2020-09-06 1112 views
今日同朋友去咗深水埗食飯,朋友推介呢間餐廳,我喺深水埗係高質嘅日本料理餐廳,所以12點就去到餐廳,做咗第一批客人,一打開個Menu,午餐價錢真係抵食,套餐有主食、沙律、蒸蛋、麵豉湯,感覺好豐富。我叫咗個三文魚帆立貝飯,朋友叫咗個鯖魚定食。蒸蛋真係幾好食,好滑,同埋好香蛋味。沙律細細個,配埋醋都幾開胃,仲有西瓜(幾得意)麵豉湯就不過不失。三文魚帆立貝飯食落都ok,亦都係不過不失,帆立貝都算厚,食落都有鮮味。鯖魚加檸檬汁食落都幾香。

蒸蛋真係幾好食,好滑,同埋好香蛋味。
沙律細細個,配埋醋都幾開胃,仲有西瓜(幾得意)
麵豉湯就不過不失。

鯖魚加檸檬汁食落都幾香。
2020-06-22 682 views
獨個兒覓食,沿途見到不少日式店,這間店面看落舒服,午餐有不少款式,價錢不貴,便試試。選擇了大魚雜錦魚生飯$78。有沙律作前菜、蒸蛋及麵豉湯。沙律屬正常,西瓜粒甜甜的,蒸蛋很滑,但沒有蛋香味,感覺太稀了,味道都是正常。麵豉湯不會太濃,我覺得ok. 主角到了,有兩片三文魚、蟹籽、一隻蝦、一片北寄貝和什麼魚,還有特製的三上標記的玉子。份量足夠飽的,但是刺身不感鮮味。或者是鄰座是同學仔,我這個午餐不能靜靜地食😅。這店午餐選擇多,或者我會再來試多次熱食,才判斷這店的級數。
2020-06-22
$78 (Lunch)
2020-06-07 458 views
本來想去食長沙灣壽司郎, 咁連walkin都無得walk嘅情況就唯有去附近地方搵日本野食啦, 記起有個朋友話呢間日本野食過唔錯. 咁就渣過去walk in試下啦等左5分鐘, 環境普通, 背景聲嘈雜, 但當然係一間深水埗嘅日本野環境上係唔會有乜野expectation啦. 打開menu, 價錢以地區同環境黎講偏貴, 或者可以講一D都唔平.  就咁兩件兩件壽司就唔會叫架喇, 三十幾蚊兩件. 咁叫左一set 築地壽司set啦, $248. 無記錯係10件壽司加6件細細粒嘅紫菜吞拿魚碎role.  同埋一set 鰻魚肉鬆role, $79蚊等左三四個字, 隔離大台入座遲過但熟野同壽司都到晒, 咁我吹單啦. 我無發佢圍佢亦都好好態度去幫我追, 咁好快就黎到喇D野食.黎到, $248 一碟築地壽司set, 魚生無光澤, 海膽軍艦塊紫菜甩左出黎, 三文魚好薄好瘦. 我咁形容啦, 好過爭鮮, 衰過Aeon 8點後, 亦都爭過好多二百幾蚊嘅放題. 咁憑咩收我$248, 十幾蚊件? 去過好多地方都係呢個價錢range但一定唔會係呢D quality. 重點投訴呢度$79蚊鰻魚肉鬆roll, 不過不失, 無

$79蚊鰻魚肉鬆roll, 不過不失, 無用火"隻"辣過爭咁D, 尚算發揮正常
加埋三百幾, 我有唔滿意咁離開
可能粗粗地食個lunch , $60-70蚊呢D quality is okay, 但我人均差唔多兩舊食呢D積素, 我會比多$40蚊內回過海食

我會比OK佢, 因為又未差到要食到喊或者講粗口, 但唔係食得開心囉.
Other Info. : 我無影相, 因為食果陣一D都唔enjoy同無mood. 後黎走左先覺得我要寫一寫但發覺無影到相.
2020-06-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Tasting Event
  • 可能熱野係ok的
小弟愛吃日式料理,但卻不太愛吃很珍貴的食材,特別是壽司。不是吃不起,不是覺得很貴,而是覺得不值得,又貴又要賭一舖看看好不好吃,若吃到不對味的心中總會有點戚戚然!說回正題,早前跟朋友去一間位於深水埗的日式料理餐廳,這家是一間平民式的壽司店,收費不貴,用的材料也不貴,但是這裏有給我一個家的感覺。我特別喜歡他的三文魚飯,雖然沒有很上乘的材料,但也弄得十分美味。特別是在白飯中間的紅色好像糖的東西,配合白米飯,真的也不錯。三文魚每一片都很肥都很美,吃下去很有質感(那當然不能跟大品牌的三文魚相比啦)。另外它有套餐可以點,套餐都會跟一碗湯跟一些前菜,我個人有種特別的喜好,就是吃他們的蟹棒壽司,是因為小時候家裏環境比較一般,因此媽媽也會買超市的壽司給我吃(最愛百佳壽司部),因此我也對蟹棒壽司很有感覺,記著童年的味道。

2020-04-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2020-05-22 353 views
朋友生日,今日請佢食日本菜,深水埗好既日本料理好少,主要係想食啲刺生,呢間既刺生還可以,都算生鮮,不過赤貝比想象中細,原隻只係切到三片,牛油果軟殻蟹卷有驚喜,幾好味,呢餐性價比都算高,好過食放题
2019-12-03 762 views
深水埗好多好野食 好多都又平又抵食!之前都有食開三上 今日同同事午聚就揀佢啦佢午市都幾抵食既通常會送一個前菜同燉蛋沙律沙律個sauce其實好fresh但就唔係太岩我食因為我開好heavy既麻醬今次個水果係波蘿 隔一段日子就會換我上次黎食係西瓜燉蛋呢個燉蛋真心正因為係超級細滑!! 之前覺得元氣個燉蛋己經好正佢仲有雞 菇 做配料 味道都幾特別架但仲有一粒色野 我淨係知咬開好臭 第一次當左佢係雞肉 中左伏之後我就無再咬過果粒野了三文魚帆立貝飯 $62我食果啲魚生既種類唔多黎黎去去都係帶子、三文魚、同蝦通常見到三文魚同帆立貝我就會揀碗飯都大碗架兩款魚生片都各有三塊見到帶子都算厚身同新鮮因為咬落去都爽口彈牙 又唔太腥三文魚都係 好肥美$62又唔洗架加一黎講 算係咁同埋個環境唔錯 算坐得舒服
深水埗好多好野食
 好多都又平又抵食!
之前都有食開三上 今日同同事午聚就揀佢啦

但仲有一粒色野 我淨係知咬開好臭

第一次當左佢係雞肉 中左伏之後我就無再咬過果粒野了

三文魚帆立貝飯 $62

我食果啲魚生既種類唔多
黎黎去去都係帶子、三文魚、同蝦
通常見到三文魚同帆立貝我就會揀

三文魚都係 好肥美

$62又唔洗架加一黎講 算係咁

同埋個環境唔錯 算坐得舒服
2019-12-03
三上呢個名,除咗拍電影出名之外!日式料理都做得咁出色!幾時都話深水埗雖然好似江湖味重啲,但實在充滿人情味又平民的小店絕對值得支持!芒果蟹子沙律芒果超級新鮮超級甜 !又多蟹子!好清新!芝麻豆腐沙律豆腐滑嘟嘟!同芝麻醬好夾!叫咗幾串燒厚燒牛舌同京蔥燒黑豚腩都好正!石鍋鮮茄湯烏冬蕃茄湯味道非常濃郁!烏冬係讚岐烏冬!爽口彈牙!好qq唷!雜錦天婦羅番薯茄子南瓜炸蝦!都是新鮮美味的食材!估唔到外貌平平的小店!有咁高質的美食!性價比極高!
芒果蟹子沙律
芒果超級新鮮超級甜 !又多蟹子!好清新!

芝麻豆腐沙律
豆腐滑嘟嘟!同芝麻醬好夾!

叫咗幾串燒
厚燒牛舌同京蔥燒黑豚腩都好正!

石鍋鮮茄湯烏冬
蕃茄湯味道非常濃郁!烏冬係讚岐烏冬!爽口彈牙!好qq唷!

雜錦天婦羅
番薯茄子南瓜炸蝦!都是新鮮美味的食材!

估唔到外貌平平的小店!有咁高質的美食!性價比極高!
2019-10-18 324 views
舊同事聚會,揀咗中心點深水埗一齊食日本野,見呢間日本嘢嘅網評唔錯所以一試。入邊座位闊落,坐得好舒服,啱晒朋友傾計。🤗蟹籽芒果沙律超多蟹籽喺上面!沙律菜新鮮,芒果好甜!雜錦天婦羅天婦羅炸得唔錯,薄薄一層炸粉鬆脆得來又唔會油,炸蝦都幾大隻串燒燒牛舌、京蔥燒黑豚腩、大蔥雞肉、牛油燒日本番薯、燒雞翼燒得啱啱好,滑、juicy、唔會乾爭爭。驚喜在側邊仲有日本黃芥辣,夾埋串燒超好食!築地壽司盛新鮮。二百幾蚊有十幾件壽司真係好抵食!石鍋蕃茄湯烏冬石鍋上到枱仲滾到卜卜聲,湯底味道濃厚!入面仲有好多餸!鰻魚炒飯大大碟,好入味,如果再多啲鰻魚就更好啦!超豐富嘅一餐,食物好味,大家都食到好飽、好滿足!服務亦都非常好,侍應充滿笑容又好禮貌!下次都會再嚟!

蟹籽芒果沙律

超多蟹籽喺上面!沙律菜新鮮,芒果好甜!

雜錦天婦羅

天婦羅炸得唔錯,薄薄一層炸粉鬆脆得來又唔會油,炸蝦都幾大隻

串燒

燒牛舌、京蔥燒黑豚腩、大蔥雞肉、牛油燒日本番薯、燒雞翼

築地壽司

新鮮。二百幾蚊有十幾件壽司真係好抵食!

石鍋蕃茄湯烏冬

石鍋上到枱仲滾到卜卜聲,湯底味道濃厚!入面仲有好多餸!

鰻魚炒飯

大大碟,好入味,如果再多啲鰻魚就更好啦!

2019-10-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2019-10-13 292 views
屋企人今日約埋一齊出嚟餐廳食飯 , 岀黎食餐好既 老媽子又可以偷懶休息一日啦 !!! 芝麻豆腐沙律 🥗 開胃小菜 頭盤一定揀沙律 🥗 豆腐都好好多件架 ,食落有豆腐既 軟綿綿 沙律嘅爽脆同埋醬汁嘅酸酸地 胃口全開 。XO醬鐵板魷魚鬚🦑 主角魷魚鬚 好有咬口 好夠味 ,除咗主角之外配菜都吸哂味 😋😋😋 配飯食一流呀 !!!肉鬆燒鰻魚反卷 呢款味道幾搞笑 😝😝😝 ,鹹鹹甜甜咁 ,面層鋪滿晒肉鬆系鰻魚到 ,中間仲包住青瓜蛋蟹柳 , 一啖一件 大滿足 好有層次 !!😆😆 石鍋鮮茄湯烏冬 🍜🍜 成個石鍋上 仲熱辣辣霧晒煙 豬軟骨都幾厚肉 煮到入晒味同好淋 一夾就散開 ,烏冬 超級之彈牙 有口感!! 日本鮮白桃汁 幾好飲 唔會好甜 味道好清新 底部仲有少少粒系到呀 !!
屋企人今日約埋一齊出嚟餐廳食飯 , 岀黎食餐好既
老媽子又可以偷懶休息一日啦 !!!

芝麻豆腐沙律 🥗

開胃小菜 頭盤一定揀沙律 🥗

XO醬鐵板魷魚鬚🦑

肉鬆燒鰻魚反卷

石鍋鮮茄湯烏冬 🍜🍜

成個石鍋上 仲熱辣辣霧晒煙

日本鮮白桃汁

幾好飲 唔會好甜 味道好清新 底部仲有少少粒系到呀 !!

2019-10-09 182 views
而排都無乜周圍去食野~~今日屋企人遲左收工唔想煮飯! 一於去食下日本野啦!芒果蟹籽沙律🥗 芒果超級無敵甜!! 仲放咗大量蔬菜同沙律醬🥬 酸酸甜甜~開胃首選鰻魚炒飯 而個真係好好味啊鰻魚飯上面鋪滿木魚絲 熱啦啦上枱好似係度跳舞咁最重要係飯炒到粒粒分明!! 再加埋啲鰻魚~~ wow wow 😮 yummy 雜錦天婦羅🍤 超級鍾意食炸物嘅我當然不能錯過啦天婦羅是必吃的!!! 最重要係炸粉唔會太厚~~ 咬咬蝦肉築地壽司盛盒 有足足16款壽司啊我就最鍾意係炙燒架啦因為燒過嘅關係~令到本身既油脂更加香 要刺身方面都唔錯! 值得一試! 飲品方面🍹秋天就到啦當然要叫番杯柚子蜜潤一潤啦
而排都無乜周圍去食野~~
今日屋企人遲左收工唔想煮飯!
一於去食下日本野啦!

鰻魚炒飯

築地壽司盛盒
有足足16款壽司
我就最鍾意係炙燒架啦
因為燒過嘅關係~令到本身既油脂更加香
刺身方面都唔錯! 值得一試!

飲品方面🍹秋天就到啦
當然要叫番杯柚子蜜潤一潤啦

2019-10-08 134 views
午市套餐好抵食,平民價錢黎講,食物選擇都算多。午餐配麵豉湯🥣及蒸蛋。麵豉湯夠濃,仲有豆腐粒;蒸蛋幾滑,味道健康較清淡。🔸壽司定食10件($68)➡️細細件易入口,仲有小卷物🔸豬軟骨番茄湯烏冬($56)➡️ 蕃茄湯幾濃,份量都唔少🔸溫泉蛋燒雞扒飯($56)➡️ 雞扒夠未味,有燒過嘅火炙香另外再叫咗芒果蟹子沙律($68)呢個好fresh, 鍾意蟹子夾青瓜蟹柳給沙律醬,兒時味道😋🔸特飲兩杯$35叫咗日本蜜桃汁🍑及熱檸檬柑桔蜜🍋

午市套餐好抵食,平民價錢黎講,食物選擇都算多。

午餐配麵豉湯🥣及蒸蛋。
麵豉湯夠濃,仲有豆腐粒;
蒸蛋幾滑,味道健康較清淡。

🔸壽司定食10件($68)
➡️細細件易入口,仲有小卷物

🔸豬軟骨番茄湯烏冬($56)
➡️ 蕃茄湯幾濃,份量都唔少

🔸溫泉蛋燒雞扒飯($56)
➡️ 雞扒夠未味,有燒過嘅火炙香

🔸特飲兩杯$35叫咗日本蜜桃汁🍑及熱檸檬柑桔蜜🍋
今日終於食到好出名嘅深水埗區平價日式料理朋友成日介紹,又話平又話抵食同種類多,終於今個星期去開深水埗可以試下👍🏻🙈🍣芒果蟹籽沙律$68- 芒果切成一片片,全碟大約有10片左右嘅芒果片,蟹籽份量超多,加埋切成條既青瓜同蟹柳絲Yummy yummy. 🍣三尚壽司盛盒$148- 本來想散叫,但發現叫set抵食d, 最愛火炙油甘魚壽司,另外提一提舊飯係好食既,唔會太硬同太大舊。🍣豬軟骨石鍋鮮茄湯烏冬$68- 4件左右豬軟骨+極濃鮮茄味配硬身少少既烏冬👍🏻🍣燒美國牛舌$38 京蔥燒黑豚腩$28-串燒唔貴燒得好香又乾身,而且大大串,加埋京蔥燒係切到好細既一粒粒蔥好入味。
今日終於食到好出名嘅深水埗區平價日式料理

🍣芒果蟹籽沙律$68

🍣三尚壽司盛盒$148

🍣豬軟骨石鍋鮮茄湯烏冬$68
- 4件左右豬軟骨+極濃鮮茄味配硬身少少既烏冬👍🏻

🍣燒美國牛舌$38
京蔥燒黑豚腩$28

2019-09-20 100 views
深水埗美食眾多,次次去完買game,睇玩具,買電腦野都一定會食埋野先返屋企。今日就去左三上日本料理食晚飯。打開本menu,壽司、刺身,串燒,爐端燒等等樣樣齊,樣樣都好想食,攪到花多眼亂,選擇障礙又發作添。先叫咗客芝麻豆腐沙律。沙律菜同豆腐配上芝麻醬汁,好味道。豆腐看似用上左百福,食落好滑。最特別係有大量嘅昆布,其他日式料理唔覺會有的。小食就叫咗個日式炸蝦丸。蝦丸面頭有麵包燈包住,炸到卜卜脆,又香口。蝦丸混入左芝士,食落特別香。蝦丸好彈牙,又好香蝦味,蝦味麵唔會什芝士味蓋過,味道控制得好平衡。主食分別叫咗築地壽司盛合同埋叉燒石鍋鮮茄湯烏冬。築地壽司盛合有成16件,件件都好新鮮好正。我就最中意香蔥拖羅卷同拖羅劍魚。至於叉燒石鍋鮮茄湯烏冬,熱辣辣好好食,鮮茄咩好濃郁,唔會淡某某。叉燒都好正,唔會話硬或者煮到老哂柴哂。另外叫咗35蚊兩杯嘅特價飲品。日本鮮白桃汁好香,仲有淡淡果肉。綠茶檸檬梳打,我平時都無咩機會飲,通想都係飲檸檬綠茶多。依個綠茶檸檬梳打,係綠茶加梳打,再加上鮮檸檬。想要幾多檸檬味就自己決定,因為有梳打,成杯野好有汽水嘅感覺。整體來講,環境同食物都比預期出色。下次行完深水埗一定會再

打開本menu,壽司刺身,串燒,爐端燒等等樣樣齊,樣樣都好想食,攪到花多眼亂,選擇障礙又發作添。

日式炸蝦丸

築地壽司盛合

日本鮮白桃汁,綠茶檸檬梳打

整體來講,環境同食物都比預期出色。下次行完深水埗一定會再食。
日式炸蝦丸
築地壽司盛合
日本鮮白桃汁,綠茶檸檬梳打
難得有日假期放下🤤適逢日頭要幫朋友去深水埗拎啲野🙉還掂拎完撞正Lunch Hour🍴🤤適逢呢間有朋友介紹過呢間抵食既日丼午餐🤤🇯🇵🍚趁連早餐都未食🙉又忍唔住入黎食返碗丼先繼續行程啦🤤🐷位於深水埗大埔道既三上日本料理🏮喺深水埗站B2出口經北河街行過黎亦算方便就腳😆呢度環境暴走東瀛風路線🇯🇵😆周圍掛滿唔同日式風味既擺設同布簾之餘😆而周邊亦放滿各款日式酒類十足居酒屋風格😆🇯🇵卡位座位設計有空間感坐得幾舒服☺️讓客人置身於日本地道居酒屋既感覺⛩☺️Lunch Set溫泉蛋燒雞扒飯定食有包埋沙律茶碗蒸及麵豉湯☺燒雞扒慢燒至燶脆既外皮😋配合肉質滑嫩既雞肉🐔造出微微外脆內軟既口感🤤慢燒過程淋上薄薄蜜糖亦帶出其清香之餘🍯☺️再整穿溫泉蛋黃俾蛋汁流入飯中🤤🍚帶出滑嫩Juicy既蛋黃香更是一絕😋大滿足☺️🐔🍱三文魚刺身每一啖都充斥住滿滿魚油香之餘🤤三文魚腩夠哂滑嫩的😋🐟
難得有日假期放下🤤

三文魚刺身
每一啖都充斥住滿滿魚油香之餘🤤
三文魚腩夠哂滑嫩的😋🐟

2019-09-12
$100 (Lunch)
2019-09-11 108 views
值得再去既餐廳!兩個人去食叫咗幾樣都好好食!胡麻豆腐,好好食,豆腐好香唔會好水,芝麻醬配豆腐一流,去食一定要叫!壽司拼盤可以滿足我既願望樣樣都可以試,好鮮甜,本身我唔係樣樣都食,但見咁新鮮,一食落去真係正炒魷魚,好惹味,唔會好難硬,好淋雪魚干好脆,好香口,第一次試雪魚干,味道好新鮮蕃茄湯烏冬,湯底好濃郁,好香,烏冬啱啱好,入晒蕃茄味,湯都可以飲得哂,因為真係好香呢間餐廳推薦大家去食,好好食,值得!
值得再去既餐廳!兩個人去食叫咗幾樣都好好食!

炒魷魚,好惹味,唔會好難硬,好淋

雪魚干好脆,好香口,第一次試雪魚干,味道好新鮮

呢間餐廳推薦大家去食,好好食,值得!