2021-01-15 330 views
天氣咁凍,除左打邊爐都唔知食咩好了。諗起放工返屋企,街市又關左超市又無咩新鮮野買個幾灰。同朋友傾開,佢即刻介紹左間正野黎,挽救返我灰左成日既心情!最緊要價錢唔貴,而且都好方便,二人餐一個女仔拎返屋企都唔會太重,但款式多多,真心要encore !姬松茸冬瓜湯首先想講個湯底,真係好香好正!有姬松茸、冬瓜同豬肉,d湯另上,一倒出黎d姬松茸味香到成間屋都係,最重要係佢個湯底唔係味精野,可以一路打邊邊一路飲,仲愈打愈濃味!d冬瓜亦都吸收哂d精華,美味!海鮮盛 (帶子、大花甲、海蝦、白鱔片、廣島蠔)雖然個餐只係$398,但絕對唔會只係比兩隻蝦毛仔你。睇張相都知佢豐富。當中最欣賞係粒帶子,大大粒,好肥美呀!大花甲、海蝦都唔錯,食得出係新鮮野,亦處理乾淨唔係食到成口沙。手切安格斯好開心好開心好開心!本身個餐包一份安格斯,外賣自取再送多一份,好滿足呀!見到佢d顏色、紋路都知係正野,淥熟左依照有牛味亦好夠腍,兩個人食兩客先至岩岩好。自家制四寶丸+手工雲吞西菜餃 最欣賞粒蝦丸同墨魚丸,夠哂彈牙仲食到粒粒tim! 雲吞同餃亦都好有心思有自家手工野,唔係出面超市急凍個d頹野,認真有heart!黑豚片+黃沙豬潤

姬松茸冬瓜湯

海鮮盛 (帶子、大花甲、海蝦、白鱔片、廣島蠔)

手切安格斯

自家制四寶丸+手工雲吞西菜餃

黑豚片+黃沙豬潤
成個餐最想大讚既係個黑豚片,望落個樣肥肥地,但食落一d都唔膩,而且仲覺得岩岩好!好彩佢肥瘦相間,個口感先會咁正。而黃沙豬潤份量亦都好足,估唔到二人餐都有d咁新鮮既貨色。

田園盛
食左咁多肉都要d菜中和下既,同點綴下個湯底。食材新鮮基本上無得輸架啦。

兩個人食到大滿足,連公仔麵都唔駛落。食完再嗒多啖湯,真係唔講我笑,正到呢。。。。。。呢個價錢呢個質素,朋友真係無介紹錯,真係自己去街市買都差唔多呀。
2021-01-11
TakeAway
還有差不多兩個星期便到12月的工作旺季,到時一定會忙得不可開交。趁著今天工作不是十分忙,特意來一個早放工,及時行樂,來一個火鍋晚餐。尚鮮海鮮料理位於佐敦吳蚣街幸福商業大廈。從佐敦地鐵站A出口走5分鐘便到達,十分方便。疫情影響,餐廳也十分貼心,安排了食客一台一台分開坐,而且枱與枱之間有板間,令我們食得安心。我們一行2人點了星之選套餐。清酒鮑魚 / 泰式生蝦(⭐⭐⭐⭐💢)泰式生蝦肉質結實,配上泰式酸辣汁,十分開胃。清酒鮑魚吃起來彈牙,散發著淡淡的清酒香味。 98三高茶什菌素鍋 / 姬松茸冬瓜湯(⭐⭐⭐⭐⭐)對於眼闊肚窄的我們,雙拼火鍋湯底無疑是一個好選擇。用茶包做湯底真的是第一次見,這個三高茶雜菌湯味道比較清淡,用來配海鮮就最適合不過,不會蓋過海鮮的鮮味。另外的姬松茸冬瓜湯比較香濃。姬松茸是公認的健康食物,吸收了湯底的精華,令人停不了口。手切安格斯牛(⭐⭐⭐⭐⭐)火鍋當然要點些肉類,大啖大啖吃才高興。安格斯牛脂肪分佈平均,而且薄身,大約一分鐘便熟透。吃起來肉質地較為軟身,味道濃郁。牛肉吸收了湯底的精華,不用醬油也十分入味。海鮮拼盤 (⭐⭐⭐⭐⭐)這個海鮮拼盤十分豐富,包括了扇貝,鱔片,海蝦

我們一行2人點了星之選套餐。

清酒鮑魚 / 泰式生蝦(⭐⭐⭐⭐💢)
清酒鮑魚 / 泰式生蝦

98三高茶什菌素鍋 / 姬松茸冬瓜湯(⭐⭐⭐⭐⭐)

98三高茶什菌素鍋 / 姬松茸冬瓜湯

手切安格斯牛(⭐⭐⭐⭐⭐)
手切安格斯牛

海鮮拼盤 (⭐⭐⭐⭐⭐)
這個海鮮拼盤十分豐富,包括了扇貝,鱔片,海蝦和大蜆等等。是二人份量,每人每樣有一份。
海鮮拼盤
扇貝新鮮而且肉厚,大約五至六分鐘便熟透。吃起來肉質十分鮮甜,而且有海水味。大蜆大約五至六分鐘便可以,都不算太縮水吃起來有嚼口。其中最欣賞海蝦,大隻而且肉質結實,吃起來十分彈牙可口。
海鮮拼盤

鮮打肉丸 / 木耳鮮蝦雲吞(⭐⭐⭐⭐💢)
手打肉丸肉質彈牙,能吃得出材料的鮮味,一般雪藏機器製造的完全比不上。另外的鮮蝦雲吞餡料十足,蝦肉彈牙,因為加入了木耳的關係,吃起來十分爽口。
鮮打肉丸 / 木耳鮮蝦雲吞

豬三毛 / 獅子狗 / 脆皮芝士腸(⭐⭐⭐⭐💢)
豬皮爽口,豬紅略然味道不足,可能配上麻辣湯底會比較突出。另外其他的火鍋配料也不過不失。
豬三毛 / 獅子狗 / 脆皮芝士腸

時令蔬菜野菌盒(⭐⭐⭐⭐💢)
吃了那麼多肉,當然要吃一點蔬菜中和一下。這個蔬菜拼盤分量都算多,其中最喜歡西生菜,新鮮翠綠,吃起來十分嫩口好吃。
時令蔬菜野菌盒

日本稻庭烏冬(⭐⭐⭐⭐💢)
最後當然要吃點澱粉質才飽肚,稻庭烏冬吃起來爽口,為這天的晚餐劃上完美句號。

總括而言,這間餐廳的食物質素十分高,而且坐得十分舒適。下次有機會也必定會再來。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
尚鮮海鮮料理 佐敦吳松街62-64 幸福商業大廈1樓
推介菜色: 98三高茶什菌素鍋 / 姬松茸冬瓜湯 、手切安格斯牛、海鮮拼盤

👍🏻地點方便
鮮打肉丸 / 木耳鮮蝦雲吞
豬三毛 / 獅子狗 / 脆皮芝士腸
時令蔬菜野菌盒
2020-09-20 1776 views
今次嗌咗一個鴛鴦鍋,分別俾尚鮮血池麻辣湯同姬松茸冬瓜湯~兩款湯底都好正,麻辣湯底夠辣夠香濃,而冬瓜湯就夠鮮甜😍-​🔖手切安格斯牛💰209牛肉雪花分佈均勻~肉質鮮嫩,牛肉味夠香濃🐮有入口即融嘅感覺🤤💫推薦指數: 9/10🔖鮮炸脆響鈴🌟💰55嗌響鈴嘅話會等耐少少,因為真係新鮮炸起,熱辣辣😍響鈴大大舊脆卜卜,滾1-2秒就已經可以,會索哂啲湯汁,好食🥰💫推薦指數: 9/10🔖有機菜芯苗💰39菜芯苗夠新鮮😋同姬松茸冬瓜湯好夾添🤩鮮甜味🆙🆙💫推薦指數: 8/10​🔖鮮打四寶丸💰86四寶丸分別有牛肉丸、豬肉丸、鮮蝦丸同墨魚丸😋各款肉丸都係自家手打,爽口彈牙🙌🏼絕對係必試推介☺️💫推薦指數: 10/10🔖黑豚肉片💰55擺盤精美,將一塊塊黑豚肉片砌成一個花形,望落去已經夠吸引☺️油脂分佈均勻,食落去唔會有油膩感😋💫推薦指數: 9/10🔖豬皮拼豬紅💰51呢個配料就正正常常,唔會有咩好大嘅驚喜🙈不過值得一讚嘅地方係豬皮爽口彈牙🤗鐘意食豬皮嘅朋友都可以嗌😆💫推薦指數: 7.5/10-🌟餐廳推薦食品

-​

• 手切安格斯牛
  • 鮮炸響鈴
  • 黑豚肉片
2020-09-15 701 views
今日嚟到佐敦呢邊食dinner~睇到呢間火鍋料理餐廳好評如潮👍🏻就想嚟試吓😆餐廳係幸福商業大廈嘅樓上鋪,入面幾闊落~坐得幾舒服🥰同埋餐廳而家做緊優惠👏🏻而家喺沖繩生啤祭🤗買啤酒禮拜一就買一送一,禮拜日就買七送七🤣餐廳播嘅歌都幾relaxing~一坐低揀好火鍋湯底同食物之後,職員就會俾你選擇唔同款式嘅醬料😍鍋底雙拼($165)火鍋底係鴛鴦鍋☺️一個麻辣湯,令一個係以茶底為主嘅火鍋👍🏻血池麻辣湯好適合鍾意食辣嘅人🤣好香濃嘅辣椒味😋浸啲火鍋料入麻辣湯,食落一開始有少少辣,後勁凌厲,有麻辣嘅感覺😆真係幾正👍🏻98三高茶什菌素鍋比較清淡嘅鍋底😆適合鍾意健康飲食嘅人☺️以茶包作為湯底,仲有好多蘑菇🤣浸左火鍋料入去,出嚟有淡淡清香嘅味道😋而且仲可以中和麻辣湯嘅辣味👍🏻雙拼餃子($96)係餐廳手工整嘅餃子😍西洋菜香菇餃食得出新鮮嘅豬肉味,幾香滑😋一咬出嚟仲有肉汁流出添💕木耳鮮蝦雲吞嘅蝦肉好新鮮👍🏻好大隻蝦🤣同樣有好多肉汁☺️皮薄餡多🥰黑豚肉片($55)一大碟好靚嘅黑豚肉😍雪花片咁嘅顏色同形狀🤣紋理分明😆半肥瘦嘅豚肉,食落新鮮嫩滑👍🏻好有咬口😋鮮炸脆響鈴($55)好大舊響鈴😍一碟好多響鈴👍🏻擺落鍋底幾秒攞出嚟

鍋底雙拼($165)
火鍋底係鴛鴦鍋☺️一個麻辣湯,令一個係以茶底為主嘅火鍋👍🏻

血池麻辣湯

98三高茶什菌素鍋

雙拼餃子($96)

黑豚肉片($55)

鮮炸脆響鈴($55)
好大舊響鈴😍一碟好多響鈴👍🏻擺落鍋底幾秒攞出嚟食,可以脆卜卜又可以軟淋淋🤣

田園勝(有機) ($86)
一大兜菜🤣有生菜,油麥菜,蕃茄,蘿蔔,粟米等等😆好豐富嘅菜☺️唔同種類嘅菜都好新鮮😍適合健康飲食☺️中和返食肉嘅油膩感💕

串燒拼盤($169)
好豐富嘅串燒😍有蒜香燒蠔,鹽燒海蝦,芝心獅子狗,厚切牛舌粒,安格斯牛粒🥰牛肉粒好新鮮👍🏻好多肉汁☺️一咬啲肉汁就出晒嚟😋燒蠔同樣地新鮮💕蒜香味同蠔好夾😆食出海鮮嘅鮮味~海蝦大大隻,新鮮爽口又爽滑😊獅子狗中間係流心芝士,食落好Rich👏🏻

呢度嘅職員服務態度超級好👍🏻同埋呢度嘅環境寧靜😍坐得又舒服☺️好適合情侶朋友或者家人聚餐💕
串燒拼盤
田園勝(有機)
鍋底雙拼
蒜香燒蠔
2020-09-10 1077 views
同男朋友係屋企想打邊爐但係又唔想咁煩周圍買配料,就上網見到尚鮮有幾多好評,就一於試吓~我哋就揀咗呢個外賣火鍋set $398 包湯底,海鮮,肉類,同埋蔬菜等等 餐廳將啲食物包裝得好靚,完全唔會話流晒啲汁出嚟湯底方面有三種,我哋揀咗姬松茸冬瓜湯~拎外賣嗰陣啲湯仲係熱辣辣!餐廳包裝得好好,好方便拎!倒左湯底同配料一齊就Ok!海鮮方面就有聖子,花甲,生蠔,蝦等等~ 食物個樣同埋都好新鮮~ 又夠大隻,好有鮮味餃子,雲吞都各有兩粒,仲有四粒手打丸~正正常常冇乜特別~仲有黑豚豬肉同埋豬潤!豬肉夠肥,入口好香~但薄切唔會太油! 豬潤唔腥仲有啲薑汁味,重點夠新鮮,好食點少得手切安格斯~ 睇個樣都覺得牛肉好靚,油脂分佈好均勻,果然食落好有牛肉味,好香份量就比想像中多,正!油脂好靚!蔬菜盤都冇呃人,份量好多!餐廳仲提供埋啲醬料,有時有,蔥,辣椒,蒜頭同埋芫荽都有!真係啱晒懶人,開個爐就可以食得總括嚟講覺得好高質,分量多到兩個人都食唔晒冇得出街食嘅情況之下,喺屋企都一樣可以食到高質火鍋

餐廳將啲食物包裝得好靚,完全唔會話流晒啲汁出嚟

倒左湯底同配料一齊就Ok!

餃子,雲吞都各有兩粒,仲有四粒手打丸
~正正常常冇乜特別~

仲有黑豚豬肉同埋豬潤!豬肉夠肥,入口好香~但薄切唔會太油!
豬潤唔腥仲有啲薑汁味,重點夠新鮮,好食

份量就比想像中多,正!

油脂好靚!

蔬菜盤都冇呃人,份量好多!

總括嚟講覺得好高質,分量多到兩個人都食唔晒
冇得出街食嘅情況之下,喺屋企都一樣可以食到高質火鍋

Dinner
喺社交平台無意見到呢個餐廳嘅post 咁啱我同朋友都好鍾意打邊爐反正冇得出去食晚飯不如喺屋企食個簡單火鍋點左個2人餐 佢可以揀血池麻辣湯或者冬瓜姬松茸湯 我地想食下食物鮮味多啲所以就揀冬瓜湯呢個餐食物種類好多 滿足打邊爐基本需求 海鮮,餃子同丸,蔬菜,豚肉 但幾特別佢包左黃沙豬潤 平時自己打邊爐又未必會買 份量適中 食材質素意料之外地好高質 丸係手工唔係好粉個種 但不得不讚就係佢個牛肉 分量非常之多(外賣自取才有)而且我可以講呢個牛肉係非常之高質素 油脂分佈均勻 而且既有油脂香又有濃濃牛香 淨係食牛肉呢個套餐已經回本一半 我哋喺街市裏面買嗰啲手切牛都冇呢一隻咁好味佢仲會配埋芫荽辣椒蒜頭同醬油 真係想講句 打邊爐從此變得咁方便

6 day(s) ago 0 views
疫情第四波結束後,晚市終於恢復營業至10pm,即刻訂枱去打個邊爐😆。鍋底揀咗雙拼💲165,姫松茸冬瓜湯 拼 麻辣湯,姫松茸冬瓜湯超多湯渣同排骨,好真材實料😳;麻辣湯辣度接受到,又香又麻,連醬油都唔洗點😆👍🏼。.🐂特尚手切牛(中)💲180牛肉偏肥,肉味都好重,大概烚20秒就食得👌🏼,肉質軟腍唔韌入囗好香。.🍡四色丸尚盛💲94有金沙鮮牛丸、松露豬肉丸、甜薯墨魚丸、芥末籽蝦丸 各2粒,粒粒都手打而成,新鮮、香滑 仲好彈牙😍,口感好豐富。.🥟西洋菜香菇餃💲86有8粒,餃子係餐廳手包餃,唔係冰鮮雪藏架😊.🦆鮮鵝腸💲87爽口彈牙,鵝腸脂肪較多.🥬油麥菜💲39🍜稻庭烏冬💲27📌 醬油費每位15蚊📌 除了火鍋,更有私房菜選擇,但要早預訂

🐂特尚手切牛(中)💲180

🍡四色丸尚盛💲94

🥟西洋菜香菇餃💲86
有8粒,餃子係餐廳手包餃,唔係冰鮮雪藏架😊

🦆鮮鵝腸💲87
爽口彈牙,鵝腸脂肪較多

🥬油麥菜💲39
🍜稻庭烏冬💲27

📌 醬油費每位15蚊
📌 除了火鍋,更有私房菜選擇,但要早預訂
2021-02-22
2021-02-18 9 views
今晚凍凍地想打個邊爐,但出面晚市關哂又唔想自己買餸咁煩。突然諗起附近個間尚鮮,上次試左私房菜,仲未試佢地火鍋,一於試下佢個自取火鍋啦!番到屋企打開,食材份量十足,睇落點都夠2個人食,有肉有海鮮有菜,連醬料都有好多款。打邊爐最緊要係咩?爐我就有架啦,係湯底啊!姬松茸冬瓜湯底好香中湯味,一煲滾香氣四溢,一飲就知係堅老火湯冇味精不論做湯底定就咁飲都係一流!湯料嘅冬瓜同姬松茸越煲越吸味,要煲到咁上下先食啊~之後黎go through一下有咩食材啦~肥牛唔使講火鍋必備,雪花多代表夠肥,果然食落油脂味香濃,啖啖都夠哂滿足~豬肉同豬潤非常新鮮,食落冇酥味仲好濃豬味~海鮮更加係不得了~聖子大大粒,咬落爽口彈牙,之後鮮甜味拼發,好食到爆!花甲大粒得黎冇沙,味道好鮮甜。廣島蠔唔算大但夠哂肥美,食得出非常新鮮。海蝦都相當唔錯,新鮮唔痴殼,蝦肉有彈性帶少少勁。鱔片啖啖清爽,魚肉結實唔會散開,正!四寶丸食得出手工製作,煙軔有彈性得黎仲有顆粒感,值得推介!雲吞同菜餃皮都好薄,內涵juicy,味道亦較得唔錯。最後又點少得蔬菜類呢~蘿蔔粟米同蕃茄要記得一開始落等佢地成為湯底嘅一部分,索哂湯汁之後再撈上後享用。新鮮程度

之後黎go through一下有咩食材啦~

豬肉同豬潤非常新鮮,食落冇酥味仲好濃豬味~

海鮮更加係不得了~
聖子大大粒,咬落爽口彈牙,之後鮮甜味拼發,好食到爆!
花甲大粒得黎冇沙,味道好鮮甜。
廣島蠔唔算大但夠哂肥美,食得出非常新鮮。
海蝦都相當唔錯,新鮮唔痴殼,蝦肉有彈性帶少少勁。
鱔片啖啖清爽,魚肉結實唔會散開,正!

四寶丸食得出手工製作,煙軔有彈性得黎仲有顆粒感,值得推介!
雲吞同菜餃皮都好薄,內涵juicy,味道亦較得唔錯。

最後又點少得蔬菜類呢~蘿蔔粟米同蕃茄要記得一開始落等佢地成為湯底嘅一部分,索哂湯汁之後再撈上後享用。新鮮程度不在話下,煮到岩岩好再食真係冇得輸!

呢個價位食到咁多款介有海鮮嘅火鍋真心抵食,希望疫情快D過可以去堂食啦!

2021-02-17 9 views
呢個懶人火鍋係朋友介紹畀我我哋年三十晚早放工就決定同老公食個簡單嘅年三十晚飯其實佢個位置唔難玩搵但因為佢係喺樓上舖變咗冇介紹嘅話都未必知道老公嚟到就攞我預先點咗嘅呢個住家2人火鍋套餐估唔到咁足料個姬松茸冬瓜湯湯底佢用錫紙袋袋住 喺架車裏面陣陣香氣飄出嚟 真係令我流晒口水 我哋打邊爐之前特登筆起咗幾碗冬瓜湯飲佢 原味清香濃郁姬茸味 佢地連湯渣都比埋 一條條姬松茸 正返到屋企打開材料 佢丸同雲吞唔會太多 每人兩三粒 但係貴精不貴多 有質素 仲有唔同款式嘅海鮮 帆立貝同聖子係我哋最鍾意嘅之一 老公話佢等外賣期間見到職員係一簍簍新鮮海鮮攞上嚟 唔怪之得佢嘅海鮮係咁有鮮味食埋豚肉片 豬潤同蔬菜籃(粟米 生菜等)後 真係飽到不得了 重點係唔洗點洗野 先至開心

2021-02-09 7 views
係IG見到個2人外賣火鍋🍲食物種類都幾多下~外賣自取等大約15-20分鐘以下就係所有既食材啦 (魚片係屋企既),外賣包得都好有心思♥️ 醬料都配得好足姬松茸冬瓜湯湯底有松茸菇同冬瓜,濃得黎好清甜,而且好香😋可以係打邊爐之前飲碗湯先~途左加左兩次水碗湯仲係好清甜👍🏻👍🏻海鮮盛🦐有聖子,大花甲,海蝦,白鱔片,廣島蠔。食得出啲食材都好新鮮,份量剛好兩人食😆手切安格斯牛肉好香,牛味香濃~黑豚片豬肉肥瘦分明,肥肉部分煮完都幾爽口👍🏻 手工雲吞雲吞真材實料,裏面有蝦🦐西菜餃自家制四寶丸田園盛蔬菜都好多♥️🥬黃沙豬潤比較甜、鮮、滑,仲有少少回甘可能比較細食,四個人都食唔曬😂

係IG見到個2人外賣火鍋🍲食物種類都幾多下~

外賣自取等大約15-20分鐘

姬松茸冬瓜湯

手切安格斯
牛肉好香,牛味香濃~

黑豚片
豬肉肥瘦分明,肥肉部分煮完都幾爽口👍🏻

手工雲吞
雲吞真材實料,裏面有蝦🦐

西菜餃
自家制四寶丸

田園盛
蔬菜都好多♥️🥬

黃沙豬潤
比較甜、鮮、滑,仲有少少回甘

可能比較細食,四個人都食唔曬😂
2021-01-23 10 views
好少嗌外賣寫食評,因為通常都冇乜特別,但係呢一間本身係食海鮮打邊爐就出咗台灣菜,其實我就覺得係台灣野,覺得幾特別,就去買下外賣試吓啦。佢嘅包裝設計一間,因為有雙層保護轉個頭又有保鮮紙,嗰蓋又穩陣,睇吓圖就知啦,一樣咁貼心嘅嘢,真係好值得一讚。講吓嘢食先,佢呢就有好多串燒嘅,我就鍾意食鰻魚同白鱔,佢就兩樣都有,所以我就試下啦,仲叫咗冬菇,魷魚,土匪雞翼,炸油條,毛血旺,粟米同黑椒腸。鰻魚同白鱔我覺得佢就笑得唔錯嘅,不過都係因為外賣所以呢就凍咗少少不過個味係整得非常之好,尤其係白鱔好爽口啊冬菇魷魚,呢兩樣就梗係不過不失啦,不過佢呢個價錢我又覺得好唔錯喎土匪雞翼我就成日都食嘅,雞翼嘅味都好香,又唔會太鹹,下次都會再叫炸油條,我就對依樣嘢冇乜太大嘅好感,但係我朋友就話炸得好好食,唔會太油😂毛血旺係舖頭推薦我食嘅,我係真心覺得超級好食,因為佢辣得來好正,入面有青瓜牛柏葉豬潤等等配料,又辣,又爽,食得好正呢粟米同黑椒腸,正正常常啦

鰻魚同白鱔

粟米同黑椒腸,正正常常啦
2021-01-23 6 views
近來天氣寒冷,自自然然想打邊爐。疫情關係,餐廳不能經營晚市堂食,為了生存,隨即推出了許多外賣,當中包括外賣火鍋,有預備好的食材和湯底,把這一切帶回家後,只需預備電磁爐和一個鍋,方便快捷在家中暖笠笠地打邊爐。外賣二人火鍋套餐,當中包括湯底和各款食材。湯底有幾款可以選擇,我們選擇了姬松茸冬瓜湯,比較特別的地方是湯底和湯料分開。湯底足夠refill好幾次。海鮮的組合叫做二人海鮮盛,根據餐牌顯示蟶子皇、大花甲、海蝦、廣島蠔和白鱔片,但看來是根據當日食材,調節了部份內容。廣島蠔體積足有一隻手指的長度,蠔身肥美,輕輕泡煮後便流出淺白色的肉汁,味道濃郁充斥口腔。白鱔片的大小可說是非常少見,因未煮泡前約有一隻手掌的長度,經煮泡後其口感有如石班魚般爽口彈牙,而且魚味香濃,值得一再回味。大花甲平均也有四至五厘米大小,煮泡後花甲香味充滿於其內,只是要注意煮泡時間,否則變小了沒有口感。海蝦相對比較失色,肉質一般,雖然夠鮮甜,但大小卻被其他海鮮比下去了。手切安格斯牛可謂絕對佳品,全因為厚度合適,白油花分佈平均。放湯後只需轉色便即可食用。口感軟滑,牛肉香滿溢。吃了後身心滿足感,是火鍋不二之選。鮮打四寶丸各具特色,

鮮打四寶丸各具特色,經煮泡後感覺很彈牙,但只有四粒,我們唯有各分一半吧了。木耳鮮蝦雲吞口感豐富,充滿雲吞的香氣,包含著的鮮蝦彈牙有質感,應該是因為新鮮而有的彈性。

黑豚腩片切得夠薄身,令入口時不覺肥膩,肉質軟硬適,喜歡食肉者定必喜愛。我不吃黃沙豬膶,由先生包底。他說非常新鮮,黃沙感雖然不太多,但非常彈牙,只要控制泡煮時間是非常可口。

各類醬料亦細心地獨立包裝,在家中亦可因應各人需要而調配自己的味道。

田園盛是種類繁多的蔬菜包,都已切好包好,方便外賣自取。

TakeAway
今日一打二,天氣又凍,仲要同阿哥清功課,要買餸煮飯真係會引發暴動,所以我今晚偷懶叫火鍋外賣第一次叫火鍋外賣,好有驚喜呀,雖然要自取,不過我有廿四孝老公 落好單(後尾發現原來仲可以openrice直接揀時間架),一上到去就有得拎,上去見到啲海鮮仲好新鮮添,可惜今次第一次叫,好保守,無叫到 留返下次encore先個湯上手熱辣辣,一倒出嚟就食得喇響鈴都係即炸,喺車已經聞到陣香味,超吸引 好耐無食過咁新鮮嘅響鈴睇返啲料先,份量一家三口勉強夠食啦(自己加咗個自家烏冬) 啲料好新鮮,雞滑(無、牛嫰、丸彈牙... 不過湯底啲瘦肉就好乾,但個姬松茸冬瓜湯底真係好甜,佢個湯包好足湯,夠我加咗兩轉湯,之後有少少愈煲愈咸,我加水就算 佢最細心係啲配料,分量好足仲包得好好 下次想偷懶又可以幫襯佢喇

留返下次encore先

個湯上手熱辣辣,一倒出嚟就食得喇

響鈴都係即炸,喺車已經聞到陣香味,超吸引
好耐無食過咁新鮮嘅響鈴

睇返啲料先,份量一家三口勉強夠食啦(自己加咗個自家烏冬
佢最細心係啲配料,分量好足仲包得好好
下次想偷懶又可以幫襯佢喇