2022-10-24 607 views
船麵像餛飩皮就是泰國特有的麵體但真的吃起來很像很薄的餛飩皮湯頭也是不錯清淡的想嚐鮮的還是可以試看看泰式烤物 有 #沙爹雞肉 & #沙爹豬肉 可以從中選兩串,當天吃的時候雖然冷掉不過也不會很柴,而且吃得到花生粒覺得還不錯!摩摩喳喳 料多涼爽好喝,推薦大家可以點👍🏻
船麵

像餛飩皮
就是泰國特有的麵體
但真的吃起來很像很薄的餛飩皮
湯頭也是不錯清淡的
想嚐鮮的還是可以試看看
摩摩喳喳 料多涼爽好喝,推薦大家可以點👍🏻
2022-10-13 427 views
泰式莎莎佐雞腿排酸酸辣辣配著洋蔥蒜頭一口一口好下飯夏天超適合❤️————————————————————————。泰式烤豬肉飯,推薦指數3.5⭐️。打拋豬 價格,推薦指數3.8⭐️。月亮蝦餅,推薦指數4.1⭐️————————————————————————這次小編來到沙田石門安群街品嚐平價泰式料理,適合平日吃的銅板美食,在平常的晚上可能也會需要排隊,外帶人數也是絡繹不絕,小編這次點了經典推薦的泰式烤肉飯/打拋豬/月亮蝦餅泰式烤豬肉飯加上半熟蛋液的搭配很開胃,烤豬肉的香與表皮的脆度和泰式辣醬的甜辣搭配一起很順口,但吃多了可能會有點膩,適合喜歡吃稍肥一點肉的人打拋豬就是泰式的經典味道,肉茉和小辣椒塊的搭配恰到好處,入口先是肉的香氣,尾韻帶著辣椒香然後被白飯帶走,適合推薦給喜歡吃辣的人月亮蝦餅一定要趁熱吃,酥脆的口感跟蝦餅的香氣搭配泰式辣醬的酸甜,在吃飯時很開胃,適合大眾當開胃菜或飯後點心
泰式莎莎佐雞腿排
。打拋豬 價格,推薦指數3.8⭐️
。月亮蝦餅,推薦指數4.1⭐️
————————————————————————

2022-10-11 248 views
🔹石門//船仔🔹人均約$60🔹🎀沙田石門安群街3號京瑞廣場1期2樓233號舖▫️ 豬頸肉船麵餐配雞卷 $56豬頸肉都幾好食,揀咗金邊粉,比較林,大致上味道正正常常!🔹好飽評語經過石門嘅話可以試一試😗,附近好似冇咩泰國或者越南嘅船麵可以食,入面有啲泰式飲品都幾好~🧠回頭指數:6️⃣🧏🏻‍♀️打卡港女:5️⃣🌬冷氣溫度:6️⃣🚽廁所評價:⏹🧾性價比呢:7️⃣#好飽美食 #Hobaofood #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkfood #香港美食 #飲食推介 #飲食 #食飯 #餐廳推介
🔹石門//船仔🔹人均約$60🔹
🎀沙田石門安群街3號京瑞廣場1期2樓233號舖

▫️ 豬頸肉船麵餐配雞卷 $56
豬頸肉都幾好食,揀咗金邊粉,比較林,大致上味道正正常常!

🔹好飽評語

🧠回頭指數:6️⃣
🧏🏻‍♀️打卡港女:5️⃣
🌬冷氣溫度:6️⃣
🚽廁所評價:⏹
🧾性價比呢:7️⃣

2022-10-10 191 views
✨愛吃の女孩✨今天要來介紹一間好吃的泰式料理。很可惜當天咖哩都賣完了,剩下椒麻雞及打拋豬可以選。-🔸泰式椒麻雞🔸泰式打拋豬🔸月亮蝦餅🔸泰式奶茶🔸泰式綠茶 -#泰式椒麻雞 有荷包蛋、玉米筍、香菜、少許辣椒及椒麻雞。他的椒麻雞肉塊蠻厚實的,炸得金黃酥脆不油膩,再淋上特製的椒麻醬及香菜,整體吃起來還不錯,只是唯一小缺點是醬汁有點偏少,有點可惜。-#泰式打拋豬 裡面一樣有荷包蛋、玉米筍、小黃瓜、少許辣椒及打拋豬。打拋豬的部分可以選擇辣度,他的打拋豬是豬絞肉+洋蔥及菜豆一起拌炒的,當天選擇中辣,整體吃起來還不錯。-#月亮蝦餅 酥酥脆脆的月亮蝦餅搭配店家自製的泰式酸辣醬,口感好吃,只是可惜味道偏普通。-#泰式奶茶 他的泰奶喝起來挺不錯的,濃郁茶香的跟外面比較水的口感不一樣,喝起來有明顯的奶香味,搭配A套餐會比較划算唷!-#泰式奶綠 奶綠喝起來也不錯,喝起來不會水水的,茶香也很濃郁,但跟泰奶比的話,個人比較喜歡泰奶。-🌟A餐 :飲料任選🌟B餐 :冬陰功海鮮湯🌟C餐:飲料任選+冬陰功海鮮湯
✨愛吃の女孩✨

🌟A餐 :飲料任選
🌟B餐 :冬陰功海鮮湯
🌟C餐:飲料任選+冬陰功海鮮湯
2022-09-23 377 views
唸住支持下小店,點知坐低左就聽到店員嘅說話......如果做唔掂任食就唔好做,何必咁辛苦呢入到去店員放低左將QR code 紙比我地點餐,但我地只係食任食,店員講左句又係放題,咁多點做,其實當時餐廳都唔多人,我唔係好明做乜要咁講。餐廳面積唔大,枱亦唔多,我地兩人獲安排4人座位坐得舒適。任食係要填紙仔,選擇唔多,有船麵、串燒肉/丸、沙律、生菜及幾款汽水。價錢星期六、日及公眾假期$108無加一 (平日$98)由下午2:30開始,餐廳只收現金。船麵每碗只可選一款餸,船麵配上炸豬皮及炸蒜,麵碗雖細但麵嘅份量一啲都唔少!船麵的湯底帶有一點藥材味,湯底味精都多,每碗麵的餸嘅份量唔多。雞絲河香茅雞翼泰式公仔麵(只有一隻雞翼)肥牛金邊粉任食包的串燒及沙律,我全部都點了來試食,廚房好細心將同一款肉類放在同一個盒內上枱。串燒好大串,但係佢唔係燒,應該係炸好再淋啲沙嗲醬起面,沙嗲醬有啲花生粒,但整體味道一般,最後order嗰三串牛肉可能肉粒太大未完全熟透。全部丸類都係炸嘅,炸到太乾,味道一般。至於沙律的醬汁因為落左太多魚露所以又喊又酸。串燒雞肉、雞肉丸、雞翼撕殺沙律串燒豬肉、豬肉丸、豬頸肉沙律串燒牛肉、牛丸

餐廳面積唔大,枱亦唔多,我地兩人獲安排4人座位坐得舒適。

雞絲河

香茅雞翼泰式公仔麵(只有一隻雞翼)

肥牛金邊粉

全部丸類都係炸嘅,炸到太乾,味道一般。

至於沙律的醬汁因為落左太多魚露所以又喊又酸。

串燒雞肉、雞肉丸、雞翼撕殺沙律

串燒豬肉、豬肉丸、豬頸肉沙律

串燒牛肉、牛丸、扎肉沙律

蠔油生菜

2022-09-18
$108 (Tea)
2022-09-08 281 views
石門商場好多野食,但係同時都好多人等位。呢間就地方細細,人流稍為小一點,可以更快入座,不過坐就不是太舒服,因為冇得埃。用APP落單,唔係好記得個餐係邊款麵條同材料都尚算合格,小食則有串燒及春卷。午餐Menu:
石門商場好多野食,但係同時都好多人等位。

用APP落單,唔係好記得個餐係邊款

麵條同材料都尚算合格,小食則有串燒及春卷

午餐Menu:

2022-09-06 204 views
今日經過沙田京瑞就去買個外買返屋企食!嗌咗一飯一粉香茅豬排黃咖哩飯 不過不失咖哩味唔會太辣,甜甜地,送飯一流豬排味道入味,但肉質太乾身,有啲"鞋"大雜錦船麵內容: 魚蛋丶魚片丶札肉丶牛丸丶豬肉丸丶肥牛丶雞翼 配料豐富,湯底唔錯,值得一試最後,加杯泰式奶茶,奶茶味道唔錯,甜道岩岩好飲完杯奶茶就當自己去左一轉泰國旅行
今日經過沙田京瑞就去買個外買返屋企食!

嗌咗一飯一粉

香茅豬排黃咖哩飯
 不過不失
咖哩味唔會太辣,甜甜地,送飯一流
豬排味道入味,但肉質太乾身,有啲"鞋"
大雜錦船麵
最後,加杯泰式奶茶,奶茶味道唔錯,甜道岩岩好

飲完杯奶茶就當自己去左一轉泰國旅行
2022-08-19
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2022-08-28 258 views
平時黎石門都唔知原來咁多野食,諗住試下泰國船面,一來先己都好喜歡泰國菜,二來又可以懷念下去泰國既船面時光。但好可惜,感覺實在太麻麻,先唔講自己,食既途中半個鐘左右,已經聽到店員出錯兩次,又錯單又漏單。不過我地單都無漏,黎齊既。一、先讚,鳳爪、魚餅、春卷、扎肉都好好味,大家可以一試二、樓面只有兩個女生,都明白可能忙,佢地都未必好習慣,我後面有條通道,每次佢地行過都掂到我,真係每一次,已經坐到好埋,仲推前左坐,都係!仍然!掂到!不過佢地忙碌當刻都唔想阻住佢地,但真係可以留意下呢點。三、佢地都唔太警剔,有客人係出面問野,佢地都唔太知,個客問左三次,都燥了,走埋。不過店員對客都係尚算有禮貌,但就可以留意多啲樓面。四、個湯底…真的好奇怪,好藥材味,完全唔係泰國船面既感覺都真係食唔落,成碗無乜點食(如圖)

一、先讚,鳳爪、魚餅、春卷、扎肉都好好味,大家可以一試

四、個湯底…真的好奇怪,好藥材味,完全唔係泰國船面既感覺
都真係食唔落,成碗無乜點食(如圖)
船仔 - 石門船麵條任食 $108串燒任食豬牛雞串上網見到石門有間任食船麵,所以一於去呢間船麵試一試下。店舖以普通的裝修及以木枱木櫈為主,牆上掛有店主/店員手繪的食物圖畫,幾有趣。坐低後需要同職員講聲想食任食串燒同船麵,職員就比左一堆紙我地填想食咩(否則店員只會給一個QR code自行落單叫野食)。任食紙仔總共有4款,包括:任食細碗船麵,有8款餸選擇,魚蛋、魚片、豬頸肉、雞中翼、扎肉、肥牛、牛丸、豬肉丸任食串燒,有豬牛雞肉串燒,仲有豬牛雞丸。任食沙律,有雞翼”撕殺”沙律、豬頸肉沙律、扎肉沙律,-任飲 汽水首先講講船麵,味道其實都幾好食,湯底帶有小小藥材嘅味道,配埋金邊粉掛湯食落的確幾香甜濃郁。但有樣唔好既地方,就係雖然佢叫「細碗」船麵,但係佢麵既份量根本稱不上細,食左一碗金邊粉已經有種飽飽地的感覺,有種想填飽你嘅感覺。而每碗船麵只能叫一款餸,基本上不能試哂咁多款配料。其中有一張任食紙,可以點生菜,一碗碗的生菜浸落船麵的湯底來食,效果都幾好。至於串燒,第一轉肉及丸類都各叫了一串,到來時都算係熱辣辣,雞肉串同牛肉丸個人覺得比較出色,牛肉同豬肉都係一般。丸類奇怪地不是以一串串型式上台,而係一
船仔 - 石門

船麵條任食 $108
串燒任食豬牛雞串

上網見到石門有間任食船麵,所以一於去呢間船麵試一試下。

任食紙仔總共有4款,包括:
任食串燒,有豬牛雞肉串燒,仲有豬牛雞丸。
任食沙律,有雞翼”撕殺”沙律、豬頸肉沙律、扎肉沙律,
-任飲 汽水

至於串燒,第一轉肉及丸類都各叫了一串,到來時都算係熱辣辣,雞肉串同牛肉丸個人覺得比較出色,牛肉同豬肉都係一般。丸類奇怪地不是以一串串型式上台,而係一碗咁到,有點特別,不過丸類配上了泰式辣醬幾特別。但當叫第二第三轉時,串燒上枱時已經不再是熱的,食落感覺不太良好。

另外叫左一轉的雞翼”撕殺”沙律、豬頸肉沙律,味道不算香甜清新,不過算是不過不失吧

總結,呢間船麵味道其實唔差。只係個人覺得唔可能不是太適合/有心做任食。如果下次再去食,可能都係叫返套餐加一兩串串燒就好了,可能感覺冇咁差
2022-07-22
  • 船麵
2022-07-23 345 views
開咗幾年,無論堂食定外賣都會漏單,今次漏左雞翼。其實堂食落單用apps,外賣係人手落單,都咁混亂,無論味道好唔食,買外賣漏左,返到公司再落返去攞,都浪費左客人時間!

TakeAway
平日夜晚walk in直接入得,order 左佢既”船麵任叫!串燒任食!汽水任飲”$108一位(星期五六日價)平日就$98一位。我地第一round 每樣都叫小小,乜都試下味。佢船麵每次只能叫一個餸,咁岩我去果日檬粉賣哂,我地試左金邊粉同米粉。金邊粉好食的😝湯底都唔差,有小小泰國既味道。串燒其實都唔差,牛串同雞串比較好食,佢仲有牛丸串、豬九串,雞卷串,三款都唔差,牛丸串同雞卷串仲幾好食,佢每次都比勁多沙嗲醬你。沙律就正正常常。無乜特別。佢野飲都係仼叫。總結:上次黎過其實叫一個麵同小食都$8x,今次$108食到咁多野,其實好抵食。本身見OpenRice既comment對佢既仼食評價唔高,純粹念住黎試下。食落又唔差,叫左一共3-4round,每次都唔算等好耐,二人一共叫左3碗麵,12串串燒,8串丸,三碗生菜,二碗沙律,一罐可樂。其實都真係幾抵。

2022-06-13 803 views
已經唔知幾耐冇食放題 同朋友搵下搵下 見到有間幾特別既泰式放題😌船麵, 串燒, 汽水任食任飲 都只係$98/成人 (星期一至五)呢排天氣又濕又熱 都會想食下d辣野 所以就同朋友過左去食晚餐~放題90分鐘 仲可以加$48任食小食 一場黎到 當然有加首先佢會比幾張紙仔✅ 我地就決定每樣都要1先, 好食再叫 (唔好浪費呀嘛)麵係只可以一碗叫一個餸 當日就得返"船麵豬湯"呢個湯底 我地就揀左"肥牛"🍜麵佢係細碗size 麵底就好多 肥牛份量正常 湯底好濃 但冇豬(骨味?) 都冇船麵既感覺 佢有少少芽菜 炸豬皮(碎上) 食落係好油膩 完全唔似食緊船麵串燒方面, 佢本身淨係有豬, 牛, 雞 (新增: 牛丸串, 豬肉丸串同埋雞卷串)🍢份量係放題黎講係正常 平均有3小粒 豬, 牛, 雞肉 會配沙嗲醬 但呢3款肉 小編食唔出有咩分別 佢應該都雪左好耐 冇哂肉味🫠牛丸串, 豬肉丸串同埋雞卷串 就正常d 配泰式辣醬 但就等得太耐 20分鐘先出到佢有3款泰式沙律🥗都係任食: 雞翼, 豬頸肉,扎肉.. 每份都會有檬粉, 菜同埋泰式醬, 不過不失加$48任食小食: 蝦餅 冬陰公魚餅 雞翼 春卷 無骨鳳爪 都係正常
放題90分鐘 仲可以加$48任食小食 一場黎到 當然有加

牛丸串, 豬肉丸串同埋雞卷串 就正常d 配泰式辣醬
但就等得太耐 20分鐘先出到

整體就只得沙律, 蝦餅, 雞翼,無骨鳳爪 有叫多一份 (食唔飽😮‍💨)

見佢間鋪其他客人大部份都係散叫 當日得2-3枱係食放題 相信散叫應該係冇事 係好味?!
但如果佢放題做得差質素 點解仲要做? 埋單$98+$48=$146
其實唔係話貴 只係有d失望 選擇唔多都算 😔

📍船仔
📌沙田石門安群街3號京瑞廣場1期2樓233號舖
2022-06-02 586 views
🇹🇭 Rau Lek 船仔每次去到石門諗唔到食咩,就會去食船仔記得第一次食嗰陣真係覺得好好食,之後每次去都會諗起佢🥢大雜錦船麵餐(船麵豬湯) HK$ 58魚蛋、魚片 、扎内、牛九、豬肉丸、肥牛、雞翼各一配料豐富雞翼大隻,魚蛋彈牙脆脆素春卷: 餡料有爽口嘅甘筍絲、豆乾絲、木耳絲,炸到夠哂脆口汽水:芬達提子🥢單點船麵 HK$ 68麵底 $44、泰式牛丸+$8、雞絲+$8船麵豬湯有好香豬肉味,同坊間其他嗰啲咁重藥材味嘅湯底唔同,但味道徧淡每碗麵都會有配料:蔥茜、炸蒜、芽菜、辣豬皮粒枱面仲有泰國炸蒜、辣粉、辣椒油、魚露比客人隨意添加👍🏻招牌泰式無骨鳳爪 (3隻) $24鳳爪同蘿蔔絲口感爽口,但淨係得酸味🙁2個人埋單$126套餐好抵食,材料豐富價錢都唔貴但係咩都冇以前咁好食,咁個湯底冇以前咁濃味,好似稀咗金邊粉質地唔好食,夾落好碎
🇹🇭 Rau Lek 船仔

每次去到石門諗唔到食咩,就會去食船仔

記得第一次食嗰陣真係覺得好好食,之後每次去都會諗起佢

🥢大雜錦船麵餐(船麵豬湯) HK$ 58
魚蛋、魚片 、扎内、牛九、豬肉丸、肥牛、雞翼各一
配料豐富雞翼大隻,魚蛋彈牙

汽水:芬達提子

🥢單點船麵 HK$ 68
麵底 $44、泰式牛丸+$8、雞絲+$8

每碗麵都會有配料:蔥茜、炸蒜、芽菜、辣豬皮粒

枱面仲有泰國炸蒜、辣粉、辣椒油、魚露比客人隨意添加👍🏻

招牌泰式無骨鳳爪 (3隻) $24
鳳爪同蘿蔔絲口感爽口,但淨係得酸味🙁

2個人埋單$126
套餐好抵食,材料豐富價錢都唔貴
但係咩都冇以前咁好食,咁個湯底冇以前咁濃味,好似稀咗
金邊粉質地唔好食,夾落好碎
2022-05-07 516 views
今日未食晏晝,諗住入嚟食下午茶,點知原來星期六冇下午茶!叫咗個豬頸肉船麵,湯底幾好飲,但係覺得豬頸肉太厚切,感覺唔係食緊豬頸肉,不過個整體幾抵食。另外仲叫咗個香茅豬扒船麵,兩塊超級大塊嘅豬扒,好香口!
另外仲叫咗個香茅豬扒船麵,兩塊超級大塊嘅豬扒,好香口!
2022-04-05 547 views
同屋企人叫咗3個船麵,其中一個轉咗做冬陰公湯底。船麵豬湯有少少太咸,不過尚算接受到,豬肉丸及扎肉都好味。雞絲都OK。冬陰公湯都好味,無咁咸,同埋無咩辣味。泰奶要加11蚊,正常。外賣自取9折!
同屋企人叫咗3個船麵,其中一個轉咗做冬陰公湯底。

冬陰公湯都好味,無咁咸,同埋無咩辣味。

泰奶要加11蚊,正常。

外賣自取9折!
2022-04-05
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$44 (Lunch)
  • 船麵