2024-03-12 885 views
今次黎到太子食飯,揀左呢間小漁港海鮮舫鮮蒸‧鮮味火鍋,呢間店係蒸氣鍋出名既,我地又幾鐘意食海鮮,所以就黎試下啦🤓避風塘鮮魷($68)鑊氣小炒,鮮魷包得好實d炸漿 好香口,等海鮮蒸熟之前不失為一個好嘅小食🦑是日廚師智選套餐($318/1位)星期一至四黎食套餐埋單價免加一 •免茶芥 • 免小食首先黎個刺身拼盤,雖然佢地主打食蒸氣火鍋,但刺身一啲都唔馬虎,三文魚,北寄貝,希靈魚 帶子,油甘魚,樣樣都好好食 好新鮮,有驚喜🐠🐟之後就食蒸氣鍋第一份蒸係海鮮,鮑魚、粉絲扇貝、馬友同埋大蝦,鮑魚好彈牙,扇貝大大粒、大蝦好新鮮,點少少辣椒豉油就最啱,我覺得最驚喜仲有馬友,連平時唔多鍾意食魚既我,都覺得好滑好好味👍🏻第二份海鮮有花甲,蜆同螺,蜆超級清甜,唔洗點任何野都非常好食,花甲無沙,螺都係大大粒😋第三份海鮮係蟹,一開始店員就已經將蟹殼放咗喺鍋底度同啲生米一齊煮個粥,依兩隻蟹好多膏,肉質鮮甜、蟹鉗啖啖肉,好得🦀主食方面,有蟲草花蒸雞配烏冬底,加上時令蔬菜,蔬菜包括有南瓜、芋頭、粟米、紫薯同勝瓜 佢哋吸晒蒸雞嘅汁,尤其係芋頭同南瓜,加埋個烏冬簡直一絕🍜最後成餐飯嘅精華所在,集合鮮味於一身嘅蟹膏豬骨粥,佢

避風塘鮮魷($68)

是日廚師智選套餐($318/1位)
星期一至四黎食套餐埋單價免加一 •免茶芥 • 免小食

之後就食蒸氣鍋

佢哋吸晒蒸雞嘅汁,尤其係芋頭同南瓜,加埋個烏冬簡直一絕🍜

最後成餐飯嘅精華所在,集合鮮味於一身嘅蟹膏豬骨粥,佢加埋元貝仔一齊煲,食到依度已經好飽,但都要食埋碗粥🤣

值得一題佢哋服務態度都非常之好,最後仲有一個紅豆甜品😮

今次既鮮味之旅,非常滿足
我黎食既時候,其實都好滿場,如果要黎食既話,早好就打黎提前訂位☎️
2024-03-05
2024-03-07 651 views
話說我男友好中意食海鮮,咁就佢黎呢間小漁港海鮮舫試下,用親民價錢就可以食到時令海鮮大餐,梗係要試下啦😆🌟是日廚師智選套餐($318/位)🍣刺身拼盤拼盤有五款刺身,包括三文魚、北寄貝、希靈魚、油甘魚、馬刀貝,款款都好新鮮🤩最中意食既係油甘魚,好香油甘味,真係好想再ENCORE;北寄貝粒粒都好厚切,食落啖啖肉😍🥠炸豆腐小食炸豆腐外脆內軟,再加埋啲炸蒜,超惹味😋💥時令海鮮:🔹扇貝、海蝦、鮑魚仔海蝦隻隻都好大隻,肉質好鮮甜🥰鮑魚仔夠晒新鮮彈牙;扇貝都好大粒,配埋蒜蓉粉絲一齊食超惹味😚🔹牛肉粒牛肉粒蒸得岩岩好,食落唔煙韌之餘仲好多汁💦而且仲好重牛味,唔錯👍🏻 🔹沙白、花螺、生蠔沙白同花螺粒粒鮮甜又Juicy💦正👍🏻生蠔都好鮮又肥美🔹肉蟹蟹蓋一早放入粥底熬煮,蟹大隻得黎食落啖啖都係肉又鮮甜,真係食到停唔到口🤤💥四款時疏及主食:必食蟲草花蒸雞烏,烏冬充滿蟲草花同雞既精華🤩而且烏冬好軟糯超中意食,另外仲有粟米、甜薯、南瓜及絲瓜,每款都好清甜🩷 💥海鮮粥食哂所有海鮮後,粥底充滿蟹香同海鮮精華🤩金黃色好吸引,食落鮮甜之餘仲有淡淡海鮮味,真係要留肚食,就算食唔哂都可以打包返屋企食🥰

🌟是日廚師智選套餐($318/位)

🍣刺身拼盤

🥠炸豆腐小食
炸豆腐外脆內軟,再加埋啲炸蒜,超惹味😋

💥時令海鮮:
🔹扇貝、海蝦、鮑魚仔

🔹牛肉粒

🔹沙白、花螺、生蠔
沙白同花螺粒粒鮮甜又Juicy💦正👍🏻生蠔都好鮮又肥美

🔹肉蟹

💥四款時疏及主食:

💥海鮮粥

2024-03-04
2024-02-28 720 views
今日老公專誠book左位置太子的小漁港海鮮舫。平日晚上8:30pm仍全場滿座確實好多人幫襯😊食物水準高,海鮮夠新鮮,我哋叫左廚師套餐,價錢亦吾貴,絕對是性價比高順帶一道,呢度職員服務態度非常好,主動介紹食物,仲幫埋我地蒸海鮮添,值得一讚廚師智選套餐 $318一位套餐包括:刺身拼盤、八款時令海鮮、四款蔬菜、蟲草花蒸雞,豬骨粥底刺身三文魚、帶子、希靈魚、吞拿魚、帆立貝五款刺身好新鮮。特別鐘意帶子同帆立貝爽口彈牙避風塘鮮魷 $68避風塘鮮魷炸得非常酥脆惹味,鮮味彈牙,好味道龍蝦厚肉淸甜 鮮味十足鮑魚、海蝦、扇貝、魚款款海鮮都好新鮮。鮑魚爽口彈牙,蒜香扇貝粉絲好入味, 海蝦同魚都夠鮮味蠔、蜆貝殼類同樣高質新鮮 好味道蟲草花蒸雞、栗米、芋頭、南瓜、蕃薯蟲草花蒸雞有驚喜,雞肉幼滑入味,烏冬充滿雞汁好精華 好味道瑤柱豬骨粥(粥底)一早準備好的瑤柱豬骨粥,放埋龍蝦頭,同經過多款蒸海鮮的精華,完全融入粥底,非常美味。最終食吾晒,要打包添

廚師智選套餐 $318一位

刺身
三文魚、帶子、希靈魚、吞拿魚、帆立貝
五款刺身好新鮮。特別鐘意帶子同帆立貝爽口彈牙

避風塘鮮魷 $68
避風塘鮮魷炸得非常酥脆惹味,鮮味彈牙,好味道

龍蝦
厚肉淸甜 鮮味十足

鮑魚、海蝦、扇貝、魚

蠔、蜆
貝殼類同樣高質新鮮 好味道

蟲草花蒸雞、栗米、芋頭、南瓜、蕃薯
蟲草花蒸雞有驚喜,雞肉幼滑入味,烏冬充滿雞汁好精華 好味道

瑤柱豬骨粥(粥底)

2024-02-20
  • 蟲草花蒸雞烏冬
小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋 Seafood Port Restaurant 📍太子荔枝角道127-133號地舖星期四晚,媽咪帶咗我妹去澳門,得返我同老爸食自己。既然機會難得,無理由食外賣咁頹嘅,於是我就帶咗老豆食海鮮大餐,實行有大食大,等佢哋隔住個海羡慕下!我會知道太子有呢間叫小漁港嘅餐廳,全因為我嘅識食好友介紹,佢食過之後讚口不絕,話性價比高,海鮮又新鮮,叫我bookmark定搵次去食。呢晚臨時臨急要搵餐廳,我就醒起可以帶老爸嚟呢度食,一嚟清蒸健康啲,二嚟又可以坐得耐,唔洗趕頭趕命食。呢間餐廳嘅店員姐姐們都非常好服務,即使座無虛席,忙到甩轆,佢哋依然好有禮貌咁介紹食材、又會不時check下個爐,主動招呼食客,服務一流! 💰$68避風塘鮮魷 🦑主打海鮮嘅小漁港,除咗蒸氣火鍋外,最受歡迎嘅小菜必定要數到呢道避風塘仙遊。佢嘅炸粉唔會好厚,魷魚炸得剛剛好,爽脆唔韌,我自己最鍾意食魷魚鬚嘅位置。雖然睇落好多辣椒,但其實個椒鹽唔會好辣,反而好重蒜香味,係等海鮮蒸熟期間,可以邊食呢度人氣小菜,邊嘆住玻璃樽裝嘅飲料,唔使呆等。 💰$318/位是日廚師智選套餐 👨🏻‍🍳我哋揀咗呢一個比較優惠嘅套餐,

[價錢 Price]
💰$68
避風塘鮮魷 🦑

[價錢 Price]
💰$318/位
是日廚師智選套餐 👨🏻‍🍳
我哋揀咗呢一個比較優惠嘅套餐,撞正星期一至四嚟食,一個價錢免加一、免茶芥、免小食,計落非常化算。雖然茶芥同小食都係免費嘅,但都唔馬虎㗎,一坐低就飲到熱辣辣嘅玄米茶,仲有好好味嘅蕎頭同炸黃豆,最啱一邊打牙骹一邊食。

刺身拼盤 🍣
我無諗過喺蒸氣海鮮店,都會食到咁新鮮嘅刺身㗎,品質真係令人有驚喜!刺身款式隨機,我哋呢份拼盤就有三文魚、北寄貝、希靈魚、帶子同油甘魚。五款刺身都非常新鮮,我自己比較喜歡三文魚同帶子,兩者都非常甘甜,質素可以媲美日本刺身專門店!

八款時令海鮮 🦀
食晒刺身之後,店員姐姐就會喺鍋底加入豬骨、生珍珠米、元貝仔同水,為煮粥底做好準備。之後佢哋會喺鍋上面放上唔同嘅食材去蒸,我哋嘅第一份食材係海鮮,有鮑魚、蒜蓉扇貝、馬友同埋大蝦,大火蒸7分鐘就食得。

新鮮鮑魚蒸起非常彈牙,鮑魚邊唔會蒸到韌晒;蒜蓉扇貝唔似一般酒樓嘅做法,不加一滴豉油蒸起即食,扇貝同樣唔會蒸到老晒,烹煮時間恰到好處;馬友魚係四款食材裏面最好食嘅一款,近肚嘅位置滿是魚油,店員姐姐提醒蒸起要第一時間食,因為咁就唔怕凍咗會有腥味;四隻大蝦都有我手板咁大,而且啲蝦肉結實彈牙,絕對新鮮。建議大家唔好點豉油,食下四款海鮮嘅原汁原味!

第二份海鮮主要係貝類,有蠔、蜆同螺。呢次蒸嘅時間就再短啲,短短5分鐘後就有得食。呢種蠔嘅殼係邊嘅,唔係一般本地蠔,肉身冇咁飽滿,但勝在無咩腥味同雜質;啲錢隻隻都大大隻,蜆肉鮮甜多汁;螺處理得好乾淨,不過食嘅時候就要花啲心機,慢慢用牙籤撩出嚟,好在有老爸幫我撩晒咋!

第三份海鮮係兩隻螃蟹,蒸咗12分鐘。其實一開始食蒸海鮮前,店員姐姐就已經將兩個蟹殼放咗喺鍋底度同啲生米一齊煮。呢兩隻蟹好多膏,而且肉質結實,蟹味濃郁,細心嘅老爸幫我將啲蟹多肉嘅地方剪晒落嚟,仲幫我拆肉添,抵我帶佢嚟食好嘢嘅!

時蔬主食 🥬🍜
主食方面,有蟲草花蒸雞配烏冬底,仲有好幾款嘅時令蔬菜一齊放喺荷葉上面蒸。店員姐姐話要蒸兩次,首次蒸咗10分鐘,煮散咗個烏冬之後再蒸多咗4分鐘,之後就有得食喇。蟲草花蒸雞將雞油迫晒出嚟,圍邊嘅蔬菜都吸收晒雞油精華。南瓜、芋頭、粟米、紫薯同蒜蓉勝瓜都索滿雞汁,芋頭同紫薯簡直無得輸!我亦都好鍾意放喺蒜蓉勝瓜上面嘅蝦乾,鹹鹹香香勁夾。

主角蟲草花蒸雞好嫩滑,雖然呢份雞肉偏肥,但同時雞嘅油脂都比較多,所以烏冬吸滿雞油嘅香味,意外地好食!

最後不得不提整餐嘅重點—集所有精華於一身嘅蟹膏豬骨粥。我哋喺熬粥嘅過程中額外加入四隻蝦頭,所以粥底充滿着蝦蟹嘅鮮甜味;鹹豬骨非常入味,元貝仔增加口感。喺整個煮嘅過程都無加一粒鹽去調味,靠嘅只係每份食材嘅原汁原味去調味,煮出一窩鮮甜美味嘅蟹膏豬骨粥!
  • 刺身
  • 粥底
  • 避風塘炒鮮魷
  • 膏蟹
2023-12-11 1612 views
二訪性價比高海鮮店🦞🦐想食蒸海鮮😋第一時間就會諗起小漁港😆上次同朋友食完真係念念不忘🤭今次帶爸爸嚟食😛真係有服務有質素💯我哋叫左$318 厨師智選套餐🍴真係食到捧住個肚走😋🔼刺身拼盤🍱小食🍗🔼8款時令海鮮🔼蟲草花蒸雞+時蔬🔼瑶柱豬骨粥🔼甜品及飲品😋天婦羅蕃薯仔第一次食天婦羅蕃薯仔🍠外皮脆卜卜😌咬開又甜又軟冧🥰😋刺身拼盤🍱有三文魚,北寄貝,油甘魚,希靈魚,象拔蚌,好新鮮👍🏻😋蒸海鮮第一轉▶️扇貝/鮑魚/馬友/海蝦馬友好滑好嫩💕鮮味十足👏🏻鮑魚蒸完直接食就得🥹完全唔洗點調味😉扇貝上面鋪滿蒜蓉粉絲😙好入味☺️海蝦啖啖肉😋好新甜🤭第二轉▶️蟹超大隻肉蟹🦀職員會幫手將個蟹蓋放落粥底🍲成隻蟹肥美又新鮮🤭連手手腳腳都有爆滿嘅肉🤫我哋食到舔舔脷👅第三轉▶️花甲/生蠔/蟶子王好乾淨嘅幾款🫶🏻蒸完完全唔會有沙😆生蠔脹卜卜☺️啖啖都好鮮甜🥰😋蟲草花蒸雞烏冬好大盤😌有勝瓜,南瓜,粟米,芋頭,蟲草花同大量雞件一齊蒸♨️啲烏冬索曬味😜真係好滿足🤗😋瑤柱豬骨粥嚟到呢度我哋已經好飽🤣但望住啲粥又好吸引🥹豬骨粥由一開始已經褒緊😄經過幾份海鮮蒸煮後😉金黃色嘅粥出現係你面前💕忍唔住食多碗🤭啖啖都係精華🥹😋黑糖紅豆蓉菓子黑糖糯米皮好正😌

二訪性價比高海鮮店🦞🦐

🔼甜品及飲品

😋天婦羅蕃薯仔
第一次食天婦羅蕃薯仔🍠外皮脆卜卜😌咬開又甜又軟冧🥰

😋刺身拼盤🍱
有三文魚,北寄貝,油甘魚,希靈魚,象拔蚌,好新鮮👍🏻

😋蒸海鮮

同紅豆蓉夾埋啱啱好💯唔會過甜☺️

每位可以揀一款飲品🥤我哋揀左椰子水🥥梳打水
2023-12-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
3 day(s) ago 0 views
新一年對自己好啲就同家人去食餐豐盛海鮮餐朋友大贊這一間在太子的蒸氣鍋店「 小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋 」 @seafoodporthk 海鮮新鮮、性價比好高加上位於九龍區市中心中間位交通非常方便海鮮蒸鍋套餐都只係$318起套餐包括有刺身拼盤、時令海鮮時蔬及一款主食咁抵食即刻book位去試吓餐廳環境非常熱鬧幾乎滿座近門口位置設有漁池裏面有很多新鮮生猛的海鮮龍蝦非常大隻有份量❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨❤️【 #刺身拼盤 】️當中有我喜歡嘅三文魚刺身肉質細嫩鮮美而且沒有魚腥味青芥末的辛辣味能提味開胃🧡【 #龍蝦 】️經過店員安排蒸煮嘅時間將蒜蓉龍蝦蒸到恰到好處蒸後的龍蝦外型捲曲每一啖味道鮮味濃厚口感嫩滑、蒜蓉味很入味🧡【 #海蝦 】除咗巨型嘅龍蝦之外還有好生猛嘅海蝦每一隻都好有肉地蝦殼一搣即甩咬落去好爽口彈牙🤍【 #魚 】魚肉完全冇骨薄薄的皮配上滑溜的魚肉再加上我喜歡的香蔥豉油令鮮味更提升🖤【 #鮑魚 】️鮑魚大隻又好厚肉肉質肉質細嫩、營養豐富咀嚼之間會感受到鮮美清甜💛【 #花甲 】️大大隻的花甲肉帶淡淡的甜味口感爽口又鮮甜喔💚【 #蟲草花蒸雞 】️雞件份量都頗多每
新一年對自己好啲
就同家人去食餐豐盛海鮮餐
朋友大贊這一間在太子的蒸氣鍋店

海鮮新鮮、性價比好高
加上位於九龍區市中心中間位
交通非常方便
海鮮蒸鍋套餐都只係$318起
套餐包括有刺身拼盤、時令海鮮
時蔬及一款主食

經過店員安排蒸煮嘅時間
將蒜蓉龍蝦蒸到恰到好處
蒸後的龍蝦外型捲曲
每一啖味道鮮味濃厚
口感嫩滑、蒜蓉味很入味

🧡【 #海蝦 】

再加上我喜歡的香蔥豉油
令鮮味更提升

🖤【 #鮑魚 】️
鮑魚大隻又好厚肉
肉質肉質細嫩、營養豐富
咀嚼之間會感受到鮮美清甜

加上鍋料充足
難怪粥底鮮甜無比
海鮮粥好適合寒冷的冬天來暖暖胃喔👍🏻

2024-04-12 0 views
天氣悶熱唔想食肉,就諗起海鮮蒸😂太子雷生春隔離有間小漁港好抵食!餐廳明碼實價,冇隱藏式收費,食得安心。點左$318是日廚師精選套餐,有刺身拼盤、八款時令海鮮(澳龍、鮑魚、扇貝、海蝦、蠔、蜆),四款時蔬再加蟲草花蒸雞烏冬,仲有龍蝦頭瑤柱排骨粥底🤤🤤🤤非常豐富😍😍😍店員話套餐內原本係蟹但冇貨,今日用澳龍代替🤩加左個餐前小食點咗椒鹽鮮魷,熱辣辣好惹味蒸海鮮方面龍蝦、鮑魚、扇貝啖啖肉,好鮮甜又彈牙👍🏻食完海鮮已經好飽,但聞到呢個蟲草花蒸雞烏冬香到不得了,冇可能唔食🤤當食到攬住個肚個陣,店員仲提我地仲有個吸收哂精華嘅粥😂,呢餐真係非常滿足😌

加左個餐前小食點咗椒鹽鮮魷,熱辣辣好惹味

蒸海鮮方面龍蝦、鮑魚、扇貝啖啖肉,好鮮甜又彈牙👍🏻

2024-04-02
  • 南瓜排骨粥
2024-04-11 0 views
和朋友講起,很久沒吃蒸氣海鮮,於是就訂位去食,這次選擇在太子的小漁港,因為幾抵食,店舖不太大,但平日夜晚都滿座,特別多大夥兒聚會,所以記得訂位。避風塘鮮魷$68來吃海鮮的店,吃海鮮菜式準沒錯,外皮薄脆,沾上避風塘調味料,微辣幾惹味,鮮魷口感QQ的,有魷魚的鮮味。是日廚師智選套餐$318刺身有三文魚、北寄貝、希靈魚、北寄貝、帶子、油甘魚,厚身肥美,特別喜歡鮮甜的帶子和爽口的北寄貝。第一回蒸的是鮑魚、粉絲蒸扇貝、大蝦、馬友,店員提示先吃魚,馬友頗濃魚香,肉質細膩,但有少少細骨。鮑魚夠大隻彈牙,大蝦好爽口,帶子厚肉,非常鮮甜,一吃就知道海鮮很新鮮。第二回是蜆、生蠔、花甲皇,貝殼類帶有少少海水味,蒸的時間剛好,肉質嫩滑,我們不懂開生蠔,店員也很樂意幫忙,蒸生蠔吃到原汁原味,好有蠔香。第三回是蒸蟹,蟹蒸完熱辣辣,要待一會才能拆開吃,令人好期待,如預期之中,蟹肉非常鮮甜,而且一梳梳的,很新鮮的肉質,而且還有軟軟的蟹膏,真是享受。第四回是蟲草花蒸雞、粟米、南瓜、蒜蓉勝瓜、芋頭、烏冬,雞件肉質滑溜有雞味,以荷葉墊底,將雞汁保留,令其他食材也添了一份雞香,特別是烏冬很索汁,蟲草花增添口感,營養均勻又好吃

避風塘鮮魷$68

是日廚師智選套餐$318

第四回是蟲草花蒸雞、粟米、南瓜、蒜蓉勝瓜、芋頭、烏冬,雞件肉質滑溜有雞味,以荷葉墊底,將雞汁保留,令其他食材也添了一份雞香,特別是烏冬很索汁,蟲草花增添口感,營養均勻又好吃。

最後就要吃海鮮排骨粥,由一開始已煮這個粥,放入米飯、排骨、蟹蓋,中途店員會不時攪拌,吸收了不同海鮮的精華,粥啖啖鮮甜,排骨有肉香,份量很多,店員主動提示吃不完可以帶回家吃。

店家選用的食材都很新鮮優質,店員會幫忙較時間制煮各種海鮮及分配給我們吃,服務很好,真的物超所值,推介!
🍽️ 小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋 (太子)📍太子荔枝角道127-133號地舖-想食粥底火鍋好耐啦😝😝最近見到好多人推薦呢一間餐廳!一於去試吓🫰🏻🫰🏻我哋今次揀咗「是日廚師智選套餐」( $318一位),性價比真係好高🥰🥰💫刺身拼盤刺身拼盤種類豐富,有希靈魚、北寄貝、三文魚、油甘魚、帶子😋😋全部都係厚切鮮甜大大份🤩🤩食到開晒胃呀😚😚💫豬骨瑤柱粥底一開始職員就幫我哋煮粥底,見到有好多豬骨同埋瑤柱🤩🤩喺即海鮮嘅過程入邊,不但只幫我哋加埋蟹蓋,仲要成日過嚟幫我哋攪拌啲粥😚😚😚最後個粥完全冇燶底,仲要好香好滑,好細心呀💕💕💫八款時令海鮮今日嘅時令海鮮有馬友、蝦、鮑魚、扇貝、蟹、花甲、沙蜆、花螺🦐🦀🐚🌸馬友魚肉雪白嫩滑,魚油香味好重,煮得啱啱好👍🏻👍🏻不過食嘅時候有少少細骨🤏🏻🤏🏻🌸鮑魚彈牙軟滑🫶🏻🫶🏻🌸扇貝厚肉又大粒,好嫩好嫩🤤🤤粉絲入味😍😍🌸蝦頭有滿滿蝦膏❤️❤️肉質彈牙爽甜🦐🦐🌸幾款甲殼類都大隻又彈牙,重點係完全冇沙㗎🥰🥰個人覺得最正係花甲,食落好鮮甜🌸重點就係隻蟹啦🦀🦀爆曬膏啊🤩🤩🤩蟹肉鮮甜結實,職員仲好貼心咁幫忙打碎啲蟹鉗😋😋啖啖肉好滿足🥳🥳🥳💫四款時蔬話就話四款,但係其實佢唔止㗎😆😆有節瓜,
🍽️ 小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋 (太子)

💫刺身拼盤

💫豬骨瑤柱粥底

💫八款時令海鮮
🌸扇貝厚肉又大粒,好嫩好嫩🤤🤤粉絲入味😍😍
🌸蝦頭有滿滿蝦膏❤️❤️肉質彈牙爽甜🦐🦐

💫四款時蔬
話就話四款,但係其實佢唔止㗎😆😆有節瓜,粟米,芋頭、南瓜、番薯仔同埋蟲草花蒸雞,仲要有個烏冬底😍😍荷葉底包住,不但只唔會流汁,仲令到啲蔬菜吸晒雞肉嘅香味💕💕

💫一款主食-椒鹽鮮魷
椒鹽鮮魷香脆惹味,啱啱炸起🔥🔥🔥熱辣辣真係好正呀😋😋

🌟員工好細心,好主動幫手蒸海鮮,每當計時器一響,即刻會有員工過嚟幫手🫶🏻🫶🏻

🌟樓底好高,座位闊落又舒服,見到好多食客都係一班朋友一邊食海鮮一邊吹水,係聚會嘅好地方啊🥰🥰🥰

🌟食物份量同質素絕對對得住個價錢,我同朋友都飽到個肚脹卜卜🤰🏻🤰🏻性價比極高!

推薦指數:4/5
抵食指數:5/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#PrinceEdward #太子 #太子好去處 #太子美食 #小漁港海鮮舫
我講過好鍾意食海鮮,好識搵食嘅美女同學就推介咗小漁港比我~Bookmark咗好耐我終於去咗食!今次同男朋友食$318/位嘅套餐,星期一至四限定嘅。一開始就上碟刺身比我地,呆咗😂因為我地第一次食唔知除咗桌上蒸嘅嘢食仲會有其他。碟刺身好高質,我淨係食生三文魚,都覺得好鬼正。之後就叫我地揀小食,我地揀咗避風塘鮮魷,又係又熱又脆又彈牙,勁好味之後入正題食桌上蒸,食之前會煮粥,落咗瑤柱、龍蝦頭、豬骨同珍珠米。全程都有姐姐幫手煮同計時,自己淨係負責食就得!第一round:蒜蓉蒸龍蝦第二round:鮑魚、海蝦、魚、粉絲扇貝第三round:花甲、螺、青口第四round:荷葉蒸烏冬、蟲草雞、芋頭、南瓜、粟米、勝瓜最後仲有個集合曬海鮮精華嘅粥食~龍蝦頭同膏煮到入曬味,個粥金黃色的。我地食唔曬帶走咗(其實食到第三round我地已經驚咗,啲海鮮太肥美食到好飽😂)男朋友未食完已經係咁話要encore ,我覺得呢度食嘅海鮮係比較原汁原味,唔需要點醬料,保留海鮮嘅鮮味,都推介比鍾意清淡健康嘅朋友

第一round:蒜蓉蒸龍蝦
第二round:鮑魚、海蝦、魚、粉絲扇貝
第三round:花甲、螺、青口
第四round:荷葉蒸烏冬、蟲草雞、芋頭、南瓜、粟米、勝瓜

🫶🏻好耐無食過粥底蒸鍋,今晚特意去太子一間有粥底蒸好多海鮮既小漁港食。[是日廚師自選套餐]🟠日日新鮮 款款時令🔴一口價(免加一、免小食、免茶芥)刺身拼盤一坐低先嚟碟刺身拼盤打下卡先。款式有希靈魚、帶子、北寄貝同三文魚。款款新鮮,一啖一片,凍凍地食口感好正😊小食:避風塘豬手即叫即製,外皮非常香脆,仲要係惹味既避風塘口味好邪惡👿。我超鍾意食豬手內既骨膠原。[究竟有咩海鮮呢?]肉蟹一隻、(賴尿蝦)視乎隻蟹大細而定、大蜆、鮑魚、粉絲元貝、海蝦、蟲草花蒸雞(烏冬底)、配菜有勝瓜、小番薯、玉米、芋頭、南瓜不得了,竟然咁多款海鮮。依個套餐好豐富。當然全部海鮮都好新鮮,肉質彈牙。粥底:豬骨粥落蟹蓋一齊慢煲,蒸海鮮汁會慢慢向粥底流,最後配埋炸豆、蕎頭食,脆脆又酸酸地😋飲品:血橙鮮果汁、IF椰青水甜品:黑糖紅豆果:外形似茶果,甜甜地幾好味🤤

[是日廚師自選套餐]
🟠日日新鮮 款款時令
🔴一口價(免加一、免小食、免茶芥)

刺身拼盤

小食:避風塘豬手

[究竟有咩海鮮呢?]

粥底:豬骨粥

飲品:血橙鮮果汁、IF椰青水
甜品:黑糖紅豆果:外形似茶果,甜甜地幾好味🤤
  • 瀨尿蝦
  • 避風塘豬手
  • 粥底
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
呢排食得熱氣嘢多,突然間想食得清淡少少,所以我哋就去食左個人均3百頭、超級抵食既海鮮蒸氣火鍋套餐😌🌟是日廚師智選套餐🌟 $318 @1✨刺身拼盤✨是日刺身拼盤入面有三文魚、希靈魚、北寄貝、帶子、劍魚腩同樟紅魚全部都新鮮厚切,夠凍之餘仲好有光澤🫰🏻✨八款時令海鮮✨今日既八款時令海鮮系原隻肉蟹、馬友、鮑魚、海蝦、扇貝、花螺、沙白同花甲💕▫️馬友油脂豐富既切件馬友食落又滑又嫩,唔算好多骨!▫️鮑魚鮑魚爽口唔靭好有彈性,內臟仲已經清理好哂,夠哂細心💕▫️海蝦海蝦肉質結實好大隻,有埋大佬剝殼仲更加正🤣▫️扇貝大大粒既扇貝上面放左蒜蓉同粉絲,蒜味滿滿超級香!▫️花螺鮮味彈牙既花螺-向都係小妹最愛😍▫️沙白▫️花甲 花甲同沙白隻隻都飽滿多肉又冇沙,食得好爽🤟🏻▫️原隻肉蟹店員會系你面前將個蟹蓋拆落嚟放埋入個粥底度先再蒸個蟹身,睇到都好期待個粥😽肉質緊緻既肉蟹身肥大肉厚啖啖肉,d膏比我想象中多同鮮👍🏻正!✨四款時蔬✨是日時疏系南瓜、粟米、絲瓜同芋頭絲瓜上面放咗隻蝦乾,鹹鹹香香好味美✨-款主食✨▫️荷葉蟲草花蒸雞配烏冬底用蟲草花同荷葉蒸出嚟嘅雞帶有好清香既荷葉味,滑而不柴肉汁多,可見蒸雞嘅火喉控制得好好,絕!煙煙韌韌既鳥

🌟是日廚師智選套餐🌟 $318 @1

刺身拼盤✨

全部都新鮮厚切,夠凍之餘仲好有光澤🫰🏻

✨八款時令海鮮✨

▫️馬友

油脂豐富既切件馬友食落又滑又嫩,唔算好多骨!

▫️鮑魚

鮑魚爽口唔靭好有彈性,內臟仲已經清理好哂,夠哂細心💕

▫️海蝦

海蝦肉質結實好大隻,有埋大佬剝殼仲更加正🤣

▫️扇貝

大大粒既扇貝上面放左蒜蓉同粉絲,蒜味滿滿超級香!

▫️花螺

鮮味彈牙既花螺-向都係小妹最愛😍

▫️沙白

▫️花甲

花甲同沙白隻隻都飽滿多肉又冇沙,食得好爽🤟🏻

▫️原隻肉蟹

✨四款時蔬✨

是日時疏系南瓜、粟米、絲瓜同芋頭

絲瓜上面放咗隻蝦乾,鹹鹹香香好味美

✨-款主食✨

▫️荷葉蟲草花蒸雞配烏冬底

絕!

煙煙韌韌既鳥冬同圍邊既時蔬嗦滿晒蒸雞流出梨既甘香雞油同雞汁,真係香到-個點👍🏻👍🏻超快比人清哂碟!

今晚既靈魂所在-定系-開始就放左系個窩底入面開始㷛既蟹殼瑤柱豬骨粥🤩

蒸完哂咁多嘢之後,個粥底吸收哂海鮮同蔬菜個d原汁原味既精華,加上本身既瑤柱又唔少,煲好既粥真係鮮甜到不得了,小妹-口氣食左好幾碗😋

另外仲散叫咗:

✨避風塘鮮魷✨ $68

避風塘鮮魷酥脆惹味唔太辣,炸粉薄薄好香口,送酒真係100 分👍🏻

呢個價位可以食到咁多海鮮真心抵,今餐又係好滿足嘅一餐呢💕

🐟小漁港海鮮舫 鮮蒸•鮮味火鍋

港鐵太子站D出口,步行約8分鐘
2024-03-30 8 views
今日同朋友去太子食火鍋,間餐廳主打海鮮,啲海鮮好新鮮,而且價錢合理。我哋叫咗個「刺身拼盤」,入面有齊三文魚、吞拿魚、甜蝦、帆立貝。啲刺身好新鮮,切得好薄,口感唔錯。我哋仲叫咗隻瀨尿蝦。隻瀨尿蝦好大隻,肉質好鮮甜。我哋又叫咗隻肉蟹。隻肉蟹好肥美,蟹膏都係好甘香。最後,我哋叫咗個「貝殼三寶」,入面有蟶子、蜆、扇貝。啲貝殼好新鮮,肉質好鮮甜。
我哋仲叫咗隻瀨尿蝦。隻瀨尿蝦好大隻,肉質好鮮甜。
我哋又叫咗隻肉蟹。隻肉蟹好肥美,蟹膏都係好甘香。
最後,我哋叫咗個「貝殼三寶」,入面有蟶子、蜆、扇貝。
啲貝殼好新鮮,肉質好鮮甜。
2024-03-05
2024-03-27 13 views
這家餐廳的蒸氣火鍋用料非常新鮮。門口就已經有各類海鮮,讓人垂涎欲滴。我和我的朋友選擇了二人份的餐點,裡面有蟹、蝦、蜆、半隻雞和各種蔬菜等。每一樣食材看起來都非常新鮮,給人一種食慾大開的感覺。而且店員會幫你蒸煮,雖然一次只能蒸一層美食,食材在蒸氣的作用下迅速變得熟透。蟹肉鮮嫩多汁,蝦肉彈牙鮮美,而蜆更是散發出濃郁的海味。半隻雞肉肥瘦相間,入口滑嫩。蔬菜則為這道菜添加了豐富的營養,清脆爽口,讓整個火鍋更加平衡。除了各種食材的豐富之外,餐廳還提供了最後的驚喜——粥。蒸氣火鍋結束後,服務員會將剩餘的湯底加入米飯中,煮成一鍋濃郁的粥。這碗粥順滑香濃,吸收了各種食材的精華,讓人回味無窮。

朋友升職請食飯,講左好耐要食蒸汽海情火鍋,終於如願食到🤟🏻位於太子的小漁港海鮮舫,主打蒸氣火鍋,食法較健康,用蒸氣方法保留食物的本質,場內置有大魚缸,每日新鮮購入食材🐟😍⋄平日未夠7點,已經高朋滿座,建議大家去之前要book定位😆⋄⋄====—====—====—====—✦ 小食 ✦🦑避風塘鮮魷($68)大排檔風味😛魷魚炸至金黃色,肉質彈牙結實,爆香嘅蒜蓉🧄夾住濃濃蒜香,超惹味😍⋄✦ 是日廚師智選套餐 ✦($318/位)週一至四;套餐免加一•免茶芥•免小食⋄✦ 刺身拼盤 ✦🍣雖然主打蒸氣火鍋,但刺身拼盤一啲都唔馬虎,三文魚、北寄貝,希靈魚、帶子及油甘魚,樣樣都好好食,好新鮮,有驚喜😜👏🏻⋄✦ 八款時令海鮮 ✦🐠鮑魚肥美大隻,口感彈牙,好吃😜—🐚粉絲扇貝扇貝大大粒,蒸得剛剛好,配埋粉絲食一流😙—🐟馬友好滑好味道,記得要趁熱食😝—🦐大蝦大蝦非常新鮮,鮮甜又彈牙,我地仲將蝦頭放落粥度熬😋—🐘象拔蚌超級肥美及鮮甜😝—🤎蜆大隻又清甜👍🏻—🐚螺大大粒嘅螺口感很好😛—🦀膏蟹店員將蟹蓋放喺鍋底度同啲生米一齊煮個粥,蟹好多膏,肉質鮮甜、蟹鉗啖啖肉🤩🤩⋄✦ 四款時蔬 ✦時令蔬菜包括南瓜🎃、芋頭🤍、粟米🌽
朋友升職請食飯,講左好耐要食蒸汽海情火鍋,終於如願食到🤟🏻

平日未夠7點,已經高朋滿座,建議大家去之前要book定位😆

====—====—====—====—
✦ 小食 ✦
🦑避風塘鮮魷($68)

✦ 是日廚師智選套餐 ✦
($318/位)
週一至四;套餐免加一•免茶芥•免小食

刺身拼盤 ✦

✦ 八款時令海鮮 ✦

🐠鮑魚
肥美大隻,口感彈牙,好吃😜

🐚粉絲扇貝
扇貝大大粒,蒸得剛剛好,配埋粉絲食一流😙

🐟馬友
好滑好味道,記得要趁熱食😝

🦐大蝦
大蝦非常新鮮,鮮甜又彈牙,我地仲將蝦頭放落粥度熬😋

🐘象拔蚌
超級肥美及鮮甜😝

🤎蜆
大隻又清甜👍🏻

🐚螺
大大粒嘅螺口感很好😛

🦀膏蟹

✦ 四款時蔬 ✦
時令蔬菜包括南瓜🎃、芋頭🤍、粟米🌽、紫薯🍠同勝瓜

✦ 主食✦
最後仲有「蟲草花蒸雞配烏冬底」,烏冬吸收曬蒸雞嘅精華,超正😍👍🏻

✦ 粥底 ✦
成晚嘅精華所在,集合鮮味於一身嘅蟹膏豬骨粥,仲加埋元貝仔一齊煲,鮮甜到只能默默地食😛好滿足☺️

✦ 飲品 ✦
🍹意大利有氣鮮果汁($18)

====—====—====—====—
📌店名:小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋