2024-01-28 157 views
元朗又新街「桜」手卷店已經幫襯很多年,今日吃了甜蝦手卷🍤,手卷的紫菜酥脆,米飯有着淡淡的壽司醋香味,內裡則包裹著新鮮美味的甜蝦。甜蝦的質感十分嫩滑,散發出誘人的海鮮香氣。😍😋然而,真正使這道手卷與眾不同的是店家獨有的🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️勁辣Wasabi汁。能夠提升整個手卷的風味。它為手卷帶來一種微妙的辛辣感,讓整個口味更豐富。🔥只加了幾滴,已經讓人眼淚直流😂非常刺激😆🌶️🌶️此外,甜蝦手卷的份量也非常慷慨。一份手卷中,你可以品嚐到多個大塊的甜蝦,讓你感受到每一口的滿足。手卷的價格也相當合理,好像幾年都沒有加價,物有所值😊

甜蝦手卷
甜蝦手卷
2023-07-11 296 views
Sakura在區內頗有名氣,就在這突然很想吃魚生的一星期裡,跑去買了個外賣。三味魚丼 $52口味偏淡,放了兩份鼓油來調味😂店家將所有冷熱的料理都放在同一袋包裝起來,以致外賣拿回去拆開後(放在一起的時間至少有20分鐘),該是冷的魚生飯變溫暖。習慣吃涼涼的魚生,變溫後的魚生感覺好不習慣😂鰻魚丼。$52自帶鰻魚醬汁,是穩陣之選。海膽拼三文魚籽手卷。$48本來鋪得整齊的配料,被我弄得亂糟糟😂😂😂這個是好吃的唷,魚生都很鮮甜,可以一試。炸三文魚皮。$21可能也是外帶回去時間太長關係,炸漿已焗冧,口感已不脆、不太好。而且油份很多,溢滿吸油紙。炸軟殼蟹。$43不過不失吧,也是油份略多。整體手卷比較出色,炸物就不推薦了。飽足一輪希望可以切斷條魚生癮🙈
Sakura在區內頗有名氣,
就在這突然很想吃魚生的一星期裡,
跑去買了個外賣。

三味魚丼

三味魚丼 $52
口味偏淡,放了兩份鼓油來調味😂

鰻魚丼
鰻魚丼。$52
自帶鰻魚醬汁,是穩陣之選。

海膽拼三文魚籽手卷
海膽拼三文魚籽手卷。$48

炸三文魚皮

炸三文魚皮。$21

炸軟殼蟹

炸軟殼蟹。$43
不過不失吧,也是油份略多。

整體手卷比較出色,炸物就不推薦了。
飽足一輪希望可以切斷條魚生癮🙈
炸三文魚皮
炸軟殼蟹
2023-06-19
海膽拼三文魚籽手卷
2022-12-08 410 views
上完yoga堂餓餓地經過哩間手卷外賣店睇到d精美照片好吸引咁立即去openrice睇下食評食評都講唔錯就即管試試點左一個三文魚腩手卷order果陣都有幾個人排隊等緊外賣但師傅整得好快唔使好耐就到我喇😄😄我揀既唔係厚切三文魚腩但我都覺得算幾厚切(咁厚切咪不得了😆)因為驚紫菜唔脆我係立即食架因為食到尾真係好快唔脆喇~三文魚份量唔少食到尾都仲食到魚好味😋不過價錢方面抵唔抵就見仁見智喇我自己覺得有點少貴4十幾蚊既厚切三文魚腩,我可能可以食到一個丼
上完yoga堂

但師傅整得好快
唔使好耐就到我喇😄😄
我揀既唔係厚切三文魚腩
但我都覺得算幾厚切
(咁厚切咪不得了😆)

因為驚紫菜唔脆
我係立即食架
因為食到尾真係好快唔脆喇~
三文魚份量唔少
食到尾都仲食到魚
好味😋

不過價錢方面抵唔抵就見仁見智喇
我自己覺得有點少貴
4十幾蚊既厚切三文魚腩,我可能可以食到一個丼
2022-12-08
2022-06-28 497 views
咁多年壽司外賣都係食X洋市場嗰間,以前有優惠儲印仔有嘢食送,計落價錢都幾抵,而且質素唔差,之後冇咗優惠價錢仲越加越貴,早排食過一次真係覺得要搵第二間試吓。搵咗幾間後尾就試呢間桜Sakura,經foodpanda訂有折,見佢都開咗一段時間不過一路都冇試過,佢剩係得手卷、丼飯、小食同炸物,主打係手卷,小食同炸物款式就唔係太多,今次試咗炸魷魚鬚、三文魚手卷、鰻魚手卷、海膽魷魚手卷、蟹子沙律手卷、火灸帶子手卷、炸蝦手卷同芥辣八爪魚手卷。魷魚酥有驚喜,份量足而且炸得好好食,老公話鰻魚手卷好食,海膽魷魚手卷就冇乜特別,下次唔會叫因為價錢比較貴少少,其他樣様都幾好食,埋單唔貴性價比高,其實手卷同壽司都差唔多,只係手卷要自己卷。
份量足而且炸得好好食,老公話鰻魚手卷好食,
2022-06-25
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2022-04-06 330 views
有晚突然好想食日本野,開Foodpanda睇一睇,見到哩間日本野特別抵食以Foodpanda價錢叫左個極尚刺身丼($86)同三味魚丼($64)。刺身大大件又新鮮,壽司飯夠醋味,抵食👍🏻

刺身大大件又新鮮,壽司飯夠醋味,抵食👍🏻
2022-04-04
2021-08-11 499 views
呢間手卷店有好多款手卷選擇,我就鐘意食佢既海膽手卷同牛油蝦手卷。今次叫左加拿大海膽手卷同火炙牛油熟蝦手卷。叫完先知自己叫錯、牛油生蝦個款手卷會好味啲,但會貴啲!手卷size正常,海膽鮮甜,食到落尾都仲有海膽。熟蝦手卷就一定唔夠生蝦好味喇,不過都可以一試既。

2021-05-23 336 views
成板海膽都唔甜又苦,聞落去腥的,勉強食咗兩格已經食唔落去,海膽係泥黃色🥵本來想先打電話同店主溝通下,但完全搵唔到個電話,唯有上OpenRice寫超過80字🤦🏻‍♀️另外活赤貝新鮮但無乜甜味。

另外活赤貝新鮮但無乜甜味。

TakeAway
天氣反反覆覆,時凍時熱真係令人無所適從😷,疫情都一樣,依家仲會突擊封區添😦。但係每個人都需要食飯,而小編太耐冇喺日本餐廳食飯喇😑,都想食返嗰啲手卷填補一下小編內心對壽司嘅慾望🤤。而位於喺元朗又新街嘅一間立食壽司店,外觀裝修非常易見👀,係門口仲有一大塊手卷圖片,望落非常吸引👅。行到黎見餓餓地,食返兩款先走人啦 ✨,而呢間手卷店叫做 「桜」。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈炸軟殼蟹手卷 $28即叫即炸嘅炸軟殼蟹🦀,一放入口非常香脆 ,即炸又非常大件🤩,軟殼蟹嘅口感除咗爽口亦入口即融,性價比高👍,係小編打卷至愛之一。味道鮮味十足,炸過更鎖住肉汁💦,非常juicy。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈辣味三文魚手卷 $20三文魚加咗辣味好開胃🙊,而手卷外層有切咗粒嘅三文魚🍣,小編以為只係得表面有,而打開手卷內,喺飯入面中間都有一條三文魚 ,$20非常抵食抵食。三文魚加上辣味,非常夾😚。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦小編覺得呢一間手卷店性價比非常高👍,絕對會返兜再食,餐廳元朗分店係位於又新街, 方便就腳,對面就係公園✨。雖然細細間舖頭,做立食就真係啱哂,但除咗手卷之外仲有炸物小食、刺身同埋丼飯🍱,有興趣想
🎈炸軟殼蟹手卷 $28
🎈辣味三文魚手卷 $20
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
小編覺得呢一間手卷店性價比非常高👍,絕對會返兜再食,餐廳元朗分店係位於又新街, 方便就腳,對面就係公園✨。雖然細細間舖頭,做立食就真係啱哂,但除咗手卷之外仲有炸物小食、刺身同埋丼飯🍱,有興趣想即食一份手卷就要試吓呢一間日式壽司店喇。
炸軟殼蟹手卷
2021-01-27
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
炸軟殼蟹手卷
2020-06-11 833 views
又新街附近其實真係好多好嘢食,咪類型的嘢都有,連手卷壽司飯呢類的日式食品都有。 入到黎元朗真係唔怕肚餓,就怕有無咁大個胃食得哂咋😝望住櫻咁豐富的壽司餐牌,一板又一板的海膽真係流哂口水,但小妹都係長期糧尾,叫啲十幾廿蚊的算喇。無錯,而家呢個世代,十幾廿蚊都有手卷? 係呀,只係十幾蚊都食到手卷架😍叫左個蟹柳手卷同辣汁三文魚手卷外賣,睇返包裝先,2個手卷都獨立有紫菜,然後包裝膠包到啲料,無話飛哂出黎,包裝企理。👍蟹柳手卷入面有2條蟹柳,真係超抵食,條蟹柳係可以撕開一條條肉嗰隻,唔係成舊魚肉咁嗰種,十幾蚊淨係2做條高質蟹柳,條數已經喺返度,仲有蟹柳夠大條,基本上食到尾都仲有可以食到。另外係辣汁三文魚手卷,本人就好喜歡呢個,因為有時食得多普通三文魚,覺得齋齋地的話,食辣汁三文魚就正喇,肥辣汁調左味,無咁腥之餘又再嘢味啲。呢個手卷的辣汁調得剛好,辣味無拎走魚的鮮味,當中亦食到甜的味道,而魚肉亦都保留到相當彈牙的口感。 同魚肉的份量相當多,可以食到尾都仲有,無話堆哂喺頭嗰度,食哂啲肉就食白飯咁。食呢種切將魚肉碎類的手卷要好小心,普通的女仔話者男仔,我諗個口都未必大到可以一啖食哂手卷的上半部,咁變左一
食呢種切將魚肉碎類的手卷要好小心,普通的女仔話者男仔,我諗個口都未必大到可以一啖食哂手卷的上半部,咁變左一啖咬落去,啲肉就喺另一邊咇出黎🤔 或者唔覺意跌左落地😭 ,所以餐廳可以考慮,將肉放平均少少,令每啖的飯同肉口感都平衡啲。
蟹柳手卷及辣汁三文魚手卷
2020-06-10
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
蟹柳手卷及辣汁三文魚手卷
2020-04-29 514 views
今日行開又新街,又就嚟到食飯時間不過唔係好想食咁多嘢所以就決定食壽司,食light d 😂我就叫左極上刺身丼同一個三文魚海膽手卷佢個極上刺身丼飯都幾底食 $78 有3-4樣刺身而且每樣都有一兩舊,刺身方面食得出幾新鮮尤其係大蝦刺身,完全冇腥味而且好爽口,壽司飯又唔會太酸,丼飯正丫!不過我就略嫌佢個三文魚切得太薄。至於佢個三文魚海膽手卷,海膽同三文魚都係冇腥味而且都算肥美!間舖頭性價比高,食物質素都高,如果咁啱去開又新街掃街嘅話可以過嚟一試!😋
2019-12-30 573 views
海膽甜喎!! 唔臭仲幾大pat下,食落好滿足😙😙😙😙不過下次想試加拿大好啲!加拿大大塊好多!食落應該更加滿足,哈哈哈哈😄🍣❣️🍣❣️🍣❣️🍣❣️🍣❣️🍣❣️
海膽甜喎!! 唔臭仲幾大pat下,食落好滿足😙😙😙😙

🍣❣️🍣❣️🍣❣️🍣❣️🍣❣️🍣❣️
2019-08-16 673 views
討厭 #行衰運 慘!!!😢開開心心食海膽減壓 買了四仵醫肚🥴 全部臭🤢🤮仲要返左屋企先食全部食唔到 揼落垃圾桶 (希望店主注意衛生)(不要買過期死貨)2百蚊🦟求補償
討厭 #行衰運 慘!!!😢
開開心心食海膽減壓 買了四仵醫肚
🥴 全部臭🤢🤮仲要返左屋企先食
全部食唔到 揼落垃圾桶
(希望店主注意衛生)(不要買過期死貨)
2百蚊🦟求補償
2019-02-12 1150 views
黎到元朗食宵夜,去到又新街,夜晚小食選擇多,突然又想食壽司回算? 櫻 呢間日本手卷就開到得好夜,我12回黎到仲做緊生意,緊係要試下啦!手卷種類好多,仲有海膽,其實都係豐儉由人啦!辣味三文魚手卷脆卜卜既紫菜,包住暖暖的壽司飯,加上三文魚混和左辣味醬汁,視覺上好好味,影完相要即食!紫菜好脆,三文魚雖似魚腩餘下的,但混和醬汁又創有新手卷,可以有創意分!醬汁既辣,初初都唔覺存在,慢慢禁辣味由喉嚨回升上黎,唔算好辣,但惹味的而且手卷到尾部都有三文魚存!唔會只有壽司飯!贊

而且手卷到尾部都有三文魚存!唔會只有壽司飯!贊
2018-12-10 809 views
🍣吞拿魚蓉手卷$24🍣本身麻麻刺身個類嘢,成日覺得一係腥一係就無味似橡膠🙊但有日唔知做咩,掃街個陣心郁郁想試下,就買左佢😂雖然食落油脂唔算好多,但都幾香吞拿味🤤而且一啲都唔腥,感覺正過三文魚🥰份量就正正常常,值得一試呀😝本身唔食刺身都完全接受倒同埋覺得好食嘅👍🏻下次試埋佢嘅海膽先🤤.食物質素: 🌕🌕🌕🌖🌑食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌑性價比: 🌕🌕🌕🌕🌑回頭率: 🌕🌕🌕🌖🌑
🍣吞拿魚蓉手卷$24🍣

本身麻麻刺身個類嘢,成日覺得一係腥一係就無味似橡膠🙊
但有日唔知做咩,掃街個陣心郁郁想試下,就買左佢😂
雖然食落油脂唔算好多,但都幾香吞拿味🤤
而且一啲都唔腥,感覺正過三文魚🥰
份量就正正常常,值得一試呀😝
本身唔食刺身都完全接受倒同埋覺得好食嘅👍🏻
下次試埋佢嘅海膽先🤤
食物質素: 🌕🌕🌕🌖🌑
食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌑
性價比: 🌕🌕🌕🌕🌑
回頭率: 🌕🌕🌕🌖🌑
TakeAway
呢日冇煮飯, 夜晚去又新街買野返屋企食~經過桜, 忍唔住買返個手卷食左先佢其實有好多款唔同嘅手卷可供選擇。但我獨愛加拿大海膽手卷 ($45)。加拿大海膽手卷 ($45)海膽手卷, 我次次都叫加拿大海膽,因為加拿大海膽真係甜d, creamy d!入口嗰下, 真係好味到令人有感動嘅感覺店員仲好細心咁包個手卷,手卷下半部分都會有海膽,唔會食完面頭嘅海膽就要啃白飯~手卷用嘅紫菜又夠脆~店面仲有一張企枱可供客人立食~有豉油, 辣豉油同wasabii!想立食/外賣都冇問題~
呢日冇煮飯,
夜晚去又新街買野返屋企食~
經過桜, 忍唔住買返個手卷食左先

佢其實有好多款唔同嘅手卷可供選擇。
但我獨愛加拿大海膽手卷 ($45)。
加拿大海膽手卷

加拿大海膽手卷 ($45)

海膽手卷, 我次次都叫加拿大海膽,
因為加拿大海膽真係甜d, creamy d!
入口嗰下, 真係好味到令人有感動嘅感覺

店員仲好細心咁包個手卷,
手卷下半部分都會有海膽,
唔會食完面頭嘅海膽就要啃白飯~
手卷用嘅紫菜又夠脆~

店面仲有一張企枱可供客人立食~
有豉油, 辣豉油同wasabii!
想立食/外賣都冇問題~
2018-11-18