2011-12-08 32 views
吉之島的山頭火永遠都要等一段時間先可以入座,由於店內座位不多,就算晚上6點幾到,都要等一等,幸好店外有椅子,邊坐邊排隊.未入座可先看menu,將近入座服務員會過來幫你落單,到你入座後等一陣就有得吃了~~有一段時間無來山頭火吃拉麵,今次發現多了款式選擇,我選了有壽司的套餐,朋友叫了炸豬排的套餐,再另叫一碟餃子share....所以吃得很滿足.麵豉拉麵湯底很好味,但稍稍略咸,可能是因為我吃壽司時沾了豉油,再吃拉麵便覺咸了一點. 麵質方面較硬,但仍然好味的.壽司的尺寸較平常在壽司店吃的略大,魚生不算新鮮但尚算不錯,對比現在的物價高漲來說,這個套餐是物有所值的.餃子皮薄餡ok,但其實吃後令人印象不深,可吃亦可不吃,因為套餐都已經夠飽....炸豬排可口,但不是太juicy,因為套餐有飯有麵,朋友模仿日本人用麵送飯再加豬排一起吃,就連湯都全部喝光...厲害! haha總括來說,這家麵店的湯底及麵真的不錯,雖然價錢略貴,但味道較正宗,好吃,必定會定期再來~~

有壽司的set及額外叫的餃子

2011-12-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
有壽司的set及額外叫的餃子
2011-11-14 4 views
昨日和媽媽到太古城行行,因為有自從爸爸死後有好幾年沒有去過,二來車費實在太貴,一來一回都畏五十元。幸好那天是殘疾免費乘車日,乘車是免費的,所以母女二人才選到太古城一遊。本來到太古城的美食廣場的,但因為裝修中,後來去吉之島的美食廣場,但而改頭換面,全都不見了。後來發現有間拉麵店,於是母女決定來這兒試一下。原來要等位的,在等候的時候,有侍應問我們吃什麼,這點值得一讚。我叫了一個三文魚定食配迷你拉麵(要地獄湯底),而媽媽叫弜一個日式撈拉麵。首先講下我叫那個-餐牌講明叫時要講清楚你的要求,如不要蔥粒、不要粟米粒或麵要硬些或是軟些,如2困不是,落了單後再講便不受理,所以在落單時我講要好多蔥粒及麵要淥硬些。這點她做得到。個湯底好好味,雖然不夠辣,但好好味,有少少好以好旺角的風味,而麵身好彈牙,一流。而媽媽叫的那個湯底鹹了少少,而且味道怪了點,但也非常好味。服務亦不算差呀,幾好呀,侍應好有禮貌!我定會再來,因為個拉麵實在好好味!
而媽媽叫的那個湯底鹹了少少,而且味道怪了點,但也非常好味。
服務亦不算差呀,幾好呀,侍應好有禮貌!
我定會再來,因為個拉麵實在好好味!
正!好好味的拉麵!
正!
2011-11-13
正!好好味的拉麵!
正!
  • 拉麵
叫咗三碗麵豉湯麵,湯很Salty,湯面浮着厚油,很肥聽到隔離枱叫少油,但聽廣都好肥。兩片义燒直頭係腩肉,肥肉佔一半。其中一碗麵叫了走葱,侍應送來時也說是走了葱的,碗面好似無葱,但食了兩口後,發覺麵下面有好多葱,因對葱有敏感,無奈只好要求更換,當侍應取走碗麵後,竟然聽到有侍應在後面嘻笑說:「咁都比佢發覺到D葱。」真相大白,好明顯有人錯手落了葱,但費事咩鑊,搞起D麵摭住D葱,圖瞞天過海。劣劣劣結賬時可能我比貼士少,居然黑口黑面,一聲多謝都無。早年開張時去過幾次,都ok喇,日式名店,食物和服務淪落至此,可悲,可惜。唔會再去喇。六七十蚊一碗麵,可以有太多更好選擇。
叫咗三碗麵豉湯麵,湯很Salty,湯面浮着厚油,很肥
聽到隔離枱叫少油,但聽廣都好肥。
兩片义燒直頭係腩肉,肥肉佔一半。

結賬時可能我比貼士少,居然黑口黑面,一聲多謝都無。

六七十蚊一碗麵,可以有太多更好選擇。
2011-09-28
2011-09-14 1 views
其實康怡間間食肆都要排隊排好耐,見lee間淨係排好少但係最終等左半個鍾有得食.佢要擺晒D凳你坐係度等,又唔派紙仔須然等個陣待應會幫你落單,但我問多一句不同湯底的分別,待應立刻黑面,垃圾服務態度好啦,入到去有得坐,其實間鋪十分細,坐到20個人左右.當然一早叫好既食物,好快便送到.我叫了牛油帶子飯及鹽味拉麵.鹽味拉麵.取勝在於湯底,我首先飲一口,平時其他店舖我絕不會飲湯,但今次這間十分出名,所以試試驗果然不出我所料,一點也不口渴,沒有味精鹽味是十分底調的,只有少許的咸鮮味.相對地,叉燒較為差, 有一點點乾, 太多肥肉,而且沒什麼味.面條都幾彈牙,但不太硬,慢慢食,也可嘗到面條索到湯底的鹽味媽覺得面條硬,向待應投訴,不過待應不是立刻拿走,反之推搪不是師傅的錯,有什麼煮面規則的十分差的態度.另外的牛油帶子飯也十分香濃,牛油味好濃,但是食多少少已經開始飽了.帶子沒有雪味,ok新鮮,但稱不上彈牙.伴碟的,只是一隻凍的烚蛋,平平無奇.90蚊,味道算ok值,但服務態度,十分有待改善
其實康怡間間食肆都要排隊排好耐,見lee間淨係排好少
但係最終等左半個鍾有得食.
佢要擺晒D凳你坐係度等,又唔派紙仔

須然等個陣待應會幫你落單,但我問多一句不同湯底的分別,
待應立刻黑面,垃圾服務態度

好啦,入到去有得坐,其實間鋪十分細,
坐到20個人左右.當然一早叫好既食物,好快便送到.
我叫了牛油帶子飯及鹽味拉麵.
鹽味拉麵.取勝在於湯底,我首先飲一口,
平時其他店舖我絕不會飲湯,
但今次這間十分出名,所以試試驗
果然不出我所料,一點也不口渴,沒有味精
鹽味是十分底調的,只有少許的咸鮮味.

面條都幾彈牙,但不太硬,慢慢食,也可嘗到面條索到湯底的鹽味

媽覺得面條硬,向待應投訴,不過待應不是立刻拿走,
反之推搪不是師傅的錯,有什麼煮面規則的

十分差的態度.
另外的牛油帶子飯也十分香濃,牛油味好濃,
但是食多少少已經開始飽了.
帶子沒有雪味,ok新鮮,但稱不上彈牙.
伴碟的,只是一隻凍的烚蛋,平平無奇.

90蚊,味道算ok值,但服務態度,十分有待改善
2011-08-28
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
  • 鹽味拉麵
2011-09-14 9 views
中秋翌日, 同mother晚上行吉之島, mother提議食山頭火, 我地都好耐無食過了, 佢剛剛開張時有食過, 覺得OK咖。7:00PM, 要等位, 大約等咗15-20分鐘。我:三文魚魚生飯定食 $93明明係"三文魚魚生飯"..但係...好似同"事實"不乎....唔係全部三文魚囉....好彩D魚生都叫新鮮...不過D飯好明顯唔係日本米。麵係鹽咪湯底, 個湯OK, 可惜D麵麻麻地, 同埋好似太油了..mother:壽司4件定食 $98mother都係話魚生OK, 不過D壽司飯唔得。我同mother都一樣覺得大不如前了.....

7:00PM, 要等位, 大約等咗15-20分鐘。
我:三文魚魚生飯定食 $93

..好彩D魚生都叫新鮮...不過D飯好明顯唔係日本米。

mother:壽司4件定食 $98

mother都係話魚生OK, 不過D壽司飯唔得。
我同mother都一樣覺得大不如前了.....
2011-09-13
2011-08-25 8 views
酷 熱 天 氣 警 告 , 選 擇 了 逛 商 場 。 商 場 的 冷 氣 十 分 凍 ... 和 外 面 成 大 相 比。商 場 的 上 層 , 盡 是 美 味 , 逛 了 一 會 , 決 定 一 嚐 山 頭 火 的 拉 麵 , 要 了 麵 豉 味 拉 麵 , 濃 郁 的 麵 豉 湯 底 , 香 口 卻 有 點 膩 , 日 式 叉 燒 瘦 適 中 , 鬆 化 入 味 , 拉 麵 爽 口 , 很 好 吃 。 夏 天 要 吃 熱 騰 騰 的 拉 麵 , 只 可 在 室 內 有 冷 氣 的 地 方 了 。 畢 竟 , 外 面 的 天 氣 , 更 像 山 頭 火 一 樣 的 熱 ...

2011-08-25
2011-07-12
有朋友很喜歡這裡的拉麵,今天經過太古特意來試試。已過了午飯時間(三時多了),店内有三個客人。店子比我想象中小,只有二十多個座位,但廚房頗大,而且好像有5個煮湯的爐頭(但只用了3個)。點了拉麵加餃子餐。拉麵的分量比我估計的少。碗也小而且不太好用。這裡的拉麵是直身的,不是太彈牙的。麵質硬度適中,很喜歡這種麵,但分量不夠。選了鹽味湯底,厚身、不過鹹、油分合適,整體不錯。叉燒只有一塊,印象不深。餃子吃落新鮮,皮嫩。近期可能胃口大了,把拉麵、餃子和飯吃完后還有點空虛,哈哈。給個笑臉吧。若拉麵可以大碗一點、叉燒多一點則更佳。
有朋友很喜歡這裡的拉麵,今天經過太古特意來試試。

已過了午飯時間(三時多了),店内有三個客人。

點了拉麵加餃子餐。

選了鹽味湯底,厚身、不過鹹、油分合適,整體不錯。

叉燒只有一塊,印象不深。

餃子吃落新鮮,皮嫩。

近期可能胃口大了,把拉麵、餃子和飯吃完后還有點空虛,哈哈。

給個笑臉吧。若拉麵可以大碗一點、叉燒多一點則更佳。
2011-07-07
$92 (Lunch)
依家拉麵舗成日都見到有日本人幫襯, 唔知係唔係因為有"請來大阪分店店長及日本師傅駐場,食物跟足日本總店(響網上睇到有人咁講)".有時都要等10-20分鐘左右位. 都幾多人幫襯, 係舖頭出面放左大約10張CHAIRS到, 比我地等緊果時有得坐; 係我地等緊位果時, 服務生會比定MENU我地每人一本睇定先. D裝修都幾日本味重.D SET好似大約$70-90到, 有拉麵, 仲有一個飯, 同一個蛋之類既野食.拉麵有3種湯選擇: 好似係 1)鹽 2)味噌 3)辣SET有9款左右. 我朋友甲叫左個鹽味湯底既拉麵, 佢話D味同包裝即食麵一樣; 我食果碗係辣味既湯底既, 我就覺得無佢講得咁差, 都ok既d味. 而且餸D味都幾好, 係覺得只得一塊叉燒好似少左D, 真係有D唔慣. (平時食親飯, 至少有4-5塊肉既人唔慣唔奇囉)至於碗飯, 反而更好, 我覺得整碎D粒粒, 等佢流D汁出黎撈飯食都幾好味. 而且, 有半隻蛋同D菜送下飯, 都食得哂碗飯.我朋友乙叫左個同我個SET差唔多既SET. 一模一樣既拉麵, 不過碗飯唔同, 佢果個係D蔥同PORK. 應該幾好味. 其實仲有其他拉麵可以叫. 不過, 去親都

Ramen Santouka - inside
D裝修都幾日本味重.

拉麵有3種湯選擇: 好似係 1)鹽 2)味噌 3)辣
SET有9款左右.

我朋友甲叫左個鹽味湯底既拉麵, 佢話D味同包裝即食麵一樣;
Ramen Santouka - my set
Ramen Santouka - noodles
Ramen Santouka - rice 01
而且, 有半隻蛋同D菜送下飯, 都食得哂碗飯.
Ramen Santouka - egg
Ramen Santouka - my fd's set
Ramen Santouka - rice 02
其實仲有其他拉麵可以叫. 不過, 去親都叫SET多. 因為好似抵食D/飽肚D.
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Ramen Santouka - my set
Ramen Santouka - inside
Ramen Santouka - noodles
Ramen Santouka - rice 01
Ramen Santouka - egg
Ramen Santouka - my fd's set
Ramen Santouka - rice 02
2011-04-29 1 views
有說香港人鍾意排隊,那間餐館排隊,一是十分好味,一是熱店這間拉麵店是前者,很多人食過都讚,多人讚一定要去試下如是者,我等足20分鐘才安排入席,還要中途不可上廁不可離開,籌到人不在,即被視作棄權,好,我去定廁所先埋位排隊唔知係咪趕時間,排隊時,靚女店員問定我想要那種麵豉拉麵、鹽味拉麵、醬油拉麵、豬骨拉麵,即係咁,我只想講,香港人做事好有效率終於入席,由於只有一個人,就選坐吧枱,望住班師傅仔工作點了一客鹽味叉燒拉麵和炸雞其實我真係唔應該貪心,拉麵己好飽,為何還加多客雞?先講拉麵,真係好正,湯底香而不肥膩,麵條夠彈牙,絕非一般急凍麵餅一小片叉燒,肥瘦勻稱,有入口即溶的感覺炸雞,香酥滑,如果唔係狀態不佳,應該會食晒三件
有說香港人鍾意排隊,那間餐館排隊,一是十分好味,一是熱店

這間拉麵店是前者,很多人食過都讚,多人讚一定要去試下

終於入席,由於只有一個人,就選坐吧枱,望住班師傅仔工作
點了一客鹽味叉燒拉麵和炸雞
其實我真係唔應該貪心,拉麵己好飽,為何還加多客雞?

一小片叉燒,肥瘦勻稱,有入口即溶的感覺

炸雞,香酥滑,如果唔係狀態不佳,應該會食晒三件
鹽味叉燒拉麵
鹽味叉燒拉麵
2011-04-15 1 views
成日聽人講呢間拉麵好正,難得去太古見客,即管試下你 七點唔夠,門外排晒隊,諗住攞個籌去行下,守門口位小姐話唔得,見人入席,頂算,反正有部遊戲機打,就等,一等便是15分鐘好在門口位靚女都安排我坐梳化位,舒舒服服開餐,夫復何求點了個鹽味拉麵配咖喱飯餐,還有一客炸雞份量太細,拉麵兩啖食晒,咖喱飯多料少炸雞一客三件,都OK,算夠件頭拉麵有質素,彈牙,湯底都唔算咸咖喱飯係好香,可惜配料太少,可能係套餐點,所以份量有限定炸雞,正,絕頂,香滑,值得一讚
成日聽人講呢間拉麵好正,難得去太古見客,即管試下你

算,反正有部遊戲機打,就等,一等便是15分鐘

好在門口位靚女都安排我坐梳化位,舒舒服服開餐,夫復何求

點了個鹽味拉麵配咖喱飯餐,還有一客炸雞
份量太細,拉麵兩啖食晒,咖喱飯多料少
炸雞一客三件,都OK,算夠件頭

拉麵有質素,彈牙,湯底都唔算咸
咖喱飯係好香,可惜配料太少,可能係套餐點,所以份量有限定
炸雞,正,絕頂,香滑,值得一讚

拉麵彈牙
咖喱飯多料少
炸雞香酥
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
拉麵彈牙
炸雞香酥
  • 鹽味拉麵
本人也是個日本拉麵痴, 而這裡算是離我家最近的"非港式"日本拉麵店, 所以已來過好幾次了.本來想試新產品"担担麵", 但是只可以單點沒有套餐(其實聽說這裡的"拉麵套餐"是"港式化"的產物, 日本的店是沒有的).受不住炸雞引誘的我, 還是(又)點了:辣味噌拉麵配炸雞套餐 + 啤酒雖然有個"辣"字, 但對我來說是超微辣(我還忍不住加了點辣油, 雖然本身湯頭已有蠻多油的說...)麵條是偏幼和直, 軟硬程度我覺得是適中, 叉燒是沒有很入味但至少沒有乾瘦至碎掉, 合格的, 其他麵的配料也ok.炸雞三大塊, 雖然我有吃過更好的(另外一編食評再談), 但這裡的也很不錯, 夠熱夠脆裏面不乾有汁, 好吃!半邊雞蛋是全熟不是溏心的, 也不入味, 其實是不合格的, 唯有把它當成醬菜的一部分吧. (溏心"味玉"可以另外單點)因為是套餐, 麵是小碗的, 但有配一碗白飯, 所以東西加起來絕對吃得很飽.吃不慣日本拉麵的朋友都說它太濃太油太咸麵又太硬, 其實正宗日本拉麵就是這樣, 所以很多時候日本人都會配飯吃.這裡的湯頭其實已算不太濃的啦(更可以說是不夠濃呢).也沒有"紙仔"給客人customize自己的麵, 所以這
受不住炸雞引誘的我, 還是(又)點了:
辣味噌拉麵配炸雞套餐 + 啤酒

這裡的湯頭其實已算不太濃的啦(更可以說是不夠濃呢).
也沒有"紙仔"給客人customize自己的麵, 所以這裡的風評好壞參半吧.

在openrice看過另一編日本拉麵愛好者的食評, 說香港現在拉麵界是"三國鼎立", 分別是中環的豚王, 大坑的達磨, 和銅鑼灣的Mist.
我"有幸"去過前兩家(Mist, 等我呀!), 所以很同意這說法. 的確這裡是不能跟"三國"比的, 也不及交易廣場的札幌, 但也有八八八和麵屋一平安的水平.
小弟不是專家, 不敢說我是達人, 說的一定是對, 但也曾吃過不少拉麵(當然包括在日本吃啦), 好不好吃正不正宗至少也可以分別出一點點.

是很有進步空間, 但也值得一個笑臉, 我會再光顧的.

本人會繼續努力吃遍全港所有拉麵, 跟同道中人分享.
2011-03-22
  • 炸雞
10月24日, 經過開太古城, 想食日本野, 諗起康怡吉之島呢邊比較多選擇, 就嚟到再慢慢揀, 呀菲話想試下呢間日本拉麵~ 原本我就唔係太想食, 因為年前剛開業試過一次, 發覺排隊時間, 價錢同味道不成正比. 自此都blacklist咗佢, 仲好慶幸當時我地去北海道係食咗梅光軒而唔係錯誤選擇嘅山頭火! 不過隔咗咁耐, 而呀菲又未食過, 咁我地就再試一下啦… 今日嘅山頭火已經冇昔日咁大條隊, 等5分鐘就有位喇.::: 秘製山頭火飯定食 (辣味麵豉拉麵) ::: $73一個拉麵加飯嘅配搭, 多數人都會將重點放喺拉麵度啦, 但係竟然相反, 嗰個秘製山頭火飯反而比拉麵好食~先講拉麵, 辣味麵豉拉麵一來就已經聞到好濃嘅味道, 一層濃厚嘅辣油浮面, 感覺好似出前一丁嗰隻香辣豬骨湯底杯麵… 鍾意清淡湯底嘅人絕對唔會覺得佢好食. 對我嚟講都可以接受, 一喝湯底果真太過濃烈, 有少少嗆喉, 仲幾鹹添! 而麵條佢係屬於剛熟比較硬嗰隻, 好處係有咬口同彈牙d, 蛋味比較重, 當然佢唔太索到湯而唔太入味~ 配料方面有荀, 海帶, 椰菜絲加一塊叉燒, 份量好少, 冇乜特別所以都唔駛加錢再要多幾塊… 總括整個拉麵
座位雖少, 但係算闊
::: 秘製山頭火飯定食 (辣味麵豉拉麵) ::: $73
先講拉麵, 辣味麵豉拉麵一來就已經聞到好濃嘅味道, 一層濃厚嘅辣油浮面, 感覺好似出前一丁嗰隻香辣豬骨湯底杯麵… 鍾意清淡湯底嘅人絕對唔會覺得佢好食. 對我嚟講都可以接受, 一喝湯底果真太過濃烈, 有少少嗆喉, 仲幾鹹添! 而麵條佢係屬於剛熟比較硬嗰隻, 好處係有咬口同彈牙d, 蛋味比較重, 當然佢唔太索到湯而唔太入味~ 配料方面有荀, 海帶, 椰菜絲加一塊叉燒, 份量好少, 冇乜特別所以都唔駛加錢再要多幾塊… 總括整個拉麵都好細個, 份量好少.
到比較出色嘅秘製山頭火飯, 份量雖然同樣地少, 不過味道方面就幾突出! 呢個秘製飯都係用番拉麵嗰d配料, 有叉燒粒, 荀同埋海帶, 但係味道幾夾, 再加咗d醬油去炒, 食落幾香wor, 唯獨係飯濕咗d~ 而個飯又可以中和番拉麵嘅濃味~
秘製山頭火飯定食 (辣味麵豉拉麵)
::: 牛油炒帶子飯定食 (醬油拉麵) ::: $75
要講咗個飯先, 呢個牛油炒帶子飯真係好好味!!! 雖然只係一碗飯仔, 上面有d紫菜絲, 盛著三隻一蚊銀咁上下大嘅帶子… 但已經好香好香~ 帶子唔大隻, 但夠新鮮彈牙. 不過最重點其實係d滲滿牛油汁嘅飯! 鹹香嘅牛油汁中又帶著帶子嘅甜味, 仲有d紫菜絲一齊發功, 淨係食飯都已經好滿足~ 極推介!!!
醬油拉麵都唔錯~ 湯底濃濃的~ 可能因為夠杰身所以可以佔上麵身, 麵條都係剛熟有咬口嘅質地, 當重嘅蛋香味同湯底又好夾wor~ 配料味道就正正常常, 無乜特別.
牛油炒帶子飯定食 (醬油拉麵)
感覺係比上次食好咗d, $5x一個拉麵同樣地細就真係好唔滿足, 加咗個飯, $7x好似就多d野食咁~ 今次之後, 就由blacklist度刪除, 不過同日本比較尚有一大段距離~
2010-10-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$82 (Lunch)
座位雖少, 但係算闊
秘製山頭火飯定食 (辣味麵豉拉麵)
牛油炒帶子飯定食 (醬油拉麵)
2010-12-11
只想食一個普通拉麵.....但普通都都不如....期差無比叫了一個味噌拉麵,見到都知超油...點知食落超硬, 好似生麵(即未煮好)。叫待應可不可以煮林一點,她居然說,每個麵廚師只煮一分鐘, 絕不能加煮....態勢其差。跟著投訴,結果回答...只是說日本人態度堅持,如下次想林一點,要事先講明。第一次食鬼知咩!!結論:成58元一碗(份量少)算啦。今時今日服務態度真。。。
只想食一個普通拉麵.....但普通都都不如....期差無比

第一次食鬼知咩!!

結論:成58元一碗(份量少)算啦。今時今日服務態度真。。。
2010-12-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 沒有
2010-10-22 2 views
今日同友人去太古城行街,一早plan好試這間拉麵。下午2:00到,不是太多人,等了20分鐘有位,算快。我們點了鹽味拉麵、一個醬油拉麵+帶子抄飯套餐及一客餃子。鹽味拉麵:俾想像差,的湯油的 醬油拉麵:普通,濃味過鹽味餃子:ok,但個汁salty咗的帶子抄飯:最好食係這樣總結:這間的味精好勁,我同友人2個食完好口渴。食一次就夠,冇下次。

我們點了鹽味拉麵、一個醬油拉麵+帶子抄飯套餐及一客餃子。

鹽味拉麵:俾想像差,的湯油的

醬油拉麵:普通,濃味過鹽味
餃子:ok,但個汁salty咗的
帶子抄飯:最好食係這樣

普通
個抄飯好飯,的拉麵好大味精
OK, 可接受
2010-10-16
  • 帶子抄飯
2010-10-07 7 views
同華仔食晚飯, 叫左: 一客定食 ($75), 有: 牛油帶子飯, 叉燒拉麵 (豉油湯底)。牛油帶子肉質都算唔錯, 咁既價錢wor。叉燒肥美, 麵就ok la。 芥末豬頸肉 ($50) - 出奇地好味 吉烈豬扒 ($50) - 不過不失, 豬扒肉質都唔差, 脆粉亦唔厚, 咁梗係唔可以同 Tonkichi 比 la 。可以再黎, 不過呢度座位少。
同華仔食晚飯, 叫左:

芥末豬頸肉 ($50) - 出奇地好味

可以再黎, 不過呢度座位少。
2010-10-01