2021-04-24 975 views
同同事去鰂魚涌食個靚飯, 早d出門口去試蝦麵店, 同事已經食過話好食。 好彩早去到, 1見到門口有人排隊,好彩係買外賣, 堂食我地直入。因為我未試過所以就叫左最classic個個黎試,80蚊包小食同麵, 仲有野飲, 真係好平。蝦肉肉片麵摻摻:個湯一開始我冇為意咁辣, 咳左幾下。但個湯底係好濃海鮮味, 有唔少切半既蝦肉, 個摻摻唔算太掛汁, 但都已經好好味, 食唔停口。小食我叫左個馬拉盞通菜,不過不失。但外面食飯好多時都要加16蚊先有菜, lee到實在太良心。好值得再回頭, 亦難怪咁多笑面正評

好值得再回頭, 亦難怪咁多笑面正評
2021-04-19
$80 (Lunch)
  • 蝦肉肉片麵
作為東南亞之鬼 喇沙一直都係肥Glor心目中嘅Top 3 不過喺香港食喇沙嘅經歷係唔係咁好......最近知道位於鰂魚涌嘅蝦麵店搬咗去新鋪 多咗堂食位 於是肥Glor就即刻狗衝去試!新舖位於海光街轉角小巷位置 有水牌同喺舊舖附近 所以唔難搵👍🏻·SS4 咖喱喇沙湯底海鮮摻摻麵 $82見到有得揀摻摻 即刻心心眼左 好似翻左去hawker center食咁🙌🏻雖然喺我心目中喇沙只值少過5蚊坡紙 但香港嘅喇沙平均都係賣到$80-100 所以$82都不意外啦!味道都頗有驚喜 湯頭濃稠 咖喱味同椰香味都夠濃郁 蝦味同香料味亦好香濃美味~米粉+油麵都勁有咬口!美中不足嘅喺唔夠辣 只係微辣水平 可以重手啲🙌🏻值得一讚嘅係蝦身已預先剝殼 好細心!青口同魷魚等海鮮正常發揮 豆卜同魚蛋索盡喇沙汁 唔錯唔錯~·SS2 辣味蝦湯底蝦肉肉骨摻摻麵 $98冇想像中咁辣 湯底都頗惹味 兩條新鮮肉排離哂骨之餘仲好腍身 蝦我覺得喇沙嗰隻好食啲~雖然係辣味但食完都唔會有一種喉嚨好乾嘅感覺 反而係成個人暖左 好舒服!·青檸梳打 $18本身叫嚟係預左要解辣 但我地食完兩碗麵都係飲左一半左右 所以我覺得唔嗌都得!#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤

·SS4 咖喱喇沙湯底海鮮摻摻麵 $82

·SS2 辣味蝦湯底蝦肉肉骨摻摻麵 $98

·青檸梳打 $18

#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩

📍 蝦麵店 (海光街) (鰂魚涌)
鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下5C號舖

青檸梳打
2021-04-22
$88 (Lunch)
青檸梳打
2021-04-07 502 views
之前一路都好想試舊舖頭,點知食唔切佢就已經搬咗入去大啲嘅舖面。新舖頭入邊光好多,以前個舖位太細又黑,就算想試都係諗住買外賣,但係新舖頭可以坐多好多人,雖然啲枱都係細,同埋要坐高枱,但係放工時間係冇乜人,而且佢哋8:30就last order。以前冇食過蝦麵,以為會好似喇沙咁重口味,但係間舖頭做得甜甜地,唔會好剌激,夜晚食完都唔會口渴。套餐包一碗麵,雖然碗麵有啲細碗,但係個套餐仲有一個小食加一杯嘢飲,性價比算係咁。面底揀咗老闆娘推介嘅摻摻,全米粉又好寡,全油面又好肥,每樣一半可以一啖食到兩種棉質嘅粗幼同埋軟硬度,啱啱好。

2021-03-20 565 views
好耐冇同朋友夜晚出去食飯,上網睇咗呢間麵店。好耐都冇試過所以決定試吓,去到海光街,行到去街尾先搵到。一入到去老闆已經好有善,朋友着白色衫佢仲比條餐巾佢遮住。我哋一坐低叫咗三個麵,唔使好耐就馬上上咗菜。喇沙湯底好濃,非常rich加埋啲魚片一齊食,真係好好食。朋友食嘅辣味蝦湯同埋豬骨湯都好正雖然個豬骨湯比較鹹,但係個味好濃郁。絕對會返轉頭再食,聽老闆講佢哋會再開分店,好期待佢再開多啲分店咁就可以周圍去食。
一入到去老闆已經好有善,朋友着白色衫佢仲比條餐巾佢遮住。
我哋一坐低叫咗三個麵,唔使好耐就馬上上咗菜。
喇沙湯底好濃,非常rich
加埋啲魚片一齊食,真係好好食。
朋友食嘅辣味蝦湯同埋豬骨湯都好正

雖然個豬骨湯比較鹹,但係個味好濃郁。
2021-03-16 395 views
係附近返工 lunch hour附近餐廳都好多人排隊 唯獨呢間仲有位 加上係良心小店 幫過好多同路人 就決定試試! 結果有驚喜!! 入到去有部自助點餐機 係自己點餐 所以好方便~我最後叫左蝦肉雞絲麵 然後要辣味蝦湯底🦐 麵底就要摻摻😋 (之前無聽過摻摻🤭 見佢好似好特別所以就叫左嚟試🤣 係米粉溝油麵) 雖然餐牌上有兩個辣椒同埋湯底睇落好紅🙈 但食落唔算好辣 個湯底好有驚喜! 除左好重蝦味之外仲好鮮甜 微微嘅辣味亦增加左成個湯嘅層次 睇得出真係用真材實料去熬湯😍😍 至於麵 雞絲 蝦肉都正正常常 不過不失 整體黎講係幾推介👍🏼 雖然價錢唔係特別平 但質素唔錯~ 希望可以有多啲人支持🙈

入到去有部自助點餐機 係自己點餐 所以好方便~

2020-12-25 1263 views
聽講呢間喇沙麵好岀名,住得遠都跑過黎試下。燒賣係黃嘅,呢間喇沙都係黃嘅,所以要撐下場。點左個海鮮喇沙湯河,有好多餸,包括有海蝦、魷魚、青口、蟹柳、豆卜。好驚喜嘅一個位,就係佢啲海鮮係真係新鮮。青口都食到鮮甜嘅味道,而唔係急凍嘅味道,哈佢哋用咗海蝦都係非常之鮮甜,仲要幫你剝埋個蝦殼。🥰🥰🥰唔知係咪刻意呢,我覺得嗰個喇沙味唔係特別濃郁,諗緊係咪佢唔想搶咗海鮮嘅鮮味。但係我自己就比較鍾意食蘇媽嗰種嘅濃郁嘢味!🤨🤨🤨另一個驚喜位,就係佢啲魚皮真係好爽脆,放落碗湯度會炸炸聲!正!青檸梳打就普普通通幾好飲啦😊

青檸梳打就普普通通幾好飲啦😊
2020-12-25
$100 (Lunch)
2020-12-09 739 views
嗌咗一個蝦湯油麵,以為會好辣但係其實一啲都唔辣。店舖唔大但係坐得幾闊落,而且入邊裝修好靚好有特色。Their shrimp broth is surprisingly good. Then mentioned that the broth is spicy but it actually isn’t spicy at all. Highly recommend this restaurant.
嗌咗一個蝦湯油麵,以為會好辣但係其實一啲都唔辣。
店舖唔大但係坐得幾闊落,而且入邊裝修好靚好有特色。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2020-12-03 575 views
店細細,店內點餐自助,蝦肉豬肉片辣湯摻摻,配有大量炸蒜粒,湯底清無乜油,真係吃出蝦的甜味。雖叫辣湯,其實只是微辣帶鮮甜。摻摻是米粉溝油麵,都爽滑。蝦肉細細,還可。豬肉片就比較嚡,一般吧!下次不防試吓其他配料。海鮮喇沙湯油麵,濃湯有椰汁味,海鮮有青口、蝦、豆卜、蟹柳、魷魚、腐角等,愛較重口味的應會喜歡的。脆脆魚皮,值得一讚,薄脆爽,浸魚皮吸湯時可聽到清脆的 「肋肋」聲,好吃得很。青檸梳打,無冰的,微甜,唔會越飲越淡。
店細細,店內點餐自助,

蝦肉豬肉片辣湯摻摻,

配有大量炸蒜粒,

摻摻是米粉溝油麵,都爽滑。

蝦肉細細,還可。

豬肉片就比較嚡,一般吧!下次不防試吓其他配料。

海鮮喇沙湯油麵,

濃湯有椰汁味,

脆脆魚皮,

青檸梳打,

無冰的,微甜,唔會越飲越淡。
Type of Meal
Lunch
  • 辣湯摻摻
  • 脆脆魚皮
2020-11-09 623 views
🤤鰂魚涌海光街一帶有唔少食店,🦐蝦麵店雖然店舖細,座位唔多,但佢既蝦麵幾特別,所以幫襯左幾次😏♥️亦係良心店鋪,設飯卷一齊支封同路人,特別係有需要既年輕人有咖喱叻沙湯底、辣味蝦湯、豬骨雞湯底、同福建滷麵等等比你揀🦐海鮮辣味蝦湯底 $76睇見個湯咁深色,以為好辣好油好咸,😳但飲落竟然有種清甜味。平時出街食麵盡量避免飲到啲湯,怕有味精,😋但呢度既蝦湯又鮮甜加少少辣,係精華~除左個湯出色,🤩都好足料,有好多海鮮,大蝦、魷魚翼、青口、腐角、蟹柳,底下仲有菜~🌊有時出街食既海鮮湯麵,啲肉梅曬,但呢間唔會,食落真係幾滿足😊

有咖喱叻沙湯底、辣味蝦湯、豬骨雞湯底、同福建滷麵等等比你揀

🦐海鮮辣味蝦湯底 $76

$76 (Lunch)
1️⃣ 蝦肉魚片麵 (辣味蝦湯) $63 (7/10)蝦湯一黎就好香濃,一睇就知好足料咁煲咗好耐😚魚片有大概5片,但有大概2-3隻切咗一半嘅蝦,好足粒😍揀咗摻摻(油麵加米粉),識落更加有馬拉風情❤️ Pooh平時食呢類型濃湯,都好鍾意加豆卜 (+$8),會好入味😚 雖然係另加,但都比左6-8個半粒😱 唯一可惜嘅係湯底一啲都唔辣,對於鍾意食辣野嘅人黎講會有啲失望🥺2️⃣ 蝦肉魷魚翼麵 (辣味蝦湯) $72 (7/10)Olaf見魷魚翼咁特別,就揀咗哩款🥳 呢款一樣又係有幾隻蝦,配埋蝦湯啱晒👍🏻而魷魚翼有大概6片,非常爽口彈牙🥰 Olaf都係揀咗摻摻麵底,好多麵,食完超級飽肚🤣雖然呢碗都係冇乜辣味,但有啲炸蒜頭可以可吊下味,不過如果多啲辣味就好了🥺📍 蝦麵店  鰂魚涌 : 海光街7-9號龍景大廈地下5C號舖銅鑼灣 : 軒尼斯道500號希慎廣場11樓1109號舖灣仔 : 蘭杜街2號麗都大廈4號地舖荃灣 : 楊屋道1號荃新天地一期1樓108及110號舖

1️⃣ 蝦肉魚片麵 (辣味蝦湯) $63 (7/10)

2️⃣ 蝦肉魷魚翼麵 (辣味蝦湯) $72 (7/10)

📍 蝦麵店
鰂魚涌 : 海光街7-9號龍景大廈地下5C號舖
銅鑼灣 : 軒尼斯道500號希慎廣場11樓1109號舖
灣仔 : 蘭杜街2號麗都大廈4號地舖
荃灣 : 楊屋道1號荃新天地一期1樓108及110號舖

海鮮蝦麵 加配白胡椒肉骨 豆卜 ($109)⠀最出名緊係馬來西亞蝦麵聞名,湯底好香濃,好有心機熬製多個小時,味道好難忘。麵底可以選 合併米粉同油麵,吸收左湯底精華 。 ⠀⠀🍤本身包括有大蝦、青口、大量蟹柳 同埋 魷魚圈,大蝦保留頭殼,亦已經剝左殼,好貼心。白胡椒肉骨唔平,雖然得一件,可能喇沙味會掩蓋胡椒味, 但係肉質都唔錯 。 豆卜係必食因為好容易吸收湯底味道。⠀⠀😋仲有辣湯味都好受歡迎。價錢雖然唔平,但性價比極高,可以再回味。鰂魚涌店係自助機點餐好方便,只接受卡類付款,上網見到各分店或有唔同,荃灣可能會較多選擇,亦有分店限定一人套餐/下午茶都好吸引,央多士同更多其他配料好正。⠀如果你想睇更多美食/優惠,記得 follow  IG @hker_chillcheese ,你嘅支持對小編嚟講係缺一不可。
海鮮蝦麵 加配白胡椒肉骨 豆卜
海鮮蝦麵 加配白胡椒肉骨 豆卜 ($109)⠀

2020-06-26
海鮮蝦麵 加配白胡椒肉骨 豆卜
  • 海鮮蝦麵
2020-09-05 360 views
今晚收工揸車路過太古坊,諗起之前有間食喇沙店好早關門,就去拜訪下。餐牌食品款式唔多,只有三款喇沙湯底加魚丸貢丸魚片水尤等配菜,另有油菜炸魚皮等。兩公婆好簡單點左魚丸魚片摻摻及貢丸魚片摻摻加豆卜,都係咖喱喇沙湯底,另要一份炸魚皮。喇沙湯入口蝦味濃厚,加上淡淡咖喱味,配上魚丸魚片,再一口索滿濃厚湯汁既豆卜(所以要加豆卜),就係家鄉風味十足既喇沙(本人家鄉係馬來亞),難怪此店只專心做喇沙,滿足了。此外炸魚片都有驚喜,脆脆魚皮沾喇沙湯,另有一番風味,家鄉冇既。
咖喱喇沙
2020-09-05
咖喱喇沙
2020-06-18 2522 views
自從公司搬了後就好少再去鰂魚涌了 ... 但其實海光街還有很多餐廳我仍然未吃過!! 就像這次去的這間主打馬來西亞式湯麵,有3款的湯底便是。既然是第一次來到,當然要試他的辣味蝦湯底!menu 標示了兩隻辣椒 ... 所以有點擔心會否太辣 .. 但發現可以選小辣辣味蝦湯底海鮮麵 ($76) - 我覺得不特地點少辣也可 ...因為吃落覺得那微辣近乎到吃不出辣味 ... 倒是蝦味很濃郁,喝起來頗鮮甜,相較下聞起來的味道更香。海鮮的話有大蝦、青口、魷魚,另外還有腐角和蟹柳!蝦的肉質飽滿有彈性,其他的都不錯,只是不算很特別。麵類的話可以選的有四種,還有摻摻 (ºωº)我當然是揀油麵加米粉~口感和掛湯剛好,吃起來才過癮嘛朋友點的跟我的湯底一樣,但沒有減辣~可見湯底的顏色有明顯的分別。脆脆魚皮 ($20) - 香脆可口,浸了湯吃更滋味。
自從公司搬了後就好少再去鰂魚涌了 ...
但其實海光街還有很多餐廳我仍然未吃過!!
就像這次去的這間主打馬來西亞式湯麵,有3款的湯底便是。
既然是第一次來到,當然要試他的辣味蝦湯底!
因為吃落覺得那微辣近乎到吃不出辣味 ...
倒是蝦味很濃郁,喝起來頗鮮甜,相較下聞起來的味道更香。
辣味蝦湯底海鮮麵
海鮮的話有大蝦、青口、魷魚,另外還有腐角和蟹柳!
蝦的肉質飽滿有彈性,其他的都不錯,只是不算很特別。
麵類的話可以選的有四種,還有摻摻 (ºωº)
我當然是揀油麵加米粉~口感和掛湯剛好,吃起來才過癮嘛
脆脆魚皮 ($20) - 香脆可口,浸了湯吃更滋味。
脆脆魚皮
Other Info. : 話說店是自助落單,由於店內座位不算太多 ... 所以如果叫外賣的話可能更方便! 另外除了鰂魚涌這間外,在銅鑼灣、瀛仔、荃灣都有分店喔
2020-06-17
辣味蝦湯底海鮮麵
脆脆魚皮
2020-06-16 725 views
而家好多公司都陸陸續續回復正常返工, 所以lunchtime 出外食飯嘅人都多返好多.有時避免等位, 我同同事都會叫外賣自取.蝦麵店嘅外賣真心俾到少少驚喜我.就算係外賣, 佢個賣相都係好靚, D餸排得好整齊.外賣佢係湯一個碗, 麵同餸一個碗, 分開裝的, 所以唔驚攞到返公司個麵會淋晒.依碗係我叫嘅 蝦肉墨魚丸麵(辣味蝦湯底) HK$63.麵底可以揀油麵、米粉、河粉、檬粉、摻摻(油麵mix米粉).今次我係揀咗油麵, 因為想飽肚D.個麵嘅份量都幾多, 食完我係覺得勁飽.加咗湯之後就係咁樣.麵底可以揀油麵、米粉、河粉、檬粉、摻摻(油麵mix米粉).今次我係揀咗油麵, 因為想飽肚D.個麵嘅份量都幾多, 食完我係覺得勁飽.另外, 個湯又係值得一讚嘅.一打開個蓋就已經聞到勁香.雖然個湯隻色勁紅, 又有好多辣椒碎, 但食落係冇想像中咁辣.佢嘅少少辣, 令到個麵更加惹味.D餸嘅味道都唔錯.蝦雖然唔係原隻, 但食落口感都幾實, 唔會霉.墨魚丸幾彈牙同埋真係有味, 唔會一舊粉咁.真心推介.整體來講, 蝦肉墨魚丸麵(辣味蝦湯底)真係好好食.不論係湯底、麵定係餸, 味道都唔錯.就算係外賣都唔馬虎, keep到
有時避免等位, 我同同事都會叫外賣自取.

蝦麵店嘅外賣真心俾到少少驚喜我.
就算係外賣, 佢個賣相都係好靚, D餸排得好整齊.

依碗係我叫嘅 蝦肉墨魚丸麵(辣味蝦湯底) HK$63.
蝦肉墨魚丸麵

麵底可以揀油麵、米粉、河粉、檬粉、摻摻(油麵mix米粉).
今次我係揀咗油麵, 因為想飽肚D.
個麵嘅份量都幾多, 食完我係覺得勁飽.

加咗湯之後就係咁樣.
蝦肉墨魚丸麵(辣味蝦湯底)

麵底可以揀油麵、米粉、河粉、檬粉、摻摻(油麵mix米粉).
今次我係揀咗油麵, 因為想飽肚D.
個麵嘅份量都幾多, 食完我係覺得勁飽.

另外, 個湯又係值得一讚嘅.
一打開個蓋就已經聞到勁香.
佢嘅少少辣, 令到個麵更加惹味.

D餸嘅味道都唔錯.
蝦雖然唔係原隻, 但食落口感都幾實, 唔會霉.
墨魚丸幾彈牙同埋真係有味, 唔會一舊粉咁.
真心推介.

整體來講, 蝦肉墨魚丸麵(辣味蝦湯底)真係好好食.
不論係湯底、麵定係餸, 味道都唔錯.
就算係外賣都唔馬虎, keep到個賣相, 依個都值得讚嘅.
價錢方面, 係鰂魚涌食lunch都唔平.
我覺得佢HK$63咁大碗麵都合理啦.
2020-06-16
TakeAway
$63 (Lunch)
蝦肉墨魚丸麵
蝦肉墨魚丸麵(辣味蝦湯底)
2020-06-07 634 views
蝦麵店門口已經貼滿唔少報道,睇黎好似口碑不錯,於是決定午膳時間黎試試佢😇牆身上有不少舊時檳城照片👉🏿👈🏿鋪面很細,座位都安排得比較逼,係逼既情況下仲要顧客走出門口用電子機落單其實真係會有點混亂,因為門口通道已經得窄了,建議外賣才自助落單去避免這種情況啦🤔🤗餸既選擇唔太多,大多重覆,但湯底有有辣味蝦湯,咖喱喇沙湯底,豬骨雞湯底,岩唔食同食得辣既朋友海鮮麵 辣味蝦湯底 $76👍要讚既係,🐟海鮮料好豐富下,有大蝦,魷魚翼,青口,腐角同蟹柳,再配啲菜,幾足料湯底好濃郁,無睇落咁辣,有啲甜味,而且開胃,好夾油麵可以掛湯🥰

牆身上有不少舊時檳城照片

海鮮麵 辣味蝦湯底 $76

2020-05-07
$76 (Lunch)