行山後大概下午3時,坐巴士回到東大街醫肚😀一行3人也不時太餓的情況下,決定去飲茶籠太子的格局是新式的點心店,比較像茶餐廳格局,坐得也舒服,由於全時段點心價格一致,所以下午茶時間也不用排隊等位 🍵茶位($3/位)入座後侍應直接送上茶,沒得選但茶算香🫖 🥢鵪鶉蛋燒賣($29)正常發揮 🥢名醬蒸鳳爪($24)辣又惹味 🥢潮洲粉果($22)粉果皮通透,跟平常吃到的皮不同,比較軟身,感覺像蕃薯粉製成的,沾點餐枱上秘製辣油更香 🥢鮮蝦菜苖餃($25)菜感覺幾新鮮 🥢流沙奶黃包($26)流沙奶黃不算太流,咸蛋黃的咸味及沙感較突出😆個人覺得不錯 🥢不是炸兩($28)應是即點即製,腸粉皮包著脆脆及蝦膠,再沾點辣油👍🏻很推介

🍵茶位($3/位)入座後侍應直接送上茶,沒得選但茶算香🫖

🥢鵪鶉蛋燒賣($29)正常發揮

🥢名醬蒸鳳爪($24)辣又惹味

🥢鮮蝦菜苖餃($25)菜感覺幾新鮮

2023-10-15
$55 (Tea)
  • 不是炸兩
  • 流沙奶皇包
2023-04-02 1064 views
食物質素下降得離譜。去年食過尚可,向店員投訴食物質素,询問是否换了點心師傅,店員沒有正面回答,只是說會向公司反映一下。叉燒包體積己經细小,叉燒似肉碎,餡料乾且沒肉汁,仲難食過微波爐點心叉燒包。煎蘿蔔糕用筷子一夾起便散晒。咸水角近乎空心,餡料少之餘,些微的餡料似用粉浆搓成一小團難食物體,不知是什麼来的。只是烝腸粉還似啲樣。麥茶如舊,一壺茶客用完,继續加水不换新,茶涼又淡而無味。服務態度向來一般,不籍一提。總結一句,已列入黑名單,不會回頭再次光顧。
係太子食過呢間點心店,今次試下筲箕灣店。環境好過太子分店,闊落啲新淨啲,不過食物方面好似就太子店好味啲啦。 籠太子蝦餃皇 $16@2鮮蝦燒賣皇 16@2兩樣都正正常常,無咩特別,燒賣幾好味,蝦餃真材實料。 多汁蟹籽小籠包 $26小籠包唔夠熱,有啲失望🥲,無湯汁,皮少少厚,上次係太子店食既熱辣辣又有湯汁,正好多🙁 海皇芝士千絲卷 $28千絲卷有啲普通,唔係太食到芝士味,同埋好易食到好污糟,唔太推薦🥲 不是炸兩 $28呢碟好出色,油炸鬼入面仲有蝦做餡料,油炸鬼夠脆,包埋腸粉皮再蘸埋甜豉油真係絕配! 蒜香蝦春卷 $25炸得幾香脆,內餡幾香口,蘸埋醋食唔錯👍🏻👍🏻

籠太子蝦餃皇 $16@2
鮮蝦燒賣皇 16@2
兩樣都正正常常,無咩特別,燒賣幾好味,蝦餃真材實料。

多汁蟹籽小籠包 $26

海皇芝士千絲卷 $28

不是炸兩 $28

蒜香蝦春卷 $25
炸得幾香脆,內餡幾香口,蘸埋醋食唔錯👍🏻👍🏻

2023-02-12 718 views
筲箕灣附近的街坊們,如果你哋仲想幫襯呢間餐廳嘅話,請先睇咗我下面段話先!謝謝好些年沒有寫食評喇,開飯喇開通會員以來一直都是有讚無彈,鮮少寫下劣評,但今天真的不得不一吐為快!話說今天下午2點多去到筲箕灣籠太子食點心,剛進去目光所及有7成入座率,因為我只有1人,又不願坐門口處,收銀機那位短頭髮綠背心、身材高瘦的女士就話「裡面無晒位、要等人走,而中間有一張滴水,所以唔坐得」……如是者望著堂面目測有超過10張以上空櫈子的我帶著疑問唯有呆等,約莫等咗若干分鐘,有新客到,4人,佢立即安排人入座,我問佢頭先點解唔俾我入,佢話「頭先睇唔到」,又要我繼續等,我話「咁宜家你點解唔俾我入呢?」佢回應係「你得1個人」,咁究竟邊個先至係真正嘅答案呢?如果佢一開始講第二個答案先,基本上我無乜問題,畢竟人哋都要做生意,但明顯佢用講大話嘅方式處理就好離譜!只為咗寧願後面d坐位空住都唔俾1人入!堅嬲俾人呃!後邊連續有兩張新枱入座後,先至俾我入!另外,下面係對d食物質素的評語!漏單&凍!1)漏單:蝦餃告知員工時,他的回應是「咪打返囉」但我已經無太多時間乾等2)蒸腸粉、炸春卷:凍嘅雖然平時都有同d街坊傾開呢間嘢d服務差,所

另外,下面係對d食物質素的評語!漏單&凍!

1)漏單:蝦餃
告知員工時,他的回應是「咪打返囉」但我已經無太多時間乾等

2)蒸腸粉、炸春卷:凍嘅

雖然平時都有同d街坊傾開呢間嘢d服務差,所以成條街得呢間餐廳成日唔駛排隊,但有時突然想食點心時,得1個人通常都係揀呢間…疫症嘅時候見佢無乜生意都仲特登久唔久去支持下…無諗過宜家生意好返d就咁樣對我哋呢班舊街坊!你話嬲唔嬲?

2023-02-12
Type of Meal
Tea
2023-02-11 469 views
之前食過, 印象唔錯今日再去, 差了很多餐具痴立立地下又污糟感覺唔夠人環境唔乾淨, 都想拿拿林食完走蝦餃籠內邊竟有鳳爪汁食物都好一般雪山叉燒包扁扁地…唔靚仔好失望😞
之前食過, 印象唔錯
今日再去, 差了很多
餐具痴立立
地下又污糟
感覺唔夠人
環境唔乾淨, 都想拿拿林食完走

蝦餃籠內邊竟有鳳爪汁
食物都好一般
雪山叉燒包扁扁地…唔靚仔

好失望😞
2023-02-11
2023-02-04 305 views
本來只想假期喺港島遊下搭下電車去到筲箕灣,喺openrice搵下野食就搵到呢間,啲食計都話唔錯7.幾去到見到環境清幽,成間餐廳咁大,得幾個客喺到食野,而附近食肆就相對多人,第一反應覺得有啲反常咁可能星期六少人啲,本著冒險精神就入去試食一入到,叫左幾個點心,一來就送個芒果布甸上枱唔係一般芒果布甸嘅黃色,面頭係啡色,食落唔似芒果,第一次見芒果布甸係類似嘅布甸加面頭嘅芒果醬整出來,今我有感送錯左😟 點知問完話冇錯所以唔識欣賞😔賣相仍能接受,不過口感同味道冇一般出面整嘅好食。其他野同點心就中規中矩是次經歷令我印象深刻,所以要來寫第一次食評😁總括而言,不太適合我食。建議大家勇於嘗試😋
本來只想假期喺港島遊下
搭下電車去到筲箕灣,喺openrice搵下野食
就搵到呢間,啲食計都話唔錯

咁可能星期六少人啲,本著冒險精神就入去試食

一入到,叫左幾個點心,一來就送個芒果布甸上枱

芒果布甸

所以唔識欣賞😔

雪山叉燒包

賣相仍能接受,不過口感同味道冇一般出面整嘅好食。

其他野同點心就中規中矩

是次經歷令我印象深刻,所以要來寫第一次食評😁

總括而言,不太適合我食。
建議大家勇於嘗試😋
2023-02-04
Type of Meal
Dinner
點心普通,腸粉皮、蝦餃皮夾起會爛,腸粉皮又唔係薄都唔知點解會爛,腸粉攞到嚟只係小暖,唔係熱,員工極hea ,可以形容為冇禮貌,可能人工低,等執笠有遺散費。👎🏻
2023-01-13 1457 views
中午訂左貨要去筲箕灣東大街附近取,又想食下點心飲下茶再次來呢度食下而且都方便搵位食入到去感覺幾舒適,即叫即整夠晒新熱,如果脆既食物仲好正睇睇個價錢牌,飯同點心有部分都相當實惠座位舒適想不到茶位是 $ 3 比較平玄米茶來的幾健康真正一盅兩件原隻鮮蝦腸 $29透餡料晶瑩外觀皮薄而且腸粉好滑蝦都夠爽口蝦餃$15/2大大粒蝦餃蝦餃皮薄煙韌剔透,蝦肉爽彈有蝦餃都必定有燒賣鮮蝦燒賣 $15 /2 粒 蝦肉彈牙有冬菇味道蒜香蝦春卷$25最愛食炸到金黃危春卷入面陷料好熱,又夠脆棉花雞 $29最底有多件魚肚,入晒汁好美味咬得夠爽口,件件雞肉都好滑嫩冬菇淋身好入味石班荷葉籠仔飯 $49籠仔飯好特別,以前記得其他地方吃的都是太大個而呢個份量2個人再加點心食就剛剛好即叫即做,而件件厚身魚肉都是新鮮入口更食到蒜蓉香味員工服務都唔錯,值得去食,即叫即做,夠快上枱
中午訂左貨要去筲箕灣東大街附近取,又想食下點心飲下茶

再次來呢度食下而且都方便搵位食

入到去感覺幾舒適,即叫即整夠晒新熱,如果脆既食物仲好正

睇睇個價錢牌,飯同點心有部分都相當實惠
座位舒適

皮薄而且腸粉好滑
蝦都夠爽口
蝦餃$15/2
大大粒蝦餃
蝦餃皮薄煙韌剔透,蝦肉爽彈
有蝦餃都必定有燒賣

鮮蝦燒賣 $15 /2 粒
 蝦肉彈牙有冬菇味道
蒜香蝦春卷$25

最愛食炸到金黃危春卷
入面陷料好熱,又夠脆
棉花雞 $29

最底有多件魚肚,入晒汁好美味
咬得夠爽口,件件雞肉都好滑嫩
冬菇淋身好入味
石班荷葉籠仔飯 $49

籠仔飯好特別,以前記得其他地方吃的都是太大個
而呢個份量2個人再加點心食就剛剛好
即叫即做,而件件厚身魚肉都是新鮮
入口更食到蒜蓉香味
員工服務都唔錯,值得去食,即叫即做,夠快上枱
2023-01-12
$80 (Tea)
2023-01-11 165 views
今日晏左成2點先放lunch,見籠太子呢個鐘數無乜人行入去試試佢先先講下叫左乜金蒜蒸排骨-肉味十足,肥瘦適中,即蒸係特別好食鮮竹生肉球-肉汁豐富+埋喼汁係絕配多汁蟹籽小籠包-咬落去爆汁個下真係無得輸,但唔係幾食到有蟹籽味🥺瑤柱濯湯餃-咬開淡淡肉,但我比較鍾意整碎佢當湯飲,咁凍既天氣,咁既食法真心爽原隻鮮蝦腸-原蝦夠爽脆,但腸粉皮太厚🥹自家豆漿-呢個幾好,$10咁大枝,飲得出唔係7仔個d化學豆漿,豆味濃、帶少少渣,正🫦

先講下叫左乜

金蒜蒸排骨-肉味十足,肥瘦適中,即蒸係特別好食
鮮竹生肉球-肉汁豐富+埋喼汁係絕配
原隻鮮蝦腸-原蝦夠爽脆,但腸粉皮太厚🥹
  • 自家豆漿
2022-11-18 139 views
朋友仔今日帶咗我去佢屋企附近嘅餐廳食點心,一路食都見到唔少街坊客幫襯,質素都應該有返咁上下💥籠太子蝦餃皇 $15/2 |鮮蝦燒賣皇 $15/2可以叫兩粒或者四粒,少人食嘅話叫兩粒就啱晒,可以叫多啲其他點心😬 蝦餃皮薄身,咬開係滿滿嘅鮮蝦,入口爽滑,而燒賣嘅鮮蝦亦都好新鮮💥多汁蟹籽小籠包 $25小籠包皮薄多汁,餡料豐富,味道鹹鮮💥皮蛋牛肉腸 $26好足料,整條腸粉都有滿滿牛肉,唔會好似平時啲酒樓,頭尾會冇咗啲餡料🤣💥鳳爪排骨飯 $29好耐冇食過勒😍 飯粒做到一粒粒,鳳爪味道濃郁,配搭肥瘦均勻嘅排骨,肉汁豐富💥海皇芝士千絲卷 $27千絲卷炸得鬆軟, 入面香口, 唔會好油膩💥椰汁桂花糕 $20桂花晶瑩Q彈,入口清甜,椰奶滋潤香滑,仲有桂花香味茶錢 $3位 ,仲要冇加一,性價比幾高
朋友仔今日帶咗我去佢屋企附近嘅餐廳食點心,
一路食都見到唔少街坊客幫襯,質素都應該有返咁上下

💥籠太子蝦餃皇 $15/2 |鮮蝦燒賣皇 $15/2
蝦餃皮薄身,咬開係滿滿嘅鮮蝦,入口爽滑,
而燒賣嘅鮮蝦亦都好新鮮

💥多汁蟹籽小籠包 $25
小籠包皮薄多汁,餡料豐富,味道鹹鮮

💥皮蛋牛肉腸 $26

💥鳳爪排骨飯 $29

💥海皇芝士千絲卷 $27
千絲卷炸得鬆軟, 入面香口, 唔會好油膩

💥椰汁桂花糕 $20
桂花晶瑩Q彈,入口清甜,椰奶滋潤香滑,仲有桂花香味

茶錢 $3位 ,仲要冇加一,性價比幾高
2022-10-27 119 views
今日放工嘅晚饭就系同老婆去东大街食点心。呢间真系有一样嘢好掂,就系米芝莲级数,平民价钱。金蒜头蒸排骨看起白色的排骨,真系冇谂过蒜味咁香,同埋令到成碟排骨嘅味道咁正。真系值得食!鲜竹牛肉球牛肉嘅质地爽滑,味道浓郁,最欣赏系有我喜欢嘅芫荽同埋喼汁。原只鲜虾🦐肠我真系一路食一路好惊讶咁嘅价钱,每一口都有一只完整嘅虾🦐,虾🦐质爽甜。赞!石斑荷叶笼仔饭石斑好新鲜,胶质丰富,令到成个荷叶饭好香,唯一不足就是石斑肉不算多,但系石斑骨都好好味。海王芝士千丝卷呢个千丝卷好脆,好好食,真系好钟意❤️佢既口感,因为有好多条丝,真系好脆好好味。总结今晚真系用平均价钱食到米芝莲级数的点心,超值!
今日放工嘅晚饭就系同老婆去东大街食点心。

呢间真系有一样嘢好掂,就系米芝莲级数,平民价钱。

金蒜头蒸排骨

鲜竹牛肉球
牛肉嘅质地爽滑,味道浓郁,最欣赏系有我喜欢嘅芫荽同埋喼汁。

原只鲜虾🦐肠

石斑荷叶笼仔饭

海王芝士千丝卷

总结今晚真系用平均价钱食到米芝莲级数的点心,超值!
  • 原隻鲜蝦腸
  • 海皇芝士千絲卷
  • 石斑荷葉籠仔飯
2022-10-23 125 views
原隻鮑魚燒賣 $30/2隻沒想過這個價錢也可以吃到鮑魚燒賣.鮑魚多汁,十分入味.蝦餃王 $15/2隻餐廳好細心,分別可以點兩隻同四隻一籠.蝦餃大大粒,皮薄煙靭,蝦肉新鮮彈牙.多汁蟹籽小籠包$25皮薄裡面有好多湯汁,吃的時候要注意😂流沙奶皇包$25一不小心咬開,奶黃餡湧出來,甜度適中.我一口氣吃了兩個.海王芝士千絲卷$27有驚喜,外皮脆脆,芝士流心.辣牛肉大春卷$30用了Impossible植物牛肉,沒想過點心居然有用植物肉,適合素食人士.不說的話,我真的吃不出不是牛肉. 分別在於植物肉帶點豆香味.辣辣牛肉,配上脆脆的春卷,值得一試.茶芥$3 ,點心性價比高環境舒適,不像酒樓般嘈吵,坐得舒服.服務員很有禮貌.重點是沒有味精,值得再來.
原隻鮑魚燒賣 $30/2隻
沒想過這個價錢也可以吃到鮑魚燒賣.
鮑魚多汁,十分入味.

蝦餃王 $15/2隻
餐廳好細心,分別可以點兩隻同四隻一籠.
蝦餃大大粒,皮薄煙靭,蝦肉新鮮彈牙.

多汁蟹籽小籠包$25
皮薄裡面有好多湯汁,吃的時候要注意😂

流沙奶皇包$25
一不小心咬開,奶黃餡湧出來,甜度適中.我一口氣吃了兩個.

海王芝士千絲卷$27
有驚喜,外皮脆脆,芝士流心.

辣牛肉大春卷$30
辣辣牛肉,配上脆脆的春卷,值得一試.

茶芥$3 ,點心性價比高
環境舒適,不像酒樓般嘈吵,坐得舒服.
服務員很有禮貌.
重點是沒有味精,值得再來.
2022-10-18 90 views
上網search籠仔飯, 跟住見到呢度有, 買咗外賣試一次, 石斑籬仔飯都幾抵食幾十蚊。 第二次就過嚟坐低試點心。其實叫咗幾樣嘢,我覺得樣樣都好滿意,冇仔細記住食啲乜嘢,影咗幾張相分享一下。 總括來說,座位都坐得舒適, 不會太擠迫, 食物質素好,性價比高, 一定會再回頭幫襯。

2022-09-25 114 views
𝟛𝟘.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚📌籠太子點心專門店 (筲箕灣)筲箕灣筲箕灣東大街14號地舖🔎#hkfoodieat_筲箕灣 #hkfoodieat_太子 #hkfoodieat_屯門 💸人均消費: $100-$150🌿評分: 3.8/5🈚️加一服務費 (茶錢$3/位)呢日唔知點解突然間好想食飲茶🫖就叫埋男朋友早少少同我去呢間喺附近嘅新派點心專門店飲茶😻有別於傳統茶樓嘅係呢間店舖嘅裝修係行小清新風格🫧相對比較年輕化一啲🪴佢哋仲喺2020年推出咗用植物牛肉整嘅點心😲有咗呢啲新完素真係更加吸引年輕人去食🔥❦ 多汁蟹籽小籠包 ($25)賣相幾得🫧小籠包個皮厚薄適中👻唔會一夾就漏哂啲湯岀嚟🎃加咗薑絲之後令口感更豐富,不過我唔係好食得慣入面放埋薑絲><❦ 不是炸兩 ($27) 一碟有六舊嘅炸兩嘅腸粉皮幾滑而且油炸鬼夠脆😋淋上埋豉油再食就更加正🥳❦ 鮮蝦燒賣皇 ($29/4隻) 好可惜今日試唔到佢先前岀嘅新品黑松露燒賣😣不過就算係普通鮮蝦燒賣啲肉質都好彈牙🌟啲蝦都幾大隻🦐燒賣本身都唔會好粉❦ 鮮竹牛肉球 ($23)因為芫荽味唔係好岀所以連我唔係幾鍾意食牛肉球都幾好食💗牛肉味雖然唔係好重但勝在幾ju
𝟛𝟘.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌籠太子點心專門店 (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣東大街14號地舖

💸人均消費: $100-$150
🌿評分: 3.8/5
🈚️加一服務費 (茶錢$3/位)

❦ 多汁蟹籽小籠包 ($25)

❦ 不是炸兩 ($27)

❦ 鮮蝦燒賣皇 ($29/4隻)

❦ 鮮竹牛肉球 ($23)
因為芫荽味唔係好岀所以連我唔係幾鍾意食牛肉球都幾好食💗牛肉味雖然唔係好重但勝在幾juicy🙌🏻(一定要點喼汁)

❦ 籠太子蝦餃皇 ($15/2隻)
皮唔算好薄但啲蝦好爽口🤪,啲蝦都好夠滑唔會太老

❦ 香煎蘿蔔糕 ($23)
臘味唔多不過好多蘿蔔絲🥕煎得啱啱好幾香口😗食落幾足料唔會覺得成口都係粉咁🤪

❦ 海鮮蘿蔔煎薄撐 ($26)
自從細細個婆婆嗌過薄撐俾我食之後就翻唔到轉頭😂呢度嘅薄撐幾厚身不過唔多料🍃勝在熱辣辣同好煙韌🌸

❦ 雪山叉燒包 ($22)
係不過不失嘅叉燒包😆係皮好脆又甜甜哋加上好多料同汁嘅包🤤

❦ 北菇滑雞飯 ($29)
茶樓啲盅飯最得我歡心🦑啲飯粒好乾身但又吸咗面頭啲料嘅精華同豉油🐸每次飲茶都必嗌一盅🫶🏻雞好滑而且冇骨🐔
2022-09-21 112 views
屋企人鐘意飲茶🍵,宜家唔需要去酒樓都可以享受到高質嘅點心。籠太子嘅點心全部即叫即熱,上枱熱辣辣,茶錢都只係$3@,點心價錢走大眾路線,性價比好高,絕對可以一試🫶🥟籠太子蝦餃皇 四粒 $29蝦餃及皮晶凝通透,口感煙韌,蝦肉爽口又有鮮味,一口一粒,好食呀。🥢籠太子燒賣皇 四粒 $29滿滿嘅肉肉,爽口juicy,太正關係,真係唔夠喉,再encore多一籠!🐟石班荷葉籠仔飯$49石班好新鮮,冇腥亦冇雪藏味,肉質雪白,飯索晒魚肉嘅鮮味同荷葉香,再加埋豉油,三扒兩撥勁快KO😆🐔藥膳雞腳 $23雞腳好軟嫩又入味,個藥膳湯好有藥材味,食完雞腳,記得一定要飲埋個湯補番下😚🐷皮蛋瘦肉粥 $21皮蛋粥一向係我食粥必點嘅粥品,呢度嘅岀品都唔曳,好足料,質感綿密又有瘦肉嘅鮮甜味,讚👍🏼
屋企人鐘意飲茶🍵,宜家唔需要去酒樓都可以享受到高質嘅點心。

🥟籠太子蝦餃皇 四粒 $29

🥢籠太子燒賣皇 四粒 $29