2010-09-08 13 views
我今日约左朋友去伊道食野,之前有個朋友話伊道D野食唔錯,所以就去試下。我地叫左個豬扒、豬扒好"林"唔"un"夠鬆軟,不過就比較乾身有肉味,如果厚身D會好味好多。個湯好濃郁又唔會太油唔錯!沙律全部蔬菜材料都好新鮮、個汁酸酸辣辣好開胃食落非常爽口好正。

我地叫左個豬扒、豬扒好"林"唔"un"夠鬆軟

吉列豬扒
2010-09-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
吉列豬扒
2010-09-05 2 views
星期五出街食飯, 本來諗住揀比較出名果間吉列丼, 因為可以順便行埋The One,不過因為朋友食過, 所以揀左o係isquare 呢間浪漫館橫浜,我20:00去到門口拎飛, 嘩, 廿張台之後先到我,果時朋友未到, 所以等下啦,到左20:40左右朋友到喇, 同時亦出奇地有位, 好開心我發覺等4人台會比較耐, 因為少d台, 反之2人台快好多,同埋好多人拎左飛唔見人, 所以好快到你入坐,入左即刻有人比針茶同比meun我地,我地揀左極品吉列豬扒定食 和 吉列廣島蠔配大蝦定食我朋友覺得今次的極品吉列豬扒定食 好食過吉列丼果間的同類定食,我就第一次食, 覺得好好食, 炸漿厚度適中, 好脆<豬扒有5件,麵豉湯一碗,一啖的酸椰茶,無限供應的白飯和生椰菜絲,仲有自己磨芝麻加吉列醬,同埋梅味的汁混以上的生椰菜絲食>至於吉列廣島蠔配大蝦定食, 蝦的炸漿剛剛好,夠薄,蠔的炸漿好厚,味道亦麻麻,有d失望,<蝦有2件,蠔有2件,麵豉湯一碗,一啖的酸椰茶,少少沙律醬,無限供應的白飯和生椰菜絲,有梅味的汁混以上的生椰菜絲食>價錢方面連埋加一每人食左hk$150左右,整體表現都ok, 如

我20:00去到門口拎飛, 嘩, 廿張台之後先到我,
果時朋友未到, 所以等下啦,
到左20:40左右朋友到喇, 同時亦出奇地有位, 好開心
我發覺等4人台會比較耐, 因為少d台, 反之2人台快好多,
同埋好多人拎左飛唔見人, 所以好快到你入坐,

入左即刻有人比針茶同比meun我地,
我地揀左極品吉列豬扒定食 和 吉列廣島蠔配大蝦定食

我就第一次食, 覺得好好食, 炸漿厚度適中, 好脆

仲有自己磨芝麻加吉列醬,同埋梅味的汁混以上的生椰菜絲食>

至於吉列廣島蠔配大蝦定食, 蝦的炸漿剛剛好,夠薄,
蠔的炸漿好厚,味道亦麻麻,有d失望,
無限供應的白飯和生椰菜絲,有梅味的汁混以上的生椰菜絲食>

價錢方面連埋加一每人食左hk$150左右,
整體表現都ok, 如果唔怕熱氣野, 可以一試架, 佢一d都唔油~
雖然白飯和生椰菜絲係任食, 不過我無加過, 因為太飽了~

食完之後去左The One睇吉列丼果間, 發覺佢地大份d, 貴d,
浪漫館橫浜就細碟d, 平d, 所以可因應自己食量去嘗試~
2010-09-03
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
Celebration
Anniversary
  • 炸蝦好味!
2010-08-25 3 views
吃過好幾間吉列店,一直未有機會試下這間,禮拜六過左黎isquare,一於試下。兩點幾,人不多,唔洗等。想食豬柳又想食豬扒,就要了豬柳三文治加個滑蛋豬扒飯。滑蛋豬扒飯有個前菜,原隻凍番茄配沙津,用上新鮮蕃茄,水準差不了。滑蛋飯幾大盒下,洋蔥甜甜地,好食,豬扒本身不錯,有水準的。豬柳三文治,很有驚喜,豬柳軟腍配埋個醬汁,來這裡,值得一試。服務幾好,以豬扒豬柳計,跟最近吃過的梅林不相伯仲,這裡的吉列有水準。

前菜
便當
滑蛋不錯
豬柳三文治好味
$100 (Lunch)
2010-08-22
來這個場看電影之後, 不走遠, 就在這裡吃完晚飯才離開.店子環境幾舒服, 選擇也是大路的那幾款, 就要回我們的心水.極品吉列豬扒定食 $128: 8分, 豬扒比較肥, 但肉質好靚, 有肉汁, 水準不俗.嚴選吉列廣島蠔定食 $140: 7分, 脆皮太厚, 吃落口好像啖啖脆皮, 蠔不夠肥美, 也比較細隻. 這個蠔, 還是Tonkichi的出色.蜂蜜綠茶雪糕芭菲 $40: 5分, 軟雪糕有冰粒, 溫度不對, 綠茶雪糕就幾濃郁, 底下有奇怪乳酪味道, 吃到底就要放棄. 蜂蜜味道只係來自蜂蜜蛋糕, 跟軟雪糕不能結合在一起.吃吉列始終還是最愛Tonkichi, 當然這裡的豬也係值得一吃.
來這個場看電影之後, 不走遠, 就在這裡吃完晚飯才離開.

堅持
堅持
當然要動手搞搞震
極品吉列豬扒定食
2010-08-20 2 views
最有印象的是那一個「手工爽」漢堡... (原名是「手工夾」)點解「夾」變左「爽」?話說之前去到店前, 我睇到「手工爽堡套餐」, 正在同朋友講點爽法呢? 朋友就話「手工夾」喎? 我話真係見到爽字喎? 咁當然係俾幾個朋友話我發雞盲啦, 再睇真D, 我知點解我睇到個爽字....原來係塊玻璃有條橫界, 折射之下就多左個影象, 睇落夾字就會變左爽字...自此, 每當我地話「幾時去爽呀?」就知係去呢度開飯結果上次因為去九公游完水, 去到已經9點幾, last order係10點, 為左唔好阻住人收工, 結果選擇下次, 即係今日再去過講返食野...掛住傾計同食, 都無影低相... 今日一行6人都係想試馳名吉列豬扒堡既心態, 所以清一色, 6個吉列豬扒堡, 再加6個新地...吉列豬扒手工夾堡, 塊麵包有烘過, 豬扒炸得外熱內軟, 配上日式燒汁, 好食 值得一提是服務態度殷切 (另送甜美笑容?), 店外的女僕很熱誠介紹它們的食物, (就算第一次空手離去都係一樣), 仲陪我地講笑「手工爽」, 店內的服務員很有禮貌地幫我地點餐, 奉上食物, 添茶, 感到很日式的服務下次試其他款色, 再為大家介紹

點解「夾」變左「爽」?

自此, 每當我地話「幾時去爽呀?」就知係去呢度開飯

講返食野...

下次試其他款色, 再為大家介紹
睇錯「手工爽」的原因...
正確名稱
2010-08-19
  • 吉列豬扒手工爽堡
2010-08-10
星期六同朋友睇完戲諗去邊度食飯,朋友本來話想去食烏冬的,但後來講開i square這個商場,佢就突然記起這裏有間食吉列既的日本餐廳,但又諗唔到叫咩名喎,後來我地就嚟左i square見到d廣告牌就知道係呢間啦.不用等位喎,但入面都幾多人在用餐了,我地三個人叫左兩個吉列定食再加小食一齊食呀,入座後有仕應在介紹招牌菜給我們,還說叫定食可免費添飯及椰菜呀,我地商量左一陣就叫左:在食物還未到時,仕應已給我們一支醋用來加落椰菜絲度食既,一支醬油用來加落自制芝麻度配吉列豬扒食既,一個碗,一支棒,一碗芝麻,首先要用棒將芝麻粒磨成粉狀,然後就加些醬油入去,一路磨芝麻發出好香的味道呀,呢個係正宗日本的食法呀.蕃茄沙律蕃茄原汁原味好鮮甜呀,切到細細件,方便入口同埋唔會好淋身,好爽口架吉列海鮮定食賣相都好吸引呀,有兩隻大蝦,一隻帶子及一隻蠔,一碗酸瓜,一碗沙律醬,一碗面豉湯,一碗白飯,吉列海鮮旁有一些椰菜絲,大蝦好好味喎,好鬆化,唔會覺得好油好滯口,蝦肉都好爽口架,好味道,面豉湯都好味及有些海帶及豆腐,足料呀.白飯軟淋淋真係超白色架,都好味架吉列豬扒定食這個賣相都好靚,豬扒都好好味架,亦係出面炸得好鬆化,入

吉列豬扒定食
這個賣相都好靚,豬扒都好好味架,亦係出面炸得好鬆化,入口即溶既感覺,好味,豬扒亦好淋身,唔會肥架,加埋個自制芝麻醬一齊食,咁食又幾特別喎,香香地既芝麻味醬油又唔會太咸呀

燒鯖魚
這條魚都好味架,燒得唔係好濃,剛剛好,味道都好香及唔係好多骨,魚肉好軟,連埋d皮一齊食都ok呀,因我平時食魚係唔食皮架,還有兩件椰菜花,好似酸酸地既酸蘿蔔咁,可能係浸過醋,都好味呀

我地都有添飯及椰菜,但係唔知點解d仕應會好似覺得我地食好多咁,因為跟餐的飯係好細碗的,所以再加飯都係好正常,但仕應既態度就令我地有點尷尬,又係佢地話可以任食飯及椰菜的呀,但問佢要時又好似好為難咁.莫明奇妙的啊!!

最後叫左兩杯奶昔,士多啤梨及芒菓.這裏的奶昔係非一般的,因為有冰既,仲要好大粒,唔止一粒,係好幾粒,第一次飲奶昔會有咁多冰,咁點解叫奶昔呢?不如叫芒菓冰沙之類就算吧,還有係冇咩甜味架,朋友杯士多啤梨都係唔甜架,同場加映一幕換奶昔事件,我地令飲下杯奶昔聽到隔離好嘈,就睇下咩事,原來那枱人叫左杯朱古力奶昔話唔係咁既味,我唔知係咪都話冇味呢?跟住仕應解釋話d奶係北海道牛奶之類,但那枱人不肯要,攪了一輪後仕應就幫他們取消了這杯非一般奶昔啦,雖然我都覺杯奶昔好似怪怪地咁,但又不至於要取消or退的呀.
醋及醬油
士多啤梨奶昔
芒菓奶昔
2010-08-07
醋及醬油
吉列豬扒定食
第一次寫食評...星期日去開TST ~ 去試過想食好耐既浪漫館橫浜~之前係台灣想食定食但係搵唔到~ 三文治食過麻麻地~ 見香港開左去試下個飯~2個人叫左1個飯, 1個包, 一個沙律~1) 吉列豬柳夾堡好好味~ d 醬汁同塊豬柳好夾 2) 吉列豬扒飯 (sorry - 因為張相有人, 無up上黎) ok... 塊豬扒都幾鬆化, 個比你自己磨既芝麻"hon"得好香, 好夾個汁~略嫌豬扒d 麵包糠厚左少少同硬左少少飯同椰菜可以fill ~ 大男人都唔怕唔夠飽~3)西柚汁蟹柳野菜沙律個沙律9成都係洋荵, 得個樣靚....特別想講下d 侍應.... 個個都會無啦啦走左去.... 明明幫你落緊單.... 未落完咩都唔講就走左去第2台....真係有d 過份! 總體質素ok ~ 但唔係咁值個價錢~如果個price 可以去返 $100留下會吸引到再食~而家短期內唔會再食~
第一次寫食評...

星期日去開TST ~ 去試過想食好耐既浪漫館橫浜~
之前係台灣想食定食但係搵唔到~ 三文治食過麻麻地~
見香港開左去試下個飯~

2個人叫左1個飯, 1個包, 一個沙律~

1) 吉列豬柳夾堡
好好味~ d 醬汁同塊豬柳好夾

略嫌豬扒d 麵包糠厚左少少同硬左少少
飯同椰菜可以fill ~ 大男人都唔怕唔夠飽~
3)西柚汁蟹柳野菜沙律

個沙律9成都係洋荵, 得個樣靚....

特別想講下d 侍應....
個個都會無啦啦走左去....
真係有d 過份!

總體質素ok ~ 但唔係咁值個價錢~
如果個price 可以去返 $100留下會吸引到再食~
而家短期內唔會再食~
西柚汁蟹柳野菜沙律... 成個沙律9成都係洋荵...
夾堡~ 好食過飯~
2010-07-25
夾堡~ 好食過飯~
  • 吉列豬柳夾堡
2010-07-27 27 views
這家餐廳最大的特色是它帶有濃厚的橫濱、神戶日式異人館情調,一室西洋風的陳設、穿著女僕服裝的女侍應、售賣的各款食物,在在都突顯出它獨特的西日夾雜的情調和氣氛。曾在這兒試過它的晚市套餐,不過這次吃的卻是它的下午茶餐。趁著放假的日子,下午五時多的時間,和太太來這裡吃一個遲來的下午茶,也好作為這天晚餐的代替品。這次吃的下午茶餐有兩個,分別是:(1)「極品原件吉列豬扒三文治套餐」和(2)「吉列豬柳手工夾堡套餐」。(1)「極品原件吉列豬扒三文治套餐」($85):這份套餐最大的賣點是它有切成四小件以原件吉列豬扒切成作為三文治餡的烘三文治。烘得香脆的三文治,滋味的醬汁、加上肥瘦適中,炸得外皮脆,裡面軟的原件豬扒肉,雖然不像另一款「吉列豬柳手工夾堡套餐」般有蕃茄、生菜等餡料作陪襯和有較多醬汁,仍以豬扒質素取勝,我和太座一致認同這個價錢較貴的套餐味道稍勝一籌。(2)「吉列豬柳手工夾堡套餐」($55):這份價錢相對廉宜的套餐雖然沒有原件的豬扒,但醬汁是較多的,可以豐富食物的味道層次,而且夾堡內還有蕃茄和生菜等配料夾雜著,更能令口感變得豐富。整體來說,這套餐雖然稍為及不上「極品原件吉列豬扒三文治套餐」般好吃,

(2)「吉列豬柳手工夾堡套餐」($55):這份價錢相對廉宜的套餐雖然沒有原件的豬扒,但醬汁是較多的,可以豐富食物的味道層次,而且夾堡內還有蕃茄和生菜等配料夾雜著,更能令口感變得豐富。整體來說,這套餐雖然稍為及不上「極品原件吉列豬扒三文治套餐」般好吃,味道尚算不錯!

兩份套餐同樣附有炸得脆口的「薯角」作為配菜。薯角雖不算十分熱辣,在點上茄汁之後,還算好吃。

這裡食品中較弱的要算是飲品,凍檸茶茶色混濁,熱檸茶亦茶味不足,都是不及格的出品。
不過也難怪,大部分賣情調氣氛的食店在飲品一環上都是偏弱的,假如想飲杯有水準的咖啡、奶茶或者檸茶,很多時還是去一些其貌不揚的街坊小店還有保証呢!

這兩份下午茶套餐份量看似不多,但可能始終都是以豬扒和豬柳為主吧!吃罷這兩個套餐我們已覺得很飽了。哈!這晚的晚餐看來已不用吃,假如晚一點開始肚餓的話,才看看吃點什麼作宵夜吧!

總結一句,這裡的陳設格局的確是幾有東瀛異人館風味的,要是在空閒的時候,靜靜地來這裡嘆個下午茶,或是享用一頓悠閒的午餐或晚餐,的確可以讓人幻想自己正置身於橫濱或神戶等日本城市的餐館裡呢!

日式異人館風情
店外有穿著日式女僕服裝的女侍應招徠生意
無處不在的可愛廚師logo
以橫濱風景為主題的別緻的鏡畫
漂亮的餐牌封面
漂亮的餐牌
吉列豬柳手工夾堡套餐(餐牌版)
極品原件吉列豬扒三文治套餐(餐牌版)
吉列豬柳手工夾堡套餐(真實版)
極品原件吉列豬扒三文治套餐(真實版)
隨餐附上的炸薯角
茶味欠奉的熱檸茶
$75 (Tea)
日式異人館風情
店外有穿著日式女僕服裝的女侍應招徠生意
無處不在的可愛廚師logo
以橫濱風景為主題的別緻的鏡畫
漂亮的餐牌封面
漂亮的餐牌
吉列豬柳手工夾堡套餐(餐牌版)
極品原件吉列豬扒三文治套餐(餐牌版)
吉列豬柳手工夾堡套餐(真實版)
極品原件吉列豬扒三文治套餐(真實版)
  • 極品原件吉列豬扒三文治套餐,吉列豬柳手工夾堡套餐
2010-07-14 14 views
可能是夜晚的8點幾9點既緣故, 所以唔使等位好開心呢....我同朋友2個都係第一次黎呢度食因為實在太攰喇, 知道isquare有好多餐廳, 但唔想再搵餐廳唔算大, 大約容納50人左右我地坐既唔係梳化位, 檯既size比較細想叫多d野都唔得由於時間不早, 大家已經唔想食咁多野lu只係叫左一個招牌吉烈豬柳+吉烈蝦set (白飯+菜絲可以任添, 不過白飯一定要食完先可以添喔)另加牛油雜菌, 同埋一客明太子釀雞翼order後waiter比低d"混醬"工具同世貿果間一樣menu後頁有教點樣自製混醬, 呢d咁粗勞既野等我朋友做喇晚餐黎到喇.....d豬柳好嫩呀, 一d都唔鞋同唔痴牙蝦都好大隻好新鮮雜菌正, 用黎撈飯又係一流呀~至於明太子釀雞翼就麻麻地喇, 同埋咸左d囉waiter個個都好似趕住收工咁, 做野急得滯囉, 感覺好似想趕你走咁有檯有個小朋友唔小心將雪榚上既紅豆粒掉哂落地下見到有個阿嬸年紀既waitress用不友善既眼光望住佢地囉勁唔得呀
可能是夜晚的8點幾9點既緣故, 所以唔使等位
好開心呢....我同朋友2個都係第一次黎呢度食

餐廳唔算大, 大約容納50人左右
我地坐既唔係梳化位, 檯既size比較細
想叫多d野都唔得

由於時間不早, 大家已經唔想食咁多野lu
另加牛油雜菌, 同埋一客明太子釀雞翼

order後waiter比低d"混醬"工具
同世貿果間一樣
menu後頁有教點樣自製混醬, 呢d咁粗勞既野等我朋友做喇

晚餐黎到喇.....d豬柳好嫩呀, 一d都唔鞋同唔痴牙
蝦都好大隻好新鮮

雜菌正
, 用黎撈飯又係一流呀~
至於明太子釀雞翼就麻麻地喇, 同埋咸左d囉

waiter個個都好似趕住收工咁,
做野急得滯囉, 感覺好似想趕你走咁
有檯有個小朋友唔小心將雪榚上既紅豆粒掉哂落地下
主菜
牛油雜菌
  • 吉烈物
2010-07-05 4 views
睇完戲都成三點lu,近近地係 iSquare食埋野先。都已經踏入high-tea時段,又唔係好想吃個大飯落肚,食個三文治呀burger呀,少少香口野就最好啦。一直都未試過,知道佢除左飯之外仲有三文治食;夾埋吉列既炸物,少少地真係下午茶既好選擇。佢冇特別既下午茶set,但手工三文治就11點至6點做特價,連飲品薯餅。手工三文治有4個選擇,豬啦、雞啦、魚啦同吉列蝦。第一次試食就食招牌茶吉列豬扒實冇死啦。都係取即整,不過好快就到啦。一見到都開心死真係整得好靚,好colourful。趁熱食,好脆呀~豬扒外層好脆但唔油,係一D油膩感都冇!仲唔會食到好熱氣咁果汁係照燒味,但冇咁甜,比一般街食到既好味得多。底係照燒味,面就有少少沙律醬,中和返果味。夾住仲有生菜、蕃茄同蘿蔔絲。我好鐘意佢D蘿蔔絲,因為食正宗日本吉列炸物都一定要有蘿蔔絲,就算三文治都一絲不茍,真好。一定一定再黎食

真係整得好靚,好colourful。

趁熱食,好脆呀~
豬扒外層好脆但唔油,係一D油膩感都冇!仲唔會食到好熱氣咁

一定一定再黎食
2010-06-30
$61 (Tea)
2010-06-19 3 views
想去下i-sqaure食飯,見好似食評都好多人讚就黎試下啦...係好多人食,好多人係門口等,就算我book左位都要等15mins....四個人,叫左三個定食,三個小食,三杯野飲...叫左餐就會第d芝麻比我地玩,即係自己磨碎佢,再加佢o既醬汁要黎點野食o既...黎得預左係勁熱氣架喇,佢係sell吉列野嘛...我地食吉列豚肉芝士露荀,即係一舊野入面包住豬啦,芝左同露荀咁,我覺得麻麻地,唔夠芝士味,豬肉又冇味...麻麻地..吉列蝦加廣島蠔,一黎到係就係好大隻呀,好似好正咁,但食落一d蠔味都冇,入面乾淨淨架...咖哩吉列豬扒,叫做好d喇,起碼係厚切豬扒,都係冇乜味架喇,要自己點汁啦,加上個汁加左芝麻都唔係好出d芝麻味...我寧願佢比芝麻醬我點....不過三樣吉列產品黎講,豬扒係最穩陣,但個咖哩都係好普通,唔野味...小食,雞軟骨,土佐豆腐,同炒什菌都ok啦,普通野...野飲, 新地朱古力奶,我朋友飲,應該都ok,冇投訴同埋都幾大杯,士多啤梨奶,唔得,我朋友飲左一半ja,佢話好淡冇味...其實都幾貴下,成百幾蚊一個定食,個飯就得少少,仲要一個就好細碗, 一碗又多d咁,唔夠standard,我點知

四個人,叫左三個定食,三個小食,三杯野飲...

小食,雞軟骨,土佐豆腐,同炒什菌都ok啦,普通野...

其實都幾貴下,成百幾蚊一個定食,個飯就得少少,仲要一個就好細碗, 一碗又多d咁,唔夠standard,我點知幾時先大碗d幾時細碗d? 佢又冇得散叫豬扒,蠔咁,一定要人叫定食...

食一次就夠喇...
$175 (Tea)
2010-06-16 16 views
I am scheduled to conduct a lunch seminar in TST every week. Although the hotel prepared a lunch set (with juice, bun, salad or soup, main course, dessert, beverage) for me, I usually refuse them since those "free lunch" are usually made from their staff kitchen and, frankly speaking, they don’t taste really good. Instead, I usually request a slice of bread and a pot of coffee that would be sufficient to provide me energy for a 60 minutes seminar. On the other hand, there is so many choice of gourmet I shouldn't miss in TST.

This week I tried "浪漫館橫浜" which is a pretty good dining experience. I like Japanese style western food, especially UCC. There’s a young girl wearing traditional European maid uniform to welcome me and lead for my seat. Impressive! I read through the menu and found that deep fried pork cutlet is their signature item.

Tea Set: 吉列豬柳手工夾堡 & Iced Cold Coffee (HK$61)
The sandwich was made by a piece of large slice of non-grilled white toast. The filling included freshly deep fried pork cutlet, tomato, lettuce, shredded raw onion, and Japanese style mayonnaise. It served with wedged fries and ketchup. The sandwich took almost 15 minutes to do the sandwich. I am quite sure that the pork cutlet was made per order.

Sandwich: The skin of pork cutlet was CRISPY and non-oily. The pork was tender and juicy. The chef has good skill on cooking Japanese deep-fried food. The cutlet sauce is just a “so-so” quality.

Fries: The wedged fries was absolutely a surprise! As the pork cutlet, its skin is non-greasy and extremely crispy. I think the quality of oil is another key of success.

Beverage: The iced coffee is not that surprise but I can still finish it. If you are looking for good coffee, it may not be a good idea.

My original plan is to order a tea set (sandwich with beverage) and a sundae. However, I found that I was already full after finishing the sandwich and fries. Thus, I will come again with my kid for the sundae!
Nice, Simple, and Clean
Iced Coffee
Pork Cutlet Sandwich with Fries
The whole afternoon tea set (HK$61)
$61 (Tea)
Nice, Simple, and Clean
  • 吉列豬柳手工夾堡
2010-06-13 8 views
新商場開張不久,已經有一堆食肆進駐並打響聲勢,與就近的k-11 同樣有一間吉列店坐陣好,今天就來一試這邊的如何晚上六點幾,店外已經排長龍,拿了餐牌,先看好了要甚麼近門口的座位簡直係有夾硬o黎o既感覺,出入口,四圍有人走過,香港就係咁。好彩o岩o岩有梳化位有人走,即轉最classis 的吉列豬柳定食。香港系列沒可能沒有的自磨芝麻,始終係磨得香,食唔出有幾唔同,哈哈o的椰菜有點點苦呢豬柳好dry,真係好dry,食到第三件左右已經口dry,竟然有少少唔情願去ko 佢……飯香飯味不足另一邊廂的吉列蝦同蠔就好少少,有番o的無咁實o既口感,但欠了點蝦甜唔通真係要試o下老牌子「當吉」?
好,今天就來一試這邊的如何

晚上六點幾,店外已經排長龍,拿了餐牌,先看好了要甚麼

o的椰菜有點點苦呢
飯香飯味不足

唔通真係要試o下老牌子「當吉」?
2010-01-10
2010-06-11
星期天,女朋友仍要為工作忙碌,時近七點才辦完正事。相約在尖沙咀會合一起吃晚飯,得知女朋友忙了一天,也應該好好慰勞一下,為她充充電。問女朋友想吃什麼,女朋友似乎早有準備,說想吃吉列云云。說起吉列,尤記得女朋友曾向我提及在港新開業的「浪漫館橫浜」,她說曾在橫浜吃過一次,覺得價廉物美,印象尤深,因此很想再回味一下之餘,亦想和我在港「浪漫」一番。我們約七時半左右就到了i Square,這是我第一次到i Square,我們邊找「浪漫館」邊閒逛一下,不一會就到了「浪漫館橫浜」。當時仍不需要等位,侍應隨即安排我們入坐。坐下安頓過後,我和女朋友開始研究吃些什麼,女朋友罕有的沒點最喜歡吃的吉列蠔而點了極品吉列豬扒御膳定食,其實我知女朋友還是很想吃蠔的,但又三心兩意想吃豬扒,既然我主要想吃蝦,因此我點一客嚴選吉列廣島蠔配大蝦御膳定食就可滿足所有的願望了吧!下單後,侍應先將餐具奉上,餐具放在一個小小的長型藤籃內,感覺相當雅致,另外吃吉列豬扒的指定動作---研磨芝麻,不知怎的,我始終覺得「磨時很香,吃時走樣」,因此我也不太著重這玩意,就交由女朋友負責好了。我和女朋友近期先後也吃過不少吉列食品,「豚組」、「近又

下單後,侍應先將餐具奉上,餐具放在一個小小的長型藤籃內,感覺相當雅致,另外吃吉列豬扒的指定動作---研磨芝麻,不知怎的,我始終覺得「磨時很香,吃時走樣」,因此我也不太著重這玩意,就交由女朋友負責好了。我和女朋友近期先後也吃過不少吉列食品,「豚組」、「近又」、「とん吉」及「吉列派」(女朋友獨獨沒吃過「吉列派」)因此大家也充滿期待。

嚴選吉列廣島蠔配大蝦御膳定食

我的定食先來,包括吉列食品、白米飯、麵豉湯、漬物及沙律醬。吉列食品包括兩只嚴選吉列廣島蠔及兩只大蝦,賣相還算吸引。我和女朋友Share著吃,先說吉列蠔,Size蠻大,色澤金黃,吃起來,麵包糠相當顯潤,全不脆口(炸功方面比「吉列派」還差,就不用跟另外三家比較了)廣島蠔食味還算可以,肉厚多汁,頗有海水的味道,不過礙於炸功奇差,因此大大影響了食味。

說到吉列大蝦,其Size跟另外幾家的吉列店相若,色澤較吉列蠔淡,麵包糠較粗糙,一刺刺的,感覺非常乾身,但這種乾身與炸功出色迫出油份及隔油做足功夫明顯不同,沒有了應有的一點油潤光澤。吃了一口,滿口均是麵包糠,完全不覺得咬著蝦肉,大感其怪。夾起吉列大蝦細看,才驚覺所謂的吉列大蝦只有約日本刺身的甜蝦般大小,因此也就不難想像上述吃不著蝦肉的情況。蝦肉味道固然吃不出個所以然來,炸功亦不見得出色,正如未吃前的描述,整體炸得太乾,而且麵包糠沒能黏附蝦肉,一咬即散。女朋友吃過後也大為搖頭,我最喜歡的吉列蝦原來變成如斯模樣,失望程度可想而知,坦白說,以這水平,甚至連一些日式料理店兼售吉列食品的質素也達不上,更遑論比較其他幾家吉列專門店了。

極品吉列豬扒御膳定食

女朋友的定食亦到來了,包括豬扒、米飯、漬物及麵豉湯。豬扒賣相還算吸引,色澤金黃,不過Size相對較少,一塊只能切成五块(相比「豚組」、「近又」以及「とん吉」的豬扒均細了少許)女朋友先試了一下,更分了三块給我,吃起來,豬扒的麵包糠相當油潤,不甚香脆,相信炸時油溫不夠,沒有充份將油迫出之餘,隔油功夫亦沒做到位,因此吃起來相當油膩;豬扒肉質尚算鬆軟,肉味還算香濃,不過油份略嫌不夠,因此有點「嚡口」。食味實在令人失望。

白米飯

白米飯是女朋友最為看重的一環,我在吃之前也裝作專家看了一下,嗅了一會,
以其吉列質素,奢望會用上日本珍珠米確實有點不太現實,但連珍珠米也沒用上,對於「浪漫館」這種正宗日式洋食屋也實在說不過去吧?米飯沒能嗅到任何飯香,吃起來也是如此,沒帶一點軟糯,亦無甚香味,吃起來相當平淡。我與女朋友分享了我的看法;女朋友作為專家,一吃便知龍與鳳,只見女朋友吃了一口,無奈的與我對望苦笑,答案盡在不言中。

椰菜絲

椰菜絲相信會是比較正常的一環,沾些沙律醋汁同吃,可稍減吉列食品的油膩,沙律醋汁味道普通,並沒有什麼特別吸引的地方。而且女朋友覺得椰菜絲切得頗為馬虎,粗幼不一,吃起來影響食味。

麵豉湯及漬物

坦白說,吃過令人失望到底的吉列食品後,對於麵豉湯及漬物也沒什麼期望,連最主打的吉列食品尚且如此,麵豉湯也不能期望會有「近又」或「豚組」的質素了;而麵豉湯的確也只是普通的貨色;另外漬物亦無甚特別,沒什麼值得大書特書。

根據女朋友的描述,「浪漫館橫浜」跟日本店的裝潢相類似,很有一份日式洋食屋的味道。裝橫可以照搬過來,但經營手法各異,日本店的坐位就要寬敞得多,不可能出現枱與枱之間不能過人的荒謬現象(右手邊一枱的客人結帳離開時,坐在裡面的女士當然不能通過枱間的縫隙,要我將枱挪移到左手邊才可通過,那位女士既尷尬又無奈,我亦深表同情)這種枱椅放得密不可分,有生意要做盡的作法,實在令人反感。要知道我和女朋友基本上可以清楚聽到身旁一枱的食客的談話內容,反之亦然,因此是不可能有心情悠閒的邊談邊吃,只能像快餐店般速食後離開,我和女朋友只吃了半小時就離開了。侍應服務感覺患得患失,添茶加水要等很久,但結帳後又會來問要否加椰菜絲等,令人莫名其妙。

食物方面,女朋友說日本店是好吃又化算的必吃推介,但香港的「浪漫館」完全沒有得到日本店的真傳。今次吃的所有吉列食品質素令人失望;用料甚差自不用說,但見所謂的大蝦已經令人哭笑不得,炸功同樣令人不敢恭維,油溫控制及隔油全不到位,老實說,這是我吃過吉列專門店中質素最差者。用膳時間約半小時,結帳三百多,我和女朋友笑說這頓快餐真的有夠昂貴,可女朋友卻沒心情說笑,原本萬分期待,卻換來這個結果,失望程度可想而知,同時亦印證了:往事只能回味。

Berlin
嚴選吉列廣島蠔配大蝦御膳定食
嚴選吉列廣島蠔配大蝦
極品吉列豬扒御膳定食
極品吉列豬扒
白米飯
2010-06-06 4 views
去睇戲之前去左呢度食個吉列豬柳手工夾堡套餐比麵包夾住的吉列豬柳~好好好好鬆脆~加埋生菜同埋蕃茄~感覺好fresh~~ 重有個汁~同吉列豬柳同夾~諗起都想再去食過~正正正正正想平平地食個炸物的你..吉列豬柳手工夾堡套餐係你的不二之選
去睇戲之前去左呢度食個吉列豬柳手工夾堡套餐

比麵包夾住的吉列豬柳~好好好好鬆脆~

加埋生菜同埋蕃茄~感覺好fresh~~
重有個汁~同吉列豬柳同夾~
諗起都想再去食過~
正正正正正

想平平地食個炸物的你..吉列豬柳手工夾堡套餐係你的不二之選

2010-04-24
$50 (Tea)
  • 吉列豬柳手工夾堡套餐