2020-09-20 0 views
🍅蟹膏蕃茄湯檬 $55必食每枱都見到蟹膏蕃茄湯檬蟹膏混合左蛋醬煎餅而成湯底偏酸味道超好有鮮味間中好彩的話湯底會有蟹腳有豆卜扎肉豬紅蕃茄做伴菜唯一不足是檬粉好易斷.🍲烤豬肉撈檬 $50已經調好味既撈檬唔洗自己加魚露有大量蔬菜生菜、酸蘿蔔仲有好多花生碎豬頸肉燒得好香成碗野越食越開胃.🦐米紙蝦卷 $35卷入兩大隻蝦作餡味道無特別.🍡斑蘭綠豆糕 $15好煙韌要用力咬斑蘭香氣清新中間既綠豆蓉軟糯又唔太甜幾有特色
🍅蟹膏蕃茄湯檬 $55

中間既綠豆蓉軟糯又唔太甜
幾有特色
斑蘭綠豆糕
斑蘭綠豆糕
好多時候裝修最簡陋嘅餐廳先係最高質最正宗,就好似九龍城啲泰菜咁😂呢間位於深水埗嘅越南菜〔第一郡〕都唔例外,舖面低調,但食物卻好高質👍🏻🥖蟹膏蕃茄湯檬 ($55)對於55蚊可以食到蟹膏就真係唔會有太大期望,但湯底撈起真係有蟹腳,蕃茄酸味配上微微蟹鮮甜味又無味精👍🏻最驚喜係蟹膏蒸蛋索哂湯汁,有滿滿嘅蟹膏鮮味好特別😍扎肉都好真材實料,真係釀左啲肥膏入去,豬油味好出😂配料仲有入味豬紅、豆卜、蕃茄同生菜,勁澎湃呀👍🏻🥖肉鬆法包 ($43)又一驚喜‼️睇落乾乾地嘅包食落味道口感複雜,一啲都唔單調🤣法包香脆,入面配上醃蘿蔔同香蔥,味道酸甜開胃同醎香嘅肉鬆形成強烈對比✅以鵝肝醬作調味,令味道更添層次⭐️🥖牛油果沙冰 ($30)鎮店之寶之一,差唔多枱枱都有人叫😂鮮綠色嘅賣相一睇就知佢足料啦✨牛油果味道香甜新鮮🥑配上鮮奶同冰打勻,質感挺身入口棉滑,$30真係好抵🈹🥖斑蘭綠豆糕 ($15)斑蘭味香濃,口感煙韌,夾住微甜嘅綠豆蓉令口感味道層次有所提升⭐️味道唔甜,拿捏得宜,推介😍一句講哂,第一郡真係低調高手‼️價格相宜,食物品質又好,只係環境無咁舒適,夏天去真係有啲熱🥵不過為左食好西真係要將就下了😂

蟹膏蕃茄湯檬

🥖蟹膏蕃茄湯檬 ($55)

肉鬆法包

🥖肉鬆法包 ($43)

牛油味沙冰

🥖牛油果沙冰 ($30)

斑斕綠豆糕

🥖斑蘭綠豆糕 ($15)

肉鬆法包
牛油味沙冰
斑斕綠豆糕
香港有不少打著 “越南菜”的餐廳. 但係豬頸肉撈檬似食泰國菜;pho就似中國米線. 更加唔係每間餐廳都有banh mi.但係Q1 第一郡是少數脫穎而出的越式小店.在毫不起眼的大門口後是一間少於30座位, 主打撈檬,湯河和banh mi.菜單就是一張過膠A3 size, 所謂貴精不貴多.最難得的是在菜單上的相片同真實版本係一模一樣! 我最喜愛的是番茄蟹膏湯檬. 無論係材料(蟹膏餅,扎肉,豆腐卜,蕃茄,豬紅+生菜同羅勒)和濃厚的湯底, 都是令人十分回味. 魚露,新鮮切粒辣椒和檸檬汁是可以問姐姐另外上. 值得一提-個湯底是濃而不鹹.食完唔會覺得口渴.他們的banh mi也是十分出色,口味十分接近在越南食過的.在炎熱的夏天,滿足地一口咬落烘得脆脆的法包, 加上紮肉,酸菜,青瓜,肝醬等清新可口的餡料,是一個十分好的選擇. 他們的糕點也是十分歡迎. 雖然我自己未嘗試過,但不時聽到隔離枱的客人食到“唔!”滿足的一聲.在小店後面就是一班姐姐們預備材料的地方.見她們一絲不苟地準備羅勒,酸菜,蔥,青瓜等材料,更加似置身於越南的小餐廳. 自己一個月都去到兩至三次, 每次品嚐到的出品都是十分平均. 希望這間越

但係Q1 第一郡是少數脫穎而出的越式小店.

自己一個月都去到兩至三次, 每次品嚐到的出品都是十分平均.

希望這間越南家庭式小店可以繼續堅持落去.
蟹膏蕃茄湯檬粉
Lunch
  • 蟹膏蕃茄湯檬
2020-08-28 265 views
呢一間越南菜,我朋友好久之前已經想帶我嚟食,一直指只聞樓梯響,終於有機會當日嚟到都好多人因為舖頭好細所以我哋喺門口等咗大概15分鐘試後就有兩個位。一坐低梗係睇下有咩好食米紙蝦卷 越南菜必食 呢度做得新鮮爽脆米紙皮夠煙韌 個汁好濃好香正蕃茄蟹肉湯檬 湯底非常鮮甜濃郁 有我最愛嘅蟹肉加埋入邊 錦上添花仲嗌左杯越式嘅滴漏咖啡 加埋煉奶同飲,本身帶苦澀味嘅越南咖啡即刻變得柔和順口好夾點樣飽都要食 越式發包 外皮非常香脆 內裏配菜酸甜爽脆 肉入味不鞋口 好正啊

2020-08-08 841 views
Q1第一郡✖️原本諗住去長沙灣食鰹烏冬,但係天氣咁熱真係唔想徒步行到去深水埗。於是今日第一餐就決定係深水埗食越南法包,地點超好揾,就係鼎鼎大名嘅康瑞甜品隔離。沒有特別裝潢,簡簡單單,小店一間有貓屎咖啡?用餐半小時,幾十個客出出入入買外賣,例牌都係聽到買:斑斕綠豆糕、榴槤糕紫米糕、米紙蝦卷、越南法包。個個都一定會買糕點,睇嚟水準一定好好。如果唔係堂食同外賣都冇咁多人點名喇!睇下前後枱,大多數都係呢個組合:法包+湯粉+沙冰+糕點。望到隔離枱碗『蟹膏蕃茄湯檬』哇,個蟹膏餅好似臭豆腐咁大嘅?再睇下大家都點咗紅毛榴槤沙冰。雖然我唔食榴槤,但係呢杯嘢飲喺香港來講確實係幾特別,但係價錢都唔平㗎,差唔多要$50。呢幾樣野就係呢度嘅王牌:我一條友仔淨係叫咗普通基本款越式法包,加配牛油果沙冰。我未去過越南未食過正宗嘅越式法包,但係我覺得都好好味噃,如果可加多啲肉鬆同芫荽仲會更香口添。如果要略嫌嘅話,我就覺得杯沙冰唔夠冰涷,如果真係可以再凍啲再沙啲就正晒喇!

沒有特別裝潢,簡簡單單,小店一間

有貓屎咖啡?

2020-07-29 726 views
疫情之下冇得出去食只可以外賣,今日就諗住一氣呵成試晒三間唔同地方嘅越南法包!第一間就嚟到呢間,老闆娘很有禮貌一落order等咗唔係好耐法包就到手一拎上手個麵包好有重量法包果一部份做到好完美,外脆內院。個麵包一食落去就知道唔會係隔夜個麵包一拎上手熱辣辣,超級正細啖細啖係食唔到嘅,一定要一大啖咬落去好味到喊咗出嚟!!!啲扎肉好好味。一食就知係新鮮整唔會係隔夜有時候有啲扎肉會有一浸怪味,但係呢個非常新鮮我覺得應該係老闆娘自己親手做嘅。特別之處係呢一個法包係食得出越南嘅味道。同我之前去過越南旅行食嘅味道係一模一樣。一啲都唔誇張,可能仲會仲好食過越南。入邊仲有啲酸蘿蔔同埋酸紅蘿蔔,兩隻都非常入味非常好味。咬落去脆卜卜。仲有好多青瓜同埋芫荽。本人好鍾意食芫荽,最怕就係啲包得一兩條 總括來講,就算再遠啲都一定會過嚟食。好可惜銅鑼灣分店已結業 一定要多多支持深水埗店

第一間就嚟到呢間,老闆娘很有禮貌
一落order等咗唔係好耐法包就到手
一拎上手個麵包好有重量

法包果一部份做到好完美,外脆內院。
個麵包一食落去就知道唔會係隔夜

個麵包一拎上手熱辣辣,超級正

細啖細啖係食唔到嘅,一定要一大啖咬落去

好味到喊咗出嚟!!!

啲扎肉好好味。一食就知係新鮮整唔會係隔夜
有時候有啲扎肉會有一浸怪味,但係呢個非常新鮮
我覺得應該係老闆娘自己親手做嘅。

總括來講,就算再遠啲都一定會過嚟食。
好可惜銅鑼灣分店已結業

一定要多多支持深水埗店

TakeAway
2020-07-16 566 views
第一郡番茄蟹膏湯檬烤豬肉撈檬越式法包價錢💲: $55/ $55/ $45好味程度😋: 4.2/5服務🍴: 3.5/5環境🗾: 3.3/5性價比🥢: 3.6/5回頭率😚: 3.8/5-深水埗呢間越南小店真係好唔顯眼,但成日聽到人讚佢,就即管去試下💛 一入到去真係好小位,仲要冇咩服務員理你🤨同埋係冇lunch set架全日都係個個餐牌🤔-第一樣就食左番茄蟹膏湯檬😆呢款有1/4個冇剝皮蕃茄🍅有啲豆卜索湯,因為個湯真係幾鮮甜,有小小蟹王的味😚 仲有2粒我好中意的豬紅!呢個質地啱啱好,唔會太鬆散,味道都唔腥🥰 最特別的係佢一舊蟹膏餅,我覺得撈埋食可以提升到碗粉的鮮味,但怕腥的朋友仔就未必中意啦🙈佢的檬粉都係比較似米粉,有啲碎🧐-另一款就叫左烤豬肉撈檬。呢到的撈檬係幫你調好汁,唔洗好似平時咁自己落🤩 味道啱啱好,酸酸地有啲魚露咁,夏天食好開胃🥳 佢有好多配菜絲,切好一條條,一齊食好爽脆🤗烤豬肉都好香,有陣香茅的味,邊位小小脆,正!👍🏻 唯一挑剔的係佢有種香料我唔中意,同埋食到尾見到佢係咁出水🤢-最尾仲有一款越式法包!好小食呢啲,但呢個真係好好好脆!🤯一食好多碎跌落來🤪 入面咩都有,有扎肉,芫茜,肝
第一郡
番茄蟹膏湯檬
價錢💲: $55/ $55/ $45
好味程度😋: 4.2/5
服務🍴: 3.5/5
環境🗾: 3.3/5
性價比🥢: 3.6/5
回頭率😚: 3.8/5
最尾仲有一款越式法包!好小食呢啲,但呢個真係好好好脆!🤯一食好多碎跌落來🤪 入面咩都有,有扎肉,芫茜,肝醬,酸蘿蔔,青瓜,葱等等😚一咬啲料多到塞滿口。女仔食一條一定飽☺️仲有個酸甜的醬,令到個包冇咁乾😀 但小心唔食芫茜葱的,記得走‼️‼️因為超大味,我接受佢哋的都覺得太濃,仲要生食唔係個個接受到。但呢間係環境差左啲,啲粉ok既👀
2020-07-10 570 views
地方好易搵,裝修簡單,有親切感。一睇到凍櫃有幾款糕,諗都唔洗諗就叫左紫米同榴槤。兩個味都幾好食,榴槤味有驚喜,一來其他地方少有,二來真係好香榴槤味。米紙蝦卷造型好得意,拎上手食唔會易污糟隻手,好方便。本身米紙卷味道清淡,所以加埋個醬汁一齊食,相當唔錯。米紙卷透透地,仲會見到材料,會見到蝦既切片,幾靚仔。令我最驚喜既係呢個越式法包,首先係佢個法包一咬落去係脆,而唔係又乾又硬又難咬果種黎,夾住既材料就係檬粉青瓜果啲,整體黎講呢個包真係相當出色。本身我同朋友都唔太鍾意牛油果做成飲品果種感覺,但基於實在好多人都叫,甚至有人特登入黎只買佢,令我地都好好奇究竟係咪咁好飲呀?所以叫左一杯黎試下,又真係幾好,雖然唔係我鍾意果類,但唔會係怪。朋友都話唔係佢鍾意果類,但覺得幾好,最後無飲曬就埋單走,店員黎執檯時,好奇問我地係咪唔要了?可能係無乜人會飲剩佢呢杯名物。整體性價比高,價錢抵,味道好,下次有機會再來食~
地方好易搵,裝修簡單,有親切感。

一睇到凍櫃有幾款糕,諗都唔洗諗就叫左紫米同榴槤。

米紙蝦卷造型好得意,拎上手食唔會易污糟隻手,好方便。
本身米紙卷味道清淡,所以加埋個醬汁一齊食,相當唔錯。
米紙卷透透地,仲會見到材料,會見到蝦既切片,幾靚仔。

令我最驚喜既係呢個越式法包,
首先係佢個法包一咬落去係脆,
而唔係又乾又硬又難咬果種黎,
夾住既材料就係檬粉青瓜果啲,
整體黎講呢個包真係相當出色。

本身我同朋友都唔太鍾意牛油果做成飲品果種感覺,
但基於實在好多人都叫,甚至有人特登入黎只買佢,
令我地都好好奇究竟係咪咁好飲呀?
所以叫左一杯黎試下,又真係幾好,
雖然唔係我鍾意果類,但唔會係怪。
朋友都話唔係佢鍾意果類,但覺得幾好,
最後無飲曬就埋單走,店員黎執檯時,好奇問我地係咪唔要了?
可能係無乜人會飲剩佢呢杯名物。

整體性價比高,價錢抵,味道好,下次有機會再來食~
Dinner
  • 米紙蝦卷
2020-07-06 526 views
黎到深水埗見到咁多人Like呢間餐廳就梗係要試下! 大約等咗15分鐘就入得,樣樣嘢食都好吸引🤗平時鍾意食熱辣辣嘅湯麵,但今日天氣太熱喇!☀️🔥想食下啲開胃嘅菜式!呢個越式法包超乎想像咁好食,諗起都好想搵日再戰! 個包皮脆脆地勁易入口,調味酸酸甜甜夠fresh!裹面嘢餡料非常豐富,有齊扎肉、腩肉、酸蘿蔔、青瓜、蔥、芫荽! 🥬🥖🥕 食咗半個一D都唔膩,只覺得相逢恨晚🤭之後再食烤豬肉撈檬,烤肉醃得入味又Juicy😚😚配上大量嘅白酸蘿蔔同埋花生碎,口感好豐富令人食唔停🤩事先撈好嘅檬酸甜汁值100分,每個味道都Balance 得十分好! 撈檬爽口又彈牙,夏天食涼拌粉麵係一大樂事!仲有我至愛既牛油果沙冰,口感細滑香濃,用料十足! 🤩🤩鍾意牛油果嘅朋友千其唔好錯過呀!最尾試左令我非常非常非常驚喜嘅榴槤糕! 雖然貌相平平但超有內涵~❤️🧡💛💚食落充滿榴槤嘅香味,仲有絲絲嘅新鮮榴槤肉,非常欣賞老板嘅真材實料同埋用心! 即時同男友打包多每人4個返屋企慢慢慢慢歎😚😋總括嚟講呢間係一間非常值得推薦嘅越南餐廳! 價錢合理之餘~食物質素出色又地道!

越式法包

食咗半個一D都唔膩,只覺得相逢恨晚🤭

牛油果沙冰

榴槤糕

2020-07-04
牛油果沙冰
榴槤糕
2020-07-03 333 views
呢間餐廳原本係天后有分店之前去過佢休息或者限聚令只能提供外賣天后分店好似已經結業.今次就嚟咗深水埗依間分店佢最吸引我嘅就係佢個斑蘭綠豆糕點知佢賣晒喎 唯有點其他糕點佢都冇令到我哋失望🔸蟹膏蕃茄湯檬 $55 👍👍      有件蟹膏cube超濃蟹味 足料而且唔貴🔸米紙蝦卷 $20 👍👍      個醬汁好特別 係自家製作🔸越式軟包 $38🔸椰汁紅豆糕同埋芒果糕 $6@.份量適中 價錢唔貴其實叫咗咁多嘢連埋嘢飲埋單每人都係$100內絕對CP值超高!! 👍.第一郡🍴深水埗荔枝角道315號地舖
呢間餐廳原本係天后有分店

絕對CP值超高!! 👍
第一郡🍴
深水埗荔枝角道315號地舖
2020-06-29 445 views
第一郡舖頭細細,7點幾去到已經滿晒人,等咗10分鐘到先有位,入到去,發現冷氣其實唔係好夠🤣即時好有feel,似去左越南食pho咁!蟹膏蕃茄湯檬 $55材料有蟹膏餅,蕃茄,扎肉,豬紅,香菜,芽菜,生菜,檬粉首先湯底好香濃,有半個蕃茄,又有好多菜,扎肉好入味,依款蟹膏餅第一次食,但我就一般般,大家不妨一試,整體湯檬好好食(蟹膏餅除外)越式軟包 $38材料有腩肉,扎肉,肉鬆,酸菜,青瓜,芫茜,蔥,肝醬平時食越式法包通常都比較硬身,我哋第一次有得揀軟包,上枱時包身熱辣辣👍🏻入面材料好豐富,口感層次分明,先有好新鮮嘅感覺,食到肉嘅部分,又有好Juicy嘅感覺😋又平又好食本身想試埋米紙蝦卷,點知賣晒,下次再食過☺

蟹膏蕃茄湯檬 $55
材料有蟹膏餅,蕃茄,扎肉,豬紅,香菜,芽菜,生菜,檬粉

越式軟包 $38
材料有腩肉,扎肉,肉鬆,酸菜,青瓜,芫茜,蔥,肝醬

本身想試埋米紙蝦卷,點知賣晒,下次再食過☺
2020-06-26
Dinner
  • 越式軟包
  • 蟹膏蕃茄檬粉
2020-06-26 225 views
第一次嚟呢度食越南嘢,係聽同事介紹話好好味。由地鐵站行嚟,喺對面馬路差唔多搵唔到呢間舖頭,因為個門口好鬼細,招牌又唔突出。但行到埋去發現六點幾已經好多人喺門口。入到去見到人哋嗰啲食物好鬼靚,所以嗌咗一個蟹膏番茄湯矇同埋越式法包,個蟹膏湯矇湯底好好味(個味好濃),個法包又香又脆,最有趣就係佢個芒果沙冰,我覺得佢個芒果沙冰就好似奶昔一樣,又好似而家嗰啲喜茶咁樣,嗰牛油果沙冰都好正!下次去開深水埗都一定會再返嚟食。
  • 蟹膏蕃茄湯檬
  • 芒果沙冰
  • 牛油果沙冰
2020-06-25 250 views
呢間越南小店位置唔太顯眼,之前一直行過幾次都唔覺佢嘅存在🤣,店內冇華麗裝修,都幾多人外賣堂食只有簡單六張枱,但食完相當有驚喜‼️/扎肉法包$43相當大件,有七款配菜選擇麵包都有法包🥖/軟包🥯可以揀,包皮烘得脆脆地餡料超級豐富,有齊蔥、芫荽、扎肉、酸菜、青瓜、肝醬,一啖咬落去勁開胃又滿足,女仔細食的話一份應該KO😛!/烤豬肉撈檬$55,坊間食的話魚露水係會分開提供,但呢到就會落埋碗粉到,比例係落得啱啱好👍🏻唔會過酸,最驚喜係烤豬肉超級入味,食得出香茅味道超正!/米紙蝦卷$35有兩條,眼見每枱都會叫應該係超熱門菜式💥,米卷包得相當孔實,咬落去唔會鬆散,每條都有兩隻大蝦同酸蘿蔔、檬粉同香菜,沾上醬汁相當惹味🤩,夏天食相當fresh!/牛油果沙冰🥑$30,係食評網見到超級多人叫,其實似smoothie多過沙冰,飲落相當creamy,如果你係牛油果控會相當喜歡,但我就麻麻啦🤣/最後食埋班蘭綠豆糕$15,咬落勁煙韌,班蘭味幾出眾,中間夾著綠豆溶唔會太甜,估唔到兩個人都食左咁多野😂,埋單唔洗兩舊,值得支持呢啲💛小店!

2020-06-14 423 views
每次經過都見好多人排隊,今日去食下午茶,可以話係滿足而回一去到就有位。打開餐牌見到烤豬肉撈檬賣相不錯,於是點了一份。烤豬肉醃得入味,蘿蔔絲、生菜絲同蔥粒全部都新鮮爽口。入面仲有好多香葉,食起嚟好有層次感天氣炎熱最啱食碗凍檬降溫價錢亦好平,不過男朋友話如果份量慷慨啲就更好另外叫了一份越式法包,熱烘烘的法包,除左平時會食到的食材外,入面仲夾了肉鬆同醬油,有別於外面越南法包做法,幾特別!總結:食物有驚喜,以呢個價錢來講好高質,媲美中環越南菜下次會再訪餐廳座位有限,冷氣唔夠,快快食完就離開
每次經過都見好多人排隊,今日去食下午茶,可以話係滿足而回

天氣炎熱最啱食碗凍檬降溫
價錢亦好平,不過男朋友話如果份量慷慨啲就更好

總結:
食物有驚喜,以呢個價錢來講好高質,媲美中環越南菜
下次會再訪

餐廳座位有限,冷氣唔夠,快快食完就離開
Tea
  • 烤豬肉撈檬
2020-06-13 407 views
一直都好想試這間越式餐廳。 因好多人介紹都話好食。 但一見好多人要等又會冇心機去搵其他野食。今次朋友好堅持要試, 就黎左食。其實黎到都要等一陣, 已經等到4點幾下午茶時段,都多人, 即係證明佢好受歡迎。坐底見到佢既menu其實都寫晒係醬上。 好多野食。 檬粉, 米紙卷, 沙冰。我地點了蟹膏檬粉, 豬頸肉檬粉, 米紙卷, 牛油果沙冰。蟹膏檬粉, 竟然有超大個蕃茄,好濃味,亦唔會太咸。 非常啱味。天口熱熱地, 都食個撈檬。 豬頸肉燒得好juice。 同埋佢撈好晒味, 我唔洗自己再搞個汁,非常貼心。米紙卷, 睇落好簡單, 但見每一枱都有點, 應該係好野。佢真係扎得好扎實, 咬後唔會散開。 味道清得黎又夾蝦同肉味。 必食。牛油果沙冰真係幾特別。 打得超綿滑, 唔會粒粒碎冰而又有凍既效果。 好特別。
今次朋友好堅持要試, 就黎左食。
我地點了蟹膏檬粉, 豬頸肉檬粉, 米紙卷, 牛油果沙冰。

米紙卷, 睇落好簡單, 但見每一枱都有點, 應該係好野。

2020-06-13
Tea