2019-09-24 1445 views
媽媽一黎到尖沙咀,就話好想帶我地去呢間餐廳食飯,話食過覺得好正!而我地食飽後,覺得真係唔錯!值得推介,雖然偏貴,但服務好好,每個服務員都笑容滿面,動作快手!蜆蚧涼瓜滑雞煲($198)超野味!d涼瓜唔會太苦,雞又夠滑,成個都好香小籠包($58)汁唔算爆多,但肉好夠,皮都薄,食落好充實👍🏻客家鹹魚茸釀豆腐($98)又一碟超野味既送,d汁夠多,可以送飯!唔會太重味,岩岩好👍🏻干扁肉崧四季豆 ($98)雖然我本身唔中意食豆,但呢個一食真係停唔到!炒得岩岩好,唔太濕又唔太乾基本上所有野食都好岩送飯😂😂我地會再黎呢間食呀!

而我地食飽後,覺得真係唔錯!

蜆蚧涼瓜滑雞煲($198)
超野味!d涼瓜唔會太苦,雞又夠滑,成個都好香

小籠包($58)
汁唔算爆多,但肉好夠,皮都薄,食落好充實👍🏻

客家鹹魚茸釀豆腐($98)
又一碟超野味既送,d汁夠多,可以送飯!
唔會太重味,岩岩好👍🏻

干扁肉崧四季豆 ($98)

基本上所有野食都好岩送飯😂😂

我地會再黎呢間食呀!
2019-09-23
$150 (Dinner)
2019-09-22 665 views
今晚好開心,6月媽媽的邀請參加BB的百日宴,呢二日媽咪家樓上裝修,大整昨日已經嘈咗一日,今日忍唔住怕BB會嚇親,執咗啲餸,BB用品去咗奶奶家,好彩爺爺放假過嚟車我哋過去,囡囡今日就好乖可能唔同地方就無咩點嘈,我就好順利完成一日的工作,她們都知我出尖沙咀食飯,差唔多6點搞掂哂啲嘢,有奶奶幫手我就安心收工,去到差唔多7點剛剛好,個幾月無見BB大咗好多剛食奶我就幫手餵, 他爸爸話而家食得好快10分鐘就食完,但我餵阿仔可能想我抱多陣飲咗半個鐘,他們就話阿仔你搞咩食咁耐,食以為他會瞓點知眼仔碌碌,可能太開心太嘈瞓唔到,跟住見他唔嘈都放咗落車仔,今晚個媽咪專登搵呢間,因為話普通一家人食飯,又唔想酒樓嘢,呢度食啲嘢特別些少,我都係第一次嚟,之前的餐前小食只食過雞絲粉皮,跟住都有好多嘢食,她的姑奶推薦芝麻雞,蜜汁火腿脆脆同生菜包要加他們自家制的XO醬就更好味,完餐後加媽咪定的蛋糕再自己DIY裝飾,好開心的一餐
六小碟
片皮鴨
生菜包
  • 片皮鴨兩食
2019-08-12 657 views
約咗好耐終於約咗班師姐一齊食飯, 搵咗好耐終於搵到呢間川粵菜, 唔知點解係上網好難搵。其實味道都算唔錯, 不過價錢就比較貴少少。我哋12個人食, 每人400蚊左右。因為多人,可以試到唔同款式嘅菜。
2019-03-03 1410 views
團體聚餐,以為這家主要是做遊客的生意,沒想到卻帶來很多驚喜,吃到以前常常吃到的中餐的味道,係鑊氣,好夠鑊氣,推介黃鱔焗飯,擔擔面,老火湯,蜜计火方,拔絲香蕉,以經很久沒有吃過,好好味呀!
2019-03-03
Type of Meal
Dinner
  • 黃鱔煲仔飯
2019-01-20 1609 views
第一次寫食評,我覺得一定要介紹這家隱世酒家,之前是公司請食飯吃了幾次覺得很好吃,每次也保持高水準,所以做冬我便訂了一圍枱和我家人一起享受😋,我點了砂鍋雲吞雞煲翅(每碗魚翅份量也很足),蜜汁烤火方(很特別的烤金華火腿,是必試的),片皮鴨兩食(皮很脆),白雪芙蓉炒三鮮(蛋白很滑),清蒸大石班(蒸得剛剛好),.......樣樣也非常美味,這裏員工服務很好,我和我家人也吃得非常滿足,下次一定再來👍🏻
京川滬拼盆
福建炒飯
鮑片扣鵝掌
  • 片皮鴨
2018-05-02 3479 views
老豆牛一,為他營造一個難忘晚上,他是食貨之人,嘴也叼,不好吃東西絕不放入口中,但他比較喜歡吃中菜,在open rice 精挑細選,左揀右揀,又仔細看一些心水中菜廳的評語,緣份或一種不能解釋的吸力,最終選了位於尖沙咀的褔滿樓!可能是平日關係,不太多人,目測只有六成顧客,笫一印象是侍應的招呼好殷動,又有禮,一邊展現笑容一邊介紹菜式,閒時也大談揀生果之道,服務100分!重點評論:1.峨嵋醉豬手花雕酒味濃郁,充份滲入豬手,入晒味,無得輸2.蒜泥白肉白肉略肥,蒜香味十足,有75分3.大鄉里炒米粉米粉碎碎,但厨師炒得其香無比,蛋香四溢4.芝麻鷄多芝麻滿佈鷄皮上,很有鷄味,用新鮮鷄,棒5.蝦子柚皮扒豆苗靚柚皮,汁好濃,現在很少中餐廳會做,因老太多時間了,這個有80分6.黄鱔煲飯有飯焦香,黃鱔切細塊,入口容易,很惹味,飯中也吃到黃鳝的獨特味道7.密汁火方這個三文治的做法,肉質鬆化,脆卜卜增加口感,一口咬入,肉汁四淺,又咸又甜,口感意境兩邊遊走捧!下次自己生日,積極考慮再來,再次感受蘇杭菜!
重點評論:
1.峨嵋醉豬手
花雕酒味濃郁,充份滲入豬手,入晒味,無得輸
2.蒜泥白肉
白肉略肥,蒜香味十足,有75分
3.大鄉里炒米粉
米粉碎碎,但厨師炒得其香無比,蛋香四溢
4.芝麻鷄
多芝麻滿佈鷄皮上,很有鷄味,用新鮮鷄,棒
5.蝦子柚皮扒豆苗
6.黄鱔煲飯
7.密汁火方
捧!下次自己生日,積極考慮再來,再次感受蘇杭菜!
2018-01-08 3417 views
和一班好姊妹聚會,便選了這間在尖沙咀區非常就腳,而人多又可試到更多不同的菜式。又因之前巳幫襯過,環境和食物質量也有很好的印象。所以一致通過,就再選福滿樓。當晚也不滿座,侍應和老闆娘們也非常熱情,不停介绍不同的菜式,不同的茶葉,攪到我們也不好意思不聽她的推介。所有菜式味道都可以用穩陣來形容,没有以奇突賣相來吸引食客視覺,雖然沒有太大的驚喜,但味道確係非常好,食後也沒有口喝的感覺,確是原汁原味沒有像一些洒家,落了大量味精,刺激食客味蕾,誤以為很好食,原來都是味精的惡作劇一班人想食有質素的傳統中菜。福滿樓確是不錯的選擇,但某些食物要一日前預訂的,例如芝麻大餅,強烈推介,很香口,很好食)

$350 (Dinner)
2017-10-15 3249 views
昨晚兩位好友為我慶祝生日💃🏻💃🏻🎈🎈,小妹話想食片皮鴨😋🤤🐥,朋友就立即推薦呢間福滿門!朋友係長期客戶,已經知道有咩招牌菜最好食👍🏻,我地今次叫咗:脆皮片皮鴨(半隻)🦆🐥:片皮鴨即塲喺你面前續片續片切出嚟🔪🦆🐥😌一路切已經聞的香噴噴,流晒口水🤤🤤而色片皮鴨個皮就會用個籠裝住,放喺個爐度加熱,直至片皮鴨搞掂一齊上枱。片皮鴨帶住少少肉係最好食的,加上京蒽青瓜夾住一齊食,脆而不膩!我忍不住一口氣食咗5件左右呢!😋🤤👍🏻💪🏼蜜汁火方 (3件)呢個係蘇杭傳統名菜,呢個都係呢度的招牌菜,呢度都做到肉質鬆化,鹹甜相融的層次,熱辣辣上抬要即刻食先最好味!拔絲話梅排骨:呢個排骨酸酸甜甜好醒胃,外面又脆卜卜,口感不錯👌窩蛋波菜窩:第一次食波菜煲上面有隻窩蛋⋯⋯好得意,但食落又唔錯!我地由18:30入座,坐到23:00先離開,全程侍應不停加水,招呼周到,喺尖沙咀呢個地區已經好難可以塭到!讚也!
脆皮片皮鴨(半隻)🦆🐥:
蜜汁火方 (3件)
拔絲話梅排骨:
呢個排骨酸酸甜甜好醒胃,外面又脆卜卜,口感不錯👌
窩蛋波菜窩:
第一次食波菜煲上面有隻窩蛋⋯⋯好得意,但食落又唔錯!
拔絲話梅骨
蜜汁火方
2017-10-14
$300 (Dinner)
拔絲話梅骨
蜜汁火方
2017-10-06 2083 views
好很耐之前光雇過,記得好食,上月再來一次,自己睇相,👌🏻👍🏼隻乳鴿比起火炭正好多!水準keep 到,滿意,坐得都舒服唯一comment係可唔可以裝修下呢咁就更加正

2016-09-26 3825 views
今次係尖沙咀...發掘到間又平又好食既酒樓,好值得開心share😄💁重點推介南乳豬手!!豬手非常入味,好味到連豬皮都食埋,真係💯分!豬手入口好黏咀,feel到好重骨膠原😍😍😍岩哂愛靚既美人💃🏻四個人食,埋單都係三舊水,超級抵唷!糖水雖然係送,但一啲都唔求其架!有紅豆沙同芋頭西米露,非常高質!西米露椰香味濃郁,但欠缺芋頭粒略欠口感同冇咁豐富!但整體好美又抵食,侍應又唔會黑面,俾錢都俾得開心d!😄
四個人食,埋單都係三舊水,超級抵唷!
但整體好美又抵食,侍應又唔會黑面,俾錢都俾得開心d!😄

2015-10-23 4306 views
朋友介紹。餐牌上的醉豬手及醉乳鴿比較新穎,所以點了一試。另外亦點了片皮鴨一食及蒜蓉炒芥蘭。醉豬手超讚,軟硬適中,爽口,帶有酒香。醉乳鴿一般,應該儲存的地方溫度太低,以至肉有冰花,質地較硬。片皮鴨相比其他的餐廳,不油膩,侍應十分友善,因應我倆的要求,片皮鴨連肉起。蒜蓉芥蘭一般,用油太多最後送了紅豆沙總計二人花HKD442, 不便宜,但我會再光顧最少一次,試試他們的招牌菜!

醉豬手超讚,軟硬適中,爽口,帶有酒香。
蒜蓉芥蘭一般,用油太多
最後送了紅豆沙

2015-10-23
$221 (Dinner)
  • 醉豬手、片皮鴨
2015-04-30 3983 views
福滿樓给我的印象是一間食物穩穩陣陣,而位置又極之方便的酒家,大约一年前,和一大班朋友食了蜜汁方塊,芝麻大薄餅,鹽焗雞等菜式,回味無窮。但因今次是即興去食,所以也食不到某些要預訂的招牌菜。比如芝麻大薄餅.有些失望.北京片皮鴨二食~不會失望,也沒有驚喜的穩陣粤菜。羌葱花菇爆鳝~肉質一般,味道也一般,花菇和鳝上碟後,也分不出來,羌葱反而很入味。蝦子柚皮莧菜~柚皮要煮得好,很考功夫。整體配合得很好,味道不錯。七彩素卷~腐皮包著紅蘿白絲,芹菜絲,東菇絲,賣相精緻,口感不錯。

北京片皮鴨二食~不會失望,也沒有驚喜的穩陣粤菜。
蝦子柚皮莧菜
羌葱爆鱔
七彩素卷
2015-04-20
$170 (Dinner)
蝦子柚皮莧菜
七彩素卷
2014-06-05 4007 views
中午一班人食不錯,尖沙咀平均每小菜48算ok.官保雞丁,麻辣酒煮牛肉似椒鹽方式偏辣,2款好惹味。士多啤梨骨較乾身,帶少甜味,如果有加果肉好食d.蒜泥白肉好薄,下面薄粉皮也不會太痴夠軟,但完全無蒜泥,懷疑漏左加上,食上只有老抽甜味。炸饅頭好一般,包面唔夠香脆。四喜烤夫味道可以,但感覺似放在雪櫃雪得耐唔夠新鮮。飯後有甜品送,算抵食。
中午一班人食不錯,尖沙咀平均每小菜48算ok.

官保雞丁,麻辣酒煮牛肉似椒鹽方式偏辣,2款好惹味

士多啤梨骨較乾身,帶少甜味,如果有加果肉好食d.
炸饅頭好一般,包面唔夠香脆。
四喜烤夫味道可以,但感覺似放在雪櫃雪得耐唔夠新鮮。
飯後有甜品送,算抵食。
2011-10-06 2996 views
重陽節, 又是登高拜山的日子.這天早上跟親戚一起去拜山, 下午選了這家位於尖沙咀地鐵站口旁邊的酒家飲茶.其實來尖沙咀常常會經過, 但實在沒留意有這家酒樓.上到去人不多, 親戚一早訂了位, 所以有房坐, 不過冷氣超強勁的.點心紙上的點心, 說實在款式不多, 連奶黃包居然都沒有!不過其他比較大路基本的點心還是可以找到.先來個必點的蝦餃很大的一隻蝦餃!! 現在真的很少會看到那麼大隻的了. 皮也頗薄的, 內裡有2,3隻蝦, 十分彈牙爽口.叉燒腸 & 蝦腸皮也是很滑, 有很多叉燒粒, 肉質也不鞋, 好吃. 蝦頗大只, 彈牙爽口.白菜餃十分大隻. 皮也是很薄很軟, 內涵是超級多.小籠包每個都用小鍚盤盛著防上汁流出, 想得周到. 不過確實, 上桌時汁巳全流出, 全部都凹陷下去, 不太美觀, 而且皮有點硬, 這個可以不點.糯米雞平時很少吃糯米雞, 因為感覺吃一點巳會很滯膩. 這個打開荷葉時很香, 忍不住吃了2口, 飯十分黏稠, 香口, 汁也十分足夠, 完全不會乾, 雖不是很多配料, 但整體十分不錯.雞札 & 鳳爪有點油, 但很少見還有卷得這麼漲卜卜的雞札了. 魚肚有很多, 而且很大塊, 真的很足料.鳳
重陽節, 又是登高拜山的日子.
其實來尖沙咀常常會經過, 但實在沒留意有這家酒樓.

點心紙上的點心, 說實在款式不多, 連奶黃包居然都沒有!
不過其他比較大路基本的點心還是可以找到.
先來個必點的蝦餃

叉燒腸 & 蝦腸

白菜餃
十分大隻. 皮也是很薄很軟, 內涵是超級多.

小籠包

糯米雞

雞札 & 鳳爪
鳳爪夠入味, 一碟有6,7隻, 很夠份量.

算是半甜點的水晶飽
皮晶瑩剔透但有點厚, 奶黃份量ok, 不太甜的. 但相比起還是大榮華做得比較好.

除了點心, 另外還點了一些它的招牌菜
鼓油雞半隻 ($110)
看到價格好像很貴呢. 不過半隻也頗大的, 夠我們7個大人吃. 肉質十分嫩滑, 入味. 問了部長, 說不是冰鮮雞, 是走地雞, 每天只做十多隻. 所以雖然十分老土, 但還是要說一句: 真的很有雞味.

紅油抄手
吃下去不是很辣, 但吃畢後那種餘辣在口腔內十分刺激>_<

正值推廣, 有$10一盅的湯. 今天是當歸雞腳湯.
上桌時超大陣的藥材當歸味, 雞腳很淋軟好吃, 也有杞子, 准山, 半肥瘦肉, 味道也是十分濃郁, 真的是真材實料.

還來多個主食- 三絲炒面
份量很多, 獻汁也是十分的夠用來伴面. 面條很脆卜卜, 不油, 好吃. 芽菜十分多, 不過雞絲只有數條.

最後的甜品, 部長說有個高力雪糕問我們要不要試. 高力香蕉, 高力豆沙聽得多, 高力雪糕真的未嘗過.
大大的一個, 外表跟普通的高力豆沙沒甚分別.....
一口咬下去, 原來內裡是冰凍的雪米磁, 也有些忌廉, 真的很豐富, 加上暖烘烘的外皮一起吃, 雖然不是什麼複雜的東西, 但口感特別, 也夠有趣滿足!!

吃了十多籠點心跟幾個小菜, 那麼多東西7個人埋單也只是hkd$700多元, 對在尖沙咀來說實在不貴. 而且食物質素很不錯, 可以一試再試. 不過門面真的比較隱蔽, 很容易會走漏眼.

$100 (Lunch)
  • 蝦餃
  • 糯米雞
  • 鼓油雞
2011-03-30 2162 views
人生六十古來稀, 同事今年六十大壽, 太太秘密安排我們一班同事為他慶祝, 給他意外驚喜! 她真是細心! 這裡有coupon 優惠, 所以便來嚐嚐. 而這地方又給人有一種傳統的感覺.江南大花拼 - 燻魚, 烤麩好像沒有解凍, 入口感覺太冷了! 雞絲粉皮, 鴨胸, 肴肉味道也不錯.蔥花脆皮蝦仁 - 簡單的一道菜沒什麼特別的地方, 唯蝦仁爽口, 粉漿也醮得剛好.蜜糖豆炒花枝鳳片 - 個人感覺比較油的一道菜, 但味道可以.紅燒竹笙雞絲翅 - 竹笙與雞絲切得細細的, 仍帶有一些碎翅, 翅身亦濃度適中, 不會太湯的感覺. 味道不錯.豆酥大石班 - 豆酥是用綠豆混合蒜蓉做的, 香味可口, 而且石班起了骨, 入口啖啖肉, 非常美味.生菜片海鮮崧 - 說是海鮮崧, 不過多是蝦肉, 加上一些沙葛同炒, 清清的效果也不錯.富貴鮑片扒時蔬 - 也是一道大眾化的菜式. 簡簡單單吧!脆皮豉油雞 - 脆皮雞講求皮脆肉嫩, 但這雞肉炸得乾身了點, 感覺比較油膩, 還是喜歡那炸蝦片多一點. 熱烘烘的又不失乾脆.菜粒薑米炒飯 - 薑米可吃不到, 可是加上菜粒, 蔥花, 蛋白, 還有少許瑤柱絲同炒, 飯粒乾身, 味道不錯

富貴鮑片扒時蔬 - 也是一道大眾化的菜式. 簡簡單單吧!

菜粒薑米炒飯 - 薑米可吃不到, 可是加上菜粒, 蔥花, 蛋白, 還有少許瑤柱絲同炒, 飯粒乾身, 味道不錯.

壽飽 - 白蓮蓉作饀, 皮薄而不太甜, 不錯.

紅豆沙 - 做得不夠沙, 稀了一點, 一般吧!

P.S. 這裡的服務值得加許, 除跟進上菜情況, 還主動幫我們拍照.

在此祝願濤哥"福如東海, 壽比南山" !
江南大花拼
脆皮豉油雞
菜粒薑米炒飯
紅豆沙
2011-03-21
$180 (Dinner)
Celebration
Birthday