今晚食咗一餐好彩頭嘅日本放題,起頭呢啲藍梅醬甜蝦,開胃得嚟鮮味十足,之後啲三文魚籽山芋水雲,同柑橘醋海蜇一樣,酸酸地好提神咁。個胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律攞到我大拇指👍,啲肉嘅肥美同胡麻醬咁配,真係百搭!壽司部分講真,實在係好食到停唔到口,那個吞拿魚腩、油甘魚、帆立貝,新鮮到流晒口水💦,安樂窩一樣嘅口感,食落去真係心都融咗。呢輪又點少得刺身,五款款款必擒,尤其係火炙和牛,香味撲鼻,食落簡直幸福爆棚。湯品嘅木魚花柴菜大蜆湯同樣表現唔差,清新提神嘅湯頭,熱辣辣飲落有種暖笠笠嘅感覺😊。至於磯燒鮑魚和薄燒安格斯牛肉蒜片卷嘅燒物,唔愧係高手烤製,倆口肉食落彈牙得黎唔柴,真心不錯。揚物三寶出場,松葉蟹腳、鮮蝦芝士腐皮卷、日本蠔天婦羅炸得又香又脆,但一啲都唔油,好驚喜😍。最後嘅蜜瓜同芒果糯米糍,蜜瓜清甜芒果糯米糍Q彈,畫上美味句號。總括來講,今次食得一頓實在,食飽又食得舒心,下次仲想再嚟!

2024-01-15 67 views
行過大坑嘅巷仔,我終於發現咗間日本菜餐廳,一行入去,感覺就好似瞬間走咗入東京嘅小巷子。今次我就要講吓,佢個「刺身拼盤」,真係一試難忘!三文魚腩切得厚厚地,一塊塊嘅魚肉彈牙得嚟油香四溢,入口即化嘅滋味真係勁!😋跟住我又試咗「香煎鰻魚飯」,鰻魚外皮煎得脆脆哋,但裡面嘅肉質又鬆又腍,那個煎鰻汁嘅味道濃郁得黎唔會過於甜膩,拌埋啲白飯一齊食,真係好滿足!🍚仲有,我一定要提「椒鹽鮮魷」,鮮度一流,鮮魷咬落啱啱好嘅脆口,加上隱約嘅椒鹽香味,簡直唔使點醋檸都已經好惹味!最後一份「自家製豆腐」,喺我心目中拎咗滿分,嫩滑之餘,啲豆香味又濃又純,真係一試過就忘不了。總括來講,餐廳嘅食物質素真係高,食一次之後,要唔常回味都難!🤤 分分鐘下次返嚟,我會再嚟回味下呢幾款美食!

2023-12-21 85 views
哇,今日係睿日料理食咗一餐到而家都仲口水直流既大餐呀!🍣🔥🌸 嗰個三文魚籽山芋水雲入口個種綿滑,一啖落肚,酸酸地柑橘醋海蜇令我胃口一下子就敞開嚟。胡麻醬同鹿兒島黑豚肉沙律真係夾得好勁,醬味香但係唔搶味,豚肉本身個香濃肉味又好入味,真係俾心機整既! 壽司拼盤嘅每一啖都係新鮮爆煲,拖羅食落去好似融化一樣,油甘魚同帆立貝又甜又溫柔。主菜呢,要數鹿兒島和牛,嗰份肥香同層次感真係話唔得,好過癮!臘味蘸醬係啱晒黃金蟹膏龍蝦呢個檔次。蜆肉木魚花湯一啜,清新得嚟又帶啲海味,湯水一流!至於揚物,日本蠔天婦羅與蟹肉蟹羔既香脆,食得出廚師手藝。到咗甜品,蜜瓜糯米糍個甜味恰到好處,鮮果味提提神。喺大坑食到咁嘅美饌盛宴,真係得我好彩!要用一個字形容今晚嘅晚餐,嗰個字一定係“正”!下次勁想再嚟試下其他款式,歎返個飽!💯

🌸《睿日本料理 · 日式居酒屋 · 大坑》-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 睿の盛宴(特上)Premium Chef Recommended Menu🌼前菜 - 柚子真魷、北海道八爪魚配日本蕃茄、梅水晶🌼餐前酒 - 和歌山蜜柑梅子酒🌼沙律 - 烏魚子吞拿魚沙律🌼刺身 - 深海池魚薄切、赤貝、甘蝦🌼湯 - 櫻花貝柱海蜆木魚湯🌼鐵板燒 - 黄金蟹膏龍蝦尾、鹿兒島和牛、鮟康魚肝🌼揚物 - 海膽紫蘇、鮑魚、日本銀杏、青唐🌼食事 - 火炙魚生丼 (拖羅、左口魚邊、白身魚🌼甜品- 櫻花大福、時令水果每道菜上菜時店員都會用心講解,令到小編好明確知道自己食緊咩部位/魚生,係好好既體驗🙆🏻‍♀️而且魚生同刺生真係好新鮮,食落好鮮甜💖印象最最最深刻既菜色係鹿兒島和牛、鮟康魚肝同炸鮑魚,和牛入口即溶,非常重牛味,鮟康魚肝亦都好香口,分量岩岩好唔會好濟👍🏻加上炸鮑魚驚喜既位係本身以為會好乾身加好軔,但係出到黎完全同諗既相反,真係好好食,推薦🥳❗️-📍 睿日本料理Satoi Japanese Restaurant大坑安庶庇街21號地舖G/F, 21 Ormsby Street, Tai Hang-環境:🌸🌸🌸🌸味道:
🌸
《睿日本料理 · 日式居酒屋 · 大坑》
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評
Premium Chef Recommended Menu
🌼前菜 - 柚子真魷、北海道八爪魚配日本蕃茄、梅水晶
🌼餐前酒 - 和歌山蜜柑梅子酒
🌼沙律 - 烏魚子吞拿魚沙律
🌼刺身 - 深海池魚薄切、赤貝、甘蝦
🌼湯 - 櫻花貝柱海蜆木魚湯
🌼鐵板燒 - 黄金蟹膏龍蝦尾、鹿兒島和牛、鮟康魚肝
🌼揚物 - 海膽紫蘇、鮑魚、日本銀杏、青唐
🌼食事 - 火炙魚生丼 (拖羅、左口魚邊、白身魚
🌼甜品- 櫻花大福、時令水果

📍 睿日本料理
服務:🌸🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸🌸

Revisit:🧡
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_cwb #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊攻略 #泰式串燒 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣黃店 #銅鑼灣好去處 #大坑美食 #廚師發辦
2023-05-08 146 views
大坑有好多隱世高質素既餐廳,今次去呢間一條街就有3間店,就係睿日本料理。餐廳雖然不大,但環境幾舒服溫馨。櫻花蝦卷,粉紅色,好少女吖,櫻花蝦加上芝士,味道同魚肉腸幾相似。梅水晶係雞胸軟骨加鯊魚軟骨做的,口感好爽脆。八爪魚配日本高糖番茄,爽口八爪魚配上青瓜汁,再配埋高糖番茄,味道好清新。再配埋和歌山蜜柑梅子酒,香甜果味,好易入口。烏魚子吞拿魚沙律,咸咸既烏魚子配吞拿魚沙律菜,好特別好開胃。深海池魚簿切配柚子醋,酸酸甜甜好夾。赤貝爽口而甜蝦鮮甜,每款刺身都好新鮮。櫻花蝦貝柱海蜆木魚湯,除左肥美既大蜆,仲有好多海帶,成個湯好鮮味。黃金蟹膏龍蝦尾,鹿兒島和牛,鮟鱇魚肝,龍蝦尾肉質爽口,但唔係好食到蟹膏既味道。和牛油脂豐富,口感十足。鮟鱇魚肝,口感滑嫩,入口即化。天婦羅有鮑魚,紫蘇海膽,銀杏同青椒。鮑魚爽口,平時很少食炸鮑魚,口感好特別。紫蘇海膽,紫蘇葉既味道不是每個人都可以接受到。銀杏同青椒味道不錯。火炙魚生丼,左口魚邊,白身魚,拖羅。火炙過既魚生,油脂迫晒出來,非常肥美。蜜瓜清甜,而櫻花寒天則似果凍,好甜美既完結。

蜜瓜清甜,而櫻花寒天則似果凍,好甜美既完結。

成日聽人講大坑多美食,今日同朋友係銅鑼灣shopping完,就去咗大坑搵嘢食,揀咗呢間睿日本料理~睿の盛宴❨特上❩呢個套餐有齊前菜、刺身、鐵板燒等,CP值極高!前菜就柚子真魷、 北海道八爪魚配日本番薯、梅水晶,而餐前酒就喺和歌山蜜柑梅子酒。作為前菜柚子真魷酸酸甜甜好開胃,口感爽口,北海道八爪魚切開一片片掛滿青瓜汁,鮮味十足~最鐘意就喺少女心十足嘅櫻花蝦卷,芝士味濃,再配梅子酒甜甜地 易入口沙律就喺吞拿魚烏魚子沙律,上面仲放咗啲金箔,精緻貴氣十足,吞拿魚入口即溶,夾沙律菜爽口帶酸酸地,份量剛好刺身就有幾款而且新鮮, 深海池魚薄切、 赤貝同甘蝦,甘蝦成隻手掌長,而且飽滿鮮甜,赤貝爽脆而肉質嫩滑配櫻花貝柱海蜆木魚湯,隻蜆大大隻,湯底清新鮮味鐵板燒最吸引喺黃金蟹膏龍蝦尾,餐廳將龍蝦尾拆肉加蟹膏,再以牛油炒香,既有龍蝦鮮亦有牛油香,而鹿兒島和牛燒香後, 保留咗牛嘅香味,而口感嫩滑日本料理又點少得揚物,比較特別喺海膽紫蘇葉,紫蘇葉味濃,外層香脆,而內裏海膽鮮嫩,平時比較少食到。揚物竟然有鮑魚,炸後味道香口帶鮮,口感爽口有嚼勁最後食埋火炙魚生丼,燒香過嘅拖羅、左口魚邊同白身魚,油脂燒過更香口,但可保

配櫻花貝柱海蜆木魚湯,隻蜆大大隻,湯底清新鮮味

最後食埋火炙魚生丼,燒香過嘅拖羅、左口魚邊同白身魚,油脂燒過更香口,但可保持魚嘅嫩滑,好滿足

食埋甜品喺密瓜同 櫻花寒天,就好滿足咁走😝
2023-04-24 65 views
中伏了,失望。兩人花1700,食物質素同環境都唔得。 話天婦羅係主打,我想係主打難食。象拔蚌同生蠔都係冇味㗎。熟食唔得,生食又唔得。唔好坐,就係唔洗再試,慳返食大家樂好過。都係冇樣野得 唔知點解仲有人去。為了評分 我還要打二百字。 就是想讓大家知呢間店係浪費了我的時嘅,浪費了我的精神,又浪費了食材。我不想再有人步我後塵,給浪費了時間,浪費了青春,浪費了金錢,浪費了食材,浪費了食材本身的生命。 做飲食責任好大,我個人唔會再比機會呢間店。 bye bye

象拔蚌同生蠔都係冇味㗎。

熟食唔得,生食又唔得。唔好坐,就係唔洗
再試,慳返食大家樂好過。

都係冇樣野得 唔知點解仲有人去。

2023-04-22
這個假期的最大興趣是周圍發掘高質的美食.ᐟ.ᐟ ✨最後還是沒有沒有出國旅行所以要止渴一下 ( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ •睿の盛宴(特上)前菜 Starter♡ 櫻花蝦餅、北海道八爪魚配日本蕃茄、梅水晶 Sukura Shrimp Cake, Japanese Tomato w/Octopus, Shark Cartilage w/ Plum餐前酒 Aperitif♡ 和歌山蜜柑梅子酒 Tangerine Plum Wine沙律 Salad♡ 烏魚子吞拿魚沙律 Mullet & Tuna Salad刺身 Sashimi♡ 深海池魚薄切、赤貝、甘蝦 Thin Sliced Yellow Jack. Ark Shell, Shrimp湯 Soup♡ 櫻花貝柱海蜆木魚湯 Scallop Clam Soup鐵板燒 Grill♡ 黃金蟹膏龍蝦尾、鹿兒島和牛、鮟康魚肝 Lobster w/Crab Cream, Wagyu, Angler Fish Liver揚物 Tempura♡ 海膽紫蘇、鮑魚、日本銀杏、青唐 Sea Urchin w/Perilla, Ab
這個假期的最大興趣是周圍發掘高質的美食.ᐟ.ᐟ ✨

湯 Soup
♡ 櫻花貝柱海蜆木魚湯 Scallop Clam Soup

鐵板燒 Grill

揚物 Tempura
♡ 海膽紫蘇、鮑魚、日本銀杏、青唐 Sea Urchin w/Perilla, Abalone. Ginkgo, Japanese Green Pepper

食事 Bowl Dish
♡ 火炙魚生丼(拖羅、左口魚邊、白身魚)Seared Sashimi Don (Toro, Flounder, White Fish)

甜品 Dessert
♡ 櫻花大福、時令水果 Sakura Mochi, Seasonal Fruit

✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ •

❤️‍🔥天婦羅揚物絕對是必試.ᐟ.ᐟ

炸鮑魚大顆飽滿 肥美厚身
海膽紫蘇味道鮮美juicy~
日本銀杏和青唐同樣出色

鮟康魚肝🐟味道特別濃厚豐富
如此的三重口感實在叫人難以抗拒.ᐟ.ᐟ
火炙魚生丼當中的魚生鮮味十足
我自己最喜歡肥美的拖羅和左口魚邊
白身魚味道特别清爽~
櫻花蝦餅和櫻花大福🍥賣相很有驚喜
超級喜歡美美的櫻花造型🌸
非常特別.ᐟ.ᐟ💓
/ 環境 Environment /

餐廳是日式居酒屋的一貫設計
暈黃的燈光籠罩著壽司吧檯
門面掛上燈籠 很有格調~

店內私隱度非常高

服務效率很高 上菜速度很快𓁙

店員超級照顧客人
全程主動斟熱茶
完全不用我們出聲
服務態度超級超級抵讚( ⸝⸝⸝ ᐢ ᵕ ᐢ ⸝⸝⸝ )

/ 價錢 Price /

有一格 空間非常狹小
清潔程度正常

𓆇

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※

睿居酒屋
大坑安庶庇街6號地下

好鍾意大坑呢一個美食雲集嘅小區,環境又清靜,附近嘅餐廳好有特色!❤️ 之前都係去食西餐多,今次就係同朋友去大坑嘅居酒屋🏮食Omakase,每位盛惠 $780。《睿の盛宴(特上)》刺身 Sashimi🔸深海池魚薄切、赤貝、甘蝦 Thin Sliced Yellow Jack. Ark Shell, Shrimp鐵板燒 Grill🔸黃金蟹膏龍蝦尾、鹿兒島和牛、鮟康魚肝 Lobster w/Crab Cream, Wagyu, Angler Fish Liver我最推介嘅菜式係🌟鐵板燒❣️龍蝦尾嘅肉起咗出嚟,鐵板燒咗之後好有炭香!🔥✨ 放咗喺龍蝦殼上面,好似一條魚🐟咁!龍蝦肉充滿著黃金嘅蟹膏,超級濃郁好食!😋 和牛肉質勁冧,近乎入口即融!魚肝味道好濃!揚物 Tempura🔸海膽紫蘇、鮑魚、日本銀杏、青唐 Sea Urchin w/Perilla, Abalone. Ginkgo, Japanese Green Pepper我都好鍾意🌟Tempura❣️第一次食鮑魚嘅天婦羅!冇諗過可以整得咁爽同埋咁彈牙!😍😍😍 日本銀杏好甘甜,完全唔苦,好好食!我地食唔停口👄!前菜 Starter🔸柚子真魷、北海道

《睿の盛宴(特上)》
刺身 Sashimi

鐵板燒 Grill

我最推介嘅菜式係🌟鐵板燒❣️

揚物 Tempura

我都好鍾意🌟Tempura❣️

前菜 Starter
🔸柚子真魷、北海道八爪魚配日本蕃茄、梅水晶
Squid w/ Yuzu Sauce, Japanese Tomato w/Octopus, Shark Cartilage w/ Plum

餐前酒 Aperitif
🔸和歌山蜜柑梅子酒 Tangerine Plum Wine

沙律 Salad
🔸烏魚子吞拿魚沙律 Mullet & Tuna Salad

湯 Soup
🔸櫻花貝柱海蜆木魚湯 Scallop Clam Soup

食事 Bowl Dish
🔸火炙魚生丼(拖羅、左口魚邊、白身魚)Seared Sashimi Don (Toro, Flounder, White Fish)

甜品 Dessert
🔸櫻花大福、時合水果 Sakura Mochi, Seasonal Fruit

全餐omakase都好有特色,唔係出面成日食到嘅味道,好有驚喜!幾推介比大家呀!👍🏻👍🏻
2023-04-11 26 views
去親大坑都係去cafe食,前晚放假就去咗試日本野。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و  🌸睿之盛宴(特上) 2客 $780/pp  🍅前菜❀ 櫻花蝦卷❀ 梅水晶❀ 北海道八爪魚配日本蕃茄🍊和歌山蜜柑梅子酒🥗烏魚子吞拿魚沙律 🐟刺身❀ 深海池魚薄切❀ 赤貝 ❀ 甘蝦 深海池魚好新鮮,赤貝爽口,甘蝦鮮甜。 🥣櫻花貝柱海蜆木魚湯餐湯足料,有兩隻鮮甜大蜆同好多貝柱,夠晒足料。 🦞鐵板燒❀ 黃金蟹膏龍蝦尾 ❀ 鹿兒島和牛 ❀ 鮟鱇魚肝 龍蝦尾拌以蟹膏,肉質爽口彈牙。和牛夠嫩 牛味香濃,鮟鱇魚肝魚油十足。 🍤揚物❀ 海膽紫蘇❀ 鮑魚❀ 銀杏❀ 青椒 揚物就包括海膽紫蘇、鮑魚、銀杏和青椒,口感豐富,唔會因為炸咗而失去食材原有嘅味道,反而令到口感更加豐富。😋🐟火炙刺身丼最後係火炙刺身丼,有拖羅、左口魚邊、油甘魚味道非常豐富,油香十足,係有記憶點嘅菜式。🍨甜品❀ 櫻花大福❀ 日本蜜瓜甜品方面就有櫻花大福同日本蜜瓜,櫻花大福紅豆餡好好吃,唔會過甜,而日本蜜瓜同樣冇令人失望。

🌸睿之盛宴(特上) 2客 $780/pp

🐟刺身
❀ 深海池魚薄切
❀ 赤貝
❀ 甘蝦

深海池魚好新鮮,赤貝爽口,甘蝦鮮甜。

🥣櫻花貝柱海蜆木魚湯
餐湯足料,有兩隻鮮甜大蜆同好多貝柱,夠晒足料。

🦞鐵板燒

🍨甜品
❀ 櫻花大福
❀ 日本蜜瓜

2023-04-09 30 views
大坑出名多高質小店,夜晚同朋友喺附近想搵間日式料理,於是就決定係呢間評價唔錯嘅餐廳每人一個dinner set🤭 雖然望落價錢也比較高,但係食完成餐覺得性價比唔錯👍🏻我地先飲咗一杯和歌山蜜柑梅子酒,非常易入口,口感甜美,入口流暢,跟住就開始食前菜,包括櫻花蝦卷、梅水晶和北海道八爪魚配日本蕃茄。櫻花蝦卷入口有淡淡芝士香,搭配著梅水晶帶酸味,配搭得非常好。而八爪魚肉質鮮美,加上蕃茄的微酸味道,食落好清爽。跟住食埋個烏魚子吞拿魚沙律,第一次食有烏魚子嘅沙律,咸香味道非常獨特,吞拿魚亦都算新鮮,跟住就開始食帶有油份嘅食物😍刺身包括深海池魚薄切、赤貝和甘蝦。深海池魚搭配特製醬油,味道鮮美,微微帶有酸味,非常新鮮。另外兩款刺身同樣食到食材嘅鮮甜爽口🤭餐湯係櫻花貝柱海蜆木魚湯,湯入面嘅材料非常多😆食到一嚿嚿貝柱,彈牙嘅口感再配埋個湯,味道鮮美,好想要多碗。主菜係鐵板燒,包括黃金蟹膏龍蝦尾、鹿兒島和牛和鮟鱇魚肝。龍蝦尾拌以蟹膏,肉質鮮甜,口感彈牙。和牛肉質鮮嫩,牛肉的香味非常濃郁,鮟鱇魚肝食到油香味,口感軟綿。

睿日本料理 (大坑)📍大坑安庶庇街21號地舖🍃記得上次颱風前夕黎食個晚餐,橫風橫雨都依然Full House! 🍘當時散叫咗幾個小食,印象最深刻都係佢地嘅馳名天婦羅!今次二訪就一於試佢地其他和食,套餐比散叫抵食,揀咗特上睿の盛宴,計埋餐前酒共九品💗🎌睿の盛宴(特上)🎌 - $780pp🔅前菜 Starter柚子真魷 :雖然官方係柚子,但個人覺得味道帶梅子酸🤭、魷魚碎上極爽口北海道八爪魚配日本蕃茄:切片八爪魚爽彈帶微酸,開胃櫻花蝦卷:粉紅/白格仔,芝士蝦肉卷🔅餐前酒 和歌山蜜柑梅子酒:偏甜口感,容易入口🔅沙律 Salad烏魚子吞拿魚沙律:金箔吞拿魚配酸酸的醬汁🔅刺身 Sashimi深海池魚薄切、 赤具、甘蝦:甜蝦最為出色,大隻又甘甜,特別係蝦頭部分甘香十足!🔅湯 Soup櫻花貝柱海蜆木魚湯:新鮮大蜆配大量紫菜,木魚湯底清新暖胃🔅鐵板燒 Grill黃金蟹膏龍蝦尾:龍蝦尾拆肉混入蟹膏、牛油炒香,牛油味濃,幾惹味鹿兒島和牛:和牛汁燒過後肥美香甜,入口油膩感未算重鮟康魚肝:煎到表面香脆,內裡依然口感幼滑回甘🔅揚物 Tempura天婦羅項目包括有海膽紫蘇、鮑魚、日本銀杏、青唐。天婦羅海鮮第一次試🤭
睿日本料理 (大坑)
📍大坑安庶庇街21號地舖

🎌睿の盛宴(特上)🎌 - $780pp

🔅前菜 Starter
北海道八爪魚配日本蕃茄:切片八爪魚爽彈帶微酸,開胃
櫻花蝦卷:粉紅/白格仔,芝士蝦肉卷

🔅餐前酒
和歌山蜜柑梅子酒:偏甜口感,容易入口

🔅沙律 Salad
烏魚子吞拿魚沙律:金箔吞拿魚配酸酸的醬汁
🔅刺身 Sashimi
🔅湯 Soup
櫻花貝柱海蜆木魚湯:新鮮大蜆配大量紫菜,木魚湯底清新暖胃
🔅鐵板燒 Grill
鹿兒島和牛:和牛汁燒過後肥美香甜,入口油膩感未算重
鮟康魚肝:煎到表面香脆,內裡依然口感幼滑回甘
🔅揚物 Tempura
天婦羅項目包括有海膽紫蘇、鮑魚、日本銀杏、青唐。
天婦羅海鮮第一次試🤭 !
紫蘇香味陣陣飄香,少許作感冒的我今晚味蕾敏感度降低,平時嘅海膽甘甜味覺得被紫蘇香掩蓋咗。
鮑魚大大隻,炸後入口依然爽彈!
🔅食事 Bowl Dish
火炙魚生丼
食埋呢個丼就飽到不得了!火槍炙燒過嘅拖羅,左口魚邊、白身魚迫晒啲油脂出黎,格外肥美👍🏻👍🏻
🔅甜品 Dessert
蜜瓜,櫻花寒天
🍽️餐牌:
2023-04-04
2023-04-09 260 views
二訪大坑日本料理餐廳「睿.日本料理」,店舖雖沒有奢華裝修,但喜歡佢小店夠親民,價錢合理。今次選擇了套餐「睿の盛宴(特上)」$780 一位。係一個好全面又豐富嘅日本料理,有前菜、刺身、湯,鐵板燒、天婦羅、海鮮丼、甜品,可以話係包羅萬有。睿の盛宴(特上)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🔸前菜 Starter柚子真魷、北海道八爪魚配日本蕃茄、櫻花蝦卷 + 餐前酒。幾度小菜都係酸酸地好開胃,櫻花蝦卷有車打芝士好有特色,最鍾意個餐前酒是梅子酒,帶甜襯托酸酸地嘅前菜恰到好處。🔸沙律 Salad烏魚子吞拿魚沙律,烏魚子薄片,加上油漬過的吞拿魚片和醋沙律,都係不錯嘅開胃菜。🔸刺身 Sashimi刺身有深海池魚薄切、赤貝和甜蝦。甜蝦非常鮮甜,池魚配搭柚子醋好好味,赤貝爽口清新。🔸湯 Soup櫻花貝柱海蜆木魚湯,加了不少紫菜,還有新鮮蜆肉,成個湯都好鮮甜。🔸鐵板燒 Gril鮍康魚肝:魚肝保持鮮嫩,味道都唔錯,是三道主菜中最好。黄金蟹膏龍蝦尾:原隻龍蝦切件以牛油和蝦膏炒香,香味濃郁。鹿兒島和牛:和牛非常甜美,油脂充分。🔸揚物 Tempura天婦羅有海膽紫蘇、鮑魚、日本銀杏和青椒。天婦羅多數都是蔬菜類或海蝦,用上名貴食材

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🔸前菜 Starter

🔸沙律 Salad

🔸刺身 Sashimi

🔸湯 Soup

🔸鐵板燒 Gril

鮍康魚肝:魚肝保持鮮嫩,味道都唔錯,是三道主菜中最好。
黄金蟹膏龍蝦尾:原隻龍蝦切件以牛油和蝦膏炒香,香味濃郁。
鹿兒島和牛:和牛非常甜美,油脂充分。

🔸揚物 Tempura
天婦羅有海膽紫蘇、鮑魚、日本銀杏和青椒。天婦羅多數都是蔬菜類或海蝦,用上名貴食材如海膽和鮑魚很少見,好有特色。銀杏和青椒好食。

🔸食事 Bowl Dish

火炙魚生丼(拖羅、左口魚邊、白身魚)

左口魚邊經過火炙,能充分迫出脂肪的油香,拖羅和白身魚亦不錯。壽司飯正常發揮,乎合預期。

🔸甜品 Dessert
甜品有櫻花寒天,賣相唔錯,口感則似大菜榚,而且味道超甜。時令水果則有哈密瓜和士多啤梨,夠晒清甜多汁,好食。
2023-04-04
2023-04-04 26 views
真係幾鐘意大坑呢個地方, 有種好悠閒既感覺❤️首先頭盤已經好豐富有三道料理,分別係手藍梅醬甜蝦、三文魚籽山芋水雲、柑橘醋海蜇 這些前菜展現出日本菜的新鮮及清爽特色。藍梅醬味道酸酸的,與甜蝦完美配合。三文魚籽山芋湯清淡細緻。柑橘醋海蜇的酸味令人胃口大開。 胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律 黑豚肉香濃 juice, 配上胡麻醬,極為配合。 刺身 吞拿魚腩(拖羅)、油甘魚、帆立貝 新鮮的刺身是日本菜的必吃之物。吞拿魚腩脂肪感爆棚,油甘魚和帆立貝的質感也令人回味無窮。 壽司 日本海膽、蟹肉蟹羔、火炙和牛、火炙大左口魚邊、深海池魚 海鮮壽司是日本壽司文化的精髓。蟹肉蟹羔以蟹肉和蟹膏製成,口感極佳。火炙和牛和大左口魚邊也是極品。深海池魚的鮮味令人驚豔。 木魚花柴菜大蜆湯 這道清淡的湯品令人精神一振,適合平衡油膩的食物。 燒物 磯燒鮑魚、薄燒安格斯牛肉蒜片卷 鮑魚經典的磯燒做法,鮮美多汁。安格斯牛肉薄切又香濃,與蒜片的鮮味完美融合。 揚物 松葉蟹腳、鮮蝦芝士卷、日本蠔天婦羅 揚物炸得酥脆,鮮蝦芝士卷的芝士味令人難忘。松葉蟹腳和日本蠔天婦羅也是極品。最後仲有甜品,係日本蜜瓜配大福,蜜瓜夠曬清甜,好完滿既結束
真係幾鐘意大坑呢個地方, 有種好悠閒既感覺❤️

胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律
黑豚肉香濃 juice, 配上胡麻醬,極為配合。

刺身
吞拿魚腩(拖羅)、油甘魚、帆立貝

壽司
日本海膽、蟹肉蟹羔、火炙和牛、火炙大左口魚邊、深海池魚

木魚花柴菜大蜆湯
這道清淡的湯品令人精神一振,適合平衡油膩的食物。

燒物
磯燒鮑魚、薄燒安格斯牛肉蒜片卷

揚物
松葉蟹腳、鮮蝦芝士卷、日本蠔天婦羅

最後仲有甜品,係日本蜜瓜配大福,蜜瓜夠曬清甜,好完滿既結束
2023-04-02 23 views
--日本料理每一區也有,但去得大坑,當然是稍稍想遠離銅鑼灣天后的人潮,睿日本料理,餐廳沒有維港兩岸景色也沒有豪華的裝修,但親民小巧,師傅與客人更加多交流無隔膜。-這晚Order 了睿の料理(特上)整個套餐超級豐富,從前菜,刺身,沙律,鐵板燒煮物及丼飯用料上盛,如此品質服務實在會讓人再次回來。-前菜前菜拼盤櫻花蝦卷/ 梅水晶/ 北海道八爪魚配日本蕃茄櫻花蝦卷包著Ham及芝士與Ham ,有櫻花蝦的咸香脆脆。梅水晶鯊魚軟骨食落好爽口,而且夾雜酸香,很開胃。北海道八爪魚配日本蕃茄片片八爪魚與日本蕃茄層層夾著,再再以青瓜醋入饌,細緻又好食。和歌山蜜柑梅子酒與此同時再喝一口Citrus 味滿滿的和歌山蜜柑梅子酒,開胃呢。-烏魚子吞拿魚沙律吞拿魚香味滿滿,咸香的烏魚子配搭新鮮度100分的沙律菜,很一流。。-刺身拼盤碟上滿滿的鋪著深海池魚薄切、赤貝及甘蝦深海池魚緊實爽口, 入口甘香細膩甘蝦外觀潤澤,爽口中帶點點creamy,很新鮮呢赤貝入口都爽彈鮮甜-櫻花貝柱海蜆木魚湯再來是湯品牌,海蜆飽滿,盡帶鮮味。-鐵板燒品質高上,食材也高級黃金蟹膏龍蝦尾/鹿兒島和牛/鮟康魚肝龍蝦尾釀著蟹膏,粒粒炸得金黃,來炸過

日本料理每一區也有,
但去得大坑,當然是稍稍想遠離銅鑼灣天后的人潮,
睿日本料理,
餐廳沒有維港兩岸景色也沒有豪華的裝修,
但親民小巧,師傅與客人更加多交流無隔膜。
這晚Order 了睿の料理(特上)
整個套餐超級豐富,
從前菜,刺身,沙律,鐵板燒煮物及丼飯
用料上盛,如此品質服務
實在會讓人再次回來。
前菜
前菜拼盤

櫻花蝦卷/ 梅水晶/ 北海道八爪魚配日本蕃茄
櫻花蝦卷包著Ham及芝士與Ham ,有櫻花蝦的咸香脆脆。
梅水晶

鯊魚軟骨食落好爽口,而且夾雜酸香,很開胃。
北海道八爪魚配日本蕃茄
和歌山蜜柑梅子酒

烏魚子吞拿魚沙律

刺身拼盤

碟上滿滿的鋪著深海池魚薄切、赤貝及甘蝦

深海池魚緊實爽口, 入口甘香細膩

甘蝦外觀潤澤,爽口中帶點點creamy,很新鮮呢

赤貝入口都爽彈鮮甜

櫻花貝柱海蜆木魚湯

再來是湯品牌,
海蜆飽滿,盡帶鮮味。

鐵板燒
品質高上,食材也高級

黃金蟹膏龍蝦尾/鹿兒島和牛/鮟康魚肝

龍蝦尾釀著蟹膏,粒粒炸得金黃,來炸過, 肉質彈牙帶蟹膏咸香

鹿兒島和牛肉質燒得剛好,入口有彈力有咬勁,牛味仲香濃Juicy

鮟康魚肝帶橙色,入口豐腴滑順,入口嫩柔香醇。

揚物
海膽紫蘇 /鮑魚

其實食到這裡已經飽了一大半,

不過揚物海膽紫蘇和鮑魚 真的是超水準之作
炸過的鮑魚每口也彈牙自帶香甜,

海膽紫蘇入口海膽像爆漿爆出來
甚至連伴碟的銀杏和 青椒也很好吃,
超水準👍👍
火炙刺身
拖羅 /左口魚邊 /白身魚 / 三文魚籽

每款刺身也以火槍炙燒過逼出脂,
除了聞得到,
入口果一下魚油香沿著咀角流出來,

完全大滿足啊~

甜品

最後以櫻花大福配日本水果提子及士多啤梨作結
甜品看似簡單,但不會 喧賓奪主
讓我齒頰留香,在腦中不斷想起剛才豐富的一餐❤️❤️