2020-06-28 28 views
係韓國街搵食,諗住係韓國人打黎會有韓式風味..點知都係食唔到係韓國食既味道。又唔可以話係好差,但就唔多地道咁樣。入面好細,坐得好迫下..郁一郁都會整到格籬枱。炸醬麵麻麻地,唔識形容...得個樣似炸醬麵但個醬就一般般...個麵質都麻麻地。另外個個粉絲牛肉煲算OK,味道算係可以既...起碼真係有牛肉先..個湯底係甜甜地..送飯都幾好食...最後個泡菜煎餅都還可以,係3種食物中最好食既..有小小油油地、都煎得幾香。有啲大個,食到最後食唔哂。

2020-06-14 38 views
-🦄ROLL & MARI-上一個POST咪話左會分享其他韓國🇰🇷餐廳嘅😛琴日又去左尖沙咀韓國街搵食💗岩岩好係中午時分入左呢間餐廳🤤差唔多98%Full曬😌‼️好在都好快有得入😂然後我又叫左我最愛嘅水冷麵-🇰🇷辣醬蕎冷麵 Hkd60🇰🇷Rating🌕🌕🌕🌗🌑其實都只係水冷麵上面再加辣醬🌶😂但一直好想食下同普通水冷麵會有咩分別🤔見佢價錢一樣於是就叫左來食喇‼️可能因為有個好清甜嘅湯底😌😌所以就算加左辣醬 都唔會有辣味🙃反而仲要加返啲黃芥末令到個麵變得惹味啲面頭嘅蛋係我食過最硬嘅蛋🥚以雞蛋來講🍳佢都需要花費啲牙力先食到😱所以我都會懷疑自己係咪真係食緊雞蛋😂😂蕎麥麵麵質係合格嘅‼️煙韌彈牙😝😝不過佢係一餅餅咁而唔係一”注注”咁😰所以用筷子🥢好難夾到一條條嘅麵😥而係會夾到一舊舊嘅麵😂呢度我就要扣啲分👋🏻但整體而言佢都係一個合格嘅水冷麵🔥-🇰🇷水餃年糕湯 Hkd55🇰🇷Rating🌕🌕🌕🌗🌑份量適中👍🏻餃子同年糕嘅份量都好足夠👻面頭都有好多配料例如係蘿蔔🥕超好味嘅紫菜🙈等湯底同海帶湯嘅味道差唔多🙈都係比較清淡😂年糕係一片片而唔係一條條嘅🙈雖然個人鍾意後者不過煙煙韌韌咁都幾好食😝而餃子🥟嘅餡主要有兩樣🤔
🦄ROLL & MARI

但又味去到不能接受嘅水平🙈
起碼佢個水冷麵如果可以變返一條條😂夾得起🙈
而唔係一餅餅咁 咁就完美喇‼️😂
2020-06-13
$80 (Lunch)
2020-04-15 107 views
4個人黎,個個都好肚餓,諗住食咩都會好好味啦。叫左5道菜,牛排鍋飯、炸醬麵、石頭鍋飯、炸雞、飯圈。牛排鍋飯無味勁淡,炸醬麵勁lup 一舊舊,啲醬都好淡,石頭鍋飯一上枱就已經好大陣焦味,炸雞唔正宗,似係土耳其炸雞多啲(95蚊先得個6舊 仲要唔算好食 真係食金拱門都好過佢),以上除左飯圈同埋隨餐附送既清水正常發揮之外,其餘4樣都好難食,好難食,好難食,重要野講3次。可能我自己煮都好味過佢,不過同街黎還呢間算最平,算執到 sosad。p.s. 鋪入面啲牙籤一撩就爛左,真係搵唔到呢間餐廳有咩可以讚既地方
4個人黎,個個都好肚餓,
諗住食咩都會好好味啦。
叫左5道菜,牛排鍋飯、炸醬麵、石頭鍋飯、炸雞、飯圈。
牛排鍋飯無味勁淡,
炸醬麵勁lup 一舊舊,啲醬都好淡,
石頭鍋飯一上枱就已經好大陣焦味,
以上除左飯圈同埋隨餐附送既清水正常發揮之外,
其餘4樣都好難食,好難食,好難食,重要野講3次。
石頭蟹籽飯
2020-03-16 100 views
夜晚經過見到個menu幾抵,入到去係貴少少既(同出面吾同價)可能係lunch menu?坐低之後只有一個前菜😂, 喺韓餐黎都講算少.....坐位都比較密集, 檯細細張、 環境唔算十分有特色。叫左個雞絲湯麵,味道一般,好一般😂,偏淡......仲叫左個部隊泡菜鍋,味道正常啦,有腸仔 午餐肉....... 呢間舖可能冇酒牌, menu上面淨係得汽水呢類嘢飲。以呢個價錢嚟講吾平吾貴, 但就真係算唔上好食....... 真係吾會再就試😂
呢間舖可能冇酒牌, menu上面淨係得汽水呢類嘢飲。
以呢個價錢嚟講吾平吾貴, 但就真係算唔上好食.......
真係吾會再就試😂
雞絲湯麵
呢段時間唔係想食日本壽司 就係想食 #韓國菜 🍤🥠🍨特別係睇完最近好Hit的 #愛的迫降 .又點可以唔諗起尖沙咀的 #韓國街 .私心推介 #roll&mari .1️⃣ 正宗韓國菜 廚師和侍應都係韓國人2️⃣ 價錢真心平 食到好飽都只不過係$150。🍙韓式紫菜卷 K-Roll $55🍙有咩健康得過將雜菜包入壽司的韓式壽司😋日式和韓式的最大分別係塊紫菜😌韓式紫菜係會預先浸油 然後加上黑白芝麻。🥩燒牛肉 Korean BBQ $80🥩呢個粉絲牛肉真係無點錯🤤味道唔會偏鹹 反而因為粉絲的緣故偏甜如果我再去的話 會再叫🥰。🍲純豆腐湯飯 Stone Pot Tofu Soup with Rice $75🍲上到枱面的時候 仲係熱辣辣😱可以清楚見到個石頭鍋勁熱😇可以説係泡菜豆腐湯 配上飯味道唔算太特別 但係感覺可以在自家製😂
呢段時間唔係想食日本壽司 就係想食 #韓國菜 🍤🥠🍨
特別係睇完最近好Hit的 #愛的迫降 .
又點可以唔諗起尖沙咀的 #韓國街 .
私心推介 #roll&mari .
1️⃣ 正宗韓國菜 廚師侍應都係韓國人

味道唔算太特別 但係感覺可以在自家製😂
純豆腐湯飯
燒牛肉
2019-06-20 301 views
其實呢間都食過幾次!今日晏就又心思思想食韓國野!所以又來返呢間,晏就時間都多人,今次叫左個部隊鍋麵同炒粉絲加份飯卷!飯卷我地次次都會叫牛肉飯卷,部隊鍋個麵唔辣,個湯都唔算重口味!唔會好鹹,麵都煮到岩岩好,唔會好淋!食粉絲我自己會成日加辣!但今次食左個粉絲唔洗加辣都得!因為佢個味道好清!清得來又好岩味道。所以全程都冇加任何調味料。2個人叫左3樣就岩岩好!泡菜仲可以係咁叫佢再比免費添加泡菜。價錢仲好抵食!每人$71。午餐最佳選擇。
免費添加泡菜。價錢仲好抵食!每人$71。午餐最佳選擇。
2019-06-07 126 views
在附近的地方做完facial, 當然要搵嘢食啦, 見樓下就係韓國街, 就揀咗呢間入去試一試門面比較細, 地方好似比較簡陋, 侍應亦得一人招呼點了兩款食物, 包括有韓式燒牛肉配白飯($80), 韓式辣醬油炸雞($95)先說說燒牛肉配白飯, 這個$80的份量原來上菜後才發現只有兩三片燒牛肉, 炒菜的份量也很少, 是少得可憐, 因為不夠吃所以先需要再叫一份炸雞燒牛肉的味道是韓式的味道, 有點偏鹹, 需要配白飯一起吃, 這樣分量多一點會較好韓式辣醬油炸雞($95), 熱辣辣新鮮炸起, 炸雞雞肉嫩滑, 辣醬汁惹野開胃, 分量共有六件雞塊左右總括而言, 食物質素比餐廳環境好, 路過的可以一試

門面比較細, 地方好似比較簡陋, 侍應亦得一人招呼

燒牛肉配飯

韓式辣醬油炸雞

總括而言, 食物質素比餐廳環境好, 路過的可以一試
2019-06-07
燒牛肉配飯
韓式辣醬油炸雞
2019-02-18 209 views
午飯突然間想食韓菜, 走到素有韓國街之稱的金巴利街走走! 隨意揀一間, 間間餐牌差唔多, 邊間有位就邊間啦!  .坐位超級窄, 枱超級細張, 坐得極唔舒服! .同事食海鮮湯麵 $50 ~ 湯淡而無味, 拎左我碟黑椒 + 鹽先叫做有返 d 味道! 麵都算彈牙, 細細料海鮮, 如果突然間想食得清清哋係無問題的! 我選最愛的牛排骨湯飯 $65 ~ 炆得好淋, 排骨有2件, 1件大1件細! 蘿蔔亦如是, 一件薄, 一件厚! 湯頭有少少味道….食飽就算既慨念! 註: 3個人食, 得一小碟 (豉油碟) 泡菜做前菜, 選用未醃透既泡菜 (應該係啱啱醃) !
坐位超級窄, 枱超級細張, 坐得極唔舒服!

$60 (Lunch)
2018-11-11 492 views
Came here for lunch as I had this craving for gimbap and this place seemed to have it.Lunch had a lunch menu. Menu is in English, Korean and Chinese. There is no 10% service charge. Meals come with soup.I decided on the bulgolgi gimbap ($45). It was ok. The beef didn't seem to be marinaded enough.It came with kimchi (which wasn't too spicy) and some sort of dipping sauce. Upon tasting it, it was soysauce mixed with wasabi? This is the first time I've had this with my gimbap?Soup was just a regul

Soup was just a regular seaweed soup. It lacked any flavor.

No wonder this place was empty while the other Korean restaurants had at least someone inside. Food lacked flavor. Service was disinterested. Won't be back.
2018-11-08
$45 (Lunch)
2018-09-07 494 views
週末在尖沙咀出沒兼午飯,朋友提議韓國菜,自然想起附近的有韓國街之稱的金巴利街,基於覺得韓國菜差極有個譜,便隨意選了間。餐廳人不算多,大概8至10人左右。辣醬蕎冷麵 - 沒有看錯,這碗便是等了25分鐘端上來的蕎冷麵,感覺就是"求其",兩三片青瓜蘿蔔,加辣醬都是求其放在冷麵上,賣相全無,味道則一般。豆腐鍋 - 又一大路韓菜,照道理應該合格,可惜蝦肉一點也不結實,很明顯食材不新鮮。整體感覺中伏,又漏單又求其,食材又不佳,跟餐牌的相貨不對辦,下次食韓菜也真的要小心選擇。

餐廳人不算多,大概8至10人左右。

辣醬蕎冷麵 -

Lunch
2018-04-21 575 views
經過這麼多的韓國餐館,看到這間的餐牌上 有一個鋪滿芝士的泡菜石鍋炒飯圖片,馬上進去且點餐, 我簡直是被芝士曚蔽了雙眼 進去後,找了一個可以看到MV的位置坐,店鋪地方不大,位置也很少,坐得有點擠擁,男老闆是韓國人,可是員工像是印傭或菲律賓那裏的人,因為看到她跟廚房下單時,說著廣東話或韓語以外的說話,坐下後,馬上給了我一杯水跟泡菜,這個就是藉 $8的服務費,起初不知道要收的, 我的飯是$75,加上服務費要$83, 如果好吃的話,我也覺得值了,可是…………泡菜是可以無限添加的, 雖然我沒有加,泡菜味道一般可以接受,初次見到的時候 熱辣辣,很開心,還被燙親了手,泡菜炒飯 內的肉片,只有兩三小塊而已, 味道較淡,混合了芝士也是很淡味,芝士是很香,但是沒有什麼味道。 唯一值得稱讚的是 飯焦,很美味總括而言,如果要我花83蚊去吃這個,我一定不會再有下一次。

總括而言,如果要我花83蚊去吃這個,我一定不會再有下一次。

2018-04-19
2018-03-03 478 views
喺韓國街想食少少嘢,由街頭行到街尾見到Roll & Mari,見個湯飯細細碗,咁就啱哂啦!入到去坐底後店員先放底杯水俾我哋,坐坐後睇一睇Menu,就簡簡單單叫咗一個牛肉湯飯加一個純豆腐湯飯。兩碗都差唔多時間嚟到,Size真係預期中咁細碗,個湯熱辣辣仲出哂煙咁拎出嚟。先講牛肉湯飯,雖然個碗細但𥚃面啲餸唔算少,但牛肉唔算多,反而菜同粉絲比較多啲,個湯都夠味。而純豆腐湯飯就比較普通,個人覺得可以辣啲因為豆腐已經幾清。其實韓國街真係有好多選擇,好彩今次選嘅唔算差~
其實韓國街真係有好多選擇,好彩今次選嘅唔算差~

牛排湯飯
純豆腐湯飯
2018-03-02
牛排湯飯
2018-01-22 414 views
係未開到周圍都係韓國餐廳前, 金巴利街一直都係搵韓食既聖地。但自從韓流湧至, 周圍都係韓國有名餐廳, 相對下呢度既餐廳資素就下降了。很久沒來過呢條街搵食既我, 今天被朋友引到黎食個快飯。因趕時間睇戲, 我們就揀了這餐廳因不需要等位。入坐時伏確實有點濃, 眼看整間餐廳都是外籍人士就有種食fusion菜既感覺。鋪面很細, 我們行李多真的坐得好辛苦, 店員為出入方便想要我們坐門口位置, 但冷風不停zip入, 剛病好的我實在受不了, 堅持坐最入面的位置。如有揹大袋又唔想放袋落地既朋友, 見人多就唔好入黎了。睇睇menu都幾多選擇但都係周圍都食到既菜式, 為免中伏我們都偏向選最簡單的菜式。結果點了3個菜, set 的紫菜卷+炒年糕$105做得比較差,飯有點硬似隔夜,紫菜軟哂唔脆,陷料亦味道欠奉,勁似細個阿媽學人整壽司俾我帶去學校旅行食個隻,但無左愛(誤) set仲有年糕,好過紫菜卷既,但味道十分唔突出,mk街邊檔仲好食還有就是甜醬炸雞$95呢味有點意外,睇相以為係類似kfc既炸雞粒,出黎有返咁上下大件雞肉,仲無骨,食得好方便。肉厚得黎雖然唔juicy, 但唔鞋,亦食到雞肉有調味過,加上份量唔少二

結果點了3個菜, set 的紫菜卷+炒年糕$105
紫菜卷

炒年糕

還有就是甜醬炸雞$95
甜醬炸雞

甜醬炸雞

呢味有點意外,睇相以為係類似kfc既炸雞粒,出黎有返咁上下大件雞肉,仲無骨,食得好方便。肉厚得黎雖然唔juicy, 但唔鞋,亦食到雞肉有調味過,加上份量唔少二人分享都絕對足夠過足口癮。
比起名店價錢真係唔貴,可以算係過口癮之算,服務員亦唔錯,就算食哂都keep幫我地加水無俾面色我地睇(雖然無人等位,但好多餐廳唔知咩事見你食完就一定要你即走)
所以我覺得係可以接受再去的!

2018-01-20
2018-01-21 202 views
金巴行道是香港的韓國食街,除韓國餐廳外亦有不少韓國超市,價錢方面亦頗參差的,這次來到的這家 Roll & Mari 是當中比較便宜的一間小店。餐廳的佈置清新簡潔,甫坐下,店員便遞上水和泡菜。令我們不滿的是,當店員走過來問我們要不要點餐而我們還未能下決定時,店員竟然說:「咁慢」,這句令我倆都極度不愉快!泡菜餅比較淋,麵團味居多而泡菜味就不太突出,配料比較單調 — 只有泡菜、青椒和紅椒。明明前菜的泡菜是挺辣的,但放到泡菜餅內竟然變得無味了。看起來超紅的芝士年糕其實是不辣的,應該用了水牛城芝士,面頭鋪上了厚厚的一層芝士,雖然年糕不多,但同時包含了魚片、雞蛋和椰菜,比單一的年糕更好。炸雞是做得比較好的!炸雞本身已去骨,雞肉大份且不算很肥。炸得熱辣辣的,醬油味非常入味~整體的食物質素參差,而且本著初頭店員那無禮貌的一句話,整餐飯只可說是一般般。

泡菜餅

韓國地道芝士年糕

韓式醬油炸雞

2018-01-01
韓式醬油炸雞
2017-11-07 335 views
今日同左個好鍾意食韓國菜既朋友去到尖沙咀既‘韓國街’覓食。我地無做到功課,唸住搵間平d既餐廳試下啦,點知就中左伏。見佢個人參雞湯(半)($65)甘平就叫啦,點知呢道菜完全係水煮雞加味精粉,毫無誠意可言。係隻雞度d糯米飯痴實曬,我地都花左d時間先整得散d飯。隻雞就冇咩雞味,好失望。最激氣既係我地連半條人參都搵唔到;( 大家唔好貪平叫呢個湯啦個卡邦尼年糕($65)就好少少雖然同school food比都仲係差一大截。醬汁雖然夠多但唔係好香同濃,每次食都要配番夠煙肉食先有味orz最後係今餐比較好食既豬肉飯卷($45),大大舊 有成隻尾指甘大,又有成10舊。豬肉都佔左成舊飯卷既1/3,算係落足料。韓國飯卷既精髓在於搽係紫菜既麻油香,如果佢可以加埋落去舊飯卷就perfect啦~佢會比有wasabi既豉油你黎點,搞到好似食緊fusion菜甘
今日同左個好鍾意食韓國菜既朋友去到尖沙咀既‘韓國街’覓食。

我地無做到功課,唸住搵間平d既餐廳試下啦,點知就中左伏。

個卡邦尼年糕($65)就好少少

2017-11-05