RUE DU LIBAN

2025-08-05 175 views
有個人佢鍾意跳肚皮舞,中意食中東菜,中意藍色,仲要識少少法文。無錯,果個正是本小姐我😂佐敦呢間黎巴嫩餐廳一次過就滿足哂我咁多個愛好,Rue du Liban既法文意思指Lebanon Street 。Lebanese Style Chicken Roll 黎巴嫩雞肉卷用上雞髀肉捲起黎巴嫩飯和雜錦堅果,雅緻的造型和味道,貫徹黎巴嫩優雅的風格,適合初嚐中東菜/尚未接受到濃烈香料味的人士。雞腿肉、雜錦堅果、黎巴嫩飯是於長身的米中加入細麵碎,烹調時用上牛油或橄欖油。跟其他中東國家的飯稍有不同,充滿特色。Beef Shawarma 中東式嘅芝麻醬,當然日式嘅胡麻醬完全不同。隨牛肉沙威瑪另外送上的芝麻醬好像是這個飯的靈魂,令個飯生色不少,所以提提大家食飯前一定要先落醬。有種熟悉但層次感不同的酸味,這才是我很喜歡的中東味!Lebanese French Toast 黎巴嫩法式多士甜品中必點這款!熱烘烘的多士香氣撲鼻,多士外脆內軟。甜品當然少不了充滿中東色彩的開心果碎同番石榴籽。多士份量頗大,建議二人happy share。如果係慶祝生日的話,我見店家好似可以放生日牌~

無錯,果個正是本小姐我😂

Beef Shawarma
中東式嘅芝麻醬,當然日式嘅胡麻醬完全不同。

有種熟悉但層次感不同的酸味,這才是我很喜歡的中東味!

Lebanese French Toast 黎巴嫩法式多士

甜品中必點這款!熱烘烘的多士香氣撲鼻,多士外脆內軟。

甜品當然少不了充滿中東色彩的開心果碎同番石榴籽。

Type of Meal
Dinner
2025-03-09 4160 views
中午時分,相約了膳尚宮食午飯,蛇年首次見面,想揾間大家又未試過,又好傾計的地方,於是就選了吃黎巴嫩菜。首次到來,膳尚宮話一個吃牛,一個吃魚,分散投資,大家些牙少少⋯⋯是日餐湯:波菜忌廉湯~打得杰身,香濃嫩滑,熱騰騰,滋味濃厚。黎巴嫰磨菇汁煮牛肉~Mezze Selection:好似Cream 咁嘅形態的是鷹嘴豆蓉,而紅色那粒就是加入了紅菜頭的鷹嘴豆蓉,各據特色。另一旁的便是薄脆紅石榴醬沙律,酸酸甜甜幾醒胃,而啡色那粒是炸鷹嘴豆餅。老實說,對筆者來說,唔睇餐牌,真是分辨不到⋯⋯主菜便是磨菇汁煮牛肉配上飯及兩片薄餅,都幾飽肚。黎巴嫩芝麻醬烤盲鰽~前菜所有圍盆都是一樣,只是放在碟內中央位置不同。肉質未算嫩滑,但芝麻醬又很惹味。米布甸大家都很喜歡這甜品,米味香濃又唔算太甜,落了點點的玉桂粉,惹人討好。當日和咖啡很夾檔。整體來說:午餐無論你選那一個主菜,外貌都是差不多,金色碟盆,擺盆都是一樣,只是主菜部分位置更改,所以當店員端上枱時候,細心看才知道是那份主菜。甜品的米布甸,給你一個良好的印象。新的一年新氣象,吃黎巴嫩菜,喜慶洋洋。

是日餐湯:波菜忌廉湯~
打得杰身,香濃嫩滑,熱騰騰,滋味濃厚。

黎巴嫰磨菇汁煮牛肉~
Mezze Selection:
老實說,對筆者來說,唔睇餐牌,真是分辨不到⋯⋯

主菜便是磨菇汁煮牛肉配上飯及兩片薄餅,都幾飽肚。

黎巴嫩芝麻醬烤盲鰽~
前菜所有圍盆都是一樣,只是放在碟內中央位置不同。

肉質未算嫩滑,但芝麻醬又很惹味。

米布甸
當日和咖啡很夾檔。

整體來說:
甜品的米布甸,給你一個良好的印象。
新的一年新氣象,吃黎巴嫩菜,喜慶洋洋。

2025-02-06
$171 (Lunch)
  • RICE PUDDING
[✨尖沙咀 RUE DU LIBAN•異國情調黎巴嫩餐廳🥂 ]🥂松露鷹嘴豆蓉 $108首先上桌的是松露鷹嘴豆蓉。這道菜品非常精緻,搭配著焗熱了的薄餅和脆片。鷹嘴豆口感綿密與松露十分配合。🥂蕃茄香草釀茄子 $168擺盤精緻吸引,色彩繽紛,讓人食指大動。茄子外焦裡嫩,融入了蕃茄的酸甜與香草的芬芳,每一口都充滿層次感。此道菜不僅美味,也非常健康,非常適合素食者或喜愛輕食的朋友。🥂牛肉沙威瑪配米飯 $188最後是牛肉沙威瑪配米飯,分量十足,肉質鮮嫩多汁,配上香料的獨特風味,令人回味無窮。米飯更吸收了肉汁的精華,是肉食者的享受。————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳風格獨特,環境雅緻而舒適,燈光柔和,讓人感到放鬆。餐廳內的裝飾以自然元素為主,綠色植物點綴四周,營造出一種既溫暖又時尚的氛圍。食物方面無論是前菜還是主菜,都讓人驚艷,值得推薦!!📍RUE DU LIBAN (尖沙咀)🏠尖沙咀山林道22-26號地下A號舖

🥂松露鷹嘴豆蓉 $108

🥂蕃茄香草釀茄子 $168

🥂牛肉沙威瑪配米飯 $188

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍RUE DU LIBAN (尖沙咀)
🏠尖沙咀山林道22-26號地下A號舖
2025-07-19 798 views
中東菜在香港本來就較為非主流🎃黎巴嫩菜相信更加不是大眾聚餐的首選👀但這次光顧的黎巴嫩餐廳環境舒適,食物有驚喜有水準,是偶爾想轉換新口味的好選擇🤠———————————————————————作為中東最常用的食材,鷹嘴豆的烹調方式可說是千變萬化🥳在這道經典冷盤中,鷹嘴豆蓉與橄欖油混合,質感非常幼滑😋在沒有太多的調味下,豆味香濃😚配搭的皮搭餅口感鬆軟,同樣有水準👍🏻看似獵奇的乳酪拌飯味道出乎意料地舒服🤗乳酪醬微酸開胃,與其他食材混合後並無任何違和感🫶🏻蝦仁雖與金沙(翻譯問題?😂)毫無關連但隻數非常足料😍肉質爽彈,配上松子仁及鷹嘴豆碎,整個菜式層次豐富😋牛肉份量非常多🐮香料味道十分濃郁,配搭酸瓜、洋蔥等蔬菜口感更為豐富🙂但整體味道方面就較為單一,容易感到悶膩😗在眾多道菜中香料味道最為強烈💥燒烤香氣亦同樣濃郁🔥但羊肉獨有的騷味就相對較少🥲令人較為失望🥺另外菜式雖然名為羊肉餅,但餅皮卻只有墊底的一小片🤏🏻反而有一大份米飯在旁🍚令我甚為不解😅———————————————————————黎巴嫩菜的食材配搭與烹調方式令我甚為欣賞🫰🏻如吃厭了平常的中西日韓台菜的話,相對值得一試😆
———————————————————————

Classic Hummus 經典鷹嘴豆蓉
Shrimp Fatteh 金沙蝦乳酪拌飯
Beef Shawarma 牛肉沙威瑪
2025-04-26 2778 views
不論味道,服務或環境,方方面面都唔錯既餐廳。一開始怕食唔慣黎巴嫩菜,結果喜出望外 ,每一道菜都好好食。環境好安靜,坐得唔會太逼。我鍾意佢一道菜食完先會再上下一道菜,唔會搞到成檯都係,要就住就住黎食。職員服務都好好,唔會太忙,有需要既時候都隨時有人係身邊幫到你。食物擺盤好靚,味道都好好。之前好怕食唔慣,點知每一道菜都好啱口味。尤其係芝士,以前一般食到一半都會覺得膩,但黎個搭配得好好,食晒都完全唔覺得膩。整體係好唔錯既一間餐廳。
不論味道,服務或環境,方方面面都唔錯既餐廳。

一開始怕食唔慣黎巴嫩菜,結果喜出望外 ,每一道菜都好好食。

整體係好唔錯既一間餐廳。
慢煮牛肋條
黎巴嫩法式西多士
2025-04-26
$516 (Dinner)
慢煮牛肋條
黎巴嫩法式西多士
2025-04-04 2689 views
前盤是凍、熱兩款的芝士,芝士控非常滿足。主食選了三款菜,一海鮮、兩羊,醬汁好味。餐廳還提供生日牌和蠟燭放在甜品上,來慶祝生日:食物質素喎服務態度都非常好,值得推薦。
前盤是凍、熱兩款的芝士,芝士控非常滿足。

主食選了三款菜,一海鮮、兩羊,醬汁好味。

餐廳還提供生日牌和蠟燭放在甜品上,來慶祝生日:

食物質素喎服務態度都非常好,值得推薦。

2025-04-04 2181 views
成日食中西日韓法 餐廳 食到悶悶地, 上Openrice 搵到間特色餐廳 - RUE DU LIBAN 呢間餐廳 主打 黎巴嫩菜同阿拉伯菜, 據我所知中東菜係香料比較重同濃味,試試佢  餐廳 既環境好舒服 ,天花板放滿不同顏色干花干草佈置好靚叫左2杯野食~ 一杯啤酒,一杯係店員推介 熱情果既無酒精mocktail 叫左1個前菜+2個主菜+1個甜品前菜叫左Classic Hummus 鷹咀豆蓉  鷹咀豆蓉好cream  配左脆脆栗米片, 熱既白色包,口感類似 食刈包既包,軟棉棉, 仲有薄薄既印度烤餅配 鷹咀豆蓉都有唔同既口感, 好好食主食方面個招牌慢煮牛肋條 牛肋條 好淋又入味呢部分有少少肥膏,入口即溶薯蓉好滑~ 加埋肉汁好好食 下一個主菜係傳統烤阿拉伯牛肉串配印度米牛肉串係用阿拉伯 香料 醃製, 食得出有香料又唔會蓋左牛既味道傳統印度米係偏硬, 唔同我地平時食開既泰國米,呢個既梗度整得岩岩好建議呢個要牛+飯+醬一啖一齊食,口感上好balance 同埋好夾到主角身場~~~~ 甜品想試下Rice Pudding  又想試下Baklava最後問左職員有咩好推介同埋Rice Pudding 同

餐廳 既環境好舒服 ,天花板放滿不同顏色干花干草佈置好靚

叫左1個前菜+2個主菜+1個甜品

Classic Hummus 鷹咀豆蓉

主食方面個招牌慢煮牛肋條
 牛肋條 好淋又入味
招牌慢煮牛肋條

呢部分有少少肥膏,入口即溶

薯蓉好滑~ 加埋肉汁好好食

下一個主菜係傳統烤阿拉伯牛肉串配印度米
傳統炸阿拉伯牛肉串配印度米

到主角身場~~~~ 甜品

想試下Rice Pudding  又想試下Baklava

最後問左職員有咩好推介同埋Rice Pudding 同Baklava邊個冇咁甜
職員話對佢地本地人黎講Rice Pudding 同Baklava甜度係岩岩好,但對外國人黎講會比較甜

職員推介左呢個黎巴嫩法式吐司
黎巴嫩法式吐司

黎巴嫩法式吐司呢個不得了!!!!

上面有好輕身既cream , 面包面有一層開心果醬, 中間一層yoga ,仲有開心果碎同石榴
黎巴嫩法式吐司

開心果醬 好濃加yoga 仲有外脆內軟既french toast一齊食 ~WOW!!!滿足

一定會再過黎試埋其他
2025-03-28
$480 (Dinner)
Classic Hummus 鷹咀豆蓉
傳統炸阿拉伯牛肉串配印度米
  • 黎巴嫩法式吐司;
  • 招牌慢煮牛肋條;
  • 傳統烤阿拉伯牛肉串配印度米
2025-03-13 2929 views
黎巴嫩菜真的第一次吃~居然有驚喜,下次可以再來吃!環境很chill 很適合和朋友聚會聊天。🧀香烤哈羅米芝士🍗黎巴嫩雞肉卷🐑招牌慢煮羊腿煲前菜的芝士很好吃!配了無花果,石榴糖蜜,甜甜的但是不會過甜,想不到和芝士挺配的!這個雞肉卷一眼就看上了,很特別,雞肉裡面包著米飯。裡面還有一點不同的堅果,口感豐富!米飯很入味,如果要說就是雞沒有想象中那麼嫩。羊腿煲,上面有一層餅皮,裡面有非常容易脫骨的羊腿,裡面的薯蓉超好吃,好像加了一點黑松露,很香!!!

🧀香烤哈羅米芝士
🍗黎巴嫩雞肉卷
🐑招牌慢煮羊腿煲

2025-01-25 3621 views
有新鮮感的菜式,服務員有禮熱誠,餐具整潔,店內環境佈置美觀,價錢屬於中上,但食品質素物有所值,尤其推介 lamb shank、grilled octopus等,美味!值得再次光顧。
2025-01-01 4178 views
2025伊始,帶老父慶祝新年,一起試新嘢-黎巴嫰菜👍🏻結果出人意外的好味。烤八爪魚,香稔,老人家都咬到;烤芝士口感同印度芝士差不多但芝士香味極濃,佐紅石榴及無花果,同芝士咸香出奇地夾;鷹嘴豆hummus 配pita 是大俠最愛,-滴也沒剩;節日限定開心果脆皮羊架,肉嫰juice. 甜品是蜂蜜芝士餅,香脆可口。好滿意。
2024-11-13 6947 views
真係估唔到會有咗咁出色嘅中東菜。我已經唔係第一次去,每次店員都會甜心介紹食物。仲提意我哋食野啲程序。雖然未必跟晒但呢個行為我覺得很窩心。證明佢想客人了解多啲自己國家啲食物文化。食物又大件又好食,唔好睇價錢就覺得好貴 。真心希望香港有多啲呢種服務,唔好搞到唔想做生意咁。All the food and service is so good and it'll be a fantastic meal to try either for lunch or dinner. Service was so good and they explained the food culture to us. This ks is seriously a good recommendation. Both lunch and dinner has big portions, taste is great as well
2024-11-07 6552 views
我是第一次來這餐廳午餐份量十分足,相信男士也會吃飽湯是豆湯,但我彷彿在渴羊湯,不知道為什麼。問了職員,沒有羊,但有臊味主菜,我選了魚,我覺得可以,魚不算老烤紅椒核桃蓉好味,我喜歡吃澱粉質,推介餅。我最喜歡有新鮮沙律!甜品沒有過分甜,質感不錯。總結,可以一試,環境舒服,職員會適當地介紹菜式
我是第一次來這餐廳午餐
份量十分足,相信男士也會吃飽
主菜,我選了魚,我覺得可以,魚不算老
甜品沒有過分甜,質感不錯。
總結,可以一試,環境舒服,職員會適當地介紹菜式
豆湯
Rice  pudding
Rice  pudding
2024-10-18 7425 views
上星期去咗食黎巴嫩菜!濃味嘢一直係大部份肥人至愛,我當然唔會例外😆最重要係連我唔肥嘅偏食老公都讚好味,尤其是個羊肉串,有羊味但唔會太羶,加埋墊喺底嗰塊餅皮同配料一齊食,真係好令人回味!我一定會返去encore🤤另外仲點咗地中海慢燉牛肋骨+乳酪雞飯。睇相以為份量好少,點知食完呢三樣嘢,已經叫唔到甜品😅因為實在太飽,連啲飯都食唔晒!人老咗,即使再肥,食量都冇以前咁大🥲牛肋骨好林好入味,個飯就唔係人人啱口味,我覺得幾好幾特別,我老公就唔鍾意有乳酪,見佢平日都有食乳酪,點知原來加落啲飯度,佢唔鍾意食嘅,總之叫第二款雞飯啦🥹呢間舖頭唔單止嘢好食,裝修亦好啱打卡,成個天花板都係花花裝飾,燈、杯碟連座位都好有地中海特色!餐廳職員亦都有禮貌,服務唔錯!下次要同多啲朋友再返去試多啲唔同嘅菜式🤭好味指數 😋😋😋😋回頭指數 🤩🤩🤩🤩

好味指數 😋😋😋😋
回頭指數 🤩🤩🤩🤩
2024-10-06
$420 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • Lamb kofta
  • 地中海慢燉牛肋骨
尖沙咀 │ 初嘗異國黎巴嫩餐廳💐🧚🏻‍♀️自費初次嘗試這種異國菜🕵️🕵️🕵️一起去看看好不好吃單點✽ Arabic mint tea薄荷茶 $68✽ Moutabal 茄子蓉 $94✽ Beef Short Ribs 地中海慢燉牛肋骨 $258✽ Kunefe蜂蜜芝士焦糖餅 $128✽ French toastwith brioche黎巴嫩法式多士 $98餐廳的環境非常美,充滿異國風情💐打卡able🤣侍應熱情地主動幫手拍照❤️‍🔥(拍得好不好就另一回事呢😹)食物質素不錯,印象最深刻的是燉牛肋骨 。肉質超級超級軟嫩‼️經過慢燉後充滿肉汁,配上地中海香料,風味獨特。麵包熱騰騰非常可口。兩個甜品雖然偏甜,但仍然可以試一下😅打卡的話必須叫薄荷茶🙂‍↕️👐🏻無論是情侶約會、朋友聚餐或家庭聚餐,都是一個不錯的選擇。價格合理🧚🏻‍♂️🧚🏻‍♂️食物味道: 8/10性價比: 8/10打卡指數: 9/10價格:約$300-400pp ✽可訂位⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ 📌INFORUE DU LIBAN @ruedulibanhk 地址:尖沙咀山林道22-26號地下A號舖⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰
尖沙咀 │ 初嘗異國黎巴嫩餐廳💐🧚🏻‍♀️

📌INFO
RUE DU LIBAN @ruedulibanhk
地址:尖沙咀山林道22-26號地下A號舖

⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰

$300 (Lunch)
  • 地中海慢燉牛肋骨
  • 茄子蓉
2024-09-11 4621 views
呢日weekend約frd食lunch, 突然見首頁推間黎巴嫩嘢 幾新奇就try try, 本身係見有個lunch set幾扺 但weekend無咗 可能weekday先做單叫都幾貴, 我哋兩個女仔食量唔大, 叫咗個main 慢煮羊腿 都幾大份, 估計係即叫即整, 都等咗一段時間先上到, 趕時間唔建議食呢間, 我哋都想chill住吹水所以無所謂個羊真係好淋, 有刀叉一切就甩骨, 一啲都唔騷, 話食緊嘅唔係羊肉我都信lol 個汁好好味, 薯蓉都香, 本身我仲驚如果係豆蓉可能唔啱口味之後叫多個甜品, 蜂蜜芝士脆餅咁上下嘅東東, 有驚喜。上到黎望真啲覺得好似糖醋麵😂 但叉落去外面好鬆脆之餘 入邊係拉絲mozzarella cheese, 幾好食 推薦一試

• 蜂蜜芝士焦糖餅