偶發性選擇困難,總想魚與熊掌兼得。湯粉+法包+甜品都想食的時候,大喝一句:Why not ALL?然後,1人食了2人份,另加甜品。真.一餐食晒。環境方面,Lunch相當多人,仲有不少外籍人士幫襯。不過由於我一人去食,所以不用等位。只是坐近門口熱到不能自己。店員有一種佛系、看透世事既表情同態度。不要奢想對服務有咩要求。雞絲湯河($55)Pho with pulled chicken in clear coup broth個人認為份量不算多,如圖所見,賣相真心一般。面頭有胡椒粉同九層塔。你話食落有冇驚喜呢?冇乜。湯底甜味足,甜味源自生洋葱,充滿九層塔味。雞肉亦算嫩,河粉軟硬適中,整碗河粉恰如其分,中規中矩不算突出。給我的感覺是,還欠一點酸味提振一下。本人更加推介的是這裡的法包掙扎於法包與軟包之間最終揀了越式法包($45)Baguette with special house mix這樣兩件為之一份。用料頗豐富腩肉、扎肉、肉鬆、酸菜、青瓜、芫荽、蔥、肝醬。包的皮是硬而脆的適合牙齒強韌的朋友。個人偏愛這種硬脆的口感,咬落崩裂,非常過癮。餡料中肉鬆和肝醬可謂重中之重,揉合其他材料,再加上酸菜,口
偶發性選擇困難,總想魚與熊掌兼得。
然後,1人食了2人份,另加甜品
真.一餐食晒。

環境方面,Lunch相當多人,
仲有不少外籍人士幫襯。
不過由於我一人去食,所以不用等位。
只是坐近門口熱到不能自己。

店員有一種佛系、看透世事既表情同態度。
不要奢想對服務有咩要求。

雞絲湯河($55)

個人認為份量不算多,
如圖所見,賣相真心一般。面頭有胡椒粉同九層塔。
你話食落有冇驚喜呢?冇乜。

湯底甜味足,甜味源自生洋葱,
充滿九層塔味。

雞肉亦算嫩,河粉軟硬適中,
整碗河粉恰如其分,中規中矩不算突出。
給我的感覺是,還欠一點酸味提振一下。

本人更加推介的是這裡的法包
掙扎於法包與軟包之間
最終揀了越式法包($45)

越式法包

這樣兩件為之一份。
用料頗豐富
腩肉、扎肉、肉鬆、酸菜、青瓜、芫荽、蔥、肝醬。

包的皮是硬而脆的
適合牙齒強韌的朋友。
個人偏愛這種硬脆的口感,咬落崩裂,非常過癮。
餡料中肉鬆和肝醬可謂重中之重,
揉合其他材料,再加上酸菜,口味清新又均勻。

美中不足是綠色的芫荽和菜咬極唔斷。
這個法包已媲美我在越南吃到的正宗越式法包了。
諗起都正,值得再戰!

食完咁多都未夠,出動第二個胃,
買了一件甜品,拎返公司食,

斑蘭綠豆糕

好多同事睇樣都估唔到中間係咩餡。
係斑蘭綠豆糕($13)
Pandan pudding

夏日炎炎,綠豆係非常清涼消暑,
加上斑蘭很淡雅的香氣,
聞落仲有椰香氣息
食落表層煙韌,中層粉糯,
很出色,而且價格不貴!正!

結論
第一郡從外表睇落毫不起眼,
甚至招牌個郡字都掉落了。不過食物倒是真出色!
1餐食完咁多嘢之後:一句講晒
法包比粉麵出色,甜品必食
2019-07-10
$113 (Lunch)
斑蘭綠豆糕
2019-11-30 0 views
已經第唔知幾多次嚟呢間食,每次去到深水埗都諗起佢,因為佢嘅越南佢真係整得好好食,今次晚飯時間又來左幫襯。由於我哋六點幾就到,所以唔使排隊就有得食,食完出嚟見到好大條人龍,好彩有早左去。諗左好耐食越南法包定係撈檬好,但因為嗰時唔係好肚餓,所以就揀咗越南法包越南法包法到外脆內軟,入邊包左好多餡好足料,我今次叫咗扎肉口味,酸酸甜甜嘅白蘿蔔同紅蘿蔔絲真係令到成個包味道提升咗好多。另外朋友叫咗扎肉撈檬,一上枱我哋兩個都嚇親,因為扎肉嘅份量實在太多。本身以為會好似其他鋪頭咁,只有幾篇薄嘅,點知原來係好多個厚到好似午餐肉咁款嘅每次想食越南野都會諗起佢,希望下次黎都唔使排隊啦!

每次想食越南野都會諗起佢,希望下次黎都唔使排隊啦!
2019-11-26 10 views
眨眼之間, 這間越南店已在深水埗開了很多年。 每一次經過或者去的時候, 店舖內總是有人,證明它是有人氣的。 之前已來過叫了越南湯粉。 這次嘗試叫它的牛油果法包。越式法包是最能代表法國殖民地色彩的越南菜。 牛油果,生菜,酸菜,青瓜,芫茜,蔥。 酸菜應該是醃製的白蘿蔔和紅蘿蔔, 整個包的風味更有層次,昇華了,爽脆開胃。 牛油果份量亦很足夠。 這邊的牛油果感覺很有名,見很多人也有叫。 其實食物價格在深水埗區來說不是特別便宜。 但它的質數確實值得這個價錢。 難怪店舖不大,在荔枝角道上也能佔上一席位。唯一遺憾是暫未食過香港店舖的越式法包加上雞肝醬/豬肝醬,之前在外國吃,是超好吃。
眨眼之間,
 這間越南店已在深水埗開了很多年。

每一次經過或者去的時候,
 店舖內總是有人,證明它是有人氣的。
 之前已來過叫了越南湯粉。
牛油果法包

牛油果,生菜,酸菜,青瓜,芫茜,蔥。
 牛油果份量亦很足夠。
 這邊的牛油果感覺很有名,見很多人也有叫。
 難怪店舖不大,在荔枝角道上也能佔上一席位。

牛油果法包
2019-11-23 18 views
今日黎到深水埗行到一間位置比較遠嘅鋪頭食呢間嘢由於鋪頭太細上次同女朋友黎 門口太多人啦所以冇等到 今日時間比較早少少 所以就黎到呢到食啦等都唔駛等嘅餐牌如上仲有啲其他貼係牆上面不過無影到米紙蝦卷 $35叫咗個米紙蝦卷黎食個感覺好fresh 食落清新口感 佢個醬汁幾好味好惹味 令胃口大開蟹膏蕃茄湯檬 $50呢個應該係呢間鋪嘅主打菜式啦見好多人都係叫呢個食而呢個嘅味道的確係幾好味味道濃郁豐富配料都幾多湯底有陣蟹膏嘅味道 令湯底濃郁雖然檬粉本身覺得佢吸味不足但成碗嘢都係好好食嘅牛肉河粉比下去嘅牛肉湯河碗嘢係無乜味唔係叫清淡 係無味嘅所以我溝咗啲紙米卷個醬落去好一般呢碗總體價錢都係五十蚊碗麵性價比高
今日黎到深水埗
好一般呢碗

總體價錢都係五十蚊碗麵
性價比高
2019-03-17
$67.5 (Dinner)
米紙蝦卷
蟹膏蕃茄湯檬
  • 蟹膏番茄湯檬
2019-11-18 72 views
喺香港好難搵到一間我滿意嘅越南餐廳,但終於搵到一間好抵食而我又滿意嘅越南餐廳,就係呢一間越南人開,個環境係一間好普通嘅餐廳但就算乾淨,不過呢一間唯一嘅唔好就係冇越南牛肉湯河。今次我哋叫咗兩個正餐,一個小食,同埋每人一個椰青。蟹膏番茄湯檬$5X,好大碗有生菜有豆卜有越南扎肉同一大磚蟹膏,佢個湯酸度啱啱好,記得連蟹膏同啲面一齊食個味道好好。雞絲湯河 $5X,個湯味夠濃濃得黎唔鹹,冇味精,而且啲雞絲肉比我想像中多好多。越南春卷 $2x,個卷味道正常,有塊葉包住,配佢個沙嗲醬好好食。椰青 $28 一個,好甜總結來講,咁嘅價錢,呢間越南菜既質素意料之外,如果你經過都值得試吓。

今次我哋叫咗兩個正餐,一個小食,同埋每人一個椰青。

蟹膏番茄湯檬$5X,

雞絲湯河 $5X,

椰青 $28 一個,好甜

一入去餐廳已經有種好異國既越南風味!!!唔同大型連鎖 搵唔到呢種感覺價錢都好公道蟹肉番茄湯檬粉湯底好香好食...蟹膏餅!!!一定要食 勁好食!!!入面仲有札肉 豬紅 豆卜沙甸魚法包法包有烤過 係熱的 又唔會太硬 好食沙甸魚同其他配菜都配答得好...班蘭糕有好濃香班蘭味不過最頂果層好難咬 下層就軟熟牛油果冰沙冇想像中咁特別唔係好濃牛油果味ja比較普通咁朋友話一定要食紙米卷但係今次賣晒食唔到😫😫😫唯有下次再黎喇
一入去餐廳
已經有種好異國既越南風味!!!
唔同大型連鎖 搵唔到呢種感覺

價錢都好公道

蟹肉番茄湯檬粉

湯底好香好食...
蟹膏餅!!!一定要食 勁好食!!!
入面仲有札肉 豬紅 豆卜
蟹肉檬粉

法包有烤過 係熱的 又唔會太硬 好食
沙甸魚同其他配菜都配答得好...

班蘭糕

2019-11-07
蟹肉檬粉
  • 蟹膏蕃茄湯檬
2019-11-07 56 views
這天到深水埗覓食,發現人氣頗高的康瑞甜品鋪附近有一所越南餐廳,便打算入內試試。這餐廳鋪位很小,予人一種街坊餐廳的感覺,應該只可同時容納15人進餐。每次都越南餐廳,我都是必點撈檬,所以,這次也不例外。是次點了: 烤豬肉撈檬這撈檬有別於其他越南餐廳的撈檬,沒有配上撈檬的酸甜汁。不過,碗底內也附上少許的湯汁,也可以方便攪拌。撈檬內的配菜很多,吃多幾口,感覺在吃沙律似的,配料內有生的芽菜,覺得這與撈檬不太相配,可能個人習慣不太喜好吃生的芽菜。烤豬肉的肉質鬆軟,口感嫩滑,是不錯的烤豬肉。看了這餐廳的食評,發現法包似是這餐廳的招牌,若有機會再來,就點法包試試吧。

烤豬肉撈檬

烤豬肉的肉質鬆軟,口感嫩滑,是不錯的烤豬肉。

2019-11-03
第一郡Q1這間越南菜餐廳,主打蟹膏番茄湯檬,不少人都為了這碗麵遠道而來,我都忍唔住來試試!蟹膏番茄湯檬($50),超級推介招牌蟹膏番茄湯檬。湯底以豬骨、番茄、鮮蟹熬成,鮮甜開胃,加上自家製蟹膏蛋餅,好好味😋越式麵包($45),招牌法包口味,以越式札肉做主角,配搭自製醬汁、青瓜、醃蘿蔔、香菜、乾蔥油等,豐腴滋味,讓人滿足。米紙卷($20/條),米紙卷賣相晶瑩剔透,每條都包有蝦肉、扎肉絲、粉絲以及金不換,配上特製醬汁,份外清新!班蘭糕($13),製作少糖,吃到濃郁斑蘭和椰汁香,最特別是中間夾着綠豆蓉👍🏻店舖:第一郡 (深水埗)地址:深水埗荔枝角道315號地舖
第一郡Q1

店舖:第一郡 (深水埗)
地址:深水埗荔枝角道315號地舖
$60 (Tea)
點解我會無啦啦黎到第一郡食野呢🧐其實呢間鋪個位置唔係喺深水埗鬧市中心。而係需要行五至十分鐘。因為話說有一日朋友話想飲牛油果,而我一上網深水埗 牛油果飲品呢間野就彈左出黎,所以先去左試一試。🥰既然講到牛油果🥑,佢既牛油果沙冰($28)係我飲過咁多地方以黎最最最最好飲嘅。🤪好濃牛油果,好綿既冰沙,唔會食到一粒粒要咬既冰。佢既水準真係非常高☺️米紙蝦卷就普普通通$32。我覺得佢層皮太厚,會令到個口好乾身。至於個蟹膏番茄湯檬$50我覺得就唔算好重蟹膏味,番茄味比較重。都係一般水準。個人黎講覺得佢地食物唔係太出色,不過路過行過確實要試下個牛油果沙冰☺️
點解我會無啦啦黎到第一郡食野呢🧐

2019-10-06 354 views
lunch time又黎深水埗食呢間越南野想試好耐 成日等車都見到店面唔算好大 座位好少 黎到都等左陣先入得一入到黎已經聞到好香叫左佢最出名既蟹膏蟹肉蕃茄湯檬粉朋友叫左扎肉湯河蟹肉湯檬賣相好得😍同相入面既一樣湯底偏咸 不過我本身都幾食得咸 覺得好正成碗野都幾有份量 好多料 兩件蟹餅口感好特別食到有蟹肉 濃味 除此之外仲有豆卜 扎肉片同埋一大舊蕃茄 全部都好入味檬粉煮得岩岩好 索埋個湯真係好好味啊雖然好飽但都幾乎食哂本身想叫埋佢個芒果糯米卷 不過實在太飽 下次再食過!不過鋪頭冷氣真係唔多掂😅食到身水身汗 怕熱既朋友要有心理準備😂
lunch time又黎深水埗食

食到有蟹肉 濃味 除此之外仲有豆卜 扎肉片
同埋一大舊蕃茄 全部都好入味

檬粉煮得岩岩好 索埋個湯真係好好味啊

雖然好飽但都幾乎食哂

本身想叫埋佢個芒果糯米卷 不過實在太飽 下次再食過!

$80 (Lunch)
  • 蟹膏蕃茄湯檬
2019-09-24 378 views
黎得第一郡梗係必叫佢個蟹膏檬粉!叫左上枱個下果然係冇叫錯!好開心見到咁大舊蕃茄,感覺上好健康!而佢呢粒蕃茄並唔係太生,陣唔會煮到爛哂~~~另外我仲叫左個糕黎食,佢d糕凍冰冰唔會好易散,夠硬身又唔會太甜真係好好食!佢d奶昔好似都出名,不過我就冇叫到,因為個檬粉份量其實都幾多,食完一碗都飽左啦已經,如果飲埋奶昔應該食唔哂個粉咁就浪費左!個糕就岩岩好有僅如既空間食埋落肚!!!!!!!!!!!!!!!!!
黎得第一郡梗係必叫佢個蟹膏檬粉!

2019-09-09 354 views
There is always a line for this small Vietnamese restaurant.This was my second visit, I had a soup rice vermicelli and an avocado smoothie at my first visit, so I ordered a Vietnamese sausage burger as I would like to try other food.The burger was mouthwatering, both the bun and fillings are great.I also encored the Avocado smoothie, it's still one of my favourite avocado smoothies because of its strong flavour and super smooth texture.
2019-09-07
2019-09-05 395 views
2019年8月25日(星期日)心思思、又想食令人垂涎三尺嘅番茄蟹膏湯檬。始終覺得佢哋嘅番茄蟹膏湯檬係元祖級,味道正宗、無人能及,專程搭車都要去食。湯檬可以用「香、濃、鮮」嚟概括。香草青蔥味道撲鼻而來,嚐一口厚切蟹膏,濃郁誘人,不其然讓人一口接一口地吃著,再食一口鮮甜湯檬,十分滿足。牛腩燉蔬菜係另一招牌,不可不提。供應期有限,只限星期六日有得食,都有好多捧場客。食埋煙靱斑蘭糕,食飽飽,開開心又一餐👍
2019年8月25日(星期日)
無人能及,專程搭車都要去食。

食埋煙靱斑蘭糕,食飽飽,開開心又一餐👍
2019-08-25
$60 (Lunch)
2019-09-05 252 views
平日晚餐時間黎,要排隊,齊人先可以入座,等咗約半個鐘,終於有位。餐廳係小店,得廿個位左右,坐得都有啲迫。叫咗招牌蕃茄蟹膏湯檬同法式麵包。蕃茄蟹膏湯檬好好味,大大個蕃茄,蟹膏餅好香,配料仲有芽菜、札肉、豬肉同豆卜,非常豐富。法包都好有水準,麵包本身外脆內軟,脆得來又唔會好硬,配料亦都十分有誠意,酸瓜好開胃,青瓜又好清新,仲有扎肉同埋鵝肝醬, 十分好吃

2019-09-05 255 views
經過附近搜尋美食,見到這間人氣高企又對胃口就試試!✨蟹膏蕃茄湯檬 $50點了這個招牌人氣!看見網上的人每個人都點了這個,一於試試。材料豐富,只不過忘記走芫茜🤯看見滿滿的芫茜馬上撈起蕃茄湯濃郁 最有驚喜是那蟹餅!像是新鮮蟹肉掐成的,實在的口感非常好吃!不過麵的份量不多,男孩子來吃一碗麵可能不夠。建議來吃這碗要加錢多點一塊蟹餅才滿足!✨扎肉湯河 $55友人點了扎肉湯河,相比之下這碗清淡得多,對我來說有點太淡太寡口。扎肉是新鮮好吃的,湯河的份量和蕃茄那碗一樣份量不算多以這價錢來說合格。✨餐牌
經過附近搜尋美食,見到這間人氣高企又對胃口就試試!

✨蟹膏蕃茄湯檬 $50
點了這個招牌人氣!
看見網上的人每個人都點了這個,
一於試試。
材料豐富,
只不過忘記走芫茜🤯
看見滿滿的芫茜馬上撈起
蕃茄湯濃郁
最有驚喜是那蟹餅!
像是新鮮蟹肉掐成的,實在的口感
非常好吃!
不過麵的份量不多,男孩子來吃一碗麵可能不夠。
建議來吃這碗要加錢多點一塊蟹餅才滿足!

✨扎肉湯河 $55
友人點了扎肉湯河,
相比之下這碗清淡得多,
對我來說有點太淡太寡口。
扎肉是新鮮好吃的,
湯河的份量和蕃茄那碗一樣
份量不算多
以這價錢來說合格。

✨餐牌