2016-03-28 1042 views
同老人家搵食比較難, 唔要辣, 唔要生. 又要有飯落肚. 所以今日入左黎山頭火. 叫左個燒餃子定食 $102 (有拉麵, 一碗白飯, 餃子重有半隻蛋和漬物). 原來拉麵可以選size. 小的是一個麵, 中的是個半麵. 咁大的應該是兩個吧(因為覺得自己無可能食到個大所以只問小同中的份量) 當然不同size有不同的收費. 而湯底亦都可以選. 包括豉油, 麵豉及鹽味. 我選左麵豉味. 等左五分鐘個set就到. 首先白飯唔好睇少, 都成碗份量. 食完佢都可以唔駛點食碗拉麵, 幸好只係選左細size. 拉麵裡面有筍, 一塊日式叉燒, 乾木耳及一塊"日式魚蛋"?? 麵豉湯底本身都夠味. 麵還算爽口. 至於個餃子. 皮簿而且裡面亦都啖啖肉. 只是有點凍. 幸好皮凍左亦無變硬. 由於驚不夠吃所以多叫了一個麵豉拉麵(細)$60, 同上面set的就一模一樣. 雖然係Lunch time 時份, 但侍應招呼不錯. 至少要求拿豉油還是馬上去拿.

燒餃子定食
餃子
麵豉拉麵(小)

2016-03-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
燒餃子定食
麵豉拉麵(小)
2016-03-05 434 views
時間已經不早,晚上不想吃得太 heavy ,兩個人只點了一個巨型海鮮中華冷麵和三文魚沙律。這個沙律很普通,三文魚、番茄和生菜溝了檻欖油和香草,全部都是生的食材很 fresh 。三文魚肥美,生菜和番茄爽脆。 到主角海鮮中華冷麵了,海鮮比想像中多,有三文魚、帶子、三文魚子、 熟蝦等,全部材料都很肥美、鮮甜,連不吃三文魚子的我也照吃;加上中華冷麵和麻醬這樣配搭,真是無敵。不過如果麵條可以煮少一點時間,麵質硬一點就更好了。這一盤兩個人share 剛剛好!

平時去開沙田市中心都知道呢個商場有唔少餐廳選擇,但係通常都去開指定幾間餐廳食飯(銀城)。今日中午諗起早幾日有朋友推薦位於新城市中心一期7樓既日本餐廳~山頭火。今日係平日中午不算太多人,大部分都是鄰近的上班族。我們叫了一個炸雞定食 (約 $126) 以及一個燒羊肉飯。炸雞定食的份量都算多,配有腩肉拉麵及半碗白飯。中午食飯不想食太重口味,侍應推薦左鹽味拉麵湯底,湯底較為清淡,拉麵麵質屬幼身,口感幾有彈性,唔會太腍/太軟身。另外值得一提既係個炸雞,炸左出黎好香口同又唔會太油膩,雞肉亦算嫩滑,整體配搭不錯。燒羊肉飯 (約 $58) 分量較為少,羊肉尚算厚身,略帶羊膻味,配上大量洋蔥,建議愛食羊既朋友可以一試。定食份量豐富適合上班一族午餐之選!

定食份量豐富適合上班一族午餐之選!
2016-03-02
Lunch
2016-02-29 289 views
之前食過好多次覺得好正宗,但係今次第一次寫佢食評水準越來越差不寫不快叫左個帶子沙律定食,個帶子唔新鮮冇甜味蟹肉一樣好腥冇甜味好似用水烚過淡到,個飯太多水煲成碗爛爛地米碎咁,個鹽味湯底拉麵完全冇味色水似用奶溝出來拉麵硬到死好似唔熟咁,舊义燒又鞋又冇味,前菜係有色冇味烚蛋加白烚到林晒椰菜到餃子定食餃子即煎起餃子底有小小脆皮好薄熱食唔錯,味憎湯底拉麵味道濃小小夾住麵食好味過鹽味湯底好多,唔怪得食飯時間都只得4枱客,水準下降左希望只係這間分店或者大廚放假
煎餃子定食
2016-02-15
2016-01-12 362 views
山頭火拉麵口碑都算唔錯嘅喇,雖然去到嘅時候已經要排隊了,但系我地都系決定要試一下。咖喱牛肉餅味道真系好正吖,好鍾意食吖,一份咖喱牛肉,牛肉表面都系一層炸到淺褐色嘅樣,食落就感覺得出表面好香脆咯,但系入邊啲牛肉又唔一樣喇,入邊口感更加偏向於牛肉嘅嫩,口感一點都唔會老過火之類。雖然系炸嘅,不過入口就知道人地將油膩呢個問題處理得非常好,不會覺得油膩。海鮮麵都俾我驚喜喇,,每樣嘢都系好新鮮,而且溝埋一起又覺得味道好特別吖!而且入邊啲三文魚同章魚片仲有鮮帶子真系令人回味無窮呀,十分好味。間山頭火拉麵果然名不虛傳吖,價錢還可以,即使服務差咗啲。
間山頭火拉麵果然名不虛傳吖,價錢還可以,即使服務差咗啲。
2016-01-04
Waiting Time
14 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
2015-12-27 286 views
平時經過都相當多人,今次見到人不多,好吧,就試一次吧。之前就聽說,這𥚃出名的是定食,是拉麵併飯,就試一下叫了一個「燒三文魚親子飯定食」燒三文魚親子飯定食(大$126)內容是:一碗叉燒拉麵、一小碗三文魚親子飯、半隻滷水蛋和漬物。先吃口拉麵,湯底味濃但略多了點油膩,麵屬幼身易入口,整體味道不錯再吃親子飯,魚子飽滿新鮮,燒三文魚就比較普通沒有驚喜,飯就要一讚!日本米夠米香帶甜,好味!配菜既滷水蛋真係可有可無,唔入味且沒什麼蛋味,漬物也是普通。總結:價錢不貴,定食份量足,每樣味道也不錯,不過沒什麼特別。
平時經過都相當多人,今次見到人不多,好吧,就試一次吧。

燒三文魚親子飯定食

(大$126)

2015-12-14 250 views
雖然這間經常很多人, 但是每次來到也一定叫沙律和拉麫...一百多元一個set,而我經常喜歡叫刺身飯,除了刺身顏色分身,最重要的是d飯也用了珍珠米...而沙律刺身和蔬菜的份量也足夠兩個人吃
2015-12-03 262 views
Happy Friday 內子選了日本菜吃。這裡的定食可以同時滿足吃飯麵的欲望。內子選了帶子蟹肉沙律飯定食,筆者胃口普通,只點了一碗拉麵吃。帶子蟹肉飯是內子偏愛的菜,幾次來吃也點它。我不好魚生,所以吃不出生帶子的鮮甜。不過蟹肉份量倒是不少,最適合搗碎送飯。小拉麵的配菜亦不失色,口乾乾還可喝口湯。先飯後麵、邊飯邊麵,悉隨尊便。另有一少碟配菜是半隻熟蛋加甜酸菜醒胃。筆者特別喜歡選辣味的拉麵。這裡的辣拉麵較辣,麵稍粗,但尚算彈牙,筍乾木耳可以增加口感。主菜叉燒偏腍,略略欠了點趙口,不過吸收到辣湯,入口味道還算不錯。之前曾經試過忌廉蟹餅,不過略嫌欠缺蟹味,今次來試試這個咖哩牛肉薯餅。薯餅上菜已分切,方便食用。炸皮不算厚,內裡薯蓉有香濃咖哩味。雖然口中吃不到啖啖牛肉,但不乏牛肉香味。兩口子均覺得比忌廉蟹餅好味。
Happy Friday 內子選了日本菜吃。
帶子蟹肉沙律飯定食
辣味麵豉拉麵 (M)
北海道咖哩牛肉薯餅
Other Info. : 1. 每桌已齊備調味料方便食客 2. 有獨立二人卡位 (L型),格外舒適
2015-11-27
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
帶子蟹肉沙律飯定食
辣味麵豉拉麵 (M)
北海道咖哩牛肉薯餅
之前見過這家店有好多人等位,,一直都想來試今天來到,,等位的客人不多,,約5mins左右便有位點了招牌的鹽味拉麵,,有分不同size,,點了中的~~老公則了點期間限定的海鮮拉麵另點了煎餃子鹽味拉麵的配料有兩片豚肉﹑筍﹑紫菜﹑鳴門卷所以另點了溏沁蛋一隻湯頭不算香濃,,雖說是鹽味拉麵,,喝到底也不會覺得太鹹~~豚肉普通..不夠入味,,也不是入口便化的那種溏沁蛋流心,,但也是滷得不夠入味麵條亦很普通,,有點像即食拉麵那種質感~~老公的海鮮拉麵用料豐富,,有藍青口﹑蝦﹑蜆肉﹑帆立貝而且湯頭很鮮甜!! 滲著濃濃的海鮮味~~~海鮮尚算新鮮~~吃了一隻蝦,,都大隻而且彈牙爽口!!煎餃子的皮不會太厚,,但肉也不多汁,,中規中矩吧!!侍應的服務都ok例如聽見其他客人問份量大小,,會以隔壁桌的作例子也會加水呢~~
之前見過這家店有好多人等位,,一直都想來試
今天來到,,等位的客人不多,,約5mins左右便有位

點了招牌的鹽味拉麵,,有分不同size,,點了中的~~
老公則了點期間限定的海鮮拉麵
另點了煎餃子

鹽味拉麵的配料有兩片豚肉﹑筍﹑紫菜﹑鳴門卷
所以另點了溏沁蛋一隻
湯頭不算香濃,,雖說是鹽味拉麵,,喝到底也不會覺得太鹹~~
豚肉普通..不夠入味,,也不是入口便化的那種
溏沁蛋流心,,但也是滷得不夠入味
麵條亦很普通,,有點像即食拉麵那種質感~~
鹽味拉麵
老公的海鮮拉麵用料豐富,,有藍青口﹑蝦﹑蜆肉﹑帆立貝
而且湯頭很鮮甜!! 滲著濃濃的海鮮味~~~
海鮮尚算新鮮~~吃了一隻蝦,,都大隻而且彈牙爽口!!
海鮮拉麵
煎餃子的皮不會太厚,,但肉也不多汁,,中規中矩吧!!
煎餃子
侍應的服務都ok
例如聽見其他客人問份量大小,,會以隔壁桌的作例子
也會加水呢~~
2015-09-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
海鮮拉麵
2015-08-25 396 views
新城巿6點開始已經出現小人龍已屬正常... 等左10分鐘就入座係好好彩.... 雖知呢間唔係好好食, 但因為唔想排太耐, 就將就一下.......驚喜是海鮮拉麵好鮮味, 海鮮用料都几豐富, 有三文魚, 藍青口, 蜆肉... 湯底鮮甜, 拉麵正常. 但可惜這款拉麵是限定的, 遲D 可以又冇架喇!拉麵套餐冇驚喜, 甚至拉麵的湯底有點過咸和油膩感太重. 而配送的雜錦魚生丼, fushion了芝士和酸汁啫喱, 我還可以接受, 但同行的朋友食到打晒冷震... 由於此店的拉麵有大中小的size 選擇, 而客人往往會問咁大有几大, 細有几細, 服務員以重量gram數來回應,  這樣回答雖是非常準確, 但客人真的了解有多大嗎? 而服務員總圍著聊天, 細聲說大聲笑... 感覺服務態度有欠誠意.....

拉麵套餐冇驚喜, 甚至拉麵的湯底有點過咸和油膩感太重.
2015-08-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2015-08-11 445 views
啲食物得個賣相好,員工服務態度還好啦。叫左一個餃子拉麵,一個吉列豬扒拉麵同一個壽司連拉麵,再加一個牛肉薯餅同一個咖喱牛肉薯餅。估唔到成餐飯最好"味"既係個支可樂…味噌湯底太油膩,怪怪的拉麵同我在家煮的公仔麵個樣睇落去差唔多(恕我見識少未見過電到好似公仔麵咁"lun"既拉麵同唔識欣賞),成個set既味道唔係特別好只能話過得去,但竟然一個咁既quality的set也要過百元…貴都唔係問題個重點係貴得黎唔好食。個拉麵個麵就多到爆都唔知係咪驚你唔飽,個飯係飯焦…兩個牛肉薯餅basically就係請你食薯仔,一啲牛肉味都冇。我諗我以後都唔會再去呢度食。
餃子拉麵set
2015-07-14
Tea
2015-05-08 629 views
經常有朋友介紹來山頭火吃飯,滿心以為係好好食,但試過後發現並非想像中好吃,而且完全無服務可言!staff 無主動幫忙點菜,就連refill 水都要問幾次先有😠😠我們兩個女仔點了壽司定食($110)和鱒魚籽飯($55)。壽司定食會有帶子壽司和三文魚壽司各兩件,味道不過不失,帶子和三文魚也算大片。定食還包括一個小的拉麵,朋友選了豉油湯底,整個拉麵只是覺得很鹹很油,完全食不到其他味。而鱒魚籽飯的份量算少,如果男生吃一定覺得不夠飽,賣相不錯但味道也是一般,整體只有那四件壽司算是不錯😭

鼓油拉麵
壽司定食
鱒魚籽飯
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2015-04-07 645 views
今天錯過了吃午飯的時間,竟然要等到下午3時才能吃飯,由於沙田四處也滿佈人流,所以我就選了一間沒太多人的山頭火來吃,本來以為不用等太久,誰知也讓我等了15分鐘....... 最近吃得太多正統的拉麵店,大多沒有小吃,所以這次來就吃久違了的餃子,賣相還可以。沒想到皮不算太薄,但沒麼肉汁,相當平凡的餃子,卻收了我$38。這次我叫了一個叉燒雞湯拉麵$78,單看賣相,湯底不算太濃,尚算是奶白色湯底,不算太咸。可是叉燒只有兩片,而且呎吋不一,肥瘦分佈不平均,老實說,這裡算是以拉麵作主打的餐廳嗎? 幼麵條不太掛湯,而且也不太算有麥味,感覺比較像生麵。我加了$12才有的味蛋,還算有點人性是給我一整隻,醬油好像醃蛋醃得不夠,所以看起來不夠啡色,不過流心也說不錯。老實說,讓我等了這麼久,竟然是這般的質素,一個LUNCH,還要索價甚高,我還是在排翠華或是到3期那邊吃food court好了。

幼麵條不太掛湯,而且也不太算有麥味,感覺比較像生麵。
2015-02-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
2015-03-28 507 views
呢間日本餐廳既位置都算幾「隔sip」,要去到新城市廣場最頂個層!一開始見到間野,同朋友研究左好耐,到底係叫「山頭火」定「火頭山」呢。之後入到去餐廳見到餐牌先知道前者係岩既😂😂呢間餐廳既野食都算幾貴,雖然味道幾好,但份量太細,唔太抵食!但我好想推薦我食既個個套餐:燒三文魚拉麵定食!佢有兩大塊炸三文魚,一碗拉麵再加一碗白飯。炸三文魚非常脆口,咬落去仲有三文魚油流出黎,一級棒!拉麵既湯底有4款,我就揀左鹽味湯底。湯底味道濃郁,拉麵軟硬度適中!至於碗白飯,我建議可以將拉麵既湯倒落去,變成湯飯,味道一流架!(雖然我唔清楚係咪咁食,但錯有錯著架!)而我朋友仔就叫左個三文魚子拉麵定食。個人認為三文魚子味道較腥,唔太鐘意呢隻味道。但拉麵既水準一致,非常好味!有機會大家都可以去試下,雖然係貴左少少,但間唔中去食都係一種享受!

2015-03-26
2015-02-14 306 views
同两个姊妹一齐,三个定食。吉列三文鱼定食x1 & 带子蟹肉沙律饭定食。第一次食,原来定食系一细碗饭加细碗拉面。盐味汤吾错,不过另外一个辣味汤呢,太咸。不过带子几靓。散叫左份猪扒,一般啦。虽然定食有饭有面,不过分量其实吾算太大。我比较大食,觉得岩好。两个姊妹战斗力稍逊,觉得好饱
散叫左份猪扒,一般啦。
  • 鹽味拉麵