Restaurant: QUE (Hysan Place)
Dine and earn miles at this Cathay partner restaurant !
Terms & Details:
2024-02-20 1037 views
情人節當日去咗呢間餐廳食情人節套餐~之所以揀呢間,係因為男朋友情人節想出街食,見佢新開未食過,套餐又幾平咁,唔洗俾人鋸得咁甘之餘又可以感受下節日氣氛˃̶͈̀௰˂̶͈浪漫二人餐 ($588/二位)——————————————————✎ 吞拿魚蓉撻6/10餅底偏軟身,吞拿魚蓉雖入口即溶,但係感覺唔夠fresh。✎ 松葉蟹肉蟹籽沙律 7/10材料有青瓜絲、蟹肉絲、蟹籽。味道幾fresh ,青瓜嘅爽身,配上蟹肉嘅軟腍,口感層次豐富,不過偏水,唔夠creamy´༥`✎ 脆炸單骨雞翼(8件)7.5/10細細塊唔多肉嘅,都幾炸脆,沾上明太子醬,稍為惹味少少。✎ 辣味三文魚壽司塔可 7/10紫菜炸過,整成塔可。上層係酸辣味道嘅三文魚,下面配上酸青瓜切片、蕃茄切片同沙律菜。三文魚入口即融´͈ ᵕ `͈正!成碟口感偏酸,整體普普通通。✎ 香蔥拖羅蓉牛油果醬壽司塔可 7.5/10同樣紫菜炸過,整成塔可。吞拿魚同埋牛油果味道配搭係Perfect Match,清新感十足。✎ 燒春雞 8.5/10呢碟相對好食!皮脆香口,雞算幾嫩,係我食過嘅燒春雞入面數一數二味道唔錯!竹筍亦煮得好爽口,薯蓉口感綿密,加埋芥末,好味˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑✎ 紅

浪漫二人餐 ($588/二位)
——————————————————
✎ 吞拿魚蓉撻6/10
餅底偏軟身,吞拿魚蓉雖入口即溶,但係感覺唔夠fresh。

✎ 松葉蟹肉蟹籽沙律 7/10

✎ 脆炸單骨雞翼(8件)7.5/10
細細塊唔多肉嘅,都幾炸脆,沾上明太子醬,稍為惹味少少。

✎ 辣味三文魚壽司塔可 7/10

✎ 香蔥拖羅蓉牛油果醬壽司塔可 7.5/10

✎ 燒春雞 8.5/10

✎ 紅莓雲呢拿雪糕 8.5/10
雲呢拿甜筒,非常脆口,味道香濃,冰涼透心。蛋糕口感綿滑,中間係草莓果凍,外面係忌廉芝士,剛剛好,唔會過於酸或者甜膩~

✎ 青蘋果泡泡綠茶梳打 (另加$38)7/10
水果香,偏甘甜,綠茶味冇乜。

✎ 咖啡 7/10

紅莓雲呢拿雪糕
青蘋果泡泡綠茶梳打
2024-02-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
燒春雞
紅莓雲呢拿雪糕
6 day(s) ago 29 views
第一句打重點:開心果系列完全係伏,只要你稍微對開心果有少少執著同期望,你就唔應該試。有日同閨蜜傾起TGG呢個集團,食過佢嘅十里係高質餐廳。閨密話想試下旗下呢間新式和洋食。最近仲推出咗我地當中有人特別中意嘅開心果限定,咁就緊係講到就約。揀咗去銅鑼灣呢間,冇特別訂位,亦唔駛排隊,門口有隻貓公仔吸引眼球,環境尚算舒適。三個人叫咗個二人Set,另外再散叫咗一件壽司塔可,同三樣開心果產品。二人Set望落幾抵,好似有唔少嘢食,1個前菜,1個小食,1個意粉,2個塔可,1個甜品同2杯嘢飲。但套餐彈性奇~~~低,除咗個餐只有比較普通嘅菜式選擇(見到主餐牌有啲特別嘅單點,但個餐冇得揀),連嘢飲都只係得咖啡同茶。所有特式飲品需要+$18至$38。但你以為加錢就得?錯喇,佢都係限死你5選1。對主餐牌其他飲品有興趣,你只可以另外再單點。最後揀完想食啲吸引少少嘅嘢,個餐由$498升級到$594。味道方面,老實講,食落冇咩驚喜,對唔住埋單四位數嘅價錢。前菜:牛油果角切魚生沙律,尚可,但柚子醬油味太出,蓋過牛油果本身個味,冇辦法令幾種食材味道加乘,感覺打折。小食:炸蠔配檸檬醬,皮夠脆,但蠔大小中等,熱辣辣出菜,叫做到

有日同閨蜜傾起TGG呢個集團,
食過佢嘅十里係高質餐廳。
閨密話想試下旗下呢間新式和洋食。
最近仲推出咗我地當中有人特別中意嘅開心果限定,
咁就緊係講到就約。

三個人叫咗個二人Set,
另外再散叫咗一件壽司塔可,同三樣開心果產品。

最後揀完想食啲吸引少少嘅嘢,個餐由$498升級到$594。

味道方面,老實講,食落冇咩驚喜,對唔住埋單四位數嘅價錢。

小食:炸蠔配檸檬醬,皮夠脆,但蠔大小中等,熱辣辣出菜,叫做到基本。配個檸檬醬,唔算好夾,都係蛋黃醬會配啲⋯

主菜1: 軟殼蟹意粉配蟹肉及蕃茄忌廉汁,唯一有啲驚喜嘅菜式,意粉醬極多,每條意粉都掛到好多醬,味道唔會酸仲帶啲甜。忌廉適度,唔會太稀或太杰,軟殼蟹算大隻,好評。

主菜2: 壽司塔可(鰻魚玉子/香葱吞拿魚蓉牛油果醬/辣味帆立貝)。塔可,即TACO,墨西哥脆餅主意融入壽司,概念幾得意。主要打卡用,抵讚嘅係面果層代替咗墨西哥脆餅嘅天婦羅紫菜,一口咬落去幾脆。但入面都只係普通包咗啲壽司飯,上面放咗啲普通到唔再普通嘅材料,例如兩三片鰻魚同玉子,唔值錢嘅吞拿魚蓉同冇牛油果味嘅牛油果醬。老實講,原價$72係一啲都唔值,食兩件一樣材料嘅軍艦都只係$30⋯單點嘅帆立貝塔可反而驚喜少少,個辣味幾出,但相對帆立貝用料就唔係新鮮,因為可以用辣嚟掩蓋。

飲品:香桃富士梳打幾清甜,但因為跟餐加錢都冇咩飲品可以揀,所以略過。

甜品:需要連埋開心果嚟講。
老實講,除咗失望冇嘢好形容。佢又唔係難食,但對喜歡開心果嘅人嚟講真係極為失望。

開心果拿破侖:好多開心果醬,但個醬冇開心果味。唔係特別靚嘅醬嚟,個綠色綠到似抹茶。價值$118嘅甜品,其實可以用料好少少,靚嘅開心果醬,少少都已經好香好好味。呢個甜品係一啲都唔香,只有甜。就連拿破侖最基本,脆酥皮佢都做唔到,個皮咬落偏軟,冇牛油香。講到底唔知食咗乜。

開心果聖代:仲離譜,$98,大量脆米,成杯都係脆米。醬得少少,連乾果都唔多,呢個價錢去超市買個脆米早餐可以食到你上天堂,$98俾佢就係買果少少手工麻糬,仲要冇咩味。

開心果有機豆乳拿鐵:作為Latte冇奶味,冇香味,冇豆味,冇開心果味。唔知飲咗咩。

最後先講柚子清酒Tiramisu,,甜度比普通Tiramisu高少少,酒味就成枝吱咗都唔係好食到,得意係幾得意,但太Hea,做法亦肯定唔係用雞蛋,只係少女時代係屋企會整嘅Tiramisu初級版。

成餐咁就過一千蚊。
非常奉勸大家唔好中伏個開心果限定,貴,但完全唔係開心果。你要食開心果,出面好多甜品店有其他好選擇。
套餐亦唔抵食,單點幾個意粉或者意大利飯仲好。

值得一讚嘅係我地坐到10點幾先趕我地走,阻住哂收工都唔會話態度差。坐係度傾計都冇咩約束。以閨密聚會嚟講係唔錯。
2024-06-13
  • 軟殼蟹意粉配蟹肉蕃茄忌廉汁
6 day(s) ago 26 views
女女考完試無功課做😊,帶她出銅鑼灣行下,食個晚飯。希慎廣場開了很多新餐廳,見到餐廳Que布置清新文青🍀,仲有可愛🐱貓咪布置。餐廳提供西日式fusion 菜,我地叫了2人套餐($498),可以試到多d菜式。沙律:🥑牛油果角切魚生沙律配和風柚子醬油(+$28)角切魚生幾新鮮,柚子醬油酸咪咪好fresh。🍝主食:黑松露野菌貓耳朵粉配木魚絲及帕爾瑪芝士貓耳朵好彈牙,配香濃的黑松露醬,非常美味。❤️🍣壽司塔: 選了2款口味,香蔥拖羅蓉牛油果醬及鰻魚玉子,紫菜炸過好香脆,材料豐富,仲有蔬菜及蕃茄,口味清爽。小食:🍍焦糖菠蘿及雞軟骨串燒,女女大愛食曬。甜品:🍫朱古力甜筒,有朱古力脆片,珍珠朱古力及杏仁朱古力醬,多重湊下朱古力味超濃。升級飲品:🍑香桃富士梳打+ $38🥂🍾白酒 +$48
女女考完試無功課做😊,帶她出銅鑼灣行下,食個晚飯。

沙律:

🥑牛油果角切魚生沙律配和風柚子醬油(+$28)

角切魚生幾新鮮,柚子醬油酸咪咪好fresh。

🍝主食:

黑松露野菌貓耳朵粉配木魚絲及帕爾瑪芝士

貓耳朵好彈牙,配香濃的黑松露醬,非常美味。❤️

🍣壽司塔:

小食:

🍍焦糖菠蘿及雞軟骨串燒,女女大愛食曬。

甜品

升級飲品:

🍑香桃富士梳打+ $38

🥂🍾白酒 +$48

2024-06-11
2024-06-10 47 views
今日放假,等埋細妹去吃個日式與西式融合的Cafe,四周環境是用了開放式的設計,光線充足、有隻貓作為招牌大大都招牌、都是用貓作為門面裝飾環境享受一流以日式裝修為主叫了一個二人套餐 $498。🍴松葉蟹肉蟹籽沙律 ▶️清爽爽口,蟹肉鮮甜彈牙,蟹籽帶來豐富的海味香氣,搭配沙拉醬調和得宜,口感豐富。不過較為清淡🍴日式炸魷魚 ▶️酥脆外皮包裹著鮮嫩魷魚肉,入口即化的口感令人驚艷。炸魷魚的調味恰到好處,不會過於油膩或過鹹,保留了魷魚本身的鮮甜風味。🍴明太子蟹籽意粉 ▶️結合了明太子的濃郁風味和蟹籽的鮮甜口感,意粉煮得剛好彈牙,搭配濃郁的明太子醬汁,蟹籽的爆漿口感更為料理增添了層次感。🍴辣味三文魚壽司塔可▶️外觀精美,色彩鮮豔,獨具創意,結合了新鮮的三文魚和香濃的壽司飯,再搭配上微辣的調味,加上塔可香脆的質感,一脆一嫩豐富的口感。🍴軟殼蟹壽司塔可▶️用了半隻軟殼蟹、香濃的壽司飯,加上香脆的塔可、雙脆口感,軟殼蟹的鮮甜脆口、壽司飯的口感完美結合。🍴柚子清酒提拉米蘇盒子配柚子麻糬 ▶️結合了清新的柚子清酒和濃郁的提拉米蘇,再搭配上柚子麻糬,每一口都能感受到提拉米蘇的香濃和柚子清酒的清新,柚子麻糬更為料理增添了層次感。

大大都招牌、都是用貓作為門面裝飾

環境享受一流以日式裝修為主

叫了一個二人套餐 $498。
二人套餐

日式炸魷魚

明太子蟹籽意粉

軟殼蟹壽司塔可

柚子清酒提拉米蘇盒子配柚子麻糬

🍴石榴泡泡綠茶梳打 ▶️清新怡人,綠茶的苦甜與石榴的酸甜完美融合,搭配上綠茶和石榴的風味,每一口都充滿了清爽的果香和茶香。
石榴泡泡綠茶梳打

🍴香桃富士梳打 ▶️清新爽口的汽水,口感細緻柔和,帶有淡淡的桃子香氣,氣泡適中,還有富士蘋果的果香。
香桃富士梳打

總統來說、食物質素上勝,環境寬敞光猛,而且服務態度很好,這個價錢來說物有所值
二人套餐
日式炸魷魚
明太子蟹籽意粉
軟殼蟹壽司塔可
柚子清酒提拉米蘇盒子配柚子麻糬
石榴泡泡綠茶梳打
香桃富士梳打
2024-06-10 35 views
兩個人食咗六舊水 份量勁少 完全唔知同二人餐呢個名有咩關係😅😅個沙律份量係一個人食都嫌少 真係大啖啲得兩啖 個魚生飯又唔係好新鮮 二人餐得一人份嘅甜品 味道中上 算係全餐最好食
個沙律份量係一個人食都嫌少 真係大啖啲得兩啖
個魚生飯又唔係好新鮮
二人餐得一人份嘅甜品 味道中上 算係全餐最好食
朋友生日,揀左同佢係QUE慶生!𝙌𝙐𝙀提供多種日西式fusion料理及得獎師傅Rin Horuichi主理的甜品系列🧑🏻‍🍳主打壽司塔可🍣日式丼飯🍱以及蘋果批🍏牛角包🥐及甜品🍮 融合特色食材和獨特香料,震撼食客味蕾和擴闊對美食的想像😋店內裝潢清新簡約,寧靜的氣氛環境🪟讓大家從城中喧鬧出走🛋️⋄𝘘𝘜𝘌西餐與日本文化精粹糅合🏮營造出一種異國風味的融合,不但展現日本文化的哲學,還以原創和獨一無二的味道誘惑味蕾👅屢獲殊榮的日藉糕點師傅精心設計的甜點和新鮮酥餅🥞以及精緻獨特的菜單📜讓食客彷如走了一趟城市出走之旅🌸⋄⋄====—====—====—====—🔖𝑺𝒆𝒕 𝒇𝒐𝒓 𝑻𝒘𝒐 ②人套餐($𝟒𝟗𝟖/𝟐位)⋄✦ 沙律 ✦ (4選1)▪️松葉蟹肉蟹籽沙律🦀▫️黃金凱撒沙律🥗▪️北海道帆立貝羽衣甘藍沙律配牛油果、番茄、合桃、中東米及乳酪柚子汁(+$18)⭐️▫️牛油果角切魚生沙律配和風柚子醬油🥑(+$28)牛油果角切魚生沙律配和風柚子醬油清新爽口的沙律,配上細緻的魚生和香醇的柚子醬汁,開胃前菜讓人食慾大開😍⋄✦ 壽司塔可 ✦ (4選2)▫️辣味三文魚壽司塔可🌶️⭐️▪️軟殼蟹壽司塔可🦀▫️鰻魚玉子壽司塔可🐟⭐️▪️香蔥拖羅蓉

====—====—====—====—
🔖𝑺𝒆𝒕 𝒇𝒐𝒓 𝑻𝒘𝒐 ②人套餐($𝟒𝟗𝟖/𝟐位)

✦ 沙律 ✦ (4選1)
▪️松葉蟹肉蟹籽沙律🦀
▫️黃金凱撒沙律🥗
⭐️▫️牛油果角切魚生沙律配和風柚子醬油🥑(+$28)

壽司塔可 ✦ (4選2)
▫️辣味三文魚壽司塔可🌶️
⭐️▪️軟殼蟹壽司塔可🦀

▫️鰻魚玉子壽司塔可🐟
⭐️▪️香蔥拖羅蓉牛油果醬壽司塔可🥑

創意十足的壽司塔可融合了日本料理與墨西哥料理,日本的食材搭配米飯和紫菜脆片,口感獨特而美味🤤軟殼蟹香脆可口,牛油果增添滑順質感😝

✦ 小食 ✦ (5選1)
▪️炸薯條配煙肉、京蔥絲、木魚絲及日式芥末醬🍟
▫️脆炸單骨雞翼 配 辛子明太子醬(8件)🍗
▪️日式炸魷魚配咖哩粉及紫蘇香蒜蛋黃醬🦑
▫️焦糖菠蘿、雞軟骨(各2串)
⭐️▪️酥炸廣島蠔 配 檸檬醬(4件)(+$12)🦪

酥炸生蠔隻隻都漲卜卜非常大隻又厚身,炸漿做到薄而脆口,內裡鮮甜,酥化美味🤤

✦ 主食 ✦ (8選1)
▫️黑松露野菌貓耳朵粉配木魚絲及帕爾瑪芝士🍄
▪️明太子蟹籽意粉😋
▫️Q 軟殼蟹意粉配蟹肉番茄忌廉汁🦀
▪️鹿兒島豚肉生薑燒湯手打烏冬🐄
▫️角切魚生丼🐟
▪️香蔥拖羅蓉溫泉玉子丼🐠(+$18)
▫️月見燒牛肉意大利飯丼🐂(+$28)
⭐️▪️特上刺身盛五點🍣
(三文魚、吞拿魚、帆立貝、馬刀貝及赤蝦)(+$98)

新鮮且優質的刺身拼盤,品種多樣豐富,新鮮肥美,展現出自身魚生特色滋味😝

甜品 ✦ (4選1)
▪️朱古力甜筒(朱古力脆片、珍珠朱古力、杏仁朱古力醬)🍫
▫️京都宇治抹茶甜筒(抹茶脆片、抹茶朱古力粉、抹茶醬)🍦
⭐️▪️京都宇治抹茶提拉米蘇盒子配糖漬紅豆(+$18)🍵

▫️柚子清酒提拉米蘇盒子 配 柚子麻糬 (+$18)🍯

精緻小巧的提拉米蘇結合了抹茶的清香,配上糖漬紅豆🫘及抹茶味sake,增添層次和口感👍🏻👏🏻

✦ 飲品 ✦
☕️咖啡或茶
+$18 升級至特色咖啡|鮮奶咖啡|泡沫咖啡|⭐️朱古力咖啡|QUE絲滑黑咖啡

+$48 升級至紅|白酒(杯)
+$38 升級至特色飲品
粉紅雙柚汁|甜甜酸酸梳打|⭐️香桃富士梳打|石榴泡泡綠茶|青蘋果泡泡綠茶

多元化的飲品選擇,杯杯都非常打卡😝
====—====—====—====—
📌店名:QUE’
📍地址:銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B1樓B111-112號舖
2024-06-05
2024-06-01 84 views
自從希慎地下開咗好多餐廳我都未去過,今日約咗朋友喺銅鑼灣見面,我哋就食呢一間que,因為佢有限定開心果餐,我同朋友都係開心果愛好者一定要食。開心果抹茶豆腐沙冰開心果味香濃,豆腐豆味濃郁,加上抹茶甘香,沙冰飲落好幼滑。另外見到佢有個menu富山灣特選系列,係壽司塔可,我地就叫左黎share。富山白蝦三文魚籽白蝦鮮甜彈牙,三文魚子粒粒飽滿,紫菜用咗天婦羅粉炸過,香脆可口。日本松葉蟹海膽醬超級多松葉蟹蟹肉,蟹肉鮮味十足,超級多蟹籽令到口感好豐富,海膽醬濃郁鮮甜。富山螢光魷魚味噌醬螢光魷魚粒粒爆膏,加上味噌醬十分惹味。開心果拿破崙呢個拿破崙超級適合打卡,拿破崙香脆可口,開心果抹茶醬味道濃郁。

開心果抹茶豆腐沙冰
開心果味香濃,豆腐豆味濃郁,加上抹茶甘香,沙冰飲落好幼滑。

富山白蝦三文魚籽

日本松葉蟹海膽醬

富山螢光魷魚味噌醬
螢光魷魚粒粒爆膏,加上味噌醬十分惹味。

開心果拿破崙
2024-05-26 58 views
店名: QUE 地址: 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B1樓B111-112號舖銅鑼灣站F2出口,行1分鐘環境: 5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5日式貓貓主題,餐廳裝潢簡樸舒服,周圍擺住左唔同貓像,好得意好生動😍餐廳服務very good,對於menu嘅問題都好用心解答,不時裝水,菜色擺款亦非常精緻用心😍一到飯點餐廳就好熱鬧,適合輕鬆飯聚☺️松葉蟹味噌甲羅燒意大利飯配海膽忌廉汁 ❤️❤️❤️❤️❤️$218海膽忌廉醬非常濃郁,面頭有啲芝士碎碎😝但唔會覺得好濟好膩,配搭蟹肉、魚子、蟹膏,材料新鮮,味道鮮甜,撈埋一齊食別有一番風味,好似食多一個菜色咁,小菜有核桃魚乾,甜甜地亦好香脆😍富山白蝦三文魚籽壽司塔可 ❤️❤️❤️❤️❤️$98一開始見到餐廳用天婦羅紫菜做塔可嘅餅皮已經覺得好新鮮🤩而呢個白蝦同三文魚籽嘅配搭一個爽口彈牙一個脆卜卜令到食落口嘅口感唔會太一致🤤味道上兩款海鮮都食到係幾新鮮😆更加嘅係餐廳用返芥末做調味可以做到唔會太濃味而蓋過海鮮嘅鮮甜味😌富山螢光魷魚味噌醬壽司塔可❤️❤️❤️❤️$82雖然螢光魷魚同味噌醬都係偏鹹嘅食材😆但餐廳用返壽司飯同埋醃製過嘅車厘茄同青瓜中和返😁日本松
店名: QUE

松葉蟹味噌甲羅燒意大利飯配海膽忌廉汁 ❤️❤️❤️❤️❤️

富山白蝦三文魚籽壽司塔可 ❤️❤️❤️❤️❤️

富山螢光魷魚味噌醬壽司塔可❤️❤️❤️❤️

日本松葉蟹海膽醬壽司塔可❤️❤️❤️❤️❤️
呢個塔可一嚟就見到滿滿嘅蟹肉😍一啖咬落去就足夠滿足🤤佢嘅海膽醬比得重手唔會話得少少所以都好夠味🤩

開心果有機豆乳拿鐵❤️❤️❤️❤️
面頭有開心果粒粒,入落去豆乳味道較重,余韻係開心果味,再食到粒粒開心果碎,飲落去好舒服,毫無違和感 & 無heavy感覺!😋

開心果抹茶豆腐冰沙❤️❤️❤️❤️❤️
一入口開心果味道,後尾帶著清新抹茶味,面頭有啖啖好freash嘅cream同棉花糖,造型好可愛,飲下飲下有d驚喜嘅係會飲到粒粒豆腐,未撈勻前一層一層咁飲好豐富,臨尾撈勻飲亦唔會好heavy,夏天飲品之選!👍

開心果聖代(配手工麻糬、雲尼拿雪糕) ❤️❤️❤️❤️❤️
佢面頭有一塊1糯米糍嘅皮加埋一球雲尼拿雪糕食落味道唔錯,塊皮係手工麻糬,口感又好彈。而下面雪糕就有士多啤梨醬同開心果醬食落味道幾新奇🥰

開心果拿破崙❤️❤️❤️❤️❤️
呢個真係最驚喜嘅一個🤤佢拿破崙嘅酥皮餅底做得脆身不特止仲好香牛油味。開心果醬就甜度適中唔會係死甜,好香開心果味。😍仲可以加埋忌廉一齊食,令口感變得輕盈啲🥳
以前去過東涌分店唔錯最近睇網上介紹餐廳最近出左新品所以特登過嚟試下新品包括開心果系列甜品同飲品仲有特別推出日本富山灣海產當造時令taco。開心果抹茶豆腐沙冰 -有淡淡香濃奶滑口感。開心果有機豆乳拿鐵 -開心果和豆乳嘅配搭好清新。濃郁軟綿的開心果聖代 -多層次配料,超級喜歡嘅解暑甜品三款taco味道同食材都獨特滋味面層入口香脆、調味出色。富山白蝦三文魚籽壽司塔可 -用左有「富山灣寶石」之稱啲獨有白蝦,入口好鮮甜。松葉蟹海膽醬壽司塔可 - 香濃嘅松葉蟹和蟹膏加埋蔬菜配料超鮮味。富山螢光魷魚味噌醬壽司塔可 - 主材料係富山名物之一嘅螢光魷魚 - 內口有清爽感覺另外當然試埋最人氣單品。松葉蟹甲羅燒意大利飯 - 甲羅燒入面有啖啖蟹肉同蟹膏好滿足 - 而意大利飯口感軟綿,海膽忌廉汁好濃厚 。抹茶Tiramisu盒子 - 面層為抹茶粉,下面蛋糕非常幼滑除左食飯,餐廳入面用日式木系裝修好舒服,仲發現係唔同角落都會出現Que貓仔架 ,真係好可愛呀~
以前去過東涌分店唔錯
最近睇網上介紹餐廳最近出左新品
所以特登過嚟試下

新品包括開心果系列甜品同飲品
仲有特別推出日本富山灣海產當造時令taco

。開心果抹茶豆腐沙冰
-有淡淡香濃奶滑口感
。開心果有機豆乳拿鐵
-開心果和豆乳嘅配搭好清新
。濃郁軟綿的開心果聖代
-多層次配料,超級喜歡嘅解暑甜品

三款taco味道同食材都獨特滋味
面層入口香脆、調味出色
。富山白蝦三文魚籽壽司塔可
-用左有「富山灣寶石」之稱啲獨有白蝦,入口好鮮甜
。松葉蟹海膽醬壽司塔可
- 香濃嘅松葉蟹和蟹膏加埋蔬菜配料超鮮味
。富山螢光魷魚味噌醬壽司塔可
- 主材料係富山名物之一嘅螢光魷魚
- 內口有清爽感覺

另外當然試埋最人氣單品
。松葉蟹甲羅燒意大利飯
- 甲羅燒入面有啖啖蟹肉同蟹膏好滿足
- 而意大利飯口感軟綿,海膽忌廉汁好濃厚
。抹茶Tiramisu盒子
- 面層為抹茶粉,下面蛋糕非常幼滑

2024-05-22 54 views
餐廳環境整潔舒適,燈光柔和,裝修設計以木系為主且有格調。我們嘗試了餐廳的開心果和富山灣系列食品😋開心果抹茶豆腐沙冰 $82很有創意的飲品😍沒有想過這三者的味道也很搭❤️開心果有機豆乳拿鐵 $58喝下去不會太甜👌🏻開心果和咖啡的比例拿捏的剛剛好👍🏼開心果聖代(配手工麻糬、雲呢拿雪糕) $98透白的麻糬鋪在雪糕上面,賣相一流😍滿滿的穀麥棒再加上鮮甜的生果🤤又好食又健康👍🏼開心果拿破崙 $118層次分明😘開心果醬濃郁,搭配忌廉一起食用,更加新鮮❤️富山白蝦三文魚籽壽司塔可 $98日本松葉蟹海膽醬壽司塔可 $72富山螢光魷魚味噌醬壽司塔可 $82第一次嘗試壽司塔可的👦🏻都感覺味道十分不錯👍🏼用料新鮮,外面包裹的紫菜像天婦羅一樣十分脆😘以不同的醬搭配,口感非常豐富😋月見燒牛肉意大利飯丼 $178擺盤賣相一流😍滿滿的牛肉把溫泉蛋圍在中間👍🏼牛肉鮮嫩🤤意大利飯水份不會過多,剛剛好😋

開心果抹茶豆腐沙冰 $82
很有創意的飲品😍沒有想過這三者的味道也很搭❤️

開心果有機豆乳拿鐵 $58
喝下去不會太甜👌🏻開心果和咖啡的比例拿捏的剛剛好👍🏼

開心果聖代(配手工麻糬、雲呢拿雪糕) $98

開心果拿破崙 $118
層次分明😘開心果醬濃郁,搭配忌廉一起食用,更加新鮮❤️

富山白蝦三文魚籽壽司塔可 $98
日本松葉蟹海膽醬壽司塔可 $72
富山螢光魷魚味噌醬壽司塔可 $82

月見燒牛肉意大利飯丼 $178

開心果最近相當受到關注,不少食店都相繼推出加入開心果元素的單品。這間全港擁有6間分店的人氣日式Café亦不甘後人,推出4款以開心果為主題的甜品及飲品。全新限定的開心果系列嚴選優質的開心果製作,充滿獨特醇厚的果仁香氣。同時適逢富山灣海產正值當造,餐廳特別於當地搜羅新鮮優質的富山白蝦、松葉蟹及螢光魷魚,推出三款期間限定新口味的壽司塔可。兩個全新系列暫定供應至7月下旬。餐廳裝潢以清新簡約為主調,柔和的大地色調與一室木系家具相呼應,營造出舒適休閒的氛圍。餐單以多元化的西日 Fusion 為主,提供前菜、主食、甜品等選項,多款人氣甜點和酥餅均由日藉糕點名師匠心設計,賣相精緻而美味,帶給食客視覺及味覺的享受。❥ 開心果抹茶豆腐沙冰🍹 ($82)將開心果的精髓融入玻璃杯中,沙冰中加入搗碎的開心果和抹茶糖醬,中間一層的豆腐增添了順滑的口感,再撤上開心果粉、忌廉及開心果碎,味道順滑又清爽。❥ 開心果有機豆乳拿鐵🍵 ($58)喜歡熱飲的可以嘗試以有機豆乳為基底,注入開心果口味而調配的拿鐵,每一口都充滿醇厚的果仁香氣。❥ 開心果聖代🍨 ($98)在聖代杯中加入燕麥脆脆、新鮮的草莓、開心果碎、特製的開心果忌廉

❥ 開心果抹茶豆腐沙冰🍹 ($82)

❥ 開心果有機豆乳拿鐵🍵 ($58)

❥ 開心果聖代🍨 ($98)
在聖代杯中加入燕麥脆脆、新鮮的草莓、開心果碎、特製的開心果忌廉及軟綿綿的海綿蛋糕,再加上一層的薄薄的手工麻糬及雲呢拿雪糕球,口感濃郁綿密。

❥ 開心果拿破崙💚 ($118)
源自法國的經典甜點拿破崙,加入了香滑濃郁的開心果忌廉及開心果碎,再以新鮮的草莓作點綴,外層酥脆、口感獨特,作為下午茶或飯後甜品非常適合。

❥ 富山白蝦三文魚籽壽司塔可🦐 ($98)
壽司塔可亦是此店深受歡迎的食品,眼見幾乎每一檯都點。被譽為「富山灣寶石」的白蝦全身晶瑩通透,配合三文魚籽、柑橘醬、黃蘿蔔及適量山葵,帶出白蝦獨特的鮮甜味和細緻口感。

❥ 日本松葉蟹海膽醬壽司塔可🦀 ($72)
松葉蟹棲息於日本深海海域,肉質鮮甜可口,配搭香醇濃厚的海膽醬,蟹籽、蟹膏及蟹黄,鮮味無窮。

❥ 富山螢光魷魚味噌醬壽司塔可🦑 ($82)
螢光魷魚是富山名物,是日本人最愛的下酒菜之一。飽滿多膏、口感爽脆的螢光魷魚配搭美味的味噌醬、細膩的蟹籽、京蔥及紫蘇葉,令味道更富層次。

❥ 松葉蟹味噌甲羅燒意大利飯配海膽忌廉汁🦀 ($218)
另外還點了一個主食,採用原隻蟹蓋裡充滿蟹膏、蟹肉和蟹籽,每一口都充滿濃郁的蟹味和鮮味,爽脆的蟹籽更增添口感。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿QUE
𖤣𖤥銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B1樓B111-112號舖

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

2024-05-19 61 views
母親節梗系要帶母親開心嚇啦!呢間位於新裝修希慎廣場地庫位置嘅QUE真系啱曬同媽咪嚟sweetsweet 🤩🥰🥰一入到嚟就見到貓店長迎接我哋 成間店都布滿了貓的影蹤呢!坐落卡位感覺呢度好寬敞 揭開Menu有唔同嘅主食同甜品令我最想食嘅就系開心果系列!開心程度系100分裡面有120分!每一啖都系開心果勁濃郁 果然系真材實料😍😍飲品方面有ピスタチオの抹茶豆腐シャーベット開心果抹茶豆腐沙冰Pistachio Mätcha Tofu Smoothie$82ピスタチオの有機豆乳開心果有機豆乳拿鐵Pistachio Organic Soy Milk Latte$58一冷一熱任君選擇 兩款都唔會太甜飲落去抹茶同開心果嘅比例啱啱好 感覺好高質☺️另外兩款甜品都系令人喜出望外 ピスタチオとグラノーラのバニラパフェ開心果聖代(配手工麻糬、雲呢拿雪糕)Coupe Pistachio-vanilla$98同ピスタチオのミルフィーユ開心果拿破侖Pistachio Mille Feuille$118 透白的麻糬皮混上幾球嘅雲呢拿雪糕 再加埋士多啤梨埋穀物感覺就像乳酪一樣😍口感豐富而且健康 另外開心果拿破侖賣相不錯
母親節梗系要帶母親開心嚇啦!
呢間位於新裝修希慎廣場地庫位置嘅QUE
真系啱曬同媽咪嚟sweetsweet 🤩🥰🥰
一入到嚟就見到貓店長迎接我哋

成間店都布滿了貓的影蹤呢!

坐落卡位感覺呢度好寬敞
揭開Menu有唔同嘅主食同甜品
令我最想食嘅就系開心果系列!
開心程度系100分裡面有120分!
每一啖都系開心果勁濃郁

開心果有機豆乳拿鐵

另外兩款甜品都系令人喜出望外
ピスタチオとグラノーラのバニラパフェ
開心果聖代
(配手工麻糬、雲呢拿雪糕)

Coupe Pistachio-vanilla

賣相不錯 半咸的拿破侖脆皮 配上開心果醬
和淡忌廉 分作三層 軟滑香濃

除了開心果系列 還有富山灣特選系列
從來沒有吃過壽司塔可的我感覺非常新鮮

幾款塔可分別有 富山白蝦三文魚子、
日本松葉蟹海膽醬及富山螢光魷魚味噌醬
用料新鮮 加上像天婦羅般炸脆了的紫菜
增加了入口的豐富程度呢😆😆

2024-05-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2024-05-18 45 views
今日放假不用返工,約了好姐姊出嚟下午茶。去了銅鑼灣希慎廣場一間日式餐廳。粉紅雙柚汁色澤好美。酸酸咪咪勁開胃。繽紛什莓梳打賣相吸睛,有好多什莓,開心。松葉蟹味噌甲羅燒意大利飯配海膽忌廉汁粒粒意大利飯沾滿海膽忌廉汁,濃郁惹味。再將蟹肉,蟹膏混入飯內,層次豐富,奢侈啊!三款塔可,有點似手卷,外層天婦羅紫菜,面層鋪上滿滿配料,睇到口水流。富山白蝦三文魚籽壽司塔可日本松葉蟹海膽醬壽司塔可螢光魷魚味噌醬壽司塔可開心果拿破崙嚟個甜品睇到都開心。餅底非常鬆化。夾心嘅開心果醬不會太甜,滋味。
今日放假不用返工,約了好姐姊出嚟下午茶。
去了銅鑼灣希慎廣場一間日式餐廳。

粉紅雙柚汁
色澤好美。酸酸咪咪勁開胃。

繽紛什莓梳打
賣相吸睛,有好多什莓,開心。

松葉蟹味噌甲羅燒意大利飯配海膽忌廉汁
粒粒意大利飯沾滿海膽忌廉汁,濃郁惹味。
再將蟹肉,蟹膏混入飯內,層次豐富,奢侈啊!

富山白蝦三文魚籽壽司塔可
日本松葉蟹海膽醬壽司塔可
螢光魷魚味噌醬壽司塔可

開心果拿破崙
嚟個甜品睇到都開心。
餅底非常鬆化。夾心嘅開心果醬不會太甜,滋味。

2024-05-16
Type of Meal
Tea
2024-05-17 51 views
QUE推出左全新開心果主題甜品、飲品同埋期間限定富山灣特產taco!今日第三日za!即刻同朋友去試下!個人很喜歡fusion Taco! 很有特色!-富山白蝦三文魚籽壽司塔可 (hkd 98)白蝦同三文魚籽都係超級新鮮!配上柚子醋真係好fresh!-富山螢光魷魚味噌醬壽司塔可 (hkd 82)有4隻螢光魷魚咁多🦑配有蟹籽仲有脆脆的天婦羅紫菜,口感豐富-日本松葉蟹海膽醬壽司塔可 (hkd 72)松葉蟹肉同海膽醬好夾,配上牛油果同少許沙律咁唔怕太滯-松葉蟹味噌甲羅燒意大利飯 (hkd 218)蟹肉同蟹籽同放左係個蟹蓋上面,賣相不俗,意大利飯用咗海膽忌廉汁,米粒唔會太硬,比較適合香港人口味。仲配有又大又鮮味的海蜇呢!-開心果抹茶豆腐沙冰 (hkd 82)驚喜呢款開心果沙冰甜到剛好!抹茶和豆腐非常之夾!面上仲有幾粒棉花糖增加口感~另外還叫了開心果有機豆乳拿鐵、開心果聖代和開心果拿破崙,甜品賣相非常討好,但對我來說偏向比較甜,比較似日本嘅風味。💁🏼‍♀️服務:有加一,職員好樂意為你聆聽你的意見,有禮貌🏡環境:裝修都好新淨,偏向文青清新風,坐得好舒適,適合同朋友傾計

-富山白蝦三文魚籽壽司塔可 (hkd 98)
白蝦同三文魚籽都係超級新鮮!配上柚子醋真係好fresh!

-富山螢光魷魚味噌醬壽司塔可 (hkd 82)
有4隻螢光魷魚咁多🦑配有蟹籽仲有脆脆的天婦羅紫菜,口感豐富

-日本松葉蟹海膽醬壽司塔可 (hkd 72)
松葉蟹肉同海膽醬好夾,配上牛油果同少許沙律咁唔怕太滯

-松葉蟹味噌甲羅燒意大利飯 (hkd 218)

-開心果抹茶豆腐沙冰 (hkd 82)

💁🏼‍♀️服務:有加一,職員好樂意為你聆聽你的意見,有禮貌

• 富山螢光魷魚味噌醬壽司塔可
2024-05-12 84 views
我記得<QUE>一開始喺東涌開嘅時候,我都即刻去朝聖,感覺唔錯😍 今次<QUE>竟然推出咗開心果系列嘅餐點,我就試吓希慎呢間新店啦🤩🤩餐廳位於希慎廣場B1層,呢度自從新裝修之後好有特色🫶🏻🫶🏻 <QUE> 環境出名靚,仲有像真度極高嘅嘅貓貓🤩🤩 鍾意貓嘅朋友一定要嚟🫶🏻🌟開心果枺茶豆腐沙冰賣相好靚,唔算好甜,豆乳同抹茶味都香濃,帶有少少開心果嘅感覺,解暑一流😍🌟開心果有機豆乳拿鐵幾好飲🥰🥰 開心果味好濃,開心果碎增加口感,唔錯唔錯😌新推出嘅壽司塔可🌮差唔多每一台都點,我都叫曬三個新口味試下🫶🏻🌟富山白蝦三文魚子壽司塔可外層海苔好鬆脆,白蝦食得出甜味,呢個配搭我鍾意❤️🌟日本松葉蟹海膽醬壽司塔可海膽醬加松葉蟹一定好食,啲餡好爆,好滿足😌🌟富山螢光魷魚味噌醬壽司塔可螢光魷魚有獨特嘅鮮味,我都係第一次食,好有驚喜喎,相信大部分嘅人都會鍾意食🤩🌟松葉蟹味噌甲羅燒意大利飯配海膽忌廉汁呢個飯我好推薦🫶🏻 賣相好得,個海膽忌廉汁好正,飯都煮得啱啱好,啲蟹膏同埋啲蟹肉份量都唔少,整體非常滿意,打卡又一流👍話曬朝聖,梗係試埋佢嗰兩個開心果系列嘅甜品啦😎🌟開心

🌟開心果枺茶豆腐沙冰

🌟開心果有機豆乳拿鐵
幾好飲🥰🥰 開心果味好濃,開心果碎增加口感,唔錯唔錯😌

🌟富山白蝦三文魚子壽司塔可
外層海苔好鬆脆,白蝦食得出甜味,呢個配搭我鍾意❤️

🌟日本松葉蟹海膽醬壽司塔可
海膽醬加松葉蟹一定好食,啲餡好爆,好滿足😌

🌟富山螢光魷魚味噌醬壽司塔可

🌟松葉蟹味噌甲羅燒意大利飯配海膽忌廉汁

話曬朝聖,梗係試埋佢嗰兩個開心果系列嘅甜品啦😎

🌟開心果聖代(配手工麻薯,雲呢拿雪糕)
超好味,有開心果醬同加雲呢拿雪糕,入面有脆脆,士多啤梨醬同士多啤梨肉,好食🤤

🌟開心果拿破崙
拿破崙好鬆脆,配開心果醬,真心唔錯,開心果迷不容錯過🫶🏻

<QUE> 絕對係充滿創意🫶🏻 其實佢開頭最出名係正方體蛋糕,可惜我到而家都未試過🫢 下次佢再有啲新嘅主題,我會試下再分享俾大家知😃
2024-05-11
$300 (Lunch)