2023-06-16 377 views
2013年開店的拉麵Jo,曾連續多年獲得米芝蓮必比登推介,今次於銅鑼灣本店嘗試特製沾麵,使用日本食材熬製濃厚木魚豚骨沾麵湯底,配上激粗身麵條,掛汁力一流。沾汁中央的木魚粉更是神來之筆,麵條沾上粉末後,口感及香氣有所提升,讓食客更好好能感受這碗沾麵的各種層次。Tsukemen of Ramen Jo feature rich seafood and pork bone broth with its extra thick noodles, while the katsuobushi powder enhances the aroma and flavor, allowing you to fully appreciate the various layers of this bowl.
2023-05-20 365 views
Had lunch at Ramen Jo yesterday. The cashier kept sneezing without her mask. In fact, she took off mask when she sneezed and put on mask afterwards. I started to have fever last night and tested covid positive today. It could be a coincidence but suggested the cashier should be more considerate and avoid sneezing without mask in front of customers.

2023-04-08 593 views
第一次嚟到拉麵Jo食拉麵,一入到嚟侍應講英文,感覺都唔錯,見到餐廳貼住幾屆嘅米芝蓮,有少少期待。兩個人叫咗一碗辛辣味拉麵,同埋一碗特濃沾麵,仲有個蜜桃汽水。枱面有唔少調味料,有山蒜頭仲有個架撐俾你整蒜蓉,有七味粉、醋嗰啲。辛辣麵拉麵味道都正正常常,加咗啲調味,味道唔錯,沾麵嘅麵質地都幾煙靭,但係冇乜好驚艷嘅感覺。蜜桃汽水有啲貴,20幾蚊一罐。環境就一般拉麵舖嘅佈置,坐得有啲迫。總括而言,食物水準都ok,但係價錢偏貴,兩個人埋單二百幾蚊。

2023-04-07
Lunch
  • 特製沾麵
2023-03-24 580 views
開關之後,真係多咗好多機會見返啲移民朋友。最近,係加拿大嘅親戚返黎香港放假。接待佢哋有個大難題,就係加拿大乜都有得食,而且比香港更正宗,更好食😅對於佢哋嚟講,香港嘅食物份量比較細,唔夠食。好處就係可以叫啲平時食唔到嘅嘢🫢一定清得哂🫢好多年前嘅拉麵熱朝,已經食過拉麵Jo。當時係差唔多每間拉麵店都大排長龍。以前為咗唔想排隊,特別喺啲奇怪時間黎食😂今日7點左右到,唔單止人龍無咗,餐廳入面快有好靜😬醬油豚骨拉麵 - 幼麵 ($91)沾麵 - 粗麵 ($94)特製沾麵 - 粗麵 ($110)大部分嘅拉麵都係幼麵,而沾麵就全部都係粗麵。沾麵可以揀熱麵或者冷麵。我哋叫咗兩款沾麵,職員放低嘅時候講低,邊款係普通沾麵,另一個係特製沾麵。但餐廳有啲嘈,完全聽唔到佢講咩😅睇落兩款又完全一樣。我哋再追問嘅時候,個職員好唔耐煩,仲好大聲話頭先已經講咗俾我哋知🙄自製餃子(5隻) ($48)餃子有3隻同5隻,我哋人多,揀咗5隻🖐🏻不過職員放低嘅時候,得3隻嘅🤔發現搞錯咗,職員成碟收起,後來再補返2隻餃子。一來一回,原本整好嘅餃子有啲凍咗,但味道仍然唔錯,如果煎起熱辣辣嗰下,應該更好食。炸雞軟骨 ($48)雞軟骨炸得
開關之後,真係多咗好多機會見返啲移民朋友。
最近,係加拿大嘅親戚返黎香港放假。

好多年前嘅拉麵熱朝,已經食過拉麵Jo。
當時係差唔多每間拉麵店都大排長龍。
以前為咗唔想排隊,特別喺啲奇怪時間黎食😂
今日7點左右到,唔單止人龍無咗,餐廳入面快有好靜😬

醬油豚骨拉麵 - 幼麵 ($91)
沾麵 - 粗麵 ($94)
特製沾麵 - 粗麵 ($110)

自製餃子(5隻) ($48)

餃子有3隻同5隻,我哋人多,揀咗5隻🖐🏻
不過職員放低嘅時候,得3隻嘅🤔
發現搞錯咗,職員成碟收起,後來再補返2隻餃子。

炸雞軟骨 ($48)

雞軟骨炸得唔係好脆,食到尾有啲成口油嘅感覺,唔推薦。

炸雞 ($58)

炸雞一份有4件,配芥末沙律醬。
雞肉好大件👍🏻

整體食物質素唔錯,份量同價錢都合理。
環境同一般拉麵店差唔多,坐得比較逼,都唔預客人會坐好耐傾計。
但服務真係唔得,職員一副唔想做嘅樣,入去食嘢,好似打擾到佢咁😓

Dinner
2023-03-04 501 views
店名: 拉麵Jo地址: 銅鑼灣加路連山道3號地舖銅鑼灣站F1出口,行5分鐘環境: 3/5價錢:4.5/5味道: 4/5另設元朗,尖沙咀分店特製沾麵$110佢係粗面配3塊叉燒,半個日本半熟蛋,湯底係魚介嘅沾面🤩叉燒好大舊,好用肉味得黎又唔會話好咸😚下面啲面超彈牙,食落勁有咬口,配上隔離好熱嘅沾面湯,勁夾🙈特製低温叉燒麵$118相比起沾面嘅叉燒,因為呢款係低温叉燒嘅關係,食落口肉質更淋,但就無沾面個款個咁入味加上係醬油湯底,醬油豚骨味湯座🍜,食落成碗拉麵都好清相比之下,鍾意食濃面嘅我覺得沾面略勝一籌🙈竹筍$10因為好鍾意食爽口嘢嘅關係,加左十蚊要左一份竹筍😂好爽口,放落面到一齊食好滿足#stitchfoodie銅鑼灣

店名: 拉麵Jo

地址: 銅鑼灣加路連山道3號地舖
銅鑼灣站F1出口,行5分鐘

環境: 3/5
價錢:4.5/5
味道: 4/5

另設元朗,尖沙咀分店

佢係粗面配3塊叉燒,半個日本半熟蛋,湯底係魚介嘅沾面🤩
叉燒好大舊,好用肉味得黎又唔會話好咸😚
下面啲面超彈牙,食落勁有咬口,配上隔離好熱嘅沾面湯,勁夾🙈

特製低温叉燒麵
加上係醬油湯底,醬油豚骨味湯座🍜,食落成碗拉麵都好清
相比之下,鍾意食濃面嘅我覺得沾面略勝一籌🙈

竹筍
因為好鍾意食爽口嘢嘅關係,加左十蚊要左一份竹筍😂
好爽口,放落面到一齊食好滿足

#stitchfoodie銅鑼灣
Dinner
2023-02-20 362 views
雞白湯拉麵味道鮮爽,湯底香濃,麵條有彈性,與鮮味湯底搭配得宜。湯底嘅濃度剛好,味道濃郁而不會過重,也不會太淡,帶有濃濃嘅雞香味,每一啖都食到雞肉嘅味道。湯頭嘅顏色係奶白食,而且唔油膩。湯底嘅味道讓人回味無窮,令你想再食一啖,絕對值得一試。

雞白湯拉麵
雞白湯拉麵
2023-02-15 372 views
情人節晚上諗住食拉麵唔會老襯, 晚上6:30就沖左入去,岩岩好最後兩個bar枱位💪🏻 店員係外藉人士, 要英文溝通, 相信如果中文無問題掛, 主要填紙落單。今次叫左特制沾麵,辣拉麵,雞皮餃子和薯仔沙律🥗特制沾麵 - 大大碗有三塊叉燒,湯底香濃,可惜食到凍時味道偏鹹辣拉麵 - 辣醬突出,湯頭味濃雞皮餃子 - 成塊雞皮食落口,頗有特色薯仔沙嘴 - 加了青瓜和蘿蔔,凍凍地解膩必叫另外枱面有任食小菜,辣芽菜和木耳絲。其中辣芽菜很值得推薦! 辣得很過癮!食飽大概7:15, 看到門外已要排七八人的人龍了!
今次叫左特制沾麵,辣拉麵,雞皮餃子和薯仔沙律🥗
辣拉麵 - 辣醬突出,湯頭味濃
雞皮餃子 - 成塊雞皮食落口,頗有特色
薯仔沙嘴 - 加了青瓜和蘿蔔,凍凍地解膩必叫
食飽大概7:15, 看到門外已要排七八人的人龍了!
連續7年米芝蓮推介的銅鑼灣分店拉麵Jo,佢地既豬骨湯底花咗10多小時熬製,一定要嚟試吓。平日夜晚6點幾嚟到,雖然座位唔多,但係等咗一陣就可以入座。🔻特製魚介豚骨拉麵 $98 【期間限定】今次期間限定有特製魚介豚骨拉麵,魚介湯底好香好濃郁,配上大量魚粉,令到湯底既鮮味好突出,完全唔覺得咸😋拉麵配菜有叉燒、雞胸肉、糖芯蛋、厚切竹筍、少少柚子皮😊麵條偏幼,軟硬度適中,非常好味🤤🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)♨️特製沾麵 $106沾麵湯用石鍋上菜,keep住熱辣辣,食得慢都唔怕會攤凍哂🔥湯底濃稠,有好濃厚魚介豚骨既味道,聞落好香,不過食落就有少少咸🤭沾麵配料有椰菜、竹筍片、京蔥。拉麵條口感彈牙,掛汁力非常高,湯底完全融入係麵裏面,食到好滿足🤩仲配有2塊叉燒,雖然薄咗少少,不過肥瘦適中🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋😋(4/5)🥢另外仲可以追加多款小食或者配菜✨ 整體評價: 最受歡迎既特製沾麵雖然有少少咸,不過豚骨湯底加魚介製成既湯底的確好鮮甜。而期間限定既特製魚介豚骨拉麵都係必試😋😋✨ Encore指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5/5)

🔻特製魚介豚骨拉麵 $98 【期間限定】

拉麵配菜有叉燒、雞胸肉、糖芯蛋、厚切竹筍、少少柚子皮😊
麵條偏幼,軟硬度適中,非常好味🤤
🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)

特製魚介豚骨拉麵
♨️特製沾麵 $106
沾麵湯用石鍋上菜,keep住熱辣辣,食得慢都唔怕會攤凍哂🔥
沾麵配料有椰菜、竹筍片、京蔥。
仲配有2塊叉燒,雖然薄咗少少,不過肥瘦適中
🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋😋(4/5)

🥢另外仲可以追加多款小食或者配菜

✨ Encore指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5/5)
2023-01-04
特製魚介豚骨拉麵
2023-01-15 333 views
Lunch time加$10就可以叫多個小食好抵,所以就試咗佢嘅雞皮餃子,好友驚喜,平時好少見呢款餃子,所以以為佢係餡入邊包咗雞皮,上菜嘅時候先知佢係用雞皮代替餃子皮。雞皮脆卜卜,食落唔會好油膩。對佢嘅沾麵有啲失望,因為好似除咗鹹之外就唔係好食到其他味。個面好粗,所以識落有少少似烏冬。啲肉嘅賣相都好似唔太好,有啲碎碎地。不過個份量好大,沾麵來講性價比都幾高,但係我食過佢嘅拉麵,比沾麵更加好食。

2023-01-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 雞皮餃子
2023-01-02 287 views
呢間店係朋友推介原本諗住呢到淨係得拉面 點知原來有沾面 不過我最尾都係揀拉面試左先今次我叫左個魚介拉面 105蚊叫佢個主要原因係咩都有有雞肉同叉燒 最重要有一隻糖心蛋呢次個叉燒都幾特別 呢個部位好似我地d 港式叉燒佢一拎埋黎我以為生食落應該係低溫慢煮出黎雞肉就一定係慢煮 仲食到唔完全熟透位我唔sure 係咪慢熟 因為食左好多間慢熟都係咁😹😹😹蛋就好完美表現 但佢隻蛋無咩蛋味 唔知關唔關個湯都幾重口味事個湯都好正常整體黎講 佢個價錢同份量我都好滿意仲要起銅鑼灣呢d 地方如果食其他 100蚊都唔知有無蛋同5舊肉btw 我見人食沾面 d 面多到有d 驚驚唔飽可以叫沾面
呢間店係朋友推介

btw 我見人食沾面 d 面多到有d 驚
驚唔飽可以叫沾面
魚介拉面
魚介拉面
拉麵控🍜既目標就係想試哂全香港既拉麵店!未有時間去旅行 就唯有係香港止下癮先🥹今次就揀左哩間位於銅鑼灣內街既拉麵🍜▫️特製雞白湯拉麵 $98哩碗拉麵係期間限定黎湯底夠濃厚!每啖麵都好掛汁🤤湯底除左雞油味之外 仲會食得出有小小魚介味所以唔會好油膩!至於叉燒 都用左兩款肉 分別就係雞胸同豚肉經過低溫烹調 肉質會比較軟滑加埋雞白湯一齊食 好好味!😋▫️雞皮餃子🥟 $48不得不提 哩個餃子真係好出色👍🏻餃子皮係用雞皮做既 外脆內軟!薄薄一片既雞皮好脆口🤤包住餃子餡夠肉汁!夠香口!🔸總結.哩間拉麵店值得推介👍🏻 一定會為左個雞皮餃子再encore🤤 .店舖比較細 所以會坐得小小迫,加上坐位比較小 所以都需要排一陣隊😗.除左銅鑼灣之外,尖沙咀同元朗都有分店 方便返港九新界既人去食😌.要留意返既係 銅鑼灣分店只收現金💰 所以要帶備足夠既金錢😂
拉麵控🍜既目標
就係想試哂全香港既拉麵店!
未有時間去旅行 就唯有係香港止下癮先🥹
今次就揀左哩間位於銅鑼灣內街既拉麵🍜

▫️特製雞白湯拉麵 $98
哩碗拉麵係期間限定黎
湯底夠濃厚!每啖麵都好掛汁🤤
湯底除左雞油味之外 仲會食得出有小小魚介味
所以唔會好油膩!
至於叉燒 都用左兩款肉 分別就係雞胸同豚肉
經過低溫烹調 肉質會比較軟滑
加埋雞白湯一齊食 好好味!😋

▫️雞皮餃子🥟 $48
不得不提 哩個餃子真係好出色👍🏻
餃子皮係用雞皮做既 外脆內軟!
薄薄一片既雞皮好脆口🤤包住餃子餡
夠肉汁!夠香口!

🔸總結

2022-11-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Lunch
  • 雞皮餃子
2022-12-08 397 views
🐔比較推薦雞白湯超超超濃雞味湯底 好似用咗10隻雞去滾出湯底咁濃不過就真係比較油膩,口感厚重🧄第二碗叫咗黑蒜湯底 都係濃味 偏咸麵較硬 食到粉粉嘅感覺叉燒味道正常 無咩豬腥味👌未試過雞皮餃子 試完覺得一般🫠雞皮剛咬入去好脆 但唔係好嚼得爛 同埋無咩味雞皮味加上入面嘅豬肉味 唔太夾🤔
🐔比較推薦雞白湯
超超超濃雞味湯底
好似用咗10隻雞去滾出湯底咁濃
不過就真係比較油膩,口感厚重

🧄第二碗叫咗黑蒜湯底

雞白湯
黑蒜湯
雞皮餃子
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2022-11-24 321 views
從2015年一直拿米芝蓮年到2020,湯底不是味精湯來過嗰次次都將湯飲,都唔會覺得口渴第一次食沾麵第二次食拉麵,第一次有朋友介紹第時介紹朋友真係唔錯,如果你親建議可以試食下佢哋嘅沾麵,最辣都唔係好啦,跟住睇吓佢哋嘅季節餐牌

• 沾麵
  • 蒜油豚骨拉麵
  • 豚骨拉麵
  • 特製沾麵
  • 名古屋辛味拉麵
2022-11-10 356 views
拉麵時間•豚骨拉麵🍜湯底唔太膩同油 唔會太濃味 岩哂唔鍾意太重口味既人麵質方面岩岩好 唔會過林叉燒亦唔會太肥 配埋竹筍木耳一齊享用整體都不過不失呀🫶🏻🫶🏻♥️♥️
拉麵時間
•豚骨拉麵🍜
湯底唔太膩同油 唔會太濃味 岩哂唔鍾意太重口味既人
麵質方面岩岩好 唔會過林
叉燒亦唔會太肥 配埋竹筍木耳一齊享用
整體都不過不失呀🫶🏻🫶🏻♥️♥️

2022-11-07 319 views
完全覺得呢度overrated, 根本唔係咁高質,點解會係米芝蓮推介?低溫叉燒戈碗個樣係吸睛但係冇特別麵質亦都唔爽/彈口,太幼辛味拉麵個麵底仲過份😂 完全唔應該喺拉麵鋪頭出現呢種麵質睇相已經睇得出係戈啲鹼水麵嘅質地想嚇死我咩兩碗麵啲蛋又整得差😂 又係睇相已經睇得出想點😂Ramen Jo特製低溫叉燒麵 $118名古屋辛味拉麵 $90📍銅鑼灣
低溫叉燒戈碗個樣係吸睛但係冇特別
麵質亦都唔爽/彈口,太幼
辛味拉麵個麵底仲過份😂 完全唔應該喺拉麵鋪頭出現呢種麵質
睇相已經睇得出