2021-02-06 585 views
以前到馬山泳池游水,午餐正打算去商場解決,才發現泳池旁邊有間西餐廳,窗邊位正好是泳池景觀的梳化卡位呢午巿套餐選擇也多,最後同朋友各點了主菜及加了小食是日餐湯: 磨菇湯落單不久就上枱,啖啖都滿滿磨菇碎既湯,味道亦不錯煙燻三文魚沙律新鮮的蔬菜蕃茄仔加上三文魚,伴著沙律汁一齊食,配合得很好。當作餐前的開胃菜,或女士們的一餐也非常適合呢慢煮叉配溫泉蛋伴飯西式叉燒第一次食,而且好厚肉啊,加上濃濃的醬汁,伴飯吃一流。配上溫泉蛋及少量青菜,整碟的營養價值也均衡。脆炸薯條份量比想像中頗多,最後2個合力也吃不完,幼身薯條效果真的比較香脆,配送茄汁或可自行加點鹽再吃也美味啊薰衣草奶茶看得見的薰衣草碎,灑落在奶茶上,拌勻後喝,正,個人覺得甜度可以再多一點熱朱古力奶非常可愛的小熊杯子,而且熱朱古力味香噴噴,未喝已經滿分了。果然入口香濃香滑,下次來必點呢要提一提,餐廳只收現金啊

午巿套餐選擇也多,最後同朋友各點了主菜及加了小食

是日餐湯: 磨菇湯
落單不久就上枱,啖啖都滿滿磨菇碎既湯,味道亦不錯

煙燻三文魚沙律

慢煮叉配溫泉蛋伴飯

脆炸薯條

薰衣草奶茶

熱朱古力奶

要提一提,餐廳只收現金啊

2019-10-22
$100 (Lunch)
2020-07-25 1030 views
2020年7月19日星期日,當天原本想拿球會口罩給地盤什工姐姐們,之後來午餐,但是當天地盤什工姐姐相約我在大埔飲茶🍵🤣。茶後在馬鞍山海濱長廊漫步兩小時後,下午四點半來下午茶🍵。但是小店在上個月2020年6月,康文署發通知信給小店7月25日之後不會續租😡。康文署太過小家打壓店心小店💛💛,同樣情況在觀塘及牛🐮頭角的One Little Room第三代舖,當時未發生反修例運動以及位於觀塘海濱長廊,收到不少康文署及遊人投訴,結果不獲續約😢。當天選了泰式柚子蝦沙律😊,沙律與一般的沙律不同,沒有沙律醬,而且選用了泰式辣醬,配上新鮮蔬菜以柚子中和泰式辣醬的辣味😊。讓沙律更加健康👏👍。飲品,玫瑰Latte。Latte選用了玫瑰花製作的玫瑰露,而且玫瑰露中和Latte的少量咖啡因😊。但是7月25日之後🎵來挽手一起走向故居成敗並沒什麼根據就用每一日換來根據同在世界塌下裡見證我們不碎也是萬歲🎵

泰式柚子蝦沙律

同在世界塌下裡
見證我們不碎也是萬歲🎵

2020-07-19
Waiting Time
29 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
泰式柚子蝦沙律
玫瑰Latte
2020-07-02 746 views
超高質黃店!已經嚟食咗佢嘅午餐好多次,真係好好食,下午來坐好休閒好舒服,環境好好食物又好好味,而且員工服務態度都非常好。最鍾意佢個炸薯條,跟餐加少少錢就有得食,炸到好似脆薯角咁香脆嘅薯條真係好正,次次都要嗌佢。薄脆嘅pizza脆卜卜都好足料同好食!我見佢啲下午茶都好靚(大大份仲好有意思!)下次一定要試埋!好有heart嘅食店,店員好有禮貌,生日的甜品設計有心機寫字又靚。真係唔捨得佢結業,7月25日前要來多幾次先!
上次walk-in過一次要等好幾張枱,黯然離去之後,今次終於成功入座,入到去試下好吾好食了。我地揀左龍蝦汁大蝦意大利飯,食落普普通通,吾可以話吾好食,也都吾可以話好味到一個點。澳洲牛柳配大蝦 ,呢個就比較推,食落都新鮮多肉,牛有牛味,份量吾錯。總結野食黎講,都係推薦既。 我地去果日係星期五晚,場內有兩位靚女姐姐唱歌,佢地話逢星期三、五、六、日晚都係度,大家可以去支持下。人靚歌甜,真係好推薦!總結甘多因素黎睇, 聽住榮光食飯好似會有加乘效果,加上塊牛柳睇相都知又厚身又juicy,每位二百零有扒鋸 有酒飲 有歌聽,CP值極高🤩
2020-06-22 569 views
最近聽到呢間黃店就結業所以即刻同同事去試下🤤一入到去環境好靚 好多文宣🤩雖然我地lunch hour去食都幾多人 不過上菜好快!!Lunch set食物同事都話幾好食 而我叫左個日式咖哩吉列豬扒飯 豬扒炸得好脆!咖哩就一般日式咖哩咁 唔會太辣而最特別既係我地加左錢飲佢既E18凍虹吸式咖啡 佢除左好飲之外 連個杯墊都幾有驚喜 同事食完飯都忍唔住走去買左個!!另外,佢係餐廳入面有個區域賣文宣 全部都係自由定價既 有興趣可以去睇下🤩同埋 聽講夜晚仲有live music聽 真係會再黎食~ 不過佢7月尾就執啦😭

最近聽到呢間黃店就結業所以即刻同同事去試下🤤

一入到去環境好靚 好多文宣🤩

雖然我地lunch hour去食都幾多人 不過上菜好快!!

而最特別既係我地加左錢飲佢既E18凍虹吸式咖啡

幾個月前 係網上見到呢間鋪就已經覺得好特別因為係位於游泳池旁邊 好少見位置上真係好適合做Cafe飲杯咖啡 享受下個環境氣氛真係可以得到心靈安慰👍🏻👍🏻今日終於都黎左支持搵左男朋友做飯腳冇book位Walk in都唔洗等職員快手快腳 比較匆忙不過都好好禮貌👏🏻👏🏻🍕Margherita Pizza薄嘅pizza 餅底真係好重要做得到厚薄適中唔會太薄得個脆字餅邊微濃 好香口小小就厚度足夠吸收到醬汁😋小蕃茄酸酸甜甜 最緊要唔會乾晒醬汁可以多少少 咁就perfect喇🍚黑松露野菌意大利飯飯粒唔會太硬軟身得黎 又有咬口個汁嘅濃稠都啱啱好最怕太杰身漿口略嫌黑松露味不足如果配其他比較濃味嘅一齊食就會覺得味道唔太突出🧀🍟焗芝士薯條點解可以做到咁脆咖🤤薯條雖然唔算粗身但都可以做到外脆內軟似乎薯條外層係沾左少少粉漿再焗好出色嘅薯條如果芝士係車打芝士就😍😍😍
幾個月前 係網上見到呢間鋪

芝士薯條
Margherita
黑松露野菌意大利飯
芝士薯條
2020年5月31日,再來到馬鞍山的高質黄店Lunch,而且食材越來越好。當天跟餐的餐湯是什菜湯,而且餐湯是一個月更新一次😊。什菜湯每一種食材非常高纖維,而且味道不錯,絕對是良心製作😊🙌🙌。餐飲,凍檸茶,茶底絕高質可以因應人客的訴求,完全可以製造少甜版本😊🥰。很久未品賞過食材,鰻魚丼飯升級了成2.0,而且份量夠大,而且鰻魚在製作過程當中,重中參考不同的煮食圖鑑以及在討論區結合所有回應,減低鰻魚🐟肉質的腥味。最後,反修例風波引起的政治問題,而且POPO的處理方法越來越有問題,很久沒有露面的爆炸頭店員,千萬不要被失踪。🙏🙌堅持着啊!
什菜湯

凍檸茶

鰻魚丼飯

2020-05-31
Waiting Time
27 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
什菜湯
凍檸茶
鰻魚丼飯
2020-06-07 290 views
身為馬友已經見證住泳池旁邊嘅餐廳換過好幾間,其實都有啲不捨上一間。抱住好奇心態試試新呢間比唔比得上舊店,結果又真係唔差喎各有千秋!試過佢個慢煮叉燒,其實食落口感同味道比較似豬肋骨,唔會太硬同太乾。而杯奶茶呢係好香濃,但同時食咗好多薰衣草哈哈!不過好可惜puzzle 好可能係因為政治取態被業主無理終止合約,7月25日就last day喇,希望佢哋可以搵到新鋪比我哋繼續幫襯!好人一世平安!
慢煮叉燒

而杯奶茶呢係好香濃,但同時食咗好多薰衣草哈哈!
薰衣草奶茶

慢煮叉燒
2020-06-02 416 views
咁啱朋友仔話即興食晏你邊有諗過泳池餐廳有好西吃?甚至你有冇諗過馬鞍山沙漠都有好野食?但馬鞍山泳池隔離的確有間西餐係高質素跟餐有餐湯,呢間係南瓜湯南瓜打成蓉,飲落去好濃味,好creamy紐西蘭安格斯肉眼,5成熟掌握到5成熟,成塊面咁大,非常嫩口配 紅酒汁非常夾牛肉冇嗱過抵讚芝士焗魚柳飯,塊魚柳都好大芝士味香濃而不膩唯焗飯冇炒飯底有點失色餐廳格局都好舒服,內裡格局幾有特色唔難分辨佢係間黃店,睇佢幅牆已經知,窗口望泳池景都幾有趣總結嚟講,呢度雖然唔平,但真係令人大開眼界,沙漠既馬鞍山居然有咁高水準西餐食
咁啱朋友仔話即興食晏
你邊有諗過泳池餐廳有好西吃?
甚至你有冇諗過馬鞍山沙漠都有好野食?
但馬鞍山泳池隔離的確有間西餐係高質素

南瓜湯

跟餐有餐湯,呢間係南瓜湯
南瓜打成蓉,飲落去好濃味,好creamy

紅酒汁肉眼,5成熟

紐西蘭安格斯肉眼,5成熟
掌握到5成熟,成塊面咁大,非常嫩口
配 紅酒汁非常夾
牛肉冇嗱過抵讚

焗芝士魚柳飯

芝士焗魚柳飯,塊魚柳都好大
芝士味香濃而不膩
唯焗飯冇炒飯底有點失色

餐廳格局都好舒服,
內裡格局幾有特色
唔難分辨佢係間黃店,睇佢幅牆已經知
,窗口望泳池景都幾有趣

係馬鞍山區西餐選擇不多,puzzle dinning係其中最好既選擇。餐廳食物質素高,有牛雞豬魚,午餐又有漢堡etc今晚四個人食左春雞,黃金雞翼,卡邦尼意粉,鮮菌野菜。春雞入味又嫩口,carbonara份量足,黃金雞翼超好食必試,鮮菌野菜正常發揮。飲品叫左冠軍咖啡既巴拿馬藝妓 同佢地杯招牌薰衣草凍奶茶。佢地係出名咖啡既,一試真心唔錯,仲有大約10幾款精品咖啡揀,仲有啤酒。最正係有live band,大概7點左右唱,唱左成晚non stop咁濟,唱得好好聽,點親歌都識唱,氣氛好好。一家大細黎食又得,情侶黎撐枱腳又得,不過如果想靜少少最好book夜少少黎,可以避開隔離枱啲小朋友。侍應好有禮貌,亦都好friendly,令人一入黎已經好放鬆,感覺似見到個friend咁。成晚食飯真心消費得高興,我地坐耐啲聽歌又冇趕,亦係由一開始已經係良心餐廳,希望大家都可以去享受下啦!
餐廳食物質素高,有牛雞豬魚,午餐又有漢堡etc
飲品叫左冠軍咖啡既巴拿馬藝妓 同佢地杯招牌薰衣草凍奶茶。
  • 黃金雞翼單骨
  • 春雞
2020-05-07 526 views
五一黃金週當然要懲罰黃店🥳 好彩有book位 超級多人排隊🤣 裝飾得好靚 仲有live performance 可以點歌添!今晚就係度聽左願榮光歸香港 同 煲底之約💛 呢間餐廳暫時係我心目中最鍾意嘅馬鞍山黃店😍🌟香煎比目魚 $208🐟比目魚個皮好香脆😍 魚肉配埋salsa sauce 原來可以好開胃 野菜配菜煎得好香~ 適合較大食嘅朋友🌟香蒜蟹肉意大利麵 $118🦀意粉配香蒜同蟹肉好香 蟹肉煮完之後有啲變左絲 味道融入左啲意粉度😍 我覺得份量啱啱好 不過男士可能覺得唔夠食 可以加個薯條🍟 好香好脆😋🌟黑松露野菌意大利飯 $128🍄黑松露味好夠👍🏻 好香好鍾意🤩 但飯粒較大 如果更有口感就更上一層樓啦🥳P.s. 本來想叫甜品 點知心太軟同雪糕都賣曬啦... 希望下次黎食到啦😛

🌟香煎比目魚 $208🐟

🌟香蒜蟹肉意大利麵 $118🦀

🌟黑松露野菌意大利飯 $128🍄

2020-05-06 507 views
繼續衝出九龍,呢次係去行馬鞍山。係公園裡面有個泳池,依家疫情未好,都無開,黎公園嘅大多數散下步。呢度空氣係好好,而且地方夠哂大,人都唔會密。入到黎被幾塊畫布吸引左,畫得好靚。似呢個位可以做音樂live 表演,應該都幾好feel。黎嘅時候係下午茶,價錢有啲偏貴。焗呑拿魚意大利麵,52元,都幾濃,味道還好。脆炸雞脾伴薯角,44元。雞脾炸得唔錯,薯角少左啲。Flat white,38元,唔合我口味,啡味淨啲。要左虹吸式咖啡,要莫加,加28元,啡味好啲。整體還好,我諗可以黎呢邊飲下酒食小食。我覺得環境係唔錯。

入到黎被幾塊畫布吸引左,畫得好靚。

似呢個位可以做音樂live 表演,應該都幾好feel。

黎嘅時候係下午茶,價錢有啲偏貴。

焗呑拿魚意大利麵,52元,都幾濃,味道還好。

炸雞脾伴薯角,44元。雞脾炸得唔錯,薯角少左啲。

Flat white,38元,唔合我口味,啡味淨啲。

要左虹吸式咖啡,要莫加,加28元,啡味好啲。

整體還好,我諗可以黎呢邊飲下酒食小食。我覺得環境係唔錯。

2020-05-05 322 views
馬鞍山命為美食沙漠,但如果當中有好多既鋪頭,仲要係黃店既,咁就需要一試。據我所知,馬鞍山泳池格離既餐廳已經轉過幾次手,因為實在撈得唔係好掂,原因係在於個到通常都唔會有行過去,除非游水,但去到依一間puzzle dinning仲可以堅持到,我相信一定有箇中既原因,所以我決定去試下。美國安格斯肉眼扒 - $398我叫左個五成熟,口感幾好,咬落多汁嫩口,切落去亦都唔會太硬難切,肉好鬆軟,係唔錯。薰衣草奶茶 - +$18係扒餐加多18蚊就可以飲到依杯特飲,依一杯就冇平時奶茶咁重奶味同甜味,飲落去係有少少香氣,味道對我依d唔洗飲好甜既人黎講係唔錯。食飯既時候,仲會有駐場歌手係到唱歌,仲可以點歌唱咩都得,當然依1年香港人所經歷既事,佢地既歌手都可以唱出黎,大家仲可以一齊叫口號添,雖然價錢偏貴,但大家都可以去感受下食氣氛。

薰衣草奶茶 - +$18

2020-04-17
2020-04-20 355 views
要數馬鞍山隱世美食一定要黎泳池隔離嘅Puzzle Dining! 倖存者睇住佢轉多好多手又執又開嘅局面, 替佢開心終於搵到一個好老細。望住夕陽餘暉相映於泳池水面,倖存者可以靜靜地hea下發下呆!環境真心寬闊,座位舒適,岩同朋友一齊黎。食物方面都唔差,老細新增咗多款小食,最出名有鹹蛋黃雞翼、pizza同咖啡!倖存者反而最鐘意waffle - 記住要配豆腐雪糕🍦waffle 厚身,充滿奶香味,烘至金黃色嘅表皮微微焦脆,同內裡柔軟嘅口感形成反差,配埋雪糕呈現嘅溫度變化,值得推介俾大家。坐到悶可以同員工傾計,佢地世界地健談!仲有Live band聽,成間店氣氛樂也融融。除咗puzzle dining, 倖存者暫時係馬鞍山搵唔到!Waffle 配雪糕 $43

Waffle 配雪糕 $43

2020-04-18 351 views
----------💛黃店💛12/6,5/8/2019罷市----------🍔午餐 美式芝士漢堡+餐湯/沙律+飲品 $82餐湯係西蘭花忌廉湯,好滑好濃味。漢堡麵包好鬆軟,漢堡扒好厚夠juicy唔會好散,加埋其他配料口感好豐富。餐廳隔離係泳池,樓底高坐得舒服,有時夜晚仲有band,靜靜地食飯都幾舒服。----------📍Puzzle Dining🔎馬鞍山鞍駿街33號地舖