2019-10-08 2370 views
中東菜好少食,因為試過一次,覺得香料味太濃太重了所以唔多中意,今日因為朋友生日就聽距話食中東菜,係網上搜到左呢間好評都幾多的過來試下,裡面環境係中東風格,就好似身處中東甘,睇到個menu有小小睇唔明,侍應幫忙解釋左一陣就揀左沙拉和主食,印象最深刻係Lamb Tagine 和 oroccan seafood Paella,香料味道唔會好濃,可能係依據香港人口味做左小小改變,感覺好食好多,個海鮮飯裡面海鮮好多,味道都唔錯,另一個羊肉好軟而且好入味,裡面配料唔少,一樣甘好味。
2019-09-02 1386 views
對中東菜毫無概念,所以我坐低睇左陣 menu....睇唔明🤣我直接叫服務員幫我揀1 appetizer + 1 salad + 2 main 🤣🤣餐廳裝修好靚~好有摩洛哥風情~ 🧚🏻‍♀️第一次食中東菜覺得d食物好特別~服務員都好nice~幫我揀既菜都好地道~好好食💓佢幫我揀左:crispy prawn salad $75、hummus chicken$75、chicken tagine$175Lamb stew$160 、2支961 beer 味道唔太濃,很易入口$58/1pcs🍻其中我最鍾意《hummus chicken》💓,鷹嘴豆泥打得好幼濃,香料岩岩好唔會太重~豆味好出~而中東包夠哂熱度同軟綿~《Lamb stew》以Tagine煮出羊肉,肉質非常柔軟,肉汁同配菜互相配合,清甜味美嘅肉汁配北非小米~幼細既米身好索汁,連汁一齊食加分不少👍🏻
  • hummus chicken
  • Lamb stew
  • chicken tagine
Sahara Night💛 Great Place to Chill Out🥂💫 Michelin Restaurant✨連續7年米芝蓮餐廳✨..黎到中環SOHO,總比人一種好悠閒`好輕鬆既感覺。走著走著 各式各樣既餐廳應有盡有,今次約左新相識朋友💕 大家都愛吃又鐘意試新菜式,一於去試試滿有異國風情💫既餐廳呢。撒哈拉唔止係非洲,中環SOHO區都有👻。一間由埃及人🇪🇬開設既摩洛哥西餐廳,帶有濃郁中東色彩既風格,店內既裝飾佈置真係好靚靚 好有特色❤️,餐廳仲已✨連續7年成為米芝蓮推薦餐廳✨ 咁有來頭 真係好犀利好犀利,值得一試喔。而且 ll 為一間有 Certified Halal Food (認證清真食品) 既食店,照顧唔同朋友既需求呢。.餐廳廚師發板:1 appetizer + 1 salad + 2 main + 2杯 Alcohol.ll✨Hommos With Chicken $75Succulent Pieces of Chicken Marinated in Cumin, Ginger, Onion, Garlic & Pepper, Served with Hommos.中東

而且 l[Sahara Mezz Bar]l 為一間有 Certified Halal Food (認證清真食品) 既食店,照顧唔同朋友既需求呢。
餐廳廚師發板:

l[Appetizer]l
✨Hommos With Chicken $75
中東`北非菜入面,最出名就係Hommos 一場黎到 聽老闆介紹完怎能不試呢。食Hommos 慣常會連同中東包一齊食,帶麥香又軟熟 暖烘烘軟綿綿,蘸點打至滑身既鷹嘴豆蓉泥同吃。沒有過多香料調味 豆味反而好出 好濃淡淡豆香味 好清新呢。

✨Roasted Fresh Fig Salad $105
In Honey With Goats Cheese, Green Salad and Orange Sauce.
沙律菜好新鮮🥗 乾果類:無花果`杏脯 都好清甜,烤過後既無花果甜蜜味更濃。配上特製蜜糖橙汁Sauce🍯 連同山羊芝士🧀,真係好開胃`好清新 食欲大增呢。

l[Main Course]l
✨Lamb Tagine $180
Tender Cubes of Lamb Cooked With Apricots and Prunes, Served With Glazed Olives and Potatoes.
主菜既Tagine🥘 係著名既摩洛哥菜之一,用拱形既陶瓷鍋,將肉類 連同蔬菜`配料一同以慢火燉煮,保留食材原汁原味。原理就係:將蒸氣從鍋頂倒滴去食材,不用另加水 亦保持到食物濕潤 鎖住水份。令羊肉🐏 以慢煮方式都軟腍不韌 保持質感。

加配既北非小米🍚,係中東人必備且熱愛既主食。營養豐富`營養價值亦很高。滿有麥米獨有香氣,特幼細既小米粒 更易吸收醬汁呢。

✨Seafood Tagine $190
Shrimp, Squid, Tiger Prawns, Claims, Green Veggies and Fennel Slow Cooked and Served With Fresh Lemon.
跟之前差不多,換成各類既海鮮配搭 另一種風味呢。

l[House Cocktail]l
✨Arabian Night $70
Peaches, Champagne and Grenadine Help Create this famous Tale.
✨White Wine $70
最後係個環境`氣氛`服務都好好既餐廳,點杯酒品🥂🍾🍸不少得吧。跟新相識既朋友聊聊天 初次見面已說東說西 呢種感覺真好💕。好開心呢晚可以一齊食個飯 談談天,感覺好似認識很久👻,哈哈哈 期望下次再聚❤️。

SOHO區 一個神秘美麗角度。。來個米芝蓮星級中東菜✨傳統摩洛哥之夜吧💫
2019-08-22 650 views
星期五除咗去蘭桂坊之外,梗係去中環搵吓嘢食啦,同朋友喺蘭桂坊附近一條斜路上面見到呢間幾有氣氛嘅酒吧餐廳試吓。到去呢度嘅裝修好特別主要都係橙色同埋有唔同種燈組成,感覺真係幾有摩洛哥風,唔知以為自己去咗中東。一入到黎店員就問我地有冇食開佢哋嘅阿拉伯菜,諗下真係好似冇試過非常之期待由於我哋唔飲酒所以叫咗fruit Prunch ,比較鍾意唔會太甜,有淡淡的果香。另外都叫咗杯香蕉奶昔,好重香蕉味真係用香蕉落去打,如果唔飲酒嘅話呢兩杯嘢飲都係一個好嘅選擇。錢財方面我哋就叫咗個chicken with bread ,邊有啲薯蓉中間呢就有雞肉粒,一定要配上佢哋特製嘅辣椒醬,然之後就會放喺類似pita bread 入邊包住嚟食,個包我就幾鍾意食la有兩款嘅一款就係麥, 重麥香。另外我哋都叫咗個沙律,沙律油黑醋同埋芝士組成,最鍾意佢哋配搭左無花果有成四粒,口感額外之豐富。主食方面我哋就叫左羊肉 ,店員極力推介呢個羊,佢哋話呢個係招牌菜嚟嘅,羊肉好彩唔算太so因為我本身係唔係幾鍾意食羊肉嘅。羊肉都煮得好琳入邊仲有配左薯仔同埋紅蘿蔔。最後我哋就叫咗個藜物配蔬菜湯,禮物平時比較少係屋企食得,相對上比白飯健康好

最後我哋就叫咗個藜物配蔬菜湯,
禮物平時比較少係屋企食得,相對上比白飯健康好多,又會吸收少啲澱粉質,呢度配上番茄湯,酸甜甜咁又開胃味道又夾
2019-08-18 1195 views
中東是個神秘又浪漫的地區,此餐廳以撒哈拉名命,特別有意思。適逢最近 上映的阿拉丁也是中東的神話,決定一試這餐廳。餐廳坐落於SOHO區,在中環的扶手電梯上,轉右直行到街尾。餐廳裝潢設計有中東風格,牆上有阿拉丁神燈擺設,椅子上放了地道的手編毛毯,OMG,我 是去了阿拉丁神話國度嗎?感覺上,中東食物有點像西餐也是有前菜丶主菜丶甜品。前菜我們點了摩洛哥雪茄及無花果沙律。Roasted fresh fig salad無花果沙律醬是有點少酸酸甜甜,配上羊奶芝士是不錯的配搭。沙律有新鮮車厘茄(紅及黃)丶羊奶芝士丶無花果丶合桃碎丶新鮮香草等等,十分足料,不過羊奶芝士跟我們平常吃的不一樣,味道是十分濃郁的,相信產地及生產方式也正宗中東。Moroccan Cigars我們點了另一個前菜是摩洛哥雪茄,其實是用春卷皮包羊奶芝士 ,再用油炸,所以之菜式外脆內軟,內裡的羊奶芝士是半流心狀態,軟棉棉的,熱辣辣的,好滿足。此菜式原來 是當地的特式小吃,在中東有不同的款式,是以 春卷皮包其他餡料,例如肉碎。重點是要立即吃,熱吃才過癮。Lamb Tagine (Tajine) Tajine 是中東的特式料理方式, 類似中

Moroccan Cigars

Lamb Tagine (Tajine)
Tajine 是中東的特式料理方式, 類似中式的炆煮,但中東的煲是有個又高大的蓋子,作用是使倒汗水回流到煲身,令到餸汁十分的濃郁。味道類似咖哩炆羊肉。值得一提的是止餐廳用食材都是 Halal 認證的,Halal 是 指以伊斯蘭教徒食用的,不含教條不容許的食物,而所用的器具及工具都是 通過 潔淨才使用。

Lamb Tagine

跟羊肉有 pita bread 送。pita bread 是歷史上其中一種最古老的飽,早在 14500年前,大概是石器時代,已有人類在 中東地區約旦附近做起 pita bread 。pita bread 是中空的,就像個小口袋,十分可愛。

Moroccan seafood Paella
大概是中東摩洛哥跟 西班牙食物的結合吧 。

Sandy Strawberry & Mojito
浪漫的晚餐又怎少得一杯 cocktail , 暖了肚子,手慢慢的放近了一點,吐一點的傻話,相對望,臉紅紅,笑了笑。
Sandy Strawberry & Mojito

情侶拍拖可以選此類有情調的餐廳,光是討論食物已不怕沒話題,再深入歷史宗教等等,是男士表現的大好機會。
2019-08-09
Type of Meal
Dinner
Lamb Tagine
2019-08-16 143 views
難得約到女神 食飯, 要食啲乜嘢當然唔可以嗎虎。呢間就喺地鐵站附近嘅餐廳 地方乾淨得嚟又容易搵 坐喺二樓 向下望 去又一種奇妙嘅感覺。唔講唔知原來呢間餐廳 嘅老闆係埃及人 餐廳內有濃厚嘅中東特色。 而且係連續七年獲得米芝蓮 名銜!而且更獲得 認證清真食品, Certified Halal Food來頭真不少。靚仔的哥哥帶住火槍現場為我哋燒牛肉呢個醬汁 有趣絕對冇得頂酒醉人人自醉 兩杯 好似果汁嘅冧酒飲幾啖就醉啦呢幾隻虎蝦睇個樣就知道令人哋無法抗拒有嚟到將我最鍾意食嘅rib無論係顏色同埋味道都係攞滿分呢個海鮮飯 其實已經食到 好飽 但係點樣忍到個口?甜品雪糕永遠都係第二個胃嘅!
難得約到女神 食飯, 要食啲乜嘢當然唔可以嗎虎。

靚仔的哥哥帶住火槍現場為我哋燒牛肉

呢個醬汁 有趣絕對冇得頂

酒醉人人自醉 兩杯 好似果汁嘅冧酒飲幾啖就醉啦

呢幾隻虎蝦睇個樣就知道令人哋無法抗拒

有嚟到將我最鍾意食嘅rib

無論係顏色同埋味道都係攞滿分

呢個海鮮飯 其實已經食到 好飽 但係點樣忍到個口?

甜品雪糕永遠都係第二個胃嘅!

2019-08-16 128 views
<中環中東菜質素唔錯>👍🏻喺中環蘇豪區堂然好多美食 呢間中東菜 sahara mezz bar半暗既環境 掛住壁畫既橙色牆身 加上 彩色吊橙 別樹一格 除左有各式特色野食 仲有唔同既酒 水煙 等等 值得一試!🍷紅酒佢既 signature紅酒 sidewood shiraz 2015 至2016 來自澳洲340 蚊枝唔算貴顏色偏深 聞落去帶 d香草味 飲落去 帶 d辣 同 cherry味 最啱配香濃既中東菜🍷🍴chicken tagine 175 蚊 🐤一 d 自製黃色醬汁 感覺似少少咖喱味 但帶 d 酸甜同香草味🌿入面有爽口菜洋薊 檸檬🍋仲有綠㰖檻 個醬汁 要叫 d peta bread黎點(唔記得影相 ) 係一 d 厚身類似薄餅既麵包 🍞 更正 雞肉係慢煮 盡吸醬汁 帶 d煙靭 肥瘦適中 好味🐤🍴cous cous sahara 190 蚊🐑 Couscous係用粗麵粉做 整到細細粒好似小米甘 加上提子 軟林既黃豆 撈飯 邊食可以撈埋 自家制既羅未湯 湯落足料酸甜開胃🍅 然後佢既羊肉醬汁黏稠 類似燒汁 十分入味 羊肉 肥瘦適中 皮帶 d爽彈 . 而羊肉腸密度偏高
<中環中東菜質素唔錯>👍🏻

🍷紅酒

🍴chicken tagine 175 蚊 🐤

🍴cous cous sahara 190 蚊🐑
Couscous係用粗麵粉做 整到細細粒好似小米甘 加上提子 軟林既黃豆 撈飯 邊食可以撈埋 自家制既羅未湯 湯落足料酸甜開胃🍅 然後佢既羊肉醬汁黏稠 類似燒汁 十分入味 羊肉 肥瘦適中 皮帶 d爽彈 . 而羊肉腸密度偏高 厚感好好 偏咸 要連埋佢既小米食先 match 😃

🍴sheesh kebabs 🐑🐤155 蚊
烤羊肉同雞肉 雞肉就比較嫩滑 羊肉比較煙靭 加左香草 燒得好夠香🌿我幾欣賞佢連 d配菜好似燒薯仔🥔都夠軟林 仲要西蘭花 青豆 蘿蔔等都好香口 十分唔錯

🍴seafood tagine 190 蚊🍚
材料豐富 有彈牙蝦碌🦐 魷魚🦑 大大隻 蜆肉加 d茴香調味 將 d檸檬汁吱落去更酸甜開胃 佢個飯比較粒粒分明 🍚 滲哂蕃茄汁幾入味 都唔錯

#羊脾 #羊肉腸 #海鮮 #炒飯 #雞肉 #羊肉
Score 平均分 <7.6/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
SAHARA MEZZ BAR
中環蘇豪伊利近街11 號地下
~~~~~~~~~~~~
2019-08-15
每次黎到中環,都不經意會走入蘇豪區,感受下熱鬧既情懷,可以係呢到搵到好多非一般種類既餐廳,平時食黎食去都係中、日、韓、意、法,好似無乜新意。今晚我就帶你地黎試一試唔洗去到偏遠既地道特色 - 中東菜!係伊利近街就有一間由埃及人開設,充滿濃郁中東色彩風格,亦都係連續7年成為*米芝蓮推薦*、*認證清真食品* 既餐廳 – Sahara Mezz Bar聽落就好犀利啦!一於睇下佢有咩板斧啦!👇📌Hommos with Chicken - $75▪ Cumin▪ Ginger▪ Onion▪ Garlic▪ Pepper▫ 中東菜其實唔係太多人識得分辨,睇落其實同印度菜有少少似,但實際用既香料又有唔同,第一道前菜用到鷹嘴豆蓉黎配埋雞肉一齊上,雞肉表面煎到香脆簡單用香草同Cream去調味,好有原始風味!📌Z aaluk - $70▪ Eggplant▪ Garlic▪ Coriander▪ Virgin Olive Oil▪ Fresh Lemon Juice▫ 將茄子打成蓉,再將新鮮檸檬汁、蒜、芫荽、蕃茄碎、橄欖油混合多種配料而成,保留新鮮濃郁香味,表面放上生洋蔥粒提昇少少
每次黎到中環,都不經意會走入蘇豪區,
感受下熱鬧既情懷,可以係呢到搵到好多非一般
種類既餐廳,平時食黎食去都係中、日、韓、意、法,
好似無乜新意。今晚我就帶你地黎試一試唔洗去到
偏遠既地道特色 - 中東菜!係伊利近街就有一間
由埃及人開設,充滿濃郁中東色彩風格,
亦都係連續7年成為*米芝蓮推薦*、*認證清真食品* 既
餐廳 – Sahara Mezz Bar聽落就好犀利啦!
一於睇下佢有咩板斧啦!👇

📌Hommos with Chicken - $75
▪ Cumin
▪ Ginger
▪ Onion
▪ Garlic
▪ Pepper
▫ 中東菜其實唔係太多人識得分辨,睇落其實
同印度菜有少少似,但實際用既香料又有唔同,
第一道前菜用到鷹嘴豆蓉黎配埋雞肉一齊上,
雞肉表面煎到香脆簡單用香草同Cream去調味,
好有原始風味!

📌Z aaluk - $70
▪ Eggplant
▪ Garlic
▪ Coriander
▪ Virgin Olive Oil
▪ Fresh Lemon Juice
▫ 將茄子打成蓉,再將新鮮檸檬汁、蒜、芫荽、
蕃茄碎、橄欖油混合多種配料而成,保留新鮮濃郁香味,
表面放上生洋蔥粒提昇少少辛辣感,味道酸甜,
特別醒胃呀!我額外加錢要左個Pita Bread姐係中東包,
口感鬆軟,配埋Zaaluk一齊食味道係超夾!

📌Lamb Tagine - $185
▪ Apricot
▪ Prune
▪ Glazed Olive
▪ Potato
▫ 正所謂無肉不歡,無論食咩菜都一定要整返個肉
既主菜!呢個摩洛哥塔吉鍋就係我不二之選!
裡面主要有羊柳粒、薯仔、杏脯乾、西梅乾、
橄欖同埋紅蘿蔔混合一齊再炆,羊肉口感軟腍,
肉味好濃烈但唔會好膻,配合埋Cous Cous北非小米,
撈埋Tagine既汁,味道就最夾啦!
2019-08-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • LambTagine
  • HommoswithChicken
  • Zaaluk
2019-08-12 113 views
撒哈拉唔止得非洲有,中環soho區都有😂 呢間摩洛哥菜酒吧除咗改咗個沙漠名之外連裝修都好有沙漠感,當然佢同好多中東餐廳一樣都係有認證清真食品啦✨講到中東同北非菜最鐘意食hommos,通常都會連埋中東包一齊上,鷹嘴豆泥打到好幼濃,而呢度個香料感冇之夢食過嘅咁重,反而個豆味好出,而中東包夠熱度且軟綿,啡色果塊更帶麥香✨然後Falafel係第一次試,其實都係鷹嘴豆做主導,其分別係果個係豆泥蓉,而呢個係煎到好香脆嘅脆餅,而內餡帶碎粒更添口感,至於味道雖然好重香料味,但真正亮點係個乳酪醬,酸酸地開胃好多✨主菜Tagine就係摩洛哥菜中較著名嘅一道,其實佢係一個尖形嘅陶鍋,將肉類同所以配料放哂入去慢煮,利用其器皿形狀將蒸氣滲返落食材,唔需要另加水嘅情況下,令食材更有香料味✨ 而今次食呢個係羊肉,肉質超軟腍且帶羶香,個汁好接近咖喱但唔辣之餘香料味仲更加重,隨鍋附送一兜北非小米營養價值超高,其特幼細嘅米身更易索汁,連汁一齊食加分不少呢✨

2019-08-04 84 views
Sahara內部裝修充滿摩洛哥風情, 配以風格一致嘅擺設, 加上昏暗燈光, 令呢個色彩鮮豔嘅空間都變得柔和, 正正係呢度嘅氣氛吸引我同朋友收工嚟到chill一chill。呢款沙律係餐廳嘅招牌菜之一, 無花果以糖漿煮腍, 入口軟綿綿, 沙律菜夠新鮮, 爽口清甜, 拌上甜甜酸酸嘅醬汁同芝士, 清新醒胃。以Tagine煮出嘅羊肉, 肉質非常柔軟, 肉汁同配菜互相融和, 以清甜味美嘅肉汁配couscous 兩者可以話係完美嘅組合。 來自黎巴嫩嘅961啤酒, 味道唔太濃, 很易入口。

來自黎巴嫩嘅961啤酒, 味道唔太濃, 很易入口。
2019-07-29 93 views
米芝蓮裏邊想食啲特色啲嘅餐廳,咁啱見到SOGO附近有間中東菜係米芝蓮一星,決定放工同朋友一齊去chill chill !!環境相當有情調!有阿拉丁風情😚食嘢之前呃左兩杯白酒開胃下老闆推介左我哋食一個無花果羊脂沙律味道相當豐富無花果好甜,配買羊脂一齊食啱啱好!知道食中東菜一定要食Hommos 我哋都不如例外帶咗一份用佢哋嘅特色麵包沾呢個豆蓉,味道好特別朋友話喺香港識到一個咁正宗嘅中東菜好難得!我都未去過中東國家所以真係難以去評價😎呢個咖喱雞比我想像中味道唔會好重,比起印度咖喱味道再清少少,適合香港人嘅口味雜錦海鮮燴飯有別於西班牙同埋意大利嘅韓式燴飯佢味道比較清新加上知少少青檸汁味道更加開胃,唔會食落好跩! 推介!裏面嘅黑都好想後而且都幾大粒最後介紹返個甜品先叫完美㗎嘛火焰香蕉卷!!!佢有俾我哋平時食到嘅香蕉卷用春卷皮包住香蕉然後攞去炸,再用士多啤梨醬去煮最後加少少酒,點火!食落口香蕉卷好香脆而且有士多啤梨醬配帶埋一齊酸酸甜甜咁好開胃

環境相當有情調!有阿拉丁風情😚
食嘢之前呃左兩杯白酒開胃下

老闆推介左我哋食一個無花果羊脂沙律
味道相當豐富無花果好甜,配買羊脂一齊食啱啱好!

知道食中東菜一定要食Hommos

我都未去過中東國家所以真係難以去評價😎

雜錦海鮮燴飯

裏面嘅黑都好想後而且都幾大粒
最後介紹返個甜品先叫完美㗎嘛
火焰香蕉卷!!!
最後加少少酒,點火!

2019-07-27 85 views
Sahara Mezz Bar位於中環SOHO區,從外看是一間中東色彩的小酒吧,但其實是一間埃及人開設的清真小餐館,還連續7年成為米芝蓮推薦餐廳。內裡的裝潢、擺設和昏暗的燈光,有種帶你進入神秘異國的風情,這裡大部份客人都是外籍人士,朋友和我也感覺到一種旅行體驗。【Hommos】HKD70麥香味重的摩洛哥包😻外層微脆,內裏鬆軟🍞沾上香料味重的鷹嘴豆泥,極具中東特色,不錯!【Falafel】HKD65這是一道素食小食,用鷹嘴豆做成,香料味道十分重,口感較為粗糙,有少許塊狀感。【Lamb Tagine】HKD180這道是店員的心水推介,真的太太太好吃了!羊肉燜得十分腍滑不硬,醬汁帶濃濃的羊肉香,完全是精華,醬汁滲透了羊肉和薯仔。100分!必點!【Seafood Tagine】HKD190這個海鮮飯!材料足,裡頭有蝦、魷魚、銀雪魚、花甲和青紅椒!海鮮尚算新鮮!炒飯味道帶點微酸,香料比例剛好,不會太濃。酸甜的味道令人很開胃,有點像吃西炒飯,吃完飯還留下很多料呢!

【Hommos】HKD70

【Falafel】HKD65

【Lamb Tagine】HKD180

【Seafood Tagine】HKD190
Dining Offer
Tasting Event
2019-07-18 475 views
蘇豪區位於港島中上環一帶,因在荷李活道以南而得名,SoHo 是South of Hollywood 的縮寫,官方稱荷南美食區,是蘭桂坊以西的飲食熱點地帶。這裡有很多特色的多國菜館和酒吧。美式、歐陸式、印度、尼泊爾菜,北非菜,地中海菜都有。尤其多外籍人士聚脚或消遣,充滿異國情調!已移居加國的好友時不時回港,每次都想找些特色菜館吃飯,今次帶她來蘇豪區的 Sahara Mezz ,品嚐一下中東、北非風味!Roasted Fresh Fig Salad 焗新鮮無花果沙律 ~$ 105材料有車厘茄、羊奶芝士 、沙律菜、 香草,以橙醬加蜜糖做沙律汁,酸酸甜甜 ,味道清新,十分開胃!ZALUK 矮瓜蓉 ~$ 70 矮瓜混番茄打成蓉,內有香草,再加點洋葱,塗在 pita bread吃, 味道很好!中東包有兩款, 白色味帶微甜,淺啡色是咸味麥包。Mixed Sheesh Kababs 烤羊肉串、雞肉串 ~$ 155羊肉和雞肉串, 伴焗薯菜,香蒜十分惹味! 沾些乳酪醬,口感層次更豐富!Tagine of Salmon 陶鍋三文魚~$ 175陶鍋(又稱塔吉鍋) 是摩洛哥傳統烹調的鍋具,用以慢燉肉類或海鮮,

ZALUK 矮瓜蓉 ~$ 70

中東包有兩款, 白色味帶微甜,淺啡色是咸味麥包。

Tagine of Salmon 陶鍋三文魚~
陶鍋(又稱塔吉鍋) 是摩洛哥傳統烹調的鍋具,用以慢燉肉類或海鮮,保存水份,原汁原味!

曾吃過陶鍋雞和羊,首次品嚐陶鍋三文魚,配北非的香辣醬汁,加入雜菜,魚肉非常嫩滑,十分美味,有喜!
Saffron Rice 番紅花飯~ $50
帶著濃郁香料味的米飯,伴陶鍋三文魚很配合!

White Wine 白酒 ~$ 70
black cottage sauvignon blanc
from New Zealand
經理介紹的白酒,來自紐西蘭,果香非常濃郁,容易入口,香醇的酒味令食物的口感提升!

Fruit Punch 雜果賓治~$ 40 / 杯

中東、摩洛哥以伊斯蘭教為國教,這餐廳沒有供應豬肉,並標明已取得Certified Halal Food (認證清真食品)。

餐廳由埃及人開設, 有濃厚的中東色彩,已連續7年成為米芝蓮推介!

舒適的沙發座位,環境舒適 ,很有情調,入夜後,雖然顧客漸多,但環境舒適而不嘈雜。

有特色風味美食,好友聚脚聊天,輕鬆自在,氣氛很好!

Sahara Mezz Bar

Dinner
  • TagineofSalmon
  • RoastedFreshFigSalad
  • ZALUK
做香港人真幸福,尤其是係食方面,無論你想食乜都有,今日跟朋友來左中上環呢邊嘆正宗中東菜,可以感受下由👉🏻埃及人開設的餐廳,享受異國美食,而且呢間餐廳已連續7年成為米芝蓮推薦👍🏻,確實令人無比興奮🥰沿著地鐵站行上來,經過很多港島懷舊特式建築,傾下講下就來到,由於時間尚早,正好讓我們可以更細意的欣賞,這裡充滿中東設計特式,柔和的燈光效果,再配上織布坐椅,牆上有手繪圖案,環境氣氛獨特😍朋友介紹,店內的食材全部是Certified Halal Food (認證清真食品),果然是識途老馬👍🏻前菜是類似薄餅的卷包,用手抓開,沾上少許混了多種材料的醬汁,內裏有大量不同材料,包括洋蔥、番茄、蒜頭、茄子⋯⋯一時也記不清,重點是味道出乎預期的好味,甜甜香香,正👍🏻薯仔羊肉配類似藜麥飯,店員介紹我們要要汁一起吃,羊肉很淋又入味,薯仔亦經油泡所以特別香口,藜麥飯細細粒咀嚼感很特別,比想像更好😋慢煮雞件,外脆內軟,肉味香濃,飲品選擇頗多,喝著地道啤酒🍻和菠蘿汁🍹,拿起手機拍照留念一番💕而且這裡招呼服務非常好,店員有禮又客氣,可能他們是特別熱情的民族吧,與客人互動打成一片,氣氛十分融洽,令人回憶的一個晚上😍
2019-07-14 902 views
對中東菜沒太大的好感, 之前去過埃及食咗十日八日地中海菜, 嗰啲強烈嘅香料味道簡直令人想吐,但為食友話呢間連續幾年都打入米芝蓮三星既中東菜好食喎,仲話可能會打破我對中東菜嘅偏見咁話,睇下點? 就係咁今晚同朋友嚟左呢間位於蘇豪區嘅Sahara Mezz Bar食中東菜。很有氣氛的一間餐廳, 裝修富中東色彩 , 強烈的顏色對比非常 sharp 醒,還細細聲播著節拍強勁的英文歌, 入嚟坐咗陣頓即身心舒暢,so relaxing。菜單主打中東菜式, 估唔到米芝蓮三星級餐廳嘅價錢係咁friendly, 前菜及沙律大部份幾十已經有交易, 90%以上主菜都係百零二百蚊。1664 生啤 ($70)飲住賣飛佛等朋友Egyptian Mezze Platter with Pita ($210)拼盤內有Lam Mergez, Crispy Prawns, Sardines, Grilled Chicken, Hommos, Zaaluk, Feta Cheese and Green Leaves.**Lam Mergez ~ 羊肉蕃茄醬再加孜然和辣椒等香料打成蓉, 撒上洋蔥粒, 有羊嘅肉香但係完全冇羊嘅羶味

1664 生啤 ($70)
飲住賣飛佛等朋友
1664 生啤 ($70)

**Lam Mergez ~ 羊肉蕃茄醬再加孜然和辣椒等香料打成蓉, 撒上洋蔥粒, 有羊嘅肉香但係完全冇羊嘅羶味, 夾雜埋番茄嘅酸香及洋蔥嘅辛辣, 香料落得唔係好重, 普羅大眾易於受落。
** Grilled Chicken ~ 香草BBQ 燒雞唔乾,肉質嫩滑, 韓式烤醬加香草味道。
**酸菜 ~ 巧酸的酸雜菜, 食幾舊包你成個人醒曬, 食完牙仔都軟埋。
** Crispy Prawns  ~ 香草大蝦,  爽口彈牙。
** Hommos ~ 非常喜歡這個鷹嘴豆蓉, 只係簡單以香草及少許cream 調味,很原始鷹嘴豆味道。

熱辣辣的Pita 带點軟身,搽上鷹嘴豆蓉及羊肉溶黎食, 很惹味。

Lamb Tagine ($180)
羊肉鍋味道跟平時食開的红酒炆牛肉有點似, 除咗羊肉仲有薯仔、杏鋪乾、西梅乾、橄欖及紅蘿白等食材一齊炆, 羊肉炆得好腍好入味, 咬落鬆軟腍滑有肉香, 香料味道反而唔係好強烈,個人幾鍾意。
Lamb Tagine ($180)

羊肉炆鬆軟腍滑有肉香

Moroccan Seafood Saella ($200)
海鲜飯用上大量海鮮; 銀雪魚、大蝦、 花甲及魷魚配, 再配上豌豆及青紅椒煮成 ,揤少許新鮮檸檬汁才吃, 米飯煮得濕潤, 有咬口得黎唔太硬, 煮米飯個醬汁入口有微微的檸檬及茄酸、椰香及海鮮嘅鹹鮮, 反而香料味道唔係太濃太重, 味道似濕潤版嘅西班牙炒飯, 但呢個海鮮飯味道嘅層次就更豐富。

銀雪魚好大件, 海鮮多過飯呢

呢間餐廳真係唔錯, free style , 食客可以喺度邊食、邊飲、邊暢所欲言, 但好奇怪, 置身其中又唔覺得好嘈雜, 唔知同樓底高有冇關呢? 服務員非常nice, 有時個位埃及老闆又會過嚟同你傾下計,問下你啲食物好唔好食之類, 氣氛令人relax 歡愉的一間餐廳,食物方面,沒有好強烈的中東香料,比起在埃及食的親民巧多,價也十分親民,小食加主菜加啤酒, 每人2百幾便可食到米芝蓮三星級數的餐廳。