2025-06-18 292 views
今日放工後, 來到銅鑼灣一間位於三十樓天台的酒吧西餐廳, 無論環境、氣氛、食物質素、服務等等, 都令人覺得非常滿意, 真心想推薦一下 。一來到餐廳門口, 就見到張貼了很多得到了Beer Awards 的獎項, 所以這裏的手工啤酒, 是不得不試的。Tasting Set (120ml x6)這個品酒套餐, 可以自選六款不同的手工啤酒, 非常抵玩, 可以一次過同朋友一齊share, 試六款不同的口味。土豪: 味道較為清新, 容易入口, 不會帶苦澀味道, 適合不愛太濃味的女仕花魁: 味道不會太強, 同樣容易入口, 帶有小麥的味道桃寶: 帶有清新桃香果味, 入口微甜, 非常容易入口葡萄熟了:葡萄汁混合啤酒,入口有酸甜的味道, 感覺清爽, 同樣容易入口小二:入口帶有中度的微甘酒味, 口感清爽侍郎: 是深黑色的啤酒, 入口帶有非常濃厚的咖啡香味, 質地比較順滑醇厚, 酒味較強, 適合愛濃味人仕洋蔥圈 :洋蔥圈炸得非常香脆金黃, 與手工啤酒非常合襯北京烤鴨Pizza:Pizza餅底烤得又香又鬆軟, 北京填鴨的肉好多, 配上青瓜同北京烤鴨的醬汁, 酸酸甜甜, 更加美味卡邦尼亞意粉:想不到這裏的意粉也做

Tasting Set (120ml x6)

花魁: 味道不會太強, 同樣容易入口, 帶有小麥的味道
桃寶: 帶有清新桃香果味, 入口微甜, 非常容易入口
小二:入口帶有中度的微甘酒味, 口感清爽

洋蔥圈 :
洋蔥圈炸得非常香脆金黃, 與手工啤酒非常合襯

北京烤鴨Pizza:

卡邦尼亞意粉:
想不到這裏的意粉也做得非常出色, 醬汁非常creamy, 入口有濃香的芝士醬味道, 與煙肉一同配襯, 簡單又好食

另外, 餐廳位於銅鑼灣30樓高層的天台位置, 不過今晚下大雨, 未能欣賞風景, 下次有機會一定要和朋友再來。

$200 (Dinner)
  • 手工啤酒
  • 北京烤鴨Pizza
2025-06-18 291 views
昨晚約咗朋友喺銅鑼灣食飯,知道朋友無酒不歡,特意帶她試吓呢間酒吧餐廳,讓她暢飲一番。🍻 手工啤tasting set (120ml x 6杯)🍺 Jasmine Wit 花魁 淡淡的茉莉花香,口感清爽。🍺 Peach Wheat 桃寶 蜜桃味勁香濃,較為甜口,非常適合女生。🍺 Golden Dawn 小二 入口有淡淡嘅水果味,屬微甜嘅啤酒。🍺 Deja Vu 似曾相識 啤酒味較為濃郁,微苦又帶丁點果香。🍺 Mocha 侍郎 x 2 勁香濃咖啡味,酒嘅濃度最高,帶點苦澀。🍕 芫荽香辣牛肉薄餅呢個pizza嘅餡料勁多,鋪滿香濃嘅牛肉片和氣味清新嘅芫荽,再配埋惹味嘅辣醬,好味到停唔到口。🍝 香辣油封鴨肉意粉油封鴨肉非常嫩滑,配上辣椒和獨突嘅醬汁嚟爆炒,香辣度夠晒刺激。🍟 爆炸薯仔切粒嘅薯仔炸到好脆口,再配埋四川嘅麻辣香料,夠晒香濃味美,絕對係佐酒一流嘅小食。

🍻 手工啤tasting set (120ml x 6杯)

🍺 Jasmine Wit 花魁
淡淡的茉莉花香,口感清爽。
🍺 Peach Wheat 桃寶
蜜桃味勁香濃,較為甜口,非常適合女生。
🍺 Golden Dawn 小二
入口有淡淡嘅水果味,屬微甜嘅啤酒。
🍺 Deja Vu 似曾相識
啤酒味較為濃郁,微苦又帶丁點果香。
🍺 Mocha 侍郎 x 2
勁香濃咖啡味,酒嘅濃度最高,帶點苦澀。

🍕 芫荽香辣牛肉薄餅

🍝 香辣油封鴨肉意粉

🍟 爆炸薯仔

2025-06-17
$235 (Dinner)
  • 手工啤tasting set
2025-05-25 336 views
為食花太郎 Fafafoodblog Richkat Craft Brewing 貓員外- Go Park 啤酒品鑑套餐 168 蚊 120ml 6 杯 首先價錢好抵飲 168 蚊試到6 款 土豪 4 % og 10.5-Kolsch啤酒 夠清新 開胃酒 荔枝烏龍 3.5% og 10-sour ale 荔枝味香酸酸甜甜桃寶 4.5 % og 14 -fruity gose 果味好濃郁星仔 7% og 17-hazy opa青草味香 配辣野幾襯似曾相識 7% og 17-double dry hop hazy ipa味道更濃 濃度同酒味更高待郎 8.8% og 23 -coffee stout啤酒味香濃 好有香醇既咖啡味 正🍴芫茜香辣牛肉pizza 🐂牛肉好香濃入味 同芫茜同辣椒好夾 pizza係正宗意式pizza既口感好薄身 邊位好香脆 🍴香辣油封鴨意粉 🌶️🦆油封鴨肉夠香咸 意粉好爽口 ,吸哂辣椒香味 鴨肉d油滲哂落意粉度 正🍴炸薯條 🔥薯條用左蕃薯條 外面香脆香咸入面蕃薯香甜 正#啤酒 #西餐 #酒吧 #鴨脾 #意粉 #牛肉 #薄餅 #芫茜 Score 平均分<8/10&#
啤酒品鑑套餐 168 蚊 120ml 6 杯

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#貓員外酒吧餐廳
鍋鑼灣耀華街38 號zing! 30 樓
~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog銅鑼灣
====================

2025-05-25
$200 (Dinner)
2025-05-03 281 views
精釀啤酒專門店「RICHKAT貓員外精釀酒館」,最近在銅鑼灣耀華街38號ZING 30樓增設新分店,餐廳在頂樓,設室內室內座位,可以遠眺整個銅鑼灣的景色,環境非常Chill ,真係和朋友飲仔傾偈一個好地方👍👍品牌致力打造高質又實惠的手工啤酒,5大招牌獲獎手工啤酒推介,星仔、葡萄熟了、柏林召喚、桂花小麥以及侍郎,召喚啤酒控,梗有幾款啱你口味🍺🍺▪️Tasting Set 品鑑套餐 $ 138 |120ml x 6 可以自選六款不同口味嘅啤酒,我就梗係揀咗多款獲獎口味,另外唔知飲咩好可以諮詢店員為你介紹👍👍🍺Hawthorn Kolsch 土豪選用優質麥芽和啤酒花,這款啤酒增添了淡淡的果味酸爽和口感🍺Jasmine Wit 花魁口感清新,帶有茉莉花帶來的微妙酸味和濃烈花香🍺Golden Dawn 小二酒花香氣馥鬱,入口時可以感受到芒果和熱情果等熱帶水果的風味🍺Star Boy 星仔星仔是貓員外精心甄選的 Citra,Idaho,Strata和 El Dorado酒花釀製而成,有熟透的熱帶水果、綠色士多啤梨和熱情果風味🍺Deja Vu 似曾相識用上經典的”C系列“酒花釀造,充滿熱情果、柑橘、葡

🍺Hawthorn Kolsch 土豪
選用優質麥芽和啤酒花,這款啤酒增添了淡淡的果味酸爽和口感

🍺Jasmine Wit 花魁
口感清新,帶有茉莉花帶來的微妙酸味和濃烈花香

🍺Golden Dawn 小二
酒花香氣馥鬱,入口時可以感受到芒果和熱情果等熱帶水果的風味

🍺Star Boy 星仔

🍺Deja Vu 似曾相識
用上經典的”C系列“酒花釀造,充滿熱情果、柑橘、葡萄柚和松針的香氣

🍺Mocha 侍郎
啤酒豐富的層次感,還带來了焦糖、乾果、黑朱古力和咖啡的味道,添加了來自雲南的雲呢嗱可可豆和咖啡豆,使其風味更加濃郁

▪️雲貴川臘腸薄餅🍕🍕
第一次食臘腸薄餅,味道仲要加入四川風味,夠晒香辣惹味,薄餅底亦做得非常唔錯,餅邊外脆內煙靭,鍾意食辣嘅朋友絕對唔可以錯過,好有風味

▪️爆炸薯仔🌶️🌶️
店舖名物,爆炸嘅意思係用四川各種香辣香料爆炒,薯仔外脆內軟夠晒入味,味道當然係香辣夠晒刺激,送啤酒一流

▪️卡邦尼意粉🍝🍝
傳統的美味,意粉面條爽口彈牙,醬汁係沿用傳統卡邦尼醬汁只用蛋黃和芝士,味道特別濃厚,意粉條條掛汁,配上香口嘅煙肉、再灑上巴馬芝士碎,非常好食

• Star Boy 星仔
  • 雲貴川臘腸薄餅
2025-04-28 248 views
又係3個女仔一齊出動嘅時候啦🤣今次揀咗一間位於銅鑼灣天台酒吧,朋友話新開好舒服🌟🌟Tasting Set 品鑑套餐 Any 6 of the above $138今次喺Richkat Craft Beer嘅飲單入面揀咗六款唔同風格嘅啤酒試飲,分別係「Cadet 秀才 Golden Ale」、「Hawthorn Kolsch 土豪」、「Jasmine WIT 花蜜 Belgian Wheat」、「Lychee Oolong Sour Ale 荔枝烏龍」、「Peach Wheat 桃味小麥 Fruity Gose」同「Grape Gose 葡萄汁 Fruity Gose」。因為我哋3個入面得我同另一位朋友飲酒,而且我哋女仔都傾向飲啲 Light啲嘅酒💕🌟Cadet 秀才 Golden Ale(左上)呢款Golden Ale一入口就感受到佢清爽嘅麥芽香,酒體輕盈,乾淨俐落,非常易入口💕ABV只有3.3%,好適合想輕鬆飲啤酒嘅朋友🙈-🌟Hawthorn Kolsch 土豪(中上)入口好順滑帶有淡淡嘅果香同麥芽嘅甜味,酒花嘅苦味好輕微,飲落好平衡。OG係12.5,酒精度4.0%,酒體偏清,適合一

🌟Cadet 秀才 Golden Ale(左上)
🌟Hawthorn Kolsch 土豪(中上)
入口好順滑帶有淡淡嘅果香同麥芽嘅甜味,酒花嘅苦味好輕微,飲落好平衡。OG係12.5,酒精度4.0%,酒體偏清,適合一邊食小食一邊飲,唔會搶咗食物嘅味道,係一款好易入口嘅選擇💪
🌟Jasmine WIT 花蜜 Belgian Wheat (右上)
呢款Belgian Wheat啤酒有茉莉花香,入口有小麥、橙皮同香料嘅味道。ABV 4.9%,似係傳統啤酒入面帶啲優雅感☺️
🌟Lychee Oolong Sour Ale 荔枝烏龍(左下)
入口有荔枝嘅甜味好出,酸度適中,我同朋友係咁笑係失身酒🤣OG 10.0,ABV 3.5%,好啱女士飲,不過就飲唔到烏龍茶味🤣
🌟Peach Wheat 桃味小麥 Fruity Gose(中下)
呢款Fruity Gose以桃味為主打,入口個水蜜桃香同小麥啤酒味道互相輝映,唔會搶味,做得幾平衡。ABV 4.5%,OG 14.0,酒體唔算重😆
🌟Grape Gose 葡萄汁 Fruity Gose(右下)
最後一款係葡萄汁Gose,飲落有濃濃嘅葡萄汁風味,朋友話有啲似藥水味,我接受到,係大家想像到嘅提子味🙈口感好似飲有氣果汁咁,ABV同樣係4.5%,OG 14.0。

北京烤鴨薄餅(10寸)$138
呢個算係fusion菜式,薄餅嘅麵團做得好好,邊皮微脆嘅口感,食落煙韌,上面鋪滿咗鴨肉、蔥絲、青瓜,應該係類似甜麵醬嘅味道,食落更加似北京填鴨🤣最尾有海量芝士又冇諗過會咁夾喎😝!

香辣鴨肉油封意粉 $108
意粉都等咗一陣先到,意粉煮得啱啱好。個辣度對我哋2個嚟講都太辣🥵感覺有譚仔嘅小辣🥵好刺激好重口味,所以唯一一個食得辣嘅朋友好鍾意🤣鴨肉都比得幾多,食完好有飽足感,但略嫌油咗啲🙂‍↔️

炸蕃薯條 $68
蕃薯條係簡單但食唔停嘅小食!就算攤凍咗都好酥脆😝外面脆卜卜,入面就係軟糯嘅蕃薯,有住淡淡嘅天然甜味同蕃薯香💕另外一個醬係類似沙律醬不過再酸啲,私心覺得普普通通配番茄汁已經好好食🙈
Type of Meal
Dinner
2025-08-04 0 views
【銅鑼灣高空啤酒樂園🍻 夜景+美食雙重享受】 🌃 星期五夜蒲新熱點!呢間rooftop bar坐擁270度維港景,氣氛勁chill~ 🍕「神級手工Pizza」 • 餅底用意大利00麵粉每日現搓,窯烤到邊緣脆到會唱歌 • 招牌黑松露蘑菇Pizza,松露油香攻陷成個天台 • 意想不到嘅拉絲效果,芝士多到要用手接住 太好味我再點多個片皮鴨pizza,餅底外脆內鬆軟真係好好味🍗「佐酒神器」 • 炸蕃薯條🍠 外脆內綿,撒上芝士邪惡度爆錶 • 乾辣椒炸雞配自家製醬汁,脆皮鎖住肉汁 🍝「香辣鴨肉炒意粉」 • 鴨胸肉嫩滑帶炭香,微辣蒜片刺激味蕾 • 意粉惹味,辣度可以自選 🍺「必試精釀啤酒」 • 酸甜易入口,女生最愛 ❤️🫶🏻• 如絲綢般順滑,咖啡烘焙香超濃郁 👍🏻• 🌙 晚市人均$200左右,抵過酒店酒吧~ #銅鑼灣夜景首選 #手工Pizza驚艷 #氮氣黑啤必試
【銅鑼灣高空啤酒樂園🍻 夜景+美食雙重享受】

🍕「神級手工Pizza」
• 餅底用意大利00麵粉每日現搓,窯烤到邊緣脆到會唱歌
• 招牌黑松露蘑菇Pizza,松露油香攻陷成個天台
• 意想不到嘅拉絲效果,芝士多到要用手接住
太好味我再點多個片皮鴨pizza,餅底外脆內鬆軟真係好好味

🍗「佐酒神器」
• 炸蕃薯條🍠 外脆內綿,撒上芝士邪惡度爆錶
• 乾辣椒炸雞配自家製醬汁,脆皮鎖住肉汁

🍝「香辣鴨肉炒意粉」
• 鴨胸肉嫩滑帶炭香,微辣蒜片刺激味蕾
• 意粉惹味,辣度可以自選

🍺「必試精釀啤酒」
• [葡萄熟了] 酸甜易入口,女生最愛 ❤️🫶🏻
• [氮氣黑啤] 如絲綢般順滑,咖啡烘焙香超濃郁 👍🏻

2025-08-02 0 views
今次同朋友去咗銅鑼灣呢間「貓員外酒吧餐廳」,位置好正,喺30樓高層,有室內同室外位🤩室內裝修走型格工業風,燈光暗暗哋好有氣氛,而室外好正,可以望到成個銅鑼灣夜景,啱晒同friend飲嘢傾下偈,好Relax👍👍飲品: 1.Justout氮氣黑啤 🍺呢杯黑啤超順滑!氮氣打出來嘅泡沫好綿密,入口帶少少咖啡香,苦味唔會太重,易入口👍2.曼珠沙華 🌹手工啤,賣相好靚,粉橙色漸層,飲落酸酸甜甜,有少少花香同果味,酒精唔會太強,女仔啱飲呀😊食物:1.北京烤鴨薄餅 🦆🍕估唔到酒吧嘅薄餅咁高質!餅底薄脆,上面鋪滿烤鴨肉同京蔥,仲有少少甜麵醬,食落真係有北京烤鴨嘅風味,好過癮!2.卡邦尼意粉 🍝意粉煮得啱啱好,煙韌有咬口,仲有煙肉及灑上巴馬芝士碎,味道好濃郁3.爆炸薯仔 🥔🔥呢個小食幾驚喜,薯仔外皮炸到超脆,入面軟熟,加咗麻辣粉同香料,食落香口惹味,送酒一流「貓員外」30樓高空景觀加埋chill爆氣氛,食物同飲品性價比都高,如果想搵個地方同朋友飲嘢食嘢傾偈,呢度好岩呀

飲品:

1.Justout氮氣黑啤 🍺

2.曼珠沙華 🌹

食物:
1.北京烤鴨薄餅 🦆🍕

2.卡邦尼意粉 🍝

3.爆炸薯仔 🥔🔥

發現一間夜晚好適合同朋友去chill chill的餐廳🍻今次揀咗揀貓員外🐱@richkatcraftbrewinghk‼️我覺得坐戶外會較涼快🌝🌟Must try Justout気氣黑啤🍺我就中意少麥味冇咁苦😆😆配上即炸洋蒽圈!很好下酒🤪📌北京烤鴨薄餅中西合璧的組合好新穎,pizza餅底口感很Q軟!估唔到片皮鴨醬同pizza咁夾呀😋📌香辣油封鴨肉意粉怕辣嘅人記得叫小辣🌶️我叫咗小辣!食落都挺辣的而鴨肉香濃!幾惹味

📌北京烤鴨薄餅

📌香辣油封鴨肉意粉
之前返大陸試過Richkat貓員外,原來已經係香港開到第四間,餐廳位於大廈頂樓,室外面積好大,坐吧枱既客人可以遠眺銅鑼灣美麗夜景,不過今次我坐喺梳化,坐得都好舒服。餐廳既draft beer最出名,而我係餐單上面見到幾款「中西合璧」既菜式。比起draft beer,我更期待香辣油封鴨肉意粉、雲貴川臘腸薄餅😻- 爆炸薯仔炸薯仔粒外脆內軟,灑上辣椒粉同花生粒更多惹味。旁邊臘肉腸令整體味道口感更豐富,送酒一流。- 香辣油封鴨肉意粉溫馨提示意粉超級辣,而且越食越辣。鴨肉分量好大,味道鹹香十足。- 雲貴川臘腸薄餅薄餅底外脆內煙韌,上面舖滿臘腸同青椒、味道完全係四川風味,辣得過癮🥵飲品方面,餐廳提供多款craft beer,仲有tasting set可以試曬六款味道。我地試左兩款,味道都啱我地口味🥰,下次再試唔同款式!

- 爆炸薯仔

香辣油封鴨肉意粉

- 香辣油封鴨肉意粉

- 雲貴川臘腸薄餅

2025-04-11
$250 (Dinner)
香辣油封鴨肉意粉
2025-07-28 0 views
「RICHKAT貓員外精釀酒館」,以貓為主題的手工啤cafe係銅鑼灣耀華街38號ZING 30樓頂樓,設室內室內座位可以望哂個銅鑼灣的景色,環境非常舒服!戶外勁舒服好氣氛,一入門有勁個logo打卡可以選六款手工啤試飲,咖啡味啤水果啤等等,對住露台乾杯係寫意既味道再加份小吃送酒一流,加份小吃送酒 ,帕巴芝士薄餅,記得欣賞埋室內景。都係充滿氣氛!Tasting Set 品鑑套餐 $ 138 |120ml x 6可以自選六款不同口味嘅啤酒,我就梗係揀咗多款獲獎口味,另外唔知飲咩好可以諮詢店員為你介紹👍👍水牛芝薄餅🍕食落煙韌,上面鋪滿芝士啖啖柔軟爆炸薯仔香脆入味無得頂香辣鴨肉油封意粉 $108超級辣。唔食得辣填叫!銅鑼灣耀華街38號ZING!30樓
係銅鑼灣耀華街38號ZING 30樓頂樓,設室內室內座位
可以望哂個銅鑼灣的景色,環境非常舒服!

戶外勁舒服好氣氛,一入門有勁個logo打卡
都係充滿氣氛!

水牛芝薄餅🍕
食落煙韌,上面鋪滿芝士
啖啖柔軟

香脆入味無得頂

香辣鴨肉油封意粉 $108
超級辣。唔食得辣填叫!

銅鑼灣耀華街38號ZING!30樓
2025-04-24
2025-07-28 0 views
鄰近時代廣場嘅耀華街,酒吧氣氛正之餘,交通方便,令人多更熱鬧。今次上頂樓,發現一間出名自家啤酒嘅酒吧,環境好chill,除咗啤酒夠特別,食物又有驚喜,真係啱晒同朋友人少少放鬆下!🍔🍻天台望到街唔同嘅節奏好有feel不過開始落雨,都係入返去食。睇下餐牌先甄選套餐 $470有兩杯酒,仲有小食、意粉同Pizza各一份,已經試到店內最正嘅嘢啦!貓員外Justout佳世濤絲滑 氮氣黑啤入口泡沫超順滑,飲落無一般黑啤咁甜,反而充滿烘焙咖啡、濃郁朱古力同少少焦糖香氣,層次好立體,帶住啲大人味超有特色。🍫☕葡萄熟了呢杯無咁著重泡沫,紫色外表超吸引,飲落先係提子酸甜果香,後勁再滲出啤酒麥香,輕盈又清新,完全無苦味,好啱夏天飲!🍇爆炸薯仔呢個爆炸薯仔外表金黃酥脆,切花後炸得層層分明,灑上雲南風味辣粉同蔥花,香辣惹味,外脆內軟,啖啖薯香。再配四川煙燻臘腸,鹹香微辣,煙燻味同炸薯仔好夾,口感層次超豐富,辣味慢慢滲出,好適合送啤酒勁掂!🥔🌶️雲貴川臘腸薄餅呢款雲貴川臘腸薄餅賣相超吸引,薄皮Pizza唔算最香脆,係手工pizza嘅感覺。餅底鋪滿拉絲芝士同茄汁,面頭有煙燻四川臘腸、新鮮青辣椒同少少蔥絲。入口先有濃郁芝
天台望到街唔同嘅節奏好有feel
不過開始落雨,都係入返去食。
睇下餐牌先
甄選套餐 $470

貓員外Justout佳世濤絲滑 氮氣黑啤
葡萄熟了
雲貴川臘腸薄餅
餅底鋪滿拉絲芝士同茄汁,面頭有煙燻四川臘腸、新鮮青辣椒同少少蔥絲。入口先有濃郁芝士香,再嚐到臘腸鹹香,比一般臘腸多咗煙燻味同微微辛香,青辣椒帶嚟新鮮辣勁,蔥絲有少少清新嘅感覺,食落層次十足。辣得有層次,重口味又解膩,好啱配啤酒一齊享受!🍕🌶️
卡邦尼意粉
卡邦尼意粉色澤金黃,中間點綴煙肉粒同香草碎;香氣撲鼻,芝士鹹香混合煙肉油香;食落口感超Creamy。重點係呢個意粉真係有蛋汁,掛滿蛋漿芝士汁,煙肉脆中帶鹹,香草微微清新,層次豐富,Creamy嘅蛋汁順手幫頭先兩樣食物解辣,更加一試愛上。😍
埋單
2025-07-23
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
  • 貓員外Justout佳世濤絲滑 氮氣黑啤
  • 葡萄熟了
  • 爆炸薯仔
  • 雲貴川臘腸薄餅
2025-07-28 0 views
貓員外酒吧餐🩵銅鑼灣🍻放工同朋友消遺好地方💕💕手工啤酒品鑑套餐6杯*120ml🍺🍺🍺🍺🍺🍺款款都好有特色,可以叫6款唔同嘅試~土豪啤酒清新帶果香,花魁有橙皮同香料味,易入口又開胃,有款啤酒叫HO YEAH,一飲落去有滿滿椰香!!!仲有黑啤都好好飲!有咖啡香之餘,仲有啤酒味~💓雲貴川臘腸薄餅🍕🌶️佢係中西FUSION菜~用左臘腸代替辣肉腸,食落鹹香突出,佢芝士分量都唔少!!做到輕微芝士拉絲瀑布~薄餅底脆口,啤酒解膩一流!!!卡邦尼意粉醬汁濃郁🍝煙肉鹹香,麵條彈牙,啤酒可以中和油膩感,味道更平衡(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)爆炸薯仔🥔🌶️薯仔都係用左麻辣去調製,外脆內軟,香料味重,仲有臘腸做配料~啤酒配搭下更惹味,食完好滿足😋!!
貓員外酒吧餐🩵銅鑼灣

🍻放工同朋友消遺好地方💕💕

手工啤酒品鑑套餐6杯*120ml🍺🍺🍺🍺🍺🍺
款款都好有特色,可以叫6款唔同嘅試~

雲貴川臘腸薄餅🍕🌶️

卡邦尼意粉醬汁濃郁🍝

爆炸薯仔🥔🌶️
啤酒配搭下更惹味,食完好滿足😋!!
2025-07-28 0 views
今日約左個fd嚟到貓員外吹水同食,出面都幾好view~ 🍺 氮氣黑啤💪🏻入口順滑無苦澀,氮氣泡沫綿密,黑啤新手都易接受。 荔枝手工啤🥰清甜荔枝香突出,氣泡輕爽😉---🍕 北京烤鴨薄餅片皮鴨+芝士+京蔥鋪滿薄脆餅底,鴨油同芝士意外地夾。 **配搭建議**:氮氣黑啤可解膩😆---🍝 **香辣油封鴨肉意粉** 法國油封鴨絲夠腍身,辣度明顯(小辣以上級別),驚喜在加咗臘鴨粒增添鹹香。 **醒胃配酒**:荔枝啤嘅甜味能平衡辣勁。 ---🥔 **爆炸薯仔** 粗切薯角炸得外脆內粉,混入四川辣腸粒同辣椒籽,麻香惹味,送酒一流。
今日約左個fd嚟到貓員外吹水同食,出面都幾好view~

🍺
氮氣黑啤💪🏻

入口順滑無苦澀,氮氣泡沫綿密,黑啤新手都易接受。
荔枝手工啤🥰

清甜荔枝香突出,氣泡輕爽😉

🍕 北京烤鴨薄餅

片皮鴨+芝士+京蔥鋪滿薄脆餅底,鴨油同芝士意外地夾。
**配搭建議**:氮氣黑啤可解膩😆

🍝 **香辣油封鴨肉意粉**

**醒胃配酒**:荔枝啤嘅甜味能平衡辣勁。

🥔 **爆炸薯仔**

2025-07-02 93 views
同朋友gathering,揀左個幾chill既地方,環境舒服又好食🤤$470 Signature SetMushroom & Truffle Pizza黑松露pizza 又多芝士又重松露味!拉絲芝士🧀打卡岩曬!一上枱同朋友都聞到勁香,上面鋪滿咗松露芝士,熱辣辣, Pizza皮又脆!Carbonara原本以為卡邦尼好普通,但原來都係咁出色,勁多芝士碎,煙肉,好香口,每一條意粉都掛滿咗醬汁,係出色嘅卡邦尼!French Fries飲酒,當然唔少得薯條啦,一路飲酒一路食薯條,一路傾偈。JUSTOUT 朋友叫咗杯黑啤,入口好順滑,有啤酒味得來又唔會覺得太過重口,係呢排新推出,大家一定要試吓。Sauyignon Blanc wHhite Wine Central Vally, Chile我就嗌咗杯白酒,一啖意粉,一啖白酒,真係好chill

$470 Signature Set
Mushroom & Truffle Pizza

Carbonara

French Fries
飲酒,當然唔少得薯條啦,一路飲酒一路食薯條,一路傾偈。

JUSTOUT
我就嗌咗杯白酒,一啖意粉,一啖白酒,真係好chill
2025-06-30 72 views
話說我同朋友前排去咗銅鑼灣嘅「貓員外酒吧餐廳」飲酒加食野,呢間餐廳位於羅素街,環境好有特色,帶D中西合璧嘅文青風,店內有貓咪主題嘅裝飾,仲有戶外座位,夜晚坐喺度好chill。佢主打多國菜,薄餅同手工啤酒都好有賣點,服務員仲好貼心,會同你傾計推介菜式!😺北京烤鴨薄餅一上枱就賣相一流,薄餅皮烤得金黃香脆,邊緣微微焦香。入面捲住切得薄薄嘅北京烤鴨,鴨皮脆口,肉質嫩滑,帶點肥香。配上甜麵醬、青瓜絲同蔥段,味道好平衡,甜鹹清爽兼備。份量啱啱好,兩人share食得就岩哂。🦆香辣油封鴨肉意粉係一道好有創意嘅fusion菜,意粉煮得軟硬適中,掛汁力強。油封鴨肉撕成絲,入口軟嫩,滲滿香辣醬汁,辣汁嘅味道同鴨肉嘅油香好夾,仲有少少蒜香同香草提味。醬汁略為濃郁,但唔會太膩,配上意粉嘅彈牙口感,食落好有層次。🍝蕃薯薯條係送酒小食嘅必叫,薯條切得粗身,炸得外脆內軟,蕃薯嘅天然甜味好突出,味道豐富。薯條份量多,熱辣辣食最正,啱晒同朋友一邊傾計一邊share!🍠我地直接叫左手工啤酒品鑑套餐 6杯*120ml,呢個真係啤酒控嘅福音!套餐有六款唔同嘅手工啤酒,每杯120ml,啱晒想試多啲口味嘅朋友。當中我最鍾意一款IP

我地直接叫左手工啤酒品鑑套餐 6杯*120ml,呢個真係啤酒控嘅福音!套餐有六款唔同嘅手工啤酒,每杯120ml,啱晒想試多啲口味嘅朋友。當中我最鍾意一款IPA,帶點柑橘同松樹嘅香氣,入口微苦但好順喉。仲有一款stout,咖啡同朱古力味好濃,飲落好creamy。服務員會逐款介紹啤酒嘅特色,飲完六杯好有滿足感!🍺