2021-02-19 442 views
路過觀塘,想飲台式飲品+食飯揾左一陣,睇過小時光的餐牌,決定幫襯叫左個鹽酥雞排麵+凍水蜜桃紅茶雞排皮好脆,雞排唔油膩個麵煙煙韌韌,湯底淡淡的,配炸雞排,有中和作用如想飲珍珠奶茶,加珠要另加$5今次試水蜜桃紅茶紅茶有果味有茶味,好飲過好多專賣果茶的台式飲品店座位係舊式學校的枱櫈,比較矮身同頂腳不過成間鋪d擺設好得意連埋食物+飲品,而且價格唔算貴,值得再同朋友黎食觀塘區有咁多好味野食,真好!!半自助形式的,要自己去收銀買完,要拎個牌,等佢響就可以去收銀邊拎野食記住食完自己將餐具拎返去收集的盤
路過觀塘,想飲台式飲品+食飯
揾左一陣,睇過小時光的餐牌,決定幫襯
叫左個鹽酥雞排麵+凍水蜜桃紅茶
雞排皮好脆,雞排唔油膩
個麵煙煙韌韌,湯底淡淡的,配炸雞排,有中和作用
如想飲珍珠奶茶,加珠要另加$5
今次試水蜜桃紅茶
紅茶有果味有茶味,好飲過好多專賣果茶的台式飲品店
座位係舊式學校的枱櫈,比較矮身同頂腳
不過成間鋪d擺設好得意
連埋食物+飲品,而且價格唔算貴,值得再同朋友黎食
觀塘區有咁多好味野食,真好!!

記住食完自己將餐具拎返去收集的盤

今日同事帶我食裝修獨特嘅台灣菜,喺幾間工廈之間搵咗一陣,終於搵到呢間小時光嘅入口,非常隱蔽,有尋寶搵食嘅感覺。入到店內,所有裝修有如30年前嘅台灣般,懷舊味濃,打卡一流,令人係第一眼已經有好鮮明嘅感覺。可惜,任由硬件怎樣獨特,軟件亦不能忽視,我點左最經典嘅台灣菜,台灣牛肉麵+珍珠奶茶。先說牛肉麵,牛肉不太入味,硬到咬唔開,麵條肥大得來又唔入味,湯底油得來味精味超濃。至於珍珠奶茶,就係同街上買嘅珍珠奶茶一樣,毫無特色,咁樣嘅一餐已經要一舊水。另一樣令我心驚嘅地方,店舖充滿懷舊味之餘,亦充滿殘舊味,傢俬擺設冇人抹唔在講,連枱櫈都好似好耐冇人抹過咁,疫情下令人點樣放心食得落呢~

2021-01-28 3650 views
紅燒牛肉麵🐮($60)黎得食台灣野又點少得牛肉麵呀🍜 唔好睇佢好似好少咁, 其實食落都幾飽肚嫁😊 牛肉夠曬腍身, 如果可以多幾塊就好喇😏 仲有幾條菜芯, 酸菜同紅蘿蔔🥕 麵身幾爽口彈牙夾少少辣辣地幾惹味台式養生藥膳排骨飯🐷($70)話明養生當然係健康之選, 呢啲天氣食真係既暖胃又飽肚🤰🏾藥膳湯飲落帶啲藥材既香味再配埋啲燉到腍曬既排骨真係一流, 將啲藥膳湯撈落啲飯度食又係另一番風味🤤台南鹽水意麵套餐🍲($58)呢個餐好豐富, 有一份台式滷水拼盤加肉燥撈麵🍜 不過略嫌啲滷水唔夠入味🤔 但係勝在啲料好足, 細細碗麵都有大量既肉燥😚 其實如果唔太重口味既人應該會幾鍾意香腸蛋餅🍳($45)佢有三款蛋餅可以選擇, 我見香腸呢個配搭幾有趣於是就試下😋 不過有啲失望, 因為比我想像中細份味道好普通, 再加上蛋餅上既醬令到蛋餅變得好鹹🙈 同埋腸既部分偏油同埋硬身, 同個蛋皮唔太夾呢度既裝修令到大家好似去左台灣啲中學咁, 好有那些年既感覺, 成個人青春曬👩🏾‍🎓 呢度所有野都係自助式, 所以大家食完野記得自己執好張枱呀😌 呢間餐飯都頗受歡迎, 所以唔想等位既話可以事先卜定位☎️
紅燒牛肉麵🐮($60)

台式養生藥膳排骨飯🐷($70)

台南鹽水意麵套餐🍲($58)

香腸蛋餅🍳($45)

2021-01-24
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
  • 紅燒牛肉麵
  • 台式養生藥膳排骨飯
  • 台南鹽水意麵套餐
2021-01-25 637 views
同朋友去咗間台灣店,入到舖頭就好有似回到校園嘅感覺,店入面播緊嘅歌全部都係台灣嘅歌🥰入邊嘅裝修真係唔錯好特別。今日同朋友每人帶咗一份午餐, 台式紅燒牛肉麵 $55 台式麵嘅棉質比較厚同埋硬,我喜歡🥰另外佢嘅湯底好濃郁,同牛肉襯到絕一絕👍🏻 夜市香酥雞便當 $53 我朋友就話雞肉嘅份量真係好多😋而且仲炸到吹卜卜添,但就覺得炸皮太厚。 整體環境同埋食物來講真係唔錯,價錢都合理,一份午餐嘅價錢包埋嘢飲真係抵食呀!

台式紅燒牛肉麵 $55

夜市香酥雞便當 $53

2021-01-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$54 (Lunch)
2021-01-12 1013 views
😋味道:7.3/10📸打卡:8/10🗣服務:6/10🏡環境:9/10💵人均:$50-80💰性價比:7/10👍🏻推薦度:7/10🏃🏻‍♀️回頭率:20% .🏡餐廳都唔易搵 可能係因為係工廠大廈入面🥺但一入到去就好意外好驚喜😯餐廳嘅裝修好靚 主要係台灣學校為主題成個感覺都好有校園嘅青春氣息😆就連枱枱凳凳 筷子都有精心安排雖然間餐廳好有氣氛 感覺好好 非常ig able🤣.🍜台式紅燒牛肉麵 $60 (7.2/10)一開始有啲驚訝 因為睇落好足料😌除咗牛腩同牛筋之外 其他配料如酸菜同白菜都好多麵係類似刀削麵嘅質地 較硬 幾有口感😋牛腩同牛筋就較韌 可以再軟熟少少🤏不過牛肉湯就相對比較淡味.🍗夜市香酥雞便當 $58 (7.8/10)香酥雞比想像中大份!每舊肉都好大舊🤣咬落香脆可口 但肉質就相對較乾如果可以用啲味粉調味同多啲肉汁就更好另外碗飯都相對較乾同單調如果有多啲調味就更好啦😚. 🧆綜合拼盤 $65 (7/10)拼盤有滷蛋 雞翼 蘿蔔 豬耳 海帶 豆干😋份量都幾多 而且滷得都算入味但個汁又唔算好香好驚艷質素普普通通😣個人建議大家叫台式滷肉飯便當較好🥺類似有呢個拼盤 再加滷肉飯 反而更平🥲.🐼餐廳
😋味道:7.3/10
餐廳嘅裝修好靚 主要係台灣學校為主題
成個感覺都好有校園嘅青春氣息😆
就連枱枱凳凳 筷子都有精心安排
雖然間餐廳好有氣氛 感覺好好 非常ig able🤣

🍜台式紅燒牛肉麵 $60 (7.2/10)
一開始有啲驚訝 因為睇落好足料😌
除咗牛腩同牛筋之外
其他配料如酸菜同白菜都好多
麵係類似刀削麵嘅質地 較硬 幾有口感😋
牛腩同牛筋就較韌 可以再軟熟少少🤏
不過牛肉湯就相對比較淡味
紅燒牛肉麵

🍗夜市香酥雞便當 $58 (7.8/10)
香酥雞比想像中大份!每舊肉都好大舊🤣
咬落香脆可口 但肉質就相對較乾
如果可以用啲味粉調味同多啲肉汁就更好
另外碗飯都相對較乾同單調
如果有多啲調味就更好啦😚
夜市香酥雞便當

🧆綜合拼盤 $65 (7/10)
拼盤有滷蛋 雞翼 蘿蔔 豬耳 海帶 豆干😋

🐼餐廳好大程度上係自助形式
點餐自己出去叫 攞餐具同水同嘢食都係自助
所以冇乜服務可言🤔
環境的確唔錯 好有「小時光」嘅感覺😙
但食物質素就可以有進步空間!
份量普遍都較多 可惜味道都偏淡同冇乜特別😢
夜市香酥雞便當
💛小時光·2021年嘅第一餐我哋就決定幫襯呢一間😌我哋本身其實係想去食鰹烏冬㗎 因為好似好暖笠笠 但係原來佢公眾假期休息 所以我地就嚟咗呢一間😎我覺得今次食好食咗 我之前食過佢啲鹽酥雞/排骨便當 我覺得嗰啲一般啲 反而我哋今次食嘅滷水同埋藥膳排骨都幾唔錯 係一個2021年嘅好開始🥰·台南鹽水意麵套餐$58呢一個都幾驚喜 佢超級大份 而且你睇佢滷水個色都知佢係滷水得勁入味😍😍佢個蘿蔔 雞翼 海帶 豬耳全部都超級好食 尤其係個蘿蔔超甜 不過佢個滷蛋就有啲滷得耐左 太實🤔佢個麵就咁食係冇乜味嘅 一定要加少少滷汁落去 同埋佢好似有少少煮淋左 不過整體黎講都好唔錯嘅😎😎·台式養生藥膳排骨飯$70呢個係我哋第一眼就睇中左既 因為倒完數真係好需要滋補下🤭呢個湯好好飲 有少少似馬來西亞既肉骨茶 雖然聞落藥材味好重 但係飲落係好舒服既 真係好滋補 不過佢個排骨就比較韌 唔係一食就撕開個種 所以差少少 但係個湯真係做得好出色😌🤤·#rbyeat#rby台灣菜#rby💛#rby觀塘·📍觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C室
💛小時光

#rby台灣菜
#rby💛
#rby觀塘
📍觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C室
$65 (Lunch)
台南鹽水意麵套餐
台式養生藥膳排骨飯
2020-12-15 786 views
第一次來小時光, 自己好像進入了台灣的懷舊小餐廳,有各色各樣的小擺設,有一股股陳舊的味道。有塑膠公仔, 有一瓶瓶的東西,有小木馬,有大量長頸鹿⋯⋯ 餐桌及餐椅都是陳舊的小學寫字桌及椅子,自己好像回到小時光一樣。 因為是晚餐時段, 套餐沒跟餐飲, 朋友點了滷水拼盤加麵食。我就點了滷水拼盤及鹽水雞, 再嘗了他的紫薯latte! 因為第一次來,不知怎樣點餐,服務員都好有耐心告訴我每樣餐點的特色。 這是一個很適合攝影,傾計的好地方!舒舒服服地吃點東西,談天說地,享受晚上可以堂食的最後一天。

滷水拼盤  ,  鹽水雞
2020-12-09
滷水拼盤  ,  鹽水雞
2020-12-02 655 views
Love this little cafe in Kwun tong industrial area. I miss Taiwan and this place gives me the Taiwanese vibes 🤣The food is overall good enough. I especially like the egg omelettes, tastes like the ones in Taiwan. The spicy noodles is yummy too (I need to get that hot sauce!) . And the Taiwanese tempura is good enough to make me believe I am in Taipei for a second 😂Good for small gatherings

Good for small gatherings
今日即興同朋友食飯,突然諗起好耐冇食小時光,於是直接上咗去食,其實唔知仲係咪度㗎唔理啦啦上去啦,因為都掛住佢哋整嘅台灣嘢食,我諗應該都有一年冇幫襯,今次再返嚟食,發覺冇咗之前好食嘅味道,唯獨是杯咖啡仍然無變,但食物質素不及以前,我開頭以為自己有咁嘅感覺原來朋友都覺得係呢個問題可能要再考慮會唔會再幫襯,難怪以前會排隊,現在唔使訂位都可以食到啦!不過佢哋依舊保留內裏的裝修,令你置身於好像以前讀書時代一樣而且咖啡杯依然用有特色嘅小動物,非常可愛
原來朋友都覺得係呢個問題
而且咖啡杯依然用有特色嘅小動物,非常可愛
2020-11-02
$85 (Lunch)
2020-11-19 588 views
隔左一排無黎,今日同同事興起所以就過黎食。門口見到外賣7折,即刻想嗌外賣番公司食算🤣點知原來堂食下午茶都有7折60蚊既餐折左之後40幾,又幾抵食喎,我仲要杯奶茶加左珍珠同事同我都認為佢地既奶茶係真係好好飲呢個豬手麵線都好好食,同事叫左個牛腩麵都好好食會keep住黎食💛
隔左一排無黎,今日同同事興起所以就過黎食。
60蚊既餐折左之後40幾,又幾抵食喎,我仲要杯奶茶加左珍珠
同事同我都認為佢地既奶茶係真係好好飲
呢個豬手麵線都好好食,同事叫左個牛腩麵都好好食
會keep住黎食💛
豬手麵線
豬手麵線
2020-10-31 956 views
今日 我Lunch去了食台灣嘢環境:台式校園風格🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽我叫了「台式紅燒牛肉麵」&「台式珍珠奶茶」台式紅燒牛肉麵- 牛肉&牛筋非常軟綿,唔會痴牙- 麵條類似台式粗麵,有咬口,唔會淋啤啤- 湯底唔會超濃,別有一番風味台式珍珠奶茶- 珍珠Q彈,唔痴牙- 味道比較淡,略嫌唔夠甜 (岩哂唔鐘意飲超甜的朋友仔)- 長頸鹿杯非常可愛青瓜- 正常,碟底有長頸鹿公仔CP值🌟 73%
今日 我Lunch去了食台灣嘢

環境:台式校園風格

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

我叫了「台式紅燒牛肉麵」&「台式珍珠奶茶」

台式紅燒牛肉麵
- 牛肉&牛筋非常軟綿,唔會痴牙

- 麵條類似台式粗麵,有咬口,唔會淋啤啤

- 湯底唔會超濃,別有一番風味

台式珍珠奶茶
- 珍珠Q彈,唔痴牙

- 味道比較淡,略嫌唔夠甜
(岩哂唔鐘意飲超甜的朋友仔)
- 長頸鹿杯非常可愛

青瓜
- 正常,碟底有長頸鹿公仔

CP值🌟 73%
2020-10-30
$67 (Lunch)
  • 紅燒牛肉麵
2020-10-25 725 views
出到嚟社會番工做嘢,有無開始因為勞碌而忘記自己過去的回憶及目標導,連小時候既同學朋友都漸漸疏遠?所以幾時都話間唔時一齊約埋收工食飯真係好緊要~呢個星期五約埋班同學仔係觀塘既「小時光」食飯,尋找番大家共同既小時光~入到去既佈置全部都係細個讀書既枱枱櫈櫈,仲有睇過既漫畫,見到真係有種回到過去既感覺😍到食物方面,估唔到佢地有我細個勁鐘意既美祿❤️❤️諗都唔洗諗,即刻叫🤣嘢飲既擺設好講究,係用番讀書上science時用既化學瓶,真係好過癮~佢地仲好細心咁將冰同美祿分開,防止啲冰溶左溝稀飲料!另外配埋美祿粉,覺得唔夠濃可以加入👍🏻至於食物我嗌左佢哋嘅首選推介,台式滷肉飯便當,當中有很多不同的配料,非常豐富,我最欣賞的是他們的滷肉飯,肉質軟,加上少少脂肪,成碗飯變得非常香口😍
😆觀塘一向出名多食店,尤其樓上鋪,平時都係去開駱駝漆大廈食,但今次行遠小小,去左間台灣餐廳「小時光」💫,入到餐廳,裝修感覺有懷舊風味,餐桌以學校課室主題👧🏻令人有回到學校時光的感覺❤️☺️相信這是餐廳最大的特色。🌟餐廳的客人需要自行到收銀處下單購買食品並即時付款,食物準備好後客人自取😉1️⃣香酥雞湯麵$58🍜香酥雞比想像中大塊,入口脆口但雞肉偏乾,而味道偏淡口味,如「獨家味粉」加多一點,相信味道會更好。2️⃣台式養生藥膳排骨飯$70🍛 見最近秋風起,餐牌亦寫住「適合秋冬進補」,即管試試! 上枱後,排骨飯的賣相吸引度相比香酥雞湯麵較遜色,味道偏淡口味,帶不出「藥膳」的味道,排骨亦略為韌,有點兒失望。3️⃣肉鬆起司🧀️蛋餅🌟去台灣必食的小食,係香港都食到台灣的味道 有驚喜😋,肉鬆芝士配合醬料味道恰到好處👍🏻評價:5.5/10

評價:5.5/10
2020-09-29 1097 views
細個好怕睇中文書的字有右邊的註音。這門牌果然令我回想起細個的時光。門口的感覺有點中國風,兩邊的對聯我也頗喜歡。特別是左邊那個寫著'時刻保有赤子心' 我是很認同的啦。在年輕時做到這點不難,但年長後仍堅持就不同說法了。小王子都說過啦,所有大人都曾經是小孩,怎麼長大了就忘記掉年輕時的想法,信念同熱情喔?赤子心不是低B同幼稚喔,比較是對一些觀念保持純真簡單同開放的想法。餐廳風格是懷舊台灣高中。感覺故故舊舊的。用畫滿塗鴉的桌子做餐桌,LOL 連侍應都著台式中學校服。整個裝修像課室,客人自己點餐取餐及清理膳後。我覺得大家像囚犯LOL餐廳的一旁有很多懷舊玩具相片有點恐怖。懷舊風啦。反而衰衰的覺得會唔會因為懷舊麻,就不用太清潔同特別花錢去裝修,有點殘舊就有獨特的懷舊感出現了。 (因為餐廳內有些地方確是很多塵埃。有點覺得店員誤解了懷舊同乾淨之間的關係。)海南雞飯牛肉麵同台式奶茶噢,竟然沒珍珠

門口的感覺有點中國風,兩邊的對聯我也頗喜歡。
餐廳風格是懷舊台灣高中。感覺故故舊舊的。
用畫滿塗鴉的桌子做餐桌,LOL 連侍應都著台式中學校服。
餐廳的一旁有很多懷舊玩具
相片有點恐怖。懷舊風啦。

海南雞飯

牛肉麵同台式奶茶
噢,竟然沒珍珠
2020-09-27 826 views
去到觀塘區覓食,諗住去食台灣菜,就搵到小時光.當日重用左openrice book 定位,去到都幾多人下.首先餐廳位置係唔易搵既,但佢既裝修設計真係靚,好似別有洞天咁,有懷舊既味道,有學校既味道,所有野都做到好細膩(包括佢既餐具),亦好統一,唔會令你覺得違和.因為早到,所以我有更多時間去打卡不過餐廳假日就冇咩優惠,落餐取餐都要你自己親自到最遠既另一邊點左魯肉飯同炸雞扒餐價錢一般,因為唔包飲品,不過你可以自己拎水飲既.
去到觀塘區覓食,諗住去食台灣菜,就搵到小時光.

因為早到,所以我有更多時間去打卡

點左魯肉飯同炸雞扒餐
價錢一般,因為唔包飲品,不過你可以自己拎水飲既.