2021-06-02 116 views
夜左收工唔知食咩好,黎左佐敦呢間食火鍋蒸鍋試試呢度地方唔係好大但係座位都比較闊落所以同朋友聚餐嘅話都唔使怕會太迫無自己空間~座位較少最好預早book位啦~因為唔食得辣所以揀左清淡既姬松茸冬瓜湯底幾鍾意呢個好闊又淺既鍋底設計,幾易夾餸。本身湯底幾清甜,姬松茸數量多,連埋冬瓜粒同豬肉粒有啲似食緊清淡版嘅冬瓜盅~如果想食清清地嘅朋友可以揀呢個因為唔係好肚餓所以肉量無叫好多,叫左黑豚肉片,一碟係2人份量,脂肪同肉比例大概3比七,啱我呢d唔想食太肥但又唔會好鞋口嘅豚肉,因為清湯底所以肉味唔會被遮蓋雙拼餃子同鮮打蝦丸都係各有八粒,每人試少少,個人較喜歡鮮蝦丸,口感好爽彈又咬到少量蝦肉粒。呢度配料係可以自己溝的,豉油唔會太咸加左芝麻同炸蒜粒幾香每位醬油係$30呢度有好多酒類例如清酒可以揀,我唔飲酒嘅話就推介飲呢度自家製嘅洛神花蜂蜜茶,一升可以倒好多杯!
夜左收工唔知食咩好,黎左佐敦呢間食火鍋蒸鍋試試

因為唔食得辣所以揀左清淡既姬松茸冬瓜湯底

呢度配料係可以自己溝的,豉油唔會太咸加左芝麻同炸蒜粒幾香
每位醬油係$30

2021-06-02
2021-05-02 648 views
四圍揾好嘢食嘅朋友推介呢間尚鮮海鮮料理,話值得一試。料理店鋪由佐敦港鐵站行幾分鐘就到,交通方便,容易搵到。入到去,服務員好窩心,先幫我哋噴消毒液消毒雙手,然后安排我哋入座,再介紹啲食材俾我哋!是日火鍋料理☑️鍋底雙拼☑️雙併餃子☑️豬皮☑️鮮打四寶丸☑️菜心苗(有機)☑️脆鯇魚片☑️特尚手切牛(中)十款調味醬油,有辣有吾辣,調出自我口味。一個tray裝住上,乾淨整潔,令人安心!《太極》湯底:姬松茸冬瓜湯拼麻辣湯,姬松茸有提高消化同免疫系統功能,而冬瓜就清熱氣。姬松茸、冬瓜同瘦肉粒材料好足。而麻辣湯底就麻麻辣辣,喜歡食辣嘅你唔好錯過呀!脆鯇魚片晶瑩通透,一望就知新鮮。食落無骨,肉質鮮、脆、滑,碌耐咗都吾爛,點埋自選醬汁,更香味!鮮打四寶丸有牛肉丸、鮮蝦丸、豬肉丸同墨魚丸,每日新鮮人手打製,食得出特別爽口彈牙,味道鮮美! 木耳鮮蝦雲吞同西洋菜香菇餃都係每日新鮮人手包,漲卜卜皮薄隱約見到餡料。木耳絲帶出爽脆口感,而西洋菜配香菇就香味濃。豬皮爽夾煙韌,含有大量膠原蛋白,吸收麻辣湯底後,好入味!有機菜心苗就幼嫩鮮甜!特尚手切牛色澤紅潤新鮮,切得厚薄剛好,碌一陣就食得,肉質鮮嫩充滿油香而不膩。除咗火鍋外,仲有套
四圍揾好嘢食嘅朋友推介呢間尚鮮海鮮料理,話值得一試。
料理店鋪由佐敦港鐵站行幾分鐘就到,交通方便,容易搵到。

是日火鍋料理

☑️鍋底雙拼
☑️雙併餃子
☑️豬皮
☑️鮮打四寶丸
☑️菜心苗(有機)
☑️脆鯇魚片
☑️特尚手切牛(中)

豬皮爽夾煙韌,含有大量膠原蛋白,吸收麻辣湯底後,好入味!
有機菜心苗就幼嫩鮮甜!

除咗火鍋外,仲有套餐、而私房宴同海皇宴就必須要早一日預訂。

尚鮮海鮮料理賣點:食材新鮮,服務員熱誠,不停為食客加飲用水同湯底,仲會主動幫客人筆走湯底上嘅浮油。朋友果然好介紹
  • 特尚手切牛
2021-01-15 1946 views
天氣咁凍,除左打邊爐都唔知食咩好了。諗起放工返屋企,街市又關左超市又無咩新鮮野買個幾灰。同朋友傾開,佢即刻介紹左間正野黎,挽救返我灰左成日既心情!最緊要價錢唔貴,而且都好方便,二人餐一個女仔拎返屋企都唔會太重,但款式多多,真心要encore !姬松茸冬瓜湯首先想講個湯底,真係好香好正!有姬松茸、冬瓜同豬肉,d湯另上,一倒出黎d姬松茸味香到成間屋都係,最重要係佢個湯底唔係味精野,可以一路打邊邊一路飲,仲愈打愈濃味!d冬瓜亦都吸收哂d精華,美味!海鮮盛 (帶子、大花甲、海蝦、白鱔片、廣島蠔)雖然個餐只係$398,但絕對唔會只係比兩隻蝦毛仔你。睇張相都知佢豐富。當中最欣賞係粒帶子,大大粒,好肥美呀!大花甲、海蝦都唔錯,食得出係新鮮野,亦處理乾淨唔係食到成口沙。手切安格斯好開心好開心好開心!本身個餐包一份安格斯,外賣自取再送多一份,好滿足呀!見到佢d顏色、紋路都知係正野,淥熟左依照有牛味亦好夠腍,兩個人食兩客先至岩岩好。自家制四寶丸+手工雲吞西菜餃 最欣賞粒蝦丸同墨魚丸,夠哂彈牙仲食到粒粒tim! 雲吞同餃亦都好有心思有自家手工野,唔係出面超市急凍個d頹野,認真有heart!黑豚片+黃沙豬潤

姬松茸冬瓜湯

海鮮盛 (帶子、大花甲、海蝦、白鱔片、廣島蠔)

手切安格斯

自家制四寶丸+手工雲吞西菜餃

黑豚片+黃沙豬潤
成個餐最想大讚既係個黑豚片,望落個樣肥肥地,但食落一d都唔膩,而且仲覺得岩岩好!好彩佢肥瘦相間,個口感先會咁正。而黃沙豬潤份量亦都好足,估唔到二人餐都有d咁新鮮既貨色。

田園盛
食左咁多肉都要d菜中和下既,同點綴下個湯底。食材新鮮基本上無得輸架啦。

兩個人食到大滿足,連公仔麵都唔駛落。食完再嗒多啖湯,真係唔講我笑,正到呢。。。。。。呢個價錢呢個質素,朋友真係無介紹錯,真係自己去街市買都差唔多呀。
2021-01-11
TakeAway
依度除咗打邊爐,亦都可以叫串燒、刺身、私房菜等等,不過今日同朋友就決定好要打邊爐😆姬松茸冬瓜湯、秘製土鄉清湯🍲我地要咗一個雙拼湯底,姬松茸冬瓜湯味道清甜,土鄉清湯反而係濃味一啲,因為加咗芫茜同皮蛋,兩種湯底各有特色本地手切牛🥩本地牛唔係間間火鍋店都有得食,依款牛肉肉味濃,而且冇一般肥牛咁肥,雖然油脂唔多,但係一啲都唔韌而且無筋👍鮮打四寶丸🦐四寶丸包括牛丸、豬肉丸、蝦丸、墨丸,當中嘅蝦丸同墨丸都幾出色,口感彈牙,而且真係見到同食到蝦肉同埋墨魚粒!黑豚肉片🥓黑豚肉片肥瘦相間脆鯇魚片🐟脆鯇魚片以蝴蝶形切法,淥一淥就食得,肉質爽脆😋有機菜心苗🥬菜心苗望落翠綠,食咗咁多肉係要均衡飲食,食番啲菜嘅~另外值得一讚嘅係服務真係好好,侍應不時留意住需唔需要加湯,又會幫手隔油,係幾貼心嘅用餐體驗👍

姬松茸冬瓜湯、秘製土鄉清湯🍲

本地手切牛🥩

鮮打四寶丸🦐

黑豚肉片🥓
黑豚肉片肥瘦相間

脆鯇魚片🐟
脆鯇魚片以蝴蝶形切法,淥一淥就食得,肉質爽脆😋

有機菜心苗🥬
菜心苗望落翠綠,食咗咁多肉係要均衡飲食,食番啲菜嘅~

2021-05-31 6 views
冬天要打邊爐,夏天更加要打邊爐🤗🤗今次同朋友試下呢間位於佐敦既私房菜邊爐舖頭雖然位置不算大,但都坐得舒服岩晒同朋友一邊打邊爐,一邊傾計朋友同我都唔太食得辣,所以叫左個姬松茸冬瓜湯底未落火鍋配料前,當然試下啖湯先湯底清甜,而且湯料都好足脆鯇魚片呢個有驚喜! 好多時候打邊爐淥脆鯇魚片都好講timing,一淥耐左就好難食呢度既脆鯇魚片不但夠魚味唔腥,唔小心淥耐左仍然保持到個鮮味👍🏻鮮打四寶丸平常我打邊爐好少叫丸,覺得間間丸都差不多🤣XDD 呢度既四寶丸粒粒都餡料,我最推介就係芥末籽蝦丸,食落有少少辣,不過可以接受,而且仲見到啲蝦肉蓉,真材實料😍田園盛(有機)🥬🍅🌽有機蔬菜食落特別甜,有生菜,蕃茄,蘿蔔,粟米,份量都算多手切安格斯牛🐮一上菜已經對佢非常期待,顏色靚而且油脂分佈平均,食落好香牛味店員服務態度友善,經常會主動過黎加湯同埋隔油🥰🥰
冬天要打邊爐,夏天更加要打邊爐🤗🤗
今次同朋友試下呢間位於佐敦既私房菜邊爐

舖頭雖然位置不算大,但都坐得舒服
岩晒同朋友一邊打邊爐,一邊傾計

朋友同我都唔太食得辣,所以叫左個姬松茸冬瓜湯底
未落火鍋配料前,當然試下啖湯先
湯底清甜,而且湯料都好足

脆鯇魚片

鮮打四寶丸

田園盛(有機)🥬🍅🌽
有機蔬菜食落特別甜,有生菜,蕃茄,蘿蔔,粟米,份量都算多

手切安格斯牛🐮

店員服務態度友善,經常會主動過黎加湯同埋隔油🥰🥰
2021-05-27 60 views
想係屋企舒舒服服打邊爐,但又唔想去街市買料,上網揾揾下,見到呢間外賣火鍋,質素幾高,決定試一試。~~湯底 (冬瓜姫松茸湯)飲落好清甜,湯料都有好多,有冬瓜,姬松茸同豬肉。~~手切安格斯牛份量都幾多,夠曬2個人食。牛肉肉質嫩滑,食到停唔到口。~~海鮮拼盤呢個我真係要俾100分,海鮮拼盤有聖子皇,海蝦,廣島蠔,大花甲同鱔片。全部海鮮都好新鮮。聖子皇有我隻手咁大隻,食落好彈牙同鮮甜。鱔片我超推薦,食落好爽脆。~~黑豚肉同豬潤黑豚肉肥瘦啱啱好。豬潤好新鮮,味道濃郁,唔會有腥味。~~自家制四寶丸,雲吞,水餃自家制四寶丸粒粒都好彈牙,特別係蝦丸同墨魚丸,食得岀佢係真材實料。雲吞皮薄餡靚,有成隻蝦,食落好爽口。~~田園盛田園盛有生菜,蕃茄,粟米,蘿蔔同油麥菜等等。全部蔬菜都好新鮮同清得好乾淨。粟米食落好甜,生菜同蘿蔔吸晒啲湯,好正。餐廳仲好細心有提供醬料,包括蔥粒,辣椒粒,蒜蓉粒同豉油。

~~湯底 (冬瓜姫松茸湯)
飲落好清甜,湯料都有好多,有冬瓜,姬松茸同豬肉。

~~手切安格斯牛
份量都幾多,夠曬2個人食。牛肉肉質嫩滑,食到停唔到口。

~~海鮮拼盤

~~黑豚肉同豬潤
黑豚肉肥瘦啱啱好。豬潤好新鮮,味道濃郁,唔會有腥味。

~~自家制四寶丸,雲吞,水餃

~~田園盛

餐廳仲好細心有提供醬料,包括蔥粒,辣椒粒,蒜蓉粒同豉油。

TakeAway
2021-05-24 65 views
好耐之前已經試過係銅鑼灣店一班人打邊爐覺得幾正,原來佐敦都有分店。同男朋友上黎打邊爐🥢醬油每位$30章紅刺身 勁大份!有口感,就咁食好清新,配豉油Wasabi就帶出多啲鮮味。試左幾片熟食都ok!雙拼湯底 - 姬松茸冬瓜湯拼血池麻辣湯🌶冬瓜湯底,消暑下火🥵,麻辣湯底愈煮愈辣,辣得過癮😛。鮮打四寶丸 - 蝦丸同墨魚丸都好食,彈牙!黃沙豬潤 - 份量唔少,2個人食有d多😆都幾厚切,要淥耐少少先食得。手切安格斯 - 脂肪比例幾平均,唔會好肥,肉味幾濃🤤。👍呢到服務唔錯,店員會主動過黎幫你整走鍋入面d油同泡。

同男朋友上黎打邊爐🥢

醬油每位$30

章紅刺身

試左幾片熟食都ok!

雙拼湯底 - 姬松茸冬瓜湯拼血池麻辣湯🌶
冬瓜湯底,消暑下火🥵,麻辣湯底愈煮愈辣,辣得過癮😛。

鮮打四寶丸 - 蝦丸同墨魚丸都好食,彈牙!

手切安格斯 - 脂肪比例幾平均,唔會好肥,肉味幾濃🤤。

👍呢到服務唔錯,店員會主動過黎幫你整走鍋入面d油同泡。
  • 手切安格斯牛
  • 章紅刺身
2021-05-13 141 views
今日考完試就同男朋友仔去揾間貴價少少嘅餐廳食海鮮叫左個鴛鴦鍋 較為清淡同養生🔸三高茶什菌湯🔸姬松茸冬瓜湯🔸章紅魚刺身好大碗刺身啊😍利申我第一次食章紅魚🐟講出黎都唔好笑我見識淺薄🤣🤣食落去口感好鮮甜食唔停🔸時尙手切牛呢個牛勁嫩,口感嫩滑,一咬易溶嘅感覺,一啲都唔會「鞋」配上個淡淡的湯底的好帶出牛嘅鮮味🔸海鮮尚盛-銀擺盆幾豪華可以順便打個卡影張相有帶子、珊瑚蚌、海蝦、大花甲、波士頓龍蝦🦞其實都幾多下,每件個份量都有四至五件,適合四至五人食啦兩個人為咗食海鮮嗌咗個四人份都大滿足帶子夠甜,珊瑚蚌夠爽脆,龍蝦都易甩肉,大花甲都好大隻,海蝦都幾新鮮最後特別要睇嘅係服務態度當日真係勁好服務,會主動嚟幫你撈走湯上啲浮起嘅泡泡,不停咁去主動幫手好值得一讚!唔知係咪因為餐廳座位數量有限,所以服務員質素好好,可以係咁serve到你
今日考完試就同男朋友仔去揾間貴價少少嘅餐廳食海鮮

叫左個鴛鴦鍋 較為清淡同養生
🔸三高茶什菌湯
🔸姬松茸冬瓜湯

🔸章紅魚刺身
食唔停
🔸時尙手切牛
呢個牛勁嫩,口感嫩滑,一咬易溶嘅感覺,一啲都唔會「鞋」
配上個淡淡的湯底的好帶出牛嘅鮮味
🔸海鮮尚盛-銀
擺盆幾豪華
可以順便打個卡影張相
有帶子、珊瑚蚌、海蝦、大花甲、波士頓龍蝦🦞
其實都幾多下,每件個份量都有四至五件,適合四至五人食啦
兩個人為咗食海鮮嗌咗個四人份
都大滿足

最後特別要睇嘅係服務態度
疫情關係已經好耐冇出過油尖旺區啦, 現今日出開去佐敦,疫情又已經開始冇咁勁,好想打下邊爐,就book上黎呢間咁多好評嘅邊爐串燒食~雖然係樓上舖,不過招牌都好顯眼,好易搵。  填完個人資料紙仔,聽住rubberband 嘅歌,睇住有線新聞台黎睇menu。舖頭真係唔算大,但都仲有個海鮮缸,星期六日都真係好有需要book定枱。 呢度啲湯底好有特色,唔係出面普通嘅沙爹湯芫荽皮蛋湯咁,款款都好有特色,唔少都用海鮮做底料,不過今日想睇吓食材靚唔靚,點咗相對清但鮮味嘅“98三高茶什菌湯”同“姬松茸冬瓜湯”。 湯底真係鮮味足料,就咁當湯飲都好好飲。 調味料都好充足,不過食完晒成餐邊爐後發現其實唔洗要太多調味,因為本身啲材料同湯底已經好好。  火鍋料方面點咗二人海鮮盛,鮮打蝦丸同墨魚丸,黑豚肉片,生菜,同小食炸響鈴。  海鮮盛有聖子皇,大花甲,大蝦,蟮片,蠔,估唔到,全部都好新鮮,而且係好高質,海鮮本身夠大隻,滾過更加食得出鮮甜,而鱔片更加係好彈牙。 鮮蝦丸同墨魚丸真係估佢唔到咁鮮味,真係爽口彈牙,用料好足,而且有少許蝦粒同墨魚粒,當然食得出蝦嘅鮮味同墨魚味,真心推介。  黑豚肉用料都係靚料黎,食得出無

湯底真係鮮味足料,就咁當湯飲都好好飲。

黑豚肉用料都係靚料黎,食得出無平價豬嘅豬腥味,亦都食得出幾厚嘅口感,唔錯。

炸響鈴都係新鮮炸出黎,非常脆口,配啤酒飲一流~

整體上呢度用料非常新鮮,湯底煮過海鮮就更加鮮味,我地差唔多飲晒個湯底添呀~值得推介。下次有機會再試串燒。
2021-04-27
2021-05-06 98 views
老友約咗我食飯,話同我食餐好嘅,原來佢帶我嚟佐敦呢間火鍋店打邊爐,不過食完又真係冇令我失望嘅打邊爐前嘅混醬時間,值得一讚嘅係佢個沙嗲醬好香撈埋落個豉油汁度真係增添多幾番美味。我哋叫咗個鴛鴦湯底,一邊係刺激嘅麻辣湯,另一邊係較清淡嘅冬瓜姬松茸湯。牛柏葉、午餐肉及手打四寶丸。佢個自家製手打丸真係值得一讚~用料新鮮、味道鮮甜、入口仲非常之彈牙同平時喺凍肉舖買嘅雜丸真係天淵之別😂安格斯手切牛肉超級新鮮,靚牛一入口就食得出。唐生菜亦都十分新鮮,一塊爛葉都冇今餐真係食得好滿足!

打邊爐前嘅混醬時間,值得一讚嘅係佢個沙嗲醬好香
撈埋落個豉油汁度真係增添多幾番美味。

同平時喺凍肉舖買嘅雜丸真係天淵之別😂

安格斯手切牛肉超級新鮮,靚牛一入口就食得出。

唐生菜亦都十分新鮮,一塊爛葉都冇
今餐真係食得好滿足!

2021-04-14
2021-05-06 61 views
無論春夏秋冬,天氣幾熱都好,打邊爐都係港人嘅至愛今日同老公兩個人想靜靜地打個邊爐,就去咗佐敦呢間樓上火鍋店。老公係牛魔王,打邊爐都係為咗食靚牛肉其他配料無論款式及價錢都好正路。我哋叫咗個鴛鴦湯底,一邊係麻辣,另一邊係姬松茸冬瓜排骨湯。湯底滾起就試吓味先,姬松茸冬瓜湯本身已經十分鮮甜!麻辣湯我哋叫咗小辣,啱晒唔係好食得辣嘅我😅但係味道都十分香濃。打邊爐必食嘅午餐肉~呢度嘅午餐肉係高品質,入口食到一疏疏嘅肉絲,而唔係一舊粉團手切安格斯牛~睇個樣就知道非常之新鮮,脂肪嘅大理石紋亦都十分之靚,好濃郁嘅牛味,入口即溶嘅感覺打邊爐加飲啤酒簡直係絕配
無論春夏秋冬,天氣幾熱都好,打邊爐都係港人嘅至愛

老公係牛魔王,打邊爐都係為咗食靚牛肉

其他配料無論款式及價錢都好正路。

打邊爐加飲啤酒簡直係絕配
2021-04-13
2021-05-05 59 views
今日老公嚟接我放工話帶我去食好西!佢帶我嚟到佐敦吳蚣街幸福商業大厦,坦白講, 呢度真係一d都唔起眼,稍一不慎好易行過龍。「尚鮮」位於吳蚣街幸福商業大厦1樓,距離佐敦地鐵站A出口大約4分鐘路程。上到去,餐廳面積唔算好大,但坐得幾舒服,而且集私房菜、串燒、海鮮&火鍋等選擇⋯最後我哋決定都係打邊爐!養生の湯 – 蟲草花花膠燉雞湯一上枱,店員好耐心向我哋介紹呢個湯,原來呢個湯係限量發售,每日只做幾個,由於我哋入座時間較早,客人唔多,所以我哋有幸品嚐到。呢個湯滋補養顏,色澤呈橙黃色、澄澈透明,味道清香…再嚐啖湯,湯味鮮甜可口,而且好有屋企媽咪煲嘅味道,真係忍唔住飲多幾碗!飲完湯,我已經飽咗一半,非常滿足!所以火鍋配料都冇叫太多。手切安格斯呢個真係好有驚喜,牛脂分佈平均,牛肉肉質腍而口感嫩滑,咬落牛脂香濃,而且牛味出眾,必叫之選!鮮打四寶丸四寶丸包括牛丸、豬肉丸、墨魚丸同蝦丸。每款丸都各有特色⋯當中,我哋覺得最好食嘅係牛丸、豬肉丸同蝦丸!牛丸同豬肉丸都肉味香濃,彈牙;而蝦丸就鮮味彈牙有韌性,每款都相當出色。脆肉鯇肉質爽脆,且啖啖肉,唔多骨,又唔腥,好啱平時食魚怕腥嘅我😅總括而言,呢度嘅出品好好,樣

養生の湯 – 蟲草花花膠燉雞湯

手切安格斯

鮮打四寶丸

脆肉鯇
肉質爽脆,且啖啖肉,唔多骨,又唔腥,好啱平時食魚怕腥嘅我😅

總括而言,呢度嘅出品好好,樣樣都好新鮮!不得不讚下個湯,真係無味精!絕對唔會越飲越口渴!另外,店員服務都好好,非常主動幫我哋𢳂湯同加水。最後,店員亦向我哋介紹佢哋個私房菜⋯下次可以帶埋媽咪過嚟食!
2021-05-03
  • 手切安格斯牛
  • 蟲草花花膠燉雞腳
  • 鮮打四寶丸
2021-05-05 22 views
收工去左佐敦附近睇D野之後去打個邊爐喇一上到去店員就即刻幫我地噴手消毒之後就俾左D醬料我地自己混醬呢度提供既水, 係電解還原水叫左個麻辣湯同姬松茸湯底, 麻辣湯配台式鴨血鴨血有咬口, 厚切大塊, 唔會一咬就散開, 軟腍嫩滑姬松茸湯底, 個湯就咁飲都覺得好正, 姬松茸有杏仁香味,口感脆嫩打邊爐就梗係要叫肥牛啦, 本地手切牛油脂分佈平均, 好香既牛味 脆鯇魚片,非常新鮮,肉質爽口彈牙木耳鮮蝦雲吞, 西洋菜香菇素餃鮮蝦雲吞好足料呀, 大大隻蝦再加木耳, 口感豐富店員會定時主動咁幫我地不走湯上面既泡泡, 又會主動加湯, 好細心
收工去左佐敦附近睇D野之後去打個邊爐喇
一上到去店員就即刻幫我地噴手消毒
之後就俾左D醬料我地自己混醬
呢度提供既水, 係電解還原水

叫左個麻辣湯同姬松茸湯底, 麻辣湯配台式鴨血
鴨血有咬口, 厚切大塊, 唔會一咬就散開, 軟腍嫩滑
打邊爐就梗係要叫肥牛啦, 本地手切牛

油脂分佈平均, 好香既牛味
脆鯇魚片,非常新鮮,肉質爽口彈牙
木耳鮮蝦雲吞, 西洋菜香菇素餃
鮮蝦雲吞好足料呀, 大大隻蝦再加木耳, 口感豐富