飲咗成8年,今次去灣仔飲係酸,其實飲開一定知咩味(之前都好正常)今次呀姐好生面口,仲問返我想點,即刻倒左我杯野,話好正常,到我話飲左好多年佢先怯一怯,好心你地職員唔好咁老套以為咁講就無事,仲係到眼啤啤我不知所謂。係後面個職員見到唔對路即刻衝出黎解圍我由旺角開始已經成日飲,真心覺得好味同有效,我覺得咁樣死橕當客傻先最令客無理,當時個呀姐係經水樽倒出黎,我懷疑係個樽唔知放左幾耐,之後用返個平時倒出嚟個壺隻味係正常!
係後面個職員見到唔對路即刻衝出黎解圍

2022-09-28 1532 views
相信住響灣仔嘅人,冇人會唔識得呢一間老字號。三不賣。對於一啲後生啲嘅人或者唔係住喺呢一區嘅人,聽到呢三個字會係完全唔知道佢係賣乜。但係灣仔人或者一啲有歷年嘅人就會知道要清熱解毒,近排食得熱氣嘢多就會去嗰度買一支野葛菜水飲。好多師傅會講,我唔驚一個人識得100萬招唔同嘅招數,但係我只怕一個人一招練咗100萬次。當一間舖頭只買一樣嘢嘅時候,而佢亦都可以幾經歷練生存到今時今日,你就會知道係真材實料,童叟無欺,絕無欺場。通常去到都係一支一支咁買走,一飲落去你會覺得喉嚨好舒服,少少鹹鹹地甜甜地咁樣,通常打完邊爐生飛滋就會第一時間諗起三不賣呢一間舖頭。涼茶嘅保證。

2022-09-15
$30 (Lunch)
  • 野葛菜水
2021-09-27 1207 views
After having some spicy for deep fried food, i must go to Wan Chai buy a bottle 三不賣野葛菜水it really save me from  Sore throat and !The tranitional 涼茶is really useful for me as i love eat the unhealthy food

2020-11-10 1438 views
最近打好多邊爐,又食好多辣。難以避免地又喉嚨痛。聽人話三不賣野葛菜水幾有效。放工路過,決定一試。店內獨孤一味賣野葛菜水,12蚊一碗;38一支。如果各位唔係好似我咁喉嚨痛,建議唔好加鹽。可以一賞野葛菜水獨有的清甜可口。至於功效,個人而言。啱飲完的確覺得喉嚨舒暢,但好快又失效。睇黎都係要求助專業人士啦
最近打好多邊爐,又食好多辣。
難以避免地又喉嚨痛。
聽人話三不賣野葛菜水幾有效。
放工路過,決定一試。
店內獨孤一味賣野葛菜水,12蚊一碗;38一支。
2019-09-05 1860 views
#中意嘅請分享請點讚🍻----------😋野葛菜水 $11碗 $29枝呢間鋪頭淨係賣一款涼茶,就係野葛菜水。野葛菜水有微微嘅鹹味同甜味,仲有小小回甘,唔似平時嘅涼茶,佢好易入口。野葛菜水由野葛菜、龍利葉、羅漢果、蜜棗、果皮等煲成。主要功效係清熱潤肺、清熱解毒、牙肉腫痛或者睡眠不足都可以改善。夏天會食好多熱氣野又怕涼茶苦,野葛菜水可以清熱又可以解喝。----------🔎三不賣野葛菜水🚩灣仔莊士敦道226號富嘉大廈地下🚩旺角花園街18號華園閣地下
#中意嘅請分享請點讚🍻

----------
😋野葛菜水 $11碗 $29枝

----------
🔎三不賣野葛菜水
🚩灣仔莊士敦道226號富嘉大廈地下
🚩旺角花園街18號華園閣地下
2019-06-08 1666 views
從未想過會為涼茶舖寫食評,但這家小店與别不同,竟然吸引了不少好評!每逢周末在灣仔上完Flamenco堂,總會經過這家野葛菜水專門店,雖然附近都有類似的店舖,但此家老字號生意特別好,而且堅持只賣野葛菜水,名符其實是獨沽一味!三不賣始創於一九四八年,至今已逾七十載。一直都在灣仔營業,期間因租約期滿而遷往現址,至今亦已三十年。每次經過這店,不論下午或傍晚,總見門外有幾位捧場客,有說要加點鹽,有些要外買一瓶,似乎不少是熟客。一向崇尚養生食療以固本培元,沒有生病,間中也會看中醫打打平安脈,所以不常光顧涼茶舖。不過試過這裡的野葛菜水後,間中也會光顧。味道鹹中帶甜,喝後有點回甘,喉部頗舒服,夏天尤其解喝,而且有別於甜味涼茶,不怕多吃了糖。較喜歡即時從大鍋中勻出的野葛菜水,因為溫度和暖。如想喝較涼一點的,也有幾碗預先放涼了的。 $11/每碗,另有瓶裝($ 29) 可供外賣。野葛菜水材料有野葛菜、龍利葉、羅漢果、蜜棗、果皮等。據牆上招牌說明,可以清熱潤肺,下火化痰。睡眠不足,牙肉腫痛,功效尤其顯著。三不賣是指 : 不夠材料不賣,不夠火喉不賣,地方不夠乾淨不賣!堅持三個原則,䇄立香港大半個世紀!日本有很多

$11/每碗,另有瓶裝($ 29) 可供外賣。

堅持三個原則,䇄立香港大半個世紀!

日本有很多逾百年的出色老店,都是專注只賣一、兩樣招牌產品,但其門如市,很多顧客慕名而來,養活了幾代人。
這類老店在香港不多,實在得來不易,始終品質最重要!
  • 野葛菜水
2019-05-03 1030 views
食得多都要清一清~真材實料、夠火候,屹立灣仔60載,位處電車旁的不老傳說——三不賣野葛菜水,每日都不乏捧場客,由上午11時開始售賣至售罄。店很細,會有兩個大大個煲撞住一個係熱辣辣嘅,另一個係凍咗嘅,無論堂食或拎走都會兩溝埋,方便飲用,如果拎走,姐姐會同你講記得要趁熱飲先有功效㗎,絕對窩心。同埋,如果你想下火嘅話可以加鹽,又或者你喜歡淡啲又得。具有清涼潤肺、下火化痰、解暑散熱之效;也具生津止渴、去火氣等功效。春夏秋冬都適合飲用。
食得多都要清一清~

同埋,如果你想下火嘅話可以加鹽,又或者你喜歡淡啲又得。

2019-03-03 738 views
灣仔三不賣老字號,我細細個係附近琴行學琴已經開始飲,陪伴我同我屋企人成長。店舖好簡單,只有兩個鍋,一個係熱嘅野葛菜水,一個係暖嘅。份量亦有兩款,一個係碗裝,一個係樽裝。檯上有一碗鹽,有時候口淡淡或者想重味少少就可以落d鹽調味下。今次我同屋企人啱啱係食完brunch,所以外賣樽裝返屋企飲。老闆娘最後兩勺都會入全熱嘅,所以冬天攬住樽裝當取暖哈哈!三不賣嘅野葛菜水好順口,唔飲涼茶嘅我都覺得好飲,獨特嘅味道只有三不賣先有

樽裝
2019-03-02
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$29 (Tea)
樽裝
2017-09-07 1916 views
灣仔有兩家賣野葛菜水嘅, 呢間三不賣 同利工民 黐埋一齊,好有老香港嘅感覺, 的的確確他們的裝修與擺設, 跟飢詩小時候見到的一模一樣,沒什麼轉變。三不賣,不夠火喉不賣,不夠材料不賣,地方不夠乾淨不賣。 就是這種堅持 令他們屹立不倒 😃野葛菜水功能多多, 係咪真係咁有效就唔知,不過飲完就幾舒服咁囉 😆 有 葛菜嘅味道, 亦有種甜甜的 aftertaste 好似粟米甜咁。飢point : 8/10
飢point : 8/10
2017-05-15 1439 views
原來已經有六十年歷史,有甚麼是不賣?材料不夠不賣,不夠火候不賣,地方不夠乾淨不賣,好有原則的店鋪。其實好多地方都有野葛菜水賣,不過每次飲完都覺得三不賣是最好飲的,所以每次路過灣仔,都會到這裏飲一碗或買一支外賣。這裡的野葛菜水,如果係現場飲,阿姐會將七成熱三成涷混在一起,變成和暖,而葛菜水雖然睇起上來好深色,不過味道唔會太濃又唔太淡,之前我會加少許鹽,後來覺得唔加,可以飲到葛菜水本身的清甜😋😋😋

2017-04-15 1268 views
今日完全是滿足媽媽日,剛剛親自到灣仔買她最愛的潮洲滷,然後再來買她另一最愛三不賣野葛菜水,基本上媽媽絕對是大豐收😂上次碰巧是星期日,所以沒有營業,幸好今天沒有因假期而休息。媽媽常言道野葛菜水乃是民間食療智慧,有多種療效且便宜,降火氣最佳之選。每次買野葛菜水老闆都會問添加鹽巴與否,我當然要呢! 溫熱的野葛菜水混合鹽巴提味後,甘甜中帶點微鹹,喝起來回甘舒喉,比傳統的涼茶,野葛菜水會較年輕人容易接受的味道。
2016-12-19 1204 views
話說最近成日出街食飯,又打邊爐丶又韓燒丶又串燒又.................總知就係食左勁多熱氣野啦!但係Christmas就到,點可以係Xmas之前就已經病架啦所以一番工,就去樓下三不賣買番枝葛菜水打個底先!味道甜甜地,加左少少鹽,味兗好順口。唔會話苦或者味道怪,只係有少少菜水的味道,其實幾好飲。如其飲中藥打底,不如飲葛菜水,起麻好味呀麻!大家記住呀,葛菜水得灣仔同埋旺角兩間分店,唔好光顧一D冒牌商店呀!

所以一番工,就去樓下三不賣買番枝葛菜水打個底先!

如其飲中藥打底,不如飲葛菜水,起麻好味呀麻!

2016-12-19
$28 (Tea)
2016-11-09 973 views
我前半生都住在灣仔,對於灣仔區的轉變,真的慨嘆,只是每次經過灣仔都會去一些熟悉的地方幫襯,這間三不賣在這區都有幾十年,街坊鄰居無人不識,連其他區域的人都會幫襯這間公司只賣葛菜水,它的味道由始至終都沒有改變,因為從來只有真材實料,先可以做到。我喜歡加少許鹽在葛菜水𥚃,更能増加鮮味。
我前半生都住在灣仔,對於灣仔區的轉變,真的慨

嘆,只是每次經過灣仔都會去一些熟悉的地方幫襯

,這間三不賣在這區都有幾十年,街坊鄰居無人不

識,連其他區域的人都會幫襯

這間公司只賣葛菜水,它的味道由始至終都沒有改

變,因為從來只有真材實料,先可以做到。

我喜歡加少許鹽在葛菜水𥚃,更能増加鮮味。
2016-04-28 1329 views
今天起身感覺喉嚨不太舒服,第一時間諗起灣仔既三不賣,我覺得呢碗葛菜水,用料足,所以比起平時諗既差別好大,$10一碗,一飲喉嚨舒服晒,入口涼涼好重夢漢果味,就算飲完一陣,口入面都會有回甘!真係每次唔舒服都會諗起!獨估一味都可以生存甘多年,總有道理的!
2016-04-13 1254 views
今日經開灣仔做野,行去集成諗住拍個八達通平$2,點知原來已經無左..心灰地行返地鐵站之際,見到「三不賣」呢間涼茶小店! 以前聽老公講過「三不賣」野葛菜湯好出名,反而行過,就飲碗試試!每碗$10,涼茶黎講唔貴呀,去到已經有幾個人排緊隊,等左一陣,枱面嗰D飲晒,老闆娘”筆”左碗熱辣辣既比我,野葛菜湯一入口就覺得味道好甘甜,直頭有回甘既感覺,我覺得似回甘既西洋菜湯XD,老闆娘話加D鹽個味會有D唔同,仲可以下火清熱氣TIM,我就加左少少,即刻變左少少咸,又另一種味道播!宜家香港好少見到仲有店舖係淨係賣一樣野了,我欣賞老闆嗰份堅持!
2016-03-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)