Sakeh

酒入愁腸愁更愁,但愁腸已斷無由醉,不如酒不醉人人自醉?咁首先都要d酒夠"哽"咁先得既,既然你講到咁,就索性整枝sake先咖啦。尖咀呢間新開大玩鬼怪日式燒烤店既「SAKEH」,無論佢個門口、壁畫、擺設都充滿詭秘感,無論食野定打卡都別有一番風味!👇📌燒 物 -▪️ 自 家 製 提 燈 - $48/串▪️ 西 京 燒 銀 鱈 魚 - $238▫️ 一黎就整返個提燈先啦,其實提燈姐係佢地既招牌菜式「自家製免治雞肉串」,雞肉串外層燒到少少微焦,食落裡面啖啖軟骨,好有咬口;配上日本生雞蛋再撈埋醬汁,特別滑溜,好食;而「西京燒銀鱈魚」魚皮烤得岩岩好,食落相當香脆,而魚肉嫩滑得黎,油香亦到位,點埋旁邊既沙律醬絕對係一絕!📌海 鮮 -▪️ 南 非 鮑 魚 - $88▪️ 日 本 生 蠔 - $128/隻▫️ 海鮮類別同樣都係必嗌咖啦,呢個「南非鮑魚」已由師傅介開左少少,上枱就可以輕鬆切開,食落鮑魚極富鮮味,加上質感爽口彈牙,高質之作;而今日來自宮城縣既「日本生蠔」,賣相大大隻之餘,入口海水味非常濃郁,肉質肥美,呢個暫時係我食過最好食既日本蠔!📌串 燒 -▪️ 荔 枝 豬 肉 卷 - $32/串▪️ 雞 皮 紫 蘇 蝦
酒入愁腸愁更愁,但愁腸已斷無由醉,不如酒不醉人人自醉?

擺設都充滿詭秘感,無論食野定打卡都別有一番風味!👇

📌燒 物 -
▪️ 自 家 製 提 燈 - $48/串

▪️ 西 京 燒 銀 鱈 魚 - $238
西京燒銀鱈魚

▫️ 一黎就整返個提燈先啦,其實提燈姐係佢地既招牌菜式
自家製免治雞肉串」,雞肉串外層燒到少少微焦,食落裡面
自家製免治雞肉串

而「西京燒銀鱈魚魚皮烤得岩岩好,食落相當香脆,而魚肉
嫩滑得黎,油香亦到位,點埋旁邊既沙律醬絕對係一絕!

📌海 鮮 -
▪️ 南 非 鮑 魚 - $88

▪️ 日 本 生 蠔 - $128/隻

南非鮑魚

肉質肥美,呢個暫時係我食過最好食既日本蠔

📌串 燒 -
▪️ 荔 枝 豬 肉 卷 - $32/串
▪️ 雞 皮 紫 蘇 蝦 卷 - $48/串
雞皮紫蘇蝦卷

▫️ 佢地D串燒同出面好唔同,佢地大玩gimmick,完全無諗過呢個
荔枝豬肉卷」竟然可以將荔枝豬肉擺埋一齊,而唔會有違和感,好食;
荔枝豬肉卷

而「雞皮紫蘇蝦卷」又估佢唔到將雞皮包住蝦肉
口感層次變化得咁豐富,值得一試!

📌清 酒 -
▪️ 仁井田·生酛純米原酒 - $338/300m
仁井田·生酛純米原酒
▫️ 飲得SAKE一定有staff比你揀唔同類別既清酒杯,而呢款「仁井田·生酛純米原酒
酒味濃郁香醇,初初入口有淡淡既微辣感,但後勁就有種好清爽既感覺,唔錯。
2022-01-04
荔枝豬肉卷
仁井田·生酛純米原酒
上星期Annual Dinner竟然比我抽中左3獎,咁多年黎都係攞安慰獎嘅我梗係開心到要大肆慶祝一番。天氣涼涼地想食串燒,又唔想有油煙味同坐喺街,同事介紹原來有酒店餐廳嘅串燒專門店,仲好近公司。行上呢條好有港產片氣氛嘅斜坡就到。一黎到已經好Full,多數都係女士/情侶。環境非常唔錯,裝修高貴、門面乾淨,除低口罩都聞唔到油煙味。坐低即刻有前菜上枱,同送一支手工啤。平時唔捨得都好少飲手工啤,今次可以歎返夠本。飲落果然同普通啤酒好唔同,好香,與其話係果味,更似第一次食香印提子果種花味。串燒種類好多,肉類、菜同海鮮都有,同朋友慢慢揀再分享大家嘅飲食喜好都係令人舒暢嘅用膳體驗。見到之前喺居酒屋食過嘅熒光魷魚,呢度仲配芝士,係一個有趣嘅配搭。加埋呢款芝士嘅配搭真係升華唔少。淡口嘅芝士中和熒光魷魚嘅天然海水鹹味,又吸收到魷魚嘅鮮味,兩種食材都夠滑,第一款食物已經勁滿足。第一串係燒原隻南非鮑魚,雖然店內空氣清新,但上到檯燒烤嘅香氣都係撲面而來。鮑魚好彈牙,保留到一D汁,因為肉厚唔易乾,可以配埋醬汁黎食。右邊係好惹味嘅BBQ醬,左邊係健康嘅海鹽,吊一吊味,味道更豐富。特別鍾意食內臟嘅我自然係點左雞腎同豬

特別鍾意食內臟嘅我自然係點左雞腎同豬腸。雞腎爽口結實,有水準。豬腸更勝一籌,燒得香脆之餘,保留豬腸特有嘅風味,而且咬落口溫度剛好嘅油脂走曬出黎。

食得多肉都要食返D菜平衡下。曾經聽串燒檔老闆話燒蔬菜係好費心嘅一件事,要不停掃水,先可以令菜唔燒乾。呢兩串日本大蔥同白菌都燒得夠香夠熟之餘又保留到蔬菜嘅鮮甜。 左邊係爽脆彈牙嘅白鱔,同豬腸一樣咬落去有香滑油脂,超適合我呢種生酮飲食嘅人。

食得開心,要愛我啤酒,今次叫Asahi,好大杯。

仲有羊架都係高質之作。肉汁豐富,肉質鮮嫩,絕對唔會好似某掛名黃店放題_皇水產嘅鬆肉粉羊架一樣,天淵之別。仲有錫紙包住可以用手拿住食,夠曬滋味。
餐牌見到獨有嘅燒免治雞軟骨,上枱仲附送一隻蛋,打成蛋醬蘸落去食令味道更加豐富。啖啖肉之餘又有軟骨嘅爽脆,口感同味道一齊滿足。
呢度真係好多特色食物,不愧係酒店,信玄餅係我成日見到朋友打卡又一直冇機會食嘅嘢。
水旺旺嘅餅,淨係睇已經靚,食落口同期望中一樣又滋潤又滑,甜度亦唔會太高。

難得豪一次,雖然奢侈少少,但環境優雅,食物質素無可挑剔,都令我享受到應有嘅體驗。
2021-12-13
  • 熒光魷魚芝士
  • 豬腸
  • 日本大蔥
  • 白鱔
  • 信玄餅
  • 免治雞軟骨串燒
2021-12-12 685 views
尖沙咀近年逆市開了不少餐廳,有的甚至花費巨資裝修,走高級路線,當日光顧新開張不久的日本餐廳,就是其中的表表者位置(8/10):位於天文台圍,位置稍為偏,但由美麗華商場經諾士佛臺小路走其實不遠,而由港鐵尖沙咀B1或佐敦D出口步行約8分鐘環境(10/10):餐廳高貴華麗,地下入口已有日式庭院的感覺,到一樓用上大量木元素的精緻日式裝修,感覺相當舒適服務(9/10):侍應十分有禮貌,下單非常主動,更會不時跟客人互動,入座後會奉上熱茶並有席間不時加茶,服務貼心食物(8/10):餐廳屬居酒屋,主打日式燒物串燒,當然少不了各式日式食物,以及提供不同種類的日本清酒既然來到居酒屋,又怎能不小酌一番呢?同時佐酒菜絕不能少:仁井田 自然酒 300ml ~ $338先點了最人氣的日式清酒,未上前會端出九隻不同的酒杯給我們選擇,精美之餘亦各有特式,做法比一般居酒屋來得高尚。至於此款清酒清澈易入口,太太也不禁喝至面紅耳赤露筍豬肉卷 ~ $32/串這款串燒清新而帶有豬肉香,作為頭盤能起開胃作用自家制免治雞肉軟骨 ~ $48/串免治雞肉軟骨是日式串燒店的必點名物,這裡雞肉肉汁算鮮嫩,香滑之中帶點軟骨爽脆,口感不錯,配

既然來到居酒屋,又怎能不小酌一番呢?同時佐酒菜絕不能少:
仁井田 自然酒 300ml

仁井田 自然酒 300ml ~ $338

露筍豬肉卷 ~ $32/串
這款串燒清新而帶有豬肉香,作為頭盤能起開胃作用

自家制免治雞肉軟骨

自家制免治雞肉軟骨 ~ $48/串
免治雞肉軟骨是日式串燒店的必點名物,這裡雞肉肉汁算鮮嫩,香滑之中帶點軟骨爽脆,口感不錯,配上醬酒日本生雞蛋食用,更加香濃幼滑

紐西蘭羊架

紐西蘭羊架 ~ $78
羊架燒得夠香,亦沒有羊羶味,唯份量較細

海膽松葉蟹蓋甲羅燒 ~ $128
上枱時會端上燒肉爐,然後上一碟海膽及一碟裝有蟹膏、蟹肉及蟹籽的松葉蟹蓋。侍應會即時幫忙把海膽放入松葉蟹蓋混合蟹膏蟹肉來燒,相當香濃入味,食得出的海上鮮,且食材珍貴,啖啖滿足

蟹味噌龍蝦

蟹味噌龍蝦 ~ $368
主角壓軸登場,原隻大龍蝦開用邊並以蟹味噌調味,再用上一段時間慢火燒,肉質結實新鮮,蟹味噌味道香濃,鮮味十足,即使要等一會兒亦覺值得

清雞湯熱稻庭及清雞湯茶漬飯

清雞湯熱稻庭 ~ $78
大量濃味食物下,當然要點一些清一點的主食,店家的稻庭烏冬香滑爽口,加上清雞湯的鮮甜,最適合不過

清雞湯茶漬飯 ~ $68
本人喜歡茶漬飯便加點了,帶有茶香配合清雞湯的鮮甜,令米飯特別香特別味美

綠茶蕨紅豆白玉 ~ $60
甜品選了兩款,第一款是有綠茶蕨餅、裝在日本威化餅的紅豆白玉湯圓,以及一些花生碎。綠茶蕨餅清淡綠茶味香,紅豆夠香甜,最終我把花生碎放入紅豆內,連同威化餅一起食,香脆中帶甜美

日本原隻水果雪葩

日本原隻水果雪葩 ~ $98
太太最愛雪葩,本來想點椰子口味,卻恰巧售罄,便改點菠蘿口味,冰涼而清甜,絕對值得一試

總括而言,這間新開的居酒屋環境非常優美,裝修高級,服務及食物同樣不錯,雖說地點較偏,但整體也值得去一試

🌺Sakeh
蟹味噌龍蝦
清雞湯熱稻庭及清雞湯茶漬飯
日本原隻水果雪葩
2021-11-29 802 views
尖沙咀新開了一間餐廳叫Sakeh,單看餐廳名子會知道是一間日本餐廳,但內進後才知道是日式燒烤店!餐廳以鬼怪為主題,Sakeh牆身有日本傳統浮世繪式「鬼怪版十二門徒」的壁畫,店內裝潢充滿日本鬼怪特色,但絕無恐怖感,不會嚇人。另設有以不同主題裝飾的特色房間,打卡一流!食串燒配清酒是常識嘅!來一支《仁井田 自然酒 330ml》曾在IWC獲得金獎殊榮!使用自然米100% 天然水100%的清酒,味道有濃郁米香。《前菜 $30》- 鮮蔬菜條配鯷魚醬。要注意,大部分串燒都是兩串起叫:《荔枝豬肉卷 $32》x2豬肉有肉香,包著荔枝入口汁甜《露筍豬肉卷 $32》x2豬肉包著露筍減膩感。《雞心 $38》x2不韌而口感帶爽。《雞翼 $48》x2大隻,燒得不乾,肉嫩。《汁燒牛肋 $68》x2入味而且燒得火喉剛好,肉不乾。《厚切牛脷 $88》x2厚身有口感,有部分位置會比較韌。《自家製免治雞肉軟骨 $48》最喜歡配上日本雞蛋及醬油,蛋黃橙黃特別有蛋香。免治雞肉配上蛋漿醬油入口香滑,加上軟骨碎有口感。《三文魚燒飯團 $42》x2燒得外層不會太硬,夠香口,但略嫌三文魚太少。另外點了兩款蔬菜類串燒:《茄子 $28》x

另設有以不同主題裝飾的特色房間,打卡一流!

食串燒配清酒是常識嘅!
來一支《仁井田 自然酒 330ml》

《前菜 $30》- 鮮蔬菜條配鯷魚醬。

要注意,大部分串燒都是兩串起叫:

《荔枝豬肉卷 $32》x2
豬肉有肉香,包著荔枝入口汁甜

《露筍豬肉卷 $32》x2
豬肉包著露筍減膩感。

《雞心 $38》x2
不韌而口感帶爽。

《雞翼 $48》x2
大隻,燒得不乾,肉嫩。

《汁燒牛肋 $68》x2
入味而且燒得火喉剛好,肉不乾。

《厚切牛脷 $88》x2
厚身有口感,有部分位置會比較韌。

《自家製免治雞肉軟骨 $48》

《三文魚燒飯團 $42》x2
燒得外層不會太硬,夠香口,但略嫌三文魚太少。

另外點了兩款蔬菜類串燒:
《茄子 $28》x2 - 腍嫩有汁。

《粟米 $38》x2- 清甜爽口。

注意:持手「已打齊兩針的證明」才可於晚上十時後繼續逗留在餐廳。
2021-11-22
5 day(s) ago 0 views
Disappointing. The food and service were both not good. The waitress cannot speak or understand English (we know basic Chinese) but she has such a trouble taking our order even if we said the name of the dishes in Chinese and pointed at the menu. The oyster and squid were not very fresh with a very fishy smell and taste. When they bring the food, they just brought whatever that is ready not appetizer first then mains. They also didn’t care at all, just randomly scattered the plate on the table. We ordered chicken wings but never received it. The only dish that was actually good was the angus beef. Definitely overprice because the food and service were both disappointing. Will not go back again or recommend to anyone else.
2022-05-12
Dining Offer
Credit Card Offers
1K
2022-02-04 60 views
餐廳位於尖沙咀,鄰近地鐵站,地理上還算方便快捷,餐廳主打的就是日式餐廳,食物味道當然不錯,但更重要的環境也十分優越,這裏絕對是一個適合和朋友聊天吃東西的好去處。我最喜愛的就是他的串燒,全因為即叫即燒,加上串燒配搭的香料味道適中,味道上絕對無械可擊,加上價錢合理,大眾化,絕對是性價比之選,另外十分推薦的原因就是因為店員態度可靠和有禮貌,對每樣食物也十分瞭解,為我增添了不少樂趣,吃飯除了單純的飽肚,還能增進我的知識,和朋友把酒談歡絕對是好去處。
2022-01-28 50 views
.第一次係香港串燒店見到有”鳥之提燈”,即係雞嘅輸卵管同卵巢,但店員話要預定先有得食🙈其他款式都係大路嘢,可惜調味多汁同偏鹹另外我就唔係好鍾意佢哋大部分串燒都一定要兩串起😅.🔻🍽 Sakeh📌 地址: 尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地下及1樓.#tummysreadyattsimshatsui #tummysreadyforyakitori #tummysreadyforjapanese

其他款式都係大路嘢,可惜調味多汁同偏鹹
另外我就唔係好鍾意佢哋大部分串燒都一定要兩串起😅
🔻
🍽 Sakeh
📌 地址: 尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地下及1樓
2022-01-21 46 views
紀念日決定同男朋友食好D,book左呢到食串燒。好彩仲有晚市姐🥲。地方都幾隱蔽,要行上斜路,門口好吸引!味淋魚干小食,點蛋黃醬一流!呢到既串燒大部份都係兩串起叫,人多黎食可以試多D唔同款。露筍豬肉卷蘆筍就算燒完都仍然爽口!蔥雞雞肉夾住京蔥,再加照燒汁一齊食,雞肉夠Juicy!驚喜!燒粟米好大條😆,燒得幾惹味自家製免治雞肉軟骨配蛋黃汁食,加左軟骨咬落有口感👍🏻紐西蘭羊架&蔥豬個人認為蔥雞比蔥豬更好食😆,羊架值得一試!幾有氣氛既日式串燒,推介!

地方都幾隱蔽,要行上斜路,門口好吸引!

味淋魚干
小食,點蛋黃醬一流!

呢到既串燒大部份都係兩串起叫,人多黎食可以試多D唔同款。

露筍豬肉卷
蘆筍就算燒完都仍然爽口!

蔥雞
雞肉夾住京蔥,再加照燒汁一齊食,雞肉夠Juicy!

驚喜!燒粟米
好大條😆,燒得幾惹味

自家製免治雞肉軟骨
配蛋黃汁食,加左軟骨咬落有口感👍🏻

紐西蘭羊架&蔥豬
個人認為蔥雞比蔥豬更好食😆,羊架值得一試!

幾有氣氛既日式串燒,推介!

• 自家制免治雞肉軟骨
2022-01-17 26 views
好耐冇食串燒飲啤酒!今次睇戲之前就去 Sakeh 食少少野再去!首先緊係要叫返支門神啤先,好易入口唔會有苦澀味!日本串燒我係比較鍾意免治雞肉軟骨串,呢度既係自家製,好鍾意軟骨果種脆脆既口感! 沾埋蛋漿一齊食味道更好!之後我地叫左網燒鹿兒島A5和牛,份量都幾多,燒得幾香,和牛入口即溶,牛脂味香最後就叫左燒秋葵同埋日本蕃薯🍠!日本蕃薯果個甜味真係令人覺得好幸福呀呢度既環境真係幾適合朋友黎傾計、 聚會同埋飲吓嘢
好耐冇食串燒飲啤酒!
今次睇戲之前就去 Sakeh 食少少野再去!

首先緊係要叫返支門神啤先,好易入口唔會有苦澀味!

呢度既環境真係幾適合朋友黎傾計、 聚會同埋飲吓嘢

Dinner
約朋友食飯談心,今次去尖沙咀寶軒酒店的居酒屋。行上去天文臺圍有條好斜的樓梯,作為飯前運動就啱啱好~由正門已經可以睇得出這餐廳十分型格,偏暗的燈光,神秘的氣氛,是一間很摩登的居酒屋。由於是聖誕節時期,所以到處都充滿了聖誕節氣氛。很新鮮很Creamy的生蠔,真的食多少都不夠。蟹膏豆腐想不到是這樣,又漂亮又好吃。海膽甲羅燒超級濃郁!還有專人在你面前燒,連味覺皇帝級的享受!串燒雞軟骨正常發揮,夠味又夠香!三文魚飯團好香,果然都係要有啖飯落肚!A5和牛燒 牛味好重,果然是A5級!下面的蘑菇吸收哂的肉汗,俾我食到一粒不剩!由於高級肉不用燒太多,所以中間有點紅,介意的人要注意一下。最後叫咗支香港製造的日本啤酒,支持「香港製造」!
約朋友食飯談心,今次去尖沙咀寶軒酒店的居酒屋。
行上去天文臺圍有條好斜的樓梯,作為飯前運動就啱啱好~

由於是聖誕節時期,所以到處都充滿了聖誕節氣氛。

很新鮮很Creamy的生蠔,真的食多少都不夠。

蟹膏豆腐想不到是這樣,又漂亮又好吃。

串燒雞軟骨正常發揮,夠味又夠香!

三文魚飯團好香,果然都係要有啖飯落肚!

A5和牛燒 牛味好重,果然是A5級!
下面的蘑菇吸收哂的肉汗,俾我食到一粒不剩!
由於高級肉不用燒太多,所以中間有點紅,介意的人要注意一下。

最後叫咗支香港製造的日本啤酒,支持「香港製造」!
2021-12-19
Celebration
Christmas
餐廳門口已別有一番風味, 未入到來, 已被他們的裝潢吸引了! 由樓梯拾級而上, 入到去又另有一番天地。店內位置不少, 且台與台之間都有一定的距離, 不會人逼人哦!•一坐下, 店員已急不及特送上餐牌。果然是香港人的速度, 雖然我們不趕時間 (笑)• 荔枝豬肉卷 ($64 FOR 2)一定要叫2串起跳的 小清新的串燒, 咬下去同時吃到荔枝的甜味及豬肉的咸香, 是混合了荔枝的果汁及豬肉的JUICY, 豬肉也不會太肥, 不錯!•免治雞肉軟骨 ($96 FOR 2)作為雞肉棒的愛好者, 只要有雞肉棒的蹤影都會豪不猶豫order!這店是誠意之作呀! 是juicy 也是少油也是雞肉棒的汁沾在金黃又濃郁的蛋黃裹, 是另一份滿足。雞肉是正常發揮, 但混在一起吃不錯。•厚牛利 ($176 FOR 2)看見是大推, 便一試了。果時是招牌貨呀, 牛利大大份且厚身的, 點上燒汁吃起來不會過乾, 仍帶有肉汁的同時也別到牛味, 師傅掌握食物的時間控制得不錯哦! •甲羅燒 $128 全晚最期待的東西! 店員會即場在你面前燒著, 香氣四溢, 也帶有點點的焦味。蟹膏蟹肉燒得熱騰騰的, 十分新鮮, 配上海膽及餅乾同吃, し
餐廳門口已別有一番風味,
未入到來, 已被他們的裝潢吸引了!
由樓梯拾級而上, 入到去又另有一番天地。

一坐下, 店員已急不及特送上餐牌。
果然是香港人的速度, 雖然我們不趕時間 (笑)

荔枝豬肉卷 ($64 FOR 2)
一定要叫2串起跳的
小清新的串燒,
咬下去同時吃到荔枝的甜味及豬肉的咸香,
是混合了荔枝的果汁及豬肉的JUICY,
豬肉也不會太肥, 不錯!

荔枝豬肉丸    $32  each

免治雞肉軟骨 ($96 FOR 2)
作為雞肉棒的愛好者,
只要有雞肉棒的蹤影都會豪不猶豫order!

這店是誠意之作呀!
是juicy 也是少油也是雞肉棒的汁
沾在金黃又濃郁的蛋黃裹,
是另一份滿足。

雞肉是正常發揮, 但混在一起吃不錯。
自家製勉之雞肉軟骨   $48  each

厚牛利 ($176 FOR 2)
看見是大推, 便一試了。
果時是招牌貨呀, 牛利大大份且厚身的,
點上燒汁吃起來不會過乾,
仍帶有肉汁的同時也別到牛味,
師傅掌握食物的時間控制得不錯哦!
厚切牛脷 $88 each

甲羅燒 $128
全晚最期待的東西!
店員會即場在你面前燒著,
香氣四溢, 也帶有點點的焦味。
蟹膏蟹肉燒得熱騰騰的, 十分新鮮,
配上海膽及餅乾同吃, しんせん。
海膽雖不十分肥美, 但也是新鮮的。

甲羅燒

安格燒牛柳 ($156 FOR 2)
牛柳一定要即食!
吃起來鹽味十足, 牛味也不錯。
沒有多餘的筋也不會太肥,
始終是牛柳部位,
不過吃不出特別是安格燒的種類了。
雞湯茶漬飯 ($68)
吃得太多串燒, 來點有湯的東西。
是十分清淡的茶式,
是怕大家太熱氣了嗎😂
雞湯味沒有很重, 配上餅,
暖暖的喝起來也不錯。
白鱔($75)[
燒白鱔, 相比其他串燒,
顯得有點過乾, 但也一妨一試。
鹽燒安格斯牛柳$66, 清雞湯茶漬飯$68  ,  白鱔$75

綠茶紅豆蕨餅白玉 ($60)
很飽很飽,
但沒有甜品便不是完美的一餐飯了😝
點了較特別的款式。
店家用心地用了聖誕樹的造型 (雖然過了聖誕)😂
用餅夾著紅豆溶夾著白玉, 外加黃豆粉,
吃起來味道層次很多也不會有過甜的感覺,
是屬於輕盈的甜品
因太好吃的關係我們又encore了一客。一人KO一個沒難度。

綠茶蕨紅豆白玉

晚上靜靜的和友人相聚,
位置坐得十分舒適,
店員很好的頻頻加水,
同時間收拾碗碟的速度也很快,

快得有時一下剎你個措手不及 (笑).
會再encore的一間餐廳哦!

As usual, menu for ref

荔枝豬肉丸    $32  each
自家製勉之雞肉軟骨   $48  each
厚切牛脷 $88 each
甲羅燒
2022-01-07 34 views
同朋友食晚飯Book 左7點 我早少少到一開始係樓下 唔知點解禁極都開唔到門以為未開門?之後係openrice 搵到電話 係營業中我同staff 講 開唔到門佢好驚訝話 ”下?開唔到?”之後就落黎幫我開門等左一陣 隱約見到有staff 落黎幫我開門(道門望唔到面既)聽到佢禁左幾下自動門 冇反應 佢就上番去但冇同過門外既我講 叫我等多陣我自己再等 等左一段時間 都冇人再落黎我再打多次問 佢先話 “係啊 一陣有人開架喇” 🥲🥲🥲過左陣有staff 用remote 幫我開門先入到去🥲🥲🥲一入到去 有個草叢打卡位 幾靚 (不過有欄杆欄住 要影人就難d 就咁影佢就可以)食物方面❤️前菜去到居酒居 都會有碟 點前菜但佢既青瓜冇鮮甜味 個皮太un 羅白太硬沙葛最鮮甜 ( 不過係其他居酒屋食過更好味)❤️清酒幾易入口❤️鳥之提燈???見佢係限量珍品 所以叫左但而家睇番相 佢好似比左雞軟骨我地?❤️南非鮑魚新鮮 佢加少少調味 已經好鮮甜不錯 唔un ❤️荔枝豬肉卷Staff 推介既 不過我唔慣食咸野食食下有甜野口感唔太夾❤️銀鱈魚好食❤️❤️❤️平時好少揀銀鱈魚 staff 推介幾隻魚我地揀左冇骨既魚❤️雞皮蝦卷 (推介)
同朋友食晚飯

Book 左7點 我早少少到
一開始係樓下 唔知點解禁極都開唔到門
以為未開門?
之後係openrice 搵到電話 係營業中
我同staff 講 開唔到門
佢好驚訝話 ”下?開唔到?”
之後就落黎幫我開門

聽到佢禁左幾下自動門 冇反應 佢就上番去
但冇同過門外既我講 叫我等多陣

我自己再等 等左一段時間 都冇人再落黎
我再打多次問 佢先話 “係啊 一陣有人開架喇” 🥲🥲🥲

過左陣有staff 用remote 幫我開門先入到去🥲🥲🥲

一入到去 有個草叢打卡位 幾靚
(不過有欄杆欄住 要影人就難d 就咁影佢就可以)

食物方面

❤️前菜
去到居酒居 都會有碟 點前菜
但佢既青瓜冇鮮甜味 個皮太un
羅白太硬
沙葛最鮮甜 ( 不過係其他居酒屋食過更好味)

❤️清酒
幾易入口

❤️鳥之提燈???
見佢係限量珍品 所以叫左
但而家睇番相 佢好似比左雞軟骨我地?

❤️南非鮑魚

❤️銀鱈魚
好食❤️❤️❤️
平時好少揀銀鱈魚 staff 推介幾隻魚
我地揀左冇骨既魚

❤️雞皮蝦卷 (推介)
好食 最外層係雞皮 中間紫蘇葉 包住蝦

Staff 話出名雪葩 不過我地冇叫
除非去飲清酒 唔係既話 都唔會encore了
  • 雞皮
2022-01-04 28 views
依間一月生日之星有得送酒😍😍😍好推介啊,雖然overall 價錢唔平但值得!首先介紹新嘅首先,一啲都不行自然酒 米酒純米原酒,米味較重,甜甜地,唔會嗆喉。鹿兒島A5和牛 388牛味好香,脂肪分布均勻,唔會太油膩,煎到五成熟👍👍👍白鱔魚皮超級脆,魚油香同脆魚皮配合恰到好處☺️☺️☺️海膽松葉蟹蓋甲羅燒店員會係你面前燒,所以可以即刻享受到海膽同蟹肉混合嘅味道,夾一塊餅乾食,點會夠喉呀,之後直接用匙羹食,簡直係人間美食😍😍😍免治雞肉軟骨依樣係好多日本串燒舖都有,我就覺得佢做到又有雞軟骨嘅口感同時賣相都一級棒雞頸肉好特別,我真係未食雞頸肉,佢係比較爽口嘅,同豬頸肉唔同,想冇咗豬頸肉嗰陣油膩。😉😉翠玉瓜用嚟解肥膩嘅瓜鳥之提燈呢個好特別,因為佢竟然係雞嘅輸卵管同埋卵,店員話要趁熱食,輸卵管爽口,個卵子就有d漿口😂😂厚切牛脷超好食😋好耐未食過咁厚同冧既手脷,亦都係依串令到我對佢食過返尋味🧡🧡🧡水信玄餅如果可以大舊d就好了🥺🥺撈埋d黃豆粉同黑糖,甜甜地,好味😍

鹿兒島A5和牛 388
牛味好香,脂肪分布均勻,唔會太油膩,煎到五成熟👍👍👍

白鱔

魚皮超級脆,魚油香同脆魚皮配合恰到好處☺️☺️☺️

免治雞肉軟骨

雞頸肉

翠玉瓜
用嚟解肥膩嘅瓜
鳥之提燈

厚切牛脷

水信玄餅
如果可以大舊d就好了🥺🥺撈埋d黃豆粉同黑糖,甜甜地,好味😍
2021-12-30 21 views
12月是一個好開心的月份,所以我都多了約朋友出去食飯。今日去到位於尖沙咀這一間Sakeh跟朋友一起食日式串燒,餐廳裝修很美,情調也很好,好適合跟朋友一起聚會,食住串燒飲返兩杯。我們點了手工啤酒,非常好飲,餐廳還有其他酒類,品種繁多。蟹子沙律非常好吹味,一邊飲手工啤,一邊食沙律,味道好夾。沙律味道很清新,作為飯前小食,是一個合適的選擇。燒聖子,好鮮味。聖子好大隻,肉質爽口,好好味。燒鮑魚,鮑魚算大隻,肥美鮮甜。厨師把鮑魚切成條狀,很細心。自家製免治雞肉軟骨,軟軟淋淋,又有口感,非常適合伴酒。最後,跟朋友一邊飲,一邊吃,這樣便過了一個愉快的晚上。如果大家都喜歡飲返兩杯,一邊食一邊傾計,都可以去這間日式餐廳試吓。
12月是一個好開心的月份,所以我都多了約朋友出去食飯。

好適合跟朋友一起聚會,食住串燒飲返兩杯。