2021-08-25 621 views
一個人無無聊聊,最好慢慢食個下午茶,好好享受Me time。雖然唔係去海旁high tea ,但係食自己喜歡既野食都唔錯。我好鍾意食上海菜,今日經過呢間小店,即刻入黎試下先。舖頭面積唔大,枱既間格比較細,不過一個人又唔會坐得唔舒服既。order 左個下午茶,仲有壺茶自斟自飲,慢慢坐下先。上海粗炒麵 $38 ,+$2 包一杯酸梅湯再加$13 叫左鮮肉鍋貼。好豐富。粗炒好惹味,大大碟,濃厚醬油味但又唔會太咸,不錯。鮮肉鍋貼大大隻好飽滿,不過略嫌唔夠熱。自己一人慢慢hea 下hea下,就一個下午了,滿足。
一個人無無聊聊,最好慢慢食個下午茶,好好享受Me time

我好鍾意食上海菜,今日經過呢間小店,即刻入黎試下先

order 左個下午茶,仲有壺茶自斟自飲
,慢慢坐下先。

粗炒好惹味,大大碟,濃厚醬油味但又唔會太咸,不錯

鮮肉鍋貼大大隻好飽滿,不過略嫌唔夠熱。

自己一人慢慢hea 下hea下,就一個下午了,滿足
2021-08-11
$53 (Tea)
2021-08-21 689 views
店舖門口細細,絕不起眼,但室內環境不錯,有唔少kart位,真心覺得坐得幾舒服。員工服務態度本來一般,無乜表情同埋好似要好快完成個叫餐程序咁,但當我同佢地講冷氣太大,佢地會幫忙調節,又幾窩心的。重點始終係食物,我地叫左兩個午餐,每個餐包一個前菜小食,一個主菜同埋一杯飲品,仲可以額外加錢去加一個小食,價錢大約60至80蚊左右,咁既價錢都幾抵食。我地叫左: 小籠飽 (兩件)、 蒜泥白肉、 蒲東小館炒飯、 紅油抄手撈麵、追加雞絲粉皮同埋鍋貼(兩件)可惜,廚師推介既蒲東小館炒飯同紅油抄手撈麵係無味道既,紅油抄手撈麵得個辣,應該無落鹽,好難食。鍋貼個皮太厚又無肉汗,食左一啖就放底。蒜泥白肉,賣相話我知,同我食開既蒜泥白肉完全唔同,佢地既豬肉有啲似肉片炒河果啲豬肉,我未見過用呢個位既豬肉做蒜泥白肉,當然,蒜泥又太小,唉!小籠飽同埋雞絲粉皮,算係比較穩陣啲既食物。洗手間要攞鎖匙上一層,有啲麻煩,洗手間仲要好細同埋有啲污穢。
鍋貼個皮太厚又無肉汗,食左一啖就放底。
小籠飽同埋雞絲粉皮,算係比較穩陣啲既食物。

2021-07-18 911 views
真心好難食,見openrice無咩負評先擔粗粗去試下但依家食完之後 有人請都唔會再去🤮🤮🤮🤮🤮啲職員又hea,啲野食正係放係枱最出 所有野都要我地自己搬番入去中間一時叫我地遞依樣 遞果樣比佢地好似我地係到做咁一時又一早叫人賣單我8點幾入 未夠9點就叫人比錢 話收銀要賣數唔緊要 但會唔會係賣完單 9點就熄咁半場燈?想我地趕走咁 一係8點後唔好入客啦 啲野食全部都係煮定 微波爐叮番熱拎出黎比人食(個碟熱 但入面啲野食係唔熱/受熱不均)啲茶又係凍 水又係凍之後啲野又咸到食完會生腎石咁款…..真係不可一 不可再 唔明點解咁少負評🤢
真心好難食,見openrice無咩負評先擔粗粗去試下
但依家食完之後 有人請都唔會再去🤮🤮🤮🤮🤮
一時叫我地遞依樣 遞果樣比佢地
好似我地係到做咁
一時又一早叫人賣單
我8點幾入 未夠9點就叫人比錢 話收銀要賣數
唔緊要 但會唔會係賣完單 9點就熄咁半場燈?
想我地趕走咁 一係8點後唔好入客啦
啲野食全部都係煮定 微波爐叮番熱拎出黎比人食
(個碟熱 但入面啲野食係唔熱/受熱不均)
啲茶又係凍 水又係凍
之後啲野又咸到食完會生腎石咁款…..
真係不可一 不可再 唔明點解咁少負評🤢

2021-07-18
$200 (Dinner)
2021-07-15 532 views
假期最後一日唔出去迫,決定買外賣返屋企食,本來諗住買壽司加少少氣炸野簡單D點知去到九龍錶行見到一個折扣優惠望左陣,蒲東我又好耐無食過咁就叫佢啦,68折又真係好吸引架麻😍😍😍兩客小籠包,一客8隻 $38雖然外賣好彩住得唔遠,返來搞埋個窩都係20-30分鐘的事,食落口仲有溫度,唔錯之後試下手拍青瓜-$38,鎮江餚肉-$52,兩款都有水準,平時堂食我會叫5小碟今次有氣炸friend,所以唔叫咁多喇另外叫左兩款包點-鮮肉窩貼-$32,紅油抄手-$42,窩貼凍左少少了,我平時好少食佢地但抄手我下次會再食,辣味唔重但好香好食蟹粉豆腐煲-$118呢個好食不過堂食更好,佢配飯會好好食好好送飯黑醋話梅骨 -$88推介!!!我本身鍾意食梅,佢的酸同甜做得幾平衡,骨的肥瘦都ok幾好咬口,又係送飯一流津白炒年糕- $68呢款下次唔會外賣了,味道好不過無左溫度大打折扣,都係堂食會好味好多老人家一定要食飯咁就叫個蒲東炒飯$75,呢個好食,唔油架,加少少蟹粉豆腐very good

兩客小籠包,一客8隻 $38

蟹粉豆腐煲-$118
呢個好食不過堂食更好,佢配飯會好好食好好送飯

黑醋話梅骨 -$88

津白炒年糕- $68

2021-06-14
$110 (Dinner)
2021-06-19 827 views
旺角有好多好嘢食,但要坐得舒適,唔想搭枱,唔想太擠迫,而且性價比高,我就諗起蒲東小館😊很有傳統茶僚嘅感覺,卻是新派上海茶式。下午茶時間,更份外抵食👍🏻上海粗炒麵排骨擔擔麵,轉了清湯雖然係下午茶,但份量十足,大大碟,大大碗。一份下午茶套餐,可以優惠價配搭一份小食。我哋揀了生煎包及小籠包,基本上係半價嘅價錢,但十足嘅份量。所以食得好飽!套餐包埋一杯飲品,而茶水係任飲。食吓、傾吓,又一個愉快的下午☀️

很有傳統茶僚嘅感覺,卻是新派上海茶式。
下午茶時間,更份外抵食👍🏻

上海粗炒麵

排骨擔擔麵,轉了清湯

雖然係下午茶,但份量十足,大大碟,大大碗。

套餐包埋一杯飲品,而茶水係任飲。
食吓、傾吓,又一個愉快的下午☀️

$67 (Tea)
2021-06-16 562 views
路過呢邊 見到價位平民 又免收加一服務就入去一試 點知一分價錢真係一分貨 面食可以一試 但係炸物 如炸銀絲卷、炸饅頭,千萬不要試 因為食完成個喉嚨都係油 粗略影咗少少照片另外 個人認為杯碗洗得唔係甘干淨 但服務態度就不錯 呢間野可食可不食
粗略影咗少少照片

2021-06-14 541 views
經開mk,每次經過都諗緊試唔試,因為mk太多美味食品,所以每次只有回看這間,都未能試下今次終於試下了,午餐非常之抵食我們點了一份涼拌粉皮,配蔥油拌麵,熱豆漿另一份就是鮮肉小籠包(2件),配菜肉餛鈍麵,凍奶茶涼伴粉皮正常👍蔥油拌麵,好香蔥油味道,拌麵QQ彈👍👍鮮肉小籠包,皮的厚度👌,雖然不是太薄,但也可以,內裡很多肉汁👍菜肉餛鈍麵,菜肉餛鈍都大粒,湯底都清甜,麵質都ok豆漿不是太甜總括黎講,大件夾抵食👍👍👍而且還包兩杯熱飲可以再次光顧👍👍👍

今次終於試下了,午餐非常之抵食

我們點了一份涼拌粉皮,配蔥油拌麵,熱豆漿
另一份就是鮮肉小籠包(2件),配菜肉餛鈍麵,凍奶茶

涼伴粉皮正常👍

蔥油拌麵,好香蔥油味道,拌麵QQ彈👍👍

菜肉餛鈍麵,菜肉餛鈍都大粒,湯底都清甜,麵質都ok

豆漿不是太甜

總括黎講,大件夾抵食👍👍👍
而且還包兩杯熱飲

可以再次光顧👍👍👍
2021-06-07 451 views
今次為大家介紹呢間抵食既新派上海菜既抵食下午茶☺️☺️佢既下午茶餐都好多選擇酸辣湯麵⭐️⭐️⭐️麵質彈牙,酸辣湯夠酸夠辣,但湯既溫度唔夠,麵係夠熱既,我諗到既解釋就係佢淥完啲麵之後就倒啲㷫住既湯落去,先會食到呢種感覺排骨擔擔麵⭐️⭐️⭐️⭐️麵質同酸辣湯麵一樣咁得,呢個湯底有濃濃既花生味,排骨炸得好酥脆,食落有肉汁,肉質彈牙,推介呀呢個我哋另外加左兩籠小籠包,$23/籠有四粒皮薄有韌性,餡靚有肉汁,超正呀⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️豆漿⭐️⭐️不過不失,甜度適中兩個人埋單$136,咁既價錢咁既質素去邊度搵😋😋
今次為大家介紹呢間抵食既新派上海菜既抵食下午茶☺️☺️
佢既下午茶餐都好多選擇

酸辣湯麵⭐️⭐️⭐️

排骨擔擔麵⭐️⭐️⭐️⭐️

我哋另外加左兩籠小籠包,$23/籠有四粒
皮薄有韌性,餡靚有肉汁,超正呀⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

豆漿⭐️⭐️不過不失,甜度適中

兩個人埋單$136,咁既價錢咁既質素去邊度搵😋😋

2021-05-25 505 views
呢日見到一間上海菜既小店,都行到肚餓就黎試一試,見餐牌都幾多款式,樣樣都好想食首先係雞絲粉皮,雞絲細滑,嫩口,如果麻醬再多d濃d就好牛肉生煎包,外皮煎得好香口好脆,牛肉份量多,唔油膩鮮肉小籠包,皮簿得黎但夾起唔會穿入面湯汁好鮮甜,夠熱。肉質粉嫩,好好食脆皮糯米雞翼,每隻$10,好抵食!一咬開見到入面好多糯米皮脆而且雞肉煙韌,高質回鍋肉粗炒,因為加左隻辣椒落去炒,所以微辣,好惹味,亦唔會太鹹豆沙鍋餅,甜度適中,外皮鹹香,豆沙份量可以再多d

首先係雞絲粉皮,雞絲細滑,嫩口,如果麻醬再多d濃d就好

牛肉生煎包,外皮煎得好香口好脆,牛肉份量多,唔油膩
鮮肉小籠包,皮簿得黎但夾起唔會穿
入面湯汁好鮮甜,夠熱。肉質粉嫩,好好食

脆皮糯米雞翼,每隻$10,好抵食!一咬開見到入面好多糯米
皮脆而且雞肉煙韌,高質

豆沙鍋餅,甜度適中,外皮鹹香,豆沙份量可以再多d
Type of Meal
Dinner
2021-03-04 1618 views
行行下街,見到好似幾抵食,咁就試吓喇😋嫩雞煨麵 🐔 $62基本上係食上海嘢既必叫項目✌🏻,個湯夠濃稠適中,顏色夠色奶白亦有奶味🤤青菜雞肉🥬🐓份量尚算充足,麵條食落有彈牙有韌勁,一條到尾唔會「散收收」🍜,整體唔錯😬雪菜肉絲炒年糕 $70對我地嚟講,味道較淡😗。其實佢份量都算多,但年糕始終太滯,我地盡晒力🤰🏻,都食淨左小小🙈四季烤麩 (跟餐)食落好似甜齋,好開胃😛,小食嚟講,份量都多。如果食得甜,推薦大家叫哩個😬紅油抄手 $15我地覺得算係有誠意既抄手,因為唔係得紅油同抄手,佢有埋蔥花、花生、松子,食落都幾辣🥵,整體唔錯🥰豆沙窩餅 (跟餐)普通豆沙窩餅,可試可唔試😁Overall 套餐價,60幾蚊一個主食、一個小食、一杯野飲,仲有茶你飲(茶芥每位$3,無加一)。如果你好上海嘢,經過真係一試無妨!
行行下街,見到好似幾抵食,咁就試吓喇😋

嫩雞煨麵 🐔 $62

雪菜肉絲炒年糕 $70

四季烤麩 (跟餐)

紅油抄手 $15

豆沙窩餅 (跟餐)
普通豆沙窩餅,可試可唔試😁

Overall
Type of Meal
Lunch
2021-02-07 1005 views
之前經過親呢間都會想:"下次去呢度食",但次次都沒有……今日聖誕節假期,又經過呢度,睇吓有冇下午茶時間(因為油尖旺區星期六日紅日未必有)……入去問問,服務員話有,量體溫後就坐下……我好喜歡上海粗炒,但又愛排骨(即係豬扒)麵,最終我都係揀上海粗炒+西洋菜蜜,姪女要排骨擔擔麵……我太心急了,上海粗炒差不多食完先記得冇影相(都冇影了),我覺得個上海粗炒熱辣辣好好味……而我也有食咗姪女一件排骨同幾條麵試吓,排骨炸得香軟,好好食……個下午茶餐48元包一杯飲品,吾加一都吾貴,因為都係好食嘅,假日有下午茶餐都算冇賺到盡,我會下次再幫襯.....

排骨擔擔麵

2020-12-25
排骨擔擔麵
2021-02-05 761 views
行過見到餐牌寫住抗疫優惠:單點食品68折,不能錯過叫左碗酸辣湯面:上海麵底比較淋身,如果彈牙啲會更好!不過個酸辣湯底就很不錯,酸辣適中,加埋豆腐木耳肉絲配料,折左$40幾蚊碗,真係好抵食
行過見到餐牌寫住抗疫優惠:單點食品68折,不能錯過

2021-01-28 692 views
疫情下幾約左朋友出街惟有急急腳去食個晚飯,入座好似包場全店只開二檯四個客人你都咪話唔慘,我係講緊全港食肆。🥢酸辣湯麵下午茶其中一個選擇,酸辣湯味道十足,夠酸夠辣夠惹味,我最鍾意滑滑豬紅同筍絲,麵條有麵香飽肚又可口。😋🥢下午茶追加蒜香四季豆,感覺不錯屬冷盤小食。☕️熱豆腐溫暖豆漿豆味十足。🥢雞麵朋友的雞麵,朋友話湯底一般,雞肉比較淡,還是我碗酸辣湯取勝,其他下次可試雪菜肉絲炒年糕,上次食過棒棒喔!🤣我們都好聽話六點放低筷子。🤣🤣🤣由於今次太急太匆忙沒有拍照,失敗!
🥢酸辣湯麵
🥢下午茶追加蒜香四季豆,感覺不錯屬冷盤小食。
☕️熱豆腐
溫暖豆漿豆味十足。
🥢雞麵
我們都好聽話六點放低筷子。🤣
🤣🤣由於今次太急太匆忙沒有拍照,失敗!
2021-01-27
因為之前獅子銀行同開飯網合作攪優惠, 買它的信用咭買現金劵滿400元就減200元,見咁抵就搶啦, 又真係俾我搶到蒲東小館的現金劵, 仲係75折, 所以買600元現金劵實際付450元,再減去銀行的200元, 今次的600元現金劵只需付250元就可到手.呢一日早上剛好家姐在旺角洗牙, 便在11時剛開門不久就進入餐館就座, 我們是第2枱客人.本來也想叫埋姪女來食, 但有限聚令2人一枱的限制而只能告吹, 因現金劵就快到期, 加上疫情關係不想太頻密出街, 所以今次打算一次過兩人用晒600元現金劵來食一個豐富的午餐.今次為了不想餸菜太快凍晒, 係分開兩次入單的.以上的點心, 冷盤及話梅骨之前都食過, 水準都保持到.呢個雪菜肉絲炒年糕第一次叫, 都炒得好食, 唔算好油.都未飽嘅, 跟住再叫多4樣嘢.呢個椒鹽排骨一上枱真係好香, 食落都好味, 但份量大概只有2塊豬排, 要80元一碟, 性價比很低.今次小籠包一上枱就即刻食, 熱辣辣無得輸.仍是我和家姐的最愛, 為了這個砂鍋醃篤鮮我們會再來的. 連每人3元的茶錢, 一共吃了610元, 用了600元現金劵, 只需補上10元就可以埋單, 實際每人130元就食
因為之前獅子銀行同開飯網合作攪優惠,
買它的信用咭買現金劵滿400元就減200元,
所以買600元現金劵實際付450元,

呢一日早上剛好家姐在旺角洗牙,
便在11時剛開門不久就進入餐館就座,
我們是第2枱客人.
本來也想叫埋姪女來食,
但有限聚令2人一枱的限制而只能告吹,
因現金劵就快到期, 加上疫情關係不想太頻密出街,

今次為了不想餸菜太快凍晒, 係分開兩次入單的.

以上的點心, 冷盤及話梅骨之前都食過, 水準都保持到.

呢個雪菜肉絲炒年糕第一次叫, 都炒得好食, 唔算好油.

都未飽嘅, 跟住再叫多4樣嘢.

今次小籠包一上枱就即刻食, 熱辣辣無得輸.

仍是我和家姐的最愛, 為了這個砂鍋醃篤鮮我們會再來的.

實際每人130元就食到捧住個肚走人啦!
Other Info. : 今次要贊揚其中一位年青的女店員, 因家姐用膳完畢佩戴口罩時, 一不小心口罩掉在地上, 又沒有多餘的新口罩, 只好問問店員店內有否口罩供客人用, 那位年青的女店員很好人, 她找了一陣後把一個新口罩遞給我們, 告訴我們店內當時沒有新口罩, 這是她私人給我們的, 真的很多謝她呀, 老闆真係請咗一個好員工!!
2021-01-18
2020-12-22 637 views
🇭🇰蒲東小館·因為嗰日好想食上海野 所以就嗌咗呢一個外賣 點知超級驚喜 所有野質素都唔錯 而且咁多野食超級開心🥳·全日套餐$60佢呢一個全日套餐都幾抵食 係包1個飯/麵 1個前菜同埋1個飲品 好豐富🤤🤤我哋個主食就嗌咗上海粗炒麵 佢唔會話太油膩 而且個味道都做得唔錯 之後前菜嘅話我就係下面一次過講啦😎😎·鮮肉小籠包$38/4隻因為我嗰日太想食小籠包啦 所以就算外賣會難食我哋都照嗌咗 點知超級驚喜😍😍佢黎到仲係微暖嘅 而且入邊超多湯汁 個皮又唔會太厚 超級好食 佢外賣都咁好味 堂食應該仲正😏·五小碟$112呢個見到都開心 佢話就話小碟 但係其實每個份量都幾多 食得超開心😍😍印象最深係佢個脆皮素鵝 佢係真係超脆 而且唔會話好油 腐皮個層次做得超好🤤之後佢個四喜烤夫又係做得超出色 係真係索晒啲汁 而且個蜂巢結構口感好好😌之後個蒜香四季豆就正正常常啦 反而個手拍青瓜幾好味 超級開胃🥒之後個糖醋小排就麻麻地啦 唔知係咪煮耐左 佢個肉比較un 但係個汁係OK嘅最後仲有個雞絲粉皮 呢一個都OK嘅 不過我覺得佢個花生醬有啲太濃 太搶味🤔·#rbyeat#rby中菜#rby油麻地·📍油麻地彌敦道555號
🇭🇰蒲東小館

#rby油麻地
📍油麻地彌敦道555號九龍行地下3號舖
📍葵涌葵昌路51號九龍貿易中心KCC 2座M04號舖
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
五小碟
  • 小籠包