[ 莆田 ]莆田最近推出多款蟶霸菜式,係連續八年銷量冠軍🏆,必須要嚟試下‼️✿ 避風塘炒哆頭蟶 & 豉椒炒哆頭蟶 $228/2道兩款蟶子做法各具特色!避風塘炒法香辣惹味,蒜酥🧄金黃脆口,完美襯托蟶子嘅鮮味😋😋;豉椒炒鑊氣十足,豆豉鹹香同青椒🫑微辛平衡,蟶肉肥嫩無沙,份量足👍🏻。✿ 莆田一人餐 $138主食✿ 酸甜黃花魚 配 白飯✿ 興化炒米粉黃花魚🐟外酥內嫩,酸甜醬🩷開胃而不膩;興化米粉細如髮絲,配料豐富,炒得乾爽不油,鑊氣滿分💯。配菜✿ 金湯時蔬🥬南瓜金湯濃郁香甜,時蔬爽脆,健康之選。 湯品✿ 竹笙蟹肉海參羹用料足,竹笙吸飽湯汁,海參彈牙,羹湯鮮美暖胃🍲🍲。飲品✿ 冬瓜薏米水+$8清甜解膩,薏米祛濕,夏日必點☀️。加配點心✿ 莆田糯米丸+$12 外層糯米軟糯,內餡肉香濃郁,小巧精緻✨✨。總結🫦莆田將傳統閩菜做得細緻,蟶子做得出色,而且環境舒適,服務貼心,值得回訪🌟。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿莆田地址:中環皇后大道中139號The L Place 7樓電話:2802 8488✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 莆田 ]

✿ 避風塘炒哆頭蟶 & 豉椒炒哆頭蟶 $228/2道

✿ 莆田一人餐 $138

主食
✿ 酸甜黃花魚 配 白飯
✿ 興化炒米粉

配菜
✿ 金湯時蔬🥬
南瓜金湯濃郁香甜,時蔬爽脆,健康之選。

湯品
✿ 竹笙蟹肉海參羹
用料足,竹笙吸飽湯汁,海參彈牙,羹湯鮮美暖胃🍲🍲。

飲品
✿ 冬瓜薏米水+$8
清甜解膩,薏米祛濕,夏日必點☀️。

加配點心
✿ 莆田糯米丸+$12
外層糯米軟糯,內餡肉香濃郁,小巧精緻✨✨。

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
莆田
地址:中環皇后大道中139號The L Place 7樓
電話:2802 8488
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2025-07-30 0 views
早前睇蔡潤節目見佢有介紹,心想會不會有廣告成份,終於機緣巧合下跟同事吃了這間餐廳,在有啲人講到好商業的疑惑之下,一看究竟。下面會有我對各菜的評分,而主要來說我好滿意佢地各個菜式,唔會有一兩個係魚目混珠的,令我同事們都吃得很開胃。 員工介紹我地的鹽焗黃魚,的確好有特式,雖然蒜頭係好多,但係用新鮮原隻的,好出味而不會太搶,而且魚已吸入醬汁,非常好吃,有啲家庭菜的感,再加以發揮所以抵讚。小菜-紫菜+酸菜 🌟🌟🌟🌟牡蠣炒蛋 🌟🌟🌟🌟(足料)清炒時蔬(好似係蕃薯葉)🌟🌟🌟🌟鹽焗黃魚 🌟🌟🌟🌟炒排骨 🌟🌟🌟🌟海鮮炒米粉🌟🌟🌟蛤仔蒸蛋 🌟🌟🌟🌟(名稱或有出入)整體都很好,米粉係較為一般,但用料都足。環境舒適,十分適合員工餐、家庭聚會

小菜-紫菜+酸菜 🌟🌟🌟🌟
牡蠣炒蛋 🌟🌟🌟🌟(足料)
清炒時蔬(好似係蕃薯葉)🌟🌟🌟🌟
鹽焗黃魚 🌟🌟🌟🌟
炒排骨 🌟🌟🌟🌟
海鮮炒米粉🌟🌟🌟
蛤仔蒸蛋 🌟🌟🌟🌟
(名稱或有出入)

整體都很好,米粉係較為一般,但用料都足。
環境舒適,十分適合員工餐、家庭聚會

蛤仔蒸蛋
蛤仔蒸蛋
2025-07-25 0 views
黄花鱼饭端上来时,鱼皮煎得极酥,金黄里泛着焦褐的纹路。筷子尖轻轻一压,便听见"咔嚓"一声脆响,雪白的蒜瓣肉绽出来,腾起一缕带着海腥气的白烟。 鱼肉是嫩的,几乎不用嚼,舌尖一抵就化作鲜甜的浆。鱼皮却脆,裹着薄盐粒,在齿间咯吱作响。最妙是混着热米饭同吃——米粒吸足了鱼油,颗颗泛着油光,扒进嘴里,鲜味便洪水般漫上来。 吃到下半条,翻出鱼腹贴着铁锅的那面,焦脆里带着微微的苦,竟比正面更香。此时浇半勺酱油,咸鲜立刻活过来,连鱼刺都嗦得津津有味。末了刮净碗底最后一粒沾着鱼油的饭,才发觉额上已沁出薄汗。 这般滋味,大约就是现捞现杀的黄花鱼才有的本事。

这般滋味,大约就是现捞现杀的黄花鱼才有的本事。
  • 芋泥香酥鴨
  • 黃金荷葉包
  • 鹹香黃花魚
  • 九層塔香燜海蠣
  • 酥炸冰心榴槤
2025-07-16 100 views
位於中環既莆田店內環境寬敞坐得舒適同經常有時令菜式可以選擇!🌟豉椒炒哆頭鰹豉椒濃郁帶點辣時令蟶子肉好鮮嫩兼厚肉炒得好香口惹味🥢🌟花蛤蒸水蛋花蛤鮮甜美味配上蒸到恰到好處既嫩滑水蛋同適量既豉油 鹽鮮味並重😋🌟脆皮蒜香雞雞肉炸到皮脆肉嫩 保持到肉汁蒜香味濃 呢道菜必試💯🌟馬來風光採用南洋叁岜醬去炒既空心菜鑊氣十足!🌟福建海鮮鹵麵熬煮8小時既大骨高湯搭配多款海鮮 有蜆肉,蝦,貝柱,蟶肉等加上吸收哂湯底精華既鹵麵👍🏻
位於中環既莆田
店內環境寬敞坐得舒適
同經常有時令菜式可以選擇!

🌟豉椒炒哆頭鰹

採用南洋叁岜醬去炒既空心菜
鑊氣十足!

🌟福建海鮮鹵麵
熬煮8小時既大骨高湯
搭配多款海鮮 有蜆肉,蝦,貝柱,蟶肉等
加上吸收哂湯底精華既鹵麵👍🏻
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🦪 叫兩碟蟶子菜式特別抵 @ 🌟 莆田 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:避風塘炒哆頭蟶 HKD 138蒜蓉蒸哆頭蟶 HKD 128豉椒炒哆頭蟶 HKD 128撈汁哆頭蟶 HKD 118莆田扁肉湯 HKD 38莆田一人餐 HKD 138- 沙茶海鮮鍋配白飯- 金湯時蔬- 甜品三拼 + HKD 18枇杷凍 HKD 48.👽 每次一推時令食材就會第一時間嚟食,適逢依家主打蟶子,叫兩碟仲有優惠價,超抵食!.🌶️ 一見到「避風塘炒哆頭蟶」就已經覺得必叫,呢個價錢食到成碟肥美蟶子!炸蒜粒同辣椒炒到乾香撲鼻,蟶肉爽爆,辣度啱啱好,超滿足!🧄 另外嗌嘅「蒜蓉蒸哆頭蟶」更顯鮮味,吸盡蒜香同蟶汁精華,蟶子嫩滑,豉油鮮味無窮。.🔥 好惹味嘅「豉椒炒哆頭蟶」,鑊氣十足,豆豉鹹香帶微辣,蟶子炒到入味,加埋青紅椒絲同洋蔥,送飯一流!.🌞 而宜家夏天熱辣辣首選「撈汁哆頭蟶」,秘製醬油鹹甜帶辣攻鼻,蟶肉冰涼爽脆似食刺身,辣得過癮同時透心涼。.🍲 如果午市食,一定要叫「莆田一人餐」,呢個價錢真係抵到笑,有齊「沙茶海鮮鍋」同「金湯時蔬」,仲可以優惠價加甜品「福建三拼」,有齊
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
枇杷凍 HKD 48

蒜蓉蒸哆頭蟶

豉椒炒哆頭蟶

撈汁哆頭蟶

🍲 如果午市食,一定要叫「莆田一人餐」,呢個價錢真係抵到笑,有齊「沙茶海鮮鍋」同「金湯時蔬」,仲可以優惠價加甜品「福建三拼」,有齊福建黃饅頭、莆田紅團、家鄉白米糕,蒸得軟綿,性價比無敵高!

沙茶海鮮鍋配白飯
甜品三拼

🥟 做緊推廣,每一位可以用震撼價1蚊叫一份「莆田扁肉湯」,必搶!特色係從皮到餡都係肉做,皮薄餡料香,湯底鮮味飲到見底。

莆田扁肉湯

🍮 甜品「枇杷凍」收尾必叫,果凍Q彈帶真實枇杷肉,清甜解膩,為惹味嘅呢餐劃上完美句號。

枇杷凍

😍 最新推廣任叫兩款蟶子菜式即玩「擲蟶杯」遊戲,骰仔擲中同款即送甜品。份量好足好抵食,坐得舒服,服務態度好,絕對值得試下。

.⠀
📍 中環皇后大道中139號L Place 7樓
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
$355 (Lunch)
Dining Offer
甜品三拼
莆田扁肉湯
枇杷凍
2025-07-13 72 views
想食正宗福建菜,呢間真係食過返尋味!最近新出左蟶子節,8款蟶子菜式輪住歎,$228 直接食兩款特色煮法,即刻約friend去試新野!👅蒜蓉蒸海蟶:蟶子肉厚肥美,鮮甜彈牙仲爆汁,蒜蓉香直衝鼻腔,食完仲想夾多幾舊,完全停唔到口~🥢椒鹽哆頭蟶:蟶肉+茶樹菇雙重酥脆!炸到金黃卜卜脆,鹹香惹味到舔手指😂🔥嗜辣必點小炒黃牛肉,牛肉吸曬濃郁辣醬,又香又惹味,撈飯簡直絕配!興化炒米粉材料超豪華,蜆+蝦+蟶子肉+蔬菜齊晒,米粉幼細入味,食一啖好似返左福建鄉下~🍧 甜品首推薄荷批杷凍,清新又透心涼,淡淡薄荷香超治癒;桂花陳皮燉雪梨清甜潤喉,桂花香縈繞成個口腔,飲完仲想打包返屋企~

2025-07-10 107 views
去完意大利返嚟,真係好掛住中餐,一到星期六即刻捉咗大嚿過嚟食福建菜,想搵返啲家鄉味。中環分店裝修新淨舒服,坐位闊落,唔會逼,服務都好有禮貌。我哋嗌咗個莆田午市一人餐(B),主食揀咗興化炒米粉。一上枱已經聞到香噴噴,炒米粉材料多到數唔晒,有蜆、蝦仁、半肥瘦豬肉、香菇,仲有芥菜、芹菜、頭水紫菜、蝦米,花生咬落去又香又脆。成碟米粉炒得夠乾身,每條都唔會黐埋一嚿,最怕就係油淋淋,呢度唔會。最正係佢自家製辣媽辣椒醬,辣辣地又有蒜香,撈埋一齊食係正。湯就係竹笙蟹肉魚鰾羹,飲落去清甜又唔會太濃,竹笙爽口,蟹肉鮮味,魚鰾啖啖膠質感。我哋另加咗個糕點拼盤,裡面有三樣糕點。福建黃饅頭外面好鬆軟,帶麥香,唔會死甜;莆田紅團咬落去煙韌,紅豆餡好綿,啖啖豆香;白米糕就清清哋、幾低甜。飲品叫咗蜜香檸檬烏龍茶,茶底帶蜜糖香氣,配埋檸檬飲落去夠清新,剛好解膩。豉椒炒蟶子鑊氣十足,蟶子大且爽口,啲豉椒辣得嚟唔會搶味,好下飯。想要蟶子鮮味重d就可以試下老酒燉,兩款都好唔錯。花甲蒸水蛋就滑得嚟帶點胡椒味,蛋香同花甲汁撈埋一齊,鹹中帶點鮮。百秒黃花魚就清甜清甜的,係剛剛熟嘅狀態,明顯食到魚嘅鮮甜。

百秒黃花魚就清甜清甜的,係剛剛熟嘅狀態,明顯食到魚嘅鮮甜。
2025-06-27 181 views
下午茶抵食好味,環境一流,價錢係58蚊起,一啲都唔貴,大家真係要試一試,款式又多又舒服,喺中環嚟講,性價比真係好高。 除此之外,佢仲有好多特色優惠。 一個人獨樂樂,兩個人以上嘅亦
莆田,位於中環The L Place,好近中環街市,新加坡過江龍做福建菜,專心做食材同正宗味道😘而家海蟶節,蟶子菜式嘅promote相當抵食,仲有個店員帶住個蟶子嘅帽🧢非常得意🤣同埋呢度食蟶子其實非常出名一定要試蟶子盛🧜🏻‍♂️鐵板鹽焗哆頭蟶,8年銷量冠軍,一定要試,超級鮮甜😎好濃既海鮮味,多汁,味道好正既鮮蟶子👍🏻避風塘炒哆頭蟶,完全唔同既感覺,份量非常多,炒到好香好有鑊氣🔥蟶子keep到個口感,超抵食$228任選兩個煮法🫶🏻香煎走地雞,滋滋滋咁上枱超香😳雞皮好脆,而雞肉超嫩滑,味道好好好特別💟勁正勁滋味,莆田地道燜豆腐,福建家常菜,滑滑口感清清地,唔錯👍🏻福建海鮮鹵麵,都係十醉之一,海鮮高湯好正好濃鮮,加埋麵正,值得一食😆呢個價錢食到呢個質素,真係好癲🥹如果你無食過依款蟶子,黎莆田食下絶對會留下難忘第一印象😍朝「蟶」一下!🙌🏻

莆田地道燜豆腐

莆田地道燜豆腐
福建海鮮鹵麵
莆田,連續七屆榮獲米芝蓮一星餐廳🌟堅到你唔信😌今次去左位於中環嘅分店開餐🍽️😋香煎走地雞🐔 外皮煎到金黃脆口,雞肉嫩滑多汁,咬落去香氣十足,本身仲以為薑片係蒜片😂lol…anyway好惹味,配飯一流😍p.s雖然我無叫,因為要留返個肚仔食其他野😌莆田地道燜豆腐,呢道菜好surprise到我!🌟豆腐質地香滑,豆味特別濃郁,入口柔軟又有層次感,帶住家風味🏠佢仲有d肉粒同蛋😙再擺少少紅蘿蔔碎同蔥花喺面~打卡able gotcha📷福建海鮮滷麵配料有海鮮、豬肉,啖啖都係鮮味,湯底唔會太杰,味道層次豐富😌避風塘炒哆頭蟶超有港式風味🇭🇰蟶子外層裹滿金黃蒜香脆衣,猛火爆炒,外脆內嫩,蟶肉飽滿爆汁💥😋鐵板鹽焗蟶子又係好出色🐷內裡蟶肉保持鮮嫩多汁,鹽香滲入但唔會過鹹,鮮味突出🫶🏻

碎同蔥花喺面~打卡able gotcha📷

2025-06-10 232 views
今晚來到上環搵食,再去蒲田,今次係第二次到訪,地方舒適,食物美味。上次試了蟶子$228有2道,今次試了其他食物,叫了海鮮滷麵,汙泥香酥鴨,咕嚕肉,品質都不錯,會繼續再來。
2025-06-08 216 views
莆田 - 哆頭蟶限定菜式今日介紹一間喺港九新界都有分店嘅中菜廳,就係莆田啦,今次到中環區嘅分店,適逢係周年慶,仲有唔同嘅優惠添。$228 兩道菜避風塘炒哆頭蟶 鐵板鹽焗蟶子有10多款利用哆頭蟶炮製菜式,我哋揀咗避風塘口味同埋鐵板鹽焗,前者夠晒鑊氣,後者汁原味嘅鮮味。莆田扁肉湯 $1其中一個就係周年慶嘅優惠,一蚊就可以食到招牌嘅扁肉湯!辣汁花蛤 $98炒得非常惹味、份量多鮮味嘅花甲,配料嘅洋蔥同埋西芹都吸滿晒辣汁嘅精華。莆田荔枝肉 $98莆田嘅招牌菜荔枝肉,酸酸甜甜半肥瘦嘅咕嚕肉。黃金荷葉包 $38/件芝麻炸饅頭,夾住洋蔥炒肉絲,非常香口嘅小食。金湯時蔬 $88翠綠嘅菜苗加入濃郁嘅金湯同埋蒜頭仲有皮蛋。📍莆田 (中環)中環皇后大道中139號L Place 7樓
莆田 - 哆頭蟶限定菜式

$228 兩道菜
鐵板鹽焗蟶子

莆田扁肉湯 $1
其中一個就係周年慶嘅優惠,一蚊就可以食到招牌嘅扁肉湯!

辣汁花蛤 $98

莆田荔枝肉 $98
莆田嘅招牌菜荔枝肉,酸酸甜甜半肥瘦嘅咕嚕肉。

黃金荷葉包 $38/件
芝麻炸饅頭,夾住洋蔥炒肉絲,非常香口嘅小食。

金湯時蔬 $88
翠綠嘅菜苗加入濃郁嘅金湯同埋蒜頭仲有皮蛋。

📍莆田 (中環)
中環皇后大道中139號L Place 7樓
2025-06-07 238 views
又黎莆田食蟶子啦😆 今次到訪上環分店😍 環境裝修好典雅美觀☺️ 座桌闊落又舒適📍 無論係一人獨享,二人約會、定係多人歡聚,都好合適好正🌟 蟶霸系列一共有八種食法😍 蒸炒煮炸任㨂任試😋 仲有一款啱你心水👍 🐧 今次㨂咗餐廳推薦嘅鐵板鹽焗哆頭蟶,同埋無得輸嘅蒜蓉蒸哆頭蟶❤️ 前者簡單以鹽焗調味,令蟶霸嘅鮮美更出眾🤤 食落好飽滿啖啖肉,超滿足😚 另選了一客蒜蓉蒸哆頭蟶✅ 蒜蓉嘅濃香令蟶子多添一分美味😋 食落鹹香又惹味,真係好高質😚 除咗蟶霸,仲叫咗每次黎都必食嘅莆田荔枝肉😋 肉粒炸得又香又脆,每一粒都沾滿酸甜開胃嘅醬汁,加上荔枝獨有嘅甜美,真係食唔停口🥰 主食叫咗一客黃魚煲仔飯😚 真係即叫即煲,原個煲仔一齊上枱👍 一打開蓋黃魚嘅香撲鼻而來☺️ 真係好誘人🤤 職員會協助將黃魚、飯粒同埋調味料攪拌均勻,好有誠意❤️ 一啖入口,滋味濃厚又惹味😋 甜品㨂咗個名好特別嘅福氣滿滿四喜糕,同埋桂花陳皮燉雪梨👍 四喜糕色彩繽紛好搶眼🥰 睇見都滿心喜悅❣️ 糕點煙韌軟糯,嚼感十足✅ 甜甜地好滋味👍 燉雪梨好滋補潤喉❤️ 清甜又解暑😆 夏日必叫😉

Type of Meal
Lunch
2025-06-03 245 views
每次去到蟶子當造的季節,我通常都會去莆田,貪他們款式多。❤️蟶子促銷今次選了豉椒炒和蒜蓉清蒸,蒜蓉味一如皆往的穩定,只是沒想新出的豉椒炒超大驚喜!豉椒炒的蟶子好有鑊氣,份量又多,微辣超惹味,一定要試這個!🔅黃魚煲仔飯雖然已過了吃煲仔飯的季節,但因為是新出的,還是想試試!黃魚有2條,已出骨,吃起來很方便。飯感覺比較鬆散,但同樣有飯焦,本身已調夠味,不用再加豉油。反而建議大家加一點莆田自己出的辣椒醬,會更加惹味。🔅$1️⃣扁肉湯這好像是中環店限定,7月31日前的週末都有此優惠,抵到爛!如果大家沒有試過的話,可以趁機試試,平時一碗要$38!話說今次是我第一次喝粟米汁,沒想到很好喝!甜甜的,比較濃稠,很重粟米香,有驚喜!

每次去到蟶子當造的季節,我通常都會去莆田,貪他們款式多。

❤️蟶子促銷

豉椒炒的蟶子好有鑊氣,份量又多,微辣超惹味,一定要試這個!

🔅黃魚煲仔飯
雖然已過了吃煲仔飯的季節,但因為是新出的,還是想試試!

🔅$1️⃣扁肉湯

2025-06-01 245 views
放假同Daddy 去咗中環莆田食福建菜。蟶霸$228 有兩道菜原來咁岩係中環店週年慶莆田扁肉湯$1位每位客人限一份咁抵既優惠梗係即刻叫兩碗醒吓個胃先。因為呢款湯係福建菜既餐前開胃湯。之後我哋叫咗兩道蟶子食冬瓜哆頭蟶湯夏天食冬瓜最合時,個湯好鮮甜,估唔到湯煮蟶子都咁鮮甜。啲蟶子好肥美。鐵板鹽焗哆頭蟶原來呢個菜係莆田連續8年銷量冠軍。咁必定要食啦。呢款食法鹽焗蟶子食落去就比較乾身,食出另一種咸香既鮮味。老豆都贊好味。福建紅菇海鮮鹵麵野生紅菇配上海鮮既鹵麵。最後仲點咗呢味糖醋大黃魚大黃魚外脆內鬆軟,配上酸甜汁真係餸白都可以食多兩碗。
放假同Daddy 去咗中環莆田食福建菜。

蟶霸$228 有兩道菜

原來咁岩係中環店週年慶
莆田扁肉湯$1位
每位客人限一份

咁抵既優惠梗係即刻叫兩碗醒吓個胃先。
因為呢款湯係福建菜既餐前開胃湯。

之後我哋叫咗兩道蟶子食

冬瓜哆頭蟶湯
夏天食冬瓜最合時,
個湯好鮮甜,估唔到湯煮蟶子都咁鮮甜。

啲蟶子好肥美。

鐵板鹽焗哆頭蟶
原來呢個菜係莆田連續8年銷量冠軍。
咁必定要食啦。

呢款食法鹽焗蟶子食落去就比較乾身,
食出另一種咸香既鮮味。老豆都贊好味。

福建紅菇海鮮鹵麵
野生紅菇配上海鮮既鹵麵。

最後仲點咗呢味
糖醋大黃魚
大黃魚外脆內鬆軟,配上酸甜汁
真係餸白都可以食多兩碗。

• 鐵板鹽焗哆頭蟶