走過熱鬧嘅街市,"滋味!" 一聲,豈非傳說中人氣熱爆嘅生隆餅家?今次終於腳痕嚟到試佢哋啲古早味小食喇。👀首先,嗰口感超緻嘅糯米糍真係令人驚喜!🎉 餅皮薄薄地,咬落去啲豆沙香濃滑溜,每一啖都係幸福滋味。而家講起啲白糖糕,又係另一番風味。軟綿得嚟帶少少Q彈,甜甜地啱晒愛甜嘅你。記得你係唔可以錯過嗰伍仁月餅!啖啖堅果嘅爽脆,還有嗰股恰到好處嘅香氣,真係香啲過香水,嚟到秋風吹又到品嚐啲月餅嘅時節,我唔介意再多啲低等!雖然今次冇機會試到其他,但係唔洗怕,阿哥阿妹,我哋仲有好多日子一齊「食盡天下菜」嘅!下次,我定必會返嚟繼續攻陷其他美味,跟住我,一齊食透透啦! 🍴😋👏

2022-07-05 4733 views
爆餡糯米糍人均消費:$22總結:去開深水埗一定要買一盒————————————————————————皮薄餡靚嘅生隆花生糯米糍. 最怕坊間糯米糍啲皮有陣苦味,生隆嘅糯米糍甜甜地,內餡係炒香左嘅花生同椰絲,一個人可以ko一盒. 我貪心啲覺得如果入面包埋砂糖就正.😋******************************生隆餅家 (深水埗)深水埗北河街68號地下
[生隆餅家]

爆餡糯米糍

人均消費:$22
總結:去開深水埗一定要買一盒

————————————————————————

生隆餅家 (深水埗)
深水埗北河街68號地下
2022-06-12 3708 views
🐲生隆餅家🥯深水埗~生隆餅家~由1997年開業直至現在真正見證時代變遷呀・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:以前細細個去婆婆家屋企都會有啲傳統糕點食下紅豆燒餅 雞仔餅 芝麻餅 合桃酥 摩羅酥白糖糕 砵仔糕 魚皮花生 鳳凰卷 花生餅老婆餅 杏仁餅 炒米餅 花占餅 光酥餅超級多款揀😍又勁抵 又平靚正 又多款搞到我地買左好多餅♡光酥餅 細粒版♡細細粒咁食又唔會食到周圍係幾鍾意呢一個size真係好Dry但係Dry得黎個餅又好香
🐲生隆餅家🥯

深水埗~生隆餅家~
由1997年開業直至現在

幾鍾意呢一個size
真係好Dry
但係Dry得黎個餅又好香
2022-05-28 3426 views
有冇人鍾意食傳統小食🤩我由細到大都鍾意食白糖糕每次去深水埗必定買白糖糕、黃糖糕賣傳統手工小食嘅店舖真係越來越少呢間係深水埗都出名而且都多人排隊買👨‍👨‍👦‍👦尤其放工時間💼每一件又平又大件厚度成吋厚大件夾抵食🥳放得耐左 都唔會變酸仍然鬆軟而馬蹄糕相對就一般左馬蹄會搞碎咗冇左一粒粒爽口嘅咬感😕大家不妨經過深水埗試下支持下傳統小店味道:🥰🥰🥰🥰🥰/5CP:😍😍😍😍😍/5📍生隆餅家深水埗北河街68號地下G/F, 68 Pei Ho Street, Sham Shui Po
有冇人鍾意食傳統小食🤩

CP:😍😍😍😍😍/5

📍生隆餅家

深水埗北河街68號地下

2022-04-26 2992 views
邊個話排晒長龍,入咗米芝蓮嘅先好食嫁🤣深水埗有一間中式糖餅老店,已經開咗20幾年歷史,小編嗰日去大部份都係老街坊幫襯,睇嚟深得深水埗嘅街坊喜愛🥰芝麻卷,椰汁卷💲12/2條芝麻卷(🌟92.67/100)一隻手掌咁長,不過一切開就散左🙃但一咬落去已經食到濃濃嘅芝麻香,而且好軟滑,一食就知好足料,唔會太甜,屋企人都話點解淨係買咁少唔夠食🫣椰汁卷(🌟89.81/100)有少少嘅紅豆,椰汁味都好香、好滑,兩者搭配啱啱好👍🏻砵仔糕(🌟87.66/100)💲15/盒一口嘅size,一盒有8個,有白糖同黃糖兩款選擇,但小編鍾意食黃糖多啲,紅豆都算多、好軟腍,紅豆味好香,砵仔糕好滑,底下亦都唔會一粒粒硬粉花生糯米糍(90.23/100)💲10/3粒真係大件夾抵食,糯米皮好軟糯,搭配內餡嘅花生碎、椰絲、砂糖,一咬落去爆曬口,勁滿足值得一讚嘅係,佢啲中式糖餅唔會好甜,難怪會吸引咗咁多老街坊幫襯,真係一家大細都啱食

芝麻卷,椰汁卷💲12/2條
芝麻卷(🌟92.67/100)

椰汁卷(🌟89.81/100)
有少少嘅紅豆,椰汁味都好香、好滑,兩者搭配啱啱好👍🏻

砵仔糕(🌟87.66/100)💲15/盒

花生糯米糍(90.23/100)💲10/3粒

2022-04-17 2405 views
難得搭車嚟到呢度點可以唔黎咁出名嘅生隆餅家呢嚟到嘅時候淨返唔係好多選擇🥲出名到唔只做街坊客 好多舊街坊搬走咗之後都會返嚟買手信 價錢合理之餘足料 有好多以前嘅糕點呢度都仲有做 出邊未必買到 手工嘢例如芝麻卷 花生糯米糍 白糖黃糖糕我今次就買咗原味煎餅同埋花生糯米糍 佢哋呢度係歡迎自攜環保盒🫶🏽🫥煎餅就冇咩味道唔太特別 應該唔會回購花生糯米糍就好正皮薄餡超多 唔會過分甜而且價錢合理仲有好多舊式小食例如雞泡餅 砵仔糕 呢間良心小店比起元朗國更加值得做手信🤍

難得搭車嚟到呢度點可以唔黎咁出名嘅生隆餅家呢
花生糯米糍就好正皮薄餡超多 唔會過分甜而且價錢合理
仲有好多舊式小食例如雞泡餅 砵仔糕
呢間良心小店比起元朗國更加值得做手信🤍
2022-04-09 1303 views
今日想試的餐廳閂門,但又經過呢餅店,知道是一間老店,郵件很多人在排隊,所以就買了我的最愛子薑皮蛋酥試試。$12一個,中等尺寸,比起普通餅店的為大,但又未至於拳頭咁大,當店員將皮蛋酥遞給我事,就知出事了…因為唔係熱辣辣—我立時打開食,果真攤凍的皮蛋酥真的影響味道。當然有皮蛋亦食得出子薑,但就係覺得唔新鮮!
2022-04-09
$12 (Lunch)
2022-04-01 1550 views
🐭 米奇老豬Vol. 178 🐷[生隆餅家]臨近新年 唔知大家通常去開邊度買年貨深水埗呢間老字號 大家一定有聽過次次去到都係有好多人圍住買😂今次試左佢地馳名嘅花生糯米糍同光酥餅雖然有d失望 但都仲想試下佢地d砵仔糕、芝麻卷同埋花生糖不過老豬係上年買嘅有follower提返最近好似無再出🥲.🐖🐖《花生糯米糍》🐖🐖🛑 7.8/10 🛑 💰$10/3粒💰生隆嘅糯米糍係行皮薄路線(老豬係鍾意皮厚嘅🤭)不過薄得來都算有存在感而且食落幾煙韌軟糯 唔會淋batbat 😋花生餡比例好高 爆曬餡 甜度適中而且花生碎粒都幾有口感只可惜加左老豬唔鍾意嘅椰絲🥲.🐖🐖《光酥餅》🐖🐖🛑 5.5/10 🛑 💰$12/4塊💰呢個就真心失望因為真係好乾好乾 😅要用d前牙大力扯開先撕爛到而且室溫食係無味無道叮熱左之後細味先會有淡淡嘅甜味最後呢包餅要靠搽上個post介紹嘅芝麻醬先勉強吞到🥺.❣️🐭總評分🐷❣️味道:6.8/10服務:N/A環境:N/A CP值:✴️ 高 ✴️ ENCORE:🧐 (想試其他野多d😂)📍生隆餅家📍📎 深水埗北河街68號地下🧷
🐭 米奇老豬Vol. 178 🐷
[生隆餅家]
臨近新年 唔知大家通常去開邊度買年貨
深水埗呢間老字號 大家一定有聽過
次次去到都係有好多人圍住買😂
今次試左佢地馳名嘅花生糯米糍同光酥餅
雖然有d失望 但都仲想試下佢地d砵仔糕、芝麻卷同埋花生糖
不過老豬係上年買嘅
有follower提返最近好似無再出🥲
🐖🐖《花生糯米糍》🐖🐖
🛑 7.8/10 🛑 💰$10/3粒💰
生隆嘅糯米糍係行皮薄路線
(老豬係鍾意皮厚嘅🤭)
不過薄得來都算有存在感
味道:6.8/10
服務:N/A
環境:N/A
CP值:✴️ 高 ✴️
ENCORE:🧐 (想試其他野多d😂)

📍生隆餅家📍
📎 深水埗北河街68號地下🧷
  • 花生糯米糍
2022-02-26 1339 views
一直聽說呢間生隆餅家好出名,早幾日係長沙灣食完飯專登行左20分鐘過嚟買左兩樣野試下😅⭐️長蛋卷 💰2️⃣5️⃣我不嬲都好中意食蛋卷😆裡面有九條,打開包裝聞落幾香牛油味,但食落牛油同雞蛋味都唔算突出,勝在唔會過甜口感幾酥脆,唔會太硬亦唔會太碎,個人認為可以一試~⭐️瓜蓉摩囉酥 💰1️⃣4️⃣男友最愛摩囉酥😅但成個口感偏乾,外層有啲似光酥餅裡面餡料偏少,但加分在食到輕微芝麻同椰蓉香,比起傳統摩囉酥多層次,如果無咁乾就更理想🙈下次可以試埋比較高評價既缽仔糕同糯米糍😁(Btw店員姨姨都幾有禮貌,支持呢啲買少見少既傳統中式唐餅店👍)

⭐️長蛋卷 💰2️⃣5️⃣
長蛋捲

我不嬲都好中意食蛋卷😆
口感幾酥脆,唔會太硬亦唔會太碎,個人認為可以一試~

⭐️瓜蓉摩囉酥 💰1️⃣4️⃣
瓜蓉摩囉酥

男友最愛摩囉酥😅
瓜蓉摩囉酥

但成個口感偏乾,外層有啲似光酥餅

下次可以試埋比較高評價既缽仔糕同糯米糍😁
瓜蓉摩囉酥,長蛋捲
2022-02-18
$20 (Tea)
長蛋捲
2022-02-13 1173 views
.📍生隆餅家📍 #饅頭去深水埗 #饅頭的港味道 #饅頭食甜品 #饅頭食在家中 #饅頭的唐餅系列------------------------------1️⃣花生糯米糍 ($10/3粒)呢個真係好味夾抵食,細細一粒但攞上去都幾重手。糯米糍皮厚薄適中,柔軟粘糯又唔會好黐手,糯米粉香突出😋;內餡嘅花生碎香甜粉細帶顆粒感,份量幾乎澎湃到撐開塊皮,一切就不斷有餡流出嚟,愛了愛了💕。------------------------------🔸整體評分:8.0/10🔸小編回頭率:7/10
1️⃣花生糯米糍 ($10/3粒)
🔸整體評分:8.0/10
🔸小編回頭率:7/10
花生糯米糍
花生糯米糍
📍 生隆餅家 San Lung 🎗📍 深水埗 𝗦𝗵𝗮𝗺 𝗦𝗵𝘂𝗶 𝗣𝗼 • 北河街68號地下(* Opens Tue-Sun, 07:00-19:00)-Always happy to see stuff from the old Hong Kong because I love this place and love her history 🇭🇰, and knowing that those things might vanish one day makes me cherish them even more.-Standing in a market in a busy area of Sham Shui Po for * over two decades * is this < San Lung >, a bakery selling all kinds of traditional Cantonese/Chinese pastries.Definitely worths a visit if you want to have a taste of tradit
📍 生隆餅家 San Lung 🎗
📍 深水埗 𝗦𝗵𝗮𝗺 𝗦𝗵𝘂𝗶 𝗣𝗼 • 北河街68號地下
Definitely worths a visit if you want to have a taste of traditional HK pastries, each requiring different sophisticated methods of making.
Also, glad to know they are in this together with Hongkongers. 💛
Guess the shop is run by a younger generation of the family, so you can find them on social media platform. They don't open every day, so it will be good if you check on their social media platform before visiting.
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
深水埗區日新月異,很多舊樓已被收購、重建
在北河街上的這家《生隆餅家》就屹立逾20年,是十分值得珍惜的老店呢💛
這裡售賣多款舊式糕點:砵仔糕、白糖糕、芝麻卷、光酥餅、炒米餅、糯米糍... 大概老一輩常吃的糕點都有
不論是買給長輩重拾舊日味道,還是自己嚐嚐以複雜手藝做成的傳統糕點,來這裡就沒錯了
還可以支持同路人呢
朋友得知我到訪《生隆》,特意托我購買花生糯米糍($10/3粒,另還有豆沙餡),應該很好吃吧~
砵仔糕
而我就買了砵仔糕,價錢已忘了
砵仔糕的大小十分迷你,一盒共八件,分別有四件黃糖、四件白糖
紅豆多多,味道很香,而口感則很彈牙、有嚼勁
新年一定要來這裡買糕點、角仔和牛耳,因為足料,好味又抵食😁鈍蔗糖年糕 (HK$120 / 1低).蔗糖年糕,我比較少見.用水蒸的,可以原汁原味咁食,口感軟糯、煙韌,蔗糖味香濃,但不太甜,好好味😋瑤柱蘿蔔糕 (HK$130 / 2斤).屋企人煎的,好多蘿蔔,似是半件粉都有蘿蔔條、蝦米、瑤柱,味道好好😋*臘味芋頭糕(HK$130 / 2斤).都係屋企人煎的,啖啖芋頭肉,好粉口感帶有芋頭香味,有些少臘肉啦😋角仔 (HK$45 / 包).外皮炸得酥脆、金黃色、鬆化,不過是比較厚皮一點點,餡料真係塞滿花生、椰絲、砂糖粒,好味呀~牛耳 (HK$30 / 包).牛耳薄片,完整不易碎,炸得脆口👍🏻
新年一定要來這裡買糕點、角仔和牛耳,因為足料,好味又抵食😁

鈍蔗糖年糕 (HK$120 / 1低)
.蔗糖年糕,我比較少見

純蔗糖年糕

瑤柱蘿蔔糕 (HK$130 / 2斤)
臘味芋頭糕(HK$130 / 2斤)

蘿蔔糕、芋頭糕

角仔 (HK$45 / 包)

角仔

牛耳 (HK$30 / 包)
.牛耳薄片,完整不易碎,炸得脆口👍🏻

2022-01-30
蘿蔔糕、芋頭糕
2022-02-01 587 views
新年快樂🧧 年廿七跟家人到了家附近的生隆餅家辦年貨,店門前全都是人,非常熱鬧~我們買了笑口棗和牛耳,還有新鮮炸好的豆沙角😍 過好年當然需要美食,希望大家今年能夠嚐盡各區美食,然後將喜悅與眾人分享❤️笑口棗($30)笑口棗又叫「開口笑」,炸麵糰的過程之中,麵糰中間會裂開像笑口一樣,因而得名😆 酥脆的炸粉糰上蘸滿白芝麻,就像雪球曲奇一樣,令人一口接一口😋牛耳($30)牛耳有領導者手執牛耳之意,也是「第一」的代名詞。相傳諸侯會盟時,盟主會割牛耳取血置於杯中,立飲為誓,這種方式就叫「執牛耳」,割下的牛耳會被切碎做成餅,分給各諸侯帶回自己的領地🐮 現代的牛耳並沒有真牛耳,而是利用南乳混入麵糰,形成一圈圈的紋路~ 一塊塊的牛耳像薯片一樣脆卜卜,但沒有薯片般油膩,喜歡南乳香的人可以將它當零食哦🤤

笑口棗

笑口棗($30)

牛耳($30)
笑口棗
2022-01-31 753 views
深水埗老字號 傳統糕餅店💛生隆餅家💛 一向深受街坊歡迎大時大節 🎊當然首選去辦年貨啦🎊賀年食品好多選擇:笑口棗、角仔、芋蝦、牛耳、糖環….等等😋角仔夠鬆化 內裡係滿滿嘅花生碎餡🥜每咬一啖都食到花生餡 眨吓眼就比我食咗大半包😝笑口棗😆好脆口 啖啖都有好香嘅芝麻香味👍🏻食下食下 又係停唔到口😆豆沙角外脆內軟 咬落口好煙韌 又唔會太油膩豆沙餡多 唔會太甜 好好味😋另外平時佢哋嘅糕點🥨🥜迷你砵仔糕、花生糯米糍、燒餅、白糖糕…等等全部都真係又大件 又抵食㗎😋
深水埗老字號 傳統糕餅店
💛生隆餅家💛 一向深受街坊歡迎
大時大節 🎊當然首選去辦年貨啦🎊
賀年食品好多選擇:
笑口棗、角仔、芋蝦、牛耳、糖環….等等😋

夠鬆化 內裡係滿滿嘅花生碎餡🥜

豆沙角
外脆內軟 咬落口好煙韌 又唔會太油膩
豆沙餡多 唔會太甜 好好味😋

另外平時佢哋嘅糕點🥨🥜
迷你砵仔糕、花生糯米糍、燒餅、白糖糕…等等
全部都真係又大件 又抵食㗎😋
2022-01-26 782 views
講起生隆餅家,佢嘅白糖糕同砵仔糕都好好食!去到大事大節,例如中秋節買月餅、新年買賀年食品嘅時候就更加係好多人!今次去就係要買賀年食品其中一個主角—豆沙角,因為要新鮮炸,太早太遲都會無得買嫁!豆沙角粒粒都圓轆轆,咬落好煙韌,入面嘅豆沙餡唔會好甜但餡唔算太多。呢度仲要買好多其他嘅傳統賀年食品例如糖環、煎堆同酥角等等,要買記得睇岩時間去!星期一係生隆餅家定休日,記得唔好嗰日去!

豆沙角(一磅)
豆沙角(一磅)