醉翁之意今次真係在酒😜 哩度嘅𝘉𝘦𝘦𝘳 𝘮𝘦𝘯𝘶好清晰分開唔同嘅喜好口味,有爽口嘅,有重麥味嘅,亦有重果味🤩 不過最清楚都係直接問店員,推介下試左兩杯tasting,好快就揀左杯重果味易入口嘅☺️ 叫small size仲可以飲多幾款添😎 真係款式又多又特別🥴《 大坑薯條 🍟 》 $78 4 / 5 😋😋😋😋必點嘅薯條,係哩度嘅Signature👍🏻 食落有椒鹽、孜然等調味粉,令脆卜卜嘅薯條更惹味,再加入乾辣椒,好一個避風塘style😜 最佳伴酒小食😎😋《 大蝦南瓜意大利飯 》 $168 3 / 5份量偏少,幾個人一人兩啖就清左🥲 飯粒偏實淨,大蝦爽口,但南瓜味可以再出啲就好,整體味道清新👍🏻《 𝘙𝘦𝘶𝘣𝘦𝘯 燻牛治 》 $168 4 / 5 🤤🤤🤤🤤哩個𝘴𝘰𝘶𝘳𝘥𝘰𝘶𝘨𝘩比出面好多都更出色,口感軟熟,燻牛份量多,配搭醃菜同薑汁好醒胃🤤 《 𝘏𝘢𝘯𝘨𝘦𝘳 𝘚𝘵𝘦𝘢𝘬 封門柳 》 $248 4 / 5 😍😍😍😍封門柳打邊爐周不時都會食到,就咁燒嘅medium rare真係第一次🤤 好嫩滑嘅肉,沾上黑椒油食

《 大坑薯條 🍟 》 $78 4 / 5 😋😋😋😋

《 大蝦南瓜意大利飯 》 $168 3 / 5

封門柳打邊爐周不時都會食到,就咁燒嘅medium rare真係第一次🤤 好嫩滑嘅肉,沾上黑椒油食又得,就咁食更食到raw嘅牛香,好正😋 預先切到薄片,方便易食😎👍🏻

《 椰絲雪糕咖央西多 》 $82 4.5 / 5

全晚最驚喜反而係哩個甜品😍 椰絲雪糕好天然同濃郁嘅椰味🥥 咖央醬好多,熱烘烘嘅西多配雪糕同beer syrup🤤 冰火交融好滋味😋

整體黎講食物價錢偏貴份量偏細,但質素有水準,環境亦好舒適有情調,適合chill一chill而唔係打算開大餐🤪😂
  • 大坑薯條
宜家好多香港既酒吧都有做埋食肆,而呢間位於大坑既Second Draft更係走港式fusion路線😎🤘 菜式既種類同配搭都非常有創意,以menu上既“臘味意大利飯”為例,呢個菜式combination真係第一次見,好特別😝 酒吧亦有賣多款本地手工啤酒,適合一班朋友一路吹水一路飲下酒食下小食🍺*,.▤‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥𝓵𝓮𝓽'𝓼 𝓼𝓽𝓪𝓻𝓽‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥▤,.*🍟 大坑薯條 ($78)呢個薯條算係呢間bar既招牌菜,幾乎每枱必嗌。薯條即叫即炸,上枱既時候新鮮熱辣🔥 炸既timing亦掌握得岩岩好,係完美既金黃色而且食落係外脆內軟既狀態。調味方面非常重口,孜然味濃郁,加埋高菜同乾椒等佐料,食落微辣又香口。自家製既蛋黃醬同樣出色,雞蛋味豐富而且醬入面撈左高菜提升酸度,稍稍中和一下濃味既薯條。呢個薯條非常適合做佐酒小食,強烈建議嗌一大杯啤酒一路飲一路食😋 🐔 啫啫雞翼煲 ($88)同樣都係非常重口味既一款小食(如果平時鍾意清淡既朋友唔建議同時嗌薯條同呢個雞翼煲😶)。雞翼肉質嫩滑,外皮微微焦香,醬汁用上自家製水牛醬,味道香辣惹味,特別之處係醬汁撈左blue cheese🧀 陣芝士味冇顯得
賽螃蟹麵

🍟 大坑薯條 ($78)

🐔 啫啫雞翼煲 ($88)
同樣都係非常重口味既一款小食(如果平時鍾意清淡既朋友唔建議同時嗌薯條同呢個雞翼煲😶)。雞翼肉質嫩滑,外皮微微焦香,醬汁用上自家製水牛醬,味道香辣惹味,特別之處係醬汁撈左blue cheese🧀 陣芝士味冇顯得好突兀之餘仲令成個味道combination變得更有趣更複雜😆 煲入面仲落左啲芹菜,為濃烈既味道增加少少清爽既感覺

🦀 賽螃蟹麵 ($298)
呢個麵有少少好似“中式pasta”既感覺,以賽螃蟹為sauce,粗身既上海麵為麵底,好特別😂 平時既賽螃蟹會用蛋白去營造出蟹肉既口感,但呢個麵居然用到真正既手拆花蟹,蟹肉都幾新鮮,但美中不足係食到有少少蟹殼😅 有別於上面濃味既小食,呢個麵用左蛋黃、青瓜絲、姜絲同牛油醬呢啲唔算重口味既配料,比較能夠食到每樣食材既原味,再撈埋鎮江香醋一齊食,整體鮮味更加提升😙

整體黎講我覺得食物質素同配搭幾有驚喜,fusion得黎味道又夾又好味👍 以酒吧類既餐廳黎講,呢間啲食物算係我暫時喺香港食過數一數二高質既,絕對值得一試😋

✍️ 𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵 𝓻𝓪𝓽𝓲𝓷𝓰𝓼 ✍️
ᴛᴀsᴛᴇ ⇢ 𝟾.𝟻/𝟷𝟶
ᴅᴇ́ᴄᴏʀ ⇢ 𝟽/𝟷𝟶
sᴇʀᴠɪᴄᴇ ⇢ 𝟽/𝟷𝟶
ʜʏɢɪᴇɴᴇ ⇢ 𝟾/𝟷𝟶
ᴠᴀʟᴜᴇ ғᴏʀ $$ ⇢ 𝟽/𝟷𝟶
*,.▤‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥▤,.*
📍 大坑銅鑼灣道98號地舖

#非專業食評
#食評只反映當日食物質素
賽螃蟹麵
/ sᴇᴄᴏɴᴅ ᴅʀᴀғᴛ, ᴘʟᴇᴀsᴇ (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) /꧁𝗦𝗲𝗰𝗼𝗻𝗱 𝗱𝗿𝗮𝗳𝘁💛꧂ #黃店推介黃店說多不多說少亦不少 不過中伏比例頗高所以都會小心挑選有特色的來試如果有一直follow我的話都應該知我喜歡試fusion菜而Second draft正是非常港式的bar (即中西共融且高質( ˘ ³˘)♥︎)雖然環境沒有如成行成市的cafe ig-able不過細看下亦充滿香港特色亦可趁機逛逛大坑這個小社區 (I love it ❣︎)☘︎︎ 𝚃𝚑𝚊𝚒 𝙷𝚊𝚗𝚐 𝚏𝚛𝚒𝚎𝚜 大坑薯條 $𝟟𝟠令人上癮的薯條!! ♡︎必點♡︎不自覺地一條又一條的放入口𓃟 幼身薯條炸得香脆 沒有太乾調味是重點 孜然粉均勻地包裹每條薯條 鹹香惹味 是重口味人士之選🍟面頭有高菜相伴 (應該是類似雪菜的醃菜) 味不太鹹不過乾椒好像消失了 所以沒有辣味橙橙的蛋黃醬亦伴有高菜 可能是replicate thousand island的意思?!分量頗多的 非常適合一班朋友share作佐酒小食☘︎︎ 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚑𝚘𝚝𝚌𝚊𝚔𝚎 炸雞班戟 $𝟙𝟛𝟠炸三黃雞新鮮即炸 肉質嫩滑juicy𓅷一大塊的hotcake外脆內鬆軟 不過覺得可

꧁𝗦𝗲𝗰𝗼𝗻𝗱 𝗱𝗿𝗮𝗳𝘁💛꧂ #黃店推介

黃店說多不多說少亦不少 不過中伏比例頗高
所以都會小心挑選有特色的來試
如果有一直follow我的話都應該知我喜歡試fusion菜
雖然環境沒有如成行成市的cafe ig-able
不過細看下亦充滿香港特色
亦可趁機逛逛大坑這個小社區 (I love it ❣︎)

☘︎︎ 𝚃𝚑𝚊𝚒 𝙷𝚊𝚗𝚐 𝚏𝚛𝚒𝚎𝚜 大坑薯條 $𝟟𝟠

分量頗多的 非常適合一班朋友share作佐酒小食

☘︎︎ 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚑𝚘𝚝𝚌𝚊𝚔𝚎 炸雞班戟 $𝟙𝟛𝟠
Chicken  Hotcake

炸三黃雞新鮮即炸 肉質嫩滑juicy𓅷
一大塊的hotcake外脆內鬆軟 不過覺得可以再fluffy點
而且吃不出有香葱芝麻味 Syrup亦不太覺有啤酒味
個人覺得𝐵𝑎𝑘𝑒ℎ𝑜𝑢𝑠𝑒的比較出色
不過🦦就頗為欣賞

☘︎︎ 𝙿𝚘𝚛𝚔 𝚕𝚎𝚐 𝚋𝚎𝚗𝚎𝚍𝚒𝚝 元蹄賓尼迪 $𝟙𝟘𝟠
Pork  Leg  Benedict

一開始我picture的是一整個圓碌碌的元蹄放在sourdough上😂
之後才發現是shred beer braised pork leg🤣🤣🤣
雖是shred meat不過肉質一點都不韌
大概因為元蹄比較肥美 所以肉質頗冧
Beer味沒有很重 不過個sauce酸酸甜甜幾開胃 但Hollandaise sauce味道就較一般淡 存在感為0
另外sourdough沒有toast過 比較難咬 亦有點soggy
值得一提是這裏的sourdough 是久違帶有酸味的那種 (雖然好像有點太酸( ・᷄ὢ・᷅ )

☘︎︎ 𝙼𝚊𝚕𝚝-𝚍𝚛𝚒𝚟𝚎𝚗 𝚋𝚎𝚎𝚛 (forgot the name) $𝟜𝟠
一場來到當然要試試啤酒啦
種類花多眼亂 有清新爽口的亦有英式手泵 有本地亦有入口等各式各樣手工啤
有大中小杯隨你選 小杯的200ml亦已足夠小酙一下
我選了小杯的黑啤 味道較重 非我杯”茶”😂
下次還是保守點好了🙈

☘︎︎ 𝙸𝚌𝚎𝚍 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟜𝟠

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦- 8.2/10 👱🏻‍♀️- 8/10

♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎
📍 Second Draft (大坑)
大坑銅鑼灣道98號地舖
Tai  Hang  Fries
Chicken  Hotcake
Pork  Leg  Benedict
食物高質 主打中西合璧創意fushion菜 啤酒高質 環境同整體氣氛都好好食完嗰刻已經好想再訪😛下次有機會想試吓夜晚嚟 同埋試多佢幾款啤酒啊💛💛💛-🍟Tai Hang Fries ($78)呢個薯條係差唔多每一枱都有叫😛有別於一般薯條 搭配非常特別 係用左孜然粉 辣椒同高菜才去調味🌶勁有風味之餘 超級惹味!!!孜然粉同辣椒嘅味道係令到你想一條接一條停唔到咁食😚而且份量都好多~~性價比高味道又特別 值得一試💛-🍄Mushroom Benedict ($98)聽個名好似平平無奇 但食落真心唔錯!!而且係近期食過幾特別嘅benedict💛一般cafe食benedict通常嘅配搭都係比較健康 而呢個係第一次覺得幾濃味嘅benedict🤣主要係因為佢嘅雜菇用咗甜醬油去煮 非常之入味 嗰種甜甜嘅豉油配搭住荷蘭醬溫泉蛋食勁正!! 雜菇份量好多🍄🍄仲要佢炒得好香口~~🤤🤤值得推介啊都💛-🥥椰子雪糕斑蘭西多🍞新鮮熱辣上枱好香~~炸得唔油膩 椰子雪糕食落好清新 成個多士灑滿椰絲 整體椰香十足🥥內裏嘅多士好濕潤 軟綿綿嘅感覺 切開仲有流出嘅斑蘭醬好正😆不過美中不足嘅係入邊斑蘭醬味道唔出 唔係好食到 被椰子蓋
🍟Tai Hang Fries ($78)

🍄Mushroom Benedict ($98)

🥥椰子雪糕斑蘭西多🍞

新鮮熱辣上枱好香~~炸得唔油膩 椰子雪糕食落好清新 成個多士灑滿椰絲 整體椰香十足🥥內裏嘅多士好濕潤 軟綿綿嘅感覺 切開仲有流出嘅斑蘭醬好正😆不過美中不足嘅係入邊斑蘭醬味道唔出 唔係好食到 被椰子蓋過左 如果可以椰子同斑蘭有返個平衡嘅話就完美😆
  • Tai  Hang  Fries
  • Mushroom  Benedict
2021-04-12 322 views
今次咧間餐廳好特別中間有一大bar枱餐廳嘅裝修亦都係簡單得嚟好有特式就算5係happy Friday 都吸引咗好外國人,上班族去happy hour▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️Tai Hang Fries 大坑🍟佢有少少辣係用孜然,高菜,同乾🌶雖然唔知道咩係高菜但我都覺得好好食吖😍超濃嘅孜然味Fried Chickens炸雞塊咧個一定要食佢係用南乳嚟調味炸粉又5會超厚每一塊都好入味吖👍🏻👍🏻👍🏻然後到主菜啦🍽賽螃蟹🦀️麵Flower Crab Pasta佢係用上海麵嚟做pasta最初會怕味道5夾但食落又幾得意好似食烏冬嘅感覺仲有超多蟹肉吖個味道到依家都令人口味無窮注意⚠️餐廳嘅main course 價錢比較貴2個人食就大約每人300蚊左右不過就好有情調餐廳到7點半左右就會調暗d燈等客人可以好好enjoy rest of the night正所謂有食物質素又有環境同情調貴都會再去This place just prefect
今次咧間餐廳好特別
中間有一大bar枱
餐廳嘅裝修亦都係簡單得嚟好有特式
就算5係happy Friday
都吸引咗好外國人,上班族去happy hour
▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️

Tai Hang Fries 大坑🍟

佢有少少辣
係用孜然,高菜,同乾🌶
雖然唔知道咩係高菜
但我都覺得好好食吖😍