2022-06-02 119 views
限定店搵咗 Magnolia Lab  Crossover,以中式草本酒為大家帶來不一樣嘅雞尾酒體驗 🍸 個人比較鍾意用Roselle調製嗰杯Winter on Nami男友就 prefer人參味濃嘅 Magnolia Hongdae’s Insam-ju兩款 cocktails 都係暖飲,有淡淡藥材香,養身暖胃之餘竟然好有聖誕氣氛 ❄️食物好味,多酒飲,  位靚,正呀喂!🤪

食物好味,多酒飲,  位靚,正呀喂!🤪

熟悉韓國的人都知道韓國步調好快,匆忙文化已經成為韓國人日常生活的一部分。作為一種基本價值觀,講直接一點就是沒耐心。什麼都要「빨리빨리」。而韓文發音相近數字8和2,所以也會看到有人寫「8282」就是一樣的意思很多公司的電話號碼都會見到有8282 尖沙咀K11 Art Mall 1樓的12月新開了一間韓國酒吧8282 Ppalli Ppalli,餐廳以科幻和太空感為主,全店以時尚型格的銀灰色和水藍色為主,店內有高枱配以螢光藍色的光管,室內以銀色金屬和藍色為主調,配綠色紅色燈,感覺迷幻左。室外更有一個露台,配以透明梳化,月球燈,好有氣氛, 喝住飲料, 看著K11 露天廣場下面的人來人往, 好好享受寧靜時刻。 海鮮紫菜飯卷$78雖然餐牌寫明是飯卷,但其實入面沒飯。純煎雞蛋絲去取替白飯,真係第一次見,食落感覺輕盈。但就油膩咗少少, 整體味道較清淡。 8282 Jeon煎餅 $68海鮮煎餅,餅不太厚身,餡料都幾多,入面有蝦、魷魚和蟹柳棒和蔬菜,醬汁帶有魚露,點點辣辣又帶點點咸。餅身好足料,不油,外脆內軟,很香口。 和牛韓式飯Wagyu Bibimbap $168,3小時慢煮和牛的韓式拌飯,上面佈滿
熟悉韓國的人都知道韓國步調好快,
匆忙文化已經成為韓國人日常生活的一部分。
作為一種基本價值觀,講直接一點就是沒耐心。
什麼都要「빨리빨리」。
而韓文發音相近數字8和2,
所以也會看到有人寫「8282」就是一樣的意思
很多公司的電話號碼都會見到有8282

室內以銀色金屬和藍色為主調,配綠色紅色燈,感覺迷幻左。

海鮮紫菜飯卷$78
雖然餐牌寫明是飯卷,但其實入面沒飯。
純煎雞蛋絲去取替白飯,真係第一次見,食落感覺輕盈。
但就油膩咗少少, 整體味道較清淡。

8282 Jeon煎餅 $68
餅身好足料,不油,外脆內軟,很香口。

和牛韓式飯Wagyu Bibimbap $168,
3小時慢煮和牛的韓式拌飯,上面佈滿牛肉片,配了特製烤肉醬汁,和牛口感軟稔,肉質細嫩且牛味濃郁,每一口食落都好滿足。

KFC韓式炸雞 with 8282 sauce $ 88/ 4pcs
應該就和KFC沒喵關係啦~
這裡的都是無骨炸雞,炸得好脆,夠juicy多汁, 但肉質就普普通通,
至於秘制ppallipalli辣醬, 有點偏鹹,比較送酒食。
而且價錢偏貴。

薑汁青檸梳打 Ginger Lime Soda $50 ,
青檸味同薑味協調,而且甜度適中,入口有D淡。

辣貝殼蛋糕 $52
蛋糕上有3粒藍莓,而且大大舊, 口感軟滑濃郁呢。
蛋糕表面加上自家製辣醬,感覺好特別,又不奇怪。

2022-02-07 75 views
今日去舊K11行街,行行下見到有個Keigo X Tempo嘅打卡位,影完相就去左隔離間韓國野食晏,呢度主打韓式便當,另外重有幾款韓式飯、湯飯同拉麵,樣樣都好想試呀🤤*8282 Dosirak $78*呢個價錢本身已經包埋韓式小菜同埋咖啡/茶,便當有沙律、飯卷同炸雞,沙律加左松子同提子乾好有口感,個汁辣辣地好惹味!無骨炸雞好juicy啖啖肉好正,飯卷可以揀海鮮或者牛肉,用蛋絲代替飯,食完冇咁罪惡感🤫*和牛韓式飯 +$50*另一份午餐我地揀左和牛韓式飯,一塊塊薄牛肉片鋪滿飯面,上味重有d辣椒同蔥粒,個汁甜甜地,和牛食落好嫩滑如果唔夠喉嘅可以+$25要多份小食或者轉特飲,如果好似我地咁貪心想why not both嘅話+$40就得,小食我地試左*8282煎餅*,入面有蝦,重有個醬汁可以點,另外重+$10要多份*炸雞小食*,因為真係幾好食食唔停野飲我地就要左*cold crew*,重+$10試左杯*人參湯力*,熱嘅參茶就飲得多,凍嘅人參飲品真係第一次試,估唔到加左tonic又幾好飲,有陣淡淡嘅人參味,重有幾粒杞子,好養生呀😆*K巴斯克蛋糕 $68*食完最黎試埋甜品,巴斯克蛋糕除左有果醬比你點

*8282 Dosirak $78*

*和牛韓式飯 +$50*

*K巴斯克蛋糕 $68*
食完最黎試埋甜品,巴斯克蛋糕除左有果醬比你點之外,重有d辣辣地嘅醬,幾特別😆

呢度食夠指定金額可以玩遊戲,有現金卷有野食,見到隔離檯贏左枝燒酒添呀,好正呀🤩
2022-01-30 46 views
係K11 Art Mall睇展覽時見到有間韓國餐廳自成一角 滿有神秘感裝潢主題係未來太空艙💙🤍用咗銀色同藍色作主色餐廳有室外同室內 室內有時尚感✨室外就可以係天幕廣場下嘆 好chill~🍲魚糕湯 好耐無食魚糕湯,同韓國街邊魚糕湯一樣味道。魚糕片彈牙。好味道。🍗K.F.C. 韓式炸雞 即製嘅炸雞熱焫焫~外皮香脆,肉質嫩滑。點埋辣醬好惹味!🍜雞湯拉麵 拉麵麵質彈牙,加咗少少麻油提香,雞湯味更鮮甜。🍹Pink Tonic 迷人粉紅色,入口感覺refreshing,然後帶點苦澀。

係K11 Art Mall睇展覽時見到有間韓國餐廳
自成一角 滿有神秘感
裝潢主題係未來太空艙💙🤍
用咗銀色同藍色作主色

餐廳有室外同室內 室內有時尚感✨
室外就可以係天幕廣場下嘆 好chill~

🍲魚糕湯

🍗K.F.C. 韓式炸雞
即製嘅炸雞熱焫焫~外皮香脆,肉質嫩滑。點埋辣醬好惹味!

🍜雞湯拉麵
拉麵麵質彈牙,加咗少少麻油提香,雞湯味更鮮甜。

🍹Pink Tonic
迷人粉紅色,入口感覺refreshing,然後帶點苦澀。

2022-01-26 38 views
𝕋𝕊𝕋 • ℙ𝕡𝕒𝕝𝕝𝕚 ℙ𝕡𝕒𝕝𝕝𝕚 🇰🇷📍⁡尖沙咀河內道𝟙𝟠號𝕂𝟙𝟙購物藝術館𝟙樓𝟙𝟚𝟚號舖🔍尖沙咀、深水埗::::::::::::::::::::::::::::::@8282hk 是一間特色新派韓式酒屋,韓文中指「快點,快點」,以太空艙為設計理念,以銀灰藍白為主調,螢光更顯未來科幻氛圍。座位分有室內及戶外,提供韓式水煙、特調雞尾酒及獨家米酒。🐂 肉膾韓式飯 $148推介韓式拌飯配上牛肉他他,配料有泡菜、菠菜、青瓜絲、蘿白絲、酸黃瓜及牛蒡,食用前把材料拌勻,生蛋和特製韓式醬汁包裹飯粒,富層次感。🍣 海鮮紫菜飯卷 $78生酮友好的紫菜卷,以蛋絲代替飯,夾著蝦、蟹柳等材料,麻油味突出,非常開胃。🍥 泡菜煎餅 $58泡菜惹味偏咸,餅皮煙韌,蘸上魚露醬,味道不錯。🌿 Iɴsᴀᴍ Tᴏɴɪᴄ $50🍋 Gɪɴɢᴇʀ Lɪᴍᴇ Sᴏᴅᴀ $50富韓國特色的兩杯特飲,人蔘味及薑味濃烈。
𝕋𝕊𝕋 • ℙ𝕡𝕒𝕝𝕝𝕚 ℙ𝕡𝕒𝕝𝕝𝕚 🇰🇷
📍⁡尖沙咀河內道𝟙𝟠號𝕂𝟙𝟙購物藝術館𝟙樓𝟙𝟚𝟚號舖
🔍尖沙咀、深水埗

🐂 肉膾韓式飯 $148

🍣 海鮮紫菜飯卷 $78

🍥 泡菜煎餅 $58
泡菜惹味偏咸,餅皮煙韌,蘸上魚露醬,味道不錯。

🌿 Iɴsᴀᴍ Tᴏɴɪᴄ $50
🍋 Gɪɴɢᴇʀ Lɪᴍᴇ Sᴏᴅᴀ $50
富韓國特色的兩杯特飲,人蔘味及薑味濃烈。

2022-01-25 16 views
街坊系列 – Ppalli Ppalli 💚小編想問下🥲大家覺得人播毒快定倉鼠快明明倉鼠又唔出🥺生活空間都只係個籠中直到琴晚都仲要不斷重覆倉鼠係萬毒之首😡大專家呀🤬其實唔洗不斷強調自己係岩囉------------------------------環境: 位於K11商埸中🤩地點夠哂方便餐廳面積非常大🥳亦有室外同室內揀咁岩呢日有小小雨🙈小編就坐係室內裝修帶點摩登時代風💃🏻座位夠大夠舒適仲應哂節放左好多虎年剪紙裝飾🐯好有心思------------------------------食物: 韓式便當+小食+飲品($78+$40) 🍱便當包括有韓式炸雞🍗和牛紫菜卷同椰菜沙律椰菜沙律🥗味道帶點微辣,口味同配合都幾特別最特別係有好多提子乾😋微辣中會有點甜甜酸酸韓式炸雞🍗炸得好香脆,雞肉大舊得黎又嫰滑小編覺得到有埋韓式醬或者芝士🧀就更加完美和牛紫菜卷🍙餐廳採用左雞蛋取代左白飯口感好特別,啖啖都蛋香滿滿🥚食哂唔會飽滯小食 – 泡菜煎餅 🥠套餐可以優惠增添小食😋為食小編點會放過泡菜味香帶點酸辣🌶️配埋煎得好好既煎餅食落幾惹味🤤如果係晚市配埋啤酒就無得彈飲品 – 人蔘湯力 (+$10) 🍹小編上網見好
街坊系列 – Ppalli Ppalli 💚

裝修帶點摩登時代風💃🏻座位夠大夠舒適
仲應哂節放左好多虎年剪紙裝飾🐯好有心思

食物: 韓式便當+小食+飲品($78+$40) 🍱

便當包括有韓式炸雞🍗和牛紫菜卷同椰菜沙律
椰菜沙律🥗味道帶點微辣,口味同配合都幾特別
最特別係有好多提子乾😋微辣中會有點甜甜酸酸
韓式炸雞🍗
炸得好香脆,雞肉大舊得黎又嫰滑
小編覺得到有埋韓式醬或者芝士🧀就更加完美
和牛紫菜卷🍙
餐廳採用左雞蛋取代左白飯
口感好特別,啖啖都蛋香滿滿🥚食哂唔會飽滯

小食 – 泡菜煎餅 🥠

食物: 7.5 /10
服務: 7 /10

地址: 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓122號舖
人均消費: $ 100 - $ 150
本店位於深水埗的8282,最近進駐尖沙嘴K11,菜式更多,亦添置室外座位☀️-Dosirak $78即是韓國的便當🍱裡面已經有6件gimbak、3件炸雞及沙律。超值之選👍🏻-Seafood Gimbak $78特別的是中間用了蛋去代替飯🥚生酮人士友好,也大大增加了gimbak的味道呢。-Wagyu Bibimbap $168和牛飯面頭舖滿薄薄和牛,惹味帶點甜的醬汁加上粒粒分明的珍珠米,真的好美味。-K.F.C. 6pcs $118韓式餐廳怎能少了韓式炸雞🍗,炸雞即叫即炸,外皮酥脆,而內裡嫩滑漏汁,比外面好多炸雞店還要高質。-Pink Tonic $50粉色的pink tonic好適合打卡!味道就是一般tonic soda的味道,帶點果香。

Dosirak $78
即是韓國的便當🍱
裡面已經有6件gimbak、3件炸雞及沙律。
超值之選👍🏻

Seafood Gimbak $78
特別的是中間用了蛋去代替飯🥚
生酮人士友好,也大大增加了gimbak的味道呢。
Wagyu Bibimbap $168
K.F.C. 6pcs $118
韓式餐廳怎能少了韓式炸雞🍗,
Pink Tonic $50
粉色的pink tonic好適合打卡!
味道就是一般tonic soda的味道,帶點果香。
2022-01-21 225 views
𝙖 𝙨𝙪𝙥𝙚𝙧 𝙥𝙤𝙥𝙪𝙡𝙖𝙧 𝙠𝙤𝙧𝙚𝙖𝙣 𝙘𝙖𝙛𝙚 𝙬𝙝𝙞𝙘𝙝 𝙗𝙡𝙚𝙬 𝙪𝙥 𝙙𝙪𝙧𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙝𝙚 𝙚𝙣𝙙 𝙤𝙛 2021🔥 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙣𝙚𝙬 𝙡𝙤𝙘𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙞𝙨 𝙡𝙤𝙘𝙖𝙩𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙠11 𝙢𝙖𝙡𝙡 𝙖𝙣𝙙 𝙩𝙝𝙚𝙮 𝙣𝙤𝙬 𝙝𝙖𝙫𝙚 𝙖 𝙣𝙚𝙬 𝙨𝙚𝙡𝙚𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙤𝙛 𝙠𝙤𝙧𝙚𝙖𝙣 𝙛𝙪𝙨𝙞𝙤𝙣 𝙛𝙤𝙤𝙙, 𝙗𝙚𝙫𝙚𝙧𝙖𝙜𝙚𝙨! .要講近期最人氣新餐廳點少得由深水埗開到去K11嘅 @8282hk 🔥 雖然位置隱蔽,但一入去充滿科技感,除咗有個好似lab咁嘅shisha corner仲有露天座位添,地方超闊落~ 試咗好多人大推嘅紫菜飯卷,將壽司飯換成蛋絲包住和牛,食落冇咁滯仲多咗份蛋香;另外韓式炸雞好入味,加上硬硬哋嘅炸皮,食落竟然同雞肉味童星點心麵一樣味😂 不過最鐘意嘅係椰菜仔沙律,入面有勁多芝士碎、提子乾、松子仁,加上甜甜辣辣嘅麻油做前菜一流,其他嘢食都幾唔錯~ cocktail好多都加入咗韓國元素,又有泡菜汁又有人蔘,感覺幾養生又幾得意,可以一試~
和牛紫菜飯卷
魚糕湯
  • 辣蕃茄年糕
  • 肉膾韓式飯
2022-01-17 28 views
同朋友尖沙咀行街,行到K11到咗食晏時間就係K11搵嘢食! 喺門口望上去已經望到呢間餐廳嘅室外座位,好似幾chill就呢間!呢間餐廳望上去就好似好容易搵,原來個入口都幾隱蔽,都來回搵咗好多次先搵到!店入邊嘅裝修似賣衫多過似餐廳,好多位置都適合打卡👍🏻下晝基本上係嗌套餐會比較冇咁複雜,不過佢個午餐Menu睇上去真係比較複雜🤣有個底價再on top depend 你選擇唔同嘅嘢再加錢!覺得無圖既menu好難睇🤣🤣🤣基本午餐$78 加上伴食同飲品+$40辣蕃茄年糕 +$20和牛韓式飯 +$50泡菜煎餅韓式炸雞 +$10冷泡咖啡凍朱古力辣蕃茄年糕: 酸甜嘅蕃茄汁加上辣味令到平平無奇嘅年糕更加惹味,但覺得可以加返少少肉類,或者其他後咁嘅嘢,增加返整體嘅口感!和牛韓式飯 : wo! 牛肉鋪滿晒成個飯面,和牛口感軟熟又有肉汁,就算個飯無配汁,d牛肉都好好送飯!泡菜煎餅味道正常,炸雞外脆內軟但略嫌份量小左小小,但佢係伴食黎,正常份量應該會多啲!

基本午餐$78 加上伴食同飲品+$40
冷泡咖啡
凍朱古力

2022-01-06
Lunch
Ppalli Ppalli🇰🇷 Korean Cyber Restaurant🍽💫..K11 一間好隱蔽既韓式餐廳🍽,型格夢幻以科幻為設計風格,加上藍色 & 銀色為主調真係有Cyber 既感覺。而且亦設有室內 & 室外,2種截然不同既風格,食物精緻帶點點特色,而且餐廳既Outdoor 好舒服,可以約埋朋友來聚鬆一鬆呢。ll $58Seafood Pancake 餡料豐富,麵皮煙韌。ll $78shrimp, crab salad, egg noodles, nori 以蛋代替飯有特色。ll $168wagyu slices, rice, chili, spring onion, bulgogi sauce 粉嫩和牛夠嫩滑 味道融和。ll $50Ginger Lime Soda 帶點點薑味亦夠fresh。..有時間來K11 都可以黎Chill 一Chill 喔。Outdoor 夜晚都幾靚💕。..×××××ש尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓122號舖..

l[8282 Jeon 煎餅]l $58
Seafood Pancake 餡料豐富,麵皮煙韌。

l[海鮮紫菜飯卷 Seafood Cimbap]l $78

以蛋代替飯有特色。

l[和牛韓式飯 Wagyu Bibimbap]l $168
粉嫩和牛夠嫩滑 味道融和。

l[薑汁青檸梳打]l $50

×××[Ppalli Ppalli @8282hk ]×××
©尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓122號舖
2022-01-10 41 views
尖沙咀新開左間韓國菜Ppalli Ppalli🤣睇OpenRice 裝修幾靚就試吓,不過門面唔太起眼好難搵😖搵左勁耐。餐廳有好多打卡位,以銀藍色為主調,好有科幻感整體評分:6.8/10味道:6.8/10服務:5.5/10環境:7/10人均消費:$100-200地址:Ppalli Ppalli (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓122號舖和牛韓式飯($168):牛肉飯嘅牛肉係半生熟嘅,肉質細嫩,牛味都濃鬱,不過燒肉汁太少飯冇咩味😖珍珠米粒粒飽滿,配上洋蔥同青蔥幾香韓式炸雞🍗($88/4件):好大塊,而且最方便係無骨方便懶人食用🤣炸雞外皮炸得好香脆,但入面keep到肉汁,配埋蔥絲幾惹味

整體評分:6.8/10
味道:6.8/10
服務:5.5/10
環境:7/10
人均消費:$100-200
地址:Ppalli Ppalli (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓122號舖

2022-01-10 29 views
行完1/F K11主題市集,見左邊有間韓國餐廳,就係到食個下午茶先🌟Sogogi Gimbap 和牛菜飯卷,滿滿蛋絲取替米飯🍚好啱低碳飲食唔想食甘多飯嘅我,口味清爽,忍唔住一舊接一舊甘食🌟8282 Jeon 海鮮泡菜煎餅,賣相有啲似pizza,因為多左鐵架疏氣,個餅底唔會焗淋哂~食落唔油膩,每件都有海鮮係上面🌟K.F.C (4件) 揀咗Ppalli Ppalli Sauce,炸雞無骨啖啖肉,啱啱炸起熱辣辣,醬汁味類似bbq sauce 🌟K-Basque Cake 下午茶餐,有幾款飲品揀,我要咗涷麥茶☺️估唔到呢款我同老公爭住食,有大大粒藍莓🫐同藍莓醬點綴,蛋糕微焦唔係非洲黑色燶哂個種,芝士味足而唔漏,微微濕潤嘅口感,超高水準,驚喜爆燈😍🌟Ginger Lime Soda 微酸好開胃

🌟Ginger Lime Soda 微酸好開胃

2022-01-10 24 views
Newly opened pop up branch at K11🍻This hip place looks so chic and I especially like their cyber-like ambience. The interior is full of vibrant colours with transparent chairs and even floating chairs at the outdoor area, which are so interesting-looking. Would love to visit at night as the environment must be so exciting!🐄Waguyu BibimbapThe portion is smaller than expected. Texture of the wagyu was tender and soft, yet the taste could actually be stronger.Red Spicy Tteokbokki🍅These are no mains

🐄Waguyu Bibimbap

Red Spicy Tteokbokki🍅
These are no mainstream tteokbokki as they were paired with tomato. Thr spiciness was just the right level and they paired so well with tomato.

Kimchi Jeon
A bit overly burnt to be honest, yet the taste is brilliant especially pairing with the sauce provided.
2022-01-09
2022-01-09 22 views
尖沙咀岀名多韓國菜,但說到韓式口味特調雞尾酒,必定是位於K11artmall 的pop-up店PPALLI PPALLI Sool Jip 獨有🤩餐廳內部裝潢走Cyber風,非常型格!適合一眾港女打卡!⁡👉🏻食物: 3/5⁡▪️ K.F.C. 韓式炸雞一碟有4件,即點即炸,所以要耐心等候上桌。外層炸得香脆😋,每件都頗大,二人分享剛好!⁡▪️泡菜豆腐湯超級濃郁泡菜味,愈吃愈辣🔥!上桌時湯的溫度屬剛好暖,因為天氣寒冷,就勞煩店員幫忙再煮滾,吃完十分暖和🥰,如果有白飯配上更好!⁡▪️和牛紫菜飯卷一條切有8件,用蛋絲取代壽司飯十分有特色!感覺更有營養😂⁡▪️海鮮煎餅入口像平日酒樓吃到的薄撐,不過加了海鮮及有韓式沾醬。如果煎得再香口點會更惹味。⁡▪️Cocktail 有混和韓國米酒的cocktail,頗特別、易入口,可以一試!

👉🏻食物: 3/5

▪️ K.F.C. 韓式炸雞

▪️泡菜豆腐湯

▪️和牛紫菜飯卷
一條切有8件,用蛋絲取代壽司飯十分有特色!感覺更有營養😂

▪️海鮮煎餅
▪️Cocktail
2022-01-09 18 views
冇晚市堂食,四點幾求其揀一間嚟食,見個裝修幾好。叫咗個炸雞,雞湯拉麵同煎餅。炸雞同煎餅仲勉強叫正常飲食,唔好食但都唔叫難食,但個拉麵真係超級伏到爆!!!一百蚊,只多一細舊菜同兩塊菇,完全係超市就可以買到嘅韓國公仔麵咁,啲麵仲要煮到似熟未熟咁,個湯冇咩味,極難食又唔值,中伏!見到個麵送上嚟時,完全無得啖笑。。仲要細細碗,咁就用左成百幾蚊。講真,自己買公仔麵嚟煮可能仲好食。唯一好 就係環境幾好。食物完全唔得。。貴但難食。啲食評買返嚟?
唯一好 就係環境幾好。食物完全唔得。。貴但難食。

啲食評買返嚟?
2022-01-09