Restaurant: Red Idea Cafe
Info:

2023-11-26 730 views
星期五晚當然要出黎抖抖氣啦,來到了紅煮意食晚飯。樓上舖,但門口都唔難搵㗎,一上樓梯就到。除左dinner set,仲有唔少前菜、小食揀㗎。現場環境昏暗氣氛唔錯,逢星期六晚仲有歌聽添,至於係咩類型嘅歌同歌手,可以上餐廳fb或ig睇公布🎵🎶⭐餐湯 & 法包叫左兩份晚餐,揀左跟餐湯,是晚餐湯係蘑菇湯,好香菌味😋仲有烘得香口的法式多士。⭐美國安格斯烤菇牛肉漢堡配薯條朋友點了漢堡,賣相唔錯㗎,厚厚的漢堡扒,仲有半瀜芝士、大啡菇、生菜蕃茄等,多汁美味。薯條係粗條,薯味特別香濃🤤⭐Red Idea卡邦尼意粉自己就點左餐廚招牌,用得店名命名應該係推介啦😆醬汁好creamy,啱啱好包住每條意粉,意粉有咬口,好好味。⭐鴛鴦 & 熱情果汁餐飲見有新出嘅樽仔奶茶同鴛鴦,試左支鴛鴦,啡味幾香奶茶夠滑,平衡做得唔錯😋朋友就點左指定果汁,是晚係熱情果口味。⭐藍莓芝士餅伴雪糕又點少得叫埋甜品,本身想叫朱古力但賣晒啦,咁轉要芝士蛋糕啦,藍莓醬香甜,芝士蛋糕厚實濕潤,芝味十足。旁邊的雪糕係伯爵茶口味,有驚喜喎,茶味極香,唔知係咪店家自製呢🤤食物好味,份量十足,加上價錢親民,支持小店啦👍
星期五晚當然要出黎抖抖氣啦,來到了紅煮意食晚飯。

樓上舖,但門口都唔難搵㗎,一上樓梯就到。

⭐餐湯 & 法包

⭐美國安格斯烤菇牛肉漢堡配薯條

⭐Red Idea卡邦尼意粉

⭐鴛鴦 & 熱情果汁

⭐藍莓芝士餅伴雪糕

食物好味,份量十足,加上價錢親民,支持小店啦👍
2023-11-24
油麻地有個隱世文青高素質地帶,就喺電影中心一帶,嗰邊嘅電影都係比較獨特啲,有復刻板、獨立電影、小品類,反正就係走小眾不刻意追求大眾化的選味。而呢一帶有一間滿滿文化素質的上樓隱世西餐「紅煮意」,佢哋逢星期六晚又會開放比本地非主流音樂人嚟表演,食客可一邊食飯、一邊享受音樂,更甚是價格非常廉價,一個餐連湯/沙律、飲品、麵包及主食,都係$200有找(視乎你點咩款式)真係要嚟支持⬆️呢!今晚我同兩位姊妹👯‍♀️去左紅煮意開餐,點左三個餐,分別係蒜香大烤菇珍珠帶子蕃茄炒意粉、蜜汁燒BB豬仔骨、海鹽燒爐魚魚扒。炒意粉味香口感順,意粉軟硬適中,帶子鮮甜,烤菇味香。魚扒非常好味,肉質厚實、咬開帶魚汁、魚味甜甜的,鹽燒味帶出魚鮮,非常推薦!豬仔骨絕對要點,肉質鮮嫩、易切、咬開帶肉汁四溢、蜜汁配搭很絕!三個餐、連飲品、麵包及沙律/湯,我地三人除開都只係每人$150左右,呢個價錢可以邊度搵?加上環境舒適,三五知己的聚腳之選。

炒意粉味香口感順,意粉軟硬適中,帶子鮮甜,烤菇味香。

• 蜜汁燒BB豬仔骨
點咗碗軟腳蟹黑松露忌廉麵 當時情況是差不多食咗一半啲麵 之後開動食嗰軟殼蟹 跟住用食具從隻蟹中間斬斷 係蟹炸過的表面上發現有條好長的頭髮 還是一條又長又卷的頭髮 當時即刻叫職員換一份 職員當時也過黎驗證過係頭髮 跟住佢就快快手換咗一份畀我 我當時冇影相留底 同我講唔好意思 但後來換一份 我基本飽咗 跟住想試下隻蟹 但因為有前一次發生的事 我就攞起隻蟹睇下 跟住我又發現隻蟹係炸的表面有頭髮 我就切開咗 發現真係頭髮 但因為我係切斷咗 所以變咗兩截 但兩截都見到係一條黑色 又長的頭髮 跟住問店員 店員就同我哋講 話呢個係特色 唔係頭髮 後來我話之前嗰條卷髮你哋又承認係 幫我換一碗 宜家呢條都係 就話我亂吵
2023-09-18
2023-06-28 1068 views
餐廳:紅煮意 (油麻地)地址:油麻地新填地街151號俊逸豪園1樓B座(後座入口/油麻地警署斜對面)炭燒紐西蘭西冷牛扒 $132 (套餐)Order咗一份五成熟嘅紐西蘭西冷牛扒,即叫即煮,夠曬新鮮熱辣辣,肉質鮮嫩,牛味濃郁,火喉亦控制得宜,生熟程度啱啱好,配上燒汁同芥末醬,另有薯蓉同沙律作伴,薯蓉軟滑如絲,口感滑溜,的確幾吸引。套餐會跟法式烤包、餐湯或沙律同埋飲品。法式烤包一口Size,蒜香味十足。餐湯則有忌廉蘑菇湯,味道都唔錯。飲品有果汁、咖啡或茶,我就叫咗果汁,外國桃汁而且係樽裝,估唔到又幾好飲。另外逢星期六7:30都會有Live Music表演,可以一邊品嚐食物,一邊享受音樂。
餐廳:紅煮意 (油麻地)

炭燒紐西蘭西冷牛扒 $132 (套餐)

套餐會跟法式烤包、餐湯或沙律同埋飲品。

法式烤包一口Size,蒜香味十足。
餐湯則有忌廉蘑菇湯,味道都唔錯。

2023-06-27 700 views
Netflix出左black mirror,放工拿拿聲搵個近近地既餐廳食野,跟住就番去煲劇,上網搵到呢間野係有live band,點知係星期六7點半先有,今次就當普通食下野啦食物價錢唔太貴,見到門口牆上塊簽名版就知有唔少人支持呢間餐廳,牆上放左好多figure,好明顯老細係自肥放曬自己鐘意既元素落呢間餐廳跟餐就多左法包、餐湯/ 沙律、飲品,比單點加多$22,法包焗得幾脆炭燒紐西蘭西冷牛扒 - 跟餐($132)西冷扒有8-10oz,表面煎封做得不錯,叫左medium無overcooked,有薯蓉跟上西班牙蕃茄海鮮燴意粉($86)有唔少海鮮,分別有青口、蜆肉、帶子肉,每一口意粉都食到不同海鮮,意粉份量都幾足

炭燒紐西蘭西冷牛扒 - 跟餐($132)

西班牙蕃茄海鮮燴意粉($86)
2023-06-21
2023-06-25 492 views
人生食過最難食嘅牛扒人生食過最難食嘅牛扒人生食過最難食嘅牛扒人生食過最難食嘅牛扒人生食過最難食嘅牛扒人生食過最難食嘅牛扒人生食過最難食嘅牛扒人生食過最難食嘅牛扒人生食過最難食嘅牛扒人生食過最難食嘅牛扒人生食過最難食嘅牛扒真係好Q難食,唔知點解可以做到完全冇味,唔知雪咗幾耐,唔知乸左幾耐,無任何肉味,只有被乸過嘅味,本身舊嘢仲要無正常咁煎,個面一啲煎嘅痕跡都冇,仲好意思話自己炭燒,跟住鹽都慳,食緊橡膠一樣。質地異常,乸太耐?用咩乸??完全唔係牛肉嘅質地,應該話完全唔係肉嘅質地!(然後其實點解牛扒要乸???啲肉有幾唔新鮮?!)我甚至都唔知可唔可以形容佢為一舊肉,食到懷疑人生,仲要聲稱自己係美國草飼肉眼牛扒。唔該唔想開爐就出聲啦,求其俾舊唔知咩肉,真係好難食,雖然近百老匯,今次之後永久blacklist

聲稱係肉眼牛扒
2023-05-31 596 views
電影中心睇完戲,諗住係附近搵間餐廳醫肚,就發現咗呢間樓上餐廳,價錢望落唔貴又咁啱有想食嘅嘢,就決定一試。炭燒美國草飼肉眼牛扒份量十足,牛扒嘅表面燒得小脆,肉質鮮嫩,識落夠爽口,又唔會燒過龍,保留到牛扒嘅肉汁。燒汁夠香濃,仲配埋黃芥末,食落風味十足。軟殼蟹黑松露忌廉汁意粉呢個價錢識到全隻軟殼蟹都算抵玩。軟殼蟹開半後再炸,食落夠晒脆口,保留到軟殼蟹嘅鮮味,而且仲食到有蟹膏。個意粉嘅黑松露味道偏強,又夠晒creamy,同軟殼蟹都幾夾。配套餐會有法式烤包,同埋餐湯或者沙律。烤包夠香脆,牛油又夠香滑。餐飲揀咗指定口味果汁,係芒果汁。逢星期六晚仲會有live band

炭燒美國草飼肉眼牛扒

軟殼蟹黑松露忌廉汁意粉

餐飲揀咗指定口味果汁,係芒果汁。

逢星期六晚仲會有live band

2023-05-31
  • 炭燒美國草飼肉眼牛扒
  • 軟殼蟹黑松露忌廉汁意粉
2023-05-24 397 views
呢排個個都咁忙,唯有食自己,自己一個都可以食好好,今次搵左呢間樓上cafe,嘆下chill下食下。好,坐低睇下有咩好食先。原來逢星期六,7:30有live Band,下次book星期六都好喎!跟餐有湯有飲品。忌廉蘑菇湯,個湯夠濃稠,有蘑菇香。炭燒紐西蘭西冷牛扒,牛扒表面有炭燒痕跡,切開都好軟腍,肉肉係嫩嘅粉紅色,可以點燒汁或者芥末,汁量都充足,個薯蓉都好滑好好味!呢個香桃汁又幾好飲,個味道好似食緊真嘅水蜜桃咁,初先仲怕會香精味,原來好正!

好,坐低睇下有咩好食先。

跟餐有湯有飲品。

忌廉蘑菇湯,個湯夠濃稠,有蘑菇香。

💖呢間油麻地嘅樓上餐廳比較隱蔽,但知道呢間好嘢嘅人都唔少🤭。環境偏懷舊,但座位闊落且樓底高,坐得幾舒服。另外每逢星期六19:30仲有駐唱歌手表演live music🤩!1⃣️炭燒紐西蘭西冷牛扒|燒汁·芥末|薯菜🥩 套餐價 $132🔸法式烤包🍞🔸蘑菇忌廉湯🥣🔸熱情果果汁🍹💖主菜套餐$94起,包烤包、沙律🥗/餐湯同埋飲品,幾抵食!法式烤包係蒜蓉包個種香脆嘅口感,但食落係牛油香🧈。今日嘅餐湯係蘑菇忌廉湯,香滑得利帶蘑菇肉嘅顆粒感,幾好飲,強烈推薦嗌湯!飲品可以揀冷熱咖啡☕️、茶🍵或者果汁,今日嘅係熱情果果汁,酸甜解膩。💖 主菜我要左七成熟嘅炭燒紐西蘭西冷牛扒,脂肪位燒得微焦脆。牛扒肉質唔柴,份量適中,搭配燒汁同芥末香口又提味。薯菜係薯蓉🥔,同牛扒嘅燒汁一齊食幾夾!另外仲有啲沙律拌菜同番茄🍅。💖除左主菜,仲有前菜、小食、甜品等,選擇好豐富,下次要黎試下/食午市menu!值得一提嘅係雖然佢地話係一腳踢大廚🧑🏻‍🍳,但係上菜執枱所有嘢都做得好快手,服務態度都好好👍🏻!

🔸法式烤包🍞
🔸蘑菇忌廉湯🥣
🔸熱情果果汁🍹

2023-04-06 517 views
這間西餐地點毫不起眼,是工事帶我來先知有這店存在。每次上來吃午餐,客人都不算多,所以環境不嘈雜。環境不嘈雜就很適合帶小絲來試試。呢度仲有小絲最愛的羊架同打卡擺設。小絲好不客氣單點了一杯飲品用來打卡。我點了下午茶的意大利雲吞,只有3件份量有點少,小絲仲吃了1件說很啱我口味。羊架可跟飯/意粉/薯菜,因為小絲只吃羊架,配菜都是比我吃,我點了薯菜,出到來是薯蓉有點失望。羊架有綠色的薄荷汁很專業。平日會免加一,星期六,日就收加一服務費。這店所有都很好,就是份量比較少。今日發現原來可以多飯/意粉。吃了加大版份量就剛剛好。附近返工的是一個不錯的選擇。
這間西餐地點毫不起眼,是工事帶我來先知有這店存在。

平日會免加一,星期六,日就收加一服務費。

2023-04-06
$70 (Lunch)
2023-03-30 336 views
呢間餐廳呢幾年黎都食過幾次入口唔係咁明顯 係越南菜側面有個入口有條隱秘既樓梯行上去入到餐廳環境比較淺窄 枱都放得幾密下但枱夠闊坐坐得舒服 傾下計都唔錯嫁不過可能抽風唔係做得咁好 有陣油益味講返正題 其實呢間餐廳都食過好幾次頭果幾次食物表現都尚可既但今次真係要炸炸營今次叫左個牛肉丼飯 賣相都叫唔錯啦(看圖)但食落真係搞唔掂 D牛肉又大舊又靭完全地咬唔爛 想夾硬吞都怕哽死好幾舊都趙到無牙力 吐返出黎所以我建議睇到呢篇食評既朋友唔好叫呢個餐🙇🏻‍♂️
呢間餐廳呢幾年黎都食過幾次
不過可能抽風唔係做得咁好 有陣油益味

講返正題 其實呢間餐廳都食過好幾次
頭果幾次食物表現都尚可既
但今次真係要炸炸營
今次叫左個牛肉丼飯 賣相都叫唔錯啦(看圖)
但食落真係搞唔掂
D牛肉又大舊又靭
完全地咬唔爛 想夾硬吞都怕哽死
好幾舊都趙到無牙力 吐返出黎

所以我建議睇到呢篇食評既朋友唔好叫呢個餐
🙇🏻‍♂️

2023-03-29 306 views
之前同朋友來過紅煮意,覺得環境好舒服,今次自己想享受下Me Time,環境真係超級正,好多卡通擺設,動漫迷一定好鐘意,原來仲有Mirror店員好好傾,原來逢星期六晚7:30有本地band現場表演,枱與枱之間好闊落.我叫左個安格斯烤菇牛肉漢堡配薯條餐set,包牛油法包,忌廉蘑菇湯,coffee.忌廉蘑菇湯,口感香濃綿滑,好濃郁既蘑菇味,好好味.安格斯烤菇牛肉漢堡 - 牛肉好厚身肉味濃,好有肉汁,大啡菇烤得好香,仲可以保留到Juicy,切落去D汁不停流出來,見到好治癒,仲有生菜,蕃茄,一D都唔膩,好好食,薯條都炸得好脆.Coffee好順滑,好香濃,聽住播緊既小清新音樂,成個人都好Relax,下次搵個星期六去睇下live band.

店員好好傾,原來逢星期六晚7:30有本地band現場表演,
枱與枱之間好闊落.
忌廉蘑菇湯,口感香濃綿滑,好濃郁既蘑菇味,好好味.

安格斯烤菇牛肉漢堡 - 牛肉好厚身肉味濃,好有肉汁,
仲有生菜,蕃茄,一D都唔膩,好好食,薯條都炸得好脆.

2023-03-22
去完百老匯電影中心,睇吓附近有乜餐廳,相隔2-3分鐘路程有一間Cafe可以試吓,見到餐牌既價錢都OK,$100以下都有一個餐,食物質素唔錯而且服務好好,不過坐左係角落對住廚房,所以抽氣差d同大油煙,但係絕對會再返黎食!食扒感覺幾好,呢個價錢性價比好大,食到有出面大型連鎖$300既質素,一啲都唔覺得好老或者鞋口,雖然塊扒來貨一定唔會係日本牛,但煎到呢個入口軟,有牛味已經好收貨,所以都建議大定可以揀扒類既餐!
  • 炭燒紐西蘭西冷牛扒
2023-03-20 211 views
今日想食西餐就來呢度來到既時間係開店左無幾耐12:10分到之前食左幾次,都知呢間餐廳價格算係中上,質素唔錯今日就食最平果個餐白汁雞王飯,餐湯係磨姑湯好香好濃郁至於個飯雞王係雞扒煎得幾香口,但個汁既味就怪怪地,有D菜盤碟都唔錯雞既數目就偏少啦熱奶茶幾香滑
今日想食西餐就來呢度
來到既時間係開店左無幾耐12:10分到
之前食左幾次,都知呢間餐廳價格算係中上,質素唔錯
今日就食最平果個餐白汁雞王飯,餐湯係磨姑湯好香好濃郁
雞既數目就偏少啦
熱奶茶幾香滑
2023-03-20
2023-02-10 528 views
辛苦左一星期,又到開心星期五!朋友介紹,話油麻地間百老匯電影中心附近有間好有heart嘅餐廳,今晚決定帶老公去試一試。間餐廳唔喺地面,要行樓梯上一樓。到咗門口,感覺幾特別。有別於其他餐廳,我有一種「唔造作,做自己」嘅 feel,挺舒服。上網見到佢嘅食評,都話羊假好味,我哋就嗌咗一個試吓。另外仲有叫咗鱸魚。「香草燒法式紐西蘭羊架 配燒汁、薄荷膏、薯菜」的確幾好味,網民冇介紹錯👍🏻 羊架唔會燒到好燶,有時喺其他餐廳食,都會燒到乾噌噌,仲要好細支,一啲都唔抵食。呢度唔同,有兩支羊架,正常size,而且煮得好juicy,味道都醃得好啱我口味。連我老公不太好羊肉,佢都話幾好食😋 「海鹽燒是日精選海洋魚扒 配薯菜」我哋當日嘅「是日精選海洋魚扒」係鱸魚。煎得幾甘香,皮有少少脆脆的。我哋冇叫薯菜,改咗意粉。(加$8,就可以將薯菜改為珍珠米/意粉)朋友介紹依間餐廳有live band,睇返場內告示,原來星期六先有,晚上7:30。下次揀星期六過嚟聽吓。支持本地音樂。💪🏻🎵🎶
辛苦左一星期,又到開心星期五!

「香草燒法式紐西蘭羊架 配燒汁、薄荷膏、薯菜」

「海鹽燒是日精選海洋魚扒 配薯菜」

羊架
2023-02-10