灣仔的士界名物果然有啲料到,薄脆雞皮嫩滑爆汁燒春雞,值得去會一會佢🫡!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🐤 脆皮燒春雞 HK$88・味道:漏晒雞汁嘅熱辣辣出煙燒雞( º﹃º )!外皮脆到一督就散開,當薯片食XD,入面啲雞好嫩滑好香,淨食雞肉就冇乜味嘅,配埋豉油脆雞皮就啱啱好,唔使點咩淮鹽or酸辣醬。配舊式茶記曲薯,唔知點解係覺得脆啲香口啲🤤・口感:外皮乾身薄脆,入面嫩滑爆晒雞汁,冇得唔好食啦!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:去食啦!!!!!!!!!!!!!好食!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🐤 脆皮燒春雞 HK$88
・口感:外皮乾身薄脆,入面嫩滑爆晒雞汁,冇得唔好食啦!

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:去食啦!!!!!!!!!!!!!好食!

2024-02-17
$88 (Lunch)
2024-04-08 0 views
呢度嘅燒春雞永遠都唔會令你失望, 幾夜嚟到灣仔都總會有嘢食, 而且價錢真係相當親民咁嘅質素先收得個幾十蚊真係好抵, 除咗好味之外真係可以話佢快靚正, 落完單之後幾分鐘就出爐😉
2024-04-06 0 views
薔紅Rose Kitchen上次與小絲吃完chicken factory的烤雞後意猶未盡,那就再找找烤雞吃。這間小絲推介的名叫薔紅的港式茶餐廳,住新界的我從來未聽聞過。聽小絲介紹是一間賣烤雞很出名的老字號店。入到餐廳裡真的有點古舊的感覺,尤其是水吧上邊的打橫一排的食物相片燈箱非常有80年代的風格。假日的下午,已全場客人,很幸運剛好有坐窗邊卡的客人離開,我們就順利坐到這個可以望到出邊街景的坐位。雖然餐廳是有下午茶餐,但我們一心是來吃烤雞的,所以都不作考慮,每人一份烤雞餐。燒春雞(半隻)+配菜+凍飲=$98目測烤雞很大隻,到開始食時又不是想像中大隻。雞的質數不錯,肉不會很鞋。而且是即叫即炸的,吃的時候很熱手。雞皮炸得薄而脆,雞肉味道偏淡,可以伴泰式辣醬和椒鹽吃。因為吃這隻大雞刀叉都不及手撕來得方便,所以餐廳很細心給了一次性手套。除了烤雞還有配菜,我們點了薯條同意粉。薯條是傳統茶餐廳的粗波浪紋薯條,意粉是傳統茶餐廳的茄汁意粉,不過有點碎。這完這烤雞是很滿足,若晚餐這價錢還可以,午餐的話就有點貴。阿偉食價:很有舊式風味的餐廳,味道都很舊式,除了招牌烤雞,還有其他食物,可以再試的餐廳。推介指數:
薔紅Rose Kitchen

燒春雞(半隻)+配菜+凍飲=$98
除了烤雞還有配菜,我們點了薯條同意粉。
這完這烤雞是很滿足,若晚餐這價錢還可以,午餐的話就有點貴。

推介指數:7/10
2024-03-28 384 views
建議:如果對拆雞無咩信心,可以加3️⃣蚊揀斬件。不過自己撕係有風味好多既 😂 見到啲雞油標出嚟,真係嘩嘩聲。連隔離枱見到,都即刻加單叫多咗一客😎如果你都鍾意食#炸子雞 ,可以去試試#薔紅燒雞 止癮。因為唔洗等大時大節去酒樓都可以係樓上餐廳獨佔半隻#脆皮燒春雞 都係難得既機會🐓薔紅其實都真係幾人氣,不論係午市定晚市一樣咁多人。所以如果要講灣仔燒雞,大家都會諗起薔紅。而講起薔紅就一定會係食燒雞 😌今次試左:▫️脆皮燒春雞 HK$88 (午市晚市同價)價錢上唔可以話平,亦唔算係太貴。半隻雞再可以揀配:薯條、白飯、蕃茄意粉同薯仔沙律;例湯同飲品就另計🍹 落完單侍應會比定手套、濕紙巾同茄汁。大概5️⃣分鐘左右已經上枱,雞件算係夠熱,不過對上一次午市嚟直頭熱到有煙出😂 整體味道正,就咁切開少少已經超多汁,雞胸食落都唔會太嚡,不過調味就唔夠均勻,有啲位置會偏咸。

今次試左:
▫️脆皮燒春雞 HK$88 (午市晚市同價)

2024-03-22 323 views
食物:4/5 環境:4/5 服務:5/5 性價比:4/5 講起灣食有咩必食一定係薔紅,無論你未試過、去開灣仔諗諗到食乜、夜晚冇野食等等,都會第1時間諗起呢間野食物:最最最多人叫係炸子雞,的確做得起招牌菜,熱辣辣上,肉都頗嫩,配埋泰式辣醬同椒鹽更有風味。另一個豬手都大份,但比起炸子雞稍為遜色。如果1人去就必叫炸子雞。環境:正常餐廳格局,預左迫少少,冇咩好講服務:服務出奇地好,落單快,上菜快。望落侍應數量都多,冇話得幾丁友要不斷跑全場,良心茶廳!性價比:價錢100樓下,份量大,出品幾好,未試過既絕對可以一試。
食物:4/5
環境:4/5
服務:5/5
性價比:4/5

環境:正常餐廳格局,預左迫少少,冇咩好講
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-03-12 746 views
灣仔名物薔紅嘅脆皮燒春雞你有冇試過呢?🥰一試便會愛上❣️脆皮燒春雞 $88差唔多每次幫襯薔紅都係叫脆皮燒春雞🍗可以揀白飯、茄汁意粉、薯仔沙律、炸薯條✨我最鍾意嘅係炸薯條🍟薔紅用嘅係粗曲薯條,炸得香脆😆落單之後店員會派手套同埋濕紙巾俾食客,方便撕開隻燒春雞🐥我最愛嘅燒春雞真係無得輸🥹皮燒到十分之脆薄,雞肉食落又嫩又juicy🤪仲可以蘸椒鹽或者泰式辣醬一齊食添~個人覺得原汁原味最正🙈留意返lunch hour人流比較多,要早啲去拎位啊🙌🏻
灣仔名物薔紅嘅脆皮燒春雞你有冇試過呢?🥰一試便會愛上❣️

脆皮燒春雞 $88

脆皮燒春雞

落單之後店員會派手套同埋濕紙巾俾食客,方便撕開隻燒春雞🐥

留意返lunch hour人流比較多,要早啲去拎位啊🙌🏻
2024-03-11 572 views
晚餐食唔飽,再轉戰灣仔依間食燒春雞叫左一份燒春雞加薯條估唔到都好大隻薯條都係平時食開咁,冇咩特別,最出色嘅係成支蕃茄汁放喺枱度,鍾意食茄汁嘅,我就可以唧多啲都唔怕有埋手套🧤就唔怕食污糟隻手雞髀食落皮脆肉嫩食肉獸最愛,啖啖肉食到雞胸嘅位,仲可以點椒鹽或者泰式辣醬乾炒牛肉河粉好出色,鑊氣味好足炒得好好食!牛肉嘅量都幾多,河粉炒得唔會好油,味道啱啱好鹹魚煎肉餅鹹魚味唔係好突出,不過不失嘢飲同普通茶餐廳差唔多,都係咁好飲唔使服務費,都幾抵食
晚餐食唔飽,再轉戰灣仔依間食燒春雞

叫左一份燒春雞加薯條
估唔到都好大隻

有埋手套🧤就唔怕食污糟隻手

雞髀食落皮脆肉嫩
食肉獸最愛,啖啖肉

食到雞胸嘅位,仲可以點椒鹽或者泰式辣醬

乾炒牛肉河粉好出色,鑊氣味好足
炒得好好食!牛肉嘅量都幾多,河粉炒得唔會好油,味道啱啱好

乾炒牛河

鹹魚煎肉餅
鹹魚味唔係好突出,不過不失
鹹魚煎肉餅

嘢飲同普通茶餐廳差唔多,都係咁好飲

柚子茶+涼粉奶茶冰

唔使服務費,都幾抵食

乾炒牛河
柚子茶+涼粉奶茶冰
  • 燒春雞配薯條
2024-03-02 543 views
味道還可以,價錢也算適中,但招待的員工的態度非常惡劣,態度極差,並不尊重客人,語氣勁差,使你未吃之前已經很生氣了心情也不好😡,我們是個客人為什麼還要受這些氣呢?
2024-03-01 711 views
同朋友行街行到肚餓,帶我過黎食下午茶,話呢間燒春雞好好食好出名。黎到樓下發現8、9年前係附近返工都有食過呢間餐廳😂入到去見好多人都食燒春雞,我同朋友都唔例外,我就配意粉加凍檸茶。出餐都非常快,好快就有得食餐廳有提供膠手套,隻雞熱到辣手😂另外又比左甜辣醬同淮鹽黎點,所以唔會好易食到厭。隻雞熱辣辣又嫩又多汁,配埋個意粉勁飽,晚餐都唔洗食😂埋單$98,下午茶黎講唔平,但有半隻雞又有意粉,所以食到好滿足好滿意🤣

2024-03-01 473 views
灣仔名物「薔紅」,一講到「薔紅」自自然然會諗到最出名既招牌脆皮燒春雞🔥🔥🔥 無論係中午定夜晚都超多人排隊🤣真係不得了⭐脆皮燒春雞配薯條絕對唔係非一般既燒春雞,皮脆肉嫩又Juicy🤤仲可以揀配飯、意粉、薯條、薯仔沙律,好多選擇! 最重要係差唔多枱枱都會叫燒春雞食🤣一黎到就會俾埋手套同濕紙巾,方便用手撕開隻雞🤣大家唔駛怕羞斯文食,個個都係會用手撕開黎食架😆 用刀叉真係好D難搞。燒春雞一出黎係熱辣辣,要小心撕開隻雞,會有超多熱油流出黎,小心燙親隻手🙈 一口咬落去雞皮好薄好脆,雞肉直頭係有汁流出黎,超嫩滑😍會跟椒鹽同泰式辣醬一齊上,簡直同燒春雞絕配👍🏻 真係食到舔舔脷🤤⭐豬扒包拼肉醬意粉豬扒包外層香脆,炸得乾身唔油膩👍🏻值得讚肉醬意粉,新鮮蕃茄肉醬意粉開胃得黎,食落又濃郁同帶少少甜,加埋意粉韌度剛剛好😄⭐乾炒牛河乾炒牛河既牛肉比想像中多,唔係孤寒得一兩件咁少絕對係邪惡既食物

⭐脆皮燒春雞配薯條
絕對唔係非一般既燒春雞,皮脆肉嫩又Juicy🤤
一黎到就會俾埋手套同濕紙巾,方便用手撕開隻雞🤣
⭐豬扒包拼肉醬意粉
豬扒包外層香脆,炸得乾身唔油膩👍🏻
⭐乾炒牛河
乾炒牛河既牛肉比想像中多,唔係孤寒得一兩件咁少
絕對係邪惡既食物
2024-02-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2024-02-21 573 views
要排隊的茶餐廳並不太多, 在樓上鋪又要排隊的就少之又少. 薔紅在灣仔是特別的存在, 說是茶餐廳, 提供的除了一般碟頭飯和扒類外, 也有很多意想不到的菜式. 單單是其燒春雞, 就變成這裏的名物, 除了大件抵食外, 其質素絕對不比一般酒樓的粵式炸子雞遜色. 雞皮酥脆, 雞肉嫩滑多汁, 而且醃得夠味, 沒有任何調味也夠惹味, 食法當然是雙手拿起, 盡情地撕咬.除了春雞外, 其牛腩也很不錯, 份量不少, 肉質爽彈多汁, 不會太肥也不會太乾, 秘製的麻辣汁麻度和辣度剛好, 送飯也很不錯, 半碟的菜甫也不是茶餐廳常見之物, 取代三色豆, 味道層次更為豐富. 避風塘豬手蒜粒夠多也夠惹味, 略嫌有點乾, 豬皮夠脆但可以在内裡更黏一點.

薔紅嘅燒雞絕對可以稱得上為灣仔名物皮脆肉嫩,非常之出名👍🏻 無論晏晝定係夜晚都會多人幫襯就知有幾好受歡迎😍燒雞跟餐有得揀飯、意粉、薯條,當時因為想食薯條,所以揀咗薯條🍟🤤 不過食完之後,我又唔建議大家揀薯條喎🫢 唔係因為佢個薯條唔好食,而係因為隻雞超級Juicy🤣 當你撕開隻雞嘅時候佢會爆曬啲汁,非常多而且之後仲會繼續有雞油流出,個量多到係會浸淋曬啲薯條,有啲浪費晒🤨
薔紅嘅燒雞絕對可以稱得上為灣仔名物
皮脆肉嫩,非常之出名👍🏻
無論晏晝定係夜晚都會多人幫襯就知有幾好受歡迎😍

2024-02-19 436 views
薔紅是一間懷舊的港式茶餐廳,這裏出名的是燒春雞,嚟到薔紅,一定要點佢哋嘅招牌菜,叫左二份燒春雞,下單後不用十分鐘就送到,一上枱已經聞到好香的氣味,心諗一定係即燒的佳品,店員更貼心派發袋袋(一次性手套),方便食客食雞。我第一次去嘗試駐名的炸雞,覺得唔係想像中咁好食,燒春雞半隻都幾大隻,撕開雞脾果陣(用手拿住食,好有風味),有好多雞油慢慢流下,很邪惡,令人垂涎欲滴,雞是脆皮,有滑嫩有較不滑嫩部分,佢有岩鹽同埋泰式辣醬可以點,不過我覺得唔點醬先最好味,因為本身隻雞味道偏鹹,所以唔駛點醬都好夠味。沙律就係平時茶餐廳嘅水準,所以我覺得唔錯幾好味。另外涼粉奶茶冰一般,茶味有點苦。麥精紅荳冰,紅豆起沙,飲落極為暢快。而我老公就話……好耐之前公司同事帶他第一次嚟食,佢覺得好驚艷,所以今次帶我嚟試下,老公仲話不經不覺已經加到$88半隻雞,加價了不少,仲要明顯feel到啲雞差左,燒雞比之前差了不少,皮有點濕不脆,肉冇乜味鞋口,味道退步了,佢仲話之後應該唔會嚟幫襯!餐廳環境比較懷舊,座位少少逼夾,冷氣充足,服務員都係上左年齡的叔叔,整體都OK

2024-01-07
Type of Meal
Tea
2024-01-31 952 views
如果喺香港想食燒春雞一定要來朝聖😍😍😍每次嚟親都唔會令你失望, 皮脆肉滑一咬勁多雞油, 又夠熱😋😋😋燒春雞配薯條簡直一流仲要係舊式波紋薯條🍟, 我覺得佢哋整啲嘢飲都唔差都好好飲我好鍾意佢哋嘅凍檸茶, 個茶底好好🫶🏻
如果喺香港想食燒春雞一定要來朝聖😍😍😍
燒春雞配薯條
燒春雞配薯條
  • 脆皮燒春雞
真係得燒春雞係好食,陣味食落有啲似乳鴿。企係員工態度惡劣,不時聽到串食客既語句,仲大大力飛本menu落枱,又好似趕時間咁,叫佢扮睇唔到,真係食住野都覺得心情唔好。