3K
Her仔
Sage & Salt。鰂魚涌高檔西餐
Her仔
2025-09-12
關注
最近工作繁忙,為了追趕第三季報數的工作,已經很久沒有約朋友吃飯了。有見今天過了一個小Deadline,特別約好朋友來一個HappyFriday,及時行樂。這裏的裝修有特色,室外室內都設有酒吧,東南亞作為佈置主題,無論三五知己,抑或一大班朋友也十分適合來。鰂魚湧來都算數一數二的酒吧。Hoegaarden(⭐⭐⭐⭐⭐)這裏環境有情調,適合聊天,於是也點了一杯啤酒,輕鬆享受夜晚。Sizzling Night(⭐⭐⭐⭐⭐)今晚的主題是「Sizzling Night」,特別點了蝦肉薄餅和泰式牛肉薄餅。餅身即叫即製,上枱時熱辣辣。海蝦大大隻,肉質結實,配上微辣的醬汁,開胃又惹味,令人停不了口。另外泰式牛肉口味鮮嫩多汁,搭配印度薄餅,層次感非常豐富。Thai Mix Stir Fry(⭐⭐⭐⭐⭐)另外點了一份炒雜菜,補充纖維、吃得健康一點。當中有西蘭花、椰菜花等,吃起來清爽爽口。Sambal Baramundi(⭐⭐⭐⭐⭐)盲曹魚以印尼方式烹調,配上多種香料,味道層次豐富。魚肉已經起骨,吃起來啖啖肉,而且十分鮮嫩。Pad Thai Noodles(⭐⭐⭐⭐⭐)最後點了一份泰式炒麵,吃點澱粉質才飽肚。裏面有大蝦、花生等材料,加上微酸的秘製醬汁,令人食慾大增,為這頓晚餐畫上完美句號。總括而言,這間餐廳食物質素高,而且價錢不算太貴。下次有機會也會再來品嚐。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Sage & Salt 鰂魚涌英皇道979號太古坊電訊盈科中心地下5號舖推介菜色:Sizzling Night, Sambal Baramundi👍🏻地方舒適👍🏻適合傾偈👍🏻食物精緻查看更多
cupsir
可能係鰂魚涌最好 feel的酒吧🍸 同時擁有室內 Tiki Bar 🍍
cupsir
2025-09-11
關注
月尾總要拜訪原廠,他們的大本營在鰂魚涌 太古坊,預訂了Sage & Salt ,位於太古坊的一角,氣氛輕鬆又帶點異國情調,是區內少數同時擁有室內 Tiki Bar 及戶外寬敞空間的酒吧餐廳。 室內滿滿的熱帶風情,藤編座椅、串燈與竹製裝飾,讓人仿佛置身於夏威夷的 Tiki Bar。外國人比較喜歡室外位置,環境開揚,舒適的桌椅與溫暖燈光,特別適合三五知己小聚。最貼心的是這裡歡迎寵物同行,帶狗狗來一起享受微風、美食和雞尾酒,絕對是一大樂事。 Happy Hour 時段更是人氣時刻,價錢吸引,調酒師手藝俐落,雞尾酒酸甜之間層次分明,是下班後紙醉金迷的時刻。Thai Beef Salad $168泰式牛肉沙律 鮮嫩的牛肉搭配清新的香菜和微辣的泰式調味,酸爽開胃。每一口都帶有獨特的香料氣息。 入口先是清爽的酸辣感,牛肉煎得嫩滑多汁,再襯以香菜和青檸的清香,每口都喚醒味蕾,非常適合作為開場的小食。Chicken Tikka $148印度烤雞 雞肉經過香料醃製後燒烤至表皮微焦,肉質仍保持多汁。配上酸甜的醬汁,帶有南亞風情的辛香滋味。 香料味濃郁,烤得外焦內嫩,香氣四溢,配上啤酒更是完美組合。Thai Beef Fajitas $188泰式牛肉 中西合璧的創意之作,熱騰騰鐵板上桌,牛肉香氣撲鼻,搭配餅皮包裹,一口滿足。 Pineapple Fried Rice $128菠蘿炒飯 賣相討喜,菠蘿的清甜中和了炒飯的鹹香,粒粒分明的米飯帶上淡淡果香,是一道色香味兼備的平衡之作。 芒果糯米飯 $78飯後的甜蜜收尾,新鮮芒果配上香滑椰汁糯米,經典不敗。 總結,無論是熱帶風情的 Tiki Bar、美味 fusion 菜餚、還是寬敞的 pet-friendly 戶外空間,都讓人一次又一次想回訪。下班後約朋友來這裡,邊享受 Happy Hour,邊與毛孩共享悠閒時光。 對愛狗人士來說,這裡無疑是個絕佳的聚會地點。 查看更多
+ 22
鬧市中的異國滋味
s12194
2025-09-03
關注
位於鰂魚涌的 Sage and Salt,環境予人一種鬧市中的異國感,尤其是其戶外座位區,綠意點綴之下,有點像置身泰國街頭,既悠閒又富有情調。還可以帶狗狗,是寵物友善餐廳!餐廳於特定時段提供 Happy Hour,點了杯Cocktail Honey Bunny,以白冧酒、椰奶及青檸汁調製,入口清新,椰香與酸甜交織,頗具熱帶風情。啤酒方面,Hoegaarden 500ml 都只是$58,作為佐餐飲品性價比極高。晚上好多食客來飲幾杯,可能這裡是鰂魚涌最好的酒吧!菜式方面,泰式牛肉沙律份量十足,牛肉鮮嫩,醬汁偏辣但惹味,適合喜歡刺激口感的食客。四川式香辣鮮魷則以酥炸方式處理,外皮香脆,配上微辣醬汁,層次分明。星洲式辣椒炒蜆加入兩片蒜蓉包,醬汁濃郁,蜆肉鮮甜,鬆脆重牛油的蒜蓉包用以蘸汁,別具風味。主食方面,泰式蝦炒麵(Pad Thai)炒得乾爽,蝦肉彈牙,花生碎增添口感,整體味道平衡。甜品芒果糯米飯則選用紫糯米與白糯米混合,口感軟糯,配上椰奶加香甜芒果,為整頓晚餐畫上圓滿句號。整體而言,Sage and Salt 提供的菜式融合多地風味,既有泰式的酸辣,也有川味的香麻,適合喜歡多元口味的食客。環境舒適,價位合理,是一個適合朋友聚餐或下班小酌的好去處。查看更多
Addifoodie
鰂魚涌印泰菜🌿 充滿亞熱帶風情
Addifoodie
2025-08-14
關注
室外座位或者至内酒吧裝修都充滿東南亞風情,夏天室內始終比較涼🤣今次就冇選擇室外🪄特色印度香料烤雞卷印度薄餅包住嘅印度香料雞肉🍗充滿着新鮮蔬菜同香料製成嘅蘸醬,配搭薯條量亦都非常多! 脆卜卜好香口,點茄汁之外好好味🪄Tom Yung Gung Noodles 冬陰功蝦湯麵呢個冬陰功湯好濃郁,微辣啱晒我口味,整體好開胃,入邊仲配搭咗米粉,仲有三隻大蝦🪄 原隻燒魷魚整隻魷魚以香茅、青檸葉醃製,炭火炙烤鎖住鮮味,醬汁帶點酸辣,佐以炸蒜片增添口感✨🪄Chicken Tikka Masala 印色瑪莎拉烤雞去到印度餐廳點可以唔叫招牌印度🇮🇳咖喱,呢個都係少少微辣,入邊嘅雞都唔會好嚡口,重點一定要配搭薄餅一齊食🪄 Baked Butter Naan & Roti自己都好鍾意食呢啲烤餅,整到煙煙韌韌,配上剛才提及嘅咖喱就好好食Paji went to Bali Whisky, Banana liquor, Montenegro, Bitters另外再追加咗一杯Cocktail ,happy hour $68抵,自己好鍾意個威士忌做底🚩Sage & Salt (鰂魚涌)鰂魚涌英皇道979號太古坊電訊盈科中心地下5號舖#addifoodie #addifoodie鰂魚涌#鰂魚涌美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkig#hkg #foodie #香港餐廳推介 #香港餐廳 #foodstagram #香港美食 #香港美食指南 #量角美食推介 #打卡熱點 #打卡 #香港小店 #鰂魚涌餐廳 #sage&salt 查看更多
kuro福福郎
。炎炎夏日 酒吧餐廳 吃泰菜。🦉
kuro福福郎
2025-08-08
關注
炎炎夏日,沒有什麼胃口,最好就是吃泰菜! 酸酸甜甜又辣辣, 讓人在大熱天也可以開懷地大吃一餐!今天來到這家裝修雅緻,有 indoor bar又有outdoor椰林樹影的泰式 urban jungle 餐廳, 突然對今餐很有期待。。。 😉Unknown beast cocktail drink $108這杯神秘的cocktail 喝起來酸酸甜甜,很醒胃, 我最欣賞他的杯子, 就像看pixer 電影玩轉腦朋友系列「 玩轉極樂園 」時會聯想到的墨西哥亡靈節畫面一樣!Tandoori chicken & mango salad $148我最欣賞這個沙律的醬汁,油和醋的比例很好, 加了芒果後 ,為沙律加添了一份東南亞的味道, 印度烤雞「出奇不意」地和微酸微鹹的沙律菜很搭配, 是一個成功的fusion創作。Teriyaki grilled squid $138其實有時美味的食物,是不需要複雜製作的。 簡單的調味,加新鮮的魷魚食材, 好味就是這樣簡單!雖然經過燒烤,但魷魚肉咬下去時仍是很juicy,很有鮮味!值得一讚!Thai beef Fajitas $188鐵板烤牛好味但熱氣!包進麵粉皮內,再加入新鮮蔬菜才吃,頓時減低了油膩感,還有熱氣的感覺! 吃得開心又放心!!Tong yum gung noodles $128吃泰菜又怎能沒有冬陰功湯? 在美味的湯內加入幼幼的米粉條, 減低了辣味之餘又可以飽肚, 最適合當壓軸美食。。。最後出場!!後記:想補充介紹一下餐廳的戶外位置及室內酒吧! 我會形容他為urban jungle .... 位置十分寬敞、裝修也很雅緻, 真的很適合放工後來一個happy hour,啤一啤!如果要選,我會票選它為。。。可能是鰂魚涌最好的酒吧! @sagesalthk #sagesalthk #TikiBar #urbanjungle #petfriendly #escapefromwork #alfrescodining #酒吧 #酒吧餐廳 #露天餐廳 #寵物友善 "查看更多
Unknown beast cocktail
Teriyaki grilled squid
窮食家:D
港島東•新派東南亞菜
窮食家:D
2025-09-28
關注
入到去見到天花板全部用草圍住,餐枱同埋燈用咗木系令到成個感覺置身於大自然中🌿令人感覺好舒適,除咗室內嘅位置,仲有室外,枱與枱之間都坐得好闊落!我哋當晚都見到唔少人飲緊cocktails ,啱晒放工坐喺度飲返一兩杯chill下⭐️ 仲有放假嘅時候可以帶埋狗狗一齊過嚟!🐶 香辣蒜蝦鮮蝦彈牙爽口,醬汁味道香辣惹味炸魷魚圈🦑魷魚圈份量唔少,炸得夠脆身,旁邊有個帶辣嘅蛋黃醬,用嚟送酒就一流!香茅豬扒豬扒厚身夠大塊,肉質仲十分鬆軟,加埋佢哋秘製豬扒嘅醬汁,有香茅味再帶酸酸辣辣,有意外驚喜!Pad Thai 食泰國嘢梗係要試吓泰式炒金邊粉!呢度係我鍾意既金邊粉炒法😋 帶少少濕唔會太乾,而金邊粉質地煙韌,仲有差唔多五至六隻大蝦🍤泰式炒通菜上菜聞到陣陣香味,食落夠晒鑊氣芒果糯米飯 🥭 最後當然唔少得食埋芒果糯米飯作結😇 糯米飯有兩個唔同顏色白色同埋紫色,煮得夠黏身!芒果用咗水仙芒,夠甜!查看更多
wonghody
鰂魚涌最好的酒吧🍹
wonghody
2025-09-27
關注
今日揀了間可能是鰂魚涌最好的酒吧食Brunch,原本路過時被這戶外露天環境所吸引,但因為落雨又見裡面有張好Chill既搖搖椅,就諗住入去試吓,但餐廳內裡原來幾張Window seats都好有氣氛,我地先趁Happy Hour時段叫了杯Blue Mango及Vitamin Berries,Cocktail與Mocktail各有特色既口感🫶🏻🫶🏻🫶🏻頭盤Char Grilled Pork Neck已經好惹味,因為豬頸肉整得好Juicy又鮮味🌅前菜既Broccoli with Prawns賣相似中式炒西蘭花,但食落充滿泰式風情🌄主菜既Coconut Salmon無得輸,無論醬汁同魚肉都係酒店級數既水準🌱Pineapple Fried Rice雖然炒得好好味,但原來吾係原菠蘿殼上就有些少少失色🌈最後因為個名好得意,就試吓呢款Big Kid Cookie甜品,塊Cookie口感有啲似Brownie但硬身好多,值得一試🫧下次一定要再同個養狗狗既朋友嚟坐戶口先,反正寵物友善既靚餐廳唔易搵呢💯💯💯查看更多
椰子汁三文魚扒
HoichingChan8642
寶藏級泰印菜
HoichingChan8642
2025-09-21
關注
《🌟推介😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie》最近去咗太古坊一間泰印菜,一次過可以食到泰國同印度嘢🫨仲要有happy hour 有好多款特色cocktail🍸🍹啱晒我呢個酒鬼🤭餐廳環境都好舒服!◆⁠乳酪烤雞手卷 $148 👍烤雞肉鮮嫩多汁,外層微焦同有印度香料風味十足,可以搭配獨特嘅乳酪醬,味道更豐富。皮塔餅烤得恰到好處,香脆可口🤗配菜仲有我最鍾意嘅幼薯條添🍟◆⁠三文魚烏冬 $168三文魚扒夠晒厚肉,肉質嫩滑;炒烏冬好掛汁彈牙,飽肚之選◆⁠泰式牛仔骨 $238👍牛仔骨用咗泰式香料醃製非常入味,烤到外面乾身但咬落充滿肉汁,一啲都唔會un◆⁠炒通菜 $88炒通菜入口爽脆,蒜香撲鼻叫咗3杯各有特色嘅cocktail,顏色同味道都好有亞熱帶氣息🌴 3點至8點 happy hour都係$68杯好抵飲◆⁠Blue Mango 👍Tequila mix咗芒果同青檸汁,酸酸甜甜好易入口◆⁠ Honey Bunny呢杯味道好似pina colada🍍係rum酒同椰奶再加咗哈密瓜🍈好refreshing◆⁠SaturnGin 做base配passionfruit同檸檬汁,清新果香人均價錢: $450味道: 9/10環境: 8/10服務: 8/10回頭率: 8.5/10👍=必食#misshcfoodie_東區📍 Sage & Salt (鰂魚涌) @sagesalthk 地址: 香港鰂魚涌英皇道979號太古坊電訊盈科中心地下5號舖查看更多
+ 5
ngc21
An Interesting Thai, Indian, and Vietnamese Fusion
ngc21
Level 2
2025-09-20
關注
With a straightforward booking using OpenRice, my friend and I were welcomed into a tight yet heated atmosphere. Here we enjoyed a multitude of Southeast Asian cuisine that surprisingly matched quite well. We were greeted with nice staff, and they were really patient despite the busy lunch rush. We got the pork neck salad, the pad thai, the chop chop satay, and some thai milk tea; All dishes were able to vividly capture the aromatic spices of Indian and the street food of Thai cuisine.The only thing I'd be careful with is that you should definitely plan a visit ahead or after the lunch in order to get better seats and quieter atmosphere. Other than that, the food and lunch set prices were worth it and absolutely phenomenal!查看更多
Char Grilled Pork Neck Salad
Pad Thai Noodles
melodycutie2003
失望
melodycutie2003
Level 1
2025-09-19
關注
見到近期社交平台係咁推介呢間餐廳,而本人都鍾意食泰國菜,又係公司附近,就同同事lunch去試試入座之後,見其他後來入座嘅客人已經上了菜,我地就等咗45 分鐘先到嘅呢碗麵端上來嘅時候真係嚇我一跳,無論係湯底,材料及份量都令人大失所望,價錢及質量都不相符!☹️查看更多
hungerwong
靜享休閒時光嘅亞洲菜
hungerwong
2025-09-01
關注
朋友帶路先發現,原來太古坊這個位置藏著幾間特色餐廳。穿過大廈,氛圍格外悠閒,空氣中有輕鬆chill感。餐廳選擇多元,我們挑了一家亞洲菜式店。推門入去,裝潢柔和舒服。天氣涼爽,我們坐室外,有多台大風扇送微風,完全無悶熱。這裡歡迎狗狗同行,環境自在舒適。菜單豐富,酒水選擇也多。我們點了兩杯cocktail,Saturn將琴酒和杏仁酒與熱情果檸檬香氣融合,入口清新酸甜,濃郁亞洲熱帶風情,配合環境,可能係太古坊最佳酒吧。前菜燒魷魚外層焦香,肉質鮮嫩彈牙。香茅檸檬葉醃製,綠色醬汁散發濃郁香草蒜香,味層豐富又開胃。生菜包肉鬆炒得鬆軟多汁,夾雜爽脆豆角,包在鮮嫩生菜葉中,口感清新,非常解膩。主菜炭燒牛仔骨擺盤雅致,外皮焦脆鎖住肉汁,肉質軟嫩,咬下滿是牛肉香氣。配菜有椰菜花、西蘭花與豆角,爽脆鮮甜,搭配酸辣泰式醬汁,回味無窮。甜品芒果糯米飯,黑糯米軟糯甜糯,香氣四溢,搭配鮮甜芒果片,甜而不膩。坐這裡慢慢品酒傾談,朋友說這裡像日本六本木。好天氣時,寧靜角落無車聲干擾,令人徹底放鬆,享受悠閒時光。查看更多
+ 6
Foodie_Buddy
具氣氛🥰Happy hour到8點
Foodie_Buddy
2025-09-01
關注
Honey Bunny唔太甜而且睇落幾吸引,見到個Bar枱職員每一杯都鮮制水果打出黎,調味又剛剛好。Vitamin Berries飲落清新但又唔會太甜,加左乳酪有少少帶酸,但又幾開胃,加入左椰奶比較香,薄荷葉消膩,藍莓飲落都健康。飲品既味道黎講可能是鰂魚涌最好飲,戶外位置都幾大,平時可以帶狗狗一齊去。Fish Cake開胃小食配酒一流,最鍾意點檸檬汁,食落開胃。Teriyaki Grilled Squid魷魚幾好味,重點係好淋好滑,一點都唔會燒到老,加左靈魂醫汁同檸檬調味,酸酸甜甜。Chicken Kathi Roll入面勁多配料,外層餅皮再加熱更香脆。再配有爽口炸薯條但唔會太油。Nasi Gereng炒飯黎講真係好有水準同誠意,飯底勁有鑊氣外熱辣辣,入面調味勁足料炒到香口但會有小小辣。2條串燒都好入味,少少焦香肉質都幾淋滑。查看更多
jcpigpigzhu
好味泰國菜😍
jcpigpigzhu
2025-08-30
關注
📍Sage & Salt(鰂魚涌)太古坊好似有間泰國菜幾吸引 所以一於去試吓 唔知正唔正呢😚👅Char Grilled Pork Neck $108呢個果然好有驚喜🤩佢嘅豬頸肉燒得啱啱好 好香 肥瘦適中 點嗰個醬汁都好惹味 要一試😋👅Pad Thai Noodles $128呢個都好食 調味啱啱好 甜甜酸酸辣辣咁 仲有幾隻蝦 蝦食落都幾爽彈😆👅Pineapple Fried Rice $128呢個炒飯咖喱味幾出 菠蘿都幾多😍食落都唔錯 同埋可以揀辣度 難得菠蘿炒飯辣辣地 幾特別 👅Fish Cake $128佢嘅份量都幾多 都唔錯😙👅Mango Sticky Rice $78芒果都幾鮮甜 糯米飯出面仲有紫糯米 再配椰漿 好味😛👅Cajun Fries $98呢個係幼薯條 上面再加咗啲調味粉 上枱嘅時候都夠熱辣辣😝👅Vitamin Berries $88呢個飲落唔會太甜 幾清新😌總括嚟講 呢間泰國菜都唔錯 佢仲有埋啲印度菜食 係fusion嚟嘅 幾特別 鍾意坐室內又得 室外又得 大家要俾呢度試吓啊 🥰😋 好味:8.47/10🤑 價錢:7.86/10🤗 服務:7.75/10😝 環境:7.85/10😚 衞生:7.87/10🤩 整體:8.29/10查看更多
+ 5
chopperchoy
舒適環境餐廳
chopperchoy
Level 3
2025-08-21
關注
一直聽過這間餐廳的名稱,但未有機會嘗試終於在週末食咗一餐舒適嘅中午飯今次叫了兩個lunch set 一個是炒金邊粉另一個是咖喱雞水準不錯店員服務態度良好環境10分舒服查看更多
christycalvin
美酒配創意東南亞菜
christycalvin
2025-08-19
關注
餐廳位於太古坊中心地帶,環境簡約時尚,服務親切,菜式巧妙融合傳統與創新。Thai Short Ribs 泰式牛仔骨 $238 牛仔骨肉質軟嫩,搭配泰式香料醃製,酸甜微辣的醬汁完美滲透肉質。表面微焦帶出誘人香氣,搭配的烤蔬菜清新爽口,平衡了肉類的豐腴感。Red Barramundi Curry 泰式紅咖喱盲曹魚 $198 選用肉質細嫩的盲曹魚,紅咖喱汁椰香濃郁卻不膩口,辣度溫和適中。魚肉吸收了咖喱的精華,搭配新鮮香茅和檸檬葉,層次豐富。Singaporean Curry Laksa 星加坡喇沙麵 $148 湯頭濃郁香滑,椰奶與咖喱的比例恰到好處。配料豐富,包括鮮蝦、魚片和豆卜,麵條吸飽湯汁卻仍保持彈牙口感。微辣的後韻令人回味無窮。Vitamin Berries $48將士多啤梨、黑莓、藍莓打成果泥,加入椰奶打成綿密質感,莓果的酸甜與椰香意外地合拍。Perfect Detox $48」以紅菜頭汁為基底,加入蘋果汁、檸檬汁和蜜糖調和,酸甜清新,特別適合搭配濃味菜式。查看更多