2019-11-28 3082 views
長腳蟹竟然要預訂仲要先比訂金,餐牌都無注明清楚,還以為長期供應養係水池,人家遠道而來專程想嘆巨蟹,極度失望!想比生意您做都無機會。全部食具都油淋淋有部份更起埋漬,狀甚驚嚇!我真係要耐心地親手續隻續隻用滾水捽得乾乾淨淨才放心使用,感覺不良好!三個胃九道菜,兩位兄弟實在食量太淺,大部份都要讓我來處理!很久很久沒有被 100% 填充,食足兩份半幸福滿足飽飽飽,只需 $2000 蚊落樓,堅抵食喎﹗四眼嬸嬸非常落力催銷,幹勁十足,敬業樂業,熱情服務周到,感覺溫暖。冰鎮鮑魚,特價 $38 蚊平到嚇親細路仔,大大隻鮮鮑點計都計唔到條數。夠冰凍涼浸浸整件夾起豪氣地大啖咬,清淡的鮑汁味道,泛著天然鮑鮮鮑甜,少少彈少少韌,依個價錢您還想要什麼?蒜蓉粉絲蒸扇貝,不孤寒不嗇吝,幾十蚊隻有交易!暖暖地送上,未達熱到出煙程度,可以立即一啖將所有食材釀入嘴仔中。不要浪費半滴精華,拿起隻殼直接將蒜蓉粉絲連汁連扇貝跣到舌頭上,緊閉雙脣慢慢嘴嚼細味!時間蒸得恰到好處,鮮甜味道漸漸從帶子肉跑出來,跟清新豉油香甜蒜蓉爽彈粉絲融合,難得一遇的烹調技巧!椒鹽斑馬瀨尿蝦,只需 $138 蚊隻,樣樣都特價?真的很有趣。我較喜歡瀨尿蝦

椒鹽斑馬瀨尿蝦,只需 $138 蚊隻,樣樣都特價?真的很有趣。我較喜歡瀨尿蝦皇的結實肉質,而且間中有膏的呢。新鮮度無可取代,聞得到的鮮味,拼上香辣炸蒜酥,忍唔住喇,全力開動﹗剪開兩邊揭開底部,整舊肉在手中,狠狠地掉到齒舌間!鮮甜無比,噴汁味甜,軟軟濕濕的蝦肉,搭上少許炸蒜酥更加美妙!

淮山螺頭燉雞腳湯,嬸嬸話最後一盅,誰知我地享用完後,朋友發現遠處新來幾張檯還有湯飲喎?可能係其他湯掛。老火湯一飲便知夠火喉無搵笨!晶瑩透亮的湯汁,入口香醇美味,散發極濃雞湯精華,陣陣螺頭香,連飲兩碗都未能平伏我的慾望!

清蒸黑瓜子,嬸嬸不是給我老鼠斑嗎?最後來了條黑瓜子,辯稱更滑更嫩只需 $400 蚊呢﹗但我係三聖邨食條老鼠斑一斤左右都係差不多價錢囉,而且還有其他斑好食過老鼠斑嗎?黑瓜子擘大個嘴,臉容扭曲,妨似想控訴什麼似的,死得好慘喎!飄著煙送到,熱熱的十分有氣勢,劏開立即處理掉最頂級的魚肚!薄薄膠膠滑到不得了,魚汁鮮甜如甘露,豉油提味更加美味可口,停不了的動作繼續衝刺!結實滑溜的臉珠登,魚味濃濃非凡的厚厚背脊肉,黏滑的魚鰭魚尾,全身都是寶!損得如個部位都乾乾淨淨一絲不掛。

滷水乳鴿,多年前食過紅燒乳鴿嚴重中伏,到現在還尤有餘悸,還是食滷水吧!非常普通的所謂招牌菜,可能街市賣的質量還要高還要抵食。不是老鴿非常好,鴿仔來的。泛著略重豉油味道,髀滑胸實不乾鞋,合格過得去。說不上出色好味道,過過口癮還可以。

仿鮑片滑雞粥,即是素鮑,特價 $28 蚊,強差人意的招牌菜,試一次便夠。售價 $28 蚊就是給 $28 蚊的質素,非常合理等價交換,那就不是特價咯!泡粥的味道,雞還雞,粥還粥,沒有一齊煮過。配料奀滋滋,兩三舊鞋烚烚骨衫衫咸雞,兩三片韌韌的仿鮑片,粥底只有微弱雞湯味。

鮑參翅肚煲,跟我想像的完全不一樣,嬸嬸己提示係羮來的,不是湯啊!見到外觀時,我依然有點疑惑,碗仔翅?不止是外表,就連內涵及味道都跟碗仔翅同出一轍。黃豆做的仿翅沒有味道爽爽的,魚肚腍滑薄衣衣少少腥味,海參彈彈微脆雪藏味突出,仿鮑片嚥嚥韌韌,厚厚的羮液,生老抽的味道。

上湯澳洲龍蝦伊麵,約 1 斤的龍蝦仔幸好都有幾啖肉咬下,生猛即劏紮紮跳,龍蝦鮮味強烈,爽彈甜美,走走油再被上湯洗禮過,格外有味道。墊底伊麵只有一碗完整,味道一般提不起興趣。其他伊麵都濕爛散碎,發脹腍劈劈短節節食兩啖放棄。
冰鎮鮑魚
上湯澳洲龍蝦伊麵
2019-07-01
上湯澳洲龍蝦
2019-09-15 1493 views
今日重遊舊地,去到沙田一於搵返個沙田地道食物,記得以前細個去到沙田一定係去食雞粥,今日一於懷緬一下沙田雞粥先,叫咗一個燒乳鴿佢哋肉質鮮嫩,當然唔少得沙田嘅雞粥啦,佢哋有少少鹹味分量十足價錢大眾化可以一試
2019-09-02
住係麗豪酒店,熱到無咩胃口,10點幾先想食野。。甘行下行下見到呢間門口,6蚊两,雞粥10蚊。。ok 啦入去試下入到去坐底,我都未掂個餐牌,一輪嘴又蒸條魚,又話豉汁聖子。。。我地話睇下先,塊面轉色快過美原髮彩。係立刻變色。好啦,叫左1個特價雞粥,1個宵夜$58蠔仔煎旦,1個58濃湯雜菇浸時菜,一份特價蝦。。好啦雞粥黎,2塊雞,其中一件雞尖!,個粥一D味都無,絕對似鹽焗雞D下難位,放2舊加白粥。。跟住個浸菜,極品,D菜半生熟,菜頭唔切,仲完全無味,要加煎旦蠔果D魚露都無味個蠔仔煎旦,D旦好散,原因蠔無出水,又醒又多水,攪到D旦希到夾唔起好啦,最無技術既白灼蝦,叫果時問我要幾多,甘2個人一斤羅,佢落完單返轉頭話每人最多4兩,,好吧!就4兩羅(這時已食緊粥)上啦。。原隻蝦,有D都ok既,但蝦肉明顯係梅唔爽,4兩有11隻,有2/3隻蝦頭調調fink2隻手指一拉蝦頭D水全部出晒,你食理我份!極到中伏

2隻手指一拉蝦頭D水全部出晒,你食理我份!

極到中伏

2019-07-13
Last Night Supper
2019-04-20 1589 views
以前細個成日跟屋企人黎呢間河畔花園嘅強記食乳鴿同埋雞粥,今日難得同仔仔、老公入咗嚟踩單車,所以都好想回味當年情!叫咗兩隻乳鴿同埋兩碗雞粥做晚餐,小朋友可能太攰所以瞓着咗,我同老公可以安心享用晚餐!先講下個炸紅燒乳鴿,講真真係冇以前咁好食,而家嘅乳鴿炸得比較乾身,而且肉質好鞋,唔知係有少少炸過咗龍定係本身係老鴿!🤣再嚟雞粥,個人覺得店員應該安排乳鴿食完先上雞粥,咁樣會比較好,雞粥食既時候已經唔算係好熱,食多幾啖已經開始凍,粥算係綿滑可惜比較鹹!well~出品差咗,下次應該唔使專登再過嚟食了!

2019-01-19
Dinner
宵夜路過 見門口廣告牌吸引 雞粥乳鴿套餐$70但 …… 失望嘅炸乳鴿 唔似炸似滷水 皮唔脆 乳鴿肉入味 但太咸 雞粥好味嘅 但細碗唔滿 份量少3小嚿(1吋size)細件雞件發泡膠碗底溶膠
宵夜路過 見門口廣告牌吸引

發泡膠碗底溶膠

雞粥

乳鴿雞粥套餐
2019-04-10
$70 (Last Night Supper)
2019-03-29 812 views
好朋友放假約食飯,老友住係沙田,樓下好多美食,就去左強記食海鮮,叫到成枱餸都係六百元,又大碟,又好味,兩個女人眼闊肚窄,樣樣都想食,結果更係食吳曬打包走,真係又平又抵食➕好食👍沙田最出名係乳鴿,當然不能不吃,熱辣辣,又脆又香口,完全係比隻乳鴿誘惑到食哂,連個頭都吳放過😂😂😂😂😂清蒸斤幾重既青衣🐟——-甘大條真係抵食,不過蒸過左火,吳夠滑😅辣酒煮花鏍———我唸都有成斤幾重,心目中唸吳到甘大碟,好似係甘食極都未食完甘,超抵食😀😀😀😀粉絲蒜茸蒸聖子———聖子都算大隻,味道適中,呢個蒸既時間啱啱好👍👍👍👍西蘭花象丰花枝片———呢個差左D,吳係甘好食,就當係廚師一時失手😂😂😂😂😂紅燒炆頭腩———味道都ok,墊底白菜仔夠甜,豆腐班腩食落都吳差,配有火腩吊起味道,生色不小👌👌👌👌👌餐牌又多款式,價錢又抵食,食完仲有飯後甜品糖水送✌️✌️✌️✌️✌️

2019-03-23 420 views
這間河畔嘅強記鷄嘅粥,一直都想幫襯。今年我地公司黎食開年飯,終於有機會試下!我地主要都係點些新年菜式,發財好市,燒肉、等菜都煮得很入味。鹽水雞,很有雞味,而且雞肉嫩滑,我尤其喜歡食雞胸肉!開年飯同事話唔叫得粥,所以今次都仲未有機會試下佢地馳名嘅雞粥,但整體食物水準唔錯,下次可以再試!
這間河畔嘅強記鷄嘅粥,一直都想幫襯。
今年我地公司黎食開年飯,終於有機會試下!

鹽水雞,很有雞味,而且雞肉嫩滑,我尤其喜歡食雞胸肉!

2019-02-27 395 views
因為附近沙角邨大排檔結業的關係,所以午膳時間要走遠兩步,來到河畔花園。發現這裏星期一至五,午市時間免茶錢, $45包一個汽水或湯。這天吃了一個避風塘鮮蝦炒飯,味道算是好吃,最重要是分量足夠,比其他茶餐廳份量多了差不多近一半,但價錢差不多,非常超值。
2019-02-26
$45 (Lunch)
見到出面餐牌,有星期四特價,又有雞粥等等,好似好抵食咁,本身客唔多,其他都爆場,一坐低睇menu, 叫左一窩雞粥(28蚊既份量少得可憐) ,星期四特價的元貝(每人只限1隻,但兩隻size差天共地), 孖寶,一條蒸海上鮮(算最正常) ,一碟西蘭花花枝片(呢碟少得最誇張,猶如前菜size), 味道一般,但份量少得太誇張,問侍應,佢話相片只供參考,即刻有入左hi店的感覺,永不再去,埋單每人130蚊,覺得佢地做生意好唔老實,應該唔係第一次俾客投訴,大家都要小心!
2018-12-27
2018-12-13 400 views
係河畔附近搵間食小菜嘅鋪頭食lunch,選擇都唔多,呢間係其中一間易搵位嘅。食物水準都中規中矩,唔可以話佢難食,但又未去到可以話佢好食。菜式味道偏鹹,而且乾身,如果咁嘅食物質素配佢嘅價錢,算係有啲偏貴。
Lunch
2018-10-24 677 views
平時都會同屋企人黎呢度食晚餐,今晚同屋企人叫左個晚飯超值孖寶套餐同羊腩煲,感覺無平時咁好食。晚飯超值孖寶套餐- 金蒜蒸元貝個元貝蒸到過哂火,蒜味唔突出,可以講係唔好食。晚飯超值孖寶套餐- 魚湯魚肚浸菜苗魚肚偏硬,成個餸屬於好啖口既味道,幸好我地嗌左羊腩煲,將佢地放入去煲之後都幾好食。羊腩煲天氣開始轉涼,屋企人想試下呢度既羊腩煲。一個羊腩煲要2百幾蚊,真心覺得有啲貴。不過個煲黎到見到入面好足料,羊腩份量好足夠,而且配菜亦不少,加上湯汁味濃,再配一份生菜感覺岩岩好。

晚飯超值孖寶套餐- 金蒜蒸元貝
個元貝蒸到過哂火,蒜味唔突出,可以講係唔好食。

晚飯超值孖寶套餐- 魚湯魚肚浸菜苗

羊腩煲
天氣開始轉涼,屋企人想試下呢度既羊腩煲。
一個羊腩煲要2百幾蚊,真心覺得有啲貴。
2018-10-23
2018-10-04 553 views
服務態度極差,味道一般,環境擁擠,我是不會再去了。 去了就是受氣。。。。。。。。。。從來不給差評的 這次忍不住要給出了。。客觀說,味道不是太差,但是服務太影響心情。
服務態度極差,味道一般,環境擁擠,我是不會再去了。
去了就是受氣。。。。。。。。。。
2018-10-01
2018-10-03 672 views
以前成日聽人講,去沙田要食雞粥...而呢間強記雞粥雖然係屋企附近,但又真係好似未黎食過雞粥喎...平時經過都成日見到好多優惠,今次我地就決定入去試下會吳會平得黎又好食~日本仿鮑片雞粥煲粥上枱果時見到個樣一d都吳吸引,所以就抱住一個cheap野多數無好野既心態去試佢,但原來我噤諗係錯架...28蚊一煲粥,入面雞既數量都算唔少架喇,仲有幾塊彷鮑片喺度~個粥煲得好綿,仲食到雞味,真係算係好食又抵食架喇!清蒸游水海斑佢地每日都有一種特價野食。我地去呢日係星期三,所以我地98蚊嗌左個蒸魚。條魚都幾大條架!蒸完見到粒魚眼係凸咗出嚟,証明真係游水魚,做特價唔會比d死魚比客人食~讚!另外我哋仲叫咗個晚飯超值孖寶($148)。黃金炒鮮魷呢個真係推介!!好香好好食,d鮮魷一d都唔鞋唔硬,煮既時間火候岩岩好!咬落塊魷魚仲係外脆內軟!正西蘭花帶子花枝相對上呢個餸就比較失色喇,佢唔係唔好食,就係好普通一個西蘭花炒帶子...總括來講,覺得呢間餐廳既野食質素都唔差..個雞粥的確係抵食既!個晚飯孖寶都唔錯,都算多選擇。不過個每日優惠就要睇下邊日去食會抵啲喇~感覺上98蚊一條游水海斑唔算特別抵食....不過成餐飯都真係
以前成日聽人講,去沙田要食雞粥...

清蒸游水海斑

另外我哋仲叫咗個晚飯超值孖寶($148)。

黃金炒鮮魷

呢個真係推介!!

西蘭花帶子花枝
西蘭花帶子花枝

個晚飯孖寶都唔錯,都算多選擇。
不過個每日優惠就要睇下邊日去食會抵啲喇~感覺上98蚊一條游水海斑唔算特別抵食....不過成餐飯都真係唔錯,完全無失望。
下次再有機會黎試埋其他野先~
2018-09-19
2018-08-31 774 views
由沙田麗豪酒店行過來, 大概只需5分鐘路程, 很就腳, 很方便, 星期日晚上不用等位。原本以為堂食價錢較優惠, 原來外賣乳鴿+雞粥也有$70優惠, 仲平過堂食。叫左晚飯抵食海鮮餐, $148有兩款真係超值, 第一個想食西蘭花帶子花姿, 出去食平時都至少一百啦, 呢度食菜選擇唔多, 呢個好吸引我, 不過黎到發現, 個碟好迷你, 兩個人食都要就住就住, 叫做淺嚐, 不過個味道幾好, 帶子花姿有少少鮮味, 西蘭花亦有鑊氣。另一個揀薑蔥焗鮮蟹, 隻蟹又幾大隻, 算多肉, 調味稍鹹, 亦都可以話惹味, D肉大部分都唔霉, 係有一兩件肉好粉碎, 怪怪地。乳鴿58元, 普普通通, 肉唔算好嫩滑, 脾位好少少, 調味較鹹。仿鮑雞粥$28, 估唔到都幾大窩, 兩個人每人有兩碗, 雞肉係雞件黎, 肉唔算多, 但都有誠意, 粥算綿, 味較清。又真係幾抵食, 可以一試。野食好快送晒上黎, 可能整定晒, 環境比較嘈, 附近有小朋友。

又真係幾抵食, 可以一試。

2018-07-13 821 views
因為唔想諗,所以今日8人叫咗一圍2888, 啲嘢ok啦,係個灼蝦差,無味嘅。不過碟碟份量真係好足!我諗夠14人食。今次想提係跟枱位呀姐真係幾好,幾貼心,招呼100分食品出場:1) 燒味拼盆: 大路嘢2) 灼蝦: 無味,霉,係多但無隻得,無隻甜3) 西芹帶子花枝: 無鑊氣4) 節瓜瑤栓甫: 無特别5) 雞絲翅: 大路,ok6) 蒸斑: 夠份量,蒸得啱啱好,唔錯7) 北菰海参鴨掌: 海参唔夠冧8) 乳鴿: 未夠上次食香口9) 伊面,炒面: 幾好10) 壽包: 大嘅正斗,细嘅唔夠軟11) 西瓜: 塊塊起沙,好甜送支红酒,幾好飲! 啤酒汔水又包佢全部都好大份量,比一般叫一圍嘅仲大碟,仲無收加一,係抵嘅。 不過我錯咗,嚟呢度應散叫精緻嘅,雞粥,乳鴭,诲鲜。上次散叫,碟碟鑊氣夠,乳鴿都香口啲! 或者要訂一圍,應該寫菜。 今日除咗個蝦,其他都不算差,只係上次實在太好食。綜合都幾好,店員。 而且好扺食,打包都9盒
,招呼100分

8) 乳鴿: 未夠上次食香口
9) 伊面,炒面: 幾好
10) 壽包: 大嘅正斗,细嘅唔夠軟
11) 西瓜: 塊塊起沙,好甜

送支红酒,幾好飲! 啤酒汔水又包

綜合都幾好,店員
。 而且好扺食,打包都9盒