Restaurant: QUE (東薈城名店倉)
Terms & Details:
2024-04-12 100 views
搬來東涌之後每星期總會有一兩天在外面吃午飯,這天同事們帶我來這家他們經常光顧的西日式餐廳裡面的裝潢走自然風, 桌椅以木製為主,擺設到杯墊設計都會看到不同貓貓的身影,舒服又休閒。午市有一人套餐選擇,有沙拉或餐湯,我選了西蘭花湯,口感細滑,味道濃而不鹹,很適合最近陰天卻郁悶的天氣。餐飲選了冰咖啡,苦味跟酸度做得挺平衡的,加一點點鮮奶也很不錯喝。主食選了三味丼,有我喜歡的火灸左口魚,特愛那入口即化的感覺,口感豐富,魚油濃郁甘香,而且那餘韻會停留在口腔裡,拖羅蓉跟灸籽的份量比飯還要多,拌勻之後每一口都是幸福的感覺耶!整體味道很好,食材新鮮,而且是滿滿的飽足感,雖然價格有一點點高,但偶爾來吃一下還是很值得的。
西蘭花湯
冰咖啡
三味丼
2024-04-05
$206 (Lunch)
西蘭花湯
冰咖啡
三味丼
2024-04-05 69 views
7個人,驚lunch要等位,所以特登打電話去訂枱先,冇幾耐手機📱就收到短訊📨確認我嘅訂位😆!都幾貼心。到咗之後即刻安排入座,愛貓之人一定好開心因為貓貓型嘅公仔同杯墊,以及裝修設計都有貓🙀嘅樣,打卡📸一流。熱門💫嘅幾個set lunch,送餐速度都很快!唯獨是其中一個“蜆肉柚子炒意粉”可能因為廚房要夾單,等咗好耐都未嚟,呢點要扣一扣分。😞整體感覺良好,仲送咗一張下次消費九折嘅優惠券14日內有效。幾欣賞呢個營商手法。
2024-04-03
$178 (Lunch)
  • 軟殼蟹意粉
  • 軟殼蟹班尼迪蛋
2024-04-01 102 views
是日三肥聚餐~叫咗好多嘢食,食到跑到去一個點😂😂食物水準唔錯 啲嘢食嘢飲賣相好靚 打卡一流。餐廳唔算好多人,坐低食吓嘢傾吓計都唔錯,跟手就可以去買買買 shopping 囉~今次最喜歡嗰個就係燴飯~
是日三肥聚餐~
叫咗好多嘢食,食到跑到去一個點😂😂
食物水準唔錯 啲嘢食嘢飲賣相好靚 打卡一流。
今次最喜歡嗰個就係燴飯~
2024-03-31 82 views
第一次食,叫咗一人餐,小食炸雞軟骨配主食軟殼蟹意粉。南瓜湯好好味😋,清甜又香滑。炸雞軟骨超大份,夠脆,個醬蒜香味好夠,同雞軟骨好夾。軟殼蟹意粉,份量大,少許青芥末味令個意粉唔會太膩,可以食多幾啖。炸軟殼蟹好多蟹膏,但唔脆。熱泡沫咖啡,咖啡味比較淡,可能因為係日式咖啡🤔食物一般,價錢略貴。
第一次食,叫咗一人餐,小食炸雞軟骨配主食軟殼蟹意粉。

南瓜湯好好味😋,清甜又香滑。

炸雞軟骨超大份,夠脆,個醬蒜香味好夠,同雞軟骨好夾。

熱泡沫咖啡,咖啡味比較淡,可能因為係日式咖啡🤔

食物一般,價錢略貴。
今次dinner嗌咗一set二人套餐,包埋四樣嘢,味道都唔錯👍🏻1. 前菜:沙律🥗蔬菜新鮮,味道正常不過不失2.蟹肉甲羅燒飯配蟹籽🦀呢個意粉真係啖啖肉👅,味道都偏濃,溝埋啲飯一齊食幾好食😋😻😻😻誠意推介!!!3.特色飲品:白桃梳打同抹茶梳打白桃梳打好飲👍🏻氣🫧好多,飲完會好飽🫣抹茶梳打味道麻麻哋👎🏻抹茶粉未溶得晒,感覺同梳打水唔夾🥲4.甜品🍵最好食🤤就係呢個抹茶tiramisu,抹茶同cream都好多,蛋糕體偏少,好啱鍾意食cream既大家❤️🍵超好食😋呢間餐廳味道overall算幾好,有機會會再黎幫襯,尤其係tiramisu想買多個返屋企食🍽️

1. 前菜:沙律🥗
蔬菜新鮮,味道正常不過不失

2.蟹肉甲羅燒飯配蟹籽🦀
呢個意粉真係啖啖肉👅,味道都偏濃,溝埋啲飯一齊食幾好食😋
😻😻😻誠意推介!!!

3.特色飲品:白桃梳打同抹茶梳打
白桃梳打好飲👍🏻氣🫧好多,飲完會好飽🫣
抹茶梳打味道麻麻哋👎🏻抹茶粉未溶得晒,感覺同梳打水唔夾🥲

4.甜品🍵

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
  • 日本蟹肉甲羅燒飯配蟹籽
  • 抹茶tiramisu
2024-02-21 324 views
同屋企人去完360,想揾個地方食嘢,去到東薈城,就比呢間餐廳嘅裝修吸引到,於是乎就一行四人同小朋友入咗去試吓叫咗個壽喜燒牛肉烏冬,湯底味道唔錯,唔太咸,烏冬彈牙有口感呢個海苔帶子意大利麵,有濃烈海苔味,帶子煎得香,若多返少少汁會更加好呢個宮崎雞扒意大利飯,飯身夠軟唔太硬,小朋友都食到,飯汁剛剛好,不太多也不太少服務態度都幾好,入座時有主動問是否需要BB櫈,用餐時亦有主動加水下次入嚟東涌都會再去呢間餐廳試吓👍🏻

叫咗個壽喜燒牛肉烏冬,湯底味道唔錯,唔太咸,烏冬彈牙有口感

下次入嚟東涌都會再去呢間餐廳試吓👍🏻

剛好在東薈城逛街想找個地方食少少嘢歇息見到Que有下午茶套餐又有座位不用等就即刻入去啦⋯⋯👉三文魚蟹籽丼 $98三文魚大大塊有3塊,蟹籽都唔少,另有配菜,份量都可以接受,刺身夠新鮮夠厚好有口感,加埋蟹籽送飯好滿足!👉脆炸單骨雞翼 (跟餐追加小食另+$48)雞翼炸至金黃色,香脆可口,沾上明太子醬十分惹味!最佳的送酒伴侶,停不了口的小食!👉香桃富士梳打(另+$32升級至特色飲品)賣相相當之唔錯👍打卡一流📸淡淡清新香桃味道,配搭些少富士蘋果薄片擺設,飲完梳打再食埋蘋果片,感覺很清甜!食物質素水準方面都唔錯;但服務態度方面真的有待改進,眼見已經唔係多枱客,但都可以由坐低至下單呢段時間都至少20分鐘, 係唔見有侍應主動過來幫忙下單,而係由個客一直找人幫忙安排下單;最後埋單比咗錢等找呢個時間,因小朋友剛行左出門口,咁我就去找他,已經在門口等緊找數,而門口同我張枱其實一眼望到,同時亦都有另外一個侍應係門口,但都一直冇問我咩事等,等左一陣一直沒見有侍應出嚟找數已經感覺唔對路,於是入去問,佢先死死氣去比返我,如果唔問原來真係唔找㗎喎🥲...這次用饍感覺並不太好!員工欠主動性又沒有笑容,態度欠佳!

剛好在東薈城逛街
想找個地方食少少嘢歇息
見到Que有下午茶套餐
又有座位不用等就即刻入去啦⋯⋯

👉三文魚蟹籽丼 $98

👉脆炸單骨雞翼 (跟餐追加小食另+$48)

👉香桃富士梳打(另+$32升級至特色飲品)
賣相相當之唔錯👍打卡一流📸

這次用饍感覺並不太好!員工欠主動性又沒有笑容,態度欠佳!

單骨炸雞翼
單骨炸雞翼
  • 脆炸單骨雞翼配辛子明太子醬
  • 三文魚蟹籽丼
2023-12-28 588 views
約了友人到東涌一聚..經過見店內環境不錯,而且是集團經營…感覺應該有質素保證!所以決定一試…誰不知這是個錯誤的決定點了饅魚意大利飯,朋友點了all day breakfast! 眼看一到午飯時間已坐滿8成…心想應該不會太差…當食物到枱…all day breakfast 配日或醬油汁第一次見…而且只得兩少塊包配一隻半生熟蛋?相信某大集團經營的「簡單生活」的all day breakfast 都比它豐富!重點來了…鰻魚飯外觀精緻..應該味道都不會與想像中差太遠…一放進口…鰻魚本身已有濃濃的醬油味….再加上意大利飯的醬汁….咸上加咸!真是咸到苦…完全放不進口….太重口味了!!可幸有提供酸蘿蔔給我清清口腔唯有直接點餐飲…我們點了一熱一凍咖啡..等了又等…足足用20分鐘來沖兩杯黑咖啡….店員說水吧漏單…已經完全放棄狀態….我們快快飲用立即離開…絕對不會再光顧
2023-12-24 402 views
等左20分鐘先至入到去, 7:26攞既枱, 5分鐘落單, 無諗過等左半個鐘頭乜都未到 而且隔離張枱遲過我哋落單 都上左成4-5道食得7788, 我就去追啦 , server 返嚟話叫我哋等多幾分鐘就有 (呢度已經好有問題 漏單唔認錯)幾分鐘之後嚟左個Taco, 我老公個角切魚生魚生飯等左足足40分鐘, 真係火都嚟, 同左個疑似係經理既哥哥講我哋個魚生飯等左成40分鐘 我哋唔食喇埋單 佢既feed back 就係 「唔好意思 多謝晒」然後衝衝忙忙咁同我哋埋左張單 慌死閃遲一秒就變炮灰咁我真係多謝晒你 浪費左客人一個鐘頭既時間 亳無歉意 貼錢買難受!離曬大譜!

佢既feed back 就係 「唔好意思 多謝晒」
然後衝衝忙忙咁同我哋埋左張單 慌死閃遲一秒就變炮灰咁
2023-12-24
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Celebration
Xmas's Eve
作為深度貓奴見到個貓貓Logo已經被吸引左😂之前一路bookmark左想試呢一間~星期六去開東涌行outlet,既然東涌有分店就試試先😺💚靜岡有機抹茶鮮奶🍵點了少甜,味道偏淡一點🥛🦀軟殼蟹壽司塔可🌮 整個脆脆的帶點微辣❤️ 紫菜是經過脆炸吃下去的口感很特別😋探店推介👍🏻🐙紫蘇八爪魚蕃茄忌廉意大利粉🍝見呢款係特別廚師推介,但食落不算太特別但都好食👌🏻💛明太子蟹籽意粉🍝整盤滿滿的明太子跟蟹籽🧡特別推薦這個意粉❤️超好食呀!!!🥹😋出色👍🏻就是飲品的價錢偏進取了點CP值一般,但食品方面確實好吃可以一試的🤭

💚靜岡有機抹茶鮮奶🍵點了少甜,味道偏淡一點🥛

紫蘇八爪魚蕃茄忌廉意大利粉

明太子蟹籽意粉

2023-11-25
$227 (Lunch)
紫蘇八爪魚蕃茄忌廉意大利粉
明太子蟹籽意粉
2023-11-21 397 views
過於吹捧,質素一般,服務麻麻。意粉太硬,分量略少,味道一般,價錢偏貴,不值呢個價錢朱古力沙冰,朱古力味道不夠濃郁,飲品味道不夠,價錢偏貴現在香港餐飲業缺乏人手,所以服務員工作態度散漫總結,一試無妨但不會再訪
過於吹捧,質素一般,服務麻麻。
意粉太硬,分量略少,味道一般,價錢偏貴,不值呢個價錢
朱古力沙冰,朱古力味道不夠濃郁,飲品味道不夠,價錢偏貴
現在香港餐飲業缺乏人手,所以服務員工作態度散漫
總結,一試無妨但不會再訪

2023-11-19
日式風格裝修,環境和座位都感到非常舒適; *唯服務員欠缺友善態度地將咖啡端上桌,導致影響咖啡本身的嚐味價值。-🍝 餐牌E02|黑松露野菌貓耳朵粉 $138濃郁細膩的黑松露奶油醬汁,意粉份量適中;貓耳朵粉吸引到小朋友必食之選。-🥩 餐牌D04|燒肉眼扒 $248夠厚肉,燒得唔錯,肉嫩,有肉汁,伴碟有少量蔬菜配搭,可以平衡肉類食物的膩感和味道。-☕️ 餐牌106|泡沫咖啡 $42*唯服務員欠缺友善態度地將咖啡端上桌,導致影響咖啡本身的嚐味價值。-另外見到餐牌仲有好多甜品選擇,下次要再嚟試吓😋😋
🍝 餐牌E02|黑松露野菌貓耳朵粉 $138
🥩 餐牌D04|燒肉眼扒 $248
☕️ 餐牌106|泡沫咖啡 $42
另外見到餐牌仲有好多甜品選擇,下次要再嚟試吓😋😋
2023-10-23 370 views
有日行行下outlet 經過見到門面幾靚就行埋左去睇,因為已經食完晚飯既緣故比門口d 蛋糕吸引左,一睇竟然有至愛既焙茶同抹茶味Q-ube cake,當下一d猶豫都無,入去坐低左好彩果時鐘數已經過左飯點,即刻有得坐。雖然入面大概 8 成入座率,但係空間都頗為闊落,同隔離枱都有翻d距離,朋友傾計講大聲少少都無咩問題。另外餐廳裝修偏向現代簡約風,加埋少少日式元素其實都幾有feel,整體黎講環境好適合叫杯咖啡幾個蛋糕同朋友吹水。至於野食黎講今次淨系叫左蛋糕同野飲,但係我見隔離枱都好多人叫左主食,睇落賣相都唔錯,可能下次有機會試下。講翻甜品,我地本來想叫個靜岡縣紅茶巴菲同焙茶蛋糕,但係點知紅茶巴菲無曬,唯有單叫一個焙茶蛋糕加多個橘香伯爵茶。🍰焙茶蛋糕 $72最大賣點系外形特別,表層做左處理有少少鳳梨酥既口感,主體海綿蛋糕,中間有慕斯同啫喱夾層,味道黎講甜度適中,口感有層次,焙茶味都有但係偏淡,如果再濃少少就perfect🍵橘香伯爵茶 $52茶香同橘香原來撈埋都幾夾,橘既清新同伯爵茶既苦澀平衡得好好,用黎送甜品解膩或者清飲都有齒頰留香既感覺後記:原來伯爵茶都係紅茶既一種,不過系同佛手柑混合既調味茶

🍰焙茶蛋糕 $72

🍵橘香伯爵茶 $52

後記:原來伯爵茶都係紅茶既一種,不過系同佛手柑混合既調味茶,唔怪得同橘子咁夾
2023-10-12 298 views
去東涌outlet shopping行行吓發現好肚餓,原來商場都有好多美食。之後經過見到水牌覺得好靚,而又係日本西餐廳食。中午食飯時間唔洗等位 餐牌上的食物完全是符合口味食咗佢個蟹膏飯蟹味鮮濃10分係超出預期

之後經過見到水牌覺得好靚,而又係日本西餐廳食。
中午食飯時間唔洗等位 餐牌上的食物完全是符合口味

食咗佢個蟹膏飯蟹味鮮濃10分係超出預期
2023-10-07 248 views
一個人的假日午餐,叫咗豚肉生薑燒意大利飯,味道OK。環境坐得舒服,約朋友傾偈一流。可是由點餐起計,半小時先有得食。趕時間就千祈唔好嚟呢度啦…..如有下次假日午餐嘅機會,會去東薈城其他餐廳。