2020-10-05 369 views
試過呢度唔同嘅飯、意粉、pizza,經過試驗,結論係意粉真係麻麻地,pizza都好勉強,但肉醬多利亞飯真係好食,而且非常抵,只係$30!雖然份量係細左啲,但今時今日嘅香港$30可以食到個咁嘅飯,確實冇得挑剔!
2020-10-02
TakeAway
2019-05-09 896 views
好耐冇食呢間平民西餐廳,價錢超值,份量適中,可以叫多幾款都食得哂,感覺好抵,味道亦幾好。甜蝦沙律 $24,長期人氣No.1沙律,都幾大盤同多生2菜,個沙律醬都重味,配甜蝦好正,而且甜蝦真係幾多。水牛芝士薄餅(8") $29,用左雙重芝士,水牛芝士都多,香味濃厚,喜愛芝士朋友不容錯過,批底薄薄地,而且唔油膩。酥香炸蝦,份量多,炸衣薄而酥脆,蝦肉微彈,大隻過甜蝦2倍,好抵食。墨魚汁意大利粉 $32,墨魚醬配以魷魚圈,意粉反而唔太大碟,不過價錢仍吸引,墨汁味突出,意粉煮得有咬口,但超級咸,所以好失望。溫泉蛋肉醬多利亞 $32,薩莉亞人氣肉醬多利亞配溫泉蛋,口感豐富,完美配搭。肉醬多且蕃茄味重,好惹味開胃,焗得夠香,飯比例較少,料過多,變得太濕太腍。

2019-05-04
$60 (Lunch)
2019-04-26 405 views
好耐好耐無食薩利亞了。行過諗緊食乜之際,見到薩利亞無人排隊,實在太難得了!所以行左入去。薩利亞咁多年都無變過,一樣的餐牌、一樣的座位、一樣按鐘叫職員落食物,總是有一種舊舊的感覺。幸好望落周圍都是乾乾淨淨的。自己一個人食,叫左一客肉醬多莉亞($27)同一客芝士焗薯角($17),食物係用兜上,焗到熱辣辣咁,好好食!食到飽飽都係俾$44!抵到爛!不過去食薩莉亞有一樣野唔係咁好,就係要飲野就要加錢買飲品吧($13),個人覺得好難飲得返回本!所以我都係決定飲水就ok!

芝士焗薯角

2019-04-23
芝士焗薯角
2018-09-29 534 views
一間餐廳無得叫外賣就唔緊要嘅~亞男同事,唔駛cut線嘅!你門口咁多蚊,次次黎食等親位都比野咬,唔夠人又唔比入,咁即係要一家大細係度齊齊餵蚊啦~~真係唔知係蚊定「室」!真係好多野咬了,小朋友咬幾啖真係成晚唔駛訓!成餐飯都食唔安坐唔落!唔想比野咬真係唔好係門口等!架貨𨋢又污穢又垃圾味,推輪椅/bb車真係諗清楚先黎!你地服務態度又差,我又唔想食野食到成肚氣,先唔想係度等先叫外賣黎拎,想叫賣外都成肚氣真係第一次!
一間餐廳無得叫外賣就唔緊要嘅~
亞男同事,唔駛cut線嘅!

成餐飯都食唔安坐唔落!
唔想比野咬真係唔好係門口等!
架貨𨋢又污穢又垃圾味,推輪椅/bb車真係諗清楚先黎!
你地服務態度又差,我又唔想食野食到成肚氣,
先唔想係度等先叫外賣黎拎,想叫賣外都成肚氣真係第一次!
TakeAway
2018-08-25 443 views
之前食過新墟間分店覺得ok,平價西餐黎講算唔錯,點知我懐住新墟間店既預期質素黎食呢間,發覺良景呢間甘差,差到要black list首先衛生好差,啲杯無洗乾淨,我倒左杯汽水,飲落口係油菜味!!即時想嘔!我再拎其他杯都係油淋淋無洗乾淨!啲刀叉都差不多。跟住叫左個pizza同兩款意粉,肉醬意粉啲茄醬水流流甘,好稀。另外海鮮意粉啲海鮮好猩,啲青口猩到嘔,即係勁唔新鮮喇,或者廚師明知唔新鮮又唔會落啲白洒去辟味,pizza味道都麻麻地,只可以講好惡劣,成餐飯我食左幾啖食唔落!真係難食到嘔!都唔明甘難食又甘污嘈都開甘耐。重要有人排隊。

都唔明甘難食又甘污嘈都開甘耐。重要有人排隊。
2018-07-29
Dinner
2018-06-08 529 views
昨晚,和母親,兩個不足2歲的孩子到餐廳用膳,這裏的取票方式是按人數拿飛,由於孩子在bb車上的關係,我只按了1-2人的票,當輪候到我們時,某一位負責叫飛的員工看到 即時用非常惡劣既態度 責怪我們為什麼不拿3-4人的飛 她說不能給4人桌我們 淨係可以給我2人桌 那一刻我們認為坐2人枱也沒所謂 反正有足夠的空間,但最不能接受的是那員工的態度 因為看不清楚她帶我們到那張枱 亦很好態度又問她一次是坐那一張枱,然後她繼續用惡劣的語氣說:「你要禁2人枱既飛,咪比反張2人枱你」這位員工沒有體諒到客人的需求 作為客人到呢到消費 我唔希望要受反氣轉頭 比錢買難受 經過這個經歷 對這間餐廳嚴重失望
2018-04-20 505 views
這間薩莉亞,位於屯門屋村的商場,不知怎麼,這間分店總是人流比較少。明明其他區的薩莉亞,都有很多人在外面排隊🤔,這家卻永遠沒人排隊,可以長驅直進。見到餐牌上面有一個以往沒有見過的粗管麵,就點了一試。想不到,相片不少,實物來到的時候,感覺這個粗管麵,只有幾十片,分量相當少,幾個人就分得幾條一樣。還是點個肉醬多莉亞比較穩陣,因為肉醬多莉亞,你一向也知道它的份量不算太多,就是一個細細的盆,薄薄的一層飯,而這次,多了一隻溫泉蛋,相信是新的吧,因為我之前來薩莉亞也沒有看過😯溫泉蛋肉醬多莉亞。肉醬仍然多,飯都算太多,加了流心蛋,就更加容易撈飯。餐廳不算太多人,加上薩莉亞餐廳有任飲的安排,其實,閑來坐下聊天幾小時也可以。

見到餐牌上面有一個以往沒有見過的

還是點個
肉醬仍然多,飯都算太多,加了流心蛋,就更加容易撈飯。

Lunch
2018-04-10 288 views
突然間好想食薩利亞嘅辣雞翼,咁就去左食晚餐。本來諗住食青醬邦哥尼意粉,但見到餐牌竟然無左,咁就叫左個新出嘅黑松露野菌意粉,有驚喜,好香黑松露味,配撘菇類真係好好味,下次要再食。雞翼辣辣地好惹味,要趁熱食。魷魚大大隻,無咩味道,要配搭埋醬汁一齊食。雞肉粗管粉,雞肉細細粒,芝士多好濃味。烤焗香腸有肉汁,熱辣辣,好好味。我本身唔係點食菜,但呢到d沙律菜新鮮,沙律醬好好味,煙三文魚份量多,我都食左半碟。周打海鮮湯都幾好飲。
突然間好想食薩利亞嘅辣雞翼,咁就去左食晚餐。

雞翼辣辣地好惹味,要趁熱食。

魷魚大大隻,無咩味道,要配搭埋醬汁一齊食。

雞肉粗管粉,雞肉細細粒,芝士多好濃味。
烤焗香腸有肉汁,熱辣辣,好好味。

周打海鮮湯都幾好飲。

2017-08-27 388 views
今日食薩莉亞,真係超平,29蚊平時食個大排檔雲吞麵都唔得,去呢間嘢,你揸住29蚊可以叫個「水牛芝士pizza」,29蚊你可以叫「野菌忌廉意大利飯」,29蚊你可以叫個「番茄煙肉意粉」,10蚊你仲可以飲個「周打魚海鮮湯」👍👍最欣賞係「水牛芝士pizza」,味道唔會太濃,皮唔會太厚,份量啱啱好,一人兩件食晒,好過食pizza食到好似食緊麵包皮咁,最終都係浪費,「周打海鮮湯」材料十足,唔會好似水稀稀咁,乜味都冇,而意大飯係我平時最鍾意嘅,29蚊食倒,已經好滿足,仲想對佢有咩要求?

29蚊你可以叫「野菌忌廉意大利飯」,

29蚊你可以叫個「番茄煙肉意粉」,

10蚊你仲可以飲個「周打魚海鮮湯」👍👍
「周打海鮮湯」材料十足,唔會好似水稀稀咁,乜味都冇,
而意大飯係我平時最鍾意
嘅,29蚊食倒,已經好滿足,仲想對佢有咩要求?
2017-08-25
2017-04-20 666 views
薩利亞,對於年青一代,又或者其實本港市民都不會太陌生,本來打算運動前來喝個早茶,想不到屯門居民,對於酒樓更加熱愛,酒樓大排長龍,反而薩利亞可以長驅直進。四五友人來最好,看著餐廳猶如放題一樣點餐😂大份的友人吃很少🤔先點了幾道,洋蔥蒜蓉雞扒,雞扒不算雪味很濃,蒜蓉洋蔥將雞扒味道完全覆蓋,夠香又夠臭😏後來點了這一個鴨腿,味道也有點兒咸香,向來只聽過鴨腿湯飯,沒有見過鐵板上面放鴨腿,味道香濃。鐵板羊架,奇怪的是,我們的羊架不知道為什麼竟然有五隻,餐牌上好像只有兩隻和四隻兩種類別,難道是看見吾等共有五個朋友,因此免費多付一隻?味道有點兒羶,羊羶味不是個個都接受得來,但是我卻覺得香味濃郁。煎雞翼味道也不錯,少少辣,非常之開胃。雖然不是鐵板上,放在碟子上,但剛剛煎出來還是溫度夠熱,不知不覺我也吃了兩三隻。墨魚汁意粉太黑髒,沒吃;另外的煙三文魚意粉,有點菠菜,惟意粉還是比較咸。這個鐵板漢堡板好像比較鬆散,吃了一小塊後經已不見了。肉醬多梨亞還是最美味之作,肉醬及奶白汁將飯焗起,每顆飯都大約被肉醬及汁圍繞,美味熱燙。門口阿姐有時很惡,有時卻很盞鬼。

先點了幾道,
後來點了這一個
,味道香濃

這個鐵板漢堡板好像比較鬆散,吃了一小塊後經已不見了。
。門口阿姐有時很惡,有時卻很盞鬼。
$80 (Lunch)
2017-02-12 449 views
天氣好,當然要同陽光玩遊戲啦,下午約上一班年青人去屯門行山,便於餐廳先填飽個肚先。來到餐廳時剛好12:00左右,人流未算多,自行進入找位坐便可。同年輕人食飯,選擇唔算多,一係麥記,二係呢度,當然後者係容易有位坐,又唔駛赶住食,最緊要同大家可以吹吹水,分享生活趣味,學校奇事等。。。下單等左約5分鐘,先上枱既係蒜香法包,已經差唔多次次都會叫,因為法包軟度適中,表層塗上薄薄一層蒜粒,味道恰好,而且蒜香味不會搶奪了麵包原味,唔錯哦!之前食過芝士法包,個人都係鍾意前者多d。其後上枱既係肉醬多利亞,呢款都係最近愛上的,表層有厚厚蕃茄蓉,肉粒及洋蔥粒,肉質軟熟適中,中間有奶油,酸微微,底層是飯粒,混合一齊食,酸酸甜甜,好開胃,醒神。今次略微味道上淡了一點,加上芝士粉,配搭剛好。一餐飯不只是享受,填飽肚子,而是能陪伴一班年青人,同佢地分享,已覺滿足!

蒜香法包
2017-02-11
蒜香法包
2016-11-21 408 views
為甚麼薩莉亞那麼多分店都不去,小人由灣仔老遠到屯門吃意大利菜?為的是相就大部份在附近居住的飯腳,沒所謂啦。一名飯腳二話不說,率先點了挪威煙三文魚。實實在在的三文魚就是如此的砌成一個五角形,果然軟綿柔滑,滿是燻香。雞翼亦不遑多讓,肉質細嫩,辣度不會過份,一人吃兩隻不是難事。脆香雞球則較乾,一客只得6粒,是用來攝牙縫的。很重黑椒味的焗蜆,蜆肉是爽的,但蜆味已被黑椒味完全掩蓋了。再來者也是黑椒牛扒,莫論幾成熟,總之肉不靭,啖啖黑椒汁,夠惹味。整餐最愛的乃海鮮意粉,海鮮爽致清新,意粉十分彈滑,不會膩口。鍾情的意粉或小食都有驚喜,飯腳的好介紹。

辣味雞翼
脆香雞球則較乾,一客只得6粒,是用來攝牙縫的。
脆焗雞球
很重黑椒味的焗蜆,蜆肉是爽的,但蜆味已被黑椒味完全掩蓋了。
黑椒焗蜆
黑椒汁牛扒
海鮮意大利粉
鍾情的意粉或小食都有驚喜,飯腳的好介紹。
Lunch
脆焗雞球
海鮮意大利粉
這間客人多為家庭為主,不同荃灣街客比較多,吃時比較不吵,這餐廳不收加一,待應算有禮跟勤快,會主動收碟,是日人手比較不足,結帳時看到店員送餐後急忙趕過來。點餐需按牆上的鍵,埋單則自行出去櫃檯結帳。甜蝦沙律 $24蝦是發過的蝦,沒什麼彈性,菜算新鮮不老,醬汁比較多,味道跟千島醬差不多再酸一點點,份量適中。中華沙律 $9  就是海草,價錢尚可,酸甜的吃素人仕也能吃。挪威煙三文魚 $24份量蠻多,大圍下抵食前菜之選,照片色偏黃,實色比較粉嫩。栗米忌廉湯 $10味道跟某菲律賓的栗米波類似,也像日本自動販賣機的栗米湯,一小罐一百日元不止,現在$10便宜大碗,儘管不是鮮栗米製,但值回票價。周打海鮮湯 $10蜆肉跟海鮮不算多,但總算能見到,偏稀身味道不過不失但比薄餅店好。蒜汁魷魚筒 $24跟日式店吃差的就是那點炭香,鐵板不熱始終沒有灑汁後煙霧爆發驚喜的感覺,味道還是可以的肉質不會太韌。菠蘿煙肉薄餅  $29SIZE比一人份大一些,餅底是超市即用餅底,沒有麵粉香,也不脆口,兒童會喜歡的口味。水牛芝士薄餅 $29看上去不錯,芝士算多略欠香氣,餅底不脆仍然是硬傷。墨汁意粉 $32日式包裝意粉的味道,算是有保

點餐需按牆上的鍵,埋單則自行出去櫃檯結帳。
甜蝦沙律
甜蝦沙律 $24

中華沙律
中華沙律 $9

就是海草,價錢尚可,酸甜的吃素人仕也能吃。
挪威煙三文魚 $24

份量蠻多,大圍下抵食前菜之選,照片色偏黃,實色比較粉嫩。
栗米忌廉湯

菠蘿煙肉薄餅
菠蘿煙肉薄餅  $29

水牛芝士薄餅
水牛芝士薄餅 $29

看上去不錯,芝士算多略欠香氣,餅底不脆仍然是硬傷。
墨汁意粉 $32

日式包裝意粉的味道,算是有保障,但沒有驚喜。就帶點甜的醬汁,不會太稠。意粉類都不算太貴,一人吃加任飲$12,$40多晚餐的價錢來說比中位低一點點,棄之可惜的價錢跟味道,定價的人真厲害。
辣味雞翼 $32

計起來$4 /隻,比起辣更多的是椒鹽味,不算很好吃卻易入口,大人小童都能吃。
雞拼盤
雞拼盤 $39

如果自己一人,想吃雞翼,寧願吃鐵板雞,都是肉夠飽,栗米超甜,都是味道差不多的東西,會比較膩口。
肉醬多利亞 $27

就是肉醬芝士醬飯,飯量約一碗多點,不像意式的飯質,飯跟汁混在一起飯太水潤變相沒有飯香,肉醬味道太水,不會特地去叫的飯類。
朱古力
任飲+$12/ 位

自己斟,有各種汽水,7喜,檸檬茶,芬達等等,熱的有朱古力,美綠,咖啡等等,雀巢機出品。熱水冷水是免費的,不喜歡有味的飲料將可以自行去裝。

薩莉亞作為一間定位低價的餐廳,每樣菜品價格永遠都是你認知上便宜2,3成,令人吃畢永遠會為他的價錢不停為他找理由,而且價錢公開,上網就能找到餐單跟價錢,不大好大壞下會是許多人平吃西餐的選擇。
2016-10-18
栗米忌廉湯
2016-08-03 355 views
自從有左呢間餐廳後, 一個人突然想食西餐都可以有選擇, 今晚放工諗起佢既中華沙律就一於食返個, 大量沙律菜墊底, 面頭係我至愛中華沙律, 淋上千島汁, 配以小量車厘茄, 夠晒凍, 作為前菜都好唔錯!小食點了鷄翼4隻, 熱辣辣再加辣椒仔汁一齊食, 夠晒惹味, 好快被我KO!當然要食埋個主菜, 差不多每次都必叫既卡邦拿意粉, 份量唔會將貨就價, 意粉質地有咬口, 個醬汁味道奶味中帶點甜味, 但因洒上黑胡椒粒又有少少香辣味, 每條意粉都可沾滿醬汁, 好味道! 一d 都唔輸蝕得過其他西餐廳!分店愈開愈多, 上菜速度夠快, 價錢親民又唔收加一服務費, 難怪每次門口都出現等位人龍!
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 卡邦拿意粉
2016-06-28 409 views
薩利亞食慣食熟,父親節唔想上酒樓所以又去食,一行5人去到薩利亞,門口已經人山人海,等了11張檯!足足半小時,間舖好忙,等好耐先有人來落order。我們先點:-野菌忌廉意粉,普普通通, -墨汁意粉,加入洋蔥粒同炒好香!-雞肉多利亞飯, 雞肉芝士焗飯芝士很香好好味!-水牛芝士pizza十分煙韌, 裡面沒有其他配料,這樣更可吃出原汁原味。-帕馬火腿pizza, 平時我們會叫2個水牛芝士pizza, 今次因早排在其他食店吃過帕馬火腿pizza,覺得很好吃, 所以改了1個為帕馬火腿pizza, 但家人都覺得麻麻, 可能全家人都不喜歡吃火腿等醃製食物吧!-黑椒牛扒都算多汁!吃得七七八八,但因份量太少, 我們通常都要叫多一round, 我們叫了鐵板蜆肉和2個意粉:野菌肉醬意粉和蜆肉意粉, 這裡的意粉不會太港式, 太稔, 所以都OK總括而言薩利亞味道好, 又精美, 細細碟可以多試幾款, 埋單$307!
-野菌忌廉意粉,普普通通,
-墨汁意粉,加入洋蔥粒同炒好香!
-雞肉多利亞飯, 雞肉芝士焗飯芝士很香好好味!
-黑椒牛扒都算多汁!

黑椒汁牛扒
邦哥尼意粉
帕馬火腿pizza
野菌肉醬意粉
雞肉多利亞
2016-06-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$61.4 (Dinner)
Celebration
Father's Day