2023-11-25 419 views
又要為明早不用上班而準備輕盈早餐,路經深水埗紅車厘分店,就買了兩個香葱芝士火腿包,麵包名字與實物相符,香葱與火腿舖滿包面,經焗爐加熱後芝士香味已滲透麵包內外, 如再配一杯熱茶已是滿足的早餐了。
香葱火腿芝士包
香葱火腿芝士包
2023-11-16 240 views
行街行過深水埗呢間麵包小店,見到有賣雪媚娘,賣相似雪糕糯米糍,心思思就買咗黎試下。外賣買返屋企做飯後甜品,食落去好有驚喜。凍冰冰,外層好柔軟、軟綿綿,切開睇入面好多好多芒果。好值得買黎試下!

2023-10-13
2022-04-07 1491 views
去朋友到探班,所以買咗一盒蛋撻上去最鍾意就係食酥皮蛋撻,酥皮鬆脆得來又有牛油香味紅車厘嘅酥皮蛋撻大約四蚊一個,價錢合理新鮮焗起的話仲香噴噴,酥皮鬆化,內裏又有蛋香下午茶時間,食個蛋撻飲杯茶,都幾嘆
去朋友到探班,所以買咗一盒蛋撻上去
最鍾意就係食酥皮蛋撻,酥皮鬆脆得來又有牛油香味
下午茶時間,食個蛋撻飲杯茶,都幾嘆
2022-01-25 1374 views
每次去到呢區,一定嚟搵紅車厘,佢嘅杏仁酥同埋蝴蝶酥真係好食到……一食就食到停唔到口食清光先可以收到口……😅😅😅😅—————————🦋蝴蝶酥:鬆化香脆,入口即溶…食吓一件又食吓一件,結果比我食哂成磅先停到口😓😓😓😓———————-❤️杏仁酥:牛油🧈又香、加上杏仁的香,鬆化又香又脆,又係一食就停唔到口😅😓😅😓成磅又比我差不多係唔夠一小時就比我KO咗,只剩反幾件😂😂😂😂😂真係唔知點解會咁好食😁—————————-兩日比我KO哂…兩款食得好暢快😂其實開心🥳簡單就在你身邊..。食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶————————-
一食就食到停唔到口
食清光先可以收到口……😅😅😅😅

🦋蝴蝶酥:
鬆化香脆,入口即溶…
食吓一件又食吓一件,結果比我食哂成磅先停到口😓😓😓😓
———————-
❤️杏仁酥:
真係唔知點解會咁好食😁

—————————-
兩日比我KO哂…兩款食得好暢快😂
其實開心🥳簡單就在你身邊..。
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
2021-12-22 923 views
今日去開深水埗福榮街買聖誕裝飾買到咁上下見肚餓就係呢間餅店買啲小食😋😋 第一次食雪媚娘 😆😆雪媚娘 💃🏻 聽名字就已經夠晒吸引外型圓碌碌 漲卜卜 未食都覺得吸引😋😋食落 味道好好食😋 -粉黃色糯米皮 好fantasy 🤩 有淡淡的芒果味 好軟綿綿 好煙韌😋😋 裡面有海棉蛋糕 芒果肉 同 忌廉 🤩 酸甜的芒果肉 配合甜忌廉 好夾 😋😋 海棉蛋糕好鬆軟 芒果肉厚身 一軟一硬 食落 好正🤩🤩 我同朋友都爭住食😋😋 第二日再返黎買 都已賣晒了🙈 證明 真係好受歡迎 👏😋😋😋 -餅店仲有賣其他又抵又正的唐餅 西餅 麵包 曲奇真係平民的恩物🤩🤩 下次再經過再食先 😋😋
今日去開深水埗福榮街買聖誕裝飾

真係平民的恩物🤩🤩
下次再經過再食先 😋😋

2021-11-27
2021-09-11 719 views
If you like some fruit cream cake, you better go to some local bakery shop, this one can be your choice haWhen we were young, there are not too many cake choices except fruit cream cake, this time we have the same, if you just get one piece of cake, the cream is already overwhelming and full, smooth and sweet haa, having some fruits on the top is so healing, fruity fruity, the taste is sweet and you can feel the local taste, not bad sometimes eating this kind of cakes haaCheap but indeed valuabl

a piece of cake
Cheap but indeed valuable cream cake, even not expensive but the taste and ingredients are good
$120 (Tea)
a piece of cake
每次經過深水埗必定會來這一家非連鎖式麵包店~💕雖然店面不算太大但麵包、曲奇餅、蛋糕的款式都不少~~🤗雞尾包 (特價$4.5)雞尾包原價$6,特價$4.5~~但它好像是長期特價的~~哈哈哈哈~~😂😂😂雞尾包深得我所愛~~❤❤❤大大一個~~餡料極足~~由咬第一口開始,滿滿都是餡料~~味道不會太甜,有椰絲的香味~~🤤以$4.5來說,性價比很高~~😎P.S.下一次想試雪山包~~但每天好像有幾次出爐時間的~~要睇緣分🤭
每次經過深水埗
必定會來這一家非連鎖式麵包店~💕
雖然店面不算太大
但麵包、曲奇餅、蛋糕的款式都不少~~🤗

雞尾包 (特價$4.5)

雞尾包原價$6,特價$4.5~~
但它好像是長期特價的~~哈哈哈哈~~😂😂😂

雞尾包深得我所愛~~❤❤❤
大大一個~~

餡料極足~~
由咬第一口開始,滿滿都是餡料~~
味道不會太甜,有椰絲的香味~~🤤
以$4.5來說,性價比很高~~😎

P.S.
  • 雞尾包
2021-02-22 806 views
🟫係呢區食完午餐之後,就去呢區我個人認為最出名的西餅店,去買我最愛吃的蝴蝶酥和杏仁酥、蛋撻,呢度嘅杏仁酥和蝴蝶酥我經常買來吃,佢哋每日自家焗製新鮮出爐、牛油味香,鬆脆香口,——————————-🟨杏仁酥:香脆鬆化,入口即溶、牛油🧈味道濃郁,香脆好味道😋—————————🟧蝴蝶酥:又鬆化又好味😋—————————🟪蛋撻:蛋撻就有D失望,一路食開都好有水準,但今次食,隨了焗得不夠香,皮又唔脆,時間看似焗不夠,之前嘅酥皮又香又脆又夠時間,但今次就完全無咗呢個水準,感覺係完全唔同咗師傅做咁😅😅😅😅————————-失望的蛋撻😅————————-

——————————-
🟨杏仁酥:
香脆鬆化,入口即溶、牛油🧈味道濃郁,香脆好味道😋

🟧蝴蝶酥:
又鬆化又好味😋

🟪蛋撻:

失望的蛋撻😅
2021-01-04 965 views
今次去咗買4款包黎食😆1️⃣麵包蛋糕 (💰6.5)第一次係麵包店見到覺得呢個幾得意🤩平時鍾意食蛋糕同麵包嘅我😍🍰🍞點可以唔買番個黎試下呢🤣🤣麵包上面有啲檸檬醬 食落口感都幾得意🤣麵包同蛋糕夾住食 味道都幾好嘅😆不過就略嫌個包硬咗少少 如果唔係就更好😚2️⃣肉鬆夾心條 (💰7)唔係好記得個名 印象中好似叫肉鬆夾心條🤔麵包條上面有堆肉鬆 咬落入面有啲甜甜地嘅醬味道不過不失嘅 ok啦😚😚😚3️⃣菠蘿包 (💰$3.5)買咗2個畀屋企人做早餐食 番屋企焗番熱黎食就覺得麻麻地😚😚不過$3.5都唔好要求啲咩🤣4️⃣麥包 (💰10)1磅8塊 普普通通啦 同平時啲麵包店差唔多🤣
今次去咗買4款包黎食😆
1️⃣麵包蛋糕 (💰6.5)
第一次係麵包店見到覺得呢個幾得意🤩
平時鍾意食蛋糕同麵包嘅我😍🍰🍞
點可以唔買番個黎試下呢🤣🤣
麵包上面有啲檸檬醬 食落口感都幾得意🤣
麵包同蛋糕夾住食 味道都幾好嘅😆
不過就略嫌個包硬咗少少 如果唔係就更好😚

2️⃣肉鬆夾心條 (💰7)
唔係好記得個名 印象中好似叫肉鬆夾心條🤔
麵包條上面有堆肉鬆 咬落入面有啲甜甜地嘅醬
味道不過不失嘅 ok啦😚😚😚

3️⃣菠蘿包 (💰$3.5)
買咗2個畀屋企人做早餐食
番屋企焗番熱黎食就覺得麻麻地😚😚
不過$3.5都唔好要求啲咩🤣

4️⃣麥包 (💰10)
1磅8塊 普普通通啦 同平時啲麵包店差唔多🤣
2020-10-04 788 views
平靚正~食左好多年,佢個芝士條麵包,真係無得輸,酥皮蛋撻,杏仁酥,都係我至愛,甘平嘅價錢,食到呢個級數都算好好了,芒果蛋糕同朱古力蛋糕都好好食,落足重料,一個蛋糕都係幾十元,一百元有找,仲想食啲咩,所以我長期支持小店,值得推介👍👍👍👍
2020-10-03 696 views
平時返工都係係到買早餐食因為貪佢夠新鮮我屋企人都好中意食依到既蛋糕因為咁岩今日約左兩個朋友仔 咁岩之前未同朋友慶祝生日 咁就買埋順便慶祝翻啦紅車厘麵包西餅其實唔單止新鮮好味 價錢仲好抵夠親民係到諗究竟要黑森林蛋糕定朱古力什果好兩個都想食最後簡左朱古力什果蛋糕🎂仲可以幫我地寫埋蛋糕牌依個蛋糕好新鮮又唔會過甜岩岩好 海綿個方面超級軟熟 中間仲有不同既什果同jelly 唔會太單調蛋糕面個d水果都好甜唔酸Cream又唔會太多太漏 好推薦比大家食
平時返工都係係到買早餐食

依個蛋糕好新鮮又唔會過甜
蛋糕面個d水果都好甜唔酸
Cream又唔會太多太漏 好推薦比大家食
2020-07-03 952 views
如果咁啱係嚟到呢區呢個位置附近,都會去昵間餅店買呢兩款酥😋1-杏仁酥2-蝴碟酥———————————呢間餅店係老字號,所有面包蛋糕糕店都是自家製新鮮出爐,尤其係佢哋嘅蛋撻,有酥皮同普通平常食開的皮,我就較為愛吃酥皮蛋撻。因為大部分餅店好小做酥皮蛋撻,呢到既蛋撻一到出爐時間就排哂長龍,又熱又好味,不過今次只買了杏仁酥和蝴蝶酥,平日我去昵區係探訪朋友,所以都會專試買給他們吃。———————————呢到既杏仁酥同蝴蝶酥,我食過好多餅店的都始終不及這間好吃,所以每次經過這區都想起又想吃,平日我多數一磅磅咁買,但今次見到佢出咗用盒盛載好方便,買完又不怕撞散,又可以好方便放👍——————————🔷杏仁酥——面頭鋪滿杏仁,杏仁夠香有口感,鬆化脆口,入口有即溶的鬆化感覺,牛油香,吃落夠滑,每次吃都停唔到口的滋👍👍😋——————————-🔶蝴蝶酥———又香又脆又鬆化,我經常在家喝咖啡時享受,慢慢嘆出人生的享受,自從食過昵間既然呢兩款酥之後,就愛上了吃這兩款甜點了,所以不時也會買來吃,有時在家早上嘆杯咖啡☕️或在家無聊時,就沖杯咖啡☕️慢慢嘆,這也是人生的享受😋💕
如果咁啱係嚟到呢區呢個位置附近,都會去昵間餅店買呢兩款酥😋
1-杏仁酥
2-蝴碟酥
———————————
———————————
——————————
——————————-
2019-10-13 1327 views
今天到深水埗買零件,途經紅車厘麵包西餅店,就被玻璃櫃內的餅食吸引。但今天我買的並不是鬆化的杏仁條,而是打算買兩個麵包作為明天的早餐。進入店內,麵包種類很多,各式各樣,一時之間也不知買那種包。最後選了一個鹹和一個甜的包,只花了十三元,確實便宜。叉燒包叉燒包皮薄饀多,叉燒是切得碎碎的,味道不會過鹹。椰圈包亮點是麵包面的芝麻,甘香有咬口。椰圏包味微甜,有著牛油、奶和椰茸的香。從來未吃過此店的蛋糕,有機會的話也要試試。

叉燒包
叉燒包皮薄饀多,叉燒是切得碎碎的,味道不會過鹹。

椰圈包

從來未吃過此店的蛋糕,有機會的話也要試試。
2019-09-10
TakeAway
$6.5 (Breakfast)
2019-01-11 1138 views
呢度既蛋撻之前成日買黎食,係非常好味,有兩款皮的蛋撻,我就鐘意食酥皮,全日都新鮮出爐熱辣辣,酥皮又夠脆😋😋見到佢D面包都係新鮮出爐熱辣辣,但我就好小買面包食😬😬呢度隨左酥皮蛋撻係我好鐘意食之外,仲有就係蝴蝶酥同杏仁酥,隨左酥化夠脆,杏仁酥仲好香杏仁味,而且仲鬆化到入口即溶,果種好味既感覺就好似食更拿破崙甘,甘好味😋😋😋😋😋我每次買,有時買一磅,有時買半磅,次次食親都收吳到口,今次又吳例外,又食曬,好彩今次係買左半磅,但半磅都好多,因為越食越好味,好味到又食曬😨😨😰😰
見到佢D面包都係新鮮出爐熱辣辣,但我就好小買面包食😬😬
蝴蝶酥杏仁酥
蝴蝶酥杏仁酥
2019-01-06 884 views
深水埗平野特別多,今日經過呢間麵包店見好多街坊買包,所以我都買返袋方飽$5.5有4塊和雞仔餅(大約二十蚊)方包比連鎖店既質素係差d,但價錢又平d啫。雞仔餅我覺得一般,我不嬲都唔係特別鍾意食。但我先生就好鍾意,佢話餡和皮比例1:1,唔會好肥。

2019-01-05