2021-06-18 2237 views
良心日式廚師發辦,一知我地來,就幫我們訂刺身!隔離枱生日仲加大份量為客人慶祝,老細會因我們口味為我們度身量度美食美酒!7.16光榮結業,期望你們在中環東山再起!
7.16光榮結業,期望你們在中環東山再起!
2021-06-18
  • 廚師法辦刺身
2021-06-16 1833 views
依間居酒屋位於石板街斜路不太顯眼的位置,店鋪地方比較細,座位不多,不過感覺幾温馨🥰。Lunch set包麵鼓湯🥣、沙律🥗和時令水果🍎。上菜速度快,不過比較特別是先上水果🤣🤷🏽‍♀️。角切三文魚丼賣相精緻,丼飯不大份,但魚生份量算多,魚生包括三文魚🐟、油甘魚🐠、帶子、蟹籽等,混合青瓜粒🥒和紫菜絲,口感豐富,伴碟有沙律菜🥗。刺身定食🍱刺身種類多,有厚切三文魚🐟、吞拿魚、油甘魚🐠、帶子、蝦🦐,真是大滿足🤩!!刺身肥美新鮮,另配白飯一碗🍚。疲情關係,堂食有8折💰,中環區來說,定價不高,值得支持💪! 小店因租約期滿🏷,營業至今個月底。😢

Lunch set包麵鼓湯🥣、沙律🥗和時令水果🍎。

上菜速度快,不過比較特別是先上水果🤣🤷🏽‍♀️。

刺身定食🍱
刺身定食

刺身定食
超鮮味😋 ~ 特別係海膽呀 !因為實在太好食,一到就食晒,影唔切,見諒見諒🙇🏻‍♀️帥氣老闆-勇師傅 的廚師發板💠 更加窩心地當我們離開時增送雨傘☔️ 你話咁好嘅服務邊度搵 租約期滿 最後2個月。祝願同路人👍🏻順利於中環在覓新鋪位強烈建議 大家TRY TRY 🤩

超鮮味😋 ~
特別係海膽呀 !
因為實在太好食,一到就食晒,影唔切,見諒見諒🙇🏻‍♀️

帥氣老闆-勇師傅 的廚師發板💠
更加窩心地當我們離開時增送雨傘☔️ 你話咁好嘅服務邊度搵

租約期滿 最後2個月。
祝願同路人👍🏻順利於中環在覓新鋪位

軟殼蟹卷
蟹子帶子炒飯
好食到好快得返一件嘅海膽  😂
2021-03-10 2844 views
中環午餐,好味日本嘢,一早已經訂好位等我兩個舊同事嚟食飯。呢度嘅刺身飯之前食過覺得幾好味😋,中環價格呢,又唔算好貴平均有$168至到$200度😆之前都食過,覺得佢刺身魚生好新鮮,返嚟再食,唔係太想幫襯啲連鎖店,所以特意嚟支持小店嘅。呢個係刺身定食,賣相吸引,分量足夠刺身新鮮😋😋,有鮮蝦,吞拿魚,帶子,個厚切吞拿魚腩,勁正,好肥美喎😃😎😍呢個係角切魚生飯🥰💕🤤,好味😋推介,真係好值得食,好岀色,高水準,一睇個賣相就知係呃like之選

2021-03-03
$188 (Lunch)
2021-02-14 1961 views
情人節支持黃店,預早訂左枱,餐廳confirmed booking,同另一伴特地去到中環,準時到達,入到店內環境十分擠迫,全部坐滿。店家通知需要等待15至20分鐘,請我地行個圈,有位通知我地。我哋都幾失望,但由於黃店便包容一下,再三confirm booking 電話後便至附近等待。怎料店家一直沒有回電,感覺被再三欺騙待慢。如果係閒日都算,要知道重要節日,重要係情人節,真係會出事,小則令人鬧交, 大則.... 咁樣book 左枱都無位,要人等又唔call back, 毫無誠信,我地真係初三咁嘅樣!十分過份離譜!超賣無位就預早通知人唔好confirm la, 黎到叫人行下又唔call back! 真係無下次!好彩另一半有emergency plan, 之前食過附近有另一間omakase 小黃店,初三先逢凶化吉!大家黎呢間book位小心要有plan B!#黃店唔係大晒
#黃店唔係大晒
2021-02-14
Waiting Time
999 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
Celebration
Valentine's Day
2020-12-30 1059 views
Lunch set 包沙津🥗 & 麵鼓湯🥣~✨火炙角切魚生飯💰138 (20% off 💰110)💫評分: 6.9/10📝魚生份量唔多, 不過都算新鮮, 紫菜淋咗啲🥺𝕊𝟚 𝕂𝕚𝕥𝕔𝕙𝕖𝕟📍中環威靈頓街51號地下A舖(中環🚇D2 出口行5分鐘就到)💫評分: 7.5/10💬夜晚食物質素好好多, 小店有啲逼, 不過好有人情味
Lunch set 包沙津🥗 & 麵鼓湯🥣~

✨火炙角切魚生飯💰138 (20% off 💰110)
💫評分: 6.9/10
📝魚生份量唔多, 不過都算新鮮, 紫菜淋咗啲🥺
火炙角切魚生飯

𝕊𝟚 𝕂𝕚𝕥𝕔𝕙𝕖𝕟
📍中環威靈頓街51號地下A舖
(中環🚇D2 出口行5分鐘就到)

💫評分: 7.5/10
💬夜晚食物質素好好多, 小店有啲逼, 不過好有人情味
2020-12-13 793 views
中環其實有好多正野食等緊我地去發掘。行過樓梯街,見到一間唔算好起眼嘅居酒屋,又覺得肚餓所以入去試一試。一入去侍應就安排左我坐吧枱。坐左一陣就發覺我着得少衫,個冷氣有少少凍。個侍應見到咁就叫我調去第二個位,超好人🙏🏼🙏🏼之後我即刻叫咗一個極上刺身拼盤,入面有吞拿魚,鮮蝦,帶子,海膽等等嘅刺身。味道新鮮,再配上少少芥末,令海鮮嘅鮮味更加突出。😍😍食完咁正既刺身,我就再加左串燒雞肉,芝麻雞翼同埋櫻花蝦炒蛋。芝麻雞翼脆香可口; 而櫻花蝦炒蛋份量啱啱好,每一啖都保持有櫻花蝦。總括嚟講,刺身新鮮,熟食亦都唔錯,服務又細心。推薦大家去試一試!👍🏼👍🏼 (聽講佢哋有幾種酒,其中一隻叫蜜柑酒,好似幾出名,如果有飲酒既人都可以試下🤤)

2020-10-10
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
  • 極上刺身拼盤
🔴黑松露帆立貝沙律唔算好大碟嘅沙律,但有不乎比例地多嘅黑松露,餐廳真係大方得驚人,凡立貝亦每人分到兩件,底下有沙律菜及青律亦都新鮮爽脆。🟠炸雞翼外皮炸得酥脆,內裡仍然保持到肉汁,功夫到家,送酒一流,叫多兩碟都唔過份。🟡芝士魚餅魚餅入味香口,中間仲有芝士,而且估唔到咁夾,芝士仲要好舶好有咬口,簡直將魚餅提升左一個層次。🟢明太子炒飯食完小食都要叫個飯填肚,炒飯炒得乾身夠味,明太子份量保持店家一貫嘅慷慨,而且擺盤有心機唔係一碟散晒咁上。🔵赤紫蘇美食當前忍唔住叫左枝梅酒止癮,固名思議係紫蘇浸製,坊間少見,飲落除左梅嘅甘甜仲多左一陣清爽🟣富士山清酒據說係及富士山水所釀製,有份清甜嘅感覺淨係佢嘅外型都好吸引啦
🔴黑松露帆立貝沙律

🟠炸雞

🟡芝士魚餅

🟢明太子炒飯

🔵赤紫蘇

🟣富士山清酒
據說係及富士山水所釀製,有份清甜嘅感覺
淨係佢嘅外型都好吸引啦
2020-11-30
Type of Meal
Dinner
  • 芝士魚餅
  • 芝麻雞翼
  • 黑松露北海道帆立貝野菜沙律
2020-11-30 340 views
雖然店內面積唔大,但有offer bar台亦有2-4人枱~橫裝簡單直接,富有日本平民小店既氣氛👏🏻日本蕃茄野菜沙律平時食沙律,最怕好多沙律醬,今次呢個沙律就岩曬我口味~ 醋係主要既醬料,酸酸地好fresh。唔好覺得好普通,因為仲有有黑松露醬為沙律添加特色,亦豐富左味道👍🏻 大大個日本蕃茄,配上黑松露同黑醋,味道意外地夾!係十分好既餐前菜😋芝士年糕上菜時熱辣辣,經過輕微既煎炸,外面香口,內裡芝士半溶狀態,芝士味好濃郁👍🏻 加上我好鍾意年糕煙煙韌韌個texture,配埋沙律醬食,停唔到口😋😋串燒:豚肉,雞肉棒熱辣辣既串燒,充滿日式風味~ 豚肉半見半瘦,烹調前只係加左鹽同黑椒調味,食之前再吱少少西檸汁balance番d油脂,味道一流👍🏻👍🏻日式既雞肉棒主要係由免治雞肉再加雞軟骨碎組成,咁樣既雞肉棒口感豐富,亦都保留到雞肉汁😋~食既時候淋上日式燒汁,風味十足👏🏻蟹子露荀明太子炒飯一個充滿日式風味既炒飯,蟹子同露荀豐富左成個飯既口感,飯炒到粒粒分明同乾身,好香口亦唔覺油膩👍🏻 每個材料既味道融合恰當,唔會話比某種材料搶左成個味,加左露荀令炒飯帶有清新感覺😍

串燒:豚肉,雞肉棒
熱辣辣既串燒,充滿日式風味~

豚肉串燒,雞肉棒串燒

2020-11-23
豚肉串燒,雞肉棒串燒
2020-11-26 246 views
收工經過石板街,去咗呢間日本餐廳度食,呢間餐廳雖然位置唔多,但其實用料都幾新鮮。我入到去嘅時候,我叫咗個松露帶子沙律,黑松露配上沙律,成個沙律都變得非常複雜,酸得黎亦都有咸味,再加上佢嘅帶子大粒同新鮮,算係幾唔錯。再之後就係呢個芝士年糕,芝士年糕新鮮炸起,熱辣辣,幾好食。芝麻雞翼亦都唔錯,外皮非常香脆,雞翼亦都有肉汁,唯一就係燒得有點焦,這點可改善。再之後就係佢每蟹籽炒飯,個飯嘅賣相做得幾好,牌子配上炒飯,亦都好有咬口,炒飯亦都熱辣辣,有鑊氣。

再之後就係呢個芝士年糕,芝士年糕新鮮炸起,熱辣辣,幾好食。

2020-11-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2020-11-24 4417 views
N年前黎過呢間S2 Kitchen。今日經過石板街,心思思想食日本菜,不如就再食下啦。餐廳入口位於石板街斜路,入面非常的骰,不過重點係食物。呢度好似一間日式居酒屋,餐牌有沙律,佐酒小食,刺身壽司,卷物,爐端燒,飯麵,一品料理,甜品等等。牆上餐牌都有其他廚師推介同精選可選擇。每枱有支消毒搓手液,令人安心用。黑松露北海道帆立貝野菜沙律 $91+10%北海道帆立貝有4塊,切得厚度適中,新鮮味美。上面舖上黑松露醬,好香黑松露味,同帆立貝一齊食好夾!沙律菜新鮮,配上少少酸嘅沙律汁食,上面撒上d白芝麻同蟹籽,清新開胃。芝士魚餅 $48+10%一客四件,魚餅超彈牙,煎得外皮香脆,中間芝士流心,配埋面頭既沙律醬一齊食,一d都唔乾,下面仲配有沙律菜。好味!芝麻雞翼 $38+10% 一隻外皮香脆,雖然有少少燶,但係脆到連骨都可以咬開,如果芝麻味重d仲正。蟹籽露荀明太子炒飯 $158+10%呢個炒飯炒得好乾身,驚喜地加左好多黑松露,好香。露荀好新鮮,加左蟹籽增添咬口,新鮮熱辣呈上,唔錯既一道炒飯。今次試唔到名物海膽杯同刺身壽司,好可惜。

餐廳入口位於石板街斜路,入面非常的骰,不過重點係食物。

牆上餐牌都有其他廚師推介同精選可選擇。

每枱有支消毒搓手液,令人安心用。
黑松露北海道帆立貝野菜沙律

黑松露北海道帆立貝野菜沙律 $91+10%

芝士魚餅

芝士魚餅 $48+10%

芝麻雞翼 $38+10% 一隻

蟹籽露荀明太子炒飯 $158+10%

今次試唔到名物海膽杯同刺身壽司,好可惜。
2020-11-24
黑松露北海道帆立貝野菜沙律
芝士魚餅
2020-11-21 257 views
今日同朋友嚟到中環度行街,我同朋友就過嚟試吓依間位於中環嘅s2 kitchen,呢間餐廳嘅地理位置超級方便,去到香港仔站,一落行冇幾耐就到,估唔到中環都有咁高質嘅日本居酒屋!🤩🤟🏻而且依度嘅餐廳服務員態度超級好,咁就食得安心啦😻我同朋友大約夜晚六點左右嚟到,叫咗好幾樣嘢食,食到超級飽啊!Special海膽杯依度嘅海膽超級推介,勁鮮甜,同去日本食到嘅味道完全一樣!芝麻雞翼對於好鍾意食雞翼嘅我來講,一定要過嚟呢度試吓,上邊仲加咗好多芝麻,口感食落去超級夾,而且雞肉極度鮮嫩多汁,正!黑松露凡立貝沙律🥗呢個來做前菜一流,勁新鮮,fresh!!!!!!!明太子炒飯 呢個亦都係超級推介呀,飯粒粒粒炒得乾爽軟燸燸

而且依度嘅餐廳服務員態度超級好,咁就食得安心啦😻

Special海膽杯
依度嘅海膽超級推介,勁鮮甜,同去日本食到嘅味道完全一樣!

黑松露凡立貝沙律🥗
呢個來做前菜一流,勁新鮮,fresh!!!!!!!

明太子炒飯
呢個亦都係超級推介呀,飯粒粒粒炒得乾爽軟燸燸

2020-11-21 278 views
預約7:30 dinner, 7:45都未有枱,到有枱時又俾左 book 7:45既,都算啦,我話我book 7:30架喎,你地抄底我電話,有枱打俾我啦,點知佢話今晚好full 呀⋯⋯我都知full, 如果唔係我洗鬼book 枱咩!最後等左一個鐘都冇call back, 係成晚都冇再call back! 慶祝紀念日搞到一肚氣,永世blacklist, 你幾黃幾好食都冇用,竟然一句sor 都冇!
2020-11-18 269 views
位處石板街的日式小店,見到好多人推介,試試先~種類好豐富,原來仲有Omakase,下次試~推薦食物~價錢合理~日本蕃茄野菜沙律($91)清新蕃茄,配上生菜、蟹肉、沙律醋,refreshing~份量十足,醬汁相當驚喜芝士魚餅($48)必試小食~新鮮魚肉中間夾住流心芝士,外層塗上沙律醬,惹味~芝麻雞翼($38一隻)外層炸至金黃色,內層雞肉仍然保留到肉質原來的juicy~出色炸物蟹籽蘆筍明太子炒飯($158)份量十分,用料新鮮,特別係蘆筍,完全無渣~推薦
位處石板街的日式小店,見到好多人推介,試試先~

種類好豐富,原來仲有Omakase,下次試~

推薦食物~價錢合理~

日本蕃茄野菜沙律($91)

芝士魚餅($48)
必試小食~新鮮魚肉中間夾住流心芝士,外層塗上沙律醬,惹味~

芝麻雞翼($38一隻)

蟹籽蘆筍明太子炒飯($158)
份量十分,用料新鮮,特別係蘆筍,完全無渣~推薦
2020-11-18
2020-11-18 222 views
係中環既日式居酒屋🏮幾年前已經試過佢嘅海膽杯,今次返嚟再試吓新野😇-特色海膽杯一人份的刺身海膽杯,有三文魚籽/油甘魚/海膽/牡丹蝦/吞拿魚蓉等等~刺身新鮮肥美😍一個人獨享剛剛好🤣-芝麻雞翼雞翼新鮮炸起,炸粉吾會太厚 ,吾會太油膩 ,幾好食😋-黑松露帆立貝野菜沙律沙律菜10分新鮮,採用黑醋,味道好清新,而且仲有蟹籽同黑松露,好香口,帆立貝刺身好肥美好鮮甜😍-蟹籽露荀明太子炒飯炒飯炒得乾身,而且啖啖都有明太子同蟹籽粒,仲有爽脆露荀,口感豐富😇

特色海膽杯

芝麻雞翼

雞翼新鮮炸起,炸粉吾會太厚 ,吾會太油膩 ,幾好食😋
黑松露帆立貝野菜沙律